Gewichtsconsulent thuisstudie Civas

Gewichtsconsulent thuisstudie

Gewichtsconsulent thuisstudie

Een nieuw artikel over mij en mijn studie. Ik heb zojuist mijn HBO studie Sociaal pedagogische hulpverlening met succes afgerond waar ik natuurlijk heel trots op ben. Het was een geweldig interessante studie om te volgen en ik ga ook zeker een baan zoeken als hulpverlener omdat ik dit een prachtig vak vind. Toch ben ik nog niet klaar met studeren, het voelt niet alsof ik helemaal klaar ben. Ik wil mijn kennis verbreden, en in de boeken blijven neuzen. Noem me een studie nerd, ik vind studeren fijn en ik vind het heerlijk om mezelf meer kennis bij te brengen. Daarom koos ik voor een thuisstudie. Fulltime studeren zit er niet meer in, ik word een mama, ik heb ook mijn huishouden en andere job hiernaast, dus een studie die ik thuis kan doen leek me ideaal. 

Gewichtsconsulent thuisstudie 

Ik koos voor een thuisstudie bij het Civas, een opleidingsinstituut dat zich met name richt op studies die te maken hebben met therapie, het zorgen voor de mens, psychologie en alternatieve geneeswijzen. Ook de opleiding tot gewichtsconsulente bieden zij aan, en dat is de studie die ik gekozen heb. Ik heb veel ervaring op het gebied van afvallen, en aankomen, sport enzovoorts. Zowel positieve als negatieve ervaringen. Mijn interesse in voeding, sport en het welzijn van de mens daarom heen vind ik bijzonder interessant. Regelmatig vragen vriendinnen tips aan mij om af te vallen, op gewicht te blijven of om in beweging te komen. Ook krijg ik af en toe mails van lezeressen met vragen op dat gebied. Dat zie ik als een heel mooi compliment, en ik vind het dan ook heel fijn om anderen te helpen.

Juist door mijn positieve en negatievere ervaringen weet ik wat voor mij kan werken, en hoe je een patroon kan aanpassen op de leefwijze van iemand. Ik heb ook geleerd hoe het vooral niet moet, hoe het een obsessie kan worden, en hoe je jezelf weer op het rechte pad krijgt. Rondom voeding en gewicht zit een hele psychologische factor en deze wil ik gaan meenemen in het begeleiden van mensen. Ik ben opgeleid tot sociaal pedagogisch hulpverlener, groepstherapeut en heb de kennis en vaardigheden geleerd om die mee te nemen in de begeleiding van mensen. Voldoende kennis en methoden rondom voeding en gewicht bezit ik nog niet, deze zijn enkel nog op basis van gelezen boeken en ervaring die ik heb opgedaan. Om de juiste professionele kennis op te doen denk ik met deze studie een heel eind te komen.

Gewichtsconsulent thuisstudie

Het Civas beschrijft deze studie als volgt:

” Gewichtsconsulent opleiding: Met de opleiding Gewichtsconsulent doet u alle benodigde kennis en vaardigheden op om mensen met overgewicht op professionele wijze te begeleiden. U leert een perfecte diagnose te stellen van gewichtsproblemen en biedt cliënten een op maat gesneden behandelplan.
 
De opleiding Gewichtsconsulent leert u alles over de spijsvertering, voedingsleer, de energiehuishouding, voedingsmiddelen, de Schijf van Vijf en het samenstellen van gezonde dagmenu’s. U maakt kennis met de oorzaken van overgewicht en leert hoe u samen met uw cliënt komt tot een blijvende verandering van zijn eet-, leef- en beweegpatroon. 
 
Ook de psychologische kant van het begeleidingstraject wordt uitgebreid behandeld. De opleiding besteedt veel aandacht aan communicatieprocessen, coachingsvaardigheden en motivatietechnieken. U leert zowel individuen als groepen te begeleiden. Tot slot worden zaken behandeld die van belang zijn bij het opstarten van uw eigen praktijk, zoals de financiële en praktische kanten ervan. Bij de opleiding ontvangt u gratis de Nederlandse Voedingsmiddelentabel van het Voedingscentrum.

Heeft u de opleiding Gewichtsconsulent met succes afgerond dan kunt u als professioneel en erkend gewichtsconsulent aan de slag in uw eigen praktijk. U kunt zich met het behaalde diploma aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), waardoor uw consulten door veel verzekeraars worden vergoed.” 

Ik denk dat deze studie, die een jaar duurt, mij helpt om de juiste kennis en vaardigheden op te doen, maar ook mij leert om deze in de praktijk te brengen. Ik ga vakken krijgen als biologie, natuurkunde, anatomie van het lichaam en de spijsvertering. Hoe het werkt op het gebied van de cellen in het lichaam, en alle processen die in het lichaam gaande zijn rondom voeding en gewicht. Daarbij krijg ik psychologie en begeleidingsvaardigheden aangeleerd, en zal ik de technische kant leren van het opzetten van een eigen praktijk. Het lijkt me hartstikke interessant. Een studie die ik hopelijk in een jaar zal afronden, maar ik zal mezelf hier geen druk in gaan opleggen. Ik word volgend jaar mama, en daarom heen plan ik mijn werk en studie.

Gewichtsconsulent thuisstudie

Wat wil ik met deze thuisstudie tot gewichtsconsulent uiteindelijk gaan doen?

Dat weet ik nog niet zo goed en dat wil ik nog niet concreet vast stellen. Het lijkt me heel mooi om een eigen praktijk op te starten, waarbij de psychologische begeleiding rondom voeding en gewicht als belangrijke pijler wordt meegenomen. Ook wil ik deze kennis op mijn blog gaan delen in interessante artikelen, en om het healthy lifestyle thema wat meer diepgang te geven. Ik wil vooral genieten van het studeren, mijn eigen tijd hiervoor in delen en de uitdaging aan te gaan om iets nieuws te leren.

Gewichtsconsulente thuisstudie

Ik heb er heel veel zin in. Ik heb de lesmaterialen al in huis maar ik heb maandag 2 september als startdatum ingesteld. Ik wil mezelf ook even wat rust gunnen, omdat ik net mijn HBO studie heb afgerond. Ook ga ik deze zomer veel werken bij mijn horeca baan, en daar wil ik ook mijn aandacht op kunnen vestigen. Nu heb ik iets moois om naar uit te kijken voor na de vakantie. Hebben jullie ervaring met het doen van een thuisstudie? Ik ben heel erg benieuwd. Zijn er hier lezers/lezeressen bij die zelf een studie Gewichtsconsulent doen of hebben gedaan, of ervaring hebben met het werk van een gewichtsconsulent? Laat het me weten in de comments.

Follow my blog with Bloglovin’ 

 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

10 gedachten over “Gewichtsconsulent thuisstudie Civas”

  1. Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden. Een vriendin heeft HBO voeding gedaan en die weet precies waarom een koekje voor kinderen slecht is en dat ze die vitamines toevoegen en dat melk melkpoeder is.. dit is natuurlijk niet hetzelfde maar ik denk dat je voor je kindje er ook veel aan zal hebben als ze iets ouder word!

  2. Dit lijkt me ook heel leuk om te doen. Wie weet nog wel eens in de toekomst. Nu doe ik ook veel thuisstudies ivm mijn werk.

    Lijkt me ook fijn om naast het moederschap ook nog je eigen ding te hebben. Ik zie best veel vrouwen die alleen nog maar met hun kindje bezig zijn en na een aantal jaar erachter komen dat ze iets voor zichzelf missen. Heel veel succes in ieder geval!

    PS: ik wordt = ik word 😉 (ik comment nooit over spelling, maar zag dit foutje 2x voorbij komen. Niet lullig bedoeld ofzo hoor, integendeel!)

  3. Dit inspiriteert mij ook echt! Ik zou ook nog best zo’n studie willen doen. Laat ons weten hoe het gaat.

  4. Pingback: Zwangerschap en voeding - Kelly Caresse | Kelly Caresse

  5. Hallo, wat leuk dat je deze opleiding wilt gaan beginnen. Ik heb zelf net de opleiding Voedingssupplementen afgerond, ook een thuisstudie. Ik vond het wel erg lastig om me goed te kunnen focussen thuis, zeker omdat ik ook twee kleine kindjes heb in huis en een man die veel weg is voor z’n werk. Toch is het mij goed bevallen, omdat ik natuurlijk ook nooit de mogelijkheid had kunnen hebben om ergens lessen te volgen in mijn situatie. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.