Mijn studie – Thuisstudie tot gewichtsconsulent aan het Civas

Het is inmiddels al wat meer dan een jaar geleden dat ik mij inschreef voor de thuisstudie tot gewichtsconsulent aan het Civas opleidingsintituut. Een thuisstudie aan een school die bekend staat om goede recensies en vooral opleidingen aanbiedt op therapeutisch en medisch vakgebied. Waarom ik koos voor deze studie? Ik was toen net klaar met mijn HBO studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ik was zwanger en zocht nog een uitdaging erbij. Bloggen deed ik toen nog als hobby erbij en ik kon het studeren niet loslaten. Ik had immers al mijn hele leven op school gezeten en dacht het studeren echt te gaan missen. Voeding en diëtiek is iets waar altijd mijn interesse al lag. Ik ben door de jaren heen 20 kilo afgevallen en sinds ik diabetes heb heel erg bezig met gezonde voeding, sporten en gezond leven. Ik heb daardoor veel dieet boeken, maar ook literatuur over voeding gelezen waardoor ik inmiddels al veel geleerd had. Met deze kennis wilde ik wat doen en daarom koos ik voor de studie tot gewichtsconsulent. Ik heb voor studeren altijd veel discipline gehad dus een thuisstudie leek me prima haalbaar als ik hiervoor een goede planning zou naleven. Mijn studie lag stil toen ik tegen het einde van mijn zwangerschap met complicaties door mijn diabetes veel in het ziekenhuis kwam. Sinds dien, tot een paar weken terug heb ik mijn studie niet aangeraakt. Een pauze van 10 maanden maar inmiddels ben ik er klaar voor om deze weer op te pakken. Benieuwd naar informatie over deze studie en mijn ervaringen?

 

Wat houdt de studie tot gewichtsconsulent in?
De studie tot gewichtsconsulente is een MBO studie waarin je opgeleid wordt tot erkend gewichtsconsulent bij de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten. Na afronding van deze studie kun je een praktijk openen en cliënten aannemen en begeleiden in hun weg naar een gezondere leefstijl en gewichtsverlies. Als mental coach maar ook als voedingsdeskundige stel je een plan op en begeleid je je cliënt tijdens dit proces. Je herkend weerstand en je weet op de juiste momenten coaching te bieden om je cliënt te motiveren door te gaan. Bij deze studie leer je alles over de spijsvertering, energiehuishouding, stofwisseling en je krijgt voedingsleer. Je kunt weekmenu’s samenstellen die afgestemd worden op de persoonlijkheid en leefstijl van de cliënt. Je krijgt vakken als biologie, natuurkunde, psychologie met gespreksvoering maar ook de technische en administratieve kant van het beroep krijg je te leren. De studie bestaat uit 15 lessen en er is een praktijkdag waarbij je samen met medestudenten de geleerde lesstof in de praktijk kunt oefenen. Aan het einde doe je examen.

De studie duurt 1 jaar maar mag je in 3 jaar tijd afronden. Je krijgt begeleiding van een docente via de mail en die docent kijkt je huiswerk na. Na iedere les maak je huiswerkopdrachten die bestaan uit open vragen en meerkeuze vragen. Na iedere les stuur je je huiswerk in en krijg je een beoordeling met een cijfer. Na het afronden van deze 15 lessen mag je op examen wanneer je daar klaar voor bent.

Wat zijn mijn ervaringen met deze studie?
Ik vind het een hele uitdagende studie. Ik heb dan wel een HBO diploma op een ander vakgebied maar ik vind vakken als biologie en scheikunde/natuurkunde erg pittig, dit maakt deze studie voor mij uitdagend. Vorig jaar was ik gekomen tot les 13 en had ik tot dan toe alles behaald. Omdat hier zo’n lange tijd tussen zit heb ik besloten weer bij les 1 te beginnen zodat ik zeker weet dat ik alle stof onder de knie heb. Ik rooster een werkdag per week in om aan mijn studie te werken. Ik vind het een hele interessante studie en ik vind het in combinatie met bloggen en moeder zijn mij een leuke uitdaging erbij geven. Een totaal ander onderwerp om me mee bezig te houden.

Ik denk niet dat ik uiteindelijk als gewichtsconsulent te werk zal gaan. Wel gebruik ik deze informatie als onderbouwing in mijn artikelen over healthy lifestyle en fitness. Ik heb dan toch de nodige kennis geleerd om deze met anderen te delen. Ook vind ik deze stof die ik leer een goede basis voor mijzelf om een gezonde leefstijl uit te oefenen. Ik vind het een waardevolle toevoeging om meer over dit onderwerp te weten en anderen eventueel advies in te geven.  Daarnaast vind ik het een interessante uitdaging om te blijven studeren en mezelf intellectueel te blijven prikkelen.

Inmiddels heb ik in deze ‘tweede ronde’ 2 van de 15 lessen afgerond en ben ik weer heerlijk aan de studie. Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan dit artikel, ik krijg nog regelmatig mailtjes en vragen hoe mijn studie bevalt en of ik deze aan anderen zou aanraden. Ik zou het zeker aanraden als bovengenoemde punten je aanspreken en als je de discipline hebt om een een-jarige studie thuis te kunnen beoefenen.

Wat ik al eerder schreef over mijn studie:
Start van mijn nieuwe studie tot gewichtsconculent
Studie gewichtsconsulent

Heb ik bezoekers die gewichtsconsulent zijn of onder behandeling van een gewichtsconsulent geweest zijn? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal! Lijkt deze studie je interessant? Laat je reactie achter in de comments.
Liefs Kelly
Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

32 reacties

 • Kimberley
  30 augustus 2014

  Wat goed dat je er na zo’n lange pauze weer helemaal tegenaan gaat! Lijkt me heel interessant 🙂
  Kimberley onlangs geplaatst…Video: Trekken tegenpolen elkaar aan?My Profile

 • Benay Vaneese
  30 augustus 2014

  Goed dat je je studie weer oppakt. Knap van je naast je volgens mij best drukke leventje als moeder, blogger, ondernemer en alle verplichtingen van je dagelijks leven.
  Benay Vaneese onlangs geplaatst…Review: Hema foundation voor de donkere huidMy Profile

 • Angela
  30 augustus 2014

  Knap hoor dat je naast het bloggen en mama zijn weer je studie oppakt! Lijkt me ook een interessante studie om te volgen, maar je hebt inderdaad veel discipline nodig om het thuis te volgen.
  Angela onlangs geplaatst…My life in pictures: zwanger week 32My Profile

 • Geertje
  30 augustus 2014

  Wat goed dat je eindelijk weer de rust en energie hebt om je studie op te pakken! Succes!
  Geertje onlangs geplaatst…Weight Watchers | Update #1My Profile

 • Marion
  30 augustus 2014

  Lijkt me een leuke studie en mij lijkt het werken in dat vakgebied ook heel erg leuk. Kan me voorstellen dat dat in jouw geval niet te combineren is met een gezin en een blog als deze, maar dit soort kennis is altijd meegenomen!
  Marion onlangs geplaatst…Oma’ s zijn The Bomb!My Profile

 • Katrien
  30 augustus 2014

  Ik wou misschien iets in die richting al ‘in het echt’ gaan studeren later (over 2 jaar), maar ik wou er nooit mijn beroep van maken, maar gewoon inderdaad veel over te weten komen. Dit lijkt me echt perfect voor mij, deze soort studie! Na mijn universiteit dan of zo… Interessant artikel 😀
  Katrien onlangs geplaatst…Shoplog: BrightonMy Profile

 • saskia
  30 augustus 2014

  De kennis die je leert lijkt mij oook interessant, goed dat je het weer oppakt!
  saskia onlangs geplaatst…Seven Sins Beauty Blogger Style TagMy Profile

 • Dagmar
  30 augustus 2014

  Heel erg knap dat je het weer op hebt gepakt en zo leuk dat je het juist in combinatie met je blog weer kunt inzetten en toepassen. Heel erg gaaf lief en ik hoop dat het leren en studeren je goed af zal gaan <3
  Dagmar onlangs geplaatst…What’s on my Lucky List #6My Profile

 • Dita
  30 augustus 2014

  Wat goed dat je weer bent begonnen! Ik zit er ook over te denken om weer een studie te gaan doen. Moet alleen nog even kijken wat voor.
  Dita onlangs geplaatst…Gewonnen pakketjes van 2 hele leuke blogsMy Profile

 • Anneleen
  30 augustus 2014

  Lijkt me heel interessant! Knap hoe je dit kan combineren met je blog en het moederschap. Ik wens je veel succes met je studie. Liefs!

 • Roos
  30 augustus 2014

  Wat een fijn artikel, ik wil zelf na m’n tussenjaar graag voeding en diëtiek gaan doen. Ik heb hiervoor SPW gestudeerd op het MBO, dus t lijkt wel een beetje op wat jij hebt gedaan.

 • Elize
  30 augustus 2014

  Lijkt me een leuke studie! En knap dat je er zo mee bezig bent en voldoende discipline hebt om dit te doen 🙂
  Elize onlangs geplaatst…3 dingen die ik het moeilijkst vond toen ik net glutenvrij atMy Profile

 • Miranda
  30 augustus 2014

  Knap dat je het weer opgepakt hebt, dat getuigd van veel discipline:) lijkt me een interessante studie.

  Fijn weekend Kelly!
  Miranda onlangs geplaatst…Glitternagellak verwijderen; tip!My Profile

 • Sophie
  30 augustus 2014

  Het lijkt me echt een ontzettend leuke studie. Heel knap dat je dit er weer bij doet, vooral als mama, bloggers en ga zo maar door! 😀
  Sophie onlangs geplaatst…PLOG: It’s Raining MenMy Profile

 • Vanessa
  30 augustus 2014

  Lijkt me een interessante studie. Leuk dat je opnieuw bent begonnen!
  Vanessa onlangs geplaatst…JewelCandle: een sieraad in elke geurkaars + kortingscode!My Profile

 • Marieke
  30 augustus 2014

  Het lijkt mij ook nog steeds een erg leuke studie! Ik ben net afgestudeerd en heb een eigen bedrijf en ik zit erover na te denken om over een tijdje ook een thuisstudie te gaan doen!
  Marieke onlangs geplaatst…DIARY | Dates, souvenirs en heel veel PosbankMy Profile

 • Angelique
  30 augustus 2014

  Fijn dat je een artikel hierover schrijft. Ik had je erover getwitterd, maar kreeg geen antwoord ;-), geeft niet hoor, je hebt t vast super druk.
  Ik ben zelf 3 jaar geleden aan die van LOI begonnen, maar ga denk ik ook die van civas doen. Ik was begonnen toen ik werkloos werd. Toen ik weer werk kreeg kon ik dit niet combineren. Ben oorspronkelijk psycholoog. Het lijkt me leuk om me uiteindelijk te gaan richten in mijn werk op het psychische aspect van eten en het doorbreken van gewoontes. Momenteel ben ik weer werkloos, dus mooi moment om weer te beginnen :-).
  Jij succes en je gaat m vast snel afronden.

 • Martina
  30 augustus 2014

  Goed dat je het weer hebt opgepakt!
  Martina onlangs geplaatst…29 Augustus 2014 – Outfit Lost&Found CollectionMy Profile

 • Els
  30 augustus 2014

  Ik heb voeding en dietetiek gedaan, maar helaas niet afgemaakt. Het was me te pittig op dat moment en toen werd ik ook nog zwanger. Ik ben apothekersassistente maar deze studie die jij nu doet lijkt me ook echt super leuk. Misschien als mijn kinderen wat ouder zijn….

 • Britt Blokker
  30 augustus 2014

  Wat goed dat je een studie gewichtsconsulent doet om artikelen op je blog beter te kunnen onderbouwen! Ik heb zelf Voeding en Gezondheid gestudeerd aan Wageningen Universiteit en hecht er veel waarde aan dat blogs (in het algemeen, maar in mijn geval over voeding) goed onderbouwd zijn. Heel veel succes met je studie!

 • Ilse
  30 augustus 2014

  Wat goed en ontzettend leuk dat je dit gaat doen thuis. Lijkt me wel pittig, maar ik denk dat het voor jou inderdaad een hele leuke uitdaging is. Succes

 • Linda
  30 augustus 2014

  Heel knap dat je dit kan combineren met het moeder zijn, het bloggen én je baantje in de horeca! Daar heb ik echt bewondering voor! Een thuisstudie lijkt mij ook wel tof, maar momenteel kan ik het niet betalen.. Ik denk dat ik dan (sociale) psychologie zou gaan doen (een vriend van mij heeft dat nog liggen maar nooit afgemaakt en is nu te druk om dat te doen) of filosofie. Puur uit interesse 🙂
  Linda onlangs geplaatst…30 dagen blog-challenge | dag 16.My Profile

 • Nicole - Lipstickzone
  30 augustus 2014

  Wat leuk Kelly! Jezelf blijven ontwikkelen is super belangrijk :). Super!
  Nicole – Lipstickzone onlangs geplaatst…TAG My School Story ♥My Profile

 • Vicky
  30 augustus 2014

  Leuk dat je nog iets extra’s studeert. Ik zou het ook heel erg interessant vinden al is het maar om in je eigen levensstijl toe te passen. Succes met je studie!
  Vicky onlangs geplaatst…Babyshoplog LaredouteMy Profile

 • Betty
  30 augustus 2014

  Leuk om jouw ervaring met de cursus te lezen, Kel! Ondanks dat het bij een ander instituut is komt er veel overeen!
  En ik wilde ook nog ff kwijt hoe knap ik het vind dat je dit nog doet naast je drukke blog en je kleine meisje! Petje af!
  Betty onlangs geplaatst…Kapper-frustratiesMy Profile

 • Fara Bellinga
  30 augustus 2014

  Wat goed dat je je studie weer oppakt Kelly. Ik ben idd ook begonnen met de zelfde opleiding sinds dit jaar. Maar sinds ik nu zwanger ben heb ik de studie ook even in de “pauze stand” moeten zetten. Ben zeker wel van plan hem weer op te pakken, want het is erg leerzaam. En wat jij ook schrijft, ook erg goed om jezelf te blijven ontwikkelen.

  Aangezien mijn man al meer dan 17 jaar werkt als welzijnscoach op het gebied van voeding, gezondheid en afvallen en ik hem op een van de trainingen die hij o.a. ook gaf heb ontmoet heb ik de afgelopen jaren ook al aardig veel kennis opgedaan op dit gebied.

  Nadat ik 20 kilo in 4 maanden ben afgevallen na mijn zwangerschap van Luan, mijn zoontje, kreeg ik het idee om daar een you tube kanaal voor op te zetten waarin ik mijn tips, ervaringen en kennis wilde delen met “de rest van de wereld”. Ook heb ik hierbij een blog opgezet waar ik deze video’s opzetten.

  Het geeft mij heel veel voldoening om ook andere te helpen waarmee ik zelf ook zo enorm goed mee ben geholpen. En ik denk dat er bij ( vooral veel jongeren) nog best wat kennis mist op het gebied van voeding en gezondheid, terwijl het vooral in deze tijd zo belangrijk is om op onze gezondheid te letten. Ik vind het ook super gaaf als ik berichtjes krijg van lezers en kijkers die ook al echt goede resultaten hebben geboekt.

  Dus Kelly, top bezig om je op dit gebied nog meer te ontwikkelen en dit te delen via je blog. Ga zo door 🙂

  Liefs, Fara 🙂
  Fara Bellinga onlangs geplaatst…Wat Voor Sport Ga Jij Doen? / Sporten Met DanielMy Profile

 • Simone
  30 augustus 2014

  Wat leuk dat je het studeren weer op pakt. Succes ermee. Mijn moeder heeft deze studie ook gedaan en in een ander half jaar afgepakt. Het was pittig maar met wat discipline is het zeker te doen.
  Simone onlangs geplaatst…Spot & Buy / Printed zebra dressMy Profile

 • beautydiarynl
  30 augustus 2014

  Lijkt me supee interessant! En wat knap dat je dit doet naast je blog, werk & lieve Lana natuurlijk!
  beautydiarynl onlangs geplaatst…OPI blue chipsMy Profile

 • Hester
  30 augustus 2014

  Luk dat je hier over schrijft! Ik zit er zelf nog over na te denken een studie tot voedingsdeskundige te doen. Ik weet nog niet precies hoe en wanneer maar dit is zeker informatief!
  Hester onlangs geplaatst…BlogpauzeMy Profile

 • Simone
  31 augustus 2014

  Ik vind het knap dat je naast je twee banen en een dochter nog tijd hebt voor een thuisstudie! Zelf ben ik ook net begonnen met een thuisstudie, maar dit is niet mijn hoofdprioriteit. In oktober start ik namelijk met een taalstudie wat ongeveer een halfjaar duurt. Dat ga ik eerst goed afronden. De thuisstudie doe ik tussendoor. 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Hoi! Ik ben Simone en op zoek naar een baan!My Profile

 • Sandra
  28 januari 2018

  Hoi Kelly! Ik was even benieuwd of je deze opleiding uiteindelijk nog hebt afgemaakt. Ik ben er zelf nu mee bezig namelijk en ik ben zo benieuwd of de portfolio opdrachten een beetje te doen zijn. Ik heb de opdrachten wel al gelezen, maar ik vroeg me af of het daadwerkelijke uitwerken en het centraal examen en mondeling examen nou meevallen of tegenvallen. Groetjes!

 • YourWebinar
  24 juni 2019

  Hi Kelly, knap dat je met zo’n druk bestaan hebt besloten om nog een thuisstudie te volgen! Ik ben zelf ook moeder van twee kinderen en ik volg momenteel ook een opleiding aan de hand van webinars. Echt een aanradar!

  Groetjes, Rosaly

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.