Hoera Lana 5 jaar! Terugkijken en hoe gaat het?

Gisteren is het vijf jaar geleden dat ik mama mocht worden van onze oudste dochter. Na een zwangerschap van 34 weken ben ik bevallen kwam je onverwachts een stuk eerder door dat ik helaas kampte met het HELLP-Syndroom. Die eerste weken begonnen met intens maar waren ook heel bijzonder. Daarover heb ik al veel geschreven dus die blogs kun je teruglezen, nu wil ik terugblikken op afgelopen jaar en haar eerste jaar op school. Een enorme ontwikkeling heeft ze doorgemaakt.

Het eerste jaar op de basisschool
Een jaar geleden begon je op de basisschool, ik keek er eigenlijk best wel tegenop. Ik vond het een enorm spannende stap. Ineens zie je je kindje doordeweeks overdag niet en moet je leren loslaten wat ze op dat moment allemaal meemaakt. Ze krijgt ineens een heel eigen leven buiten jou als ouder om. Ik vond het erg wennen en ook het schoolritme vond ik wennen. Ik kon maar niet gewend raken aan de strenge regels die zo anders waren als op de peuterspeelzaal en ik vond het moeilijk dat ik ook aan Lana merkte dat ze de stap groot vond. Toen dit allemaal op zijn plek viel en ze het naar haar zin begon te krijgen, werd ik hier ook een heel stuk rustiger in. Vanaf dat moment ben ik deze fase als heel mooi gaan ervaren en kregen we er een hele andere dochter voor terug. Ze werd een stuk wijzer, leerde enorm veel en kwam met de leukste verhalen thuis. Nu een jaar later kan ik wel zeggen dat ik er heel positief op terug kijk. We moesten allebei leren loslaten en ik vind het zo fijn om te merken dat ze het zo naar haar zin heeft op school.

Lees ook: Mijn eerste ervaringen op de basisschool.

Het afgelopen jaar is Lana enorm ontwikkeld. Niet alleen door wat ze op school geleerd heeft, maar bijvoorbeeld ook op sociaal vlak. Ze heeft vriendinnetjes, heeft speelafspraakjes met vriendinnen en ik merk dat ze veel beter voor zichzelf op komt en contact maakt met andere kindjes. Afgelopen jaar is Lana voor de tweede keer grote zus geworden en wat ben ik trots op de manier dat ze dit oppakt. Ze is enorm dol op haar zusjes en zorgt voor ze als de grote zus. Ze kan soms ook echt moederen over Aimy en Feline en heeft daar ook veel plezier in. Ze neemt het op voor Feline wanneer Aimy iets bij Feline doet, maar helpt ook Aimy bij van alles en nog wat. Enorm leuk om te zien vind ik dat.

Op school gaat het ook goed qua leren, zeker sinds ze beter in haar vel zit en gewend is geraakt aan het schoolleven. Ze heeft afgelopen jaar een traject logopedie gevolgd om op het gebied van taal net wat meer ondersteuning te krijgen. Qua uitspraak worstelde ze nog met de -R en de -NG klanken. Ze vond het heel leuk bij logopedie en is sinds vorige week met vlag en wimpel geslaagd, heel fijn. Mocht jouw kindje ook bepaalde worstelingen hebben met taal en uitspraak dan zou ik logopedie zeker aanbevelen. We waren er nu op tijd bij waardoor ze nu weer gelijk loopt met haar klasgenootjes.

Ik vind de fase waar Lana nu in zit enorm leuk, het is echt al een dame waar ik van alles mee kan ondernemen. Op deze leeftijd kun je hele gesprekjes voeren, een wat serieuzer verhaal ook bespreken en leuke dingen samen doen. Ik vond de leeftijd van 3 naar 4 best pittig bijvoorbeeld. Lana was erg toe aan school en een uitdaging en daarin merkte ik ook veel uitdagingen in de opvoeding, nu is dit voorbij en verloopt dit redelijk soepel (met natuurlijk bekende ups en downs, maar ik mag niet klagen).

Ik ben benieuwd hoe jullie het eerste jaar basisschool ervaren hebben bij je kindje(s) en hoe jullie de leeftijd van 5 jaar ervaren hebben, laat het me weten bij de reacties of op social media.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

9 reacties

 • Femke
  15 oktober 2018

  Mooi om te lezen. Ik merk ook altijd veel verschil in het eerste jaar dat mijn neefjes en nichtjes naar school zijn gegaan. Bij bijna allemaal was het wel even wennen, maar na een jaar is het leuk om terug te kijken hoe de veranderingen bij de kindjes zijn.

 • Rachel
  15 oktober 2018

  mooi weer meis!! ik vond 5 jaar een hele leuke leeftijd omdat je ze dan nog meer ziet ontwikkelen 😀 en ze ziet groeien op school!

 • Felicia
  15 oktober 2018

  mooi omschreven hoe je het ervaart ik vond bij de oudste twee dochters ze zijn nu 8 en 9 het spannend dat ze naar groep 1 gingen maar ook leuk de oudste had alleen niet zo goede tijd in de eerste klas want de juf begreep haar niet goed en was ook een juf van weinig geduld en alles een beetje op de automatische piloot
  maar toen ze naar een andere school ging vlak in de buurt ging het beter met haar de juf kon merken dat ze niet goed behandeld is door die andere juf
  die school bestaat ook niet meer 1 jaar na haar vertrek naar de andere school is die school weggegaan en deze school nam alles over de leerlingen en de leerkrachten die daar allemaal zaten zijn ook weggegaan
  het was een openbare school. dit een katholieke school
  ik vind elke leeftijd zijn charme hebben maar deze leeftijden 8 en 9 vind ik helemaal top en van de twee kleinste hier eigenlijk ook die zijn 1 en 2 alleen 1 jaar hoe bijzondere leeftijd ook sla ik liever over mijn mannetje is zooo super actief en ondernemend kom ogen tekort haha
  maar probeer er toch van te genieten. ik denk gek genoeg dat ik het met ons derde prinsesje jasmijn nog moeilijker ga vinden als ze straks naar de basisschool gaat dan dat ik bij de oudste twee had
  ze gaat nu met haar broertje naar het kinderdagverblijf 2 dagen in de week van half8 tot 6 uur zit ook in de school

 • Laura Verhoef.
  15 oktober 2018

  Mooi verhaal ik moet het allemaal nog ontdekken mijn zoontje word in januari 4 het is wel even spannend of hij naar regulier onderwijs kan of dat hij speciaal onderwijs nodig heeft. Hij loopt motorisch en qua taal enorm achter en is nog niet zindelijk en hij heeft daar totaal geen zin in. Hij gaat naar logopedie en krijgt fysiotherapie maja misschien is het niet genoeg.

 • Inge
  15 oktober 2018

  Wat leuk om te lezen dat logopedie zo goed beviel! Ik ben zelf namelijk student logopedie en bezig met mijn afstudeerstage in een praktijk met veel kinderen tussen de 2,5 en 14 jaar, dus ik vind het extra leuk om te lezen dat Lana het leuk heeft gehad en er vooral wat aan gehad heeft! 😄

 • Esther
  16 oktober 2018

  Geweldig! Gefeliciteerd! Ik moet altijd aan Lana denken als iemand ‘prinsessen’ zegt haha, dan zei ze toch altijd iets in de trant van ‘perfessen’? Geniet van haar, ze is prachtig!❤️

 • Carmen
  16 oktober 2018

  Wat een lief, mooi meisje! Mijn oudste zoon is 3 jaar en 4 maanden, ik zie er ook nu al tegenop dat hij naar school moet… maar het zal wel loslopen. Ik hoor vaker dat moeders de leeftijd tussen 3 en 4 jaar erg uitdagend vinden omdat een kind dan toe is aan school. Ik merk daar tot nu toe echter weinig van, vind het echt de leukste leeftijd tot nu toe en vind het jammer dat ik hem straks elke ochtend moet wegbrengen..

 • Wendy (B)
  17 oktober 2018

  Wow, de tijd gaat wel snel!
  Alsnog een fijne verjaardag gewenst Lana 🙂

 • Tess
  17 oktober 2018

  Kelly ik vind het zo knap dat jullie in deze tijd van “showen” op Insta en Facebook nog steeds weigeren om jullie dierbaarste bezit op internet te zetten. Zoveel mensen die zich dat voornemen en dat na een korte periode alweer laten vallen.

  Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe Lana en de andere meiden eruit zien. Maar als je dan bedenkt dat wij al voor eeuwig rond zwerven op internet, ben ik blij dat sommige moeders hun kinderen dat besparen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.