Zwangerschap en Diabetes type 1

Zwangerschap en Diabetes type 1

Zwangerschap en diabetes type 1

Zwangerschap en diabetes type 1, een pittige combinatie als je het mij vraagt. Mijn persoonlijke ervaringen hiermee, tot nu toe, wil ik delen in dit blogje. Dit is puur persoonlijk geschreven en in principe niet vanuit medische theorie, behalve dan de theorie die ik al eerder doorgenomen heb via folders e.d. Ik ben ontzettend trots, en blij om zwanger te zijn, het is een magisch bijzonder gevoel. Het gevoel dat je niet alleen bent, en een klein wondertje in je buik draagt, die met je mee eet, mee beweegt, slaapt enzovoorts. Een wondertje dat er mag zijn door de bijzondere lichamelijke veranderingen die mijn lichaam veroorzaakt. Prachtig! Zwanger zijn in combinatie met diabetes neem ik daarom met lief, want ik heb het allemaal over voor dit mooie wonder. Toch zou ik dolgraag even deze 9 maanden mijn diabetes geven aan een man, niet omdat ik het hem gun, maar omdat diabetes de zwangerschap medisch en complex maakt, en zeker niet onbezorgd.

Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over diabetes in zijn algemeen, met alle uitleg in makkelijkere taal. Dit artikel kun je hier vinden. Ik heb diabetes type 1, deze variant op diabetes is niet te verwarren met type 2. Type 2 is de variant die veel aandacht in de media krijgt doordat deze veroorzaakt wordt door ouderdom, overgewicht, hoog cholesterol en een ongezonde leefwijze. 90% van de mensen met diabetes heeft type 2. Ik heb type 1, bij mij is het stomme pech dat mijn auto immuun systeem mijn gezonde alvleesklier heeft aangevallen, ik maak dus geen insuline zelf meer aan. Ik moet dit toedienen middels insuline injecties, bij iedere maaltijd en snack die ik eet. Als je diabetes hebt dien je 4-6 x per dag je bloedglucose waarde te meten met een vingerprik. Leven met diabetes betekend dat je 24 uur per dag bezig bent met je gezondheid. Hoge bloedsuikers, lage bloedsuikers, ze horen er allemaal bij en bij ieder verschijnsel horen lichamelijke symptomen waar je de hele dag alert op moet zijn. Hoge bloedsuikers geven op langere termijn schade aan je organen zoals je nieren, ogen, bloedvaten, lever en nog wel meer organen. Lage suikers hebben directe invloed, je kunt flauw vallen dus in coma raken. Ik ben geen makkelijke diabeet, mijn leven is heel onregelmatig, en dit maakt dat mijn suikers continue wisselen. Er is geen moment dat ik er niet aan hoef te denken, wil ik op vakantie, een middagje weg, een avondje op stap, ik moet er altijd rekening mee houden en de juiste middelen meenemen. Je zult mij niet zien met een smalle clutch tas om mijn arm, daar passen mijn diabetes accessoires niet in.

Dit was een korte intro hoe het leven met diabetes voor mij is, een continue aanwezigheid, een aanwezigheid die voor mij net zo normaal is als eten, drinken en naar het toilet gaan. En dan komt er een kinderwens. De wens om mama te mogen worden. Gaat dat wel met diabetes? Hoe ziet het leven met diabetes er dan uit? Kan ik wel borstvoeding gaan geven? Dat zijn vragen die lang door me heen gespookt zijn sinds ik weet dat ik diabetes heb (3 jaar inmiddels). Gelukkig heb ik een goed medisch team om mij heen van een internist, diabetes verpleegkundige, dietiste en inmiddels ook gyneacoloog en klinisch verloskundige. Om zwanger te mogen raken heb ik toestemming moeten vragen aan mijn arts. En de nodige uitleg gehad. Natuurlijk mag je als vrouw met diabetes moeder worden, het liefst zo vroeg mogelijk des te gezonder het is. En zo gingen we het avontuur samen aan. Mijn lieve vriend die me altijd steunt, want zwangerschap en diabetes is een dubbele strijd.

Hoe beïnvloedt diabetes je zwangerschap?

Mijn bloedglucose waarden reageren niet enkel op de voeding die ik eet, ook mijn beweging, sport, stress en hormoonspiegel speelt mee. Heb ik een spannend tentamen, hop mijn suiker zit hoog, hier is niet tegenop te ‘spuiten’ want voor ik het weet zit ik te laag, in een hypo.  Als je als vrouw zwanger raakt, dan verandert je hele lichaam. Niet enkel de baarmoeder verandert, nee het hele lichaam past zich aan. Zo gaan de darmen verplaatsen om plaats te maken voor de groeiende baby, je borsten gaan veranderen in melkfabriekjes, ook je stofwisseling verandert. Zo kan ik nog veel meer voorbeelden van lichamelijke veranderingen noemen. Door toenemende hormonen verandert je hele lichamelijke gestel, dus ook voor mij, met diabetes. Dat betekend dat mijn diabetes ook helemaal veranderde. De eerste 12 weken verbruikte ik veel meer energie en had ik de ene hypo (lage bloedsuiker) naar de andere. Mijn vriend en ik keken er niet meer gek van op als ik midden in de nacht weer wakker werd met een bloedsuiker van 1,5 (streefwaarde is tussen 4-8, en onder de 3,8 is een hypo, onder de 1,2 raak je in coma). En vriendlief ging er lief voor mij uit om een glas suikerranja te halen, tot ik bij kwam, en ik vervolgens nog een beschuitje moest eten om de nacht door te komen. Lage bloedsuikers zijn heel lastig, ze komen onvoorspelbaar, bijvoorbeeld tijdens het auto rijden, en brengen me helemaal van slag. Ze kosten ook nog veel energie, en energie is iets om zuinig op te zijn als je zwanger bent.

Na de 12 weken werden gelukkig de hypo’s minder, en namen de hoge (te hoge) bloedsuikers toe. Onvoorspelbaar schoten ze omhoog, ook dit kost veel energie en dit is niet zo goed voor mij en de baby, dan onderneem natuurlijk ook gelijk actie. Toch doet mijn lichaam wat hij wilt. Gelukkig gaat het momenteel best wel goed. Wat voor mij een grote dank verdient is het feit dat ik niet misselijk geweest ben, geen moment. Misselijk, overgeven en diabetes is echt een worst case combinatie die tot grote hypo’s en uitdroging kan leiden. Ik ben blij dat dit me bespaart is gebleven. Wat het voor mij als persoon lastig maakt is dat het gevoelens van machteloosheid geeft. Ik wil het zo graag goed doen voor de baby, en mijn eigen gezondheid, en mijn arts verzekerd me er ook wel van dat ik me niet zo zorgen hoef te maken, maar ik voel me schuldig bij iedere hypo of hoge bloedsuiker terwijl ik er nog zo mijn best voor doe. Het is een machteloos gevoel omdat mijn lichaam en de diabetes besluit hoe het verloopt. Een gezonde vrouw kan kiezen om te stoppen met roken en alcohol, en op die manier het beste voor doen voor de baby. Ik denk nog niet eens aan deze middelen maar aan het feit dat de diabetes de macht soms heeft.

Diabetes en zwanger, het is mogelijk!

Diabetes en zwangerschap is geen onmogelijke situaties en er zijn al duizenden vrouwen met diabetes voor mij die een prachtige gezonde baby op de wereld hebben gezet. De risico’s voor complicaties zijn enkele procenten hoger als bij andere vrouwen, maar op zich minimaal. Niemand wordt verzekerd om een gezond kind op de wereld te mogen zetten en ik en mijn vriend doen ons best om zo gezond mogelijk deze zwangerschap door te komen. Ik ben dankbaar voor de lieve steun van mijn vriend, die er altijd voor mij en de baby is.

Ik wil geen negatief of zielig verhaal online zetten. Ik wil de realiteit weergeven. Voor zij die mij vragen hoe dat gaat, een zwangerschap in combinatie voor diabetes. Voor de gene die zelf diabetes hebben en dolgraag moeder willen worden. Ik ben onwijs trots op dit wonder in mijn buik, en dankbaar dat hij/zij bij ons mag zijn. Ik zou dit voor geen goud willen missen. Het gevecht tegen diabetes is het waard om dit wonder te laten groeien, en ik laat de diabetes nooit winnen van mijn geluk. Jong moeder mogen worden is een prachtig geschenk!

Heb jij ervaringen met diabetes of zelfs met zwangerschap en diabetes? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Ook ben ik benieuwd naar jullie reacties op dit verhaal. Ik hoor het graag van jullie in de comments.

Follow my blog with Bloglovin’ 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 • martinaa89
  5 juni 2013

  Goed dat erover verteld!!snap dat het het allemaal extra spannend maakt!

 • Geanne
  5 juni 2013

  Wat een heftig verhaal! Veel succes en dat jij en de baby gelukkig en gezond blijven de komende maanden! X

 • Marleen
  5 juni 2013

  Je doet het keigoed! Voor je t weet kunnen de beschuitjes gesmeerd worden! Xx

 • Jesdiny
  5 juni 2013

  Wat heftig allemaal. Ik heb me nooit beseft dat er nog zoveel bij komt kijken, maar volgens mij sta je er heel positief in. Ieder geval … zo komt het over. Knap van je en ook belangrijk, want voordat je het weet is de zwangerschap voorbij en het zou zonde zijn als je er niet optimaal van hebt genoten. Natuurlijk kijk je uit naar de geboorte van je kleintje, maar de hele zwangerschap lijkt me ook zo mooi en bijzonder. Goed om van te genieten!

 • beamingbeauty
  5 juni 2013

  Heftig zeg!

 • Suzanne
  5 juni 2013

  Wow heftig, ik het best wel interessant om dit te lezen, ik heb zelf helemaal geen verstand ervan. Sterkte en probeer ook een beetje te genieten 🙂

 • Dionne
  6 juni 2013

  Heftig!
  Veel succes en sterkte!

 • Suzanne
  12 november 2013

  Jeetje Kelly, wat ben je stoer! Ik stuitte in mijn zoektocht naar informatie toevallig op je blog, je kent mij niet 😉 Hoe gaat het nu met jou en de kleine? Ik weet helaas zelf maar al te goed hoe diabetes je dagelijks leven beïnvloedt en vind het daarom ontzettend moeilijk om de knoop ‘wel of niet zwanger proberen te worden’ door te hakken. Ik word blij van jouw verhaal; eerlijk maar hoopvol! Hope you’re doing allright!

 • kelly
  12 november 2013

  Ah wauw wat een lieve comment en wat een groot compliment! Als je wilt mag je me mailen (kelly@kellycaresse.nl) dan kan ik je veel meer vertellen over mijn ervaringen met zwanger en diabetes 🙂 het is het allemaal zo waard geweest en het is niet makkelijk geweest maar het is het zo waard geweest! 🙂

 • Diabetes type 1, uitgelegd in makkelijke taal, ervaringen, | Kelly Caresse
  26 november 2013

  […] Lees hier hoe het leven met diabetes in combinatie met zwangerschap bevalt […]

 • Tessa
  20 januari 2014

  Wauw interessant artikel, je wees me vanochtend door naar het artikel 😉
  Ik heb geen ervaringen met zwangerschappen (gelukkig niet ik ben pas 15, hihi) Wat jij zegt over schommelende waarde komt me zo bekend voor … stijgen ze en dalen ze weer! Voordat ik het weet zit ik op de fiets (nog 5km te gaan) en heb ik een hypo (bahhh)! Dit artikel heeft me wel een andere kijk op diabetes + zwangerschap gegeven, echt goed geschreven kelly!
  Liefs Tessa,
  Tessa onlangs geplaatst…Winactie : PortemonneeMy Profile

 • ilona
  21 januari 2015

  Hoi Kelly,

  Als aanstaande jonge moeder met type 1 diabetes vind ik het ontzettend goed van je dat je dit verhaal hebt gedeeld. Ik herken enorm veel dingen uit je verhaal en ondanks dat het mij en het kindje goed vergaat en ik mijn bloedglucosewaarden redelijk goed onder controle kan houden is het een hele zorg!
  Toch ben ook ik aan het nadenken over het starten van een eigen blog om meer mensen met diabetes met name vrouwen ook de positieve kanten van zwanger met diabetes te kunnen laten zien.

 • LIsa
  29 januari 2021

  Beste Kelly

  Ik heb sinds 2015 type 1 en hoewel ik reeds een gezonde fijne en leuke 9 jarige dochter heb rondlopen is het “mama” gevoel nooit helemaal weggegaan. Het is pas onlangs tijdens een gesprek met een diabetes verpleegkundige dat mijn wens ter sprake kwam. Ik dacht altijd dat het praktisch onmogelijk was om zwanger te zijn en een gezond kindje op de wereld te zetten. Want dat blijft voor mij wel wikken en wegen, want ik zou het zo vreselijk erg vinden als ik nog een kindje op de wereld zou zetten die dan ook type 1 blijkt te hebben…
  maar het gaat blijkbaar wél, en dat heeft me toch een beetje moed gegeven. ik sta momenteel nog te hoog in waarden maar daar werk ik hard aan om deze goed te krijgen én te behouden natuurlijk.
  ik vond het fijn om je verhaal te lezen, bedankt om dit te delen 🙂

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.