Part II : De kraamweek thuis met kraamverzorgster

kraamweek2

Dinsdag konden jullie na mijn bevallingsverhaal  lezen hoe de kraamweek in het ziekenhuis verlopen is. Gisteren deelde ik de kraamweek met kraamverzorgster thuis van vrijdag t/m zondag en vandaag deel 2, de maandag en dinsdag. Dan heb ik jullie weer helemaal bijgekletst en dan is alles weer up to date zodat ik volgende week de wekelijkse KC Photodiary weer paraat heb voor jullie. Ik deel mijn onzekerheden en overwinningen die ik tijdens deze kraamdagen thuis heb bereikt. Ode aan mijn kraamverzorgster Maja, wat een lieve vrouw. We zijn zo in de watten gelegd! Benieuwd hoe de laatste twee kraamdagen eruit zagen? Klik dan op lees meer.

Maandag
Maandag kwam de kraamverzorgster om 09.00 en Yannick moest om 05.00 vertrekken naar zijn werk. Mijn eerste ochtend alleen met 2 kids was dus aangebroken. Normaliter denk ik goed te doen, maar als je zelf nauwelijks uit bed kan stappen, kan tillen en dergelijke, een hele uitdaging. Nog voor Lana wakker werd besloot ik maar vast te kolven, dan was dat in ieder geval gedaan. Lana werd vervolgens wakker en haar liet ik gezellig bij me in bed kruipen. We hadden daardoor een fijn een-op-een momentje. Daarna werd Aimy wakker, ging ik haar verschonen (vanaf het bed) en voeden en Lana was ondertussen lief een filmpje aan het kijken op bed. Zodra Aimy voldaan was, ben ik toch Lana maar gaan aankleden. Gelukkig was enkel het optillen op de commode erg belastend voor mijn wond en hielp Lana me erg mee. De ochtend verliep dus eigenlijk heel soepel, het was gewoon echt genieten zo met 2 meiden een beetje ‘aantutten’.  De tijd vloog en toen stond Maja al voor de deur.

Tijdens mijn ziekenhuisopname had ik online veel kleding besteld voor Lana, Aimy en mezelf. De H&M bestelling kwam dinsdag binnen en dit balletpakje wilde Lana gelijk aan om in te spelen, hoe lief! Wat is het toch ideaal om kleding gewoon online te bestellen als je voorlopig je hoofd en lijf naar ‘shoppen en slenteren in de stad’ hebt staan’.

Een van mijn grootste ‘leerdoelen’ voor deze kraamweek was de zorg voor twee kindjes goed verdelen. Dit was voor mij een aandachtspunt buiten de basale leerdoelen zoals het verzorgen en wassen van je baby, de borstvoeding doorzetten, het afbouwen van bijvoeding en dat soort dingen. Toen ik Maja vrijdag vroeg of het voor haar handiger zou zijn als Lana tijdens de kraamweek een dag gastouder zou krijgen, gaf ze gelijk aan ‘Nee hoor, Lana loopt niet in de weg’, en vol bewondering was ik benieuwd hoe ze dit zou aanpakken. Want als ik ruim een uur met het voedingsritueel bezig ben, hoe zorg ik er dan voor dat ik Lana genoeg aandacht geef en dat ze me niet gaat uitdagen? En hoe voorkom ik dat ze het gevoel krijgt dat ze tekort komt, want dit was wel een beetje mijn angst. Ze gaf gelijk al aan dat een tweede kindje ook anders in een gezin meegaat, als het eerste kindje. Het is een kwestie van het juist verdelen, ook accepteren dat het prima is dat een kindje even een filmpje kijkt of een boekje zelfstandig leest en dan is het belangrijk om daar zelf rustig onder te blijven. Op dat gebied heeft Maja me veel geleerd, Lana was hartstikke lief, vond het erg leuk om mij te helpen en zo kon ik haar tegelijkertijd ook net zoveel aandacht geven. Hierdoor verliep het allemaal vrij soepel. Is dit herkenbaar voor andere mama’s die een 2e (3e of meer) kindje krijgen?

Lichamelijk merkte ik maandag wel dat ik nog steeds niet vooruit kwam in herstel. Ik gebruikte nog veel pijnstillers en lopen was nog erg pijnlijk. Ik liep als het ware tegen de muur aan. Ik wilde mijn beide kindjes al verzorgen, maar moest dan over grenzen gaan. Lana is te zwaar om zelf te tillen nog, maar haar aankleden en verzorgen vind ik juist zo fijn om zelf te doen. Een dilemma waar ik door Maja wel balans in vond. Hulp aanvaarden is soms lastig, maar wel het beste op langere termijn gezien. In de avonden is Yannick er gelukkig om mij te helpen en overdag zijn mijn ouders regelmatig bij ons voor wat extra ondersteuning, echt schatten <3

Dinsdag
De laatste dag kraamzorg. Maja heeft alles in het huishouden zo op orde gebracht dat ik de komende dagen me daar geen zorgen om hoefde te maken. Mijn moeder kookte ondertussen een heerlijke broccolisoep als lunch en pasta voor 2 dagen avondeten. Wat een verwennerij.
Aimy was die nacht maar voor 1 nachtvoeding wakker geworden (zalig!) maar nu was Lana ziek geworden (lichte koorts en hoesten). Echter was Lana wel erg in haar ‘sas’ waardoor het ziek zijn meeviel en de dag redelijk ontspannen verliep. In de middag heb ik Maja geïnterviewd voor een artikel op mijn blog (zo leuk en inspirerend!) en namen we om 17.00 afscheid van Maja. Bij het afscheid zijn wat traantjes gelaten, want wat zal ik d’r warmte, hulp en gezelligheid missen. Bijzonder hoe je iemand die je helemaal niet kent zo in vertrouwen neemt en zo’n band mee opbouwt. Ik ben heel dankbaar voor deze kraamweek thuis. Door de hulp van de kraamverzorgster heb ik echt optimaal kunnen genieten, ondanks de lichamelijke beperkingen. Ik heb er alle vertrouwen in gekregen dat de zorg voor twee kinderen ook aan mij prima besteed is. Ik kon onzekerheden loslaten en kreeg de juiste handvatten om de toekomst in te gaan. Wat ben ik daar dankbaar voor.

Ik merk dat ik best veel kwetsbare informatie met jullie deel, ik doe dit juist om ook te laten zien dat het niet altijd een grote roze wolk is in het moederschap. Jullie kennen mijn medische belemmeringen nu wel, daar ben ik altijd heel open in en ik wil laten zien dat je ook erg onzeker kan zijn in je rol als moeder en dat er uitdagingen zijn waar je hulp voor mag accepteren. We hoeven geen supermoms te zijn, dat stapje terug zetten heb ik afgelopen twee weken nog meer leren doen en dat heeft mij het vertrouwen gegeven om het zelf verder aan te kunnen. Het moederschap is een groot avontuur, met ups en downs maar heel cliché, ik zou het voor geen goud willen missen.

Dit was deel 2 (wat een lang stuk!) van mijn kraamweek thuis. Voor mij is erover bloggen de ideale manier om van me af te schrijven, alles op een rijtje te zetten en terug te blikken op deze hectische maar mooie tijd. Wat zijn de dingen die jouw kraamverzorgster je geleerd heeft die je niet zal vergeten? En vond jij het afscheid van je kraamverzorgster ook even een moeilijk momentje? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat je reactie achter bij de comments.

Ps. Op zoek naar leuke kraamcadeautjes? In dit artikel kun je ze vinden!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

67 gedachten over “Part II : De kraamweek thuis met kraamverzorgster”

 1. Ik vond het heel moeilijk om afscheid te nemen van mijn kraamverzorgster. En niet alleen vanwege dat ze zo goed voor ons heeft gezorgd, maar om alles wat wij samen hebben meegemaakt. Zij was vij de bevalling waarbij mijn zoontje bijna overleed. Zij was degene die 112 belde…. even wat vrolijker nu: grote zussen vinden het altijd leuk om mee te helpen. Even een spuugdoekje pakken of een luiertje aangeven. Ze doen het graag voor jou en hun kleine broertje of zusje en je betrekt ze ook bij de baby. Doe rustig aan!
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Je kindje naar de kinderopvang: hoe werkt de kinderopvangtoeslag?My Profile

 2. Mijn kraamverzorgster leerde mij relativeren. Zo werd ik van een moeder doe alles perfect wilde doen een moeder die er ook mee kan leven als het gewoon goed is. En inderdaad een tweede of derde kind ligt ook anders in het gezin. Het moet gewoon mee in de structuur die je al hebt. Waar ik me eerste geen middagslaapjes onderbrak is dat nu niet meer te doen. Als ik haar zussen uit school moet halen, moet baby mee. En ze moet af en toe ook gewoon even op haar beurt wachten. Allemaal eigenlijk wel eens.
  Josan onlangs geplaatst…Mijn favoriete kledingmerken voor zusjesMy Profile

 3. Hopelijk herstel je snel 🙂 . Fijn dat je zo’n leuke klik had met Maja, soms hoor je wel eens dat vrouwen een kraamzorg treffen waar ze niks mee hebben. Daar wordt de kraamweek niet leuker van natuurlijk.
  Fenna onlangs geplaatst…Stash: ParfumMy Profile

 4. Fijn dat je zo een lieve kraam hulp heb gehad. Ik ben erg benieuwd hoe het je nu afgaat en hoe het met je wond is. Ik wist niet dat je daar zolang last van kon hebben. Fijn weekend alvast liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Liebster Award Tag #1My Profile

 5. Mooie blogpost! Goed dat je zo eerlijk bent, het leven is niet altijd roze geur en maneschijn en een kraamweek niet alleen maar een roze wolk..
  Ben benieuw naar het interview met Maja! Ik volg zelf een studie binnen de gezondheidszorg en neig naar de richting van kinderen. Kraamverpleegkundige, werken op een cb of op een kinderafdeling in het ziekenhuis.. Wie weet wat de toekomst gaat brengen 😉
  Rosanne onlangs geplaatst…Money, money, money..Mijn spaartips!My Profile

 6. Ik vind het ZO leuk om Lana in mijn outfit te zien! :D<3 Toen je de foto stuurde moest ik ook echt even slikken.. Ze is er namelijk nu gewoon en je mag heerlijk van d'r genieten :). Klinkt als een heftige maar goede week maar ook eentje die ik je niet snel na doe.. Een keizersnede, nog een kindje thuis hebben lopen, partner aan het werk en diabetes? Poeh meis, dat is ook zwaar. Heel fijn dat je zo'n prettige verzorgster had, zo'n dame kan je week toch maken of breken.. En jij had de vorige keer bij Lana maar enkele uren gehad dus deze ervaring is dan natuurlijk helemaal mooi in vergelijking!
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Goede Voorbereiding: Bevallingsverhalen #7 Betty van Mamazoektuit.nlMy Profile

 7. Voor mij was het afscheid ook lastig maar gelukkig niet voor lang. We hebben nog geregeld contact. En dan gewoon als moeders onderling. Niet als kraamvrouw en kraamverzorgster.

 8. Wat fijn dat je zo goed kon vinden met de kraamverzorgster.Ik heb van de kv bij Luca geleerd dat ik meer kan dan ik denk. Opstaan, mezelf aankleden en beginnen aan de dag. Ik snap je punt qua wond en Lana. Dat had ik ook met Luca deze keer. Hadden bij hem een aankleedkussen op zijn bed gelegd, zo kon ik hem toch zelf aankleden en luier verschonen. Beneden deden we dat op de bank. Wie weet kan dat bij jullie ook zodat be biet hoeft te tillen. Ik ben ook te snel gaan tillen waardokr ik er langer last van bleef houden.

 9. Wat fijn dat je zo van de kraamhulp heb kunnen genieten! Ik begrijp dat je het lastig vind om de aandacht te verdelen en ook Lana daarbij tevreden te houden.. Ik heb nu een eerste mannetje van 8 maanden en hoewel ik nog even niet moet denken aan de tweede (soms wel) ben ik juist bang dat ik niet zoveel van de tweede kan houden dan van de eerste.. maar dat zal wel aan mij liggen, haha!
  Lonneke onlangs geplaatst…Een dagje uit & welke medicijnen gebruik ik? – LonnekefilmtMy Profile

 10. Je doet het heel goed Kelly! Of het nou je eerste, tweede of derde kind is, het blijft toch wennen en aanpassen. Over een paar weekjes weet je niet beter en zit het ritme er weer in.
  De kraamweek van onze zoon was een hel en we waren steeds weer blij wanneer de kraamverzorgster om 17.00u weer vertrok. We hopen dat de aankomende kraamweek wat fijner verloopt 😉
  marie-louise onlangs geplaatst…Hoe overleef je de peuterpuberteit?My Profile

 11. Ik heb echt respect voor je dat jij je zo open opstelt op je blog. Blij dat de reacties ook positief zijn. Het laatste wat je kan gebruiken is een betweterige moeder die je wel even verteld hoe het moet. Zo knap dat je alweer zo actief bent op je blog en social media! Je bent een topper Kelly!
  Marijke onlangs geplaatst…REVIEW I BOXBITESMy Profile

 12. Wat een geweldige hulp heb je gehad zeg! Echt precies wat je nodig had om op dat moment al jouw onzekerheden en vragen weg te nemen. Knap dat je het ook allemaal zo open deelt. Ik heb er namelijk erg veel aan en neemt ook een beetje mijn onzekerheid weg voor de komende tijd! x
  Milou onlangs geplaatst…Friday SnapsMy Profile

 13. Leuk om te lezen hoe je dit allemaal ervaren hebt en fijn dat je zo eerlijk bent over alles. Zo fijn dat je zo’n goede band had met je kraamverzorgster en dat je veel van haar hebt kunnen leren. Ik weet zeker dat je het op jouw manier fantastisch zal doen met je twee meisjes, samen met Yannick natuurlijk 😉
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Veertien Vragen op Vrijdag #4My Profile

 14. Prachtig hoe jij deze stukken schrijft, hoe jij deze periode beleeft. Ik weet zeker dat zoveel mensen hier wat van opsteken. Super sterk hoe jij dit allemaal doet met 2 kinderen! Vergeet niet te genieten van al dit moois. Liefs Sandy
  Sandy onlangs geplaatst…Winkelen bij de primarkMy Profile

 15. Phoe die keizersnede, ik ben pas na 4 weken voor het eerst naar buiten geweest en heb verder alleen maar vertoefd in mijn slaapkamer. Zo’n pijn had ik ervan. Toen de kraamzorg wegging heb ik ook traantjes gelaten, was echt een topvrouw. Lief en een hele harde werker.
  Ik hoop dat je snel hersteld en lekker voor je dames kunt zorgen.
  Angelique onlangs geplaatst…Over trouwen en loslatenMy Profile

 16. Wat mooi geschreven! Fijn dat je de kraamweek mooi af hebt kunnen sluiten. Ik wens je een spoedig herstel toe!

 17. gwendy wesseler

  Goed dat je je ervaringen deelt. Zorg eerst dat je zelf goed herstelt en inderdaad neem daarvoor hulp aan . Dan volg je moeder instinct en komt het echt goed. Jullie moeten nog even je weg vinden geef het tijd. En blijf vooral goed voor jezelf zorgen, zodat jij weer alle aandacht en liefde kan geven aan je gezin. De eerste jaren zijn even tropen jaren met meerdere kids dat is nu eenmaal zo. Vertrouw op jezelf zo te lezen ben je daar al aardig mee bezig 🙂

 18. wat ik al op fb schreef ik heb gejankt als een klein kind toen ze weg ging hihi. fijn te horen dat je ook een fijne verzorgster had!!ik vind het belangrijk dat er een klik is, bij onze eerste niomi had ik net een “muts” die uit haar opleiding kwam wat vervolgens uitliep op een ziekenhuisopnamen van niomi omdat de kraamverzorgster niet op tijd had ingegrepen en niomi dus uitgedroogd was en ik was woest en vertrouwde gelijk niemand meer maar gelukkig is dat toen goed gekomen met een hele lieve verzorgster!!
  rachel onlangs geplaatst…Mamsepams jarigMy Profile

 19. Hoi Kelly,

  Wat geniet ik van het lezen van je verhalen rondom de bevalling en kraamtijd. Ik herken zoveel! Ook ik heb 2x een keizersnee gehad, ook ik ben aangelopen (en loop nog steeds aan Haha) tegen onzekerheden in het moederschap van 2 kinderen. Wat fijn dat je er zo open over bent. Want het is inderdaad niet altijd een roze wolk, zoals je zelf al zei. Ik duim voor je dat je herstel voorspoedig zal verlopen, en ik kijk alweer uit naar je volgende blogpost! 🙂

 20. Pittige tijd maar jullie gaan dit samen redden. Even je weg samen vinden en als je straks minder last hebt van de wond zal ik al beter gaan. Geniet van je meisjes
  Jessica onlangs geplaatst…Boeken gelezenMy Profile

 21. Het klopt…we hoeven geen supermom te zijn. Maar kunnen ook een supermom zijn met belemmeringen en zonder een knalroze wolk 😉
  Fijn dat je in je omgeving ook zo goed geholpen bent. En wat betreft je lichaam, je komt er wel weer! Volg het tempo van je lijf wn het komt allemaal goed (al begrijp ik als geen ander dat het heel frustrerend kan zijn). Liefs
  Lifesabout onlangs geplaatst…Gereanimeerd worden? Weet je het zeker?My Profile

 22. Ik moest ook zóoo huilen toen de kraamhulp wegging. Was alsof je een hele fijne vriendin erbij had gekregen die voor altijd afscheid van je nam. Ik vond het ook gewoon enorm gezellig! En die kraamtranen had ik echt niet op maar 1 dag, maar daar heb ik echt ook nog vrij lang last van gehad. Gewoon janken alsof iemand op een knopje drukte “nu huilen”. Gewoon aan overgeven, hoort bij de verwerking.
  Jennifer onlangs geplaatst…Op zoek naar mijn hardloopkalenderMy Profile

 23. Fijn dat jullie zo’n goede band hadden, het afscheid lijkt me dan inderdaad extra moeilijk. Gelukkig heb je nog heel veel andere lieve mensen om je heen die je extra gaan helpen, geniet lekker van je meiden.
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…Netflix tipsMy Profile

 24. Zo fijn dat je zo’n lieve kraamverzorgster had – zo ziet er ze er ook echt uit! – en dat je zo hebt kunnen genieten van de laatste dagen van je kraamweek. Kan me voorstellen dat je wat tranen gelaten hebt hoor toen ze vertrok, dat zie ik mezelf straks ook best wel doen. Fijn dat je blog zo’n uitlaatklep voor je is. Ik vind deze artikelen héél leuk om te lezen, dus ik zeg win-win!
  Michelle onlangs geplaatst…KOEN & IK: THE LOVESTORYMy Profile

 25. Owww ik ben ook zo benieuwd hoe het bij ons straks is met ons tweede meisje erbij. Super dat je zo’n lieve kraamverzorgster had, na de geboorte van Noor had ik ook zo’n topper en ga zeker vragen of zij ook deze keer bij ons ingedeeld kan worden 🙂 Ik hoop dat je herstel snel gaat, rustig aan hoor! xx
  Wendy onlangs geplaatst…Hypnobirthing: ontspannen bevallen?!My Profile

 26. Ik vind je openheid en eerlijkheid totaal niet als negatief klinken hoor. Je bent eerlijk en het is soms even zwaar maar je hebt juist heel mooi verteld hoe hier mee om te gaan.
  Lekkere kraamweek heb je gehad, ups en doens horen daar fysiek en emotioneel ook bij.
  Jodi onlangs geplaatst…Wat heb ik mijn kind per ongeluk aangedaan?My Profile

 27. Oh een fijne kraamhulp is onmisbaar! Ik heb even bijgelezen, wat een pittige weken heb je achter de rug! Dankjewel voor je openheid, het is goed dat ook de grijzere wolken belicht wordeb. Hopelijk herstel je elke dag weer een beetje meer en geniet je lekker van de meiden ❤
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy day #13My Profile

 28. Wat een lieve hulp zeg!
  Het lijkt mij ook erg spannend om ineens voor 2 kindjes te zorgen. Je wilt geen van beide te kort doen en denk dat je dat zelf wel zo voelt in het begin.

  Toen mijn kraamhulp wegging heb ik echt een potje staan huilen. Ik had het gevoel dat ik in het diepe werd gegooid. Gelukkig kwam mijn moeder een uurtje later helpen. Ookal werk ik zelf met kinderen, je eigen kindje is heel anders. Vond het zo wennen allemaal in het begin.
  Jessica onlangs geplaatst…Gender Reveal party met ballonnenMy Profile

 29. Wat fijn dat je zo’n lieve kraamverzorgster had! Volgens mij horen die kraamtranen en onzekerheid er allemaal gewoon bij, of het nou je eerste of tweede kindje is, het blijft een heftige ervaring! Het moeder worden brengt zoveel emoties met zich mee dat moet je gewoon verwerken. En een keizersnede is echt een grote operatie dus doe rustig aan en neem lekker de tijd om te herstellen. Wel lastig dat je weinig mag tillen, zeker omdat je Lana af en toe ook nog moet tillen. Volgens mij heb je prachtige kraamdagen gehad. Geniet lekker van je meiden!
  Susanne onlangs geplaatst…Lekker naar buitenMy Profile

 30. Ik vond de kraamweek bij mijn zoontje heel fijn. Ik had een prima bevalling gehad en heb ook geen keizersnede gehad. Het enige probleem was bij mij de pijn van de borstvoeding ik kan best tegen pijn maar dit was me te erg ik genoot er niet van dus ben ik er mee gestopt. Dat was bij dag 3 en had dus ook wel flink de babyblouse omdat ik het zo graag wilde doen. Het was super fijn iemand in huis te hebben die op mijn zoontje lette wanneer ik even sliep en het huis een beetje schoonhield en vooral die je alles leerde. Wel hadden we de laatste 2 dagen niet echt meer hulp nodig ik en mijn man wisten wel wat we moesten doen. Toen hebben we het ook afgebouwd naar 2 uurtjes.
  maar super fijn wanneer je ook gelijk een klik met iemand hebt hadden wij ook. De tranen waren er niet toen ze weg ging maar we vonden het heel fijn dat ze ons had geholpen.

 31. volgens mij heb ik jou een berichtje gestuurd terwijl ik er gewoon op wilde reageren haha sorry :$

 32. Wat fijn dat je zo’n goede kraamhulp had! Het klinkt echt alsof je veel handvatten hebt aangereikt gekregen. Ik had achteraf langer kraamhulp moeten vragen (desnoods tegen betaling) de eerste week ging het niet goed met mij en net toen ik zelf wat kon gaan leren ging ze weg 🙁 Overigens was ik ook heel blij met mijn kraamhulp hoor!
  Tessa onlangs geplaatst…Review: H&M vloerkleed / speelkleedMy Profile

 33. Zo herkenbaar allemaal! Voor mij is t natuurlijk ook pas 7 weken geleden. En hier ook veel pijn na bevalling en moeder van een tweede geworden. Maar hier hebben we inmiddels een soort van ritme en ben ik zelf volledig hersteld, komt bij jou ook allemaal goed ! Lekker genieten X
  Maaike onlangs geplaatst…Pizza van TurksbroodMy Profile

 34. wat prettig dat je zo fijne kraamverzorgster had
  ik had bij alle drie mijn dochtertjes geen kraamhulp maar mijn moeder die kwam helpen
  dat was heel fijn ze was er smorgends om half 9 tot savonds 10 uur elke dag drie weken lang
  mijn man had erna ook nog 1 week vrij genomen om bij ons te kunnen zijn
  ik denk dat ik bij ons vierde kindje ook weer mijn moeder wil in de kraamweek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.