Inmiddels ben ik ruim 4,5 jaar moeder en heb ik door de jaren heen enorm veel geleerd met betrekking tot opvoeden, mijn eigen stijl daarin en het bijstellen van mijn idealen en principes. Ik zie het ouderschap als een grote leerschool waarin je door je gevoel te volgen je keuzes maakt. Niets is goed of fout. Ik had als nieuwbakken moeder wel een heleboel regeltjes die ik belangrijk vond, die voor mij een ideaalplaatje schetste waar ik wel degelijk op terug gekomen ben. Ik ga die principes vandaag met jullie delen, pak het op met een knipoog en realiseer je dat dit voor iedereen anders is ;).

Principes die ik als nieuwbakken moeder had en nu niet meer

 • Ik zou suikervrij gaan opvoeden…. Wat heb ik er veel over geschreven op mijn blog en tot het eerste jaar vond ik dit ook heel haalbaar. Tot je kindje groter wordt, gemak soms een belangrijkere factor wordt, je handen en tijd tekort komt en het soms gewoon makkelijker is om een kant en klaar kinderkoekje te geven, in plaats van een zelfgebakken bananenmuffin. En dan kom je op een verjaardagsfeestje en wil je je kindje niet ontzeggen wat andere kindjes krijgen. Dat principe heb ik toen wel bijgesteld.
 • Ik ga mijn kindje alleen maar zelfgemaakte hapjes geven… Ja ik maak nog steeds 80% zelf, maar wel de easy way. In een babycook en vaak ook met diepvriesgroente. En soms komt er een potje aan pas, ideaal wanneer je op pad bent.
 • Mijn kindje komt de eerste jaren niet in aanraking met tablets en kijkt minimaal televisie. Dacht ik toen ik net een baby had gekregen, I was wrong. Die televisie of tablet is ideaal wanneer ik even wil koken en bovendien worden er hele leuke educatieve spellen en filmpjes op aangeboden. Ik ben met de tijd meegegaan en inmiddels heeft zowel mijn peuter als kleuter een eigen iPad ;).fotografie: Volliefdefotografie
 • Ik koop mijn kinderen niet om met snoep…. ik durf deze zin al nauwelijks te typen oeps haha! Je begrijpt daaruit al hoe ik er nu tegenaan kijk ;).
 • Als ontbijt maak ik gezonde papjes en als lunch geef ik geen hagelslag…. inmiddels ben ik blij met elke hap die überhaupt naar binnen gaat haha.
 • ‘Ik snap dat niet hoor, moeders die blij zijn als hun kindje eindelijk slaapt, ik kan steeds niet wachten tot mijn baby’tje eindelijk wakker wordt’. hihi, het moment dat de kids in bed liggen… halleluja haha!
 • ‘Of moeders die blij zijn als de schoolvakantie eindelijk voorbij is’… Inmiddels weet ik wel beter, een kleuter die uit de schoolroutine gehaald is en ineens zeeën van tijd heeft, wordt lief gezegd een beetje uitdagend ;).

Boy I was wrong maar heel logisch ook dat je pas kunt ervaren hoe je ergens tegenaan kijkt, als je het zelf ervaren hebt en logisch dat je door de tijd heen je principes en maatstaven bijstelt. Alleen maar mooi hoe dat gaat. Welke dingen zou jij als nieuwbakken moeder NOOIT doen en doe je nu wel? Ik ben zo benieuwd of jullie je hierin herkennen! Klets erover mee bij de reacties 😉

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

18 gedachten over “Wat ik als nieuwbakken moeder NOOIT zou doen en wel DOE!”

 1. Ohhh geweldig en wat herken ik hierin veel van uit mijn eigen omgeving :-). Ik word in oktober voor het eerst mama, maar ik heb dus helemaal geen dingen waar ik nu al zo over na denk. Ja, ik wil we dat ze bijv. zo gezond mogelijk wordt opgevoed, maar dat betekent niet dat ze nooit iets lekkers zou mogen als ze wat ouder is. Ik zie allemaal wel hoe het gaat.

 2. Wat geweldig om dit te lezen. Ik ben nu bijna 2 jaar moeder en gisteren zei ik nog tegen mijn man dat ik gefaald heb als moeder.
  Geen tv, geen suiker, gewoon met de pot mee eten……soms eet ze voor de televisie omdat ze anders niet eet. Een stukje chocolade hoort er bijna bij op een dag en ze eet vaak liever een potje dan wat anders. Alles lijkt perfect, maar als je bij iemand binnen kijkt is dat toch vaak anders.
  Ben ik heel blij als ze in ieder geval genoeg eet zodat ze doorslaapt snachts. Heb ik liever dat ze dan nog wat kaas en worst eet of krijgt ze een boterham en kan ik chagrijnig zijn als ze niet wil slapen s avonds. Al met al moet je er een draai aan weten te geven en in jezelf geloven dat je het op jouw beste manier doet. Hoe moeilijk dat soms ook is ( ik zat gisteren er nog om te brullen )

 3. Ik heb altijd geroepen mijn kind krijgt geen speelgoed met batterijen. Nu is dat bijna onmogelijk tgenwoordig. We hebben nu toettoet auto is hij helemaal gek op! Maar we hebben geen speelgoed waar hij niks voor hoeft te doen om zich te vermaken. Hij moet nog heerlijk zijn fantasie gebruiken. En ja die tablet is er ook hier in geslopen….

 4. Zullen vast meer moeders herkennen 😉

  Ik kan mij nog aan mijn voornemens houden , maar de kleine is nog geen jaar. Waarschijnlijk veranderd het als hij wat ouder is wat betreft het niet-snoepen en tablet gebruik.
  Vooralsnog wil ik het nog niet en is het nog te voorkomen. 🙂

  Ow wel had ik mij voorgenomen strenger te zijn… dat is nu al minder hihi

 5. Ja herkenbaar! Ik gebruik ook de babycook en soms als ik laat thuis ben van werk een potje. Heb er hier 2 onder de 2 Dus tja we doen erg ons best. En dat is t belangrijkste. Soms even de tv extra aan om te kunnen koken of opruimem en blij zijn dat ze iets eten. Soms een keer niet in bad. Ach ja komt allemaal goed!

 6. Rianne de Jonge

  Heerlijk wat herkenbaar. Die van mij zit nu ook educatief achter een filmpje terwijl ik als een idioot mn huis schoonmaak, vanmiddag ben ik weer een hele leuke mama maar nu eerst dat huis schoon?

 7. Hahaha, zo herkenbaar! Hier mijn rijtje die al compleet van tafel geveegd is:
  – Onder de twee geen tv (yeah right, thing again…)
  – Eerst een boterham met hartig, daarna met zoet. (De eerste gaat er al niet in met hartig, dus die boterham met zoet is meer dan welkom..)
  – Geen kind in ons bed s’ nachts. (na 2 jaar ben ik blij dat we allemaal kunnen slapen dus hebben we af en toe een logé halverwege de nacht)
  – Bord leeg eten en anders geen toetje (nooit rekening gehouden dat er soms helemaal niet gegeten wordt..dus dat zo’n yoghurtje in ieder geval iets is wat er in gaat voor de nacht)
  En er zullen er nog vele volgen gok ik zo 😉

 8. haah herkenbaar!! maar als ze wat groter worden zoals onze meiden nu zijn geloof mij kel dan ga je wel je aan dingen houden 😉 maar dan krijg je weer met andere dingen ook te maken hihi. je hebt er een leuke blogpost van gemaakt!!

 9. Mijn kind zou nooooit een speen krijgen….. ja ja… geloof dat hij net een week oud was toen ik daar al op terug kwam.

 10. Wat een heerlijk herkenbaar artikel!
  Ik nam me voor niet tot nauwelijks gebruik van een scherm (televisie, i-pad) te maken .. niet gelukt! ? Ook nam ik me voor om bij vriendinnen niet alleen maar over de kleine te praten, dat is ook niet helemaal gelukt. Inmiddels lukt me dat wel hihi!

 11. Ik nam me voor om alles zelf te maken/koken, weinig tv en ze zou niet bij ons op bed in slaap vallen. Dikke dikke fail door de koemelkallergie en verborgen reflux, waar we pas na 8 maanden ellende serieus in werden genomen. En nog slaapt onze dochter soms nog bij mij in bed nu mijn man op uitzending is en ze niet kan slapen 🙂

 12. Haha ik heb als loedermoeder al mijn principes overboord gezet, zoals je weet. En het is sindsdien een stuk gezelliger bij ons thuis

 13. ik had eigenlijk nooit zo duidelijk van die regels in mijn hoofd als 1 snoepje per dag of geen tv
  omdat ik zelf ook niet zo ben opgevoed mijn moeder was mijn moeder maar ook mijn vriendin
  er mocht eigenlijk heel veel tenzij het echt gevaarlijk voor ons was natuurlijk of te gek
  het enige wat ik wel echt niet wilde was dat ze prik limonde dronken het liefst sapjes dat hield ik vol tot dat mijn moeder en vader hun cola gaven en ja daarna snap je al begonnen ze met prik limonade ook te drinken daar ging mijn goede voornemen haha
  hier mogen ze ook eten met de tv aan vinden mijn man en ik ook gezellig
  en verder is het hier geen strakke regels maar go with the vlo
  ik ben net als mijn moeder hun moeder en hun vriendin:)

 14. Na 2,5 jaar en 2 kinderen verder moet ik toegeven dat ik heel veel punten niet herken, en sterker nog, heel veel is nog hetzelfde als hoe ik in het begin zou doen: nog steeds geen suiker, nog steeds geen tablet of tv (hooguit soms 5 min een filmpje als Nijntje) en nog steeds kook ik vers, zonder potje, alleen halen we soms uit gemakzucht bijvoorbeeld gebakken vis. Wat wel anders is: speelgoed met batterijen. Dat is niet te vermijden en de kinderen vinden het leuk, en mijn zoon vindt meeste speelgoed niet interessant. Maar daarmee wil ik niet beweren dat ik het “beter” doe, iedereen moet moederen (en vaderen) zoals ie wil en zoals dat goed voelt.

 15. ieder zijn mening en manier van opvoeden
  maar Mary ik krijg het benauwd bij hoe jij het doet suiker weigeren aan mijn kinderen tablet maar 5 minuten nee daar zou ik het benauwd van krijgen zo omgaan met mijn kinders
  maar bijzonder ik denk dat weinig moeders dat volhouden

 16. Ik zei altijd – voor het avondeten geen snoep, koek of andere ongezonde dingen.
  Totdat we een keer gingen wandelen en mijn man en ik zin hadden in ijs. Was zo een stralend mooie zomerdag dus ja waarom niet? Maar ja, net 2 jarige was er ook bij… what the hell, zo vaak is het hier nou ook geen zomerdag dus we gaan. En toevallig had deze winkels alleen maar magnums. Dus daar liepen we met zn 3en, ieder een eigen ijs. We hebben genoten en natuurlijk van het avond eten kwam niet veel meer. Vanaf toen voelde ik me een echte loedermoeder en dacht ik terug aan mijn voornemen. Ik moest er vooral om lachen. Nog steeds maar heel af en toe gebeurd er zoiets, dan denk ik what the hell. Ze eten bijna tot geen snoep of ijs etc dus als de gelegenheid er toe doen, why not?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.