Zo doen wij dat: Inschakelen van oppasmeisjes

Zo doen wij dat: Inschakelen van oppasmeisjes. Waar ik het eerst vreselijk moeilijk vond om te gaan kiezen voor het inschakelen van een oppasmeisje, vind ik het nu enorm fijn en een tip voor elke mama. We begonnen zo’n 2 jaar geleden met ons eerste oppasmeisje, zij was toen bijna 18 jaar en zij past nog steeds regelmatig op in de avonden. Inmiddels hebben we 3 oppasmeisjes die we inschakelen en ik deel je vandaag waarom dit zo’n fijn idee is, wat we als uurtarief hanteren en hoe we dit regelen.

Zo doen wij dat: Inschakelen van oppasmeisjes

We begonnen zo’n 2 jaar geleden met ons eerste oppasmeisje, ik geef haar even de schuilnaam Lotte, dat klets wat makkelijker. Lotte is een enorm lieve, verstandige, zorgzame meid die in opleiding is tot Pedagogisch medewerker. De kinderen zijn dol op haar en zij op hen en we doen hen en onszelf er enorm veel plezier mee om haar in te schakelen. Het was een stap, maar zodra we die gezet hadden waren we er zo blij mee. We leerden haar haar via via kennen en nodigden haar uit voor een kennismakingsgesprek wat enorm goed klikte gelijk. Toen hebben we haar een avondje laten oppassen toen we zelf in hetzelfde dorp uit eten gingen zodat we ieder moment stand-by stonden. Dit beviel goed en zodoende huurden we haar regelmatig in.

Mijn ouders en de ouders van Yannick passen ook met veel liefde op, maar we willen hen niet (bijna wekelijks) tot laat in de avond laten oppassen. Je voelt je dan toch ook bezwaard om het laat te maken en ik vind dat gewoon voor hen niet prettig. We vinden het veel leuker als zij kunnen oppassen overdag wanneer ze ook echt contact hebben met onze kids. Onze kinderen leggen we namelijk rond 19.00 in bed, en die zien we de ochtend erna pas weer. Een oppas bij ons ziet de kinderen zelden zeg maar. Enkel Feline wil nog eens even onrustig zijn maar na een slokje water en een knuffel gaat die ook zoet slapen. Voor opa en oma is dat ook minder gezellig als overdag.

Om die reden schakelden we Lotte dus in, maar ook Lotte heeft een drukke agenda, studie, sociale afspraken en meerdere oppasadresjes. Heel logisch en omdat we daardoor merkten dat we minder vaak samen de deur uitingen dan we wilden, raadde mijn coach me aan om drie oppasmeisjes te hebben die elkaar kunnen afwisselen waardoor je altijd iemand hebt die kan en je dus ook geen smoes hebt om maar niet de deur uit te gaan. Me-time is enorm belangrijk en quality time met elkaar ook dus zo vonden we via Lotte en via een kennis nog twee meisjes die ook hartstikke lief, zelfstandig en zorgzaam zijn. Heel fijn geregeld vinden wij. Die meiden zijn blij met een extra zakcentje en wij zijn blij met de momenten samen. En wat we betalen? Wij hebben met de oppasmeisjes €5,00 per uur afgesproken (ze zijn alledrie 18+) en meestal ronden we dit iets naar boven af. Een enkele keren moeten ze de meisjes naar bed brengen als we al wat vroeger de deur uit gaan, maar meestal niet en dan zien de ze meiden nauwelijks en kunnen we doen waar ze zelf zin in hebben bij ons in huis (oke, geen feestjes geven haha!).

Dus dat is hoe wij dit geregeld hebben en voor ons bevalt dit heel goed. Ik wil even benadrukken dat ik deze stap pas na 2 jaar moederschap durfde te zetten en dat het voor mij ook tijd nodig had om dit los te kunnen laten, maar nu dat het geval is vind ik het zo fijn en doet het ons en onze relatie heel goed. Ik ben benieuwd hoe jullie dit geregeld hebben. Heb jij een oppasmeisje of meerderen? En wat vinden jullie een normaal uurtarief?  Klets erover mee bij de reacties of op social media.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

21 gedachten over “Zo doen wij dat: Inschakelen van oppasmeisjes”

 1. Wij hebben nu sinds een jaar een oppasmeisje. Ze is net 15. Moest ook even de stap nemen maar nu erg blij mee. Ze krijgt 3,50 per uur. Het is hier lastig onze dochter om 19u in bed te krijgen als ze weet dat de oppas komt 🙂 Herkenbaar?

 2. Hi Kelly leuk artikel! Interessant. Mijn meisje is bijna 2 (morgen). Ik maak al wel 1,5 jaar gebruik van oppasmeisje. Maar moet wel zeggen dat dat meisje ook veel heeft opgepast bij mijn zus en bekend js in de familie. Maar toch… 17 jaar en passen op een baby. Nu heb ik drie meisjes die ik in kan schakelen. Als alleenstaande mama heel fijn. Ik durf alleen niet langer dan 15 minuten rijden weg te zijn met de oppasmeisjes. Maar verjaardagen hier in de buurt of voor rondje hard lopen, ideaal! Ik heb het net als jij opgebouwd, eerst aten de meisjes mee om te zien of Mn dochter en het meisje een klik hadden. Het geeft mij echt wel adem alleen bij het idee al van oppas “kunnen” inschakelen.

 3. Mooi hoe jullie dit “opgelost”/geregeld hebben🙂 Ik merk dat wij er ook steeds meer aan toe zijn om oppasmeiden te zoeken maar dat ik niet goed weet waar ik echt betrouwbare, lieve zorgzame meiden kan vinden..En “zomaar” iemand laten oppassen durven we ook niet 🙈 Over het tarief nog niet nagedacht. 5,- klinkt een prima bedrag. Zorgen jullie dan ook voor lekkers etc.?

 4. Hi Kelly, hoe oud was jouw jongste (was Feline er al) toen jullie hiermee zijn begonnen? Wij zouden het wel graag willen, voor de oudste geen probleem (3,5 jr) maar de jongste is 11 weken en krijgt bv. Ben benieuwd!

 5. dat is fijn dat jullie dat zo hebben geregeld! en het is voor lotte natuurlijk leuk om op te passen en wat bij te verdienen dus iedereen blij 😀
  ikzelf zou dat niet hebben gekund vroeger want durfde mijn kids gewoon niet bij een ander te laten, ja bij familie of vrienden maar niet bij een oppas zeg maar

 6. Super fijn! Wij hebben de 2 dochters van onze gastouder die bij ons oppassen. Onze kinderen kennen ze dus erg goed, dat vind ik heel fijn!
  Nadeel is dat omdat ze familie zijn, ze soms beide niet kunnen. Dus toch maar eens op zoek naar een 3e oppas!!

 7. Ik heb jaren opgepast op 3 kinderen in het ene gezien, in de leeftijden 3,7,11, en in het andere gezien baby van 5 maanden vond dat super leuk!

 8. Wij gaan echt zelden samen weg, niet leuk, maar met 5 kinderen is het gewoon lastig. Ook zijn onze kinderen geen makkelijke slapers, dat maakt het denk ik nog het moeilijkst. Als de jongste een half jaar is, moeten we het toch maar weer eens proberen!

 9. Wij gaan bijna nooit samen weg en ook ik voel me niet fijn om ons zoontje achter te laten bij een oppas (hij is met 1,5 jaar ook nog nooit uit logeren geweest, bij niemand;))
  Ook vind ik het met hem er bij gewoon leuker! Over een kleine 2 maanden verwachten wij ons 2e kindje dus het zal sowieso wel weer even duren voor we een oppas zullen inschakelen. Persoonlijk zou ik denk ik kiezen voor 1 van de jongere juffen van onze opvang die hier in de buurt wonen. Die kent hem goed (en hij haar) en we hebben al een klik. Ik vind 5 euro wel wat laag, ookal slapen de kinderen… Het zijn (in jullie geval) 3 kinderen en als ze wel uit bed komen om wat dan ook, moet zij wel zorg voor hun dragen…
  Raisa onlangs geplaatst…Shoplog Fabian lente/zomer 2019My Profile

 10. Hoi Kelly.
  Ik ben afgestudeerd als Pedagogisch medewerker en studeer nu verder op het HBO. Ik werk als oppas.. Ik ben 21 en ik vraag mij €5 per uur voor één kind, twee kinderen €7,50. Maar ik verzorg de kinderen dan ook meestal. Wanneer ze dan in bed liggen heb ik een rustig huis waar ik de avonden meestal spendeer aan opdrachten maken en leren voor mijn studie. Een ideale baan!

 11. Ik vroeg me af hoe dat gaat als Feline wakker wordt en er ineens een (vreemde) oppas in haar kamer staat ipv mamma of pappa? Ik stel me dan altijd zo voor dat zo’n kleintje dan angstig reageert of nog harder gaat huilen. Zo’n oppas is dan toch niet echt een vertrouwd gezicht voor ze lijkt mij. Of zijn mijn kinderen de enige die zo eenkennig zijn? Ik durf het iig niet aan als ze nog zo klein zijn..
  Wel heel fijn als het wel goed werkt en je ze met een gerust hart achterlaat. Laat je ze trouwens vantevoren weten dat de oppas er in de avond zal zijn?

 12. Wij hebben het er regelmatig over. Onze zoon is 2,5 jaar en we staan er wel voor open om een oppas op hem te laten passen. Nu maken we altijd gebruik van opa’s, oma’s en tante’s inderdaad.
  Toch is het ons nog niet gelukt om iemand te vinden. Ik hoorde iemand over Marktplaats of andere sites die meisjes koppelen aan een oppasadres. Ik vind dat wel een beetje eng. Om mijn kind bij iemand achter te laten die ik helemaal niet ken.
  Tot nu toe lukt het altijd om een familielid te laten oppassen. Dus we kijken het nog maar even aan denk ik.

 13. Heel herkenbaar! Ik vond dit met Morris ook zo lastig. Loslaten is al één ding, laat staan ze toevertrouwen aan iemand die je niet kent. Nu Benjamin ruim anderhalf is hebben we een vaste oppas en ik vind het ideaal. Niet iemand die we niet kennen, maar het zusje van onze schoonzus waar de jongens al gek op waren voor ze kwam oppassen. Ze is 16 en we betalen haar €5 p/u; zij vindt het een heel fijn bijbaantje en wij zijn superblij met haar. Als ze niet kan vragen we familie of goede vrienden, maar dat komt zelden voor. Logeren is overigens een ander verhaal; ze zijn ondanks dat het goede slapers zijn alleen nog bij mijn ouders wezen logeren. Vind dat gevoelsmatig zo’n ding.
  Michelle onlangs geplaatst…BELOFTE MAAKT SCHULD..My Profile

 14. Wij hadden echt geluk. Onze gastouder heeft twee dochters en de jongste van 16 past nu regelmatig op. Meestal 1 of 2 keer in de maand. Wij betalen ook 5 euro per uur en soms een extraatje. Vaak gaan we uit eten dus ze moet de meisjes wel vaker op bed leggen, maar dat vindt ze zelf ook heel leuk. Vooral de jongste is echt gek op haar.

 15. Bij ons gaan ze gewoon gelijk logeren bij opa en oma. Iedereen blij 😁 😆

  Wel duur avondje een oppas en dan nog uiteten oid☺️

  Mijn kids vonden ‘t al wennen dat er überhaupt iemand oppast dus ook oma opa. Wel slim hier vroeg mee te beginnen..

 16. Wij hebben dit nu sinds een jaar gok ik, onze oudste is 6 en jongste 3 jaar. Het ‘loslaten’ vond ik nogal een dingetje. Nu kunnen de kids goed praten en verwoorden als er iets is en dat geeft mij een gerust gevoel. Ik voel me vaak bezwaard om opa en oma te vragen, alleen als we ver weg gaan vraag ik opa en oma. Moet zeggen dat ik altijd redelijk in de buurt blijf als het oppasmeisje er is. Ik vind het ideaal. We gaan hierdoor ‘makkelijker’ samen weg, zo fijn en ook zo belangrijk. Hier is het ons buurmeisje, de kids kennen haar goed. Ze is 17 jaar en krijgt €4,00 per uur, 2 kids en ze liggen altijd al in bed. Ik vertel van tevoren niet dat ze komt, dan krijg ik ze gewoonweg niet in bed en ze moeten vaak de volgende dag naar school/ kdv. Ze zijn wel eens wakker geworden toen de oppas er was en ze reageerden heel rustig en niet vreemd. Ze kennen haar immers ook heel goed en zien haar zo ook heel vaak…

 17. Wij hadden ook een vaste oppas, maar ik heb zelf niet zoveel behoefte meer aan een avondje uit. Toevallig zijn we afgelopen weekend uit eten geweest samen, toen hebben mijn ouders opgepast. Wel leuk om te lezen trouwens hoe jullie dat doen!

 18. Oppassen heb ik altijd leuk gevonden om te doen!
  Zo heb ik ooit mijn eerst computer gekocht 🙂
  Ik zou het nu nog steeds willen doen maar weet niet hoe dit aan te pakken.
  Vroeger deed ik dat bij 2 mensen dat ik kende maar de kinderen zijn ondertussen volwassen 😀

 19. leuk om te lezen hoe je het zo geregeld hebt ik zelf en mijn man ook voelen ons prettiger als mijn moeder of mijn oma oppast voelen wij ons prettiger bij dan het idee van een oppas maar vaak gaan wij bijvoorbeeld samen als wij bijvoorbeeld uitstapjes maken samen als de twee kleinste van 3 en bijna 2 op het kinderdagverblijf zitten dan neem ik vrij van mijn werk. en gaan we in de avond iets samen doen wat weinig voorkomt dan schakelen we mijn ouders in of mijn zusje of mijn oma.

 20. en de twee oudste van 8 en 10 natuurlijk ook bij oma en opa
  maar de twee oudste van 8 en 10 logeren elke zaterdag bij mijn oma en de kleintjes gaan gewoon slapen savonds zo hebben mijn man en ik elke zaterdag een romantische avond samen de twee drukke herrieschoppers de oudste zijn ndan lekker logeren haha

 21. Wat leuk om dit artikel te lezen! Ik pas zelf graag op, ik ben 22.
  Ik woon in de Randstad en misschien liggen daar de tarieven anders, ik kreeg 5 euro per uur toen ik 14 was!
  Nu vraag ik 9 euro per uur als de kindjes nog wakker zijn en 8,50 als ze al op bed liggen als ik kom. Soms spreek ik ook met de ouders al een vast bedrag af voor een avond, zodat het niet op de minuut uitgerekend hoeft te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.