Eerste periode op de basisschool: Hoe bevalt het?

Op 22 oktober brak er een hele nieuwe periode voor ons aan. Lana is begonnen op de basisschool. Nu ruim 1,5 maand verder blik ik terug op de afgelopen tijd. Hoe bevalt het voor Lana op de basisschool en hoe is dit voor mij als ‘first time school mom’? Ik deel hier vandaag alles over.

Eerste periode op de basisschool
Wat vond ik het spannend om deze nieuwe fase van de basisschool in te gaan. In mijn ogen heb je tot het vierde levensjaar zelf volledig invloed op hoeveel je je kindje ziet, waar het heen gaat qua opvang en wat je allemaal samen kunt doen, en zodra de basisschool begonnen is dan ben je je kindje doordeweeks overdag ‘kwijt’. Ook vond ik het zo’n gek idee dat ze dan een leventje zou hebben buiten mij om. Dat ik niet meer precies weet wat ze allemaal doet, of ze in goede handen is en of alles wel goed gaat. Dat je geen contactmomentjes hebt behalve de grote lunchpauze en na schooltijd. Het voelt als een stukje controle loslaten en erop vertrouwen dat het allemaal goed gaat. Nu terugkijkend op deze eerste periode is het me alles meegevallen. Het nieuwe ritme (en het vroege opstaan!) is even wennen geweest, maar ik merk dat het ons heel goed doet. Als Lana op school is heb ik meer tijd voor Aimy en Feline en dat is ook heel erg fijn. Ik merk vooral aan Aimy dat dit haar zo goed doet. Dat ze me minder uitdaagt maar vooral geniet van alle aandacht. Tegelijkertijd merk ik aan Aimy dat ze Lana mist en roept ze meerdere keren per dag ‘Nana’ en wil ze al haar jasje aandoen om Lana op te halen. Heel lief om te zien.

Hoe bevalt het voor Lana?
Ik merkte al een tijd dat Lana toe was aan de nieuwe fase, de basisschool. Ze had duidelijk uitdaging nodig en kon zich thuis dan echt vervelen. Dit resulteerde dan in wat moeilijker gedrag, het uitdagen van haar zusje en steeds vragen om wat leuks te doen. Ze had dan ook echt zin in de start op de basisschool en waar de eerste twee daagjes nog wat spannend waren, werd het vervolgens voor haar vooral heel leuk. Elke dag vraagt ze of ze weer naar de basisschool mag en ik zie haar er onwijs van genieten. Ze komt vrolijk thuis en ik heb er een heel ‘ander’ kind voor terug gekregen. Ze vertelt hele verhalen over wat ze allemaal meemaakt op school, haar taal is enorm vooruit gegaan en ze zit goed in haar vel. Ook het ritme doet haar goed, in het weekend merk ik dan ook dat ze weer zoekend is en vraagt of ze weer naar school mag ;). Lana heeft twee hele lieve leerkrachten en al een paar vriendinnetjes. Ook heeft ze een beste vriendin waar ze het continue over heeft. Zo fijn om te ervaren hoe erg ze het naar haar zin heeft.

Het was een nieuwe mijlpaal voor ons die ik best wel spannend vond vooraf, maar ik kijk enorm positief terug op de afgelopen periode en ik ben heel benieuwd hoe we dit verder gaan ervaren.

Hoe vond jij de overgang naar de basisschool en hoe heb je die eerste periode ervaren? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen bij de reacties!

 

BewarenBewaren

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

17 reacties

 • Dita
  4 december 2017

  Het lijkt mij erg spannend als je kindje naar school gaat. Mila wordt bijna 2 dus het duurt nog even. Maar die gaat vaak 1 tot 2 dagen naar het kdv. Wij wonen in een dorp en de meeste mensen ken ik wel. Dus als ze straks op school komt weet ik wel met wie ze speelt enzo. Een grote lunchpauze hebben ze hier bijna nergens meer in onze regio (Friesland/Heerenveen). Bijna alle scholen werken met een continu rooster wat ik heel fijn vind. Ook als iemand die in het onderwijs heeft gewerkt en voor de kinderen. Zo hebben ze nog een hele lange middag vrij en de kleuters vaak nog meer.

 • Heleen
  4 december 2017

  Wat goed om te horen dat ze het zo fijn heeft! En die vriendinnetjes; wat leuk! Hier gelukkig nog 3,5 jaar wachten tot ze naar de basisschool mag haha.

 • Patricia
  4 december 2017

  Wat goed dat het zo goed gaat. Ze groeien er echt naar toe. Mijn oudste dochter mag over 5 maanden beginnen. Zo spannend leuk om te lezen zo. Wij merken ook dat ze verveel raakt thuis. We maken er het beste van. Ik heb educatief speelgoed gekocht loco en electro. Ook puzzelen doet ze graag dat helpt wel een beetje.

 • Aneta
  4 december 2017

  Fijn om te horen dat ze het naar haar zin heeft. Op een gegeven moment zijn ze er echt aan toe. Of het leventje opbouwen buiten jou, daar hoor ik veel moeders ook over. Super grappig!

 • Essma
  4 december 2017

  Ik vond het best wel spannend ook..ondanks dat ik zelf goed wist en kon verwachten wat ze daar allemaal ging doen. Ik ben namelijk ook juf. Toch, je kind zo zien stappen in een wereld waar jij veel minder controle op hebt vond ik best lastig. Nog steeds! ?

 • Sandra
  4 december 2017

  Wat spannend zeg, fijn dat het zo goed bevalt!

 • rachel
  4 december 2017

  wat fijn te horen dat het goed gaat en dat ze het zo naar haar zin heeft 😀 ik herken je zinnetje heel erg van dat je niet weet wat ze allemaal doet omdat je er niet bij bent hihih en geloof mij mop dat heb je dalijk als ze ouder worden ook nog!!
  je ziet je kindje groeien en wijzer worden en ja mama moet los laten …niet altijd even leuk hihih xxx

 • Tamara
  4 december 2017

  Hier mogen we er eind januari aan geloven en ik ben zo benieuwd!

 • femketje
  4 december 2017

  ik heb zelf nog geen kinderen maar kon bij mijn nichtje echt merken dat ze er met 3 jaar al klaar voor was… leergierig als een malle!

 • Kato
  4 december 2017

  Het systeem in België ziet er precies toch wat anders uit dan in Nederland. De meeste peuters gaan hier naar school vanaf dat ze 2,5 jaar oud zijn. Leerplichtig zijn ze vanaf 6 jaar oud.

 • Sharine
  4 december 2017

  Precies het stukje, dat ze een eigen leventje krijgt buiten jou om. Het idee dat ik er niet kan zijn wanneer ze hulp of troost nodig heeft moet ik niet teveel aan denken. Nog twee nachtjes slapen, dan begint het ‘schoolleven’ hier ook.. Ik hoop dat het bij ons meisje net zo gaat als het bij Lana is gegaan ?

 • Karin
  4 december 2017

  Leuk/interessant om dit zo te lezen. Ik ben zelf kleuterjuf en heb nog geen kinderen, maar besef me vaak wat een stap voor ouders het is om ze hele dagen bij je te laten. En, geniet van de ‘kleuterfase’ want kleuters zijn zo leuk!

 • MamaPlaneet
  6 december 2017

  Mijn oudste mag na de kerstvakantie starten. Super spannend. Ik verwachte soortgelijke situatie. Eerste paar dagen de kat uit de boom kijken tot ze haar draai heeft gevonden en dan kan ze plezier maken. Ze is er echt aan toe en kijkt er enorm naar uit. Ik daarintegen….

 • Sharon
  7 december 2017

  Wat leuk te lezen! En je zal zien voor Aimy straks is het nog makkelijker omdat ze al vaak op school is geweest met ophalen enzo. Die staat straks echt te springen dat ze ook heen zou willen gaan.

 • Iris
  8 december 2017

  Mijn zoontje vond het gelijk leuk! Hij hoefde niet echt te wennen maar ik deed hem de eerste tijd niet de hele week al naar school. Vaak woensdag thuis of vrijdagmiddag thuisgehouden. Verder qua persoon was hij wel anders in het begin, een beetje verlegen. Heel anders dan op de peuterspeelzaal. Maar dat begon langzamerhand ook bij te trekken en nu is hij op zijn gemak. Leuk dat je dit deelt en leuk voor Amy

 • Iris
  8 december 2017

  Leuk om te lezen en dat je dit deelt. Mijn zoontje was gelijk op zijn gemak, wel verlegen maar vrij snel ging het al goed. Hij is nu erg blij als ie naar school mag. Super fijn! Succes met Amy

 • Felicia
  11 december 2017

  leuk om zo te lezen hoe jij het ervaart ik heb eerlijk gezegd bij de oudste van ons Yara ze woord alweer 9 eind januarie .heb ik het eigenlijk heel erg graag gewild dat ze gauw naar de peuterspeelzaal kon want ze was heel actief thuis als 1 jarige en ik was toen ook zwanger dus ja ik baalde ook en beetje dat je kindje pas met 2 en een half naar de peuterspeelzaal kan want ze was er al aan toe
  ze was 1 jaar en 6 maanden
  na de peuterspeelzaal periode de tijd dat ze naar groep 1 zou gaan heb ik als prettig ervaren
  ik vond het spannend maar ook heel fijn voor haar Yara had zoveel energie en thuis moest ze wat aandacht delen met haar zusje dat ik het alleen maar een heel leuk idee vond
  bij de tweede had ik er wel wat moeite mee gevoelsmatig omdat ze zo mamas kindje was en nog haha . ze is nu inmiddels 7
  maar dat viel allemaal mee ze kwam nog even een half jaar bij haar zus Yara in de klas dus dat was ook leuk voor hun daar hebben ze het nog over
  nu zit Yara in groep 5 en lamijra in groep 4
  volgend jaar gaat ons derde prinsesje jasmijn in de maand september zo voor het eerst naar de peuterspeelzaal ook weer spannend maar ik weet nu al dat ze er van zal genieten spelen met andere kindjes en de spulletjes op de peuterspeelzaal
  ze speelt eigenlijk nooit met andere kindjes ziet alleen maar haar zussen mij en haar vader opa en oma maar ik merkte van de zomer toen wij naar de speeltuin gingen dat ze het heel leuk vind met kindjes ze houd ook van drukte
  ons jongetje gaat een jaar daarna naar de peuterspeelzaal
  dan begint voor ons de hele periode weer opnieuw van wat we met de oudste heben meegemaakt.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.