versus  

Cardio vs Krachttraining

In dit blogje wil ik het gaan hebben over fitness. De verschillende varianten van fitness onderverdeeld onder ‘cardio’ en ‘krachttraining’. Bij krachttraining hebben mensen al snel het beeld voor zich zoals de linker afbeelding hierboven. Dit is helaas een vooroordeel en door krachttraining te doen zal jij er nooit uit zal zien als de man op die afbeelding, don’t you worry. Krachttraining heeft veel meer voordelen dan de meeste mensen denken. Krachttraining is een essentieel onderdeel van een goed fitness programma, met name wanneer je wilt afvallen en een strak lijf wilt krijgen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

Wat is cardio?

Cardio is bewegen met als doel je hartslag te verhogen. Door het doen van cardio activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien, traplopen, intensief dansen, zumba, steps, aerobics, spinning etc. ga je je hartslag versnellen met als doel je conditie te verbeteren met als gevolg een verbranding van geconsumeerde calorieën.  Cardio is essentieel in een sportprogramma omdat het je algehele conditie verbeterd en ook je weerstand (wat je beschermt tegen ziekten) verhoogt. Ook je uithoudingsvermogen verbeterd wat een mooi voordeel is in je dagelijkse leven. Dan is er ook nog verschil in duurzaamheid en intensiteit die de mate van eventuele vetverbranding aanspreekt. Hoe intensiever je sport is, dus hoe hoger je hartslag per minuut is hoe meer je lichaam bezig is met de verbranding van koolhydraten uit je voeding. Als je een meer duurzame sport uitoefent met een lagere hartslag per minuut zoals fietsen, matig hardlopen dan ben je vooral bezig met vetverbranding. Het nadeel aan veel cardio doen is dat je lichaam gewend raakt aan de hoeveelheid dat jij sport waardoor de effectiviteit gaat verminderen op langere duur. Iemand die wil afvallen, valt vaak in het begin veel af, maar na een tijd raakt het lichaam in een stand van gewenning en zal hij meer stabiliseren. Enkel meer cardio kan je uit deze stand brengen maar dat is natuurlijk niet ideaal. Cardio is simpel gezegd zweten, je conditie verbeteren en je uithouding verbeteren.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van sport waarbij je je spieren activeert door meer gewicht te zetten op die spieren. De spieren in je benen, kuiten, buikspieren, biceps, triceps, rug deze spieren kun je activeren. Door gewichten te gebruiken in de vorm van dumbells, een barbell zoals bij bodypump, of door je eigen gewicht te gebruiken zoals bij push-ups zet je je spieren aan tot groei. Spierpijn ontstaat doordat je spieren iets te dragen gehad hebben wat zwaarder is dan ze gewend zijn, er ontstaan dan kleine scheurtjes in de spieren die spierpijn geven. Wanneer deze hersteld zijn is de spier simpelweg gegroeid. Het voordeel aan krachttraining is dat de aanmaak van spieren de vetverbranding flink aan zet. Spieren hebben energie nodig om te kunnen groeien. Wanneer je een gezond leefpatroon hebt dan halen deze spieren de energie uit de eigen vet voorraad + de eiwitten die je eet. Door voldoende eiwitten te eten als je krachttraining doet zullen je spieren sneller herstellen en dus ook groeien. Vrouwen zijn bang om eruit te gaan zien als een gespierde bodybuilder. Ik kan je uit die illusie halen, dat zal je nooit worden met die paar uur per week krachttraining die je doet. Een vrouwenlichaam is er niet op gebouwd om het lichaam van een brede bodybuilder te krijgen. Wat krachttraining bij vrouwen in eerste instantie doet is het verhogen van je uithoudingsvermogen en het verbanden van vet. Ook wordt je lichaam er strakker van en krijg je van het afvallen geen los zittend vel of striemen. Vrouwen die na een uur bodypump al het idee hebben hun trui niet meer aan te krijgen door zogenaamd brede schouders hebben het mis. Ook worden je benen niet dikker van krachttraining, daarvoor zal eerst een laag vet moeten verdwijnen voor je er iets val zult zien.

Voorbeelden van krachttraining: Bodypump of bodypower, lessen zoals BBB, in de fitness zaal met de kracht apparaten aan de slag, zelf met gewichtjes aan de slag of cardio kracht combinatie lessen zoals Xco.

De beste combinatie is het doen van zowel cardio als krachttraining voor een sterk en gezond lichaam. Een goede weerstand en voldoende uithoudingsvermogen. Hiervoor hoef je niet uren per week in de sportschool te staan. Een half uurtje hardlopen gecombineerd met een half uurtje krachttraining en dit 2 of 3x per week zal al veel verschil gaan maken.

 

Op de bovenstaande afbeelding zie je links iemand die slank is met weinig spieren en waarschijnlijk veel cardio heeft gedaan. Op de rechtse afbeelding het verschil van iemand die wel krachttraining gedaan heeft voor een strak en gevormd lichaam.

Bron foto’s: Weheartit.com

Wat vonden jullie van dit informatieve blogje? Doen jullie zelf vooral cardio of krachttraining? Laat het me weten in de comments. Ook voor vragen mag je deze stellen in de comments.

Follow my blog with Bloglovin’

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “Cardio vs Krachttraining”

  1. toen ik nog moch trainen deed ik alleen maar cardio en krachttraining en vond het heerlijk om te doen!! informatief is je logje zeker meis had zo uit mijn handen kunnen komen 😀

  2. Wat een leuk en interessant artikel, ik heb weer wat geleerd. Ik doe op dit moment de 30 day squat challenge, sinds zaterdag. We zullen zien wat het resultaat is en of ik het volhoud. -x

  3. Vraag me eigenlijk af of squatten onder kracht training valt of niet ? (stomme vraag misschien ahaha)

  4. Pingback: Waarom krachttraining voor vrouwen goed is | Kelly Caresse

  5. Pingback: Mama lifestyle blog | Mijn fitness routine - wat en waarom? Xco, bodypump en spinning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.