Gewichtsconsulent thuisstudie

Zoals ik jullie al vaker heb verteld, volg ik momenteel een thuisstudie tot Gewichtsconsulent, aan het Civas. Het Civas is een instituut die diverse opleidingen aanbiedt die op (para)medisch gebied gericht zijn. Hieronder valt onder andere de opleiding tot Gewichtsconsulent. Dit is een BGN-erkende opleiding, dat wil zeggen dat dit de officiële opleiding is om erkend en geregistreerd gewichtsconsulente te worden. De opleiding duurt in totaal 12 maanden, maar omdat het een thuisstudie is bepaal je je eigen tempo. Daarbij zit een praktijkdag waar je de hele dag theorie en workshops krijgt om het vak wat beter onder de knie te krijgen, en aan het einde van je studie wordt een examen afgelegd om je diploma te kunnen behalen. In dit artikel wil ik wat meer vertellen over het volgen van een thuisstudie, wil ik jullie tips geven om een thuisstudie gedisciplineerd in te vullen, en vertel ik jullie hoe mij de studie bevalt.

 

Gewichtsconsulent thuisstudie

 

De studie die ik volg komt in twee grote dikke mappen. In totaal bevatten deze mappen 15 hoofdstukken/lessen. Ieder hoofdstuk is tussen de 40 en 70 pagina’s dik, en op het eind van ieder hoofdstuk vind je huiswerkopgaven. Eerst zijn dit open vragen die je kunt beantwoorden en die je wat dieper tot nadenken zetten, en daarna volgen de multiple choice vragen. Deze stuur je ook in als huiswerk naar je docent. Ik doe dit digitaal zodat ik gelijk mijn resultaat terug krijgt. Zo werk je alle hoofdstukken af. Het verschilt per persoon hoe lang je bezig bent met een hoofdstuk. Ik heb zelf al een HBO opleiding afgerond, dus ik merk daardoor wel wat sneller door de stof heen te kunnen. Als ik een tekst gelezen heb, en ik heb er aantekeningen bij gemaakt dan onthoud ik het wel. Ik ben gemiddeld 8-15 uur bezig met een hoofdstuk tot nu toe. Nu ben ik bij hoofdstuk 4 aangekomen dus ik spreek enkel nog van hoe de afgelopen hoofdstukken of lessen zijn geweest.

Een thuisstudie vergt veel discipline van je. De afspraken die je maakt, en de planning die je maakt, die maak je met jezelf. Je bent als het ware je eigen docent. Deze studie mag je in een jaar afronden, maar je zou er ook 3 jaar over mogen doen. De vraag is of je dat wil, en of je dan wel effectief kunt studeren. Ik plan mijn studie momenteel zo dat maandag en dinsdag mijn vaste studie dagen zijn. Ik probeer dan zo min mogelijk, tot geen andere afspraken te plannen zodat ik mij volledig op de studie kan focussen. Ik probeer momenteel een les per week af te ronden. Lukt dit niet op de maandag en dinsdag, dan zal ik een extra dag gebruiken om die les af te ronden. Zo lig ik mooi op schema als ik er straks even uit lig in verband met de geboorte van mijn kindje.

Gewichtsconsulent thuisstudie

 

Op de dagen dat ik studeer probeer ik echt een planning te maken. Ik sta op een vaste tijd op, ga douchen, me opmaken en me aankleden net als wanneer ik naar school zou gaan. Zo werk ik het meest productief. De valkuil is namelijk dat je lekker in je slaapoutfit achter je bureau gaat zitten omdat toch niemand je kan zien. Als ik dat zou doen, dan zou ik in een soort lounge mood aan de studie beginnen, en dat werkt niet voor mij. Ik zet een flinke mok groene thee en begin aan mijn lesmateriaal. Ik begin door alle stof uitgebreid te lezen en belangrijke aanttekeningen te maken in mijn werkboek. Ik markeer daarbij belangrijke topics zodat ik deze goed kan onthouden. Ik schrijf hele pagina’s vol aan aantekeningen en op die manier kan ik de stof het beste onthouden. Het is belangrijk om regelmatig een pauze te houden. Als ik bijvoorbeeld om 9.00 begin met studeren dan is om 10.30 mijn eerste pauze voor een kopje koffie en een tussendoortje. Na 10 minuutjes ga ik dan verder tot 12.00 waarna ik ga lunchen. Zo deel ik mijn dag dan in, net ik op school ook zou hebben zodat ik het meest productief werk. Natuurlijk merk ik omdat ik thuis zit, ik sneller ben afgeleid omdat ik even een was wil draaien, de vaatwasser ga uitruimen of omdat ik nog even een pakketje moet bezorgen. Ik probeer dit dan te plannen in kleine pauzes zodat het schoolwerk wel prioriteit heeft. Als ik dan op maandag bijvoorbeeld rond 15.00 klaar ben voor die dag, dan begint mijn concentratie af te nemen en dan ga ik de dag erop weer verder. Wanneer ik dan op dinsdag weer verder ga lees ik nog even door wat ik de dag ervoor bestudeerd heb om dit weer vers in mijn geheugen te krijgen.

Voordelen van het volgen van een thuisstudie:

 • Je kunt je eigen tijd inplannen, ideaal wanneer je een druk leven daarnaast heb, of bijvoorbeeld omdat je niet zo goed weet wanneer je wel of niet kan, in mijn geval weet ik niet hoe mijn gezondheid het doet tijdens de zwangerschap. Doordat ik thuis studeer kan ik hier rekening mee houden. 
 • Je verliest geen tijd en kosten aan reizen van en naar school. Deze tijd kun je extra besteden aan je studie.
 • Het is een goede manier om aan je discipline te werken, zo leer je jezelf opdrachten te geven en deze ook echt uit te voeren.
 • Ik raak niet afgeleid van andere studenten en ik merk dat ik veel oplettender omga met de leerstof, hierdoor neem ik de stof beter in mij op.
 • Het is een hele leuke uitdaging, op deze manier houd ik mezelf fris en blijf ik mezelf uitdagen tot nieuwe leerstof. Ik vind studeren gewoon heel erg leuk om te doen dus op deze manier kan ik dit blijven doen.

Nadelen van het volgen van een thuisstudie:

 • Je doet het in je eentje dus je kunt niet overleggen met medestudenten wat je in bepaalde situaties zou doen of hoe zij de stof ervaren. Je wordt dus veel meer ingesteld op je zelfstandigheid. 
 • Als je het discipline niet op zou kunnen brengen dan zou het kunnen zijn dat je daarom je studie niet zou halen, je hebt niet echt een stok achter de deur die je die extra motivatie geeft.

Kies je ervoor om een thuisstudie te doen, weeg dan voor jou de voor en nadelen af zodat je de juiste keuze maakt.

Hoe bevalt deze studie voor mij? Ik vind het echt een hele interessante studie. Voeding en gezondheid interesseert mij al heel erg lang en ik heb zelf ook een verleden met afvallen en bezig zijn met een gezonde leefstijl. Deze studie gaat hier dieper op in door de biologische kant daar van te belichten. Ik leer de anatomie van het hele lichaam, de spijsvertering maar ook waar bepaalde voedingsstoffen uit bestaan (scheikundig) en waar ze voor dienen in je lichaam. Ik ga leren hoe een gezond voedingspatroon eruit hoort te zien, maar ook de pathalogie hierachter (ziekten, eetproblemen etc.). Daarbij ga ik leren hoe ik anderen kan coachen in hun weg naar een gezonde leefstijl en ook de zakelijke kant hierachter hoe ik een praktijk als gewichtsconsulente kan opstarten. De studie is voor mij heel uitdagend omdat ik al heel lang geen vakken als biologie, scheikunde, voedingsleer en dergelijke gehad heb. Het coachen dat is voor mij wel heel vertrouwd en het begeleiden van mensen op psychosociaal vak, daar ben ik natuurlijk als sociaal pedagogisch hulpverlener al in afgestudeerd. De combinatie van deze thema’s maakt het voor mij heel interessant. Ik heb het momenteel erg naar mijn zin en vind het heerlijk om thuis achter mijn werktafeltje aan de slag te zijn voor deze studie. Wie weet wat ik er in de toekomst mee ga doen, ik heb er nu al veel plezier in en dat is voor nu al voldoende reden voor mij om deze studie te volgen.

Heb je zelf interesse om een thuisstudie te doen? Bij veel academies en instellingen die thuisstudies aanbieden, is er een mogelijkheid om een proefles te volgen. Zo kun je kennis maken met de leerstof, maar ook met het doen van huiswerk vanuit huis. Ik zou het in ieder geval aanraden om je goed te laten informeren, studiegidsen aan te vragen zodat je de juiste keuze maakt.

Hebben jullie ervaring met het volgen van een thuisstudie? Zoja welke studie volg je op heb je gevolgd en hoe is dit bevallen? Zou je zelf wel of liever geen thuisstudie volgen? Heb je tips voor andere thuis-studenten? Laat het me weten in de comments wat jouw ervaringen of visie hierop is.

Follow my blog with Bloglovin’ 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

16 gedachten over “Gewichtsconsulent thuisstudie”

 1. Ik las een tijdje geleden bij Shirley voor het eerst over deze studie. Ben zelf ook erg geïnteresseerd in voeding en gezondheid dus dit sprak me wel gelijk aan! Ik heb er nu alleen even geen geld voor (ik weet ook niet zeker of ik echt mensen zou gaan coachen na afloop, de studie zou dan meer echt voor mezelf zijn) maar het lijkt me wel heel interessant!

 2. Ik volg momenteel de thuisstudie Copywriting van het NHA. Hoewel de stof makkelijker is dan van mijn reguliere rechtenstudie, vind ik het stiekem toch lastig om ermee bezig te blijven. Als ik eenmaal aan de gang ben, gaat het prima, maar dat moment om er echt voor te gaan zitten blijft een punt 😉

 3. Als ik een vervolgopleiding zou gaan doen, dan is dat een deeltijd HBO studie op een hogeschool. Thuisstuderen is niets voor mij. Mijn vriend daarentegen werkt 40u per week (excl. reistijd van 10u per week) en studeert daarnaast ook nog eens 8 uur per week thuis. Als hij ‘s avonds van zijn werk komt, gaat hij een uurtje studeren en in het weekend ook nog een paar uur voor proefexamens en herhalingslessen. Hij heeft er de discipline voor en dat vind ik heel knap, naast zijn baan.

 4. Leuk! Goed bezig kel! Ik wilde eerst hierna ook een thuis sutdie gaan doen maar ik heb ervoor gekozen om de pabo te gaan doen zodra ik klaar ben 🙂

 5. Heerlijk een thuisstudie als je genoeg discipline er voor hebt. Ik heb bij civas zelf de opleiding pedagogiek gevolgd. Ik vond sowieso de organisatie heel erg fijn, ze waren altijd heel erg snel met nakijken en mijn vragen beantwoorden. Zelf vind ik thuis studeren ook heel erg fijn.

 6. Wat goed dat je hiermee bezig bent, ik wil in september ook beginnen met een thuisstudie, die tot MBO3 Niveau Drogist. Erg spannend, want ik heb een paar jaar door ziekte thuis gezeten, dus ik hoop maar dat ik me ertoe kan zetten. Daarom is het zo goed dat jij beschrijft dat het echt veel discipline kost. Hopelijk komt het allemaal goed, erg veel succes ermee!

 7. Ik begin net met m’n Civas thuisstudie gewichtsconsukente. Heb de studiepkket vandaag binnen gekregen, spannend! Vond het erg leuk om je dag indeling voor deze cursus te lezen, goed voorbeeld.
  Nou, ik ga hard m’n best doen en wens jou ook veel succes ermee verder.

  Ciao,
  Erica

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.