Mijn studie – Thuisstudie tot gewichtsconsulent aan het Civas

Het is inmiddels al wat meer dan een jaar geleden dat ik mij inschreef voor de thuisstudie tot gewichtsconsulent aan het Civas opleidingsintituut. Een thuisstudie aan een school die bekend staat om goede recensies en vooral opleidingen aanbiedt op therapeutisch en medisch vakgebied. Waarom ik koos voor deze studie? Ik was toen net klaar met mijn HBO studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ik was zwanger en zocht nog een uitdaging erbij. Bloggen deed ik toen nog als hobby erbij en ik kon het studeren niet loslaten. Ik had immers al mijn hele leven op school gezeten en dacht het studeren echt te gaan missen. Voeding en diëtiek is iets waar altijd mijn interesse al lag. Ik ben door de jaren heen 20 kilo afgevallen en sinds ik diabetes heb heel erg bezig met gezonde voeding, sporten en gezond leven. Ik heb daardoor veel dieet boeken, maar ook literatuur over voeding gelezen waardoor ik inmiddels al veel geleerd had. Met deze kennis wilde ik wat doen en daarom koos ik voor de studie tot gewichtsconsulent. Ik heb voor studeren altijd veel discipline gehad dus een thuisstudie leek me prima haalbaar als ik hiervoor een goede planning zou naleven. Mijn studie lag stil toen ik tegen het einde van mijn zwangerschap met complicaties door mijn diabetes veel in het ziekenhuis kwam. Sinds dien, tot een paar weken terug heb ik mijn studie niet aangeraakt. Een pauze van 10 maanden maar inmiddels ben ik er klaar voor om deze weer op te pakken. Benieuwd naar informatie over deze studie en mijn ervaringen?

 

Wat houdt de studie tot gewichtsconsulent in?
De studie tot gewichtsconsulente is een MBO studie waarin je opgeleid wordt tot erkend gewichtsconsulent bij de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten. Na afronding van deze studie kun je een praktijk openen en cliënten aannemen en begeleiden in hun weg naar een gezondere leefstijl en gewichtsverlies. Als mental coach maar ook als voedingsdeskundige stel je een plan op en begeleid je je cliënt tijdens dit proces. Je herkend weerstand en je weet op de juiste momenten coaching te bieden om je cliënt te motiveren door te gaan. Bij deze studie leer je alles over de spijsvertering, energiehuishouding, stofwisseling en je krijgt voedingsleer. Je kunt weekmenu’s samenstellen die afgestemd worden op de persoonlijkheid en leefstijl van de cliënt. Je krijgt vakken als biologie, natuurkunde, psychologie met gespreksvoering maar ook de technische en administratieve kant van het beroep krijg je te leren. De studie bestaat uit 15 lessen en er is een praktijkdag waarbij je samen met medestudenten de geleerde lesstof in de praktijk kunt oefenen. Aan het einde doe je examen.

De studie duurt 1 jaar maar mag je in 3 jaar tijd afronden. Je krijgt begeleiding van een docente via de mail en die docent kijkt je huiswerk na. Na iedere les maak je huiswerkopdrachten die bestaan uit open vragen en meerkeuze vragen. Na iedere les stuur je je huiswerk in en krijg je een beoordeling met een cijfer. Na het afronden van deze 15 lessen mag je op examen wanneer je daar klaar voor bent.

Wat zijn mijn ervaringen met deze studie?
Ik vind het een hele uitdagende studie. Ik heb dan wel een HBO diploma op een ander vakgebied maar ik vind vakken als biologie en scheikunde/natuurkunde erg pittig, dit maakt deze studie voor mij uitdagend. Vorig jaar was ik gekomen tot les 13 en had ik tot dan toe alles behaald. Omdat hier zo’n lange tijd tussen zit heb ik besloten weer bij les 1 te beginnen zodat ik zeker weet dat ik alle stof onder de knie heb. Ik rooster een werkdag per week in om aan mijn studie te werken. Ik vind het een hele interessante studie en ik vind het in combinatie met bloggen en moeder zijn mij een leuke uitdaging erbij geven. Een totaal ander onderwerp om me mee bezig te houden.

Ik denk niet dat ik uiteindelijk als gewichtsconsulent te werk zal gaan. Wel gebruik ik deze informatie als onderbouwing in mijn artikelen over healthy lifestyle en fitness. Ik heb dan toch de nodige kennis geleerd om deze met anderen te delen. Ook vind ik deze stof die ik leer een goede basis voor mijzelf om een gezonde leefstijl uit te oefenen. Ik vind het een waardevolle toevoeging om meer over dit onderwerp te weten en anderen eventueel advies in te geven.  Daarnaast vind ik het een interessante uitdaging om te blijven studeren en mezelf intellectueel te blijven prikkelen.

Inmiddels heb ik in deze ‘tweede ronde’ 2 van de 15 lessen afgerond en ben ik weer heerlijk aan de studie. Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan dit artikel, ik krijg nog regelmatig mailtjes en vragen hoe mijn studie bevalt en of ik deze aan anderen zou aanraden. Ik zou het zeker aanraden als bovengenoemde punten je aanspreken en als je de discipline hebt om een een-jarige studie thuis te kunnen beoefenen.

Wat ik al eerder schreef over mijn studie:
Start van mijn nieuwe studie tot gewichtsconculent
Studie gewichtsconsulent

Heb ik bezoekers die gewichtsconsulent zijn of onder behandeling van een gewichtsconsulent geweest zijn? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal! Lijkt deze studie je interessant? Laat je reactie achter in de comments.
Liefs Kelly
Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

32 gedachten over “Mijn studie – Thuisstudie tot gewichtsconsulent aan het Civas”

 1. Lijkt me een leuke studie en mij lijkt het werken in dat vakgebied ook heel erg leuk. Kan me voorstellen dat dat in jouw geval niet te combineren is met een gezin en een blog als deze, maar dit soort kennis is altijd meegenomen!
  Marion onlangs geplaatst…Oma’ s zijn The Bomb!My Profile

 2. Ik wou misschien iets in die richting al ‘in het echt’ gaan studeren later (over 2 jaar), maar ik wou er nooit mijn beroep van maken, maar gewoon inderdaad veel over te weten komen. Dit lijkt me echt perfect voor mij, deze soort studie! Na mijn universiteit dan of zo… Interessant artikel 😀
  Katrien onlangs geplaatst…Shoplog: BrightonMy Profile

 3. Heel erg knap dat je het weer op hebt gepakt en zo leuk dat je het juist in combinatie met je blog weer kunt inzetten en toepassen. Heel erg gaaf lief en ik hoop dat het leren en studeren je goed af zal gaan <3
  Dagmar onlangs geplaatst…What’s on my Lucky List #6My Profile

 4. Lijkt me heel interessant! Knap hoe je dit kan combineren met je blog en het moederschap. Ik wens je veel succes met je studie. Liefs!

 5. Wat een fijn artikel, ik wil zelf na m’n tussenjaar graag voeding en diëtiek gaan doen. Ik heb hiervoor SPW gestudeerd op het MBO, dus t lijkt wel een beetje op wat jij hebt gedaan.

 6. Fijn dat je een artikel hierover schrijft. Ik had je erover getwitterd, maar kreeg geen antwoord ;-), geeft niet hoor, je hebt t vast super druk.
  Ik ben zelf 3 jaar geleden aan die van LOI begonnen, maar ga denk ik ook die van civas doen. Ik was begonnen toen ik werkloos werd. Toen ik weer werk kreeg kon ik dit niet combineren. Ben oorspronkelijk psycholoog. Het lijkt me leuk om me uiteindelijk te gaan richten in mijn werk op het psychische aspect van eten en het doorbreken van gewoontes. Momenteel ben ik weer werkloos, dus mooi moment om weer te beginnen :-).
  Jij succes en je gaat m vast snel afronden.

 7. Ik heb voeding en dietetiek gedaan, maar helaas niet afgemaakt. Het was me te pittig op dat moment en toen werd ik ook nog zwanger. Ik ben apothekersassistente maar deze studie die jij nu doet lijkt me ook echt super leuk. Misschien als mijn kinderen wat ouder zijn….

 8. Wat goed dat je een studie gewichtsconsulent doet om artikelen op je blog beter te kunnen onderbouwen! Ik heb zelf Voeding en Gezondheid gestudeerd aan Wageningen Universiteit en hecht er veel waarde aan dat blogs (in het algemeen, maar in mijn geval over voeding) goed onderbouwd zijn. Heel veel succes met je studie!

 9. Wat goed en ontzettend leuk dat je dit gaat doen thuis. Lijkt me wel pittig, maar ik denk dat het voor jou inderdaad een hele leuke uitdaging is. Succes

 10. Heel knap dat je dit kan combineren met het moeder zijn, het bloggen én je baantje in de horeca! Daar heb ik echt bewondering voor! Een thuisstudie lijkt mij ook wel tof, maar momenteel kan ik het niet betalen.. Ik denk dat ik dan (sociale) psychologie zou gaan doen (een vriend van mij heeft dat nog liggen maar nooit afgemaakt en is nu te druk om dat te doen) of filosofie. Puur uit interesse 🙂
  Linda onlangs geplaatst…30 dagen blog-challenge | dag 16.My Profile

 11. Leuk om jouw ervaring met de cursus te lezen, Kel! Ondanks dat het bij een ander instituut is komt er veel overeen!
  En ik wilde ook nog ff kwijt hoe knap ik het vind dat je dit nog doet naast je drukke blog en je kleine meisje! Petje af!
  Betty onlangs geplaatst…Kapper-frustratiesMy Profile

 12. Wat goed dat je je studie weer oppakt Kelly. Ik ben idd ook begonnen met de zelfde opleiding sinds dit jaar. Maar sinds ik nu zwanger ben heb ik de studie ook even in de “pauze stand” moeten zetten. Ben zeker wel van plan hem weer op te pakken, want het is erg leerzaam. En wat jij ook schrijft, ook erg goed om jezelf te blijven ontwikkelen.

  Aangezien mijn man al meer dan 17 jaar werkt als welzijnscoach op het gebied van voeding, gezondheid en afvallen en ik hem op een van de trainingen die hij o.a. ook gaf heb ontmoet heb ik de afgelopen jaren ook al aardig veel kennis opgedaan op dit gebied.

  Nadat ik 20 kilo in 4 maanden ben afgevallen na mijn zwangerschap van Luan, mijn zoontje, kreeg ik het idee om daar een you tube kanaal voor op te zetten waarin ik mijn tips, ervaringen en kennis wilde delen met “de rest van de wereld”. Ook heb ik hierbij een blog opgezet waar ik deze video’s opzetten.

  Het geeft mij heel veel voldoening om ook andere te helpen waarmee ik zelf ook zo enorm goed mee ben geholpen. En ik denk dat er bij ( vooral veel jongeren) nog best wat kennis mist op het gebied van voeding en gezondheid, terwijl het vooral in deze tijd zo belangrijk is om op onze gezondheid te letten. Ik vind het ook super gaaf als ik berichtjes krijg van lezers en kijkers die ook al echt goede resultaten hebben geboekt.

  Dus Kelly, top bezig om je op dit gebied nog meer te ontwikkelen en dit te delen via je blog. Ga zo door 🙂

  Liefs, Fara 🙂
  Fara Bellinga onlangs geplaatst…Wat Voor Sport Ga Jij Doen? / Sporten Met DanielMy Profile

 13. Luk dat je hier over schrijft! Ik zit er zelf nog over na te denken een studie tot voedingsdeskundige te doen. Ik weet nog niet precies hoe en wanneer maar dit is zeker informatief!
  Hester onlangs geplaatst…BlogpauzeMy Profile

 14. Ik vind het knap dat je naast je twee banen en een dochter nog tijd hebt voor een thuisstudie! Zelf ben ik ook net begonnen met een thuisstudie, maar dit is niet mijn hoofdprioriteit. In oktober start ik namelijk met een taalstudie wat ongeveer een halfjaar duurt. Dat ga ik eerst goed afronden. De thuisstudie doe ik tussendoor. 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Hoi! Ik ben Simone en op zoek naar een baan!My Profile

 15. Hoi Kelly! Ik was even benieuwd of je deze opleiding uiteindelijk nog hebt afgemaakt. Ik ben er zelf nu mee bezig namelijk en ik ben zo benieuwd of de portfolio opdrachten een beetje te doen zijn. Ik heb de opdrachten wel al gelezen, maar ik vroeg me af of het daadwerkelijke uitwerken en het centraal examen en mondeling examen nou meevallen of tegenvallen. Groetjes!

 16. Hi Kelly, knap dat je met zo’n druk bestaan hebt besloten om nog een thuisstudie te volgen! Ik ben zelf ook moeder van twee kinderen en ik volg momenteel ook een opleiding aan de hand van webinars. Echt een aanradar!

  Groetjes, Rosaly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.