Noten gezond voor je hele lichaam

Noten gezond voor je hele lichaam: Amandelen, cashewnoten, kokosnoot, hazelnoot, walnoot, pinda, pistachenoot, paranoot, kastanje, lijnzaad, macadamia, pecannoot, pompoenpit, quinoa, zonnebloempit, sesamzaad – zij behoren allemaal tot de familie noot. En de familie noot, is een hele gezonde voedingsgroep, wil je weten waarom en hoe ik deze voedingsgroep toepas in mijn healthy lifestyle? Lees dan verder.

Waarom noten gezond zijn voor het hele lichaam: Gezonde onverzadigde vetten
Bijna alle noten bestaan voor meer dan 80% uit onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en verkleinen daarmee de kans op hart-en vaatziekten. Noten zijn een bron van eiwitten, vitamines en mineralen (zoals magnesium, zink, kalium, calcium, koper, ijzer en selium). Ook bevatten noten een essentieel vetzuur genaamd alfa-linoleenzuur, wat je vast bekend in de oren klinkt. Ons lichaam maakt dit zuur niet zelf aan maar heet het beslist nodig. Noten zijn ook goed voor je zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming en de stofwisseling. Veel mensen die vegetariër zijn eten noten in plaats van vlees, omdat je zo toch bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt. Om optimaal van alle voedingsstoffen uit noten gebruik te maken is het belangrijk dat je ze ongebrand en ongezout eet.

Mijn favorieten gezonde noten en zijn goede eigenschappen:

Walnoot
Dit is absoluut een favorite van mij. Walnoten zijn rijk aan mineralen en vitaminen en hebben zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Mensen met stofwisselingsproblemen of verstopping wordt aangeraden regelmatig walnoten te eten. De walnoot stimuleert de darmfunctie, en bevat veel beschermende vetten die de bloedvaten en het hart soepel en gezond houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op ongeveer 30 gram, dit zijn 6 a 8 stuks (halve walnoten).

Amandel
Bij amandelen is het belangrijk dat je er niet teveel van eet, probeer het te houden bij een handje per dag. Dit druppelvormige nootje bevat veel gezonde onverzadigde vetten. In deze vetten zit ook veel energie. Van alle noten zijn amandelen ook het rijkst aan calcium. Daarnaast zijn ze ook een goede bron van magnesium, koper, zink, vitamine E, B6 en B2. Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor ongeveer 60% uit amandelolie. Kauw er goed op wil je dat ze goed verteerd worden.

 Hazelnoot

Vroeger toen ik klein was, was dit mijn favoriete nootje. Hazelnoten bevatten veel proteinen, complexe koolhydraten, vitamine E, ijzer, calcium en vezels. Een hazelnoot bevat erg weinig sodium en suiker. Ongeveer 80% van de vetten in deze noot zijn onverzadigd en bevatten helemaal geen cholesterol.

Ik vind het jammer dat mensen vaak denken dat noten een dikmaker zijn en daardoor niet in een gezonde levensstijl passen. Ik eet noten omdat ze je vlug een verzadigd gevoel geven, daardoor wordt je hongergevoel uitgesteld, en ga je automatisch minder eten. Dagelijks noten aan je voeding toevoegen helpt je een gezond gewicht vlugger te bereiken en te behouden. In noten zitten hoge concentraties onverzadigde vetten, vezels en eiwitten die voor deze positieve gang van verant woordelijk zijn.

Hieronder toch nog een aantal redenen waarom noten gezond voor ons lichaam zijn:

1. Noten vertragen je natuurlijk verouderingsproces en houden je huid jong, soepel en zacht. De antioxidanten in noten hebben een positief effect voor je huid maar ook je haar en nagels profiteren ervan.

2. Noten gaan haaruitval tegen, doordat ze rijk zijn aan ijzer. Ijzer kun je ook halen uit groene groentes, rood vlees en gedroogd fruit.

3. Sommige noten, zoals paranoten, helpen je beschermen tegen borstkanker en prostaatkanker.

4. Noten helpen je beschermen tegen depressies.

5. Noten hebben een positief effect op je hart-en bloedvaten.

6. Noten zijn een geweldige bron van potassium, magnesium, calcium, ijzer,magnesium, zink, fluoride en selenium.

Noten zijn dus wel vet, maar om (als je overgewicht hebt) ze te verbannen uit je leven? Het anwoord is nee, omdat noten ze je juist beschermen tegen obesitas. Ze geven je een vol gevoel en helpen je dus juist je honger te stillen. Je moet ze als vervanger gebruiken in plaats van snoep, brood, ontbijtgranen en andere geraffineerde suikers. Ik zou zeggen, voel je niet schuldig en neem gerust een handjevol, of twee hihi, van deze lekkere natuurlijke snoepjes! Een zakje pistachenoten tijdens de film is net zo lekker als die rol Pringles!

Wat is jouw favoriete gezonde noot? En eet jij ze ook zo uit het vuistje of door een gerecht?

Kelly: Ik ben ook helemaal dol op noten! Heerlijke walnoten, pecannoten, cashewnoten, pindakaas, noem het maar op. Ik vind het een heerlijk vullende en smaakvolle snack, maar ook door gerechten zoals indische rijstgerechten vind ik het heerlijk. Ik kom wat ijzertekort door de zwangerschap en dit kan ik goed aanvullen door voldoende nootjes te eten. We zijn heel benieuwd naar jullie favorieten en hoe jullie noten toevoegen aan jullie healthy lifestyle. Laat het ons weten via de comments.

Follow this blog with Bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

13 gedachten over “Noten gezond voor je hele lichaam”

  1. Haha, je favorieten zijn precies de noten die ik niet mag (allergisch). Maar ik mag wel pistache noten, cashewnoten en pinda’s! 🙂 Met die laatste ben ik erg blij, want ik heb jaren geen pinda’s gegeten omdat uit de bloedtest kwam dat ik allergisch was. Nu blijkt dus van niet en eet ik pindakaas for life! 😀

  2. Een pinda is geen noot maar een peulvrucht…
    Probeer ook eens amandel- of cashewnotenpasta! Veel gezonder, en wat mij betreft lekkerder, dan pindakaas 🙂

  3. Ik kan niet zo goed tegen alle noten (lichtelijk allergisch, krijg dan jeuk in m’n ogen en mond) maar de meeste noten vind ik wel heel lekker! Jammer dat ik niet zo goed maat kan houden, ik kan niet zo goed één handje nemen… dus ik eet niet heel vaak noten, zou ik eigenlijk wel moeten doen want ze zijn zo goed voor je!

  4. Interessant artikel. Ik ben vegetarier en eet nu ik zwanger ben ook meer ongebrande noten gemixt met wat rozijntjes. Voorheen nooit zo eigenlijk, misschien toch een goede gewoonte die ik mijzelf aan moet leren.

  5. Hmmm, eigenlijk zou ik hier eens wat meer mee moeten doen. Ik eet vooral rozijntjes maar ja, dat zijn geen noten natuurlijk.

  6. Ik eet ook bijna dagelijks noten, echt heerlijk! Vooral ook lekker door salades, (soja)yoghurt en inderdaad gewoon uit het vuistje. Ik vraag me wel af waarom het belangrijk is dat je niet teveel amandelen eet (aangezien je dit zo specifiek benoemt)?

  7. Pingback: Super gezonde snacks to boost your health! | Kelly Caresse

  8. Pingback: Superfood gebruiken in een Healthy lifestyle : Wat en hoe? | Kelly Caresse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.