lindahg

Linda: ‘Ik zag mijn ongeboren kindjes als 2 parasieten.’

Linda had een HG Zwangerschap van een tweeling. Vorige week deelde Yvette haar aangrijpende verhaal, vandaag is Linda aan de beurt. Zij mailde mij om haar verhaal te doen over haar HG Zwangerschap, een zwangerschap waarbij een extreme vorm van overgeven en misselijkheid voorkomt. Hier is vaak weinig over onbekend, het wordt vaak onderschat en het begint vaak in het eerste trimester al, waarin men vaak nog niet de zwangerschapsaankondiging doet. Ik vond het een goed onderwerp om daarom aan te kaarten. Linda gaat haar verhaal doen, ze was zwanger van een tweeling, haar HG klachten waren hierdoor extremer. Deze zwangerschap was erg zwaar, ze raakte in een diep dal. Een HG Zwangerschap komt bij 0,5 tot 2% van de zwangeren voor, Linda was daar een van. Vandaag deelt ze haar ervaringen.
Linda: Mijn tweelingzwangerschap, een zwangerschap waar ik met gemengde gevoelens aan terug denk.

Hyperemesis Gravidarum (wiki) is  extreme vorm van overgeven en misselijkheid in de zwangerschap. Bijna elke zwangere vrouw krijgt te maken met enige vorm van misselijkheid, maar bij 0,5 tot 2 % van de zwangere vrouwen neemt het ernstige vormen aan waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Die eerste keer boven de pot bevestigde mijn zwangerschap!
Ik was zwanger en dolblij. Het zwanger raken was snel gegaan, gepland, voorbereid en ik had overal rekening mee gehouden. Behalve met HG. Ik had wel gehoord van zwangerschapsmisselijkheid en had in mijn achterhoofd dat ik misschien ook wel ziek kon worden, maar ach, het hoort erbij. Toen ik met 6 weken voor het eerst boven de pot hing was ik zelfs nog heel even blij. Ik was echt zwanger, niet alleen die knaltest gaf het aan maar mijn hele lichaam schreeuwde ZWANGER! Die ene keer overgeven bleek het begin te zijn van niet meer kunnen stoppen met overgeven en een loodzware tijd die aan zou breken.

Elke dag werd het overgeven erger en met 7 weken was het zo erg dat ik me ziekmelde op mijn werk. Elk half uur was de wc pot mijn beste vriend en niks hielp. Met 8 weken ging ik met mijn man naar de huisarts die zei dat het overgeven erbij hoorde. Voor de zekerheid wilde hij wat urine testen op uitdroging. Toen het teststripje in het potje ging was het meteen duidelijk. Ernstig uitgedroogd. Ik werd per direct opgenomen in het ziekenhuis en aan een infuus gelegd. Het infuus pepte mij op, en na 5 dagen ziekenhuis mocht ik weer naar huis. Vol goede moed liep ik het ziekenhuis uit maar bij de uitgang ging het weer fout. Ik begon opnieuw met overgeven.

Na 2 dagen thuis besloot de arts me toch weer opnieuw op te laten nemen. Toen opnieuw de teststrip in mijn urine ging was het weer duidelijk. Ik was in 2 dagen tijd opnieuw ernstig uitgedroogd en werd weer opnieuw aan het infuus gelegd. Na ongeveer een week besloot de arts mij niet meteen uit het ziekenhuis te ontslaan maar eerst het infuus af te bouwen. Het infuus werd op de minimale stand gezet. Mijn lichaam was het hier niet mee eens want de volgende dag begon ik opnieuw met overgeven en kreeg mijn lichaam het voor elkaar om aan het infuus toch uit te drogen.

zwangere buik

De zwangerschap was een grote nachtmerrie.
De artsen besloten drastisch in te grijpen want uitdrogen terwijl je aan een infuus ligt kan natuurlijk niet. Ik kreeg totale afzondering, alleen mijn man mocht elke dag hooguit 5 minuten komen en verder ging de deur dicht, bezoek was niet welkom, ik kon niet gebeld worden of bellen, en de televisie bleef uit. Ik kreeg totale rust voorgeschreven. Het ergste van de hele behandeling moest nog komen want uit de testen bleek dat mijn lichaam zo ernstig eraan toe was dat er echt ingegrepen moest worden met sondevoeding. Het inbrengen van de sondeslang is normaal al een niet plezierige behandeling, maar als je keel al helemaal kapot is van het overgeven en elke aanraking bij je keel een overgeef reactie veroorzaakt is het helemaal een hel. Met veel pijn brachten ze het slangetje in maar het hielp natuurlijk niks. Een half uur na het inbrengen van het slangetje begon ik weer over te geven en kwam het slangetje er door mijn mond weer uit. Een tweede poging mocht ook niet baten.

Mijn lichaam en geest waren op. Ik was uitgeput, uitgedroogd en ondervoed. De zwangerschap was een grote nachtmerrie en ik raakte in een diep gat. Elke vreugde over mijn zwangerschap verdween. Ik zag mijn ongeboren kindjes als 2 parasieten. Ik wilde het liefst knock-out geslagen worden en pas weer wakker worden als alles voorbij was.Na een paar zware dagen ging het een beetje beter. Net op tijd want de artsen kwamen al met het voorstel voor abortus als het niet snel beter zou gaan. Na 3 weken in het ziekenhuis mocht ik opnieuw naar huis om het thuis te gaan proberen. Een paar dagen na thuiskomst werd ik helaas opnieuw voor 7 dagen opgenomen omdat ik weer uitgedroogd was. Gelukkig was dit de laatste keer.

Geestelijke impact
Mijn lichaam heeft veel geleden tijdens die zwangerschap en mijn dagen bestonden uit veel slapen, liggen op de bank en uitrusten. Geestelijk heeft de zwangerschap een nog grotere impact gehad. Niet alleen op mij maar ook zeker op mijn man en familie. Een paar jaar na de geboorte van onze gezonde jongens ( vroeggeboorte met 32+3 weken) begon het te kriebelen bij mij en heb ik aangegeven dat ik graag nog een derde kindje zou willen. Pas toen kwam ik erachter wat een enorme impact de HG zwangerschap heeft gehad op mijn man. Hij was bang dat het hele HG-drama opnieuw zou gebeuren. En ik snapte het helemaal. Ik moest het doormaken, maar hij net zo goed.

Helaas kan niemand ons zeggen of het weer gebeurt, maar waarschijnlijk kwam mijn HG zwangerschap door mijn tweelingzwangerschap. 11 maanden geleden hebben we toch besloten om voor een derde kindje te gaan. Helaas laat deze wat langer op zich wachten. Ik hoop dat deze derde kinderwens in vervulling mag raken en dat ik dan een voorspoedige zwangerschap mag hebben.
Liefs Linda (Linda heeft ook een blog, die kun je via deze link bezoeken).

Kelly: Dankjewel Linda, voor het delen van je verhaal. Wat een heftig verhaal en wat lijkt het me moeilijk om je zo machteloos en ziek te voelen. Ik schrok ervan toen ik las dat zelfs het woord ‘abortus’ besproken is door artsen. Wat fijn dat de zwangerschap met twee gezonde jongens mocht aflopen en ik wens je heel erg toe dat ook die derde kinderwens in vervulling mag raken en dat je dan meer mag genieten van je zwangerschap, zonder HG klachten.

Is dit verhaal voor sommigen van jullie herkenbaar? Iemand die ook HG gehad heeft tijdens de zwangerschap? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Mocht je vragen hebben aan Linda dan mag je die bij de comments stellen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

41 gedachten over “Linda had een HG Zwangerschap van een tweeling”

 1. Wat een heftig verhaal. Ik ben zelf geen enkele keer misselijk geweest tijdens mijn zwangerschappen, maar ik heb wel van dichtbij kunnen meemaken welke impact een HG zwangerschap heeft. Mijn buurvrouw was extreem misselijk, ook zwanger van een tweeling en is ook meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen vanwege uitdroging. Zij was de hele zwangerschap tot en met de laatste dag van haar zwangerschap aan huis (en zelfs aan bed) gekluisterd. De eerste 16-20 weken (ik weet de exacte termijn niet meer) vanwege de extreme misselijkheid en daarna vanwege een te korte baarmoedermond. Dit gun je geen enkele aanstaande moeder toe. Heel goed dat jij jouw verhaal durfde te delen en hopelijk volgt er snel een zwangerschap ( zonder misselijkheid).
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Vanaf welke leeftijd laat jij jouw kind alleen buiten spelen?My Profile

 2. Jeetje wat heftig zeg! In mijn eerste trimester ben ik ook zó ziek geweest dus ik kan het mij enigszins inbeelden hoe jij je hebt moeten voelen. Ik dacht op dat moment echt ‘dit houdt nooit meer op’. Gelukkig is het met week 16 weggegaan. Maar bij jou heel je zwangerschap + die heftige opnames… pff. Kan heel goed begrijpen dat het geestelijk zo’n grote impact heeft gehad!
  Milou onlangs geplaatst…Update: mijn webshopMy Profile

 3. Jemig wat een verhaal. Ik vind het heel verdrietig dat je je zwangerschap als een nachtmerrie hebt beleefd en totaal niet hebt kunnen genieten. Het klopt inderdaad dat veel symptomen bij een tweeling dubbel zo erg zijn (zelf ook ervaren), maar dat HG dan heftiger is, wist ik niet. Een zwangerschap zou het mooiste moeten zijn wat er is, bij jou hangt er een zwarte wolk boven 🙁 Gelukkig heb je nu wel twee prachtige zoons. Ik hoop dat een volgende zwangerschap jullie gegund is en dat je je dan beter voelt. Veel succes en geluk!
  Carlijn onlangs geplaatst…Plog: koffieleuten en op bezoek bij Youngblood CosmeticsMy Profile

 4. Wat ontzettend heftig! Hoe machteloos moet je, je dan wel niet voelen. Je lichaam draagt twee kindjes maar laat je wel in de steek. Knap dat je het opnieuw aandurf. Ik hoop met je mee op een zwangerschap en dan iets rooskleuriger graag.

 5. Echt heel heftig! Dankjewel voor het delen van je verhaal. Ik zou iedere vrouw een fijne zwangerschap wensen, het is al met de gewone kwaaltjes soms zwaar. Ik hoop voor jullie dat het snel lukt met een derde kindje en dan zonder die extreme misselijkheid.
  Alicia onlangs geplaatst…Becoming a happy working mom #1My Profile

 6. Jeetje, wat een heftig verhaal. Ik kan me voorstellen dat je op zo’n moment niet optimaal geniet van de zwangerschap. Het is niet niets wat jij, jouw man en jullie familie hebben meegemaakt. Gelukkig zijn er twee gezonde kinderen uit de zwangerschap gekomen. 🙂 Ik wens jullie dan ook alle geluk toe met elkaar en hoop dat de derde kinderwens in vervulling mag gaan. Dat is jullie gegund!
  Renske onlangs geplaatst…Favourites on Instagram #3My Profile

 7. Het is heel heftig, bij mij kreeg het de noemer prenatale depressie omdat er helaas zo weinig over bekend is. Er heerst veel onbegrip met name omdat het zo onbekend is. Nu weet ik beter, natuurlijk wordt je depressief als je je zo vreselijk voelt de hele zwangerschap. Voor vrouwen die hier ook last van hebben verwijs ik naar Stichting ZEGH (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) veel info en links naar deze ziekte en op FaceBook is er een praatgroep, dit helpt mij nu echt de zwangerschap door.
  Natascha onlangs geplaatst…Hulp nodig om aanwezig te kunnen zijn bij symposiumMy Profile

 8. Wat heftig! Dit is een van de redenen waardoor ik eigenlijk nooit kinderen heb gewild. Ik heb zelf emetofobie (extreme angst voor overgeven) maar mijn vriend weet al dat ie kinderen wilt sinds dat ie zelf nog een kind was! Lastige situatie dus. Ik hoop dat je dit niet meer mee hoeft te maken!

 9. Hoi,
  Want een naar verhaal! Heb het zelf ook gehad en ik vind het toch altijd weer schokkend om te zien hoe weinig effectief de behandeling is en hoe weinig artsen er eigenlijk vanaf weten.
  Overigens is er in Nederland ook een stichting die zich inzet voor vrouwen met hg: Stichting ZEHG http://www.zehg.nl. Op fb onder http://www.facebook.com/stichtingzehg. Op fb is ook een besloten groep voor vrouwen met hg: zoek op praatgroep hyperemesis gravidarum
  Rosa onlangs geplaatst…Hulp nodig om aanwezig te kunnen zijn bij symposiumMy Profile

 10. Wow, wat heftig Linda. Lijkt mij echt niet te doen. Ik vind mijn misselijkheid met overgeven tijdens deze zwangerschap al zwaar irritant laat staan als ik ook HG zou hebben gehad. Moet er niet aan denken. Ik hoop dat je binnenkort weer snel zwanger mag zijn en dat je zwangerschap dan goed mag verlopen.
  marie-louise onlangs geplaatst…Hoe overleef je de peuterpuberteit?My Profile

 11. Wat ontzettend heftig! In mijn omgeving ook wel gezien hoe ziek je kunt worden van een zwangerschap maar dat zelfs het woord abortus genoemd wordt door de artsen is wel heel bizar. Het lijkt me verschrikkelijk om dan die negen maanden door te moeten komen op zo’n manier. Ik kan me de dubbele gevoelens en de wens te gaan slapen en pas wakker te worden als het voorbij is goed voorstellen. Hopelijk heb je er bij en volgende zwangerschap geen / veel minder last van een hopelijk mag het binnenkort raak zijn!
  Tessa onlangs geplaatst…Review: H&M vloerkleed / speelkleedMy Profile

 12. Jeetje, wat heftig. Wat verschrikkelijk. Ik hoop heel erg voor je dat je weer zwanger mag raken en dat je zwangerschap dan wel goed mag verlopen!

 13. Wow… Ik las al eerder zo’n verhaal in een blad en toen schrok ik ook al zo.
  Super heftig zeg.. Echt goed dat je zo open en eerlijk hierover schrijft! Ben blij dat t allemaal goed is gekomen en dat je nu kan genieten van je gezinnetje!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Baby(kamer) Wishlist #1My Profile

 14. Jeetje wat een heftig verhaal zeg! Ik baalde al van mijn ‘gewone’ misselijkheid! Vind het altijd zo verdrietig om te horen als iemand de zwangerschap als zo’n hel heeft ervaren. Ik hoop héél erg dat een derde kindje je gegund is en dat je dan een droom van een zwangerschap mag doorlopen!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#19: WERK EN SAMEN UITETENMy Profile

 15. Jeetje, wat ontzettend goed dat je dit deelt. Ik kende dit helemaal niet en er wordt zo makkelijk over zwangerschap gedacht soms.. Dit soort verhalen moeten de wereld in om bekendheid te krijgen! Heftig zeg ik schrik er gewoon van.
  Gelukkig 2 gezonde jongens.
  Ik duim dat als je toch nog een 3e zwanger schap mag meemaken je wel kunt genieten en niet weer HG krijgt!!
  Amy onlangs geplaatst…Chronisch ziek en alleen wonenMy Profile

 16. Wat herkenbaar! Zelfs zo herkenbaar dat ik het haast niet kan lezen, maar ik had een zwangerschap van 1 kindje.
  Sondevoeding is echt een drama heb er een trauma aan overgehouden, vindt het knap van je dat je jou verhaal deelt maar ook heel goed dat er wat meer bekendheid komt over HG

 17. Wat een heftig verhaal! Vooral de ziekenhuis opnames moeten vreselijk zijn geweest. Hopelijk mag je snel zwanger raken en dan een goede zwangerschap hebben!
  Susanne onlangs geplaatst…High teaMy Profile

 18. Heftig verhaal ik had hier nog nooit van gehoord. Ik vind het knap dat je voor een derde kindje gaat met je man samen en ik hoop dat je snel zwanger maf zijn zonder de klachten van je vorige zwangerschap. Bedankt voor het delen van je verhaal liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Liebster Award Tag #1My Profile

 19. poeh sluit mij bij de rest aan en zeg heftig!! ik ben bij mijn beide zwangerschappen niet misselijk geweest of andere kwaaltjes gehad dus mag in mijn handen klappen!! hopelijk is beeb nummer 3 snel raak 😀 su6!
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 19 februari 2016My Profile

 20. Jeetje heftig, nooit erg bij stilgestaan en ook niet erg veel informatie hiervan tot me genomen tot nu. Heel heftig en bewonderenswaardig dat je je er zo doorheen hebt geslagen, erg sterk.

 21. Twee keer zwanger geweest en twee keer HG gehad. Negen maanden ziek, ziekenhuis in ziekenhuis uit, heel wat infusen gehad i.v.m. uitdroging. Het kwam niet in me op dat ik het de tweede zwangerschap weer zou hebben, maar helaas. En dan is het veel moeilijker omdat je nog een kleintje hebt rondlopen. Negen maanden duren dan enorm lang. Heb helaas nooit mogen ervaren wat een roze wolk is tijdens de zwangerschap. Gelukkig wel 2 mooie, lieve en gezonde kinderen gekregen.

 22. Wat fijn om dit te lezen.
  Zelf ook zon zwangerschap gehad ook met een tweeling.
  In week 25 ook nog tegen vroeg geboorte aangezeten maar gelukkig is de bevalling toen kunnen stoppen (na 12 uur)!
  met twee cm ontsluiting vanaf toen in bed gelegen tot 36 weken!
  Maar nu… een super trotse tweeling mama met twee kerngezonde kinderen!
  Daar doe je het dan toch voor!

  Hopelijk mag jullie wens voor een derde snel in vervulling gaan!

  Groetjes,

 23. Jeetje wat heftig! Ik heb zelf een heftige tweelingzwangerschap gehad, en de eerste 20 weken meerdere malen gespuugd (en ook de term HG regelmatig voorbij horen komen). Maar als ik dit lees.. Heftig zeg!

  Ik was zo blij toen de zwangerschap uiteindelijk voorbij was, terwijl in de twintig weken ik de zwangerschap wel leuker begon te vinden

  Ik hoop dat je gauw een fijne, volgende zwangerschap zult ervaren
  Sonja onlangs geplaatst…Little HedonistMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.