Suikervrij opvoeden, de update: Ongeveer 8 maanden geleden schreef ik een mommy monday artikel met mijn doel om Lana suikervrij op te gaan voeden. Ze was toen ongeveer 7 maanden oud, was pas sinds een maandje in contact geweest met vast voedsel en ik als moeder had mooie voornemens. In dat artikel was ik vrij ‘fel’ daarin. Als nieuwbakken moeder wist ik ook niet zo goed hoe dit in de realiteit zou uitpakken. Nu, 7 maanden later vond ik het tijd voor een update. Met mijn eigen ervaringen, want die zeggen veel meer dan voornemens.

Suikervrij opvoeden is nog steeds wel belangrijk voor ons in de opvoeding van Lana. Echter is het in de praktijk wel een beetje anders. In mijn artikel van 7 maanden geleden gaf ik ook al aan dat er uitzonderingen zijn. Dat wanneer een kindje ergens een traktatie krijgt dit gewoon lekker mag pakken, dat je in de zomer lekker een ijsje neemt en af en toe een lekker snoepje mag als verwennerij. Ik sta nog steeds achter het punt dat ik, zolang Lana het nog niet kent, haar geen koekjes, ranja, yogi drink en snoep zal geven. De basis van gezonde voeding vind ik heel belangrijk en daarin hoort voldoende fruit, groente, eiwitten, zuivelproducten en vlees.  Toch ben ik ook wat milder geworden in de praktijk. Riep ik toen heel mooi dat Lana alleen maar water en thee zou drinken voorlopig, heb ik ook toegegeven aan diksap, waar veel fruitsuikers inzitten.

Lana is gewoon niet zo dol op water, al helemaal niet op thee en dat levert andere keuzes op. Ook geef ik Lana soepstengels (zitten suikers in) of een boterham met normale jam, om wat voorbeelden te noemen. Ik denk dat er in de toekomst meer van dit soort uitzonderingen zullen komen en dat is ook gewoon prima. Het is ook niet helemaal te vermijden denk ik. Ik vind het zelf niet nodig om schaaltjes met snoep en koek voor het grijpen te hebben staan voor die kleine kindjes, wat ik toch wel veel om me heen zie gebeuren. Al weet ik niet hoe ik ermee om zal gaan wanneer we op een verjaardagsfeestje zijn. Ik ben benieuwd hoe andere moeders dit aanpakken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer het opvoeden aan bod komt en hoe moeilijker dit soms is denk ik.

Suikervrij opvoeden in de praktijk:
Wat ik wel storend vind is dat op veel plekken waar ik met Lana kom, bijvoorbeeld in de horeca, ze al bijna standaard een koekje in haar handen krijgt en gevraagd wordt of ze ranja mag. Natuurlijk kunnen anderen niet zien of zij dat wel of niet van ons mag maar ik vind het zo vreemd dat iemand anders er al vanuit gaat dat je kindje iets mag. Stel dat je kindje een gluten-intolerantie is en een koekje in de handen krijgt, dan heb je wel gelijk een probleem. In de maatschappij is het zo normaal geworden dat we suikers in overvloed gebruiken.

De conclusie van mijn update; ik sta nog steeds achter mijn punt, maar ik ben er ook achtergekomen dat het niet altijd even haalbaar is en dat het dan ook prima is om wat milder te zijn. Dat ik soms wat water bij de ‘wijn’ zal doen en dat het per situatie verschilt hoe we dit aanpakken. Ik vond het fijn om een update te geven omdat ik er wel ben achtergekomen dat de praktijk anders kan uitpakken. Dat die momenten van traktaties op een verjaardag of op vakantie er ook gewoon bij horen. En dat je als ouder heel veel mooie voornemens kunt hebben maar dat deze in de praktijk er anders uit kunnen gaan zien.

Dit onderwerp is heel persoonlijk en ik wil hier ook zeker niemand mee aanspreken, dit zijn gewoon onze persoonlijke ervaringen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties en naar ervaringen van andere moeders. Het is heel erg afhankelijk van de leeftijdsfase hoe dit er in de praktijk uitziet denk ik. Laat je reactie achter in de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

57 gedachten over “Suikervrij opvoeden, de update”

 1. Ik kan me je eerdere artikel nog goed herinneren en weet nog dat ik dacht: wacht maar! De praktijk is inderdaad anders als ze groter worden. Sam krijgt nog steeds geen snoep maar mag op een verjaardag wel een stukje taart. Als wij een koekje eten, mag hij een hapje maar hij krijgt bv geen hele stroopwafel omdat ik dat ook niet helemaal nodig vind. Hij is bijna 2,5 en mag best veel maar veelal kleine stukjes of hapjes en verder gewoon ‘normaal eten’ met redelijk gezonde keuzes. Al krijgt hij tegenwoordig ook gewoon wat patat als we dat eten. De middenmoot zeg maar.
  Jess onlangs geplaatst…Ovenschotel met pastaschelpjes, courgette, kip en kaasMy Profile

 2. Ik snap heel goed dat het in de praktijk anders loopt dan je van te voren misschien voor ogen had. Zelf geef ik mijn kinderen alleen melk, water en groene thee te drinken omdat ik zelf ook vind dat ranja, sap etc. teveel suikers bevat. En gelukkig drinken ze dat goed :). Natuurlijk mogen ze wel wat zoets als er bijvoorbeeld iemand jarig is of bij gelegenheden, maar normaliter krijgen ze geen snoep, koek en dergelijke.
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Speechless Jewelry sieraden + WIN!My Profile

 3. Ik vind het ook niet nodig om mijn zoontje straks een overschot aan koekjes en snoepjes te geven! Ik denk dat ik het net zoals jou ga (wil) doen! Natuurlijk mag hij heus wel eens een lekker koekje, een boterham met jam of zoiets. En als hij nog iets ouder is een lekkere boterham met hagelslag en wat chipjes voor de tv op zaterdagavond (maar dat zal nog wel HEEEEEL lang duren haha). En op feestjes vind ik het ook zielig als ieder kind daar lekker snoept en mijn kind zou dat niet mogen… Dus idd: suiker mag best wel, maar met mate en niet overmatig, vind ik. Net zoals dat kinderen lolly’s aangeboden krijgen in iedere winkel ??? Ook zo gek. En vies.
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #10! Een middag met de jongensmama’sMy Profile

 4. Mijn zoontje is 2 en hij mag van mij alles eten wat hij wilt maar met mate! Ik begrijp nooit waarom moeders dit tegen houden bij hun kind? Ze leven maar 1x laat ze lekker eten wat ze willen als het maar met mate is.. vroeg of laat gaan ze er toch aan beginnen…welk mens houdt nou niet van suikers…

 5. Dat iemand zo iets geeft aan een kindje en dan pas aan de ouders vraag of het mag vind ik ook vreemd. Zelf geef ik mijn dochtertje van (6) gewoon van alles met of zonder suiker, maar alles met mate x

 6. Ik geloof zeker dat het niet zo makkelijk is in de praktijk. Bijna overal zitten suikers in en in de maatschappij tegenwoordig eet iedereen overal suiker. Ik vind het wel goed dat je het probeert, maar die uitzonderingen mogen er gerust zijn denk ik, anders is het niet te doen. Lana zal alleszins al veel minder suiker binnen hebben dan de meeste andere kindjes.
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Shoplog Keulen: Primark, H&M, New Yorker en kerstmarktMy Profile

 7. Mooi om te zien hoe je hier mee omgaat! Ik heb nu zelf nog geen kindjes maar zit al wel soms te denken hoe ik dit zou doen en vind de manier waarop jij er mee om gaat wel een mooi voorbeeld. Niet te moeilijken krampachtig maar wel heel bewust, lijkt mij precies een goede manier! Je hoeft niet constant nee te zeggen maar geeft ze gewoon niet alles. Mooi!
  marieke onlangs geplaatst…Mijn nachtkastjeMy Profile

 8. Ik vind het iets moois om te ambiëren, in ieder geval proberen dat je kind geen suikers binnenkrijgt als het niet hoeft. Ik kan heel goed begrijpen dat het moeilijk is. Ik probeer zelf ook minder suikers te eten, maar dan pas valt je op op hoeveel momenten wij als volwassenen in aanraking komen met suikers of dingen met suiker aangeboden krijgen en voor kinderen zal dat niet anders zijn denk ik. Ik ben blij dat de wereld een beetje wakker lijkt te worden wat ons eetgedrag betreft, maar ik denk dat het nog heel lang gaat duren voor we onze gewoontes een beetje veranderd hebben..
  Karlijn onlangs geplaatst…Quick & Simple: Pasta with green veggies (low FODMAP)My Profile

 9. Wauw wat een mooie update en fijn dat je het deelt, niet alles hoeft precies te gaan zoals je in gedachten had en ik vind het al zo knap dat je alsnog een mogelijkheid hebt gevonden om het zoveel mogelijk door te voeren toch? En het is echt een eyeopener dat je inderdaad aangeeft dat het zo gebruikelijk en gewoon is om een koekje te geven en ranja haha, bizar toch eigenlijk?! Heel leerzaam, geweldige update en fijn om je eerlijke ervaringen te lezen <3
  Dagmar onlangs geplaatst…Project Positief #19 – Van je voornemens een succes makenMy Profile

 10. Ik ben het heel erg met je eens Kelly. Je denkt van tevoren dat je je kindje volledig suikervrij kan opvoeden. De wil is er, maar het kunnen is in praktijk moeilijker. Ik zal Sarah ook geen snoepjes, koekjes of ranja geven. Op feestjes en verjaardagen wil ik een uitzondering maken want ik wil graag dat zij snoepjes en koekjes als iets bijzonders gaat zien, net als bij mijn opvoeding. Het is inderdaad storend als mensen je kindje zomaar een koekje geven, ik kan er bijna boos om worden.
  Op brood krijgt Sarah ook wel eens jam of pindakaas en 1x per dag doe ik een heel klein beetje diksap door haar water. Er zitten fruitsuikers in maar die zitten ook in haar fruit.
  Je doet je best Kelly en meer kun je niet doen. Je hebt het beste voor je dochter over en dat merk je, ook al krijgt ze af en toe toch wat suikers binnen.
  Lifesabout onlangs geplaatst…BikkelharT. Veilig op pad.My Profile

 11. Ik voed mijn dochter ook grotendeels suikervrij op. Ik moet zeggen dat het wel lastiger gaat dan verwacht, vooral naarmate ze ouder wordt. Ik baal er ook echt van dat ze bij ons op de creche standaard diksap ipv water geven! Dan voelt je kindje zich echt buitengesloten als hij of zij als enige geen water krijgt.

  Wel leuk artikel, echt herkenbaar allemaal, en leuk dat we dezelfde visie op eten voor onze kids hebben! 😉
  Maaikems3 onlangs geplaatst…Mommy Monday: hoe kom je weer in shape na de bevalling?My Profile

 12. Ik vond (en vind) het een goed voornemen van jou. Natuurlijk pakt het soms in de praktijk anders uit, maar dat is ook niet erg. Als de basis maar hetzelfde blijft.
  Zelf heb ik ook het voornemen -mocht ik ooit kinderen krijgen- om ze met zo min mogelijk suikers op te voeden, zoals ik zelf ook het liefste eet. Ook heb ik zelf een gluten intolerantie en je weet maar nooit of je dit genetisch doorgeeft aan je kind, dus dat vind ik wel spannend voor de toekomst…
  Nelleke onlangs geplaatst…Ons zelf ingeplakte trouwalbumMy Profile

 13. Fijn dat je dit onderwerp even terug aanhaalt! Ik zou het ook erg belangrijk vinden om mijn kind zo gezond mogelijk op te voeden. Maar zoals je zegt, sommige zaken zoals bv een koekje bij familie kan je niet vermijden en dat hoeft volgens mij ook niet… Zolang je oppast met suikers en het in mate eet, is er volgens mij niets mis mee.
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: school, kaarsjes en veel thee #4My Profile

 14. Ja ik vind het ook zo raar dat kinderen altijd ranja, koekjes en lolly’s aangeboden krijgen. Ik zou als ik ooit een kindje mag krijgen er wel om denken maar zoals je zegt, ook niet te streng zijn. Alles een beetje met mate. Doen wij zelf ook en het bevalt prima. Helemaal suikervrij zou ik ook niet kunnen leven. Daarvoor zijn bepaalde dingen te lekker maar als je het met mate doet komt het wel goed.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – December 2014 #2My Profile

 15. Super dat het moederschap je toch een andere weg heeft getoond. Het is moeilijk om geen suikers te geven, maar zoals je het nu doet doe je het de ik goed genoeg! Je bent je bewust van hoe je dat met Lana moet doen. En dat is bewonderingswaardig, niks loopt altijd zoals je het wil, hier had ik dat ook een tijdje maar ben ervanaf gestapt want het is bijna onmogelijk. Ga zo door kelly xx

 16. Ik was er al benieuwd naar! Zo zie je maar dat het altijd eigenlijk anders uitpakt dan je in gedachten had. Wel jammer dat een stukje van wat maatschappelijk ‘normaal’ is daar aan mee speelt. Toch vind ik dat je een hele mooie balans hebt gevonden. Als ze wat ouder is en je kan verstaan/begrijpen zal ze ook beetje bij beetje gaan begrijpen dat dingen met suikers niet gezond zijn. Als je dat ze al van kleins af aan aanleert zal ze heel dr leven wat aan hebben!

 17. Hoe oud was Lana toen jij bent begonnen met bijvoeden Kelly? Mijn zoontje is nu 3 maanden, dus hij krijgt op dit moment alleen maar borstvoeding. Als hij over een tijdje alles mag eten, dan zal hier ook eten bij zitten met suiker. Maar wel met mate.

 18. Ik vind dit een mooi streven, zeker gezien de ontwikkelingen waarin ‘we’ (de wereld) steeds dikker wordt met alle gezondheidsrisico’s die daarbij horen. Ik denk dat de 80/20-verhouding (die ik als volwassene net zo goed gebruik ;-)) ook een goede voor kinderen is.

  Wel vind ik het realistisch hoe je erin staat, omdat helemaal suikerloos volgens mij een die-hard discipline vraagt en niet altijd leuk is om te moeten volhouden bij feestjes, horeca, etc.
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…Lief dagboek: week 51My Profile

 19. Ik ben het helemaal met je eens dat er overal maar vaak vanuit wordt gegaan dat eea normaal is qua voeding. Chips in de ochtend zie ik om mij heen.om gek van te worden. Onze zoon van 4 weet niet anders of chips hoort bij een bijzondere gelegenheid of een verjaardag. Dan is het ook echt feest voor hem!! Nog zoiets..tussendoortjes op school worden ook steeds zoeter. Gelukkig vraagt ons zoontje nog steeds voor fruit. ….

 20. Hier hetzelfde verhaal. Aeden is nu bijna 7 maanden, krijgt sinds hij 4 maanden is groenten en fruit en sinds 5,5 maanden ook andere hapjes. Naast borstvoeding, nog drie keer per dag. Hij krijgt nu smorgens fruit, bij de lunch een bruine boterham met appelstroop of notenpasta en s avonds eet hij met de pot mee, hetzij met aanpassingen.

  Ook ik was van plan hem thee te geven en water, maar dat kreeg ik er echt niet in. Melk is wat hij wil en hij liet zich niet foppen met thee. Melk is natuurlijk ook zoet dus ik besloot het te proberen met verdund Flevosap. Een deel sap op twee delen water. Dat gaat gelukkig goed. Ben blij dat hij nu ook wat anders wil drinken dan melk, en ik ben van plan om steeds iets meer water toe te voegen tot hij ook ‘gewoon’ water lust.

  Wat betreft suikervrij denk ik er net zo over als jij. Zijn basis houden we gezond en vers, maar als hij straks wat ouder is en een traktatie krijgt, of gewoon een hapje wil proeven van een ijsje ofzo, dan mag dat. En hij mag straks ook heus wel eens wat lekkers, maar dat moet een extraatje zijn en geen vast onderdeel van zijn voeding, vind ik. Zo eten we zelf ook.

  Ik denk namelijk dat je een averechts effect bereikt als je je kind krampachtig weghoudt van ongezond voedsel, en daarnaast ben ik zelf ook gezond groot geworden met af en toe een koekje en snoepje.

  We zullen zien hoe het zal verlopen!
  barbara onlangs geplaatst…Aeden’s hapjes vanaf 6 maandenMy Profile

 21. Hier in de praktijk ook minder fel dan voorgenomen, al drinkt Olivia echt alleen water en thee. Maar ja, wel cracottes met roomboter, en cracottws zitten ook suikers in. En zelfs soms een stukje chocolade, moet kunnen vind ik.
  Gwen onlangs geplaatst…Mijn bevallingsverhaal #2My Profile

 22. Je gaat er heel bewust mee om en dit vind ik knap.
  Mijn dochter heb ik alleen water en thee gegeven (vond ze gelukkig lekker) en ze hield meer van hartig dan zoet.

  Ik gaf haar toen ze 3-4 was twee keer per week een beetje chips en dat was echt het geniet moment.

  Ik ben nog steeds een kreng naar mijn ouders en schoonouders en zeg ook dat ik gewoon geen vreetfestijn wil als de kleinkinderen komen.

  Volg je gevoel!
  Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 23. Herkenbaar. Ik ben ook begonnen met geen suikers, maar ben inmiddels – net als jij – een beetje overstag. Gelukkig drinkt mijn zoontje goed water, dus diksap heb ik niet in huis, maar op de boterham zit inmiddels ook af en toe jam en chocopasta. Humus en sandwichspread lukt hij ook en dat eet hij dan toch vaker.

  Inderdaad onbegrijpelijk dat anderen zomaar eten aan je kind geven. Ik vraag altijd aan de ouders van kindjes of hij/zij iets mag, maar andersom gebeurt dat zelden. Erg vreemd!

  Hoe ga je dat doen met de feestdagen? Eet Lana gewoon mee ‘met de pot’, of krijgt ze een apart hapje?

 24. Mooi artikel Kelly, heel eerlijk van je. Ik wil ook zoveel mogelijk eten zelf bereiden straks, en de ongezonde zooi vermijden. Ik heb kinderen gezien die met 8 maanden al feilloos de weg naar de snoepjeskast wisten te vinden en dat vind ik best wel erg. Hier komt er in ieder geval geen snoepjeskast en groeit ons zoontje in ieder geval op met een fruitmand naast zijn box. Wat buitenshuis gebeurt, ja daar heb je minder invloed op. En wat dacht je van de opa’s en oma’s die het kind wel even lekker zullen verwennen. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld van die mensen met een goed gevulde kast vol snoep, dus daar zullen we het nog even over moeten hebben straks.. 😛
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 31My Profile

 25. Logisch dat het in de praktijk anders gaat, maar knap dat het toch lukt om bij je standpunt te blijven. Dit artikel zet me wel aan het denken over hoe ik hiermee om wil gaan als Nomi iets ouder is..
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #86My Profile

 26. Ik las een tijdje geleden je eerste artikel en toen dacht ik… dat is in deze tijd gewoon onmogelijk. Buiten het feit dat ook in gezonde dingen als fruit gewoon suikers zitten, heeft een kind in de groei ook suiker nodig. Nu heb je natuurlijk suiker en suiker, een banaan of een appel of een glas aanmaaklimonade of een plak volkoren ontbijtkoek is natuurlijk weer iets heel anders dan een stuk cake of snoep. Ik denk dat alles waar TE voor staat fout is, teveel is nooit goed maar af en toe iets met suiker, daar worden ze echt groot mee. Als ik zie hoe ze rennen, springen en klauteren en klimmen, dan hebben ze gewoon brandstof nodig en een pak volkoren ontbijtkoek met halvarine, daar heb ik geen probleem mee. Maar echt al het snoep (dat hier bijvoorbeeld binnen is gekomen met Sint Maarten, buiten de mandarijnen die onze kinderen overal waar mogelijk pakte) dat hoeft van mij niet zo en van de kids zelf ook niet want dat ligt er bijna allemaal nog. Ze hebben liever een crackertje met kaas of een banaan en dat vind ik al overwinning genoeg want als er hier vriendjes/vriendinnetjes komen spelen en ik die een bakje snoeptomaatjes voorzet (wat hier helemaal favoriet is), dan kijken ze je echt raar aan en wordt er om snoep gevraagd en mijn kinderen doen dat nooit gelukkig, die komen thuis klagen dat ze niets lekkers hebben gehad en als je dan doorvraagt dan hebben ze wel snoepjes of chipjes aangeboden gekregen maar geen kaasje of tomaatjes 😉

 27. ik heb ook aan de suikers moeten toegeven, vooral omdat ze er bij de consultatiebureau zo nonchalant over deden. ik gaf aan dat zelfs de babypapjes en knabbelkoekjes vol suiker zitten en kreeg de ongeïnteresseerde antwoord: “ach, het zal wel aan de behoefte van een kind aangepast zijn, dus veel minder”… nou nee… in alle baby voedsel zit heel veel suiker, al is het maar in de vorm van dextrose, maltose, glucose, allemaal suikers!

  Elena is inmiddels drie, en ik zorg voor een uitgebalanceerde dieet, en zo nu en dan mag ze een pudding, kinder surprise ei, of ranja, want tegenhouden kun je het echt niet.

  Wel heb ik inmiddels geleerd dat kleintjes veel meer suiker nodig hebben en daarom veel meer snoepen dan volwassenen. Omdat ze het in energie omzetten en daarmee groeien! (bij ons wordt suiker dus enkel in vet opgeslagen, terwijl kleintjes het gebruiken om te groeien)
  Andrea onlangs geplaatst…Week in Foto’s: Net voor de feestdagenMy Profile

 28. Mijn zoontje is bijna vier en ik probeer zoet zo veel mogelijk te bannen. Zo drinkt hij alleen water en melk en krijgt hij van mij geen snoep of koek. Echter, op de opvang krijgt hij wel dagelijks een koekje en omdat mijn vader het niet met mijn suikervrije levensstijl eens is, geeft hij mijn zoon te pas en te onpas een slok cola of een snoepje. Aangezien hij daar wekelijks zit, vind ik dat te veel en soms voelt het alsof ik mijn vader meer moet opvoeden dan mijn kind. Helaas zijn op school veel traktaties ook snoep, dat wil ik anders doen als hij in april jarig is. Ik vind het ook vreselijk dat ik bij de bakker elke keer de vraag krijg of hij een snoepje mag. Ik antwoord dan meestal dat we direct gaan eten maar eigenlijk is het toch ongehoord dat ik mezelf direct wil verantwoorden waarom hij geen snoep mag. Het is en blijft een moeilijke balans maar zolang ik suiker kan bannen waar het niet hoeft (frisdrank + snoep) ben ik al een gelukkige moeder.
  Kim onlangs geplaatst…Kleine Hoekjes ~ Hoe de winterdip overlevenMy Profile

 29. wat goed dat je hier over nadenkt. Helemaal suikervrij is gewoon moeilijk, dat kan ik zelf ook gewoon niet. Ik vind het wel goed dat je ze niet bakjes met snoep geeft, ik zou mijn kind later ook geen snoepje geven als troost, daar groeien ze mee op en dit blijft dan waarschijnlijk heel je leven zo, als je je niet goed voelt grijp je gelijk naar eten, nergens voor nodig! 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Monday motivation: hoe pas je straks in je kerstjurkje?My Profile

 30. Ik eet zelf geen geraffineerde suikers en zou ze dus ook niet aan mijn kinderen geven. Fruitsuikers vind ik een heel ander verhaal, daar heeft een lijf wat aan, daar kan een lijf wat mee.
  Eline onlangs geplaatst…Gezonde kerststolMy Profile

 31. Goed artikel! Ik zit er zelf nu ook een klein beetje over na te denken hoe ik/wij dat straks gaan doen als onze kindje er is en uiteindelijk vast voedsel mag gaan eten. Op dit moment heb ik zo iets van opzicht mag alles wel maar zeker met mate. Zo eten wij bijvoorbeeld elke week patat maar ik weet nu wel al dat ik niet wil dat ons kindje dat elke week krijgt. Misschien gewoon 1 of 2 keer in de maand. Natuurlijk kan je altijd veel zeggen maar met patat vind ik het toch weer een heel ander verhaal. Want voor ons is al dat vet natuurlijk eigenlijk ook niet goed. Met snoep eigenlijk het zelfde verhaal, ook niet elke dag maar ik zal het zeker niet weigeren als het op een verjaardag of iets aangeboden word. Of ik het zelf ook ga geven dat weet ik nog niet. Gelukkig heb ik daar nog wel de tijd voor om over na te denken, want het duurt nog wel even voor dat het zover is.
  Laura onlangs geplaatst…WinterWelVaartMy Profile

 32. Hoi kelly!
  Mijn dochter is 3 jaar.
  Zij mocht van mij vanaf het begin geen chocola of snoep.. ik vind dat niet nodig.
  Iedereen om mij heen vond dat raar.
  Ik dacht: ze kent het niet en ze heeft het niet nodig.
  Met een rijstwafel is zij net zo blij.
  Nu ben ik er iets soepeler in want je ontkomt er haast niet aan
  Zij mag in het weekend een bakje kinderchips en een snoepje.
  Ik wil het ook zo ver mogelijk beperken.
  Als ze om een snoepje vraagt geef ik dr een cracotte of een rijstwafel (of fruit)
  Het is niet alleen zo dat die suikers ongezond zijn maar ik merk dat kaylee aanleg heeft om dik te worden.. ook vandaar wil ik haar beschermen en al die “troep” niet te geven.
  Maar helemaal suikervrij zal nooit lukken en eigenlijk hoeft dat van mij ook niet, kinderen moeten ook genieten 😉
  Dus eigenlijk doe ik het een beetje hetzelfde als jou 🙂

 33. Het gaat niet om het feit dat het kind geen suiker mag eten, het gaat er hier denk ik meer om dat je ze er mee leert omgaan en op je hoeveelheid suikers letten hoort gewoon bij een bewuste gezonde levensteil. Gewoon een gezonde basis, maar af en toe uitzonderingen, met ‘mate’ zoals je zegt…

 34. Mooi stuk. Ik ben zelf nog geen moeder maar ik zou mijn kind later graag (deels) veganistisch willen laten eten. Ik ben zelf namelijk veganist. Alleen al als ik dit hardop zeg zijn er al mensen die boos worden. ‘Dat is toch zielig’ ‘dat kan niet’ ‘dan mist hij/zij’ voedingstoffen’ ‘je kind gaat buiten gesloten worden’ en noem maar op. Heel jammer vindt ik dat. Ik denk dat je als ouders allemaal je best doet om je kind zo goed mogelijk en zo gezond mogelijk op te voeden. Ik denk dat mensen bepaalde labels zoals suikervrij,glutenvrij, vegan etc meteen linken aan ‘niet meer genieten’. Ik denk dat kinderen ongeacht bepaalde richtlijnen nog heel goed kunnen genieten. Er is zo veel lekker wat ook gezond is. Ik hoop dat meer mensen dat gaan inzien =)

 35. Jouw kindje van 2 eet wat jij hem geeft. Als je hem dus geen suikerrijk snoepgoed geeft dan zal hij die smaak niet kennen en het dus ook niet willen.

 36. Fijn om te lezen. Ach ja, zo gaat het met alles ivm opvoeden. Soms loopt het anders. En alles evolueert.
  Hier drinkt onze 2,5-jarige alleen water of melk of rooibosthee thuis. Maar op de peuterspeelzaal geven ze de kinderen ranja. Mijn kind leerde suikerdrankjes te drinken op de voorschool. Echt vreemd.
  Onze dochter is lactoseintollerant, en heel vaak krijgt ze (goedbedoeld) dingen aangereikt, die ik haar dan weer moet afnemen. Altijd drama. Moeilijk.
  Nederbuur onlangs geplaatst…Koken met een NederlanderMy Profile

 37. Ik kan mij erg in je artikel vinden.
  Ik kan mij ook zo storen aan de opmerking: ach, bij oma gaat het een beetje anders… telkens weer uitleggen id. mensen hebben geen idee wat suikers met hun lichaam doen. Ik had laatst een etentje met collega’s en eet vrijwel geen toegevoegde suikers e.d.had een glas sinaasappelsap en een glas cola gehad. Toen kwam ik thuis en heb 1,5 liter water binnen 30 min. gedronken. Ik merkte dat ik er alleen maar meer dorst van kreeg en van teveel suikers krijg ik tegenwoordig ook hoofdpijn bizar hé…

 38. Ik vind het heel goed dat je hier zo veel aandacht aan besteed. Toen ik klein was dronk ik heel veel cola, vanaf het moment dat ik het kende wou ik niets anders meer. Cola is echt zo’n ding waar heel veel kindjes op jonge leeftijd verslaafd aan geraken, maar toen begonnen mijn tanden te verzwakken, of ja.. ik weet niet precies wat het was maar ik had in iedere geval problemen met mijn tanden dus toen brachten mijn ouders geen cola meer in huis, ik heb het toen jaren lang niet meer gedronken. Het heeft zo goed geholpen dat als ik nu cola drink, ik het niet eens zo lekker vind en zelfs buikpijn krijg. Ik grijp liever naar fruitsap. xx
  Sheela onlangs geplaatst…Review: Hema – Label makerMy Profile

 39. wat dapper van je dat je zo’n discussiegevoelig punt aangesneden hebt én dat je je mening nu weer durft te nuanceren! Dat typeert jou echt als goede blogger. Petje af! Hoe ik het zou doen met een kindje? Ik weet het nog niet. Misschien een hele rare vergelijking: ik eet zelf niet altijd gezond, let niet op e nummers en op suikers. Dat doe ik nu door mijn dietiste beter. Maar met mijn hondje sla ik door, de andere kant op. Hij eet alleen maar vers, uitgebalanceerd, puur en biologisch voedsel, zonder alle slechte toevoegingen. Ik denk dus dat ik dat bij mijn kindje ook zal hebben, hoewel dat, zoals je al zegt best lastig zal zijn af en toe.
  Milou onlangs geplaatst…Jip krijgt een nieuw hok: onze nieuwe sidetableMy Profile

 40. Ik heb mijn dochter tot 2 jaar suikervrij opgevoed. En bij mijn zoon gaat het al lastiger. Mijn kinderen drinken wel graag water. En op feestjes was zij ook diegene die haar ranja liet staan. Ze wil nu wel graag snoep, maar ik geef haar koekjes of chocola van de naruurwinkel en een enkele keer een aardbeien snoepding ook van de naruurwinkel. Verder veel fruit. Bij mijn schoonouders kreeg ze altijd wel dingen met suiker. Eerst was ik heel streng en later heb ik hen zelf laten zien wat suiker met mijn kind doet. Ze wordt er heel druk van en gaat sneller huilen als iets niet gaat zoals ze wil. Bij ons vragen mensen wel vaak of ze snoep mogen. En als ze het niet vragen zeg ik: je mag het morgen opeten of later. En dan leg ik t in de kast. Ze vergeet het vaak. Heel fijn. Ik zal er binnenkort ook wel een post aan wijden hoe ik het doe. Want ik ben er vooral voor om mijn kinderen bewust te maken. Succes! Jou methode klinkt heel goed!
  Eva onlangs geplaatst…5xvragen met Femke Lopes!!My Profile

 41. Mooi om te zien hoe je hier mee om gaat. En inderdaad, tegenwoordig krijgen al die kleintjes al bijna meteen een koekje in handen gedrukt. Toen ik klein was, kreeg je een plakje worst bijvoorbeeld. Stuk ‘veiliger’ toch? Dat al vast al sneller door ouders goedgekeurd worden. Of dat e dan een stukje fruit geven(appel bijvoorbeeld) als ze dan per se iets willen geven
  Roxanne onlangs geplaatst…Catrice LE Viennart lipstick 03 Klimt’s Ardent KissMy Profile

 42. Wat fijn om te lezen dat je ook openlijk op een mening kan terug komen. Ik vind jouw visie helemaal correct, en alles met mate lijkt me inderdaad de beste regel. Verbieden is volgens mij een hopeloze zaak. Hier is dat een werkpuntje in huis, maar weet niet of het nog gaat lukken, daar de jongens hun drankjes, koekjes al gewoon zijn. Ik dacht er vroeger eerlijk gezegd nog niet zo over na. Iemand ervaring met suikers te verminderen bij kleine kinderen? Met wat vervang je hun favoriete drankjes?
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Mijn party dressesMy Profile

 43. Ik sta er hetzelfde in. Zolang ons meisje nog water lust ga ik haar niet iets anders aanbieden. Waarom zou ik? Ze lust het en kent het andere niet.. Zelfde geldt met bepaalde andere dingen zoals koekjes enzo. Ik verbied niets, maar ga zelf ook niet actief suikers aanbieden!
  Nicole onlangs geplaatst…The questions of life tagMy Profile

 44. Ik merk gelukkig om me heen dat op de plekken waar kinderen komen, er altijd gevraagd wordt of ze iets mogen. Op een gegeven moment weten de mensen om je heen natuurlijk wel wat welk kindje niet mag. Oke er wordt achteraf soms wel wat over gezegd, maar er wordt niet gewoon een koek gegeven, of frisdrank, als de ouders het niet willen.
  iooon onlangs geplaatst…Plog – Avond uitMy Profile

 45. Goed om te lezen maar zelfs in fruit zitten suikers die niet gezond zijn, wij mensen zijn gewend een gezonde voeding is met veel koolhydraten (Brood pasta aardappels en de rest) maar die producten veroorzaken juist een grotere kans op hart en vaat ziektes en diabetes heb ik gehoord.

 46. Fijn zo een update, wij proberen ook om zo min mogelijk suikers te geven. Hij krijgt idd ook diksap, water vindt hij niet meer lekker. Aangezien anderen hem sap gingen geven! Ik ben daar best boos over geworden aangezien dat veel te zuur ook is voor een klein kind. Ben het er echt mee eens dat anderen vaak te veel aan kinderen geven, zonder overleg met de ouders en ook niet denkend aan eventuele allergieën. Ik vind het maar lastig, word ook vaak aangekeken alsof ik mijn kind iets ontneem. Hij heeft nog genoeg tijd in zijn leven om snoep e.d. te eten.
  Whitney onlangs geplaatst…My goals for 2015!My Profile

 47. Gek he hoe dat allemaal maar normaal is, hup een koekje in de hand, aanmaaklimonade voor de neus en klaar. Zeker gezien jouw eigen diabetici vind ik het heel gek dat mensen daar niet over nadenken. Beter past de maatschappij zich aan, aan de mensen om ellende te voorkomen.
  Michelle Kaiser onlangs geplaatst…VaderdagMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.