Afkicken van je smartphone – social minderen

Bron

Verslaafd aan de smartphone, ik maak er regelmatig grapjes over maar het is eigenlijk een serieus onderwerp. Zeker in de huidige maatschappij waarin we leven is social media en alles wat er op de smartphone gebeurt onmisbaar. Ik maak me er net zo schuldig aan, hele avonden whatsAppen met vriendinnen, bij het wakker worden gelijk al mijn social media kanalen willen checken, schrikken wanneer ik mijn mobieltje vergeten ben mee te nemen en noem het maar op. Ik wilde mezelf een soort halt toeroepen. De tekst hierboven slaat namelijk de spijker op zijn kop en dat wilde ik voor zijn. Maar hoe? Ik noem het social minderen. Minder vaak social media kanalen checken, minder attent zijn op iedere notificatie op mijn Iphone, verder kijken dan dat stukje plastic. Ik heb me hier de afgelopen weken mee bezig gehouden en dat was zeker niet makkelijk. Evenals het schrijven van dit artikel, toegeven dat die smartphone een wel heel belangrijke plaats had ingenomen in mijn leven.  Ik vertel je er vandaag meer over, inclusief afkickverschijnselen!

Er kwam een moment dat ik me besefte dat het eigenlijk helemaal niet gezond is hoeveel we allemaal bezig zijn met onze smartphones. Het is een hele fijne technologie, het is heel fijn om online contact te hebben met vrienden, kennissen en volgers en op die manier onze wereld te kunnen vergroten, maar tegelijkertijd is het ook een beetje teveel aan het worden. Wanneer ik in de trein zit zie ik alleen nog maar mensen bezig met hun mobiele telefoon, op gezellige feestjes zitten veel mensen op hun telefoon en ik maak me hier net zo schuldig aan. Mensen voeren minder gesprekken met elkaar en zijn meer bezig met de telefoon.

Ik wilde wat dingen gaan veranderen bij mezelf. Omdat ik blogger ben maak ik overal wel foto’s van, voor in mijn photodiary of om te delen op social media. De afgelopen weken heb ik dat geminderd. Ik wilde niet meer iedere bezigheid delen op social media, dat kan later ook wel of gewoon helemaal niet. Ik wilde kijken wat het met me zou doen als ik mijn telefoon wat vaker gewoon in mijn tas liet. Toen besefte ik pas hoeveel gebruik ik van dat ‘ding’ maakte. Ik maakte een eerste stap door alle notificaties uit te zetten. Mijn WhatsApp berichten zie ik nu pas wanneer ik WhatsApp open. Voorheen zag ik altijd zo’n rood bolletje met de hoeveelheid berichtjes die ik ontvangen had. Ik wilde ze dan gelijk openen en beantwoorden.

Ook mijn social media meldingen heb ik uitgezet. Ik kijk wel wanneer ik daar aan toe kom. Instagram open ik nog maar een paar keer per dag in plaats van bijna ieder uur. Hetzelfde geldt voor Twitter en Facebook. Wat ik merkte is dat ik regelmatig weer in de verleiding kwam om mijn Iphone erbij te pakken om ‘even alles te checken’. Zodra ik naar bed ging voelde ik de behoefte om in bed eerst mijn telefoon nog even te pakken. Alle social media te openen en ook mijn WhatsApp nog even bij te houden. Besloot ik lekker op tijd te gaan slapen, was ik alsnog een uur bezig om alles te ‘checken’ of lange whatsApp gesprekken te voeren. Vervolgens kon ik niet in slaap komen. Ik besloot daarom om mijn telefoon voortaan niet meer naast mijn hoofd op het nachtkastje te leggen maar gewoon op een andere plek in de slaapkamer, ik sliep vervolgens heerlijk! Ook tijdens het werken leg ik mijn Iphone weg en dat werkt echt veel productiever. Ik krijg veel meer werk in kortere tijd gedaan, heb meer concentratie, meer energie en houd dus tijd over voor andere dingen.

Bron

Sinds een paar weken voer ik deze kleine veranderingen door en ik merk daar allerlei voordelen van:

 • Ik slaap stukken beter, ik kan veel meer tot rust komen doordat ik minder tijd naar een beeldscherm gekeken heb.
 •  Ik hou tijd over, ik ben begonnen met haken en dat geeft veel voldoening. Ik zou weer concentratie kunnen vinden om een boekje te lezen, ik houd letterlijk tijd over om me bezig te houden met andere hobby’s die niet draaien om een beeldscherm.
 • Ik werk veel productiever waardoor ik ook weer meer tijd overhoudt voor niet werk-gerelateerde dingen.
 • Ik heb veel meer energie, voel me echt fitter en ik merk ook dat de batterij van mijn Iphone niet meer iedere avond leeg is
 • Het is een hele grote uitdaging, dan besef je pas hoe ‘verslaafd’ je was. Ik ben er echt nog niet vanaf en de verleiding is steeds groot maar het is niet meer zo’n belangrijk onderdeel meer.

Een aantal tekenen dat je misschien ook wel last hebt van een smartphone verslaving:

 • Als je regelmatig op een dag de behoefte voelt om te checken of je nog updates of meldingen hebt op WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook. Je dit zelfs voor het slapen gaan nog wil checken, zodra je wakker wordt of meer momenten per dag (of zelfs per uur).
 • Als je in paniek raakt of van slag bent als je merkt dat je je telefoon vergeten bent of dat je batterij bijna leeg is. Als er echt wat in nood gebeurt zijn er nog heel veel hulplijnen om je heen om je te helpen.
 • Als je normale leven er hinder van heeft, je minder productief kunt werken of studeren, je concentratie verliest, minder goed slaapt enzovoorts.
 • Als je regelmatig het gevoel hebt dat je trilfunctie afgaat terwijl je telefoon niet eens in je zak zit of niet afgaat.
 • Wanneer er om je heen een smartphone geluidje afgaat je denk dat het jouw telefoon is en je daardoor dus steeds weer je telefoon erbij pakt.
 • Je niet toe komt aan huishoudelijke taken en je geen idee hebt waar je daar tijd voor vandaan moet halen, maar ondertussen altijd up to date bent van alle social media meldingen of whatsApp gesprekken.
 • Als je niet durft toe te geven dat ook jouw smartphone gebruik overmatige vormen aanneemt soms en dat je daardoor dingen mist om je heen.

Ik vond het goed om hier stil bij te staan en om mezelf hier op aan te spreken. Veranderingen beginnen bij jezelf en het is ook sterk om toe te geven dat je ergens last van hebt. Social media is voor mij ook niet weg te denken binnen mijn werk als blogger en ik vind het nog steeds heel leuk om me met social media bezig te houden. Het hoort gewoon in onze huidige maatschappij om een smartphone voor 1001 doeleinden te gebruiken. Bewustwording dat het gebruik wat minder kan was voor mij een eerste stap. Dit onderwerp is natuurlijk hartstikke persoonlijk maar ik vond het wel heel erg leuk om mijn ervaringen hiermee te delen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie visie hierop. Herken jij je in punten die ik beschrijf en hoe ga jij hiermee om? Hoeveel gebruik maak jij van je smartphone? Laat me je reactie weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

55 reacties

 • Ariët
  18 februari 2015

  Wat een goed artikel!
  Ariët onlangs geplaatst…Geen dieet en geen sportschoolMy Profile

 • Kelly
  18 februari 2015

  Zo, wat een goed en confronterend stuk! Ik heb toevallig niet lang geleden mijn Facebook en insta meldingen uitgezet, dat werkt goed. Ga ik nu ook voor andere apps doen =) Verder ga ik mezelf aanleren om op wat vaste momenten per dag te kijken, en niet de hele dag door. Dankjewel voor de inspiratie!
  Kelly onlangs geplaatst…Reactie op HOTSPOT | Le Creuset signature shop in Amsterdam door Pannenhart in actie voor de Voedselbank – GoodfoodloveMy Profile

 • Dagmar
  18 februari 2015

  Supergoed dat je hier over schrijft, ik ben nu ook bezig met afkicken maar het is behoorlijk confronterend als je merkt dat je zó vaak de telefoon erbij wilt pakken… Hij zat bijna aan m’n hand vastgeplakt, heel pittig. Vooral die notificaties uitzetten scheelt een hoop, echt mooi geschreven!

 • Dionne
  18 februari 2015

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb zelf ook last van deze verslaving.
  Ik ben al wel zo ver dat ik mijn social media in de trein lees wanneer ik richting stage of school ga waardoor ik langer kan slapen (heel heel groot pluspunt).
  Ik ga ook maar eens beginnen om al mijn meldingen uit te zetten en meer bezig te zijn in de echte wereld en niet in de virtuele wereld. Want hoe leuk die wereld ook kan zijn, de echte wereld heeft ook genoeg leuke dingen.
  Mooi artikel!

 • Manon
  18 februari 2015

  Gek is dat ja, om te zien wat voor plek onze telefoons in hebben genomen in ons leven. Ik maak me er denk ik ook wel schuldig aan, alhoewel ik hem ook vaak bewust niet aanraak, zoals jij nu ook doet. Je hoeft niet altijd meteen te reageren inderdaad, dat kan later ook wel 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Waarom het altijd langer duurt voordat je daadwerkelijk aan het hardlopen bentMy Profile

 • Saskia
  18 februari 2015

  Ik ben hier ook al een tijdje mee bezig. Het brengt zo veel onrust om de hele dag met dat soort dingen bezig te zijn. Sinds ik mijn telefoon voor het slapen gaan helemaal uitzet slaap ik ook rustiger!
  Saskia onlangs geplaatst…Nieuwe Rubriek op Twinkelbella: Mommy MailMy Profile

 • simone
  18 februari 2015

  Helemaal mee eens. Wel ironisch is dat ik dit lees via mijn smartphone.
  simone onlangs geplaatst…Diary – afstuderen, carnaval en (alweer) make-upMy Profile

 • Angelique
  18 februari 2015

  Ook ik ben hier schuldig aan. Naast social media verslaving ook een Google verslaving. Ik zoek alles op via Google. Wat zou dit kwaaltje kunnen zijn of gewoon feitjes.

  Btw misschien kan je iets meer alinea’s toevoegen aan je tekst. Het is best een grote lap tekst met kleine lettertjes.

 • Kelly Caresse
  18 februari 2015

  Dankjewel voor je tip, ga ik aanpassen! 🙂 Leest makkelijker inderdaad

 • Shirley
  18 februari 2015

  Pff, hier nog zo een. Ik probeer het wel maar maak me er te vaak schuldig aan. Op de bank even checken, in bed even checken. En waarom? We missen echt niks… Heb nu met mijn vriend afgesproken dat we ‘s avonds veel minder onze telefoon pakken maar dat is nog knap lastig. Erg eigenlijk!
  Shirley onlangs geplaatst…Tumble ’n Dry zomercollectieMy Profile

 • Koalabeautymama
  18 februari 2015

  Iedereen zou dit moeten doen. Ik slaap ook veel beter en heb ook alle meldingen uitgezet. Het is pure gewenning haha. Erg hè de tijd van tegenwoordig..
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…Vlog 22: Carnaval & Op stap met ons gezinMy Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  18 februari 2015

  Mooi geschreven. Ik ben ook wel een beetje verslaafd, maar ook weer niet heel extreem vind ik. Als ik een gezellige avond met mijn vriend of met vriendinnen heb kan ik mijn telefoon gerust een hele avond in mijn tas laten. Dat vind ik wel belangrijk. Op het werk vind ik het soms moeilijk, maar probeer ik toch ook niet te veel te kijken en verder te werken. Als ik fan ‘s avonds thuiskom wil ik wel alles checken, en ook ‘s ochtends zet ik mijn wekker wat vroeger om nog rustig wakker te worden terwijl ik wat social media en blogs check. Een beetje minderen zou voor mij ook geen kwaad kunnen 🙂
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Hoe ik mijn nagellak opbergMy Profile

 • Nicole
  18 februari 2015

  Ik was afgelopen dagen op mini vakantie waar ik amper wifi had.
  Alleen in het huisje.
  Ik vond het heerlijk!!
  Al moet ik wel zeggen dat ik soms dingen miste
  Nicole onlangs geplaatst…Route du soleilMy Profile

 • Eline
  18 februari 2015

  Wat knap dat jij kunt sociominderen! Ik merk dat ik ook wel een beetje verslaafd ben aan mijn online dingetjes! Bloglovin neemt echt enorm veel tijd in bijvoorbeeld haha. Ik ga zeker eens kijken of ik iets met je tips kan in mijn eigen leven 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Allereerste vlog! Wenkbrauwen bijwerken met touwtje!!!My Profile

 • Miranda
  18 februari 2015

  Goed artikel:) knap dat je kunt minderen. Ik gebruik mijn telefoon erg veel maar stoor me er (nog) niet aan. Ik denk wel dat ik lichtelijk verslaafd ben, maar ik heb zo het gevoel dat dat voor iedereen met een smartphone geldt tegenwoordig;)
  Miranda onlangs geplaatst…Ontdekking; Alusi kaarsenMy Profile

 • Anita | mindjoy
  18 februari 2015

  Notificaties en trillfunctie heb ik uitgezet, alleen van WA niet, maar zoveel app ik ook niet. Ook heb ik bijna nooit mijn geluid aanstaan. Ik probeer hem ook steeds meer weg te leggen en er niet bij te pakken om even dit en dat te checken.
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Casual kleding shoppen bij sans-onlineMy Profile

 • Kimberley
  18 februari 2015

  Ik ben ook wel degelijk verslaafd aan mijn telefoon. Maar als ik mijn telefoon vergeet, lig ik er niet wakker van, dat scheelt weer.

 • Dineke
  18 februari 2015

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben echt zwaar verslaafd aan mijn laptop en telefoon. Ik merk ook dat ik de laatste tijd erg vaak hoofdpijn heb. Zelfs als ik naar de wc ga neem ik mijn telefoon mee en soms kan ik hem onder het eten ook niet laten rusten tot ergernis van mijn man. Toevallig zaterdag een haaknaald en bolletje wol gekocht dus ik ga me hier nu wat meer op focussen! Heb jij de slag al een beetje te pakken?
  Dineke onlangs geplaatst…Nieuwe vaste rubrieken + nieuwe layoutMy Profile

 • Anita | mindjoy
  18 februari 2015

  Ik heb ook mijn notificaties uitgezet en trilfunctie zet ik bijna nooit aan. Alleen van mijn WA staan de notificaties aan, maar zoveel app ik ook weer niet. Ook heb ik het geluid bijna nooit aan staan en probeer ik steeds minder mijn telefoon erbij te pakken en ditjes en datjes op te zoeken.
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Casual kleding shoppen bij sans-onlineMy Profile

 • Maaike
  18 februari 2015

  Ik vind het heel goed dat je hierbij stilstaat! Ik ben er ook schuldig aan en dat weet ik heel goed. Ik weet dat ik meer slaap kan pakken als ik niet met mijn mobiel bezig ben ‘s avonds en ‘s ochtends. Hier ga ik sowieso meer op letten nu
  Maaike onlangs geplaatst…Review: Victoria’s Secret Amber Romance, Love Spell & Pure Seduction body mist & body lotionMy Profile

 • Ilse
  18 februari 2015

  Ik denk dat het bij mij nog wel meevalt. 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…Naar Toscane!My Profile

 • Chantal
  18 februari 2015

  Herkenbaar! Ik probeer ook af te kicken. Dat gaat altijd een tijdje goed en daarna val ik weer terug. We blijven proberen!
  Chantal onlangs geplaatst…Tea talkMy Profile

 • Annemijn
  18 februari 2015

  Wat herkenbaar zeg. Tot vorige week stond mijn telefoon altijd op stil waardoor ik iedere minuut keek of ik al een berichtje had. Vanaf deze week staat mijn geluid aan zodat ik alleen kijk als ik ‘bliep’ hoor ;). Dat scheelt al een hoop
  Annemijn onlangs geplaatst…PLOG: Hoogtepuntjes van de week #14 Veel geshopt, weinig gekocht.My Profile

 • Lifesabout
  18 februari 2015

  Eigenlijk heel heftig om te lezen…want het slaat de spijker op zijn kop! Ik merk vooral als ik mij verveel, dat ik constant met mijn telefoon zit. Is er iets op televisie wat niet zo interessant is, dan pak ik weer mijn telefoon. Bewustwording is 1, er wat mee doen is moeilijker. In plaats van de hele tijd op mijn telefoon zitten als ik mij verveel, kan ik ook iets effectiever doen of een gezellig spelletje doen.
  Ik erger mij altijd als ik in een restaurant zit en ik zie hele groepen aan een tafel zitten en elk in hun eigen wereldje met de telefoon in de hand…dat vind ik echt not done.
  Knap van je dat je hebt volgehouden en helemaal goed dat je er de positieve dingen van ziet en merkt!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wat make-up met je kan doenMy Profile

 • Jenn
  18 februari 2015

  Heel herkenbaar! Ik heb al een paar jaar geleden alle pushmeldingen uitgezet, heerlijk! In gezelschap probeer ik van mijn telefoon af te blijven, maar dat is lastig hoor als iedereen om je heen wel op zijn scherm zit te turen. Laatst heb ik een heleboel spelletjes van mijn telefoon gegooid, ook een hele opluchting 🙂
  Jenn onlangs geplaatst…Uit de brievenbus: #secretvalentijn en post van AnnaMy Profile

 • angelique
  18 februari 2015

  Heel herkenbaar. Ik probeer ook zo min mogelijk met m’n tel te zitten maar t is zo moeilijk! behalve als mn vriend bij mij is
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | FilmReleases 2015 die ik echt wil zienMy Profile

 • Sandra
  18 februari 2015

  Geen last van, ik heb geen Facebook, instagram en al dat wat er nog meer is. Stoor me mateloos als iemand vraagt heb je Facebook en zegt nee, dat je van die schaap achtige blikken krijgt!

 • Deisy
  18 februari 2015

  Wat een fijn artikel heb je geschreven Kelly. Ik ben dus iemand die juiste weinig met zijn telefoon bezig is (voor bloggersbegrippen haha). Ik kan mij dan ook echt storen aan vrienden die op een feestje alleen maar in hun mobiel kijken. Ook als ik uit eten ben en de mobiele telefoon ligt op tafel zeg ik er wel iets van (behalve als ze kinderen hebben of noodgeval dan begrijp ik het volkomen). Ik moet ook altijd lachen om stelletjes die uit eten zijn en dan met hun mobiel bezig zijn. Ik vind het dus heel goed dat je hier mensen attent op maakt, want ik denk dat mensen hun gedrag al snel “normaal” vinden, terwijl het inderdaad ook anders kan. Niet alleen goed voor andere (en gezelliger) maar ook goed voor jezelf (zoals je aan jezelf gemerkt hebt hihi). Echt goed initiatief dus dame. X
  Deisy onlangs geplaatst…7 redenen waarom uitstelgedrag niet erg isMy Profile

 • Manon
  18 februari 2015

  Ik moet ook afkicken hoor, I’m Guilty! Het is wel al een heel stuk minder als een jaar geleden haha!

 • Sofie
  18 februari 2015

  Ik heb het geluk dat ik een vreselijke smartphone heb, ik check hoogstens eens wat instagram als ik tv zit te kijken. En ik heb geen facebook erop, dat scheelt denk ik ook. En omdat ik er niet goed op kan typen, Whatsapp en Twitter ik ook heel weinig.

  De laptop daarentegen gebruik ik soms wat teveel. Ik werk aan de keukentafel en ik moet me echt aanwennen om hem na het werk op te ruimen, want ik kijk er veel te vaak tussendoor nog even op.
  Sofie onlangs geplaatst…Maak je To-Be List!My Profile

 • Thuis bij | Milou
  18 februari 2015

  Goed artikel hoor! Ik denk dat het in de huidige maatschappij zeker moeilijk is. Ik heb nig niet het idee dat ik verslaafd ben. Als ik werk heb ik mijn telefoon niet bij mij en ook als ik bijvoorbeeld bij mijn ouders ben kijk ik er niet op. Meldingen van facebook e.d. Heb ik sowieso uitstaan. Het geeft wel rust! Wel heb ik dat sinds ik blog, ik minder goed in slaap kan komen omdat ik vaak nog tot laat zit te bloggen. Van mijzelf mag ik daarom ook niet meer na negenen bloggen of social media checken, hewel dat vaak nog fout gaat.
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Tag: five reasons to smileMy Profile

 • Vanessa
  18 februari 2015

  Interessant om te lezen! Ik heb sinds eergisteren Instagram aangemaakt en zo heb ik er nog een social media kanaal bij, haha! Nee, even serieus. Ik denk dat het best nog meevalt bij mij. Ik kijk elke ochtend en avond mijn social media na, en ook meerdere keren overdag. Maar als ik bijvoorbeeld een avondje wegga met mijn vriend of andere mensen, dan heb ik niet de behoefte om mijn telefoon er de hele tijd bij te nemen. Dan geniet ik nog van dat moment en dat is volgens mij toch wel belangrijk. Hier iemand medium verslaafd dus! 🙂
  Vanessa onlangs geplaatst…Mijn 8 onmisbare winter musthavesMy Profile

 • beautifulday4makeup
  18 februari 2015

  Wat een goed iniatief 🙂
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…SEP Face Lifting MaskMy Profile

 • Denise
  18 februari 2015

  Ohja, ik ben zeker verslaafd aan mijn smartphone. En niet zo’n klein beetje ook. Ik raak al in de stress bij de gedachte dat mijn telefoon een dagje weg niet volhoudt. Maar ik heb mijn telefoon gewoon echt nodig. Met vriendinnen in de buurt app ik nauwelijks, maar probeer ik juist vaak af te spreken. Maar met vriendinnen die een stuk verder wonen gaat dat nauwelijks. Dus appen we. Haha 🙂
  Denise onlangs geplaatst…Double dotsMy Profile

 • Kim
  18 februari 2015

  Ik ben sinds een paar maanden geminderd met Twitter en Instagram, wat een rust! Ik hoef niet meer elke stap van elke blogger kunnen volgen en laat de ruzies lekker aan me voorbij gaan. Nu alleen nog proberen van die Candy Crush-verslaving die ter vervanging is begonnen af te komen 😉
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ Zondag, rustdagMy Profile

 • Eilish
  18 februari 2015

  Ik heb de meldigen van groepen in Whatsapp uit staan, omdat ik daar continue berichten van krijg. Het ligt er aan wat ik doe, zit ik thuis de hele dag, dan maakt het me niet uit hoeveel ik op social media zit. Ben ik een dagje weg zet il eigenlijk altijd alles offline, want dan wil ik gewoon gezellig een dagje weg zijn.

 • Daisy
  18 februari 2015

  Je hebt helemaal gelijk Kelly, maar oh wat is het soms lastig om dat ‘ding’ weg te leggen. Onbewust blijf je er maar op kijken. Op mijn werk heb ik het geluid en trillen uit, maar als ik dan even niks te doen heb of iets, dan druk ik toch weer op het knopje om te kijken of ik meldingen heb. En dan ongemerkt soms een paar keer in 10 minuten! Mijn vriend stoort zich er enorm aan, die heeft helemaal niks met telefoons. Ik zou ook moeten afkicken… xo Daisy
  Daisy onlangs geplaatst…Mijn week in plaatjes #7My Profile

 • Nathalie
  18 februari 2015

  Heel juist wat je schrijft maar… zonder al dat zouden we niet zoveel kunnen bloggen of zou jij niet zoveel succes hebben. Sinds ik meer actief ben op social media rendeert mijn blog beter… Dus even afwegen : ofwel minderen maar dan denk ik niet dat je kan blijven bloggen zoals je nu doet. Ik althans niet. hihi
  Nathalie onlangs geplaatst…Center Parks day twoMy Profile

 • Henny
  18 februari 2015

  Ik herken me vooral in het steeds willen checken van de sociale media. Als ik even “niets” te doen heb dan pak ik al snel de telefoon erbij en inderdaad ook ‘s avonds voor het slapen een ook ‘s morgens vroeg. Misschien is voor mij inrn ook wel goed. B.v. onder het eten geen telefoon aan tafel. Ik ga het eens proberen!
  Henny onlangs geplaatst…..Mijn stiekeme zonde…. TLCMy Profile

 • Xaviera
  18 februari 2015

  Wat goed dat je hier zo bewust mee aan de slag bent gegaan en ook gelijk zoveel voordelen van het social minderen hebt! Ik denk dat het opzich nog wel meevalt bij mij, maar ik ben wel snel uit mijn concentratie gehaald als ik een meldingsgeluidje hoor. Eindelijk zou ik ook gewoon mijn meldingen uit moeten zetten!
  Xaviera onlangs geplaatst…Live Light – KledingkastMy Profile

 • Demi
  18 februari 2015

  Zoo herkenbaar!! Ik geef toe ik ben ook verslaafd. Maar vind het op vakantie altijd heerlijk om zonder te zijn. Waarom kan het daar wel en hier niet . ?
  Demi onlangs geplaatst…ATLASMy Profile

 • Bertine
  18 februari 2015

  wat goed dat je er minder mee bezig bent en daar echt voordelen van ziet. ik kan ook niet zonder mijn mobiel en internet, afgelopen vrijdag zouden mijn man en ik na werktijd uit eten gaan. beiden met onze eigen auto, in een vreemde stad. internet deed het niet en ik raakte licht in paniek, want ik had geen flauw idee hoe ik er moest komen.. hoe deden ze dat vroeger toch???

 • zomersproetje
  18 februari 2015

  Ik ben ook aan het minderen, is soms best moeilijk, maar leg de telefoon regelmatig bewust even aan de kant. ‘s Nachts laat ik hem altijd beneden. En op feestjes of ergens anders kan ik hem gerust de hele avond in de tas laten zitten, geen probleem.
  zomersproetje onlangs geplaatst…Wat bewuster leven (nu al) met mij doetMy Profile

 • Dita
  18 februari 2015

  Leuk om te lezen! Ik heb hier laatst toevallig net een bericht over geschreven op mijn site. Ik weet van mijzelf ook wel dat het iets minder kan. Jammer idd ook dat sommige mensen tijdens een etentje of in de trein alleen maa bezig zijn met hun mobiel. Goed om hier eens bij stil te staan.
  Dita onlangs geplaatst…Waar ben jij over 5 jaar?My Profile

 • Nina Simplynspecial
  18 februari 2015

  Goed om hier eens over na te denken.. Ik ben best extreem vrees ik, ik ben verslaafd haha. Ik moet het ook wel minderen denk ik, is ook een stuk gezelliger voor mijn vriend 😉
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Update 10 daagse no-buyMy Profile

 • Stien
  18 februari 2015

  Wat een goed artikel! Ik ben blij dat dit onderwerp ter sprake komt, zeker in jou situatie (met media al werk) denk ik dat het gevaar op de loer licht dat je veel te veel met media bezig bent en het je leven bijna gaat overnemen. Nog veel succes dus met deze super goed stap! 🙂 Om een voorbeeld aan te nemen 🙂

 • Marion
  18 februari 2015

  Ik lees regelmatig dit soort artikelen en waar ik het er eerst helemaal niet mee eens was, besef ik nu dat ik al vanaf het begin af aan gedaan heb wat veel mensen nu pas gaan doen: alle pushmeldingen uitzetten en alleen op je telefoon kijken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast heb ik geen 679 vrienden op facebook, maar 74. Ik kijk eigenlijk alleen ‘s ochtends op fb. Instagram gebruik ik wel veel, omdat fotografie ook een hobby van mij is. Dan nog kan ik soms uren niet kijken en laat ik mijn telefoon soms zelfs nog thuis als ik op visite ga. Dus dat afkicken hoef ik niet te doen. Het viel mij laatst op toen ik in de trein zat, maar toen dacht ik… pakten we vroeger niet altijd de krant of een boek wat we bij ons hadden? Of zetten we onze walkman op en staarden we door het raam naar buiten? Wat vooral van belang is (vind ik dan) is dat je dat ding in je tas laat zitten als je op visite bent en als je samen een avondje een film gaat kijken, dat je ‘m in de la legt of zo. Echte lekker aandacht voor elkaar. Die social media loopt niet weg.

  Leuk artikel! En ook heel leuk om alle reacties te lezen.
  Marion onlangs geplaatst…Eindelijk zin in de lente!My Profile

 • Cindy
  18 februari 2015

  Ik merk ook dat ik steeds minder kijk op mijn mobiel. Sowieso volg ik minder vrienden en ben ik mensen aan het ontvrienden, zo interessant is het allemaal niet. Instagram blijft wel leuk. Mijn mobiel ligt ‘s nachts in de woonkamer, niet in de slaapkamer, bewust.
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – februari #3My Profile

 • Ruby
  18 februari 2015

  Hi. Goed om eens na te denken over het gebruik van je telefoon. Waarneer je klachten heb met je gezondheid, kan het dus ook aan je telefoon (verslaving) liggen.

  Wat fijn dat hier eens over word gesproken.

  Liefs, Ruby.

 • Danielle
  18 februari 2015

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed en zelf ook je ervaringen deelt!
  Top!
  Ik denk dat t bij mij wel mee valt ik werk 5 dagen, tjek dan mn foon sochtends ff snel, soms ook niet. En daarna pas weer in de lunchpauze. Mijn meldingen van whatsapp zet ik niet uit, omdat ik daarop ook bij noodgevallen bereikbaar wil zijn. Maar ik heb wel de meldingen van de groepsapp uitgezet. Dat is echt fijn!
  Verder vind ik t superrelaxt als we op vakantie zijn. Of dat nu in NL of buiten NL is, we zitten dan bijna niet op de foon en dat is ook wel s fijn. Dan weet je dat je dat ding niet altijd nodig hebt 🙂

 • Jorien
  18 februari 2015

  Goed stuk, en stiekem ook best herkenbaar voor mij hoe wel ik dus ondertussen ook probeer te minderen. Anders wordt t niks met mijn niet-online leven vrees ik.
  Jorien onlangs geplaatst…Outfit ❤ My Comfy Winter DressMy Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  19 februari 2015

  Ik herken de punten van een verslaving wel. Niet bij mezelf, maar bij mijn vrouw. Die zit bijna hele dagen met dat stomme ding in haar handen terwijl ik met vanalles en nog wat bezig ben. En als ik niet snel genoeg reageer op bijvoorbeeld what’s app als zij werken is, dan hangt ze al aan de telefoon. Maar nee, ze is niet verslaafd (zegt ze)
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Onvergetelijke babyfoto’s maken? Volg een cursus!My Profile

 • Eline
  19 februari 2015

  Wat een onwijs leuke nieuwe foto heb je ingesteld zeg!
  Eline onlangs geplaatst…Chili con carneMy Profile

 • Elvera
  19 februari 2015

  Ik snap het helemaal, maar ik wordt juist vaak aangesproken waarom reageer je niet snel etc…Ook dat moet je leren ik was snel geneigt om die persoon dan wel even snel te kijken…Uiteindelijk had ik weer een hele lijst.Nu mag ik van mezelf een paar cruciale momenten op een dag kijken.Werkt echt effectief kan ik je vertellen!
  Elvera onlangs geplaatst…blogsitesMy Profile

 • Roxanne
  7 maart 2015

  Goed artikel! Ik heb zelf altijd het geluid van mijn telefoon uit staan en sowieso alle notificaties uit staan. Ik vind het vreselijk, dan heb je bijvoorbeeld bezoek en dan hoor je van de telefoon van diegene keiharde melodietjes omdat diegene een melding van bijv Facebook krijgt. Joh, zet dat ding op stil en kijk straks thuis. Je bent nu toch gezellig bij mij op bezoek?
  Roxanne onlangs geplaatst…Verhuisd!My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.