Het derde kind dilemma…

IMG_1013

Het derde kind dilemma, oftewel, willen wij wel of geen derde kindje. Een soort ‘count your blessings’ versus voelt ons gezin compleet? Ik begin even met een disclaimer, want ik wil niet luchtig over dit soort persoonlijke onderwerpen praten. Het is niet zo dat je er ‘even een kindje bij neemt’. Ik weet dat het niet vanzelfsprekend is, ook heb ik geen topgezondheid en een zwangerschap is een heftige belasting voor het lichaam, dat heb ik nu al twee keer ondervonden, het is hopen dat het gegeven mag zijn, Dat gezegd hebbende, wil ik er wel mijn gedachtes over kunnen delen. Omdat ik denk dat veel mama’s zich herkennen in dit dilemma. Een dilemma waar je ook niet zomaar met iedereen over spreekt.

Zou ik een derde zwangerschap aandurven?
Ik kom zelf uit een gezin van twee kinderen en wanneer ik tegen mensen vertel dat we weleens overwegen om ons gezin uit te breiden, hoor ik ook regelmatig: Pfoe, is twee kinderen niet al druk zat? Ook ben ik onwijs gezegend met twee gezonde dochters die me heel veel geluk geven. Count your blessings dus, zou ik het eigenlijk wel nog een keer durven? Wat als een kindje niet gezond op de wereld komt? Wat doet dit met ons en het gezin? Willen we dit risico nemen? Maar ik heb in het leven ook geleerd, dat angst een slechte raadgever is. En dat je gevoel volgen vaak tot het meeste geluk brengt.

Mijn gevoel zegt dat ik het moederschap zo onwijs leuk vind en zo geniet van mijn meiden, dat het me zo gezellig en mooi lijkt om het compleet te maken met nog een kindje. Ik fantaseerde vroeger al over een keukentafel vol met kinderen. Het is ook nog puur een gevoel, alsof ik nog niet klaar ben met het zwanger zijn. En dat ik ook die babyfase nog niet kan afsluiten. Ik heb het er natuurlijk regelmatig met Yannick over, want zo’n beslissing neem je samen en hij komt uit een gezin van vier kinderen. Hij zou heel graag een groot gezin wensen. Maar of ik het weer zou durven met mijn gezondheid? Allemaal lastige vraagstukken.

‘En wil je dan door voor een jongentje’
Doorgaan voor een jongen? Daar kan ik hard ‘NEE’ op antwoorden. Dat zou voor ons echt niet de reden zijn om eventueel in de toekomst voor een derde kindje te gaan. Heel cliché maar gezondheid is echt het belangrijkste. Een derde meid of een jongetje erbij, het maakt ons niet uit. Natuurlijk lijkt het me leuk om te ervaren hoe het is om een zoon te hebben, maar ik ben zo gelukkig met mijn meiden en ik geniet zo van de interactie tussen die zusjes, dat dit geen meespelende factor heeft in dit dilemma.

Dus willen we nog een derde kindje? We denken van wel, maar dat is geen keuze die je zomaar even maakt. Ook weten we natuurlijk niet of het ons gegund is en of het qua gezondheid te doen gaat zijn. Ik ben nu 26 jaar dus ik heb nog een tijd om hierover na te denken, maar fantaseren mag natuurlijk altijd.

Herkennen jullie je in dit dilemma? Hoeveel kinderen heb jij en herken je de twijfel of je wel of niet een tweede,derde, vierde kindje wenst? Wat neem je daarbij mee in je overweging (even ervan uit gaan dat het een keuze zou zijn die je zelf kan maken)? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

88 reacties

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  16 januari 2017

  Mijn tweede kindje is bijna overleden bij de bevalling en het risico bij een volgende bevalling is aanwezig. Vlak na de bevalling nam ik al de beslissing nooit meer zwanger te willen worden. Puur omdat ik het risico niet wil nemen een kindje te verliezen. Heel veel succes met jullie keuze!
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Je kind naar de basisschool: alles over speelafspraakjesMy Profile

 • Femke
  16 januari 2017

  Ik herken dit niet bij mezelf, ik heb immers geen kinderen, maar wel bij de mensen om mij heen. Een vriendin van mij wilde ook altijd graag een groot gezin, maar heeft ook ontzettend gekwakkeld met haar gezondheid en daarnaast hele heftige zwangerschappen gehad. Uiteindelijk hebben zij besloten toch voor een derde te willen gaan en is dit hun ook gegeven. Ze hebben nu een zoon en twee meiden, allemaal gezond. Zij voelen zich nu compleet, waar ze dat na de tweede allemaal niet zo goed wisten.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Etos Hand SoapsMy Profile

 • Nancy
  16 januari 2017

  Ik krijg deze vraag regelmatig. Eind augustus ben ik bevallen van ons tweede kindje en ik voel me enorm gezegend met twee dochters. Voor mij is mijn gezin compleet. Ik werk ook nog drie dagen en ik vind dat ik op deze manier een goede balans kan maken tussen mijn gezin en mijn werk. Een derde kindje hoeft voor mij niet, ook omdat we dan groter moeten gaan wonen en dat er voorlopig niet in zit. Mijn man zou nog wel een derde kindje willen en hoopt dan stiekem ook wel op een jongetje, maar ja, dat weet je nooit. We hebben twee gezonde dochters en zijn daar ontzettend blij mee.

 • Anne
  16 januari 2017

  Ja, ik herken dit ook! Onze oudste dame is nu 4, de jongste is 10 weken. Voorlopig nog geen derde dus… maar ben 28, dus wil ook niet te lang wachten. Vind het zo moeilijk om dit te beslissen!!! Mijn man wil zich eigenlijk nu “laten helpen”, maar heb gezegd dat ie toch nog maar ff moet wachten haha!

 • Lisette
  16 januari 2017

  Ik heb er drie! Het is bij ons nooit een twijfel geweest. Inderdaad vroeg iedereen of wij het voor een meisje deden, we hadden twee jongens, maar dit was absoluut niet zo. Ik moest zelfs even slikken toen het een meisje bleek. Wel zijn we nu echt compleet. Nu ze groter worden merk ik hoe druk het is met sporten, clubjes en huiswerk. En duur! Blij dat we niet te lang hebben gewacht, anders waren we er misschien niet meer aan begonnen.
  Lisette onlangs geplaatst…Hit the road, SylMy Profile

 • Wendy
  16 januari 2017

  Ik herken dit wel heel goed ja.
  Onze dochter is sinds november 2 jaar en bij ons ging het toch wel weer kriebelen om evt voor een tweede te gaan proberen.
  Dus nu zijn we overal weer mee gestopt en gaan we het proberen ik ben heel benieuwd en vind het ook nog best wel spannend.

 • Kim
  16 januari 2017

  Ik herken dit wel. Op dit moment hebben wij twee jongens. De oudste is 2 jaar en 8 maanden, de jongste is 6 maanden.
  De eerste is met een spoed keizersnede geboren, bij deze keizersnede was ik onder volledige narcose. Deze bevalling heeft mij in de tweede zwangerschap zo beïnvloed dat ik uiteindelijk voor een geplande keizersnede ben gegaan.
  Bij de geboorte van onze tweede zoon, was de hartslag veel twee hoog, hierdoor heeft de jongste de eerste 24 uur doorgebracht in de couveuse.
  Het lijkt me leuk een derde, maar die moet met een keizersnede komen.
  Bij de tweede zwangerschap is mijn lichaam nooit echt pijnvrij geweest.
  Als ik denk aan een derde kindje, denk ik aan die dingen. Wat als het mis gaat? Natuurlijk moet je je niet laten lijden door je angsten, maar ik wil kunnen genieten van een zwangerschap en niet de hele tijd bang zijn. Zoals bij de tweede het geval was.

 • Saskia
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar. Voor ons zit het er helaas niet in maar het is toch iets waar ik regelmatig wel eens even aan denk.
  Saskia onlangs geplaatst…Welcome To My Life! Interview Grazia, ziekenhuis en bioscoop!My Profile

 • Channa
  16 januari 2017

  Hier twee kinderen en eigenlijk nooit de twijfel gehad. We hebben altijd geroepen het liefst twee kinderen te krijgen. Nu is het dus ook gewoon goed 🙂
  Channa onlangs geplaatst…Bad- en doucheproducten die je niet mag missen!My Profile

 • Eveline
  16 januari 2017

  Snap wat je zegt! Het mooie is dat je nog de tijd hebt om erover te beslissen, dus neem die tijd. Ik heb nu 1 kindje maar ik ben nu 33, dus ik moet sneller beslissen! Mijn hart zegt nu ook 3, maar eerst nog maar eens een 2e…

 • Malou
  16 januari 2017

  Dat ‘count your blessings’ gevoel is voor mij heel erg herkenbaar!
  Malou onlangs geplaatst…Je kind huilend achterlatenMy Profile

 • Nicole
  16 januari 2017

  Ik heb nooit de wens gehad voor een derde en denk ook niet dat die gaat komen. Maar heb die twijfels wel gehad bij de tweede. Wil ik dat? En ja… dat wilde ik haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Sporten en zwangerschap: waarom ik niet meer sportMy Profile

 • Charlotte
  16 januari 2017

  Ik ben nu zwanger van onze tweede dochter en we denken beiden dat het dan hierbij blijft. Ben benieuwd hoe ik daar over een jaar over denk haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Besparen op de baby uitzetlijst doe je zoMy Profile

 • Mary-Lou
  16 januari 2017

  De derde dient zich binnen nu en 2 weken aan ongeveer. 🙂 De jongste was 6 maanden toen ik weer zwanger raakte, ik had dan ook heel sterk het gevoel dat we nog niet “compleet” waren. Vooral dat gevoel heb ik laten meewegen. We komen ook beide uit een gezin van 3. Het speelde nu nog niet, maar bij een evt 4e zou ook mijn gezondheid (4e keizersnee dan) en financien meespelen.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Een liefdesliedje; wanneer het lot bepaalt + winactieMy Profile

 • Marloes
  16 januari 2017

  Wij hebben twee prachtige dochters en we zijn helemaal compleet. Dit weten we heel zeker ookal is de jongste pas 2 weken oud. Zwanger zijn is totaal niet mijn hobby (understatement of the year) dus ik begin er niet meer aan!
  Marloes onlangs geplaatst…Mommy monday: begrijpen wat je kind zegtMy Profile

 • Leonie van Mil
  16 januari 2017

  Drie kinderen lijkt mij echt ontzettend leuk en gezellig. Dus ik heb ook die wens. Maar inderdaad, het is niet vanzelfsprekend en er hangen zoveel factoren van die keus af. Het financiele plaatje is voor ons ook heel belangrijk om over na te denken. Maar hier moet eerst maar eens een tweede komen 😉 Al ben ik er nu nog niet aan toe om voor een tweede keer zwanger te zijn. Dus wij wachten gewoon nog even voordat we ons gezin verder gaan uitbreiden. Nou ben ik geen 26 meer, dus ik zou die keus wel weer wat sneller willen maken.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #1My Profile

 • karlien
  16 januari 2017

  Het lijkt mij ontzettend tof maar ik ben in mijn zwangerschappen zo ziek geweest, dat ik nog een zwangerschap niet zie zitten.
  karlien onlangs geplaatst…Checklist weekend bungalowpark met kinderenMy Profile

 • Loes Johanna
  16 januari 2017

  Ik ben zwanger van onze eerste, dus nog niet bezig met eventuele volgende kindjes. Al is het wel iets wat ik inderdaad herken uit mijn omgeving. Ik denk dat het een gevoelskwestie is, gecombineerd met realistisch zijn over praktische zaken. Ben benieuwd hoe dit bij ons in de toekomst gaat zijn.
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog 12My Profile

 • janske
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar. .ik denk er regelmatig over na. …maar ik denk ook aan de twee pittige zwangerschappen, maar ook de kosten die het met zich mee brengt…nu hebben we twee gezonde dochters en hebben we het financieel goed. ..willen we dat wel veranderen?
  janske onlangs geplaatst…#Lolmetpapa #8 – baby in buik en eerste keer lol met CocoMy Profile

 • Sandra
  16 januari 2017

  Ik herken het zeker. Heb zelf 2 Kids. Een van 8 en 1 van 5. Een jongen en een meisje…dus eigenlijk alles wat je je kunt wensen. Toch blijft het bij echt wel kriebelen… van mijn man hoeft het niet meer zo nodig…die geniet van zijn steeds meer tijd voor zichzelf…en dat is ook iets wat mijzelf tegen houdt. Ben nu 34…dus mocht er nog een 3 de komen, dan wil ik ook niet meer te lang wachten

 • Romy
  16 januari 2017

  Ik ben dan wel geen mama, maar ik kan me goed voorstellen dat dit best wel een dilemma is. Ik kom zelf uit een gezin met drie kinderen en heb ook de wens om ooit drie of vier kinderen te krijgen (als dat me gegund is natuurlijk). Aan de andere kant heb ik ook vaker meegemaakt bij anderen dat een zwangerschap best heftig is en dat twee kinderen ook al vrij druk kan zijn. Ach ja, laat ik eerst maar over heel wat jaartjes over één kind nadenken 😉
  Romy onlangs geplaatst…Zo kan creativiteit je een oppepper geven!My Profile

 • Lisanne
  16 januari 2017

  Ik heb altijd gezegd dat ik 6 kinderen wilde. Helaas is mijn lichamelijke gezondheid zo slecht dat dat echt niet haalbaar is, bovendien kan ik door mijn ziekten ook niet de moeder zijn die ik graag wil zijn. Ik voel me al vaak genoeg schuldig als ik weer eens iets niet kan. Ik hoop dat ik ooit mag gaan voor een tweede en dan zal het daarna hoogstwaarschijnlijk niet meer mogen… Ik vind het nog steeds erg lastig om te accepteren.

 • Kelly
  16 januari 2017

  Ik kan echt ieder moment bevallen van onze tweede zoon (38.1 weken zwanger nummer 1 kwam met 38.2) en we hebben het er nu al eens over. Bij mij zeker een Ja bij mijn man zeker een Nee ? ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit mijn laatste zwangerschap is geweest. Laten we het maar eens rustig afwachten. Misschien zijn de rollen straks helemaal omgedraaid haha. Voor nu hoop ik op een goede bevalling een gezond kindje en lijkt het me geweldig om te zien hoe de jongens straks op elkaar gaan reageren ?

 • Joyce
  16 januari 2017

  Ik herken je dilemma! Wij twijfelen ook al een hele tijd tussen een derde of bij twee houden. Wij hebben wel besloten niet lang meer te wachten met deze beslissing omdat wij niet weer zo’n groot leeftijdsverschil willen hebben.
  Joyce onlangs geplaatst…Aan welk programma zou ik wel eens mee willen doen?My Profile

 • felicia
  16 januari 2017

  mooi uitgelegd van je . ik persoonlijk wilde er nog wel een derde bij en natuurlijk niet alleen om de reden dat het dan misschien wel een zoontje zou worden
  maar toch wel de wens. en ik ging ook wel kijken of het er bij de derde er misschien in zat dat zeg ik eerlijk . goed het werd weer een meid maar zo ontzettend blij met haar echt ons derde prinsesje
  mijn man vond twee kindjes wel genoeg en had niet zo nodig de wens voor een derde
  maar na lang aanhoren van mij hoe graag ik het nog wilde wilden hij het toch wel doen voor mij . omdat er ook een hoop zorg op hem neerkomt omdat ik ook werk snap ik ergens wel zijn wens om het bij twee te houden
  maar ben hem super dankbaar dat hij er toch voor ging . nu ben ik onverwachts zwanger van ons vierde kindje we horen in april pas wat het is bij de 20
  weken echo
  ons derde meisje is nog maar 9 maanden oud dus het zal wel pittig worden.

 • Dita
  16 januari 2017

  Wij hebben nu 1 dochter en ik vind het prima zo. Ik heb altijd gezegd dat ik 1 kindje wil en het voelt nog steeds prima zo. Dus ik denk dat wij het hierbij laten.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Januari 2017 #1My Profile

 • Angela - Mama met passie
  16 januari 2017

  Ik ben op dit moment ruim 20 weken zwanger van een zoon. We hebben een dochter van 20 maanden. Ik ben dus druk haar kleertjes aan het verkopen. Komt er geen derde vroeg iemand mij? Ehm… geen idee. Zeg nooit nooit. Ik heb mijzelf altijd als mama van twee kids gezien, maar mijn man zou er graag drie willen. Als het ons gegeven is natuurlijk. Eerst maar eens onze zoon op de wereld zetten, dan zien we het wel 🙂
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Angst op herhaling voor groeiachterstand van onze zoonMy Profile

 • Nadine
  16 januari 2017

  Ik herken het ook. Vooral nog een keer zwanger zijn en de babytijd vind ik heerlijk. Maar onze twijfels slaan meer uit naar niet. We komen beide uit een gezin met 2 kinderen. En Mark kijkt uit naar het moment dat we weer meer vrijheid krijgen en ik eigenlijk ook wel. We worden nu zo geleefd door de kindjes en willen ook wel weer eens wat meer me time. Vind het erg pittig zo twee meisjes waarvan 1 peuter ?

 • Jaklien
  16 januari 2017

  Hi Kelly,

  Wij hebben twee prachtige kindjes. En eigenlijk vanaf het moment dat ons tweede kindje op mijn buik lag wisten zowel mijn man en ik dat we compleet waren….. zo bijzonder om twee prachtige kis onze eerste een zoon Deven en onze tweede een dochter Bella wij voelen ons echt gezegend met deze twee en hebben nooit een twijfel gehad of we compleet waren of niet dat voelde echt gelijk zo na ons meisje☺️

 • Sophie
  16 januari 2017

  In ieder geval fijn dat jullie samen op een lijn zitten! Hopelijk is jullie alles gegund om jullie dromen achterna te gaan, of dat nu is met twee, drie of meer kinderen!
  Sophie onlangs geplaatst…De tofste foto’s van IJsland #1My Profile

 • Monique
  16 januari 2017

  Ons tweede kindje is net geboren en wij zijn gezegend met een gezonde dochter en zoon. Toen Quinn er nog niet was heb ik weleens getwijfeld maar nu ik merk hoe druk het is maakt het de keuze makkelijker om het hierbij te laten. Het zwanger zijn ga ik wel echt missen, want ik had twee hele fijne zwangerschappen!
  Monique onlangs geplaatst…Waarom je met kinderen nooit binnen 5 minuten de deur uit bentMy Profile

 • Sandra
  16 januari 2017

  Zelf herken ik het niet, want heb nog geen kinderen. Wel kan ik het me heel goed voorstellen. Zeker ook omdat kleintjes zo snel groot worden!
  Sandra onlangs geplaatst…OPGEMAAKT DECEMBER 2016My Profile

 • Angela
  16 januari 2017

  Ik heb nu 2 gezonde dochters, en daar blijft het bij. Mijn eigen bedrijf zit zo enorm in de lift dat ik over 2 jaar geen tijd zou hebben voor de 3e terwijl ik nu nog alle 2 heb voor mijn 2 dochters, dat vind ik niet fair. Daarnaast wat brengt de toekomst voor de volgende generatie.
  Angela onlangs geplaatst…De ultieme winter tag!My Profile

 • Lifesabout
  16 januari 2017

  Ik kan er niet over meepraten maar ik denk dat je op een gegeven moment wel weet of het zo goed is of dat je nog voor een derde kindje wil gaan. Je bent nog hartstikke jong dus je hebt nog even de tijd. Lijkt mij best lastig als je inderdaad niet helemaal gezond bent en een zwangerschap weer zo’n aanslag kan zijn. Time will tell!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wat bloggen met je doet…My Profile

 • Essma
  16 januari 2017

  Wij zijn compleet denk ik. Bij de eerste heeft ons kind Erbse Parese opgelopen. De tweede zou dit ook krijgen als de zwangerschap langer duurde dan 39 weken. Dit icm mijn te smalle heupen en de groei van de kinderen in de buik. De tweede werd dus een keizersnede en dat nooit meer!! Met alle respect voor mama’s die daar anders over denken. Wij zijn gezegend met twee prachtige, gezonde kinderen!
  Essma onlangs geplaatst…Mijn kleuter leert lezenMy Profile

 • Volgmama
  16 januari 2017

  Die gevoelens blijven bij mij altijd. Als het aan mij ligt wil ik er nog wel een kindje bij maar manlief vind het wel genoeg zo.
  Volgmama onlangs geplaatst…Vakantiebeurs 2017My Profile

 • Jeanette
  16 januari 2017

  Ik snap het helemaal! Wij hebben ook best wel getwijfeld. Gelukkig rol ik heel makkelijk door de zwangerschappen heen, waardoor de stap wat makkelijker werd. Inmiddels hebben we drie meiden en dat is zo gezellig!! De derde was echt een cadeautje! En we wisten eigenlijk al van te voren dat het een meid zou worden. ? Is ook wel heel praktisch met de spullen in huis haha!
  Nu kan ik inmiddels elk moment bevallen van een jongetje! (Ja, nummer vier!) De meiden vinden dat geweldig! Voor mij is het gewoon weer spannend of het gezond is!
  Het is met een groot gezin zo ontzettend gezellig. Nooit saai thuis en als we met z’n allen thuis zijn voel ik me rijk!

 • Gerdi
  16 januari 2017

  Ik herken het dilemma heel goed.. Wij zitten er ook al een tijdje mee of we wel of niet voor een derde kindje willen gaan. Maar inderdaad durven we het nog een keer aan? Gelukkig ben ik zo door m’n zwangerschappen en bevallingen gerold, dus in dat opzicht heb ik geen angst…
  Gerdi onlangs geplaatst…Meekijken met Gerdi #1-2017 | Ziekenhuis, Promotie schoonzusje en winterweer!My Profile

 • Joyce
  16 januari 2017

  Ja hoor, heel erg herkenbaar. Tijdens de zwangerschap besloten we vanwege de vele complicaties dit mijn lichaam nooit meer aan te willen doen. Maar toen bleek bij een nacontrole dat het door van te voren al te starten met medicatie, best makkelijker zou kunnen zijn een volgende keer. Ik begin me af te vragen of een makkelijkere zwangerschap me gegund zal zijn. Maar aan de andere kant vind ik 2 kinderen genoeg. Het zorgt ook voor veel gedoe, we hebben een extra slaapkamer nodig, hebben een grotere auto nodig, hoe moet ik dat dan doen met naar school brengen? Een bakfiets? Maar waar moet ik die dan kwijt? We wonen immers in een flat. Het kan nog wel 3 jaar duren tot we gaan verhuizen, en zo lang zou ik dan niet meer willen wachten vanwege het leeftijdsverschil.
  Ach, we zien het wel. Eerst maar eens keihard aan mijn gezondheid werken en we zien wel wat de toekomst zal gaan brengen!
  Joyce onlangs geplaatst…Luuk doet geen middagslaapje meerMy Profile

 • wendy
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar Kel, fijn dat je hierover schrijft. Ik ben ook erg blessed met mijn twee meiden, maar of we al compleet zijn??? Onze Lot is natuurlijk pas 6 maanden en ik zou echt niet nu alweer zwanger willen zijn, maar wij hebben het er wel over. Ik wordt dit jaar 34 dus zou er dan niet heel erg lang mee willen wachten, mochten we voor een derde mopje willen gaan… Wij wachten ons gevoel af en alle new-born kleertjes bewaar ik even 🙂
  wendy onlangs geplaatst…Goede voornemens? Ja, dag!My Profile

 • Marieke
  16 januari 2017

  Het verlangen naar een derde kindje is groot, maar manlief heeft er in totaal vier en was er klaar mee. Helaas voor mij kan het inmiddels niet meer. Uiteraard is dat ook in goed overleg gegaan. Al neemt dat niet weg dat het soms nog wel zeer doet dat dat er echt niet meer in zit.
  Marieke onlangs geplaatst…Weekendoverzicht #3 My Profile

 • Thuis bij | Milou
  16 januari 2017

  Mijn ouders hebben dit dilemma gehad. Mijn moeder wilde nog een derde en mijn vader vond ons gezin compleet. Toen mijn broertje 4 was en ik 6, toen was er zoveel rust in ons gezin dat het bij mijn vader steeds meer begon te kriebelen. Toen is mijn zusje geboren en maakte ons gezin compleet… wat je zegt dus: je hebt nog de tijd! Laat het idee rustig landen en uiteindelijk wordt de “ja” of de “nee” steeds duidelijker qua gevoel.
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 • Thuis bij | Milou
  16 januari 2017

  Oh shit stond dat er heel kattig? Als ik mijn antwoord zo terug lees… sorry! Ik bedoelde het juist heel liefdevol! Alsof ik een arm om je heen sla ofzo haha! Hoop dat je m zo ook opvat. 😉
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 • Anita
  16 januari 2017

  Het verlangen naar een kindje was groot en helaas een grote weg tot waar ik nu ben. Hormoonbehandelingen en twee miskramen later ben ik nu 37 weken zwanger. Eerst kijken hoe de bevalling gaat (moet een keizersnede onder algehele narcose) en het wennen aan de nieuwe situatie. Ik ben ook al 33 dus voor mij begint de tijd voor mijn gevoel meer te dringen. Denk er rustig over na en benieuwd of er nog een derde gaat komen!
  Anita onlangs geplaatst…Mijn vision board voor 2017My Profile

 • Manja
  16 januari 2017

  Een derde is voor ons geen optie. De komst van een tweede was een wonder. Lang ziekenhuis traject en daarnaast kom ik in de overgang (34 jaar). Onze zoon is 4,5 maand (en een dochter van 4,5). Ik tel mijn zegeningen. @kelly, mag jij nog een keizersnede en hoe zit het met de risico’s? Mijn eerste was ook een keizersnede maar de tweede een natuurlijke bevalling. Jij hebt nu twee keizersnedes gehad (als ik me niet vergis). Ik neem aan dat het bij een eventuele derde dan wel gepland wordt?
  Manja onlangs geplaatst…Weekvlog 9: Luke slaapt voor het eerst in zijn ledikantjeMy Profile

 • Lilian
  16 januari 2017

  Het is inderdaad niet iets dat je zo even beslist! Wat goed dat je hier zo open en eerlijk over bent. Over een derde kan ik nog niet mee praten. Wij willen wel graag een tweede maar eerst wat meer ons leven op de rit krijgen. Ik hoop dit jaar mijn diploma te halen en daarna een leuke baan te vinden en het zou fijn zijn als Kevin toch een vaste baan binnen zou halen i.p.v. van uitzendkracht. Ons zoontje die met zijn gezondheid loopt, op dat gebied staat ons ook nog een hele hoop te wachten Zijn toch allemaal dingen die mee spelen en waar wij wel over nadenken.
  Lilian onlangs geplaatst…Video – De keuken schoonmaken + TourMy Profile

 • rachel
  16 januari 2017

  hier 2 dochters en nog steeds wel eens de gedachten maar nee, 2 voor ons genoeg en ben nu, vind ik te oud om er nog een te krijgen;)
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 15 januari 2017, weer home alone en handige blender op de kop getiktMy Profile

 • Anja
  16 januari 2017

  Wij wilden altijd al twee kinderen, zijn gezegend met een koningskoppel. Als mensen me vroegen/vragen of ik nog een derde wil zeg ik altijd dat er niet meer keuze is: ik heb een jongen en een meisje, in de volgorde die ik wilde, dus ik voel me compleet. Bovendien ben ik inmiddels 37 en al te oud 😉
  Anja onlangs geplaatst…Review Oral B Genius 8000sMy Profile

 • Kimberly
  16 januari 2017

  Ik vind dit een mooie ‘discussie’! Discussie tussen haakjes, want het gaat om je gevoel en ieder heeft een eigen gevoel. Ik heb zelf nog geen kinderen dus ik kan nog niet echt meepraten, maar heb wel een ander dilemma. Ik word namelijk raar aangekeken als ik zeg dat ik één kind (voor mijn gevoel, op dit moment) voldoende vind. Ik ben zelf enigskind, mijn moeder is enigskind, en ik heb een fantastische jeugd gehad en nooit een broer of zus gemist. Ik vond de aandacht fantastisch (wilt niet gelijk zeggen dat ik verwend ben!) en heb dus altijd al een sterke, onwillekeurige voorkeur gehad voor één kind. Nou, daar moet je dus niet mee aankomen in mijn omgeving. Iedereen vind het zielig voor het kind. Ieder zijn eigen mening en ik vind het prachtig als vrienden een huis vol kinderen hebben, daar kan ik alleen maar genietend naar kijken, maar ik heb gewoon een iets ander beeld voor mijzelf. Ik vind dat we elkaar daar allemaal vrij in moeten laten.

  Overigens weet ik niet hoe het gaat zijn als het moment werkelijk daar is dat ik aan kinderen wil beginnen, hoor.
  Kimberly onlangs geplaatst…New in: travel-inspired posters van DesenioMy Profile

 • Priscilla
  16 januari 2017

  Oja heel erg herkenbaar! Als mijn kindjes dichter op elkaar hadden gezeten (er zit ruim 6 jaar tussen) hadden we het misschien nog wel geprobeerd, een derde erbij. Maar nu vind ik mezelf te oud worden, zeker nu ik ziek ben en het er de komende tijd/jaren toch niet in zou zitten.. de risico’s worden groter en ik ben toch altijd al heel ongerust tijdens mijn zwangerschappen. Count your blessings geldt voor mij zeker!
  Priscilla onlangs geplaatst…Op controle in het ziekenhuisMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar. Ik heb die beslissing 4 jaar geleden genomen om een derde kindje te willen, mijn man had nog 2 jaar langer bedenktijd nodig dus heb ik 2 jaar moeten wachten maar wil er toch ook nog voor gaan. Inmiddels al bijna 2 jaar aan het proberen en zonder resultaat. De wens is er maar of die nog in vervulling gaat dat is de grote vraag.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…The Uber Frugal Month challenge! Een maand echt besparen.My Profile

 • Hiba hiep
  16 januari 2017

  Heel erg herkenbaar!
  Ik ben nu zwanger van een 2e jongetje/kindje, ben nog niet eens bevallen en ze vragen of ik doorga voor een meisje.
  Belachelijk! Ik ben blij als het kindje gezond ter wereld komt.

 • Liselotte
  16 januari 2017

  Ik heb eigenlijk geen tijd gehad om daar over na te denken. Ik werd na #2 ongepland zwanger. Van een tweeling 😀 Ik had ze alle vier voor geen goud willen missen en ik geniet ook heel erg van mijn volle keukentafel. Ben wel blij dat ik de keuze nooit heb hoeven maken, ik vond het al zo fijn dat het 2x goed was gegaan allemaal het zou misschien een beetje voelen als ‘de goden verzoeken’. Succes met je keuze iig

 • Jodi - liefthuis
  16 januari 2017

  Het idee wanneer weet je dat je klaar bent vind ik lastig. Ik herken je gevoel… beide kanten ervan
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn kind is 19 maanden en loopt nog niet….Nou En!!!My Profile

 • Josine
  16 januari 2017

  Onwijs herkenbaar! Onze derde is nu onderweg 🙂 dus de beslissing is genomen haha. We zijn in maart uitgerekend van een dochter en hebben al een zoon en dochter. Het is bij ons dus ook niet dat we voor een kindje van een bepaald geslacht wilden gaan. En toch reacties als: “was het wel gepland?” Of: “jullie hebben toch al van elk één?”
  Ook wij hebben lang getwijfeld en er heel goed over nagedacht. Uiteindelijk zijn we toch volledig op ons gevoel af gegaan! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn met dri
  e kindjes!

 • L
  16 januari 2017

  Hoi Kelly,
  Mooi geschreven!
  Mijn zoon is nu 11 jaar en ik had als droom om 3 kinderen te krijgen… Toen hij 2 was gingen we voor een tweede… na een jaar oefenen gingen we naar de huisarts, die stuurde ons door naar de fertiliteitarts. Allerlei onderzoeken en operaties later begonnen we aan de behandeling IUI dit mocht helaas niet baten. Dus op naar het UMC in Utrecht, eerst IVF en daarna ICSI. Wederom geen enkele zwangerschap als gevolg. Oh wat heb ik het zwaar gehad dat mijn droom van 3 kids in duigen viel. Ik kan nu zeggen dat ik er nu overheen ben en dat ik mezelf weer ben. En iedereen die zegt: “maar je hebt er toch 1?” Moet eens goed nadenken wat hij/zij zegt, want mijn droom is in deugen gevallen. En mijn wens voor een tweede was net zo groot als een eerste!
  Blijf vooral praten en ik zou het leuk vinden als jullie een derde gegeven mag worden.
  Liefs L

 • Lonneke
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar….
  Hier was mijn gevoel voor een 3e zo sterk en zoveel redenen om het niet te doen. 1 dochter met CF, zware zwangerschappen en bevallingen, geen mogelijkheid om terug te vallen op familie voor hulp….
  Maar die wens dat gevoel, dat we hadden toen we elkaar net leerde kennen. Een groot gezin, ons gezin
  Ineens begon mijn zoon over de baby jongen in mijn buik… werd ik aangeklampt door een onbekende dame die ongewenst kindloos en weduwe was: het blijft een wonder hoe het ook tot je komt…
  En wat bleek ik was/ben zwanger van de 3e… niet gepland maar zo gewenst… ik kan alleen zeggen volg je hart… en qua gezondheid van je kinderen…. ze kunnen gezond ter wereld komen en jaren later alsnog ziek worden..
  Onze dochter bleek niet gezond maar gelukkig valt er met haar versie van cf heel goed te leven

 • Debby
  16 januari 2017

  Mooi geschreven :). Ik moet eerst eens een fatsoenlijke man ontmoeten. Heb mijn eerste kindje net op aarde gezet met het HELLP syndroom en ik vind het wel zwaar in m’n eentje, vooral omdat ik geen energie heb. Ik zou nog wel een kindje willen, maar ben wel bang dat ik weer HELLP krijg gezien ik niet meer van dezelfde partner zwanger zal raken. Voor nu prima met ons twee. Wie weet komt er ooit nog een kindje. Kom zelf uit een gezin met 4 kinderen maar vind dit eigenlijk ook wel knus.
  Debby onlangs geplaatst…Maandelijks schema voor Space ProjectMy Profile

 • Marlee
  16 januari 2017

  Wij hadden dit dilemma precies zo, 2 prachtige gezonde kinderen en net alles weer in wat rustigere periode. En toch die wens, die zo krachtige wens voor een derde. En nu is hij al 10 maanden in ons leven. En wat heeft hij ons leven (van ons alle 4!) verrijkt.
  Maar O wat was de zwangerschap zwaar, 1 kind op school, 1 kind thuis en op het kdv. En nooit de rust pakken als dat nodig was. Om die reden (onder andere) komt er geen 4e, terwijl er ook een wens voor is. Maar ons gezin is mooi, compleet en druk genoeg.
  Succes met je keuze!

 • Villa Blabla
  16 januari 2017

  Wij hebben héél lang getwijfeld voor een derde kindje, en bijna acht jaar na onze tweede is hij er dan toch gekomen. Ik was inmiddels 38 en ik vond het zo leuk dat ik die babytijd nog eens opnieuw mocht meemaken. Nu is onze jongste inmiddels zes en hij wordt door de twee oudsten op handen gedragen.

 • Amy
  16 januari 2017

  Ik heb altijd gezegd dat ik vier kinderen hoopte te krijgen.
  Nou stond mijn man al niet te springen van blijdschap, die zou al blij zijn met twee.
  Maar nu ik weet wat voor een effect de eerste zwangerschap op mijn lijf heeft gehad ben ik van mening dat twee qua gezondheid beter is.
  Hopelijk is het ons gegund om een tweede te mogen krijgen, maar eerst m’n HbA1c op orde krijgen.

 • marianne
  16 januari 2017

  Ik kom zelf uit een gezin van 3 kinderen en mijn man uit een gezin van 4 kinderen.
  Bij ons waren we er samen al snel over uit. Na de eerste kriebelde het wel voor een tweede. Maar een derde hoefde van ons niet. Toen de tweede er was hadden we ook niet meer de kriebels voor een derde. We zijn gezegend met 2 gezonde kinderen en inmiddels heeft mijn man zich ook laten steriliseren.
  marianne onlangs geplaatst…Meekijken met Gerdi #1-2017 | Ziekenhuis, Promotie schoonzusje en winterweer!My Profile

 • Manouk
  16 januari 2017

  Ik heb 2 kindjes, een zoon van 2 en een dochter van 7 maanden. En ik heb die twijfel ook. Maar voor nu hebben we besloten dat we eerst aan de toekomst gaan werken. Ik heb nu geen vaste baan en wil die wel heel graag. Dat we kunnen sparen voor onze bruiloft, al moet ik eerst nog ten huwelijk worden gevraagd haha, en een woning kunnen kopen. Ik ben ook pas 25. Dus we zullen zien wat de toekomst ons brengt.

 • Manon
  16 januari 2017

  Je zegt het zelf eigenlijk al; het lijkt me mooi om het compleet te maken met nog een kindje. Het voelt dus nu nog niet compleet. Volg jullie eigen gevoel en wens!

 • Tamara
  16 januari 2017

  Je moet je eigen gevoel achterna gaan mensen hebben altijd een mening of oordeel.
  Wij wilde heel graag 3 kindjes maar onze 2e dochter is va geboorte veel ziek geweest, en met een jaar amandelen eruit en buisjes.. daardoor slechte nachten nog steeds(1,5 jaar) en dat gaat je opbreken ook in je relatie.
  Wij hebben besloten dat we gezegend zijn met 2 dochters en dat het het beste is om het hierbij te laten.
  Ook is mijn vriend de middelste van 3 en heeft dat als minder ervaren.. Dat heeft ook onze beslissing gemaakt dat het zo goed is.
  Ik ben echt van jongs af aan al kinder gek en zou na 3 nog wel 3 willen.. dat blijft denk ik..
  Volg je hart

  Liefs

 • Sarah
  16 januari 2017

  Ik heb nu een dochtertje van ruim 7 maanden en geniet volop, maar ik wil echt zoveel mogelijk kids hahahaha. Oke, gezien mijn leeftijd (28) hoop ik nog 3 andere kindjes te kunnen verwelkomen. Ik heb zwangerschapsdiabetes gehad en ben ingeleid, maar verder voel ik mij gezegend om het te mogen maken. Natuurlijk neem ie er niet zomaar eentje bij, alles is een opoffering en je doet het voor een goede zaak. Daarnaast, je kan wel met de onzekerheid leven dat je eventuele volgende kindje niet gezond kan zijn en dat dat een reden is om het er niet op te wagen. Ik ben van mening dat niemand je heeft beloofd dat je ‘gezonde’ kinderen die men nu al heeft wat kan overkomen. En als hun wat treft, zoals een ziekte, dan accepteer je dat en sta je klaar en meer kun je niet doen dan het accepteren. Maar dit is mijn mening. Dus ik neem, als mijn gezondheid het toelaat zeker nog een aantal kinderen en ga er heerlijk van genieten. 1 of 2 kindjes lijkt mij maar erg saai. En 3 stiekem ook?

 • Dianne
  16 januari 2017

  Hoi Kelly, ook ik herken je dilemma. Ik ben momenteel 16 weken zwanger van een 3e kindje ? We zijn super blij ermee, maar het heeft lang geduurd totdat we de stap hebben durven zetten. Onze oudste is nu 7 en de jongste is 5. Een jongen en een meisje, dus wat wil je nog meer. Ik bleef het gevoel houden dat het nog niet klaar was, kreeg kriebels als ik een zwangere vrouw zag of een pasgeboren baby. Ik wil dit ook dacht ik dan, maar is het wel praktisch en wat gaan de mensen in onze omgeving ervan vinden… Op een moment was ik klaar met de twijfels en heb ik mijn hart uitgestort bij vriendinnen en zusje en iedereen zei hetzelfde: niet twijfelen, ga ervoor anders krijg je spijt! Mijn man hoefde ik niet over te halen, hij wilde het ook al heel lang, dus we zijn er voor gegaan en het was gelijk raak!! De mensen om ons heen zijn super enthousiast en ik heb nog geen rare opmerkingen gekregen, waar ik zo bang voor was! Ik zeg bij twijfel gewoon ervoor gaan, want je kan geen spijt hebben van een kind….

 • Dianne
  16 januari 2017

  Hoi Kelly, ook ik herken je dilemma. Ik ben momenteel 16 weken zwanger van een 3e kindje ? We zijn super blij ermee, maar het heeft lang geduurd totdat we de stap hebben durven zetten. Onze oudste is nu 7 en de jongste is 5. Een jongen en een meisje, dus wat wil je nog meer. Ik bleef het gevoel houden dat het nog niet klaar was, kreeg kriebels als ik een zwangere vrouw zag of een pasgeboren baby. Ik wil dit ook dacht ik dan, maar is het wel praktisch en wat gaan de mensen in onze omgeving ervan vinden… Op een moment was ik klaar met de twijfels en heb ik mijn hart uitgestort bij vriendinnen en zusje en iedereen zei hetzelfde: niet twijfelen, ga ervoor anders krijg je spijt! Mijn man hoefde ik niet over te halen, hij wilde het ook al heel lang, dus we zijn er voor gegaan en het was gelijk raak!! De mensen om ons heen zijn super enthousiast en ik heb nog geen rare opmerkingen gekregen, waar ik zo bang voor was! Ik zeg bij twijfel gewoon ervoor gaan, want je kan geen spijt hebben van een kind….

 • Loes
  16 januari 2017

  Ik herken het. Ik heb een dochtertje van 1,5 en ben nu bijna uitgeteld van de 2e. De laatste maanden wist ik zeker dat ik er 3 zou willen. (Als alles gewoon goed gaat met de 2e en als het lukt natuurlijk ). Ik heb tot nu toe 2 goede zwangerschappen gehad, dus wat dat betreft ben ik niet zo bang. Het is bij mij meer dat mije gevoel zegt 3 en mijn verstand 2. Dat ivm praktische dingen en financieel.
  Moeilijk 🙂

 • Loes
  16 januari 2017

  Ik herken het. Ik heb een dochtertje van 1,5 en ben nu bijna uitgeteld van de 2e. De laatste maanden wist ik zeker dat ik er 3 zou willen. (Als alles gewoon goed gaat met de 2e en als het lukt natuurlijk ). Ik heb tot nu toe 2 goede zwangerschappen gehad, dus wat dat betreft ben ik niet zo bang. Het is bij mij meer dat mije gevoel zegt 3 en mijn verstand 2. Dat ivm praktische dingen en financieel.
  Moeilijk 🙂

 • Lisette
  16 januari 2017

  Hier een heleboel twijfels over nummer 2. Onze oudste is nu 10jr, we waren tienerouders (18&19jr) en wouden eerst afstuderen en een goede baan voor er een tweede zou komen. Maar 5jr geleden heeft vriendlief zijn droombaan gevonden, internationaal standbouwer en zit daarvoor 250 dagen per jaar in een hotel. Om dan voor een tweede kindje te gaan is behoorlijk heftig als je van tevoren al weet dat je veel alleen moet doen en de oudste zn sportclubs heeft en je zelf ook 3 dagen per week werkt. Leeftijdsverschil is sowieso geen reden voor ons, dat was er 7 jr geleden ook al. Financiën is voor ons ook geen reden om het niet te doen, maar willen wij weer helemaal opnieuw beginnen? Is ons gezin niet al compleet met 1 zoon en over 7 weken een puppy? Het afgelopen anderhalf jaar ‘zien we wel of het komt’ en zijn we gelukkig hoe het nu is en kijken we volgend jaar wel verder. Geeft even rust en welkom is een kindje altijd bij ons.

 • Karin
  16 januari 2017

  Super herkenbaar. Ik ben in juli vorig jaar mama geworden van een dochter. Ik had een hele zware zwangerschap met veel klachten en veel vocht (ik kwam in totaal 45 kg aan). Daarom werd ik ingeleid en dat begon op maandag, uiteindelijk heeft het 3 dagen geduurd en kreeg ik op donderdag een spoedkeizersnede. Kreeg in die 3 dagen zwangerschapsvergiftiging en ons kindje ging dippen, mijn bloeddruk schoot de pan uit en dus moest het kindje gehaald worden. Gelukkig was alles goed, maar ik ben nu (6,5 maand na dato) nog niet hersteld. Veel last van bekkenproblemen, rug, knieën. Daarom vind ik het heel moeilijk om na te denken over een volgende zwangerschap. Wat als het weer zo gaat? Wij hebben de wens voor een gezin groter dan 2 kinderen. Maar na zwangerschap en bevalling nr 1 ben ik hier wel op teruggekomen.
  Karin onlangs geplaatst…BenFit week 9: Stilstand is achteruitgangMy Profile

 • Sylvia
  16 januari 2017

  Ik heb heel lang getwijfeld over een tweede kindje ja of nee, ondertussen is mijn zoontje 5,5 jaar en zou ik graag nog een tweede kindje willen maar mijn vriend ziet dit nu niet meer zitten, ik begrijp al zijn rationele argumenten maar men gevoel he …. hij heeft gelijk waarom hij liever geen tweede kindje wil maar ik geef eerlijk toe dat ik het er af en toe wel lastig mee heb.. maar count your blessings en genieten van wat je wel hebt zeker .. veel succes met welke beslissing jullie ook nemen

 • Sharine Zwart
  16 januari 2017

  Die twijfel hangt hier ook in huis. Zijn gezegend met een dochtertje van 3 en een zoontje van 1. De laatste tijd kriebelt het wel heel erg, maar als ik dan ‘s avonds aan de bedjes sta dan voel ik me ook zo gezegend met die twee. We zien wel hoe het loopt!

 • Daniek
  16 januari 2017

  Herkenbaar !! Ik riep eerder altijd dat ik graag 3 kindjes wilde. Nu heb ik er 2 een zoontje van 5 en een dochter van 1. De eerste maanden na de 2e bevalling was ik er nog redelijk van overtuigd graag een 3e te willen naar op een of andere manier voelt het nu compleet en goed. Ik heb ineens niet meer de behoefte om nogmaals zwanger te zijn en ben gewoon super blij met 2 gezonde kindjes. Succes met beslissen ! Ruimte genoeg in jullie nieuwe huis in ieder geval ?

 • Mandy
  16 januari 2017

  Herken dit héél erg…
  30 jr en trotse mama van 2 fantastische meiden van 3 en 4,5 jr. Nooit de wens.gehad voor meer dan 2 kinderen. Tot dat mijn meiden er waren..mama zijn vind ik echt geweldig en ik heb nog zoveel liefde te geven…

  Helaas wil manlief absoluut niet meer..
  Het lot bepaalde anders en ik raakte in juni toch zwanger van nr 3. Wát een geschenk en wast was ik gelukkig, trots en dankbaar. Helaas werd dit kindje na 13 weken geboren en ben ik nu helemaal stuk van verdriet… manlief blijft bij zijn standpunt 🙁

  Mijn hart zo vol en toch zo leeg..

 • Marie- Louise
  16 januari 2017

  Heel herkenbaar! Wij willen, als het ons gegund is, ook een groot gezin. Ben nu 28 en we hebben 2 zoontjes. Toch hangt er soms een angst boven mijn hoofd van ‘wat als het niet goed gaat of wat als het toch te druk is’. We wachten nu in ieder geval eerst tot de jongste 1 /1.5 jaar is en dan kijken we verder. Ons gezin voelt in ieder geval nog niet compleet.

  Ook grappig, bij ons wordt ook weleens gevraagd of we doorgaan tot er een meisje is. Wat natuurlijk helemaal niet het geval is. Ik ben zelf echt een meisje-meisje en op de één of andere manier hebben mensen haast medelijden met mij dat ik 2 zoontjes heb. Dit terwijl ik mij altijd als een jongensmama heb gezien en ik dus dolgelukkig ben. Ik kan mij eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat ik een meisje zou krijgen. Maar als wij een meisje krijgen dan ben ik nog steeds heel gelukkig en dankbaar.

 • Sanne
  16 januari 2017

  Zelf ben ik nog maar 16 jaar, maar toch wil ik ff reageren op dit artikel. Ik kom uit een gezin met 7 kinderen, de oudste 5 dicht op elkaar en dan nog 2 nakomertjes. Ik ervaar het erg positief uit zo’n groot gezin te komen, letterlijk een keukentafel vol. Met z’n 5-en zijn we gezellig opgegroeid en later nog 2 nakommertjes (jongste is 1,5 jaar), de zonnetjes in huis waar we met zijn allen van genieten.
  Zelf zou ik later het liefste vier (of meer) kinderen krijgen, als de Heere dat geeft. 4 kinderen dicht op elkaar of juist 3 jongens en dan 2 meisjes als nakommertjes, maar dit alles heb je natuurlijk niet zelf in de hand. Ikzelf kan het me niet voorstellen uit een gezin van 2 of 3 kinderen te komen, lijkt me ergens saai ofzo. Heb je maar 1 of 2 broers/zussen om mee te bekvechten en leuke dingen mee te doen haha. Ook zie ik anticonceptie niet als logisch, ik zou er niet eens over willen nadenken, hoe kun jezelf nou zo’n keuze maken. Zo dicht op elkaar of juist veel leeftijdsverschil kan juist achteraf superleuk zijn. Ook denk ik dat wel meespeelt dat ik erg gewend ben aan kinderen, thuis en op oppasadresjes, dat ik nu al vaak vakantiedagen met 2/3 (kleine) kinderen zit. Dit ervaar ik niet als zwaar, al zal 24/7 wel zwaarder zijn, maar een groot gezin is ontzettend gezellig. Een heel verhaal is het geworden haha, ik wil nog even benadrukken dat dit mijn mening is en je het niet met me eens hoeft te zijn.

 • Tess
  17 januari 2017

  Mooi geschreven! Ik gun jullie het beste, en mocht het lot zo zijn dat jullie inderdaad gezegend zullen worden met een derde kindje, wens ik jou en het kindje de beste gezondheid alvast 🙂 (en de rest van je gezin ook natuurlijk 😉 )

 • Ingrid
  17 januari 2017

  Geen herkenning hier, de wens wel, de uitvoering niet.
  Altijd al een sterke kinderwens behad, maar vanaf mijn 15de tot 25ste in twee geweldadige relatirs gezeten en hoe sterk mij wens ook was ging de factor van stabiele situatie voor. Daarna alleen gaan wonen, ook niet een goed moment…toen leerde ik Wilco kennen en met hem kwam ook een klein mannetje van 3 mee. Dat manneke was beschadigd door de s heiding van zijn ouders tel daar gedragsproblemen bij op en weer gedn stabiele situatie en net op het moment dat de situatie perfect was en we er voor zouden gasn, met een bonuszoon die het ook helemaal zag zitten kreeg ik mijn ernstig ongeluk en was alles letterlijk in 1 klap voorbij…
  Dus lieve Kelly (en Yannick) volg je hart, dat klopt altijd xxx

 • Ingrid
  17 januari 2017

  Jeetje wat een foutjes, beter geen reacties meer plaatsen ‘s nachts, maar je snapt de strekking x

 • Ingrid
  17 januari 2017

  Ondanks dat je een prachtig gezin hebt kan ik mij jouw verdriet goed indenken…veel sterkte met het verwerken van de droom die niet zo mocht zijn Mandy…

 • LeonneMarcha
  17 januari 2017

  Heel herkenbaar! Ik kom zelf uit een gezin met 4 kids en manlief uit een gezin met 5 kids! Onze droom was/is ook altijd een groot gezin geweest. Maar nu met een dochter van 7 maand en een zoontje van net 3 jaar vind ik het toch wel een beetje pittig!
  Wie weet dat ik over een jaar denk, nu kan ik het wel weer aan, maar voor nu vind ik het goed zo. Ik geniet vol op en voel me een rijk mens met een jongen en een meid!

 • Mirjam
  17 januari 2017

  Mijn man wil graag 2 kinderen, ik het liefst 3 of 4.. Maar nu we een prematuurtje hebben gekregen met een onrustige start thuis, in de toekomst met keizersnede moeten bevallen.. Laat eerst het 2e kindje (als dat ons gegeven is) maar voldragen zijn 🙂 Zo’n heftige periode kunnen wij niet 3 of 4 keer aan 😉

 • José
  17 januari 2017

  Hoi Kelly,

  Zo herkenbaar! Men gaat er altijd maar automatisch van uit dat het “ideale” gezin uit twee kinderen bestaat en dan het liefste uit het “koningspaar” (en jongetje en een meisje). Ikzelf ben een half jaar geleden moeder geworden van de allerliefste zoon en al vanaf de zwangerschap voelen mijn man ons zó gezegend met een kleintje, dat we ons niet kunnen voorstellen dat we ons gezinnetje willen uitbreiden. Maar om ons heen verwacht iedereen wel dat je “doorgaat voor een tweede”.

  Ik zou zeggen: geniet van Lana en Aimy en laat je niet gek maken door anderen. Jij en Yannick alleen weten wat jullie gezin compleet maakt!

  Liefs, José
  José onlangs geplaatst…verplichte leesvoer: square1magazineMy Profile

 • Sandra
  19 januari 2017

  Wij zouden ook graag 3 kindjes willen. Ik ben enig kind en kom uit een moeilijk gezin. Ik heb dit altijd alleen moeten doorstaan en nu nog steeds. Ik had gewild dat ik een broer of zus had waarmee ik alles kon delen en me minder alleen voelde.
  Mijn man en ik hopen dat we via IUI ons eerste kindje mogen verwelkomen. Maar de wens blijft voor een groot gezin

 • Shirley
  20 januari 2017

  Precies hetzelfde hier..
  Er word nu al vanuit gegaan dat wij nooit een derde willen omdat we nu een jongen en een meisje hebben. Niet dat ik daar niet intens gelukkig mee ben, maar iets in mij zegt dat we nog niet helemaal compleet zijn. Misschien zijn dat de hormonen, wie weet.

  Mijn zwangerschap voelde ondanks hij rete zwaar was nog niet als de laatste, maar ik voel ook niet de drang gelijk een keuze te maken over dit onderwerp, hoe belangrijk de hele wereld dit ook lijkt te vinden.

  Misschien wensen we volgend jaar wel een derde, misschien over een aantal jaren, misschien helemaal niet.
  Ergens wel apart dat mensen er al gauw vanuit gaan dat je er na twee wel klaar mee bent toch? 😛

 • concurred
  31 mei 2021

  I liқe what you guys arе up tⲟo. Such clever wоrk аnd exposure!
  Keep up the terrific works guys I’ve incorp᧐rated you guys
  to our blogroll.
  concurred onlangs geplaatst…concurredMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.