10x Wat zo ‘makkelijk’ is aan een derde kind

derde kind

Waarom een derde kind zoveel makkelijker is voor jezelf als ouders ga ik vandaag met jullie delen. En dan heb ik het niet over het zwanger worden of zwanger zijn, maar echt puur en alleen het krijgen van een derde kind. Ik kom binnenkort nog terug met een uitgebreid artikel waarin ik vertel hoe ik de overgang van twee naar drie kinderen precies ervaar, vandaag deel ik een soort beknopte versie met 10 punten waarom ik het krijgen van een derde kind zoveel makkelijker ervaar als het krijgen van mijn eerste of tweede. Twijfel je of je eventueel een derde kindje zou wensen, dit artikel zal je zeker helpen ;).

10x Wat zo ‘makkelijk’ is aan een derde kind (naar mijn ervaring)

Ps. Lees nog even terug hoe ik de overgang van 1 naar 2 kinderen ervaren heb.

 1. Je bent als ouders heel erg ervaren, je weet wat je kan verwachten, je weet hoe het werkt. Je bent handig geworden in het ouderschap en alles wat erbij komt kijken.
 2. Naast dat je heel ervaren bent, ervaar ik zelf ook heel veel minder onzekerheid. Been there, done that gevoel bij vrijwel iedere situatie die zich voordoet. Situaties waar je bij je eerste nog enorm van kon schrikken zijn nu bijna al routine.
 3. Je weet ook al hoe het is om de aandacht tussen de kinderen te verdelen. Bij de overgang van 1 naar 2 is dat een enorme challenge, hoe ga ik mijn aandacht over twee kinderen verdelen? Maar bij de derde weet je dat eigenlijk al wel. In combinatie met een dosis meer zelfvertrouwen en ervaring, maakt dit het veel makkelijker.
 4. Je weet dat je continue sokken kwijt raakt, dat je net misgrijpt met een lege verpakking billendoekjes als jij aan de ‘beurt’ bent met verschonen, dat je kindje net doorlekt als je 1x vergeten bent reservekleding mee te nemen en dat maakt dat je nergens meer van opkijkt, je bent overal op voorbereid en wanneer je dit niet bent zal het je geen zorgen geven. 
 5. Het derde kind heeft twee grote zussen/broers die je meehelpen en je schaamt je ook niet om ze daarvoor in te zetten. ‘Liefje wil jij even de luiers pakken dat kan je zo goed’, Lana, wil je de post even voor mama halen?, Aimy, pak je voor mama de afstandbediening? De andere kinderen kunnen je enorm helpen wat ideaal is natuurlijk.
 6. Ook alle gemakzuchtige dingen die het ouderschap makkelijker maken ken je en zet je schaamteloos in. De iPad als ideale entertainer wanneer jij met je baby bezig bent, een snoepje als zoethoudertje tijdens het koken, wat lekkers in de supermarkt om makkelijk boodschappen te doen en noem maar op.
 7. Je hebt meer leren loslaten aan bepaalde idealen is mijn ervaring. Een opgeruimd huis? Tja, ik ruim in de avond wel op, heeft overdag echt geen nut. Een dikke vlek in je shirt in de ochtend al? Tja, ik kan me nu omkleden maar dan blijf ik bezig, ziet vast niemand. En eet je peuter niet? Naja, dan heeft het maar honger, geen zin meer in die strijd. Je wordt zelf makkelijker en dat maakt het leven ook makkelijker.
 8. Ritme, dat is toch iets met dat je maar wat doet en het toch wel goedkomt? Bij een derde is dat de lijfspreuk van je alledag 😉
 9. Ook heeft het krijgen van een derde kind niet meer zoveel invloed op je sociale leven en relatie. Je weet juist hoe belangrijk datenights zijn, me-time, tijd met vriendinnen, je hebt daar ook al een oppas voor stand-by staan en je hecht nog meer waarde aan die dingen. Het loslaten is nog steeds moeilijk, ook bij een baby, maar aan bovenstaande punten wil je jezelf niet meer tekort doen.
 10. Een derde kindje is vaak ook makkelijker qua gedrag en ook wat rustiger ervaar ik zelf en hoor ik veel om mij heen. Dit schijnt vooral te komen omdat je zelf zo relaxed bent, niet meer zoveel stress ervaart en dit uitstraalt op de emoties van je kindje. Alledrie onze meiden zijn makkelijke baby’s geweest, maar Feline ervaar ik nu toch wel als de makkelijkste. Ze is heel rustig en ik denk dat onze relaxte houding daar wel aan bijdraagt. Bij Lana kon ik soms zo onzeker en gestrest zijn dat ik dit vervolgens terug merkte aan haar gedrag. Waren we allemaal zo relaxt bij de eerste, zoals we dit bij een derde zijn.

Ps. In de zwangerschap schreef ik deze blog over de verwachtingen van de overgang van 2 naar 3 kinderen. Binnenkort deel ik een uitgebreide update over mijn ervaringen tot nu toe over deze overgang.

Natuurlijk betekent een derde kindje erbij, dat het drukker is in huis en dat je het ook drukker hebt in het ouderschap. Er is nog een kindje dat aandacht nodig heeft en verzorgd moet worden, maar door bovenstaande punten ervaar ik dit niet als zwaar en zelfs als best makkelijk. Ook op de dagen dat ik alleen ben met ze en Yannick is werken.

Dit artikel is puur gebasseerd op mijn persoonlijke ervaringen en kan voor iedereen anders zijn, maar dit is waarom ik het krijgen van een derde kind, zoveel makkelijker ervaar als de eerste of tweede.

Herken jij je in mijn punten? Hoe vond jij de overgang van 1 naar 2 kinderen, 2 naar 3 of meer? Merkte jij ook dat alles makkelijker werd? Ik ben enorm benieuwd naar jullie reacties.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

21 reacties

 • Marianne - Groene stapjes
  7 november 2017

  Ik heb net mijn tweede kindje gekregen en ervaar dat al als makkelijker in sommige opzichten. Het is inderdaad de ervaring die je zekerder en relaxter maakt. Ik heb nu vooral moeite met het verdelen van de aandacht. Van anderen hoor ik ook dat een derde zo veel makkelijker is, die”fietst” gewoon met de rest mee.

 • Chantal van baarlen
  7 november 2017

  Heerlijk zeg
  Ik ervaar heel veel punten ook zeker zo en ik heb 2 meisjes.
  Wat ook een grote rol bij jouw speelt is je lieve en behulpzame man
  Weet je hoe belangrijk dat is!!!
  Zorgt voor een relaxte mama

  Mooie dag!
  Chantal

 • Annoniempje
  7 november 2017

  Oh wat geweldig! Ik zou zo graag nog een derde kindje willen maar mijn man wil het niet. Onze oudste is net 4 en de jongste 8 maanden. Lijkt me ontzettend leuk om over 5 jaar ongeveer voor nog een kindje te gaan, ben namelijk nog zo jong. We zien het wel is het bij mij maar hij wil echt niet, helaas…

 • Kirsten
  7 november 2017

  Heel herkenbaar! Ik ben nu ruim een maand mama van drie en hoewel ik me best zorgen maakte van tevoren gaat het hartstikke goed!

 • Lindy
  7 november 2017

  Leuk artikel! Ik vond zelf de overgang van 1 naar 2 erg heftig. Mijn 2e was dan ook een echte huilbaby. Als ik van tevoren zou weten dat nummer 3 rustig zou zijn…. 🙂

 • rachel
  7 november 2017

  ik herken het wel, had het met de meiden ook. met rashel verliep alles soepeler want je wist al wat je moest doen zeg maar en dat vond ik wel fijn :D, en ja het was wat drukker in het begin maar ook daar rolde ik vanzelf in

 • Hilde
  7 november 2017

  Ik was nummertje 3 maar wel de vreselijk lastigste puber, maar zover ben je nog lang niet Kelly haha 😉

 • Shanty
  7 november 2017

  Super leuk om te lezen!! Wij gaan in maart eerst van 1 naar 2 en ik zou super graag 3 kinderen willen maar mijn 2de zwangerschap is echt een ramp dus dat zou me “belemmeren” om van 2 naar 3 te gaan..Drie mooie lieve kindjes lijkt mij ook zo gezellig en heerlijk om me heen en door dit te lezen is de twijfel groter hahahah maar eerst maar eens van 1 naar 2 hihih. Veel geluk met jullie 3 prachtige meiden!!!

 • Kelly
  7 november 2017

  Leuk om het zo op een rijtje te zien hoe jij het ervaart. Ik kan alleen maar respect hebben voor vrouwen en gezinnen met meerdere kinderen. Vooral het aandacht verdelen, niet alleen tussen de kinderen maar ook jezelf, je partner, huishouden, sociale leven.. alles. Ja echt petje af hoor!

 • Irene
  7 november 2017

  Net mijn eerste gekregen die nu drie weekjes is
  Regelmatig heb ik het gevoel de hele dag met hem bezig te zijn en vraag mijzelf echt af hoe moeders dat doen die meer kinderen hebben.
  Laten jullie de baby wel eens uithuilen etc? Hoe gaan jullie daar mee om?

 • zebrazonderstrepen
  7 november 2017

  Hier 2, wel wens naar 3 maart toch wat bang dat 3 te veel is, fijn om te lezen dat dit toch beter meevalt dan gedacht!

 • Lida
  7 november 2017

  Fijn dat je de overgang zo soepel ervaart, Kelly. Bij ons ging dat helaas minder soepel. Terwijl ik van 1 naar 2 kinderen echt heel makkelijk vond. Had een kindje van 4 en één van bijna anderhalf toen de derde kwam. De oudste ging net een paar maanden naar de basisschool en daar moest ik steeds op tijd staan. Daarbij was de baby erg onrustig. Waarschijnlijk achteraf gezien door onder andere koemelkallergie. En ze had een strak ritme nodig. Ze is nu bijna 2 en het gaat goed. Nu zeg ik: het is het waard geweest, maar toen ik er middenin zat heb ik me regelmatig afgevraagd: waarom wilde ik zo graag een derde kindje?

 • Lieke
  8 november 2017

  Ik denk wel dat het anders wordt als feline wat ouder is en minder slaapt. En aimy in de peuterpuberteit zit bijvoorbeeld. Maar goed dat loopt vast wel los…. toch?

  Ik heb er 2 en de 2e is veel makkelijker en meegaander dan de 1e. Ik denk ook wel dat het karakter van het kind erg meespeelt.. mijn zoon de 1e dus sliep veel slechter, dronk flessen half leeg waardoor hij vaker wou en onrustig was. En rond 1.5 2 jr wou hij snachts steeds bij ons in bed.. nu is hij 8 en heeft een erge sterke wil en kan snel boos zijn als het hem niet zint. Dus ja karakters spelen naar mijn idee ook mee. En de leeftijd?

 • Lieke
  8 november 2017

  Dat is dus het verschil met de 1e of 2e krijgen? de 2e die beweegt wel mee in het ritme en anders huilt ie maar ff zonder dat jij daar echt om in de stress raakt.

 • Kelly Caresse
  8 november 2017

  Wat lief dankjewel?

 • Kelly Caresse
  8 november 2017

  Soms komt het voor dat ik haar even laat huilen als ik niet anders kan omdat ik met Aimy of Lana bezig ben op dat moment, of ik doe haar dan in de draagzak/doek. Soms kun je niet anders dan de twee handen die je hebt inzetten waardoor een van de kindjes even moet wachten 🙂

 • Melanie
  8 november 2017

  Alle redenen die jij noemt kan ik me volledig in vinden. Wel vond ik het lastig om weer terug te zijn in de baby’s. Er zat tussen de twee jongste en de baby 7 jaar leeftijdsverschil. Luiers was ik echt ontwend. En er waren zo veel nieuwe regeltjes. Na twee jongens was ik met drukte wel wat gewend, dat ik. Maar mijn dochter is een bundel energie en drukker dan haar broers ooit waren. Heb mijn handen vol aan haar.

 • Caressa
  8 november 2017

  nou ik denk dat dat een hoop scheelt, hij neemt haar best veel werk uit handen. regelmatig eten bij ouders/schoonouders scheelt ook. mijn man is 5 dagen per week van 6 tot 6 weg dus sta er veel alleen voor en dat is soms toch best pittig. maar ik ervaar van 2 naar 3 kids ook wel als makkelijk gewoon doordat je zelf weer rustiger bent.

 • Kelly Caresse
  8 november 2017

  Helemaal met je eens, daar heb ik ook enorm veel geluk mee, dankjewel voor je lieve reactie xx

 • The Daily Max
  11 november 2017

  Leuk om te lezen hoe jij het ervaart om drie kinderen te hebben! Ik ben nu bijna drie maanden moeder van twee en heb al zoiets van: ‘Wanneer gaan we voor de derde?’
  De overgang van één naar twee vond ik aan het begin wel pittig, maar Victor is zo’n relaxte baby, dat ik het nog wel een keer aandurf.
  De enige twee redenen, waarom ik het niet zou willen, zijn: hoe redden we het financieel met drie kinderen en hoe gaan we drie kinderen in ons huis laten passen?
  Ben benieuwd hoe jij dit zag/ziet. 🙂

  Mooi gezin heb je!

  X Max

 • Felicia
  13 november 2017

  precies heel herkenbaar ik ervaarde het ook zo bij de derde
  en bij de vierde nu ook. wij hebben sinds 24 augustus pas een vierde erbij een jongetje na drie prinsesjes
  de vierde draait ook zo mee in het gezin en ik laat mijn 2 oudste dochtertjes ook helpen van 7 en bijna 9
  en ik laat de derde

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.