Personal note: Zwanger op vakantie, spannend?

zwanger op vakantie

Zwanger op vakantie, spannend of helemaal niet? Op het moment dat jullie dit lezen, ben ik heerlijk op vakantie met mijn gezin in Kroatië. En wordt Patrick ondertussen helemaal in de watten gelegd door familie die ons huis tijdens deze vakantie bewonen. In verband met mijn vakantie heb ik daarom vandaag geen KC Photodiary, maar een persoonlijke update. Wel heb ik volgende week (als alles goed verloopt) een heel uitgebreid vakantie fotoverslag en natuurlijk de vakantie vlog.

Ik krijg er best veel vragen over, zwanger op vakantie gaan? Waar houd je rekening mee, is alles gewoon mogelijk en hoe kijk ik er tegenaan? Ik ben 25 weken zwanger nu deze update online komt (jeetje, wat ver al!) en daarom nog fijn in mijn tweede trimester. Wat mij betreft echt wel het fijnste trimester van de zwangerschap en ook het meest ideale moment om je vakantie in te plannen. Waar let ik op? Hoe kijk ik er tegenaan en meer deel ik vandaag.

Zwanger op vakantie tijdens het tweede trimester!
Het tweede trimester bestempel ik toch echt wel als het fijnste trimester. De extreme vermoeidheid en de zwangerschapsmisselijkheid uit het eerste trimester is verdwenen, ik heb weer meer energie als toen en weet ook dat het derde trimester weer wat pittiger wordt door toenemende vermoeidheid, meer lichamelijke ongemakken door de grote zwangere buik en de bekende laatste loodjes. Wil je een vakantie plannen en lukt dit in het tweede trimester dan zeg ik ook echt: Doen. En zo boekten wij dus onze autovakantie naar Kroatië. Wel bewust geen (verre) vliegvakantie want gevoelsmatig heb ik toch meer controle over een (lange) autoreis, dan tijdens een langere vliegreis. Al zou ik een korte vliegreis wel aandurven. Het is puur gevoelsmatig hoor, want overal kan wat gebeuren, dus in die zin zit je nergens veilig. Vooral genieten is het motto dus 😉

Zwanger op vakantie

zwanger op vakantie

Op deze foto zie je onder andere de te leuke Relax Mama zwangerschapskalender van Elsbeth Teerling van de Club van Relaxte moeders, echt een aanrader als je het leuk vind je zwangerschap bij te houden, zonder allerlei dagboeken of dingen moeten bijhouden :). Er zit heel veel humor en herkenning in, ik vind hem echt heel leuk!

Waar op te letten als je op vakantie gaat in de zwangerschap…
Qua voorbereidingen zorg ik ervoor dat ik ruimschoots aan medicatie meeneem voor mijn diabetes, maar ook voor andere ziektes zoals zelfhulpmedicatie bij koorts, griep, diarree, misselijkheid, insectenbeten, verkoudheid en dat soort klachten. Kroatië is een Westers land met goede voorzieningen wat betreft apotheken, ziekenhuizen, artsen en supermarkten dus alles is ook gewoon verkrijgbaar als het nodig is. Ik zorg voor goede zonbescherming, wat altijd heel belangrijk is, maar nu ik zwanger ben probeer ik de zon nog meer te mijden om het bekende zwangerschapsmasker te voorkomen. Even in de zon kan, maar liever zo veel mogelijk schaduw opzoeken en waar mogelijk bedekte kleding dragen zoals een hoedje of pareo/jurkje op het strand. Maar verder is er weinig anders. Gewoon naar je lichaam luisteren is het beste advies.

Verder is de vakantie niet anders dan een vakantie wanneer je niet zwanger bent. Je gaat misschien niet meer hele gevaarlijke sporten beoefenen of hele wilde excursies maken, maar die plannen hadden wij ook niet. Je pakt wat meer je rust, zorgt ervoor dat je voldoende fruit en groente blijft eten en nog beter let op voldoende voeding en drinken, maar verder is er niets anders en is het juist heerlijk om nog even weg te kunnen en ultiem te ontspannen. Even lekker tot rust komen samen. Zodat je weer opgeladen terugkomt na een heerlijke vakantie. Een paar maanden later wacht een drukke periode met baby, dus dan ben je vast opgeladen daarvoor 😉 Het is onze laatste vakantie als gezinnetje van 4. We hebben er zoveel zin in!

Ik ben benieuwd hoe jullie het onderwerp: ‘Zwanger op vakantie’ zien. Wat voor vakantie plande jij tijdens je zwangerschap? En waar heb jij op gelet bij het boeken van die vakantie toen je zwanger was. Ik ben benieuwd in welk trimester of zwangerschapsweek jij nog op vakantie bent geweest Laat je reacties met ervaringen, tips enzovoorts achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Personal note: Zwanger op vakantie, spannend?”

 1. Wel knap van je dat je dat durft. Ik kan me herrineren dat wij alleen maar dagjes weg gingen in de periode dat mijn vrouw zwanger was, en dan niet heel ver van huis.
  Frank onlangs geplaatst…SimplicityMy Profile

 2. Ik ben in het laatste trimester nog op vakantie geweest. Leek me leuk. De praktijk was minder. Ik was zo benauwd en had zo’n last van banden- en bekkenpijn dat ik amper kon lopen. Ik vond het alleen maar frustrerend dat ik niks kon. Toen ik uiteindelijk ook nog ziek werd, was dat de druppel. Ik heb een paar dagen ziek in het hotel doorgebracht. Doodzonde van een vakantie. Dus ik ga liever niet op vakantie als ik zwanger ben, of in elk geval niet meer in het laatste trimster en ver voorbij het tweede.
  Josan onlangs geplaatst…Als de moeder die je niet mag, gaat scheidenMy Profile

 3. In mijn omgeving gaan zwangere vrouwen ook op vakantie. Als je jezelf goed voelt geef ik je groot gelijk. Persoonlijk zou ik denk ik in Europa blijven. De medicatie die je meeneemt zijn sowieso slim om mee te nemen. Heerlijk nog even ontspannen!
  Femke onlangs geplaatst…I said YES: #5 – The end?My Profile

 4. Ik geloof dat ik 30 weken zwanger was van Aiden toen ik nog naar Ibiza vloog met mijn zussen en Ophelia. Ik haalde voor de zekerheid een ‘vlieg verklaring’ bij de gynaecoloog omdat mijn buik best flink was. Ik voelde me ondanks dat heel goed, maar had geen zin in ‘gedoe’ bij het inchecken of douane. Achteraf was ik echt blij dat ik die verklaring bij me had, want sommige mensen aan boord zag je echt verschrikt kijken ?? toen ik mijn stoel zocht…
  Essma onlangs geplaatst…Tag | Mijn Nederlandse favorietenMy Profile

 5. Wij hebben beide keren geen vakantie gepland tijdens de zwangerschap. De eerste keer kwamen we namelijk net van onze huwelijksreis terug en dit keer werkte ik ook gewoon en had ik geen mogelijkheid om vrij te krijgen.
  Nicole onlangs geplaatst…Schildklier update MiloMy Profile

 6. Heerlijk toch als je je er goed bij voelt!
  Ik ben nu 32 weken en heb helaas niet de zwangerschap die wij ons hadden voorgesteld. Ik heb mezelf al heel snel ziek moeten melden en dat is helaas niet beter geworden.
  Toen ik 20 weken was zijn we een weekje weg geweest in NL. Maar omdat ik nog steeds niet fit was, voelde dat voor mij niet echt als vakantie. Ik kon er niet goed van genieten
  Nu zijn we aan t kijken om met 34 weken nog ff een weekendje weg te gaan (ook in NL). Maar dat wordt dan echt een vakantie (tje) van ik beweeg mij van t huisje naar t zwembad en weer terug. Ik heb nu iig geaccepteerd dat t zo is en dat geeft meer rust. Even ontspannen in een andere omgeving. In huis is na maanden klussen (door manlief) eindelijk alles zo goed als klaar. Dus dit is een welverdiend ontspanningsmomentje. Incl middagdutjes 🙂

 7. Persoonlijk zou ik lekker in Nederland blijven, maar wij komen al nooit in het buitenland.. Gewoon heerlijk lekker op een waddeneiland.

 8. Ik ben nu 27 weken zwanger en net terug van vakantie. Gewoon een weekje in een bungalow in Nederland. Ver weg zou ik niet willen, lange tijd in de auto of vliegtuig en niet in Nederland voor zorg. Maar ieder zijn eigen keus natuurlijk. Ik merkte al wel dat ik het lichamelijk zwaar vond. Daarom hebben we lekker rustig aan gedaan. Geniet van je vakantie! Benieuwd naar je verslagen en ervaringen!
  Marianne onlangs geplaatst…Veganist en flexanist op één kussenMy Profile

 9. Ik ben rond 24/25 weken op vakantie gegaan naar Zuid Frankrijk! Inderdaad allemaal wat rustiger aan onderweg en op de bestemming zelf, maar verder ontzettend genoten!

 10. Wij gaan op een weekendje efteling na dit jaar niet weg. Ik ben ook hoogzwanger tijdens de vakantie dus gaan wij in de kerstvakantie lekker weg.

 11. Ik vind het zelf heel jammer dat wij geen laatste vakantie met ons 2 meer hebben genomen toen ik zwanger was. Helaas het was winter toen ik zwanger was dus voor een warme bestemming moesten we eigenlijk al ver vliegen en daar had ik dan ook geen zin in.

 12. Op advies van anderen hebben wij ook in het 2e trimester een vakantie geboekt, toevallig ook onze eerste autovakantie omdat ik toch niet te ver weg durfde en liever niet wilde vliegen.
  Ik kijk er enorm naar uit nog even met zijn 2e rustig op het strand bijkomen om daarna vol gas het 3e trimester in te gaan! ?
  Mommyadventures onlangs geplaatst…Zomeroutfits baby.My Profile

 13. Wij zijn vorig jaar wezen kamperen, terwijl ik een vijf maanden zwangere buik had. Het was heerlijk, maar het vele bukken en de lange wandelingen over de moores was toch wel pittig. Je wilt natuurlijk optimaal genieten van je zwangerschap en als je zwanger bent gaat dat wat lastiger. Op vakantie vind ik het dan lastig om niet de grens over te gaan. Toch had ik de vakanties niet willen missen.
  Rachel onlangs geplaatst…Zomerse Bucketlist -met kinderen-My Profile

 14. Ik heb bijna mijn gehele zwangerschap op Kaapverdie (Sal) gezeten. Heerlijk met dat warme weer. Lekker vertoeven bij het zwembad en de zee. Net voordat het moment dat je niet meer mag vliegen als zwangere vrouw ben ik terug gevlogen naar Nederland. Daar heb ik mijn zwangerschap afgemaakt en bevallen. Toen mijn dochtertje 4 maand was zijn er naar Gran Canaria gegaan aangezien mijn vriend daar werkzaam was en nu wonen wel op lanzarote. Heerlijk?
  Sylvia onlangs geplaatst…Ergernissen in de supermarkt!My Profile

 15. Wij zijn op vakantie geweest toen ik ongeveer 15 weken was. Een vliegvakantie naar Mallorca. Dit was echt helemaal prima! Goed te doen. Helaas had ik nog wel last van misselijkheid maar omdat je in een andere omgeving bent en lekker op vakantie is er gelukkig genoeg afleiding. In de zomervakantie gaan we dus niet meer. Dan blijven we lekker thuis!
  kirsten onlangs geplaatst…Tips om kids zoet te houden in het vliegtuig!My Profile

 16. Tijdens mijn eerste zwangerschap zijn we naar Australie geweest toen ik 21 weken zwanger was. En we hebben een geweldige vakantie gehad. Nu verliep de zwangerschap ook zonder complicaties, dus durfden we het wel aan! En vorig jaar zijn we naar Kreta gevlogen met 18 weken zwangerschap, ook weer prima verlopen. Maar later in de zwangerschap zou ik ook dichter bij huis blijven 🙂 Fijne vakantie nog verder!

 17. Wat fijn dat je er nog even uit kunt met je gezinnetje voor de baby eraan komt!
  Helaas ben ik nog nooit op vakantie geweest, en denk ik ook dat het er dit jaar weer niet in zit helaas. Zo probeer ik mijn ontspanning dichtbij huis te vinden maarja, dat is tóch net even anders dan er echt even tussenuit naar het buitenland.
  Veronique onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 19My Profile

 18. Tijdens mijn vorige zwangerschap was ik 15 weken zwanger. We gaan nu in september op vakantie en dan ben ik 21 weken zwanger. We gaan naar Amerika, dus wel een lange vliegreis, ik ben benieuwd.

 19. Wij gaan over drie weken op vliegvakantie, als ik 32 weken zwanger ben! Al even in het derde trimester dus, maar ik kan niet wachten. De laatste keer als gezin van 3! Ik voel me goed, de baby doet het hartstikke prima, ik houd héél erg van de warmte – heb geen last van dit weer, we gaan niet op actieve vakantie, maar lekker om uit te rusten, én we weten waar we terecht komen omdat we hier vorige zomers ook waren. Denk dat het vooral ook heel persoonlijk is en afhangt van hoe je zwangerschap verloopt. Geniet van jullie vakantie samen!
  Michelle onlangs geplaatst…HALLMARK POSTUUM + WINACTIEMy Profile

 20. Wij waren een weekje naar Centerparcs in Hoch Sauerland toen ik 27 weken zwanger was. We hadden er zo naar uitgekeken! Mijn eerste trimester was ook vreselijk (misselijk/moe) en we hadden deze week echt vrij gehouden om met z’n drieën (ons zoontje was toen bijna 3) er even tussenuit te gaan. Helaas werd op de dag van aankomst ons zoontje ziek, kwamen we de volgende dag in het ziekenhuis in Winterberg terecht en zijn we vanuit daar doorgestuurd naar Nijmegen waar we nog een kleine week hebben doorgebracht. Behoorlijk teleurstellend allemaal, want ons zoontje was ook heel angstig. Wat juist een fijne week had moeten worden waarin hij heerlijk zou worden verwend, werd nu een week met van alles wat moest, maar niet leuk was in het ziekenhuis. Krijg er nog een brok van in mijn keel, terwijl er natuurlijk ergere dingen zijn… (ik ben inmiddels bijna 36 weken zwanger dus de hormonen zullen hier ook wel aan bijdragen haha). We wilden nog wat leuke dagjes plannen, maar toen ik 31 weken was ben ik zelf opgenomen in het ziekenhuis wegens bloedverlies. Moet redelijk rustig aan doen omdat het nog steeds weleens wat rommelt, terwijl ik me verder eigenijk top voel fysiek. Echt leuke dagjes uit dat komt hopelijk niet te lang na de bevalling weer. Gelukkig hebben we ook veel familie die ons helpen en een stuk wandelen met ons zoontje als bijv. mijn man aan het werk is en ik mijn rust kan pakken.
  Ik hoop dat jullie een top-vakantie hebben met z’n vieren! geniet ervan.
  Judith onlangs geplaatst…Nieuwe cursus start in oktober, ook op zaterdag!My Profile

 21. Nancy de Groot

  Wij zijn op vakantie geweest toen 7 mnd zwanger was; heerlijk in Nederland. Voelde voor mij toch prettiger. Achteraf niet onterecht.. op de laatste vakantiedag werd ik opgenomen in het ziekenhuis wegens een bloeding; (gelukkig is alles goed gekomen) ik vond het heel fijn dat ik op dit moment in NL en “dicht” bij huis was.

 22. Wij gaan over 6 weken gewoon op zomervakantie, 3 weken naar Italië. Als we weggaan ben ik 26 weken zwanger. Ik verheug me er zo op!
  Het gaat ook allemaal heel goed! Voor die tijd gaan we nog wel een paar nachtjes proefslapen op een luchtbed thuis en als dat niet meer wil nemen we de caravan mee van mijn schoonouders. Dus overal aan gedacht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.