Het krijgen van kinderen heeft een grote impact op je relatie. Je geliefde is niet enkel meer je partner, maar ook mede ouder van je kindje. Met een kindje was die impact al groot, maar nu we ouders zijn van drie kinderen is de druk in ons leven natuurlijk een stuk hoger. We hebben allebei een baan met verschillende werktijden, een sociaal leven en de zorg voor drie kleine meisjes. Een kindje dat op school zit, een baby die ook weer een heel ander dagritme heeft en onze dreumes die daar zo tussenin springt. Door die druk kom je tijd te kort en dit heeft al snel impact op de tijd die je hebt met elkaar. Hoe wij dit ervaren en tips die ons helpen om niet in een zogenaamde sleur te raken ga ik met jullie delen.

TIPS : ZO houd je je relatie leuk als ouders van meerdere kinderen

Huwelijk is een werkwoord 
Laat ik even beginnen met het feit dat wij, net als ieder ander, ook gewoon mensen zijn (goh!) die ruzie maken en ups en downs kennen. Wij delen ons leven op internet in vlogs, blogs en op social media, maar er is ook een heel groot stuk privé. Wanneer wij ruzie maken/discussie voeren dan houden we dit voor onszelf. Daardoor lijkt het misschien alsof die momenten niet bestaan. We maken niet veel ruzie en als we dit hebben dan is het ook weer heel snel goed, maar ook wij maken dat soort dingen mee, zoals iedereen dit meemaakt. Niemand is perfect.

Communicatie is the key
Wrijving ontstaat vaak wanneer er te weinig communicatie is. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk dat hij nog een avondje weg zou gaan met vrienden en jij voor de zoveelste keer alleen thuis blijft bij de kinderen of het was onduidelijk wie er die avond zou koken. Dit stukje wrijving maak je al een stuk kleiner door te communiceren. Wij hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke (digitale) agenda sinds kort en dit voorkomt al een heleboel miscommunicatie. Maar ook bij andere misverstanden of irritaties is het belangrijk dit bespreekbaar te maken. Soms zijn het de kleinste dingen die kunnen zorgen voor irritatie. Die deur die niet achter iemands kont wordt dichtgedaan, die vaatwasser die niet netjes is ingeruimd etc. Door dit bespreekbaar te maken voorkom je dat de irritatie groter wordt en los je snel dit soort kleine dingetjes op.

Elkaar vrij laten in zijn/haar wensen
Wat denk ik ook belangrijk is binnen een sterke relatie is dat je, naast de momenten samen, ook elkaar vrij laat in het doen van dingen waar ieder voor zich heel blij van wordt. Dat je ervoor zorgt dat je partner bijvoorbeeld zijn sport kan uitoefenen en dat jij op dat moment voor de kinderen zorgt. Zo zit Yannick bij de Vrijwillige Brandweer en ik zeg eerlijk dat ik vooraf wat huiverig was, dit zou namelijk gaan betekenen dat hij elke maandagavond weg zou zijn (naast de normale 24 uurs diensten die hij werkt) en beschikbaar is op allerlei momenten voor een uitruk bij bijvoorbeeld brand. Ik was toch bang dat dit zou zorgen dat we elkaar minder zouden zien en dat de zorg voor de kinderen vaker alleen op mij rust. Ik heb hem hier nooit van weerhouden en merk hoeveel plezier hij heeft in dit mooie vak. Het geeft hem enorm veel voldoening en dit heeft dan ook direct effect op onze relatie. Ik volg bijvoorbeeld nu op woensdagavond een cursus fotografie wat ook mogelijk is doordat Yannick mij die kans gunt door op die avond thuis te blijven. Door elkaar die vrijheid te geven, kun je ieder op je eigen manier opladen wat voor je relatie een gunstig effect zal hebben.

Quality time ultiem benutten
Als je nog geen kinderen hebt is quality time samen al heel belangrijk, maar ik heb gemerkt dat sinds we kinderen hebben, die tijd nog schaarser is en daarmee nog belangrijker wordt. Soms hebben we zo’n drukke periode op sociaal en werkgebied en de kinderen, dat we geneigd zijn meer langs elkaar heen te leven. We zijn dan echt enorm toe aan een avond of dagje met ons tweeën om weer even op te laden. Bij te kletsen over van alles en nog wat en te genieten van elkaar. Niet alleen als ouders, maar juist als partners. We hebben sinds een tijdje een heel fijn oppasmeisje dat we inschakelen om zo nu en dan samen een avondje weg te gaan en dit doet ons enorm goed. Die quality time hoeft overigens niet altijd buiten de deur gepland te worden. Ook thuis kun je echt even tijd voor elkaar maken door je af te schermen van alle mobiele schermpjes, een spelletjesavond te houden, samen te koken, een serie te kijken (zonder telefoons erbij hihi) of bijvoorbeeld elkaar uitgebreid masseren en alle romantiek die daarbij komt kijken ;). Gewoon helemaal tot elkaar komen is heel belangrijk om je relatie spannend en leuk te houden.

Humor 
Wat voor ons ook een belangrijk aspect is wat onze relatie zo leuk houd, is humor. Soms overvalt de drukte of stress van het dagelijkse je enorm, het helpt ons dan om het te relativeren. Grapjes te maken, gewoon gek te doen. Een muziekje op te zetten en even gek gaan dansen samen. Ik kan altijd enorm lachen om Yannick en hij weet me altijd te verrassen met gekkigheid waar ik dan weer aan mee doe. Zo houd je het leven een beetje luchtig en dat maakt de druk een stuk kleiner.

Elkaar verrassen en lief hebben
Ik ben nog steeds hartstikke verliefd op Yannick en ik mis hem enorm als hij niet bij me is. Ik glimlach van oor tot oor wanneer iemand over Yannick begint te vertellen en hij haalt echt het allerbeste in mij naar boven. Wat ik zo speciaal vind is dat hij me altijd zo weet te verrassen. Dan maakt hij een lekker ontbijtje voor me, zet hij ineens mijn favoriete liedje op of hij smokkelt me weg voor een nachtje weg samen dat hij tot in de puntjes verzorgd heeft. Ook ik probeer hem op allerlei manieren te verrassen. Dan regel ik oppas op een avond zonder dat hij het weet en verras ik hem met een lekker etentje. Of ik zorg dat ik zijn favoriete maaltijd kook, zijn lievelingssnack in huis haal of hem verras met iets anders wat hij heel graag heeft. We proberen elkaar te blijven verrassen wat ook de kriebels in je buik blijft prikkelen.

Al deze dingen zijn absoluut geen hoge wetenschap en wellicht ken je deze tips al lang. Dit zijn de belangrijkste punten die ons helpen om van elkaar te blijven genieten en onze relatie leuk te houden in het drukke leven dat het ouderschap met zich mee brengt en ik denk dat veel ouders zich herkennen in de struggles die ik deel en de tips die deze kunnen verminderen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. Hoe is jullie relatie verandert door het ouderschap en wat doen jullie om het ‘leuk’ te houden? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips bij de comments.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “TIPS : ZO houd je je relatie leuk als ouders van meerdere kinderen”

 1. Ik herken alle punten die je beschrijften wij proberen die ook zoveel mogelijk toe te passen ? Elkaar vrijlaten in zijn/haar wensen vind ik zeer belangrijk. Voor mij is dit wekelijks naar de repetitie het orkest gaan, waar ik deel van uit maak. Maar ook de concerten en mezelf hierin blijven verbeteren horen hierbij. Sporten, afspraken met vriendinnen/vrienden of een dagje op pad vinden wij ook heel belangrijk. Quality time was voor ons (sinds de komst van de kleine man) best lastig. Vooral het eerste jaar ga je zo op in de ontwikkeling van je kindje + je nieuwe rol, dat dit er snel bij inschiet. Voor dit kalenderjaar hebben we voor de eerste 6 maanden onze date-nights vastgezet. Iedere maand minimaal 1x buiten de deur. Het inplannen klinkt misschien duf.. maar door onze drukke banen, Sebas die in het weekend werkt e.d. laten we het hierdoor niet langs ons heen glippen. Dit werkt voor ons heel fijn! 🙂

  Fijn en leuk artikel; ik denk dat alle (nieuwe) ouders hiermee struggelen, maar dat dit niet altijd bespreekbaar wordt gemaakt.

 2. Helemaal waar, wat een mooie tips! En heel knap hoe jullie alle ballen in de lucht houden met drie knappe meiden. Heerlijk artikel!

 3. for sure…communicatie!!! dat is echt prio nr 1!!en elkaar de ruimte geven voor eigen dingen te laten doen. Roon en ik waren vroeger een plak stel om het zo maar te zeggen en waar hij was was ik ook en andersom….nu niet meer thank god hahah, hij wil zijn eigen dingetjes doen en ik ook en dat voelt prima zo 😀

 4. Leuk artikel! 🙂

  Ik heb nu 8.5 jaar een relatie en ik merk dat we beter communiceren. Dat hebben we geleerd. Daarnaast zijn we allebei gegroeid als persoon 🙂
  En inderdaad quality time. We zien elkaar alleen in het weekend en daarom is die tijd extra belangrijk 🙂

 5. heel herkenbaar. en hele waardevolle tips. sommige ga ik proberen toe te passen. heel artikel om te lezen.

 6. Heel belangrijk om het samen leuk te houden. Ook hier een lastige periode na de komst van onze kleine meid. Dan is de keuze samen vechten voor de relatie of weglopen, wij hebben gekozen voor vechten. Stapje voor stapje komen we weer dichter bij elkaar. Deze tips ga ik zeker onthouden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.