Het leed dat de pil heet

Vandaag een gastblog online van  Kim Michaelis. 
Over een onderwerp wat ik graag onder de aandacht breng omdat ik er steeds meer over hoor in mijn omgeving en zelf al lang geen pil meer slik, waardoor ik niet mijn ervaringen kan delen hiermee.
Daar gaan we dan, het leed dat “De Pil” heet. Een onderwerp dat meer aandacht verdient dan het nu krijgt. Toen de tijd rijp was begon ik met het slikken van de pil, de Microgynon 30. Dit ging erg goed tot ik op een gegeven moment steeds meer vreemde klachten kreeg die ik helemaal niet kon plaatsen. Hyperventilatie, heel erg moe, ik werd agressief en dit uitte zich in met spullen gooien. Telefoons, pakken drinken, borden, glazen, ik schaamde me er erg voor, dit was niet wie ik was. Ik hoop anderen met mijn verhaal te kunnen helpen.

Symptomen: Ik was mezelf niet door de anticonceptiepil
Ik was niet de vrolijke ik meer die alles positief in zag. Lachen? Dat woord stond even niet mijn persoonlijke woordenboek. Uiteindelijk ben ik toen met mijn moeder naar de huisarts gegaan en die gaf aan dat dit door de pil zou kunnen komen omdat ik blijkbaar zelf veel hormonen aanmaakte. Een andere pil dus. Dat was geen succes, zelfs de 3 fase pil waar veel vrouwen bij zweren werkte voor mij niet. Alles bleef hetzelfde, of eigenlijk ging het van kwaad tot erger. Uiteindelijk na tig pillen geprobeerd te hebben leek het erop dat de pil die ik als laatste voorgeschreven kreeg zijn werk wel te doen zoals het hoort. Ik voelde mijzelf ineens kiplekker en weer gewoon ik zoals ik hoor te zijn. Jaren heb ik deze pil geslikt zonder problemen. Alle klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Zwangerschap na pilgebruik
Ik werd zwanger, een gelukkiger mens bestond er niet op deze aardbol. Ik ben bevallen en daarna wilde ik weer aan de anticonceptie gaan. Voor ik weer aan de pil ging, was ik vrij snel opnieuw zwanger maar mochten wij maar 10 weekjes genieten van dit mooie wonder. Wederom kwam de pil uit de kast. Nu achteraf denk ik inderdaad gelukkig! Een aantal maanden daarna begonnen mijn eierstokken te protesteren bij alles wat ook maar met baby’s te maken had. Ok, tijd om te stoppen met de pil. Vrij snel daarna werd ik zwanger.

Het leed dat de anticonceptiepil heet

Weer aan de pil…
Na mijn bevalling moest ik weer aan anticonceptie gaan denken. Ik bestelde online mijn pil die ik al die jaren al slikte. Maar guess what? Deze pil bestond niet meer. Ik belde mijn huisarts en vroeg om een vervangende pil.  Geen probleem, morgen ligt de Ethinylestradiol Pil voor je klaar. Top! Ik kende de pil niet. Ik begon met het innemen van de pil en langzamerhand begon mijn lichaam allerlei rare kwaaltjes te produceren. Het werd zo heftig dat ik Google erbij heb geroepen en ben gaan zoeken naar de symptomen van een depressie. Nou ja, deze symptomen kwamen best overeen, maar ik kon mijzelf niet overal echt in vinden. Eigenlijk was ik ontzettend bang, want hoe kwam ik aan een depressie? Ik bedoel, ik ben 3 keer zwanger geweest in een tijdsbestek van 2 jaar. Dat is op zich al een hele grote opgave voor je lichaam. Misschien kwam het daardoor?

Zware bijwerkingen van de anticonceptiepil
Ik was moe, doodmoe! Ik wou mijn bed niet meer uit. Ik voelde mezelf niet eens zo 3 weken na de bevalling van mijn tweede dochtertje na een nacht niet te hebben geslapen. Iedere dag liep ik met knallende hoofdpijn. Alsof ik iedere avond zwaar aan de drank had gezeten en een kater had. Ik was misselijk alsof ik weer opnieuw zwanger was! Ik had zweetaanvallen van het niks doen en weer agressieve gevoelens. Ja, ik maakte alles, echt alles weer mee wat ik eerder in mijn pil verleden ook heb meegemaakt. Ik voelde mijzelf gevangen, had nergens zin in. Het liefst lag ik de hele dag in bed onder de dekens. Ik was een walgelijke trut naar mijn wederhelft toe. Letterlijk alles reageerde ik op hem af. Ik heb op een avond tegen mijn wederhelft gezegd, wij moeten even praten want dit kan zo niet langer. Ik was van mening dat ik zwaar depressief was en durfde dit eigenlijk niet aan hem te vertellen. Uiteindelijk heb ik dit toch gedaan en ik zei meteen tegen hem dat dit exact hetzelfde gevoel is, als wat ik eerder heb gehad. Er gingen nog steeds geen lampjes branden dat het eventueel met die pil te maken zou hebben. Tot ik nietsvermoedend door mijn Facebook tijdlijn aan het scrollen was en mijn oog viel op een nieuwsbericht over de pil die ik had.

De Ethinylestradiol Pil en de bijwerkingen daarvan
De puzzelstukjes vielen in elkaar. Dit was de reden dat ik mijzelf zo voelde. Ik besloot om het een en ander op te zoeken op Google over deze pil. De verhalen die naar boven kwamen zijn vreselijk. Ziekenhuisopnames wegens heftige krampen, zelfmoordpogingen, zware depressies en ga zo maar door. Ik moest stoppen met die pil! Maar, dan moest er een alternatief komen en het liefst zonder hormonen. Maar toen gebeurde het volgende; Ik werd ‘s morgens wakker en op mijn kussen lagen hele plukken haar. Ik eet gezond dus daar zou het niet aan kunnen liggen. Ik heb overigens de pil meteen in de hoek gesmeten. Na een rondje Google was dit ook een van de bijwerkingen van deze pil. Voor mij was dit een duidelijke eyeopener dat ik à la minute moest stoppen met deze pil.

Dag opgeblazen gevoel, haaruitval en stemmingswisselingen…
Twee dagen na het stoppen was ik ineens van mijn opgeblazen gevoel af en gaf de weegschaal een kilo minder aan. We zijn nu inmiddels weken verder na het stoppen met de pil en ik voel me goed! Ik heb het idee dat mijn lichaam nog de laatste restjes van de pil aan het opslurpen is maar daarna is het klaar. Ineens is er weer kleur om mij heen. De moeheid is nog wel een dingetje, maar dit zal stap voor stap ook beter gaan. De hoofdpijn is verdwenen net als de buikpijn. Alhoewel mijn haar nog steeds met plukken uit mijn hoofd komt, heb ik er alle vertrouwen in dat ook dit uiteindelijk goed komt. Ik ben gezonder gaan leven en de toegenomen kilo’s gaan er ook weer af.

Ik deel mijn verhaal met jullie omdat ik het belangrijk vind dat vrouwen hier vanaf weten. Praat erover met anderen want al deze symptomen wil je niet meemaken. Er zijn veel verschillende alternatieven voor de pil, maar vrijwel allemaal met hormonen. Op dit moment ben ik de LadyComp aan het uittesten Geen hormonen voor mij meer meer. Puur natuurlijk en op deze manier krijgt je lichaam weer de volledige rust.  Ik ben benieuwd naar nog meer ervaringen, laat ze zeker achter bij de comments. Groetjes Kim.

Kelly: Dankjewel voor het delen van je verhaal, omdat ik al jaren niet meer aan de pil ben, hem in het verleden wel 5 jaar geslikt heb, en om mij heen veel soortgelijke verhalen hoor, besloot ik deze gastblog graag te willen plaatsen om aandacht aan dit onderwerp te schenken. Voor de ene vrouw is de anticonceptiepil een uitkomst, voor de ander biedt het vooral veel nadelen. Dit is een heel persoonlijk onderwerp en zal voor iedereen anders zijn. Toch ben ik benieuwd naar jullie ervaringen met de pil, ervaar jij heftige bijwerkingen? Herken jij het verhaal van Kim? Welke anticonceptie gebruik jij? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

74 gedachten over “Het leed dat de anticonceptiepil heet”

 1. Wat een hel lijkt me dat… goed dat je er over schrijft zodat er mensen met hetzelfde probleem makkelijker geholpen kunnen worden.
  Frank onlangs geplaatst…SimplicityMy Profile

 2. Ik heb jaren de pil geslikt maar werd daar ook heel onstabiel van qua humeur. Het schommelde echt. Vond ik heel irritant. Eerst was ik vrolijk, daarna depri. Terwijl er helemaal geen reden voor was. Overgestapt en toen voelde ik gewoon niks meer. Niet blij, boos of wat dan ook. Gewoon niks. Toen ben ik er mee gestopt en weer overgestapt naar de Nuva ring. Ook dat was hem niet. Inmiddels al weer jaren geen pil. Ik heb er niks mee en heb geen zin in die troep in mijn lichaam. Ik kees steeds vaker over de negatieve bijwerkingen.
  Josan onlangs geplaatst…Dat kinderfeestje kan je toch ook best een half jaar later vieren, toch?My Profile

 3. Oei eye-opener….. Ik ga de website eens bekijken
  Zelf 5 maanden geleden bevallen en net weer 2 rondes aan de pil. Meteen 2 kilo erbij en ook heel slecht in mijn vel maar aangezien dit ook een andere oorzaak kan hebben niet aan de pil gedacht.
  Wat zijn je bevindingen over het gebruik van de ladycomp? Hoop dat je je beter voelt!

 4. Jeetje wat een verhaal zeg. Toch jammer dat het vaak gebeurt dat wanneer je gewend bent aan een bepaald merk of soort pil, dat die vervangen wordt door een andere. Die zogenaamd hetzelfde is.
  Maaike onlangs geplaatst…DIY project: raamtekeningMy Profile

 5. Ik ben op mijn 14e begonnen met de pil. Erg last van buikkrampen was de rede. Dit is jaren goed gegaan tot ik een paar jaar ging tobben. Ik nam de pil niet regelmatig en daardoor werd ik tussendllr met veel krampen ongesteld. Na 10 jaar ben ik gestopt en ik vond het heel fijn. De hormonale schommelingen die je hoort te hebben merkte ik voor het eerst. Nu ik twee kinderen heb gehad twijfel of ik weer aan de pil wil. Als ik dit lees denk ik toch liever niet, al heb ik niet per se een slechte ervaring.
  Wat lijkt het me heftig om zoveel lichamelijke bijwerkingen te hebben van zoiets ingeburgerd als de pil. En al helemaal de bijwerkingen die je hier beschrijft. Ik hoop dat alles snel bijtrekt. Gelukkig zijn er vele andere anticonceptiemethodes dan de pil.
  Rachel onlangs geplaatst…Een dag uit mijn leven #11. Een dag uit een drukke werkweek.My Profile

 6. Jeetje, wat ontzettend heftig om te horen wat de pil soms met je kan doen. Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed en bewustzijn creëert bij andere vrouwen die misschien (onbewust) hetzelfde probleem hebben. Ik heb zelf altijd andere dingen dan de pil gebruikt en ben ook alleen maar blij met die keuze nu ik dit zo lees.
  Romy onlangs geplaatst…7x waar het leven eigenlijk te kort voor isMy Profile

 7. Wat een heftig verhaal. Ik ben alleen bang dat het niet compleet is Kelly, want ethinylestradiol wordt niet als monopreparaat voorgeschreven als anticonceptie. Het is wel de basis van de meeste combinatiepreparaten met een progestageen, maar op deze manier lijkt het toch een wat bijzonder verhaal. Maar misschien zijn jullie vergeten het progestageen te vermelden?

 8. Heftig om zo mee te maken zeg, maar fijn dat je jezelf nu beter voelt. Ik slik al jaren de pil en sinds kort ben ik ook benieuwd wat mijn lichaam zal doen als ik ermee stop. Ik ken namelijk best wat vrouwen die gestopt zijn met de pil en van hun allemaal is de ervaring dat ze zich weer beter voelen.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Guhl Lang & Soepel HaarMy Profile

 9. Zwaar herkenbaar! Slik nu bijna 8 jaar de pil, ben twee jaar geleden gestopt omdat ik toen geen vriend had en dat was een verademing! Voelde me zoveel gelukkiger en lekkerder in mijn vel! Maarja toen kreeg ik een vriend.. is wel eens mis gegaan met condooms en we zijn nu nog niet bezig met aan kindjes te denken dus heb ik toch maar besloten om tijdelijk weer aan de pil te gaan. Vreselijk! Ben wel weer over gestapt van de merkloze naar stederil omdat ik daar de minste klachten van heb. Ik ken vriendinnen die ook last hebben van een spiraaltje (ook depressief en buikpijnen en lang ongesteld zijn) etc dus dat durf ik op dit moment ook niet aan, en een andere vriendin is door de ladycomp heen zwanger geworden. Weet het ook niet meer wat te doen haha!

 10. Ik heb er zelf in 2014/2015 ook zo’n artikel over geschreven. Het is echt TE herkenbaar hoe de pil ook vanalles bij mij beinvloed heeft! 🙁 ik ben eerder een paar jaar gestopt geweest en nu weer enkele jaren aan de pil. Gelukkig hebben ik en mijn man besloten eind dit jaar er een streep onder te trekken omdat ik mezelf weer erg depressed voel de meeste tijd >.<
  femketje onlangs geplaatst…Natural Nail Manicure – Super Easy!My Profile

 11. ik herken mezelf in het verhaal van kim. want ik heb ook overal last van gehad. snapte nooit hoe het eigenlijk nou kwam. tot ik dacht van ik probeer eens een maand zonder. ik voelde me stukken beter. me agressie was weg. maar ook me buikkrampen en me moeheid. ik kon zelf ook wel dagen in bed liggen

 12. Wat een heftig verhaal! Ik heb de pil als tiener een aantal jaar geslikt om mijn menstruatie te kunnen plannen en om er minder last van te hebben. Ik ben uiteindelijk “toevallig” gestopt (werkte niet icm met andere medicijnen) en ben uiteindelijk nooit meer begonnen. Ik heb met starten en stoppen nooit negatieve bijwerkingen gehad gelukkig. Maar met alles wat ik nu hoor, zou ik eigenlijk niet meer willen beginnen.
  Audrey onlangs geplaatst…Pashok-perikelenMy Profile

 13. Ik zit ook aan die pil, maar heb er geen last van, wel zit ik te denken hoe ik me zou voelen zonder de pil überhaupt maar ik moet er nog niet aan denken dat je dan zo vaak weer ongesteld word.. 🙁
  Wel heb ik snel een kort lontje maar als ik naar mijn vader kijk heb ik dat van hem haha.

 14. Ik begon laat menstruatie te krijgen in de puberteit, en begon voor het eerst aan de pil. Ik merkte dat ik mezelf niet in controle had en veel pieken en dalen. Plus de puberteit nog. En die pil vond ik maar niks om te slikken.Het was zo heftig toen ik iemand hoorde zeggen dat de prikpil super was. Ik ging na de huisarts boor overleg nou dat kon wel en zou ik minder pieken en dalen hebben om de 3 maanden moest ik die hebben. Helaas maar 3 maanden vol gehouden een grote hormonen bom, ik werd daar onrustig van , erg boos, en ontzettend moe. Ik was er klaar mee, toen ben ik ff gestopt met anticonceptie om de hormonen van de prikpil te laten uit werken. Daarna ben ik aan de pil weer begonnen micro…. en nog wat nou dat was voor mij geen succes oja plus 10 kilo aangekomen binnen 2 weken door de prikpil ,
  Ik ben toen helemaal gestopt en ik voel me er goed bij geen extreme buikpijn bijna elke dag maar 1keer in de maand. Ik heb het gevoel dat als ik huil kan ontluchten inplaats van opkrop gevoel en ben niet meer ontzettend misselijk en minder flauwvallen dan toen. 2 weken daarna van niet de pil slikken op me 22ste was ik blijkbaar zo vruchtbaar dat ik zwanger werd helaas liep dat na 9 weken uit op een miskraam. Nu ben ik bijna en jaar verder helaas nog niks nieuws en ik weet niet of de oorzaak ook een beetje bij de pil ligt dat wil ik niet als excuus gebruiken maar geloven dat het niet zo is doe ik het ook niet. Ik ben blij en een fijn mens ik vol me vrouw ik heb weer meer controle over mezelf

 15. Ik heb de pil ongeveer 8 jaar geslikt zonder bijwerkingen waarvan ik me bewust was, maar besloot toen dat ik geen extra hormonen meer wilde in mijn lichaam. Toen pas merkte ik wat voor invloed de pil stiekem had gehad op mij. Hij had gezorgd voor ontzettende stemmingswisselingen, die als sneeuw voor de zon verdwenen! Toen ik was gestopt, kreeg ik wel meer menstruatieklachten, maar dat vond ik niet zo erg. Geen hormonen meer voor mij! Vanaf toen leerde ik mijn lichaam beter kennen en ben ik overgestapt op natural family planning als anticonceptie. Werkt voor mij perfect, zowel om niet zwanger te worden, als om wel zwanger te worden!
  Marianne onlangs geplaatst…Vegan en zwanger, hoe combineer ik dit?My Profile

 16. Hier ook slechte ervaringen met de pil in mijn jeugd.
  Uiteindelijk als anticonceptiemethode voor Ladycomp in zakformaat gekozen.
  Dat model heet Pearly en is €140,- goedkoper dan de ‘grote’/normale Ladycomp.
  Na 5,5mnd tóch zwanger geraakt terwijl ik mij strikt aan de dagen hield (ook niet vrijen op de gele dagen). Daarom gebruik ik nu, 28mndn na de bevalling, nogsteeds zowel condooms als deze methode, ben nogsteeds herstellende van de eerste bevalling en het is daardoor niet raadzaam opnieuw zwanger te worden zolang ik nog niet uitbehandeld ben.

 17. Ook ik herken dit verhaal. Een jaar geleden na de geboorte van mijn dochter weer begonnen met de pil en de stemmingswisselingen waren behoorlijk heftig . Maar nu sinds een maand gestopt en eindelijk vrijheid in mn hoofd en begin ik de resterende zwangerschapskilo s kwijt te raken.

 18. Wat negatief hier allemaal. Het is net alsof het steeds erger wordt. Vroeger hoorde je nooit iemand over bijwerkingen van de pil en opeens heeft iedereen er last van! Dat is toch gek! Ik krijg een beetje het gevoel alsof het een hype is geworden. Ik snap dat sommigen, zoals jij, er veel last van kan hebben. Maar geef dan ook wat aandacht aan degene die wel de pil gebruiken en geen klachten hebben! Jullie doen net alsof de pil vergif is ofzo! Ik gebruik zelf al 6 jaar de pil en heb nergens last van. Ik vind het een uitkomst! Geen kramp meer, zelf kunnen plannen wanneer je ongesteld wordt. Heerlijk!

 19. Heel herkenbaar, jaren de pil geslikt en mijn humeur werd er niet beter op. Ook kreeg ik last van migraine met aura verschijnselen.

  Na jaren lang verschillende anticonceptie te hebben uitgeprobeerd kwam ik uit bij de spiraal, oké het zetten is geen pretje maar 5 min pijn voor 5 jaar zorgen en klachten vrij anticonceptie.

  Voor mij is de Mirena spiraal (hormoonspiraal) echt een uitkomst. Geen rot humeur, nare gevoelens of negatief zelfbeeld meer voor mij!

 20. Ik vind het ook onzinnig dat iedereen zo negatief reageert. Er is inderdaad een hype gaande en dat zorgt ervoor dat allerlei meiden zogenaamd last hebben van de bijwerkingen van de pil. Volgens mij zijn deze meiden nogal gevoelig voor het placebo-effect… Ik begrijp niet dat Kelly een podium geeft aan dergelijke gastbloggers. Er wordt in dit artikel geen een keer gerefereerd aan wetenschappelijk onderzoek en het is allemaal gebaseerd op (zeer!) subjectief ervaren klachten. Ik vind dit artikel kwalitatief slecht: het is eenzijdig en geeft een vertekend beeld. Misschien is het goed als je de volgende keer twee kanten van een verhaal belicht… Wellicht zijn er jonge meiden die dit artikel lezen en nu bang zijn om de pil te slikken terwijl de pil nog steeds een van de meest veilige methoden is… In dit artikel wordt zelfs LadyComp aangeprezen terwijl dat maar in 95% van de gevallen (!!) betrouwbaar blijkt te zijn. Je zou toch niet willen dat een jong meisje ongewenst zwanger wordt omdat zij dankzij zulke artikelen op dubieuze voorbehoedsmiddelen vertrouwt. En ik weet dat eenieder verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes, maar als influencers heb je wel degelijk een voorbeeldfunctie voor veel jonge meiden. Ik vind dat je die verantwoordelijkheid ook serieus moet nemen. Kortom, ik denk dat je mensen op het verkeerde been zet en dat het onverstandig is om zo’n ongefundeerd artikel op je blog te plaatsen.

 21. Oh! Wat vind ik dit fijn om te lezen. Zelf heb ik een poosje ongeveer 2 maand de pil geprobeerd Ethinylestradiol. En heb zelf ook erg veel last gehad van moeheid, puistenaanvallen, emotioneel een wrak en alles ging langs mij heen. Na 2 maand de pil aan de kant gegooid en nu wel weer met ongesteldheid buikpijn & misselijk. Maar de rest van de maand ben ik gewoon weer mijzelf en heb ik weer zin om dingen te doen .

 22. Zelf heb ik vanaf mijn 13e tot mijn 20e de ethinylestradiol pil geslikt. Ik heb deze jaren veel last gehad van depressies en voelde mij eigenlijk nooit vrolijk. Ook had ik veel last van misselijkheid en problemen met mijn evenwicht. Ik had nooit de link gelegd met de pil, totdat ik ermee stopte omdat ik hem steeds vaker vergat. Ineens kon ik blij zijn en ik heb me nog nooit zo lekker gevoeld!
  Sinds een week heb ik nu een implanon, een hormoonstaafje in mijn arm die voor 3 jaar werkt. Hier heb ik voor gekozen omdat er geen oestrogenen in zitten, want wie weet dat dit de boosdoener was. Tot nu toe ben ik onwijs tevreden over de implanon en het heeft geen seconde pijn gedaan, ook niet toen hij in mijn arm werd geschoten! Aanrader!

 23. Wat vervelend voor je! Goed dat je de oorzaak gevonden hebt.

  Zelf was ik ook geen fan van de pil. Ik was een week na mijn stopweek in de ochtend vaak hartstikke misselijk. Beetje vergelijkbaar met de ochtendmisselijkheid in de zwangerschap

 24. Heeeeeel herkenbaar! Jarenlang de pil geslikt en uiteindelijk met dezelfde klachten naar de huisarts. Ik liet hem een foto zien van een “zwangere buik”. Hij kon mijn gezicht er niet op zien. Wat bleek dat was ik! Ik kreeg geen laarzen meer aan zo veel vocht hield ik vast. Hij schrok heel erg van de foto en kon haast niet geloven dat ik het was. Ik was constant misselijk , had alleen maar hoofdpijn en stont op standje moord (zo chagrijnig en kwaad). Ik liep zelfs bij een psycholoog omdat ik me zo down voelde. Wat bleek, het lag aan de pil! Ik moest gelijk stoppen en de dokter stelde een spiraal voor. Ik voelde me de jaren daarna kiplekker! Ik viel zelfs 7 kilo af en gelukkiger dan ooit! Gek omdat een spiraaltje ook hormonen bevat (andere samenstelling). Voor mij is het spiraaltje een echte uitkomst geweest. Misschien voor een ander ook 🙂

 25. Heel erg herkenbaar Dit!
  Ik was depressief en niemand snapte waar het vandaan kwam. Zelfs de dokter bedacht niet dat het door de pil kon komen.
  Tot een collega mij erop attendeerde en ik de bijsluiter ging lezen. Alle bijwerkingen die er konden zijn, had ik en in hele erge mate.
  Na een week stoppen was ik gelijk een ander mens.
  Nu heb ik een koperspiraaltje en dat gaat heel erg goed!!

 26. Nou ik slik sinds paar weken nieuwe pil. Voel me laatste week niet goed, erg vreemd kon ‘t niet plaatsen. Twijfelen over relatie ( terwijl ik daar geen reden voor heb) super ongeduldig, snel boos, haaruitval, pijn in buik. Ik las dit artikel en dacht wat herkenbaar ga is kijken hoe mijn pil heet en wat blijkt het is dezelfde. Ik ga meteen stoppen en morgen huisarts bellen voor LadyComp

 27. Dit is het ding met de pil inderdaad. Heb er 6 geprobeerd voor ik bij nr 7 kwam, die bij mij wél werkte. En dat was deze van het artikel. Ik kan hem nu niet meer slikken icm medicatie dus heb nu een spiraal, maar ik denk dat het per persoon verschilt en dat je bij elke pil goed moet opletten hoe je je voelt en je lijf reageert.
  Harriët onlangs geplaatst…Recept: Quiche met bodem van zoete aardappelMy Profile

 28. Heel herkenbaar en je hoort het zo vaak over de pil! Ik ben nog steeds zoekende (mijn dochter is inmiddels al 2) naar wat ik nou wil gaan gebruiken. Het enige waar ik wat meer positieve dan negatieve verhalen over hoor is het hormoonspiraaltje. Toch maar eens gaan informeren bij de HA…

 29. Zo ik schrik me dood… lijkt net of ik het over mezelf heb…
  Ik gebruik ook deze pil en ben al jaren voor m’n gevoel een monster… ik dacht dat dit kwam door het kwam door stoppen met Roken, door de slapeloze nachten met onze jongste dochter!
  Heb na mijn tweede dochter eerst een spiraal genomen maar bleef een half jaar bloeden en kreeg ineens overal puistjes… dat wordt nog wel een dingetje maar belangrijkste is dat ik weer lekker in m’n vel ga zitten!
  Ik ga meteen morgen een afspraak maken bij de dokter!
  Wat fijn dat je dit deelt Kim en uiteraard Kelly!

  Liefs Tamara
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe Yannick is als vader voor de meisjes + WINMy Profile

 30. Oeps, dit komt even dichtbij. Ik gebruik dezelfde pil na veel wisselingen en slechte ervaringen. Deze pil word aardig ontvangen door mijn lichaam, maar ga wel even goed lezen op internet wat precies de bijwerkingen zijn!

 31. Ik slik al een jaar of twee ook deze pil. Al een tijdje ben ik aan het twijfelen om er mee te stoppen, omdat ik steeds meer negatieve verhalen lees en zelf ook (licht) last heb van bijwerkingen. Maar helaas tot nog toe geen goed alternatief kunnen vinden, dus ik blijf maar braaf slikken.

 32. Heftig zeg. Ik heb precies dezelfde pil en heb wel eens een snauw bui maar meer gelukkig ook niet. Ik heb deze pil aangeraden gekregen omdat ik pcos heb.

 33. Zo! Hoe herkenbaar… Deze pil heb ik ook een tijd geslikt, tot ik ook gek werd! Mijn moeder dwong me te stoppen omdat ik niet mee mijzelf was en depressief werd. Bizar wat die hormonen met je lijf kunnen doen!
  Jammer genoeg dit ook tijdens mijn zwangerschap ervaren, maar dat is een ander verhaal.
  Bedankt voor je verhaal! ?
  Marielle onlangs geplaatst…Week-foto-blog #12My Profile

 34. Ik heb zelf ook die pil geslikt en ik kon er niet tegen. Zere borsten en ook niet mezelf geweest in die tijd.
  Ik gebruik nu al jaren de nuvaring en die bevalt mij echt super goed!
  Hoor van heel veel vrouwen dat ze doorringen maar dat kan mijn lichaam niet aan dus ik ben gewoon één x in de maand ‘ongesteld’.

 35. Ik heb deze pil ook geslikt. Ik ben over mijn klachten gaan nadenken toen ik op 2WMN een artikel las over de pil. Vanaf mijn 15e was ik ontzettend moe, mijn emoties waren erg afgevlakt en ik had nog meer klachten. Ik heb veel bloedtesten en ziekenhuisonderzoeken gehad, maar niks kon deze klachten verklaren. Het werd gegooid op stress van school en werk en misschien een nasleep van Pfeiffer wat ik eerder heb gehad (daar had ik bij lange na niet zoveel last van als van de pil). Toen ik het artikel op 2WMN las, viel het kwartje pas! Ik ben direct gestopt met de pil. En omdat er een kinderwens was, was het ook niet zo erg om eerder dan gepland te stoppen 🙂

  Maar nu komt het volgende. Ik zit te wachten tot ik ongesteld word ( zwangerschap, borstvoeding..) en ik wil toch weer anticonceptie, want met condooms vrijen is gewoon super onhandig! Een spiraal is geen optie en alle andere opties bevatten ook hormonen, net als de pil. Lastig!

 36. Hi Kelly,

  Mag ik even melden dat ik mij LETTERLIJK de pleuris schrok van het bericht op Facebook? Ik gebruik deze pil, net vandaag weer nieuwe gehaald, en ik lees dat bericht en schrik me gelijk dood… alsof ik puur vergif slik ofzo? Sorry maar ik ervaar deze klachten totaal niet.. nu wil ik niet zeggen dat dit een onzin verhaal is hoor.. maar die tekst op Facebook is wel echt even té heftig..

 37. Ik slik deze pil ook. Heb alleen last van haaruitval. Het is alleen maar om mijn menstruatie regelmatig te laten verlopen. Geen enkele anticonceptie werkt goed bij mij. Heb 2-kindjes door de pil heen gekregen.

 38. Ik heb 10 jaar de pil geslikt i.v.m. menstruatieklachten en ben vorig jaar gestopt omdat ik ook denk dat het niet goed is voor je lichaam om hormonen te slikken. Echter heb ik juist na het stoppen klachten gekregen. Ik ben zeer onregelmatig ongesteld, heb veeeeel meer hormoonschommelingen (en dus ook stemmingswisselen) en heb ik meer last van haargroei. Hebben meer vrouwen dergelijke klachten?

 39. Wat heftig, ik lees Ethinylestradiol en bedacht mij opeens dat ik die pil ook slik!
  Ik slik hem al zo’n tien jaar en heb gelukkig niet (bewust) te maken met deze klachten. Deze pil is mij toen ter tijd toegewezen in verband met de puistjes die ik had. Ik schrik echt van dit verhaal, maar zo zie je ook weer hoe verschillend lichamen zijn in hun reactie op iets.

 40. Zelf ook jaren die pil geslikt totdat ik in het ziekenhuis belandde met een longemboly. Dat was het lunt om te stoppen. Ik wist wat de pil met je lichaam kan doen maar schrik toch ook wel een beetje van deze verhalen

 41. De anticonceptiepil heeft mij vanaf mijn 15e gelukkig helpen voorkomen dat ik zwanger werd. Toen ik in 2011 bij de huisarts terecht kwam door meerdere ‘vage’ klachten kwamen we er door meerdere onderzoeken achter dat ik levertumoren heb. Deze zijn ontstaan door het gebruik van de anticonceptiepil.

  Direct stoppen was het advies omdat de tumoren bij een te grote omvang kunnen knappen en dan een ernstige leverbloeding tot gevolg kan hebben met daarop kans op overlijden. Ook kunnen deze zogenoemde leveradenomen kwaadaardig worden. Ik ben ik de bevoorrechte positie dat mijn man zich heeft laten steriliseren en ik dus geen anticonceptie meer hoef te gebruiken. Elke vorm van hormonale anticonceptie word ten strengste afgeraden. Meer weten? Op mijn persoonlijke website schreef ik er in het verleden een en ander over.

  Liefs,
  Elkana

 42. Ik denk niet dat het perse een hype is hoor. Denk dat meer vrouwen zich bewust zijn van de mogelijke risico’s. Niet dat iedere vrouw er last van heeft. Maar in mijn geval heeft het bijvoorbeeld absoluut niet met een hype te maken. Ik heb door het gebruik van de anticonceptiepil levertumoren gekregen…

 43. Zo herkenbaar. Ik heb exact deze klachten gehad. Ook was ik veel angstiger voor de dingen die ik spannend vond… zo angstig dat ik paniekaanvallen kreeg. Nu een jaar gestopt en het gaat een heel stuk beter! Voel me weer mijzelf, kom weer voor mijzelf op en mijn lichaam “klopt” weer!

 44. Helaas heel erg herkenbaar. Ik heb dezelfde zwangerschap terug aan de pil ging was dit meteen weer prijs.. heb hem maar een paar maanden geslikt en toen heb ik hem voor eens en vooraltijd het huis uitgegooid!!

  NOOIT MEER! En dat geldt ook voor de mirena.

 45. Hoi Kelly,

  Ik ben stomverbaasd dat ik dit nu lees. Ik heb vroeger deze pil geslikt, toen was er naar mijn idee niet heel veel aan de hand. Ik wist ook niet beter of anders. Ik ben toen 2 jaar gestopt, ik vond het troep voor mijn lichaam. Destijd had ik ook minder seksueel contact. Sinds een jaar ben ik weer begonnen met deze pil te slikken, omdat ik dat voorheen ook deed. Na een half jaar, kreeg ik het gevoel niet meer mijzelf te zijn. Ik voelde geen emoties meer, alles was afgevlakt, libido naar beneden, ik bestond gewoon en verder niks. Niet blij, niet verdrietig, niet boos, niks. Ik had toen wel al ergens in mijn achterhoofd dat het met de pil te maken kon hebben. Ik ben er sinds een maandje mee gestopt nu en voel me echt anders en weer voller met leven. Heerlijk. Nog steeds op zoek naar iets anders. En natuurlijk is het per persoon verschillend.

 46. Hoi Kelly,

  De afgelopen 3 jaar heb ik deze pil geslikt daarvoor had ik een andere zonder klachten eigenlijk. Nu ben ik al 3 jaar moe en heb meer dip momentjes dan ooit. Ik vecht er tegen want ik ben een optimist en dat wil ik zo houden. Maar toevallig vorige maand naar de huisarts gegaan omdat ik gek word dat ik mij zo moe voel en die dipjes heb. Nou heeft de huisarts gezegd om te gaan proberen 2 maanden de pil niet te slikken. Als daar de oorzaak ligt moet ik overstappen naar een andere anti-conceptie. Maar geen idee wat het beste voor mij is. Maar eerst uittesten of het door de pil komt.

  Gr Nadine

 47. Wat heftig! Ik ben ook enorm gevoelig voor de pil en heb ook deze. Ik ben altijd een paar dagenvoor demenstruatie ziek, misselijk, zweten en mega neerslachtig. Ik weet ooknietgoed wat ik er mee aan moet.

 48. Beste Kelly,
  Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik heb ern spiraaltje genomen en ben daar echt zwaaar deptessief van geworden. Voelde me niet lekket in mijn vel nergens zin in bleef het liefst heel de dag in bed liggen voelde me zooo rot en dat om niks. Ik ben super gelukkig maar voel me echt totaal niet zo. Eerst ga je de schuld op van alles en nog wat schuiven je denkt dat het ergens aan ligt dus ga je iets de schuld geven. Ik wilde zelfs stoppen met mijn relatie had zelfs geen verliefheidsgevoelens meer. En dit allrmaal door die spiraal. Heb heel lang getwijfeld om hem eruit te laten halen want op internet staan wel een aantal blogs over deptessie met mirena spiraal maar toch reageren mensen als: dat kan niet bij een mirena spiraal krijg je minder hotmonen als bij de pil en ik zat aan de pil.
  Bedankt voor het delen van je verhaal want dit helpt mensen echt. Ik dacht ook dat het aan mij lag en dat ik maar moest wachten tot het allemaal over ging.
  Groetjes

 49. Pff heftig tranen staan in mijn ogen, ik herken het alles wat ze beschrijft klopt gewoon. Nu weet ik waar ik last van heb, ben naar de dokter geweest, dokter dacht niet dat het aan de pil lag. Maar de vragen bleven maar in me hoofd hangen?!
  Wat is er toch mis met mij?! Ik voelde me kip lekker toen ik gestopt was met de pil, toen ik zwanger wilde raken. Maar na de zwangerschap weer begonnen met die pil voel ik me depressief agressief somber nergens meer zin in. Herken ik me zelf niet meer. Ik ga stoppen met de pil!! Dankjewel voor het delen van dit verhaal, klinkt gek jullie hebben me geholpen!

 50. Bij mij kon ik ook plukken haar uit mijn hoofd trekken na het gebruiken van deze pil en ben maar liefst 10 kg aangekomen hierdoor. Wat een rotding. Ben er inmiddels mee gestopt en voel me 10x beter!!

 51. Heftig zeg! Ik ben zelf na mn bevalling na 4 maanden weer begonnen. Ik wilde eigenlijk een koperspiraaltje maar dat lukte niet. Uiteindelijk dus weer voor de pil gekozen.
  Ik heb vanaf mn 16e last van heftige buikpijnklachten. De artsen dachten aan pds. Vanaf het moment dat ik stopten tot dat ik weer begon na mn zwangerschap heb ik nergens last van gehad. Toen ik weer begon kwamen de klachten heel heftig terug. Nu weet ik dat het dus door de pil kwam. Ben na 8 weken weer gestopt en geen buikpijnaanvallen meer. Voor mij geen pil meer, troep!
  Lize onlangs geplaatst…Plussize badmode kopenMy Profile

 52. Echt al die bijwerkingen aan anticonceptie, pfff. Ik ben zelf al jaren lang gee pilslikker meer maar heb sinds mijn kids er zijn een mirena spiraal. Nu heb ik toch ook echt idee dat dat ook een hoop met zich meebrengt waaronder ook blijvend last houden van onzuivere huid. HA geeft alleen een smeerseltje om het op te lossen en zegt simpelweg dat in alle anticonceptie hormonen zitten en je dus altijd ergens op reageert. Iemand ervaring met wissel van spiraal naar staafje in de arm en betere huid? Want ben nog steeds in dubio of ik het toch gewoon wil proberen…
  mathilde onlangs geplaatst…5 x als je jongste gaat oefenen in de kleuterklasMy Profile

 53. Ik heb precies meegemaakt met de pil wat jjj beschrijft. Helaas na het stopen is me menstruatie uitgevallen sins december 2015 tot nu nog steets heb te horen gekregen dat ik poc syndroom heb allemaal door de pil krijg nu alerij hormonen binnen niks helpt. ?‍♀️

 54. Hallo Allemaal,
  Wat heftig om te horen. Ik heb inderdaad ook hele nare ervaringen met de pil. Al een hele tijd voelde ik me inderdaad moet, lusteloos, sagreinig etc. Ook steeds vaker ervoer ik hele erge buikklachten en hoofdpijn. Bloedingen buiten me menstruatie om, he erg hoofdpijn en voornamelijk misselijkheid. Vaak een test moetye doen omdat het toch lijken op kenmerken van een zwangerschap wat niet het geval was. Voor al deze klachten diverse onderzoeken gehad en op aanraden van een vriendin maar gestopt met deze betreffende pil en ik heb echt nergens meer last van . Het is gewoon rotzooi aangezien ze die oude pil, die jij ook gebruikte, hebben vervangen voor deze goedkope pil. Goedkoop of niet ik stop het niet meer in mijn lichaam.

 55. Ik heb inderdaad ook deze pil geslikt. Begon ermee toen ik al last had van depressie, maar na een tijdje werd die een hele zware suïcidale depressie. Heb er toen niet bij stilgestaan dat dit door de pil zou kunnen komen. Even laten gestopt met de pil, omdat ik inderdaad berichten zag op het internet die te maken hadden met depressie. Na een tijdje ging het al een stuk beter met me alleen maar door met de pil te stoppen! Voor de vakantie was ik weer eventjes begonnen en merkte na 2 weken dat mijn stemming weer flink achteruit ging. De pil heeft dus inderdaad een grote invloed hierop! Denk dat het belangrijk is dat deze bijwerking goed vermeld wordt, omdat het echt levens kost (door zelfmoord) of een enorm nare periode veroorzaakt, wat je niemand gunt.

 56. Ook mijn vrouw nam deze pil een aantal jaar. Zij heeft epilepsie en kreeg zij steeds vaker aanvallen, maar ook werd ze steeds agressiever, erg moe, hoofdpijn, algehele ellende. Nu is ze 3 maanden van deze pil af en ze is weer helemaal de oude. Ze heeft in deze tijd wel epileptische aanval gehad, maar het gaat nu erg goed met haar. Ik ben helemaal opnieuw verliefd. Die pil krijgt zij nooit, maar echt nooit meer.

 57. Hallo,

  Ik ben 18 jaar en slik nu 8 maanden de pil, Ethinylestradio/Levonorgestrel 0,03/0,15 mg.
  De eerste maand ging oke, maar naarmate de tijd heb ik het gevoel, ofnouja dat is nu juist het probleem. Deze pil maakt mij zeer apatisch en heb ook enorm last van dysforie. Het lijkt alsof de wereld aan me voorbij gaat, echter vindt ik niets terug over deze dysforische bijwerking.
  Ik hoor het graag wanneer iemand dit herkend en hoelang het nou precies zal gaan duren zodra ik hiermee stop.

  Normalitair ben ik vrijwel erg enthousiast en opgewekt, maar momenteel voel ik mij alsof mijn bloed vervangen is door water, alsof ik ontzichtbaar ben voor de wereld en alsof ik vanuit bovenaf meemaak. Ik besta niet meer.
  Het is erg lastig om waar ik nu doorheen ga te omschrijven, dit is de meest nauwkeurige omschrijving die ik kan geven.

  Help?

 58. Na een rondje googel kwa ik hier op uit dacht even lezen ik lees gewoon persies waar ik last van heb zo moe boos ben gewoon een ander mens door die pil kom zo wat me bed niet uit zo doodmoe ben ik zwaar hoofd pijn het zorgen voor me kindje is zo wat niet te doen puzzel stukjes vallen in elkaar nu de dokter bellen wand dit moet anders! Dankje voor het delen

 59. Hi,
  Ik ben ongeveer een half jaar aan de pil en Ik slik Ethinylestradiol/Levonorgestrel 0,03/0,15 mg. De eerste 3 maanden ging het prima alleen in het begin vaak misselijk, daarna kreeg ik snel last van depressieve gevoelens. Ook heb ik heel erg last van pijn in mijn bovenbuik (hevige druk op mijn maag), benauwdheid en last van mijn ademhaling. Dit gebeurt overigens ALLEEN in mijn stopweek. Het is zo heftig dat ik niks kan doen en alleen maar in bed kan liggen. Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest, maar toen had ik nog niet door dat het aan mijn pil lag en kreeg ik allemaal medicijnen voorgeschreven voor mijn maag. Ik zit er aan te denken om aan een lichtere pil te gaan of gewoon te stoppen. De minnie pil is ook een optie, maar ik zou graag nog af en toe mijn mentruatie willen overslaan. Iemand die dezelfde ervaringen heeft of nog wat adviezen?
  Help?!

 60. Caroline Knasika

  Wat fijn om te lezen! Ik heb dus een hoop rare vage klachten en nu sinds vandaag
  Erachter dat waarschijnlijk de microgynon30 de aanstichter is. Heb constant pijnlijke ontstekingen op Mn gezicht alsof ik 15 ben i.p.v. 34. Reageer soms enorm agressief i.p.v. normaal. Gelukkig zijn in lastig , ben 5 kg aangekomen. Gister de laatste pil genomen en ben vastbesloten om geen pil meer te slikken! Heb nu 4 soorten medicijnen om van Mn huidproblemem af te komen! Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ik de positieve voordelen ondervind van stoppen met de pil! Zit er ruim 17 jaar aan eerst micro50 en sinds een jaar de micro30 daarna zijn de problemen begonnen

 61. Zeer zeer herkenbaar helaas. Mijn dochter van 16 heeft ook zware depressie klachten door de pil maar de huisarts geloofd daar niet zo in.
  Heeft iemand een goed alternatief zonder hormonen??

 62. Moeder 14 jarige

  Mijn dochter van 14 is sinds maart aan de pil omdat ze ontzettend erg menstrueerde .
  Ik merkte wel dat ze boos werd om niks en nooit meer vrolijk was maar dacht dat hoort bij de pubertijd.nooit gedacht dat ze depressief kon zijn. Ze heeft het me uiteindelijk verteld in augustus dat ze al een half jaar depressief was . Het is dus begonnen toen ze met de pil begon. Ze is zo depressief geweest dat ze zichzelf vele malen heeft gesneden in haar bovenarm. Wat voelde ik mij slecht dat ik dat niet gemerkt heb! Gelukkig heeft ze het gezegd en na lang googlen las ik dat het van de pil kon komen. Gelijk gestopt en al na een week kende ik haar niet terug. Ze had weer een sprankeling in haar ogen en had weer LOL en kon weer lachen en een gesprek voeren.het liefste doe ik haar niet meer aan de pil maar ik heb met de dokter overlegd dat we eerst tot oktober/november wachten en dan een ander gaan proberen en intussen mijn dochter goed in de gaten houden. Wat een ellende allemaal ze had vroeger ook een ontzettend dikke bos haar maar daar is ook niks meer van over. Ik ben super blij dat ze nu gestopt is met de pil en ze zich weer beter voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.