Hoe ik de overgang van 1 naar 2 kinderen nu ervaar #Lifewith2girls

2lkids

Ik heb denk ik niet onder stoelen of banken geschoven dat ik de overgang van 1 kind naar 2 kinderen enorm zwaar vond. In mijn zwangerschap schreef ik er al over hoe ik deze overgang van 1 naar 2 kindjes voor me zag. Ik dacht vooraf dat het mee zou vallen, Kindje nummer 1 ben je gewend, die tweede ‘fietst’ gewoon mee in het ritme. Tot we na de kraamtijd in het ziekenhuis thuis kwamen en overdonderd werden als gezin met ineens 2 kinderen. Wat heb ik die eerste maand als pittig ervaren. Ik had het echt onderschat, maar nu zijn we een kleine 3 maanden verder. Hoe ervaar ik dit nu?

De overgang van 1 naar 2 kinderen went snel
We zijn nu een kleine 3 maanden verder en wat voelt het nu al zo relaxt om twee kinderen te hebben. Ik had nooit durven denken dat ik dit na een kleine drie maanden al zou roepen. Ik was namelijk zo overdonderd in het begin. Ons leven stond zo op z’n kop  en ik vond het moeilijk om vooruit te kijken. Toch went het enorm. Ik weet al niet meer beter dan dat we alles nu doen maar dan met twee kinderen. Jep, het vraagt veel meer aanpassing allemaal met twee kinderen maar eigenlijk zijn er weinig dingen die we laten nu we er twee hebben. Voelde ik me toen ik Lana net gekregen had soms helemaal radeloos door het nieuwe ritme, merk ik nu dat als ik alleen Aimy heb (bijvoorbeeld op de dag dat Lana bij de gastouder is) ik ineens zeeën van tijd over heb. Een baby slaapt enorm veel (althans, Aimy slaapt veel) waardoor ik tussendoor veel tijd over houd voor het huishouden, mijn werk etc. Wanneer ik op de overige dagen Lana bij me heb, kom ik aan minder andere dingen toe. Ik kan wel wat huishoudelijke klusjes doen met Lana (ze ‘helpt’ me dan mee), maar andere dingen staan on hold en dat is prima. Ik plan mijn werk zo dat ik al die tijd over kan houden overdag voor Lana en Aimy. En door los te laten en mee te gaan in het ritme van de meisjes, merk ik dat ik heel relaxt in het leven sta.

bron

Ritme
Ook met twee kinderen ga ik nog de stad in, even op de koffie bij een vriendin of ergens lunchen. Ook met twee kinderen zijn dagjes Efteling of Monkey Town goed te doen. En soms dan neem ik een van de twee meiden mee, om even extra quality time voor ieder meisje te hebben. Ik ervaar de overgang van 1 naar 2 daarom momenteel als heel goed. Ik heb die eerste maand als heftig ervaren maar die ligt nu verder achter ons en alles loopt weer meer op rolletjes. Aimy zat al vrij snel op maar 1 nachtvoeding per nacht en inmiddels slaapt ze al 1,5 week door, dan maakt ze nachten van 21.00 tot 06.00 dus wat dat betreft heb ik enorm geluk. Hierdoor ben ik de dag erna ook weer fit wanneer mijn vrolijke peuter om 07.00 op me wacht.

En het wordt, nu Aimy wat ouder wordt alleen maar leuker merk ik. Aimy begint echt al contact te maken met ons. Ze glimlacht, ze kijkt vol bewondering naar Lana en ik merk ook dat Lana al meer contact kan maken met Aimy. Ik smelt helemaal weg wanneer ik Aimy en Lana naar elkaar zie lachen. Lana glundert van geluk als ze Aimy aan het lachen kon maken. En ik denk dat dit alleen maar meer en mooier wordt als ze echt samen kunnen spelen. Dat zal alles denk ik tevens ook veel makkelijker gaan maken.

Iedere dag genieten
Ik zou zelfs de overgang van 2 naar 3 kinderen nog aandurven, ooit. Over een paar jaar… eerst maar lekker vooral genieten van deze meisjes en wel zien of het ons ooit nog eens gegund mag zijn. Voor nu is dit gewoon iedere dag genieten. Dus mocht je de keuze willen maken om voor een tweede te gaan, of zwanger zijn van de tweede, mijn ervaring is ieder geval heel positief. Alles went (behalve een…;). ). En erop terugkijkend vind ik het nog alles meevallen.

Ik ben benieuwd of andere moeders dit herkennen, dat ze het in het begin enorm heftig vonden maar dat het vanzelf wel went en dat je er dan positief op kan terugkijken. Hoeveel kindjes heb je? En welke overgang vond jij pittiger? (0 naar 1 of 1-2 of zelfs 2-3 of meer?). Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

46 reacties

 • Simpel, met een snufje liefde
  4 mei 2016

  Ik ben natuurlijk alleen maar de overgang van geen naar 2 kinderen gewend dus zou niet weten hoe het zou zijn als er weer 1 bij komt. Wel fijn dat het al snel gewoon is. Ik hoor dat vaker, dat het heel snel gewoon word.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Moederdag cadeautjes verstoppen….het lijkt wel pasen.My Profile

 • Elisabeth
  4 mei 2016

  Ik ben echt zo blij voor je dat het nu zo goed gaat! Je moet jezelf ook wat tijd geven om te wennen… en leuk dat je stiekem al over een derde denkt. 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hoe stop je met borstvoeding als je al langer dan een jaar voedt?My Profile

 • Femke
  4 mei 2016

  Ik hoor van mijn mensen in mijn omgeving ook altijd dat ze erg hebben moeten wennen om van 1 naar 2 te gaan, terwijl dit vaak van geen kinderen naar 1 kindje veel sneller ging. Fijn dat het bij jou vrij ‘snel’ (maar wat is snel) is gegaan en dat je een lekker ritme te pakken hebt :-).
  Femke onlangs geplaatst…Blogmutsen & Co #18: Welke dingen staan er op mijn bucketlist?My Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  4 mei 2016

  Ik denk dat de eerste maand met een baby altijd heftig is. Of je nu van geen naar één kind gaat of van één naar twee. Ik weet niet welke overgang ik heftiger vond. Waar bij één kind het heerlijk was dat ik overdag wat kon bijslapen, vond ik het bij twee kinderen fijn dat ik “alles al wist”.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Dagschema van een thuiswerkmoeder met een eigen bedrijf/vrijwilliger/mamabloggerMy Profile

 • Ellen
  4 mei 2016

  Zo herkenbaar! Ik heb 2 dochters, oudste is nu 19 mnd en de jongste 3. Ik vond ook de eerste maand heel pittig, had dat niet verwacht. Kwam deels ook door de keizersnede, dan kan je nog weinig terwijl je zoceet wilt. Hier begint jongste dochter ook echt contact te maken. Ze lacht heel veel ( na 2,5 mnd van veel huilen) en ze komt ook maar 1 x per nacht. Het lijkt wel bijna een kopie van jouw situatie, haha. Leuk weer om te lezen!
  Ellen onlangs geplaatst…Getting back in shape: derde updateMy Profile

 • Saskia
  4 mei 2016

  Ik heb het precies zo ervaren. Het begin was heel pittig maar het werd al vrij snel makkelijker. Op gegeven moment wordt het ech een ritme.
  Saskia onlangs geplaatst…Filmen en hulp gevraagd!My Profile

 • Carlijn
  4 mei 2016

  Ik vind het knap dat je
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: wel of geen derde kind na een tweelingMy Profile

 • Carlijn
  4 mei 2016

  oké…. mijn tweelingdochter drukte op send.
  Wat ik wilde zeggen is dat ik het knap vind dat je na drie maanden al kan zeggen dat het je zoveel makkelijker afgaat. Ik had hier veel meer tijd voor nodig met twee kindjes. Had pas na vijf maanden het idee dat ik het een beetje op de rit had. Nu het je zo goed afgaat, ga je vast vaak de vraag krijgen wanneer nummer 3 komt 😉
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: wel of geen derde kind na een tweelingMy Profile

 • Nicole
  4 mei 2016

  Ik heb er geen ervaring mee maar ben er net zo ‘bang’ voor als jij destijds. Gelukkig is het hier ook nog niet aan de orden ?
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog kofferbakmarktMy Profile

 • Fenna
  4 mei 2016

  Wat fijn dat het zo goed gaat 🙂 het lijkt mij ook pittig.
  Fenna onlangs geplaatst…Opgemaakt: april 2016My Profile

 • Channa
  4 mei 2016

  Fijn dat het steeds beter gaat. Ik vond van 0 naar 1 pittiger, maar dan is alles natuurlijk nog nieuw en verandert je leven. Van 1 naar 2 vond ik meevallen, het is even je ritme aanpassen en eraan wennen!
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #14 – Koningsdag, een nieuw bed & de voortuinMy Profile

 • Nicole
  4 mei 2016

  Wij hebben één kindje en twijfelen enorm over een tweede. Ik ben bang dat ik dan veel minder bewegingsvrijheid heb en niet meer veel kan doen. Fijn om jouw positieve ervaringen te lezen!
  Nicole onlangs geplaatst…Een lesbische Disney-prinses? #GiveElsaAGirlfriendMy Profile

 • Tamara
  4 mei 2016

  Heel herkenbaar ! Eerst met 2 en toen met 3 kinderen was het eerst even zwaar en heeeeeeeeel druk! Maar toen ik wat gewend was was het ook gewoon goed!
  Tamara onlangs geplaatst…Naar het speciaal onderwijs | Hoe het nu gaat.My Profile

 • Dita
  4 mei 2016

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Hier 1 kindje, gaat prima. Lekker relaxt gaat alles en we kunnen nog veel doen. Heerlijk!
  Dita onlangs geplaatst…Babyupdate – Mila 3 maandenMy Profile

 • Diana
  4 mei 2016

  Leuk om te lezen. Wij vonden de overgang van 0 naar 1 al erg pittig omdat we een huilbaby hadden. Wij houden ons voor dat een tweede baby alleen maar mee kan vallen..al weet je dat natuurlijk nooit. ? Leuk om zo jou ervaring te lezen!
  Diana onlangs geplaatst…WINACTIE – MAKE-UP STUDIO WIMPERSMy Profile

 • Marijke
  4 mei 2016

  Wat super om te horen dat het al zo relaxed gaat! En wat fantastisch dat de kleine maar 1 nachtvoeding hoeft. Waaauw!
  Marijke onlangs geplaatst…De lekkerste Moederdag recepten!My Profile

 • Michelle
  4 mei 2016

  Wat fijn om te horen dat het zo goed gaat! En die nachten; wat luxe! Daar stel ik me maar niet op in. Knap dat je zo snel een passend ritme gevonden hebt en dat het allemaal zo lekker loopt. Geniet van je meiden.
  Michelle onlangs geplaatst…DE VLUCHTTASMy Profile

 • Betty
  4 mei 2016

  Yay voor deze update! <3
  Betty onlangs geplaatst…Begeleide toegang: maak je iPad/iPhone peuterproofMy Profile

 • Charlotte
  4 mei 2016

  Fijn dat je nu gewend bent en dat het nu zo goed gaat. Wij hebben maar 1 dochter dus ik kan er nog niet over meepraten 😉 Maar ik kan me goed voorstellen dat het begin even pittig is, dat vond ik bij 1 al, laat staan bij 2…
  Charlotte onlangs geplaatst…Op zoek naar mijn trouwjurk #2My Profile

 • Nina
  4 mei 2016

  Fijn dat je nu een ritme hebt met de meisjes! Ik heb nu een kindje. Voor mij was het pittig om zijn gedrag te leren “lezen”: Wanneer huilt hij bijvoorbeeld van honger of vermoeidheid? En ik stond in winkels voortdurend te dubben of iets wel goed of leuk genoeg was. Ik denk dat ik bij een tweede veel relaxter zou zijn!
  Nina onlangs geplaatst…Update: James twee maanden, tijd om bij te kletsen!My Profile

 • martina
  4 mei 2016

  fijn dat je je ritme hebt gevonden. ik kan er met 1 kindje nog niet over meepraten, maar een 2e op zn tijd lijkt mij erg leuk! Gaat sowieso in het begin weer pittig worden maar dat heeft gewoon wat tijd nodig natuurlijk 🙂
  martina onlangs geplaatst…30 April 2016 – Dierentuin, zon en wijntjesMy Profile

 • Liesbeth
  4 mei 2016

  Wat fijn zeg 🙂 Ik had het pas na 2 jaar dat ik wat meer adem kon halen. De jongste is nu bijna 2,5 en de oudste bijna 4, nu ze samen spelen en niet zoveel zorg meer nodig hebben kan ik weer een beetje ademhalen en genieten. Ik had en heb geen achterban wat betreft oppas en vriendinnen wonen verder weg, dus ik denk dat dit stukje ook heel erg meespeelt/speelde.
  Voor ons is 2 kids genoeg, voor nu, ik weet nooit wat ik over een aantal jaar zal zeggen. Maar nu elke hand een kind is meer dan zat 😉

 • Bien
  4 mei 2016

  Fijn dat het allemaal al een stuk makkelijker gaat en jullie meer kunnen genieten!

 • Vivienne
  4 mei 2016

  Fijn dat het zo goed gaat! Ik vond de overgang van 0 naar 1 veel minder heftig dan verwacht. Sommigen ‘waarschuwden’ me dat ik straks nooit meer kon slapen of geen tijd meer had voor mezelf. En dat ik er dus nog extra van moest genieten zo kindloos. Maar ik vind het allemaal reuze meevallen tot nu toe. Misschien komt het nog 🙂 Vooralsnog geniet ik alleen maar!
  Vivienne onlangs geplaatst…Wat als… je rijangst hebt?My Profile

 • Leonie
  4 mei 2016

  Wat fijn dat ‘t zo goed gaat! Het lijkt me heel leuk om te zien hoe je eigen kids op elkaar reageren… Straks als ze samen kunnen spelen, dat zal mooie momenten ook opleveren!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 26My Profile

 • Manon
  4 mei 2016

  Wat fijn dat je het nu zo ervaart! Mij lijkt de eerste periode echt overweldigend van: HOE GA IK DIT DOEN? Maar gelukkig went het snel…
  Manon onlangs geplaatst…Kletspraatje #3: River ziek, bloemkool en op zoek naar een baanMy Profile

 • marie-louise
  4 mei 2016

  Wat fijn dat alles nu zo goed gaat! Ik ben zo benieuwd hoe dat straks bij ons zal zijn. Ik vond de eerste maand van nummer 1 écht wennen, maar nu weet ik al zoveel en je weet al een beetje wat je kan verwachten. Ons leven gaat hoe dan ook weer op zijn kop staan, maar heb er heel veel zin in 🙂
  marie-louise onlangs geplaatst…Wat ik nog wil doen voordat de baby komtMy Profile

 • Dina
  4 mei 2016

  Wat fijn dat jullie nu een ritme hebben gevonden met jullie twee mooie meiden!
  Dina onlangs geplaatst…MAMA | De eerste twee weken met LucasMy Profile

 • Angela
  4 mei 2016

  In augustus verwachten we ons tweede kindje. Ezra heeft een tijd gehad dat hij 4x per nacht wakker werd. Dus we vinden het best spannend. Hopelijk slaapt de nieuwe baby straks beter 🙂

 • Kelly
  4 mei 2016

  Super dat het zo lekker gaat! Ik kan er nog niet over meepraten, eerst school afmaken en een tijdje samenwonen voor dat we kijken of eentje ons gegund is.
  Kelly onlangs geplaatst…Off to EngelandMy Profile

 • rachel
  4 mei 2016

  fijn om te horen meis en ik ben zo gaan denken …lukt het vandaag niet komt het morgen wel ( al vind ik dat ook nog wel eens lastig hahaha)maar gezin en kids zijn prio nr 1
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 3 mei 2016My Profile

 • Ilona
  4 mei 2016

  Ik vond juist van 0 naar 1 kind erg overweldigend. Onze tweede is nu 4 weken oud en het ging eigenlijk allemaal vanzelf. Ik heb me er van tevoren niet druk over gemaakt en de leeftijd van je oudste kind speelt denk ik ook mee. Onze oudste wordt deze maand zes jaar dus die begrijpt alles ook stukken beter. Daarnaast voelde ik me ook super na de bevalling dus daar heb ik ook geluk mee gehad!

 • Karlien
  4 mei 2016

  Ik vond het vrij zwaar maar dat kwam met name door slaapgebrek. Baby werd minimaal zeven keer per nacht wakker en de oudste ook nog één of twee keer…
  Karlien onlangs geplaatst…Strandtent Texel: genieten bij Paal 15My Profile

 • Monique
  4 mei 2016

  Ik bereid me al voor op een heftige eerste periode, maar ik denk dat het daarna toch snel went. Het ritme dat je had voor je aan kinderen begon heb je sowieso al niet meer. Wel zie ik stiekem een beetje op tegen de gebroken nachten, vooral omdat Lise ons nu met gemak tot een uur of acht/half negen laat uitslapen 😉
  Monique onlangs geplaatst…Je peuter voorbereiden op de nieuwe babyMy Profile

 • Hanna @ eenbezigbijtje
  4 mei 2016

  Wat fijn dat je nu zo lekker in een ritme zit met je twee meiden 🙂
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…WOENSDAG GEHAKTDAG – Mexicaanse ovenschotel met een twistMy Profile

 • Kelly
  4 mei 2016

  Heel fijn dat je het nu al als zo positief ervaart de overgang! Als ik je snapchats zie en andere filmpjes zie je er ook echt uit alsof je alles onder controle hebt, goed bezig!
  Kelly onlangs geplaatst…Interview met …My Profile

 • Malou
  4 mei 2016

  Fijn dat het nu zo goed gaat! Ik ben heel benieuwd hoe de overgang van 1 naar 2 kinderen straks bij ons gaat 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Liefde op het eerste gezichtMy Profile

 • MetMirjam
  4 mei 2016

  Wat super dat het zo goed gaat! Wij hebben maar 1 dochter, dus ik kan niet vergelijken. Maar het lijkt me inderdaad in het begin wel even heftig!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Cadeautjes voor een peutermeisjeMy Profile

 • Yvonne
  4 mei 2016

  Het lijkt mij ook enorm wennen. Voor iedereen van het gezin trouwens. Fijn dat het nu allemaal op rolletjes loopt!
  Yvonne onlangs geplaatst…Recept: Heerlijke courgettesoepMy Profile

 • Leonie van Mil
  4 mei 2016

  De overgang van 0 naar 1 vond ik ook pittig. Inmiddels wen ik steeds meer aan mijn kleine, maar het blijft soms even zoeken.
  Fijn dat jij nu lekker een ritme hebt gevonden. Het is zeker genieten
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn overwegingen om borstvoeding te gevenMy Profile

 • Maaike
  4 mei 2016

  Leuk om te lezen, hier gaat het nu na 4 maanden ook allemaal goed met 2 kindjes maar ik vind het wel zwaar! Ze slapen allebei s nachts door van 20-7 dus ik mag absoluut niet klagen maar ik vind het zwaar omdat m’n zoontje van 4 maanden oud nooit overdag wilt slapen en veel aandacht wilt (vrolijkste baby ever haha hij wilt niks missen!) en m’n dochtertje van 1,5 nog maar net loopt en nog niet zelfstandig is. Dus overdag kom ik nergens aan toe!
  Maaike onlangs geplaatst…Currystoof met garnalen, witvis en tomaatjesMy Profile

 • Cindy - levenalsmama.nl
  5 mei 2016

  Goed om te lezen dat het nu zo goed gaat ondanks de pittige overgang! Dat geeft hoop haha. Ik ben net sinds maandag voor de tweede keer moeder geworden. Dit maal na een keizersnede dus ik kan nog maar heel weinig en vind het erg moeilijk nog!
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Geboortenieuws!My Profile

 • Albatje
  5 mei 2016

  Hallo,
  Ik heb een zoon van bijna 1 jaar en is me eerste kindje, hij is 6 weken te vroeg geboren, maar hij groeit en ontwikkeld als een baby?. In het begin had ik best wel moeite gehad met het wennen aan eerste kindje, maar gelukkig ging het elke dag wat beter. Hij was al druk toen ik zwanger was en nu nog steeds?. Het is een drukke jongen, die graag van aandacht houdt. overdag is hij zo helder en snachts slaapt hij als een beertje.. ik zou later graag een tweede willen hebben, maar eerst genieten van me eerste ❤️

 • Jessica
  5 mei 2016

  Wat mooi geschreven. En wat fijn dat het nu zo lekker gaat. Wel ontzettend fijn dat Aimy al doorslaapt, zodat je overdag wel echt alle aandacht kan geven aan de kids en je niet als een zombie rond loopt.
  Jessica onlangs geplaatst…Stedentrip plannenMy Profile

 • Jeanet
  6 mei 2016

  Mijn vriend en ik zijn sinds bijna drie maanden overgegaan van 0 naar 2 kindjes en die overgang was heeeeeel heftig, vooral omdat een van m’n zoontjes een hele slechte start heeft gehad. Gelukkig gaat het nu stukken beter met hem, hoewel hij wel wat meer verzorging nodig heeft (onder andere verschillende medicijnen en logopedie& fysiotherapie). We hebben ook wat meer ritme en ik kijk erg uit naar het moment dat ze s nachts gaan doorslapen!

 • Mama van Dijk
  6 mei 2016

  Ah geweldig! Nu we in verwachting zijn van ons tweede kindje stelt dat weer gerust, haha! Lijkt me in het begin ook best even omschakelen maar oh zo leuk als ze elkaar vinden en contact gaan maken:)
  Mama van Dijk onlangs geplaatst…Een heel moeilijk besluitMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.