Taakverdeling in het huishouden: Het huishoudelijk artikeltje van vorige week viel goed in de smaak bij jullie en eigenlijk vind ik het gewoon een heel erg leuk onderwerp. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en altijd erg benieuwd hoe andere mensen het thuis allemaal doen. Doen andere vrouwen of moeders ook maar wat, of ben ik soms gewoon een beetje een warhoofd. Vorige week konden jullie mijn huishoudschema zien en deze week wil ik het gaan hebben over de taakverdeling in het huishouden. Wat doet de man, en wat doet de vrouw in huis. Wat zijn nu echte ‘mannen taken’ en wat doen wij vrouwen liever. Zijn we allemaal erg geëmancipeerd of denken we er toch wel traditioneel over? Ben je thuisblijfmoeder of een werkende moeder? Ik kijk nu al uit naar jullie reacties en hoe om te lezen hoe jullie dit thuis verdelen! Ook ik ga met de billen bloot om te vertellen hoe wij dit thuis regelen. Ben je ook zo benieuwd naar dit onderwerp? Klik dan op lees meer.

Taakverdeling in het huishouden:
Zelf ben ik heel traditioneel opgevoed. Mijn vader was de hele week van huis aan het werk als de kostwinner, en mijn moeder deed als thuisblijfmoeder werkelijk alles op het gebied van de huishouding, schoonmaken, kinderen verzorgen, ons ophalen van clubjes enzovoorts. Mijn vader is militair en daardoor ook veel van huis geweest waardoor mijn moeder in huis alles regelde. Mijn vader was de man die op zondag kookte, en natuurlijk alle handige klusjes in huis deed. De tuin bijhouden, een gaatje boren, reparaties, dat zijn taken die mijn vader altijd deed. Een echte handy man. Hij is zelfs zo handig dat hij nu nog heel veel helpt in ons nieuwe huis met het doen van reparaties, het ophangen van schilderijtjes enzovoorts.
Qua taakverdeling in het huishouden dat ik samen met mijn vriend heb zijn bepaalde taken automatisch bij iemand gaan horen. Zo ben ik vrijwel dagelijks de persoon die thuis kookt, de vloeren schoon houdt (stofzuigen, dweilen), het huis stoft en poetst, toiletten en badkamer schoonmaakt. Ik doe meestal de was in de wasmachine, en ik maak de bedden op. Vriendlief is de man van het vuilnis buiten zetten, het opruimen en vouwen van de was (want dat kan hij veel netter). Boodschappen doen we meestal los van elkaar en afgewisseld per week. Soms doet Yannick de boodschappen alleen, en soms ik met Lana. Boodschappen doen met een baby erbij is nogal een gedoe met maxi cosi, kinderwagen enzovoorts. De administratieve zaken doe ik allemaal want daar houdt mijn vriend niet van. Onze persoonlijke administratie houd ik bij, net als de bedrijfsadministratie. Ik vind het fijn om dit allemaal op orde te maken. We hebben dus niet een hele strikte taakverdeling maar bepaalde taken worden meer door de een gedaan en anderen weer meer door de ander.

Yannick werkt fulltime dus ik vind het ook wel meer dan logisch dat ik het grootste deel van het huishouden op me neem. Ook zorg ik het meest voor Lana omdat ik er overdag voor haar kan zijn. Ik ben een thuisblijfmoeder die thuis ook een bedrijf runt maar daarnaast ook het huishouden op zich neemt. In dat opzicht is onze taakverdeling dus best traditioneel te noemen maar mijn vriend doet wel wat taken rondom de was, de boodschappen en het vuilnis. Ik vind het soms ook wel lastig om taken aan hem uit handen te geven omdat hij al de hele week van huis is om te werken. Toch vind hij het ook belangrijk en fijn om mij mee te helpen.

Nu is mijn brandende vraag, hoe hebben jullie de taken verdeeld? Vrij tradiotioneel (thuisblijfmoeder/kostwinner) of echt 50/50? Wat vinden jullie echte mannen taken en welke taken horen bij de vrouw? Of zie jij dit zelf helemaal niet op die manier? Klets erover mee in de comments, wie weet kunnen we nog van elkaars patronen en tips leren.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

37 gedachten over “Taakverdeling in het huishouden”

 1. Hadden wij het maar 50/50 verdeeld! Helaas is dat denk ik 90/10. En dan werk ik 30u en mijn man 40…… ;-( Echt traditioneel dus en ik heb hem in al die jaren niet op andere gedachten kunnen brengen. Haha

 2. Ik doe eigenlijk ook alles in het huishouden maar dat komt omdat mijn vriend soms wel 7 dagen werkt en ik maar paar dagen. Vind het ook niet erg maar mijn grootste hobby zal het nooit worden hahah. Liefs
  bibian onlangs geplaatst…Zomer WishlistMy Profile

 3. Ik woon nog niet samen, maar denk dat het wel een prima verdeling zal kunnen worden mocht ik gaan samenwonen met m’n vriend. We zijn beiden niet traditioneel ingesteld. M’n vriend kan ook erg lekker koken en als ik drukke dagen op de universiteit heb gehad verrast hij me vaak met een lekker avondmaaltje 🙂
  En wat wel grappig is: meestal helpen we elkaar met elkaars bedden opmaken/lakens verwisselen. Dat is altijd zo’n rotwerk in je eentje om de schone lakens mooi op je bed te krijgen haha!

  Opzich geloof ik niet zo in typische mannen of vrouwen taken. Gewoon doen wat goed voelt en als je allebei een klusje erg vervelend vindt kun je het afwisselen. Ik ga ervan uit dat degene die het meest werkt minder doet in het huishouden en andersom.

 4. Ik ben ook thuis en mijn vriend werkt fulltime. Hij is ook van het vuil aan de weg zetten, de administratie en hij verzorgt ook de kattenbak (vind ik te ranzig haha). Verder doe ik alles en ik vind dat prima! Soms, als ik me niet goed voel, dan stofzuigt en dweilt hij heel lief maar dat is “normaal” gewoon mijn taak! Heerlijk zulke blogs Kel!
  Manon onlangs geplaatst…Zomer WishlistMy Profile

 5. De huishoudelijke taken neem ik het meest op mij. Maar ik ben ook vrijwel altijd thuis en mijn vriend studeert en werkt daarnaast. Toch is hij wel zo lief om als er iets gedaan moet worden dat te doen of mee te helpen.
  Saartje onlangs geplaatst…BelláPierre shimmerpowder.My Profile

 6. Echt leuk zulke blogs! Ik werk iets minder dus ben wat vakernthuis, daardoor doenik meer en dat vind ik ook niet erg. Mn vriend doet best veel maar dat moet ik meestal wel vragen, denk dat dat wat manneneigen is, hij ziet zelf niet dat de wasmand vol is :p haha..
  Dita onlangs geplaatst…Mijn interieur inspiratie boekjeMy Profile

 7. Ik denk niet echt dat wij het heel traditioneel doen. Ik ben wat beter in dagelijkse opruimklusjes waar mijn vriend liever de grote schoonmaakklussen doet. Hij doet sowieso altijd het stoffen en stofzuigen omdat ik dat niet mag door mijn huisstofmijtallergie, dat is er dus al een beetje ingesleten als een mannending bij ons. Ik doe sowieso altijd de was, dat kan hij ook niet goed dus ik heb liever dat hij dat aan mij over laat haha, want ik ben best specifiek over hoe ik de was gedaan wil hebben. De andere dingen verdelen we een beetje en hangt af van het moment.
  Hester onlangs geplaatst…My first race approachesMy Profile

 8. Bij ons een redelijke 50-ik-net-iets-meer-dan-jij-50 verdeling. Degene die als eerst thuis is, kookt. Verder begin ik aan de was en hij helpt er ook mee. En stofzuigen doet ‘ie ook. Ik mag niet klagen 🙂 Hij is alleen een enorme klusser dus dat maakt wel eens troep!
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Tag: ‘mijn leven als mama’My Profile

 9. Omgekeerde wereld hier bij ons thuis! Ik werk fulltime en mijn man is huisman. Hij doet de afwas, stofzuigen, stoffen, poetsen. De was doen we allebei. Gewoon hoe het uitkomt. De bedden doen we samen. Lekker makkelijk en snel. Ik zet negen van de tien keer het vuilnis buiten. Ik doe ook de boodschappen. We koken apart. Dat is een beetje vreemd misschien, maar het voordeel is is dat je altijd kan eten waar je zin in hebt 🙂
  Marion onlangs geplaatst…DZP-doel 47: Een week lang niet vloekenMy Profile

 10. Helaas heb ik 3 jaar lang alles mogen doen en stom genoeg accepteerde ik dat. Ik deed werkelijk alles terwijl mr. ex na het werk niets deed dan op de motor zitten. Niet nadenkend dat ik ook gewoon naar school ging en een bijbaan had. Nu doet mijn mama het weer, maar als ik straks weer samen woon zal ik dit echt wel even anders indelen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Guilty Pleasure | Happy Food!My Profile

 11. Leuk artikel weer! Bij ons ook op de traditionele manier verdeeld,
  Al doet mijn vriend wel vaak een stofzuiger door het huis tussendoor en boodschappen doen we vaak samen. Ik denk niet dat hij weet hoe de wasmachine werkt haha. Hij werkt ook keihard en ik ben meer thuis, dus vind de verdeling prima. Al hoop ik dat als ik ook fulltime ga werken we een schoonmaakster kunnen laten komen. Na die schoonmaakbeurt blijven er namelijk meer dan genoeg klusjes over in het huis!

 12. Mijn vriend doet best veel in het huishouden. We hebben niet een hele strakke taakverdeling. Wel kook ik altijd en doet hij de afwas. Verder maak ik altijd de badkamer schoon en doet hij de was. Verder een beetje zoals het uitkomt en wanneer het nodig is.
  Jess onlangs geplaatst…I did some shopping for mini-meMy Profile

 13. Ik werk en zit op school , mijn man doet voor 75% het huishouden .ik was hij vouwt het op ik leg het in de kast en de de boodschappen .en soms kook ik .
  Ook zorgt hij voor onze drie honden .mijn man kan niet meer werken vanwege NHA .ben trots op hem .

 14. Wij verdelen het. Ik werk 4 dagen in de week, mijn vriend 5 dagen in de week en in die ene vrije dag doe ik vaak extra klusjes zoals de keuken, strijken, veel was wegwerken. As we speak is mijn vriend nú bezig met de badkamer schoon te maken (dat kan hij beter dan ik) en ik zit even lui achter de pc, maar ik ga zo de rest van de kamers schoonmaken. Ik ben wel een uitsteller, maar als ik eenmaal aan de gang ben, dan wil ik gelijk alles doen. Koken doen wij ook om en om.
  Cindy onlangs geplaatst…TAG: TMI Too Much InformationMy Profile

 15. Leuk artikel!

  Wij doen alles samen, ligt er maar net aan wie wat doet. Sommige taken doet mijn man meestal omdat ik ze lichamelijk niet kan. Zoals stofzuigen (ik kan doordeweeks wel even vlug met dat ding door de kamer maar hij doet het elke week grondig haha) en ramen wassen. Oh en strijken, dat lukt mij meestal ook niet.

  Ik kook meestal, maar dat kan hij ook prima, ik ben gewoon degene die het eerst thuis is:)
  De was is (op het strijken na) ook echt mijn ding. Dat kan ik gewoon niet uit handen geven haha, hij doet het altijd net iets anders dan hoe ik het wil:)
  Miranda onlangs geplaatst…DIY: PasenMy Profile

 16. Boodschappen doen we eigenlijk altijd samen, koken doet mn vriend meestal omdat hij eerder thuis is en de was die doe ik weer altijd. Hoewel de afwas bij ons 50/50 zou moeten zijn ben ik toch wel meestal degene die dat doet 😉 En ook ben ik iets meer van het opruimen dan hij. Niet helemaal 50/50 dus maar gelukkig komt zijn moeder elke week heel grondig schoon maken dus hoeft er verder niet heel veel meer te gebeuren.
  Bente onlangs geplaatst…Vrolijk Pasen!My Profile

 17. Mijn vriend werkt ook fulltime en ik parttime. Eigenlijk doe ik alles in het huishouden. Mijn vriend zet soms de container aan de weg en als ik iets ergens opgehangen wil hebben dan boort hij een gaatje. Hij plakt mijn fietsband en hij houd zich bezig met de auto. Ik houd zelf van tuinieren, koken, administratie en schoonmaken dus vind het geen probleem deze taken zelf te doen. Ik ben niet bang voor vieze handen en ook zwaar werk vind ik niet erg om te doen..
  Tamarah onlangs geplaatst…Update: Moestuin #3My Profile

 18. Ik ben de meest waardeloze huisvrouw ever. Het enige wat ik doe is eigenlijk koken en soms de keuken aan kant maken. En dat is het wel zo’n beetje.. Maar daar probeer ik nu toch echt verandering in te brengen hoor!
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…FOTD: Paaslook 2014My Profile

 19. Wij werken allebei 40 uur en ik doe het meeste in het huishouden. Hij doet de typische mannenklussen zoals het afval wegbrengen, boren, auto-dingen enz. Ook ruimt hij vaak de tafel af en zet alles in de vaatwasser. Oja en hij kookt af en toe. Boodschappen doen we bijna altijd samen. Ik doe altijd de was en de strijk, mijn vriend doet een half uur over één overhemd strijken dus dat schiet natuurlijk niet op haha. Verder doe ik het meeste, maar hij helpt gelukkig wel als ik erom vraag.

 20. Wat leuk om te lezen! Ik werk full time en mijn vriend ook. Hij werkt bij defensie en is dus veel van huis. Ik doe dan ook het grootste gedeelte van het huishouden. Vrijdag is mijn vrije dag, en dan doe ik stofzuigen, poetsen, wasjes draaien en opvouwen, boodschappen, etc. Als mijn vriend thuis is doet hij meer de simpelere klusjes zoals: vaatwasser in-en uitruimen, koken en af en toe eens stofzuigen. Verder laat ik dingen als het balkon opruimen (bladeren weg, oude planten/bloemen opruimen) en het opberghok opruimen aan mijn vriend over haha!
  Marloes onlangs geplaatst…Hema Satin Powder Blush in 05My Profile

 21. Wij hebben het wel redelijk 50/50 verdeeld. Ik werk 4 dagen en mijn vriend 5 dus dat mag ook wel vind ik. Ik zorg altijd voor het eten, boodschappen, koken, lunchpakketjes en me vriend stofzuigt altijd op zondag (haha), ik doe de badkamer. Samen vouwen we altijd de was omdat we er allebei een bloedhekel aan hebben en de rest een beetje hoe het uitkomt.

 22. Wij hebben het 50/50 verdeeld! 🙂 Hij doet alles rondom de keuken/vuilnis: koken, keuken schoonmaken, afwassen, boodschappen doen. Ik doe de rest: was, strijk, badkamer, stofzuigen, stoffen en de overige taken. En heel vaak – als ik een paar dingen op gestapeld heb en het druk heb – helpt Geert mij mee met de taken. Opruimen doen we samen 🙂 Wij hebben een eigen bedrijf en werken ong. evenveel dus ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal dat je het dan ook 50/50 verdeelt. En als de één meer thuis is dan de ander, doet diegene gewoon iets meer. Ik ben bijvoorbeeld nu aan het afstuderen en dan helpt Geert mij weer meer mee. Wel interessant om dat van anderen te lezen, inderdaad 😉
  Marieke onlangs geplaatst…BUCKET LIST #92 | Indoor skydiven (film!)My Profile

 23. Wij hebben niet echt een vaste verdeling. Eigenlijk doen we alles samen, al maak ik vaker de toiletten schoon terwijl hij meer strijkt (YEAH!!). Ik vind het prima zo. Ik hoor wel eens van anderen dat hun/man vriend nauwelijks iets doet en daar zou ik echt heel slecht tegen kunnen. We werken beiden fulltime dus dan hoort een eerlijke verdeling er thuis ook bij.
  LNNK onlangs geplaatst…Een beetje meer over bloggenMy Profile

 24. Het meest in het huishouden doe ik. Alhoewel manlief ook veel doet; maar uit zichzelf niet hoor. Hij ziet op de een of andere manier niet als er wat gedaan moet worden als ik niet thuis ben hahaha, mannen! Maar als ik het dan vantevoren vraag doet hij het gewoon. Doordeweeks doe ik het meest, ik werk maar 2 dagen, dus dat vind ik wel logisch!

 25. Wij hebben het ongeveer hetzelfde verdeeld als bij jullie.
  Mijn man werkt 40 uur en ik 20. Dus vind ik het meer dan logisch dat ik het meeste doe in het huishouden. Doordeweeks kook ik altijd en doet hij de afwas. Maar dat is ook omdat mijn wekker vroeg gaat de volgende dag. Hij brengt ook het vuil weg.
  De boodschappen doen we samen, maar stofzuigen, dweilen, wc & badkamer, waasjes draaien, strijken etc. etc. dat doe ik allemaal.
  Stiekem durf ik dit ook niet uit handen te geven hihi. Als ik hem vraag te stofzuigen, heb ik de neiging het over te doen. Vrouwen eigen denk ik.
  Oh en in het weekend kookt hij of koken we samen iets simpels!

 26. Ik doe het meeste in huis, maar is niet meer dan logische als mijn man volledig werkt en ik helemaal niet. Natuurlijk doen we ook weleens samen iets in het huis.
  Debbie onlangs geplaatst…Baby speelgoedMy Profile

 27. Wij hebben niet echt de taken verdeeld. Mijn man werkt nu wel meer dan ik, maar hiervoor werkte ik maar paar uurtjes minder. Echter mag ik nog niet alles doen en doet hij het meeste nu. Sowieso is hij van het stofzuigen.. Hij doet veelal de grote dingen en ik de kleinere, dit omdat hij het gewoon niet ziet als iets vies is bijv het aanrecht vind hij al snel “schoon”, hihi.
  Nicole onlangs geplaatst…Waarom mijn man de liefste isMy Profile

 28. Bij ons is redelijk aan het 50/50. Ik werk 24 uur, en mijn man 32. Wel de vaste taken zijn dat ik doe de was, strijken, koken en boodschappen. Hij doet de tuin, afval, administratie. Voor de rest, wie op die moment thuis is
  Chiara onlangs geplaatst…Food FridayMy Profile

 29. Hier is het behoorlijk gelijk verdeeld maar dan niet op de traditionele manier. Mijn vriend kookt bijna altijd en doet veel in de keuken (ik heb echt een bloedhekel aan afwassen haha) en hij doet ook de was bv. Ik ben dan weer meer van het stofzuigen en de grotere poetsklussen zoals de badkamer. Verder doe ik ook de administratie, maar wel altijd in overleg zodat we beiden weten wat er speelt, en boodschappen doen we ook altijd samen. Leuk artikel! 🙂

 30. Zoals je weet ben ik thuis en werk ik niet doordat ik chronisch ziek ben. Hierdoor kan ik minder dan ik graag zou willen en dat is ook in het huishouden zo. Toch probeer ik elke dag iets te doen. Wanneer mijn vriend meer thuis is kookt hij regelmatig, brengt hij de kinderen naar bed. En onderhoud de tuin, ik heb daar echt een hekel aan dus dat mag hij mooi zelf doen. Van April tot November werkt hij volop en dan gaat hij s,morgens heel vroeg de deur uit, en s,avonds als we geluk hebben rond half 10 thuis. Hij werkt dan weken achter elkaar 6 dagen dus dan is het logisch dat alles op mij neerkomt. Maar dat vind ik niet erg, ik ben thuis en ik ben het alles alleen doen gewend. Ik weet dat wanneer het echt nodig is hij er voor me is en dat is een heel groot verschil met mijn vorige relatie.
  Miranda onlangs geplaatst…Fijne tweede Paasdag!My Profile

 31. Ik ben momenteel op zoek naar werk, en heb een baby van 8 maanden. Mijn vriend doet wel iets in het huishouden, maar een fractie van wat ik doe en vaak pas als ik het vraag (goh, er ligt veel was, zou jij kunnen helpen opruimen??). Het huishouden is vaak aanleiding tot ruzie. Want ik ontplof als ik zie dat hij uit de afwasmachine die klaar is, alleen een schoon ontbijtbordje pakt om te ontbijten…Lekker makkelijk. Ik ben bang dat als ik weer aan de slag ga, hij ook geen taak extra zal doen en ik s ‘avonds’ nog bezig ben met van alles. Klusjes ik daar iets van zeg dan zegt hij: dan ga jij het toch doen als je je eraan ergert? (kranen waarbij links koud is en rechts warm….verkeerd gemonteerd…).
  Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.

 32. Johan Corneillie

  Ik besteed ongeveer één derde van de tijd aan het huishouden, mijn vrouw twee derde. Wat vooral opvalt is dat ik in die tijd veel meer gedaan krijg. Als ik bijvoorbeeld boodschappen doe, loop ik snel mijn lijstje af, betaal en vertrek, mijn vrouw blijft maar in de winkel ronddraaien, of ze stopt onderweg nog aan een andere winkel, loopt daar een hele tijd rond en koopt helemaal niets. Ook het huishouden doet ze heel chaotisch, ze begint aan tien taken terzelfdertijd en werkt niets af, terwijl ik taak per taak afwerk. Daarenboven doet ze tal van zinloze taken, zoals het strijken van zakdoeken of het huis kuisen vlak voor we op reis vertrekken.
  Er zijn talloze artikels verschenen over het aantal uren dat een vrouw/man spendeert aan het huishouden, maar niet wat ze gedaan krijgen en het is dat wat telt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.