Het huishouden tijdens de zwangerschap

Het huishouden tijdens de zwangerschap

Het huishouden bijhouden tijdens de zwangerschap, dat is het onderwerp van vandaag. Ik blog regelmatig (heel kneuterig) over het huishouden, de huishoudelijke taken enzovoorts dus waarom tijdens mijn zwangerschap niet? Het huishouden bijhouden ziet er wel wat anders uit als voor mijn zwangerschap. Sommige taken zijn wat te zwaar geworden of voer ik op een andere manier uit. Omdat hier vast meer vrouwen en zwangeren tegenaan lopen dacht ik, laat ik hier wat over schrijven. Ik ben een huismuts en dol op een schoon huis, dus die huishoudelijke taken blijven ook tijdens de zwangerschap niet liggen, maar hoe? Warning: Huishoudmuts alert 😉

Het huishouden tijdens de zwangerschap
Ik heb al vaker onze ‘taakverdeling in het huishouden‘ gedeeld en die is vrij eenvoudig, ik doe vrijwel het meeste in het huishouden (waar ik me ook prettig bij voel) en Yannick is de man die de was veelal doet, het vuilnis en het wegbrengen van het karton (door mijn werk ontvang ik veel pakketjes en al het karton verzamelt hij en ruimt hij op).  Maar nu ik zwanger ben is de verdeling van de huishoudelijke taken wat aangepast.

In het eerste trimester was ik erg misselijk, moe en voelde ik me niet fit. In combinatie met de diabetes die alle kanten op vloog en in combinatie met de zorg voor Lana maakte dat Yannick al wat meer ging overnemen van mij. Ik kook, maar het afruimen is hij erbij gaan doen. Ook is Yannick sindsdien de gene die Lana in bad zet, uit bad tilt en het tilwerk op dat gebied doet. Een kindje til je automatisch vrij veel op een dag dus wanneer Yannick dan thuiskomt van zijn werk neemt hij het meeste tillen over. Zo konden we daar ook aan wennen voor als ik lichamelijk ook niet meer zoveel mag belasten. Yannick ging toen ook af en toe het stofzuigen overnemen en dat soort taken. In het eerste trimester voelde m’n huishouden soms echt als dat van Jan Steen, dan sloeg ik het stofzuigen eens over of dan was het allemaal wat minder netjes. So be it, ik had er gewoon niet altijd de puf voor. En dat is prima.

Het huishouden tijdens de zwangerschap

Bron Pinterest.

In het tweede trimester ging ik me wel wat beter voelen dus kon ik ook weer meer huishoudelijke taken doen. Ook de zogenaamde nesteldrang was aanwezig dus had ik ook erg de neiging om te poetsen en alles netjes te maken. Niet dat alles bij ons spik en span is, er wordt wel degelijk gespeeld door een vrolijke peuter, dus speelgoed all over the place haha, maar ik vind hygiene wel belangrijk dus dat houd ik wel goed bij. Ook merkte ik dat ik door de nesteldrang allerlei dingen wilden gaan ‘organiseren’. Uitruimen van de kledingkast, sorteren van sokken enzovoorts. Het zal er wel bij horen dus haalde ik er maar m’n voordeel uit en ben ik gaan sorteren enzo haha. In het tweede trimester leek het het huishouden dus nog het meest als hoe het voor de zwangerschap was.

In het derde trimester werd alles vooral lichamelijk zwaarder in de zin van, je lichaam gaat in de weg zitten. Je bukt niet even om onder de bank te poetsen, stofzuigen voelt soms als topsport en ook loop je niet meerdere keren achter elkaar de trap op. Gelukkig is koken lichamelijk heel goed te doen, ik vind koken erg leuk en vind het fijn om het eten klaar te hebben staan als Yannick thuis komt van zijn werk. Stofzuigen en dweilen is Yannick wat meer gaan doen net als eerder in de zwangerschap, maar ook is hij wat vaker poetsdingen gaan overnemen. Heel frustrerend eigenlijk want ik heb juist net zelf die drang om dat allemaal te doen haha, maar sommige taken zijn lichamelijk te zwaar. Ik vind het helemaal niet fijn om die taken uit handen te geven maar het zal wel moeten, ook als ik bevallen ben dan kan ik dat niet allemaal direct weer gaan doen. Nesteldrang was dit trimester natuurlijk nog heftiger. Zoals ik al aangaf is Yannick de man van de was, maar de babywas en strijk wilde ik dolgraag zelf doen. Ik wilde echt op tijd gaan wassen van de babykleding, kon geïrriteerd raken als dit qua planning niet liep zoals ik dat wilde etc. Ik kon gek worden van mezelf soms haha, herkenbaar voor andere zwangeren? Echt een hormonaal probleem denk ik.

Het huishouden tijdens de zwangerschap

Ik zal als ik eenmaal bevallen en weer fit ben weer blij zijn om de meeste dingen weer zelf te doen. Voor sommigen klinkt dit misschien heel suf, heel huismutserig of neurotisch maar het huishouden hoort gewoon bij het dagelijkse leven en ik vind het interessant om hierover na te denken of over te lezen. En ik ben echt niet heilig hoor, ook ik kan totaal geen zin hebben om te poetsen hoor en dingen uitstellen en er zijn periodes dat ik helemaal geen structuur heb in het huishouden, maar wat voelt het fijn als het allemaal wel klaar is. Als er straks weer een baby’tje in ons gezin is dan zal alles ook helemaal anders zijn, is het ritme weer ver te zoeken maar dat komt ook weer goed. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan!

Ik ben heel benieuwd of jullie verschillen hebben ervaren in het verdelen van de huishoudelijke taken toen je zwanger was, of als je nu zwanger bent en hoe je dit verdeelt en hoe je daar tegenaan kijkt. Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

48 gedachten over “Het huishouden tijdens de zwangerschap”

 1. Leuk stukje! Ik herken wel veel dingen van toen ik zwanger was. Mijn moeder kwam me vaak helpen tijdens de laatste periode en dat was echt heel fijn. Ik deed altijd eerst de kattenbak maarja zwanger mag dat niet. Dus mijn vriend nam dat over en nu nog steeds hahahaha. Goed hè 😉
  Manon onlangs geplaatst…Weight Watchers proof – 3x LunchMy Profile

 2. Hoi Kelly, de huishoudelijke taken verdelen: wat is dat, haha! Vroeger maakten mijn vriend en ik samen schoon, maar sinds hij ondernemer is, heeft hij het niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds druk (met offertes). Hij werkt ook vaak in het weekend en dus heb ik toen tegen hem gezegd dat ik het gehele huishouden op mij zou nemen. Tievallig viel de start van zijn bedrijf gelijk samen met mijn eerste zwangerschap. Tijdens mijn veide zwangerschappen voelde ik me, ondanks mijn grote belly, fit genoeg voor het huishouden. Op de dag dat ik, maar wat later bleek, zou bevallen van mijn dochter kroop ik nog door het huis om te dweilen en stond ik nog in het raamkozijn om de ramen te lappen. Tja nesteldrang, ik weet er alles van. Het is inderdaad een heel fijn en rustgevend gevoel als je alles op orde hebt voor de bevalling. Hopelijk heb je nog even de tijd en blijft je dochter nog even in je buik zitten aangezien je half/eind februari bent uitgerekend.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Heb je een baaldag? 10 tips om je op te peppen!My Profile

 3. Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik bekkeninstabiliteit toen kon ik al vrij snel niks meer. Mocht het overigens ook niet, mijn man werkte fulltime en deed het huishouden, wat voelde ik mij rot! Het zorgde er ook wel voor dat het huis nooit zo opgeruimd en schoon was als voorheen, maar dat was wel mijn minste zorg.
  Channa onlangs geplaatst…Netflix favorieten & wat je niet mag missen!My Profile

 4. Mensen vinden het misschien kneuterig.. maar het huishouden hoort er nou eenmaal bij toch :-)! Ik snap dus goed dat je hier over nadenkt en het zal heerlijk zijn om het straks weer lekker op te kunnen pakken zoals je altijd al deed.
  Femke onlangs geplaatst…Resultaten Clean 9 detoxMy Profile

 5. Ik zou willen dat ik wat meer van jouw poetsgenen had hahaha. Mijn man neemt nu ik zwanger veel van me over. De was sorteren en daadwerkelijk wassen doe ik, maar hij helpt me met ophangen en opvouwen. Strijken doe ik wel nog steeds zelf, maar dat komt ook doordat ik nog niet zo heel lang zwanger ben. Koken doe ik ook zelf, maar hij doet het afruimen en helpt me ook met de boodschappen. Wat mogen we toch blij zijn met mannen (of vrouwen) die ons helpen.

 6. Fijn dat je samen zo goed overleggen kunt over de taakverdeling. En dat er ruimte is om af te wijken. Logisch dat dit zo gebeurt tijdens een zwangerschap. Zo ontstaan die dingen. Ik heb nu een schoonmaakster. Man wordt het een geweldige ervaring dat de kraamverzorgster in de kraamweek alles deed dus van het een kwam het ander. 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Een ongepland kind, is een ongewenst kind?!My Profile

 7. Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook enorm geholpen met het huishouden. Door mijn man, maar ook mijn moeder heeft veel gedaan. Vanaf 6 weken had ik al zoveel last van bekkeninstabiliteit dat ik al vrij snel niets meer kon en mocht. Erg lastig! Ik was dan ook blij toen ik na de bevalling weer dingen kon doen haha.
  Joyce onlangs geplaatst…Muursticker wereldkaartMy Profile

 8. Haha herkenbaar. Ik kan mijn taken ook maar moeilijk door iemand anders laten doen. Vooral mijn vriend als het gaat om poetsen. Hij is zo’n man die geen doekjes kan uitwringen als je begrijpt wat ik bedoel haha! (Iets wat ik trouwens totaal niet begrijp, mannen hebben vaak toch sterkere armen dan ons?)
  Sophie onlangs geplaatst…Lief dagboek #28 Instagram dipjeMy Profile

 9. Hihi, ik denk ook altijd dat het wat mutserig klinkt als ik zeg dat ik het leuk vind om schoon te maken of iets. Of nou ja, leuk.. Ik hou er gewoon heel erg van als het huis netjes en schoon is, dat geeft mij altijd een goed gevoel.

  Koken vond ik tijdens het eerste trimester en begin van het tweede trimester wel lastig. Ik had toen een hele lage bloeddruk, dus als ik lang moest staan, ging het mis.
  Dina onlangs geplaatst…Een stukje over zelfliefdeMy Profile

 10. Sinds week 20 neemt mijn vriend vaak zwaardere taken op zich omdat ik veel last heb van rug/bekken. Ik werk nu alleen wel minder en kan het dan niet laten om sommige dingen toch zelf te doen haha. Ben heel blij met alle hulp die ik krijg!
  Milou onlangs geplaatst…My life in SnapchatMy Profile

 11. Het huishouden was echt wel een ding hier tijdens mijn zwangerschap. Mijn vriend nam het stofzuigen vrij snel al van me over en ik mocht de kattenbakken niet verschonen (en dan alles ruiken he!)
  Aan het einde kwam mijn moeder twee keer per week helpen. Die maakte dan even snel de badkamer en keuken voor me schoon, super lief!

  In het tweede trimester heb ik ook heel veel opgeruimd en uitgezocht en dat moest ook want we moesten echt ruimte maken voor de babyspullen!
  Roxanne onlangs geplaatst…Mommy Wars TagMy Profile

 12. Mijn man doet altijd al meer in het huishouden ivm mijn reuma, maar tijdens de zwangerschap deed hij alles. Ik kreeg er ook nog een hernia bij en kon helemaal niks meer. We hadden gelukkig veel hulp van lieve familie en mijn man is gelukkig allround op het gebied van het huishouden.
  Ik herken wat je zegt over de nesteldrang en hoe vervelend dat is om het dan niet zelf te kunnen doen.
  Lag ik daar in m’n eentje op de bank terwijl ik in m’n hoofd hele lijsten had met alles wat ik schoon wilde maken, haha!
  Miranda onlangs geplaatst…Regenboog laagjes taartMy Profile

 13. Het laatste trimester bestond bij mij uit bankhangen en bedrust in verband met foetale groeivertraging en dreigende vroeggeboorte. Ik heb dus niets meer in het huishouden gedaan. Heel frustrerend, want ik zag overal stof en dingen die nog moesten gebeuren. Mijn man deed naast zijn fulltime baan zoveel mogelijk, maar op de een of andere manier kijkt een vrouw toch anders dan een man. Erg he.
  Michelle onlangs geplaatst…Beginner in blogland – dilemma’sMy Profile

 14. Ik hield helemaal niet zo van het huishouden voor ik zwanger was, maar op het einde van de zwangerschap kwam toch die nesteldrang. Deze heb ik nog gehouden en vind het nu wel erg fijn als het huisje netjes is. 🙂
  Wilma onlangs geplaatst…Groot nieuws | Yarah kan lopen!!My Profile

 15. Ik doe alles in huis en ben zo’n neurotische vrouw die ook echt alles zelf wil doen.

 16. Wat ben ik blij dat je hier over hebt geschreven! Haha. Ik zit op dit moment in mijn eerste trimester, bijna in het tweede, en dit is echt een punt waar ik tegenaan loop. Ik merk aan mezelf dat ik het super lastig vind om het huishouden draaiende te houden naast mijn 32-urige werkweek. Ik heb er geen puf voor, voel me moe en heb echt zin om veel op de bank te hangen als ik thuis ben. Heel vervelend! Ik voel me soms dan echt zo lui…
  We gaan er maar vanuit dat het binnen een paar weken wat verbeterd! Haha

  Liefs,
  Anne

 17. Zelfs als je niet zwanger bent is het huishouden soms moeilijk hoor haha. Maar ik snap je helemaal dat het allemaal wat zwaarder word maar weet waar je het voor doet. En straks met 2 meisjes ga je het niet huishouden leventje nog missen. Geniet van je verlof liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Bloemen maken je vrolijk!My Profile

 18. As we speak is Boris aan het stofzuigen en gaat zo dweilen. Sommige mannen doen wát in het huishouden tijdens zwangerschap, mijn man doet alle grote klussen (stofzuigen, dweilen, badkamer, wc) de rest doe ik (opruimen, was, koken, stoffen) maar hij is mijn held hoor! Maar hij doet dit al vanaf week 23. Shit you not! Maar ik kan het ook echt niet meer zelf..! Vooral stofzuigen is echt echt echt een rukklus geworden sinds de zwangerschap!
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Elise’s Weekly Pictorama #4 Januari 2016 – Babykamer & Belly Paint!My Profile

 19. Ik ben nu bijna in het tweede trimester en dat voel ik wel.. Ik krijg weer wat meer energie.
  Het huishouden heeft de eerste weken beetje stil gelegen, mijn vriend deed dan wel de was enzo.
  Ik had soms de puf niet om te stofzuigen en dat deed hij dan… Nu hoop ik dat ik ‘t huis weer iets schoner kan en za houden omdat ik weer wat meer energie heb! Een schoon en fris huis is zo fijn!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #2; de eerste weken!My Profile

 20. Hou ook van schoon/ opgeruimd en netjes (was wel ff wennen met m’n dochter en al het speelgoed hahaha… Was de eerste maanden continue alles aan het opruimen…. Gelukkig leerde ik t ook weer af…) Die nesteldrang vond ik fantastisch…! Ik kreeg zoveel gedaan (zolder achter de luiken hahaha…) mijn man hielp ook super (kreeg bekkeninstabiliteit…) en kon ook erg boos worden als ik weer aan t stunten was in huis (in de zomer, hoogzwanger een loeizware airco naar beneden tillen, als ik er nu weer aan denk… Omg….)

  Succes nog even met de laatste loodjes…!!!

 21. Haha hier nog een huishoudmuts. Poetsen vind ik heerlijk en vooral het resultaat erna, maar vaak ben ik te moe of red ik het net om te stofzuigen. Toen ik zwanger was moest ik vanwege trombose in mijn vingers ook heel veel uit handen geven, terwijl je een enorme poetsdrang hebt. Lief dat je man zoveel uit handen neemt!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Eindelijk ben je thuis.My Profile

 22. Tijdens mijn eerste zwangerschap verliep alles heel gemakkelijk. Op het einde had ik zelfs nog maar een kleine buik, dus die zat ook niet in de weg. Daardoor heb ik tot het einde alles zelf kunnen doen. Nu ben ik van onze tweede mupke zwanger, ben benieuwd hoe het nu zal gaan!

 23. Ik ben dan niet zwanger maar na een ongeluk moet ik mijn huishouden nog steeds uit handen geven en na 3 jaar heb ik daar nog moeite mee 😉

 24. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik nog heel lang fit en ging ik tijdens mijn verlof helemaal los met ALLES poetsen, erg was dat! Deze keer voelt stofzuigen inderdaad vaak al als top sport. Normaliter doe ik het nodige schoonmaakwerk en de was, mijn man doet hier ook voornamelijk het afval wegbrengen. En koken in het weekend. De rest laten we aan de schoonmaker over die we gelukkig sinds vorig jaar hebben, heel fijn 🙂
  ALICIA onlangs geplaatst…Pregnancy update: 33 weeks!My Profile

 25. Wat leuk om te lezen. Mijn moeder heeft mij 2 weken geleden een ochtend geholpen om de grote dingen schoon te maken zoals keukenkastjes, ramen etc. Dingen die je niet dagelijks of wekelijks doet. Verder doe ik de hele zwangerschap tot nu toe eigenlijk alles nog. Wij hebben het sowieso wel wat verdeeld. Vaak doe ik wel meer omdat ik iets meer thuis ben dan mijn vriend. Wel doet hij nu natuurlijk de kattenbak en ook gaat mijn vriend nu elke week mee boodschappen doen zodat ik niet zwaar hoef te tillen.
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #19My Profile

 26. Ik herken heel veel uit dit artikel. Voor ik zwanger raakte was de rolverdeling bij ons heel zwartwit, ik zorgde voor het huishouden, manlief deed niets thuis. Dat is gewoon zo gegroeid, ik vind het oprecht leuk om met het huishouden bezig te zijn. Sinds ik in verwachting ben is ‘t allemaal wel wat veranderd. Mijn schoonzusje komt één keer in de week grondig schoonmaken, daar betalen we haar voor, de rest van de week hou ik zelf alles bij. Ik stofzuig en dweil nog steeds iedere dag – want twee katten – en dat gaat eigenlijk prima. Het enige wat ik niet doe is zware boodschappen, de kattenbak en afruimen na het eten. Die taken heeft hij dus wel van me overgenomen. Misschien niet zo modern, maar ik vind het prima zo.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#12: BADKAMERS & WINTERJASSENJACHT DEEL IIMy Profile

 27. We woonden nog maar net een maand samen toen onze kleine geboren werd. We verdelen de taken, zo doet mijn vriend de badkamer, omdat ik daar een hekel aan heb, maar doe ik ramen en de wc 😉
  Frederique onlangs geplaatst…Weekly Diary: 3My Profile

 28. Heel herkenbaar, ik doe ook het liefst alles zelf. Maar m’n lieve vriend heeft toch wel dingen op zich genomen in het eerste trimester;boodschappen doen, koken, stofzuigen. En m’n lieve moeder is ook een keer langs geweest om de wc’s te doen en te stofzuigen. Nu voel ik me wat beter en kan ik het meeste wel zelf. Hopelijk blijft dit voorlopig zo aanhouden.

 29. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik nog wel energie om het huishouden te doen, want toen had ik verder nog geen kinderen en toen kon ik gewoon even uitrusten als ik dat wilde. Maar nu ik Nomi heb en zwanger ben, heb ik regelmatig echt geen energie meer om het huishouden te doen. En dat is in huis ook wel te zien..
  Malou onlangs geplaatst…In het eerste trimester mag je best..My Profile

 30. Ik vind dat je nog best veel zelf doet hoor, ik kon vanaf week 37 niet heel veel meer doen en dat is zo irritant want het kon niet schoner in huis.
  Fijn dat Yannick ook zo goed mee helpt met alles!
  Lonneke onlangs geplaatst…Baby / Dreumes JamesMy Profile

 31. Ik ben zelf pas een blog gestart en kwam even neuzen.

  Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik heb zelf inmiddels drie boefjes en alle keren het huishouden los moeten laten.

  Succes met je laatste loodjes!

 32. Fijn dat jullie alles kunnen verdelen.
  Het is ook best wel eens oke om de boel de boel te laten hoor. Wat je al zegt, er speelt ook nog fijn een peuter thuis.
  Lekker genieten van jullie tijd samen.

  Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik vaak ziek en op het einde moe dus heb alles op de relax stand gedaan met hulp van mijn vriend en op het einde ook mijn moeder.
  Tijdens mijn tweede zwangerschap voelde ik mij een stuk beter gelukkig, en kon ik ook veel meer. Wel zo prettig met een klein manneke rondlopen.
  Helaas was mijn vriend veel in het buitenland voor werk waardoor er veel meer op mijn schouders kwam, maar gelukkig met hulp van mijn moeder ( en de logeerpartijtjes bij mijn ouders thuis haha) kreeg ik wat extra rust en mijn zoontje extra aandacht van opa en oma, win-winsituatie.

  Succes met de laatste, zware loodjes!

  Liefs

 33. Hi Kelly!

  Wat een fijne blog om te lezen. Ik zit nu in mijn laatste trimester van mijn (eerste)zwangerschap en ik merk dat alles lastiger gaat. Zo ben ik heel erg kortademig omdat ons meisje hoog zit en zit mijn buik ook flink in de weg als ik moet bukken 😉

  Mijn man helpt me ook meer mee in het huishouden en mijn moeder komt me ook vaak helpen met het huishouden, erg fijn!

  Ik voelde me vooral een beetje schuldig dat ik het andere mensen laat doen, omdat ik altijd alles liever zelf doe.. Maar goed om te lezen dat ik zeker niet de enige ben die dit heeft.

  Liefs,
  Marcella

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.