Wat doe jij van 9 tot 5? Saskia werkt in de kinderopvang

watdoejijvan9tot5colla

 Saskia werkt in de kinderopvang: ‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal van Saskia, zij werkt in de kinderopvang en neemt daarmee de zorg over van kinderen van ouders die aan het werk zijn. Ze is dan verantwoordelijk voor het dierbaarste bezit van ouders en daar heb ik alleen maar heel veel respect voor. Er bestaan veel vooroordelen tegenover medewerkers van de kinderopvang. Ik hoop dat dit artikel wat meer duidelijkheid zal geven over het werk van de pedagogisch medewerker in de kinderopvang. 

 Saskia werkt in de kinderopvang

 Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben Saskia, 26 jaar en ben getrouwd en woon samen met onze 2 katten in Zuid-Holland. Ik ben een theeleut, boekenwurm en blog graag op mijn persoonlijke blog.

Al ruim 6 jaar werk ik in mijn vakgebied: de kinderopvang. Ik heb gewerkt met de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Om dit te mogen doen heb ik de opleidingen SPW3 & Spw4 afgerond. Hoewel ik al dacht dat deze baan mijn passie zou zijn ben ik hier 100% achter gekomen toen ik ineens een hele andere baan had. Dit werk geeft mij veel voldoening en ik voel me hier helemaal in thuis.

 Wat maakt deze bezigheid voor jouw zo interessant en leuk?
Ik zal eerst even uitleggen hoe mijn werkdagen eruit zien, het bestaat namelijk uit verschillende dagdelen. Ik doe VSO, dat is voorschoolse opvang. Dit betekend dat ik met de kinderen (v.a. 7:00) een broodje eet en ze een spelletje laat spelen. Daarna brengen wij de kinderen naar school. Tevens doe ik TSO, tussenschoolseopvang: ook wel het overblijven genoemd. Ik hou toezicht op het plein en biedt spelletjes aan en eet met een hele klas. Daarnaast werk ik op de BSO, buitenschoolse opvang. Dit houdt in dat ik de kinderen na schooltijd ophaal van school en activiteiten met ze doe en ook met ze eet. Niet ideaal met alle tussen uren die erbij komen kijken maar bij een leuke baan neem ik dit zeker voor lief! In de kinderopvang gaat het al niet zo goed i.v.m. de crisis dus ik ben blij met elk uurtje wat ik heb gekregen in mijn contract!

Ik gaf al eerder aan dat dit echt mijn passie is. Waarom? Omdat het contact met kinderen en ouders echt super leuk is. Kinderen met veel verschillende opvoedingen komen bij elkaar in een ruimte. Ik vind het een uitdaging ze wat mee te geven van mijn eigen opvoeding en dicht bij het beleid van mijn organisatie te blijven. Je geeft ze echt wat mee. Gezelligheid, geborgenheid, normen & waarden en je stimuleert kinderen in hun ontwikkeling. Het eerste wat ik opnoem is het belangrijkste vind ik zelf. De kinderen en ouders moeten een fijn gevoel hebben bij jou als leiding.

Het kletsen tijdens het eten is mijn favoriete onderdeel. Bespreken hoe het op school was en kinderen komen dan zelf met verhalen die ze graag kwijt willen. Ik sta er ook bekend als ‘de grapjesjuf’ hoewel de meeste kinderen me ook streng vinden. Ik vind het meer consequent 😉

Is  dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Ik heb eigenlijk altijd al wat met kinderen willen doen. Echter was mijn eerste keuze om kraamhulp te worden, maar toen ik erachter kwam wat daar allemaal bij kwam kijken leek dit me toch niets voor mij. Daarna heb ik jaren lang geroepen dat ik dieren verzorgster wilde worden in een dierentuin. Hier waren echter geen scholen voor in de buurt dus hield dit verhaal op en koos ik voor de kinderopvang. Achteraf een zeer goede keuze, hoewel werken in een dierentuin ook altijd een stukje blijft wat me leuk lijkt.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk/bezigheid?  Zo ja, Welke vooroordelen zijn dit en hoe ga je hiermee om?
Ja, er zijn een hoop vooroordelen. ‘Je zit alleen maar een beetje spelletjes te doen met de kinderen’ of ‘Lekker met mooi weer een beetje buiten zitten theeleuten’ . Erg storend aangezien je een hele dag bezig bent mét de kinderen en daarnaast ook nog een hoop andere taken erbij hebt. Denk aan administratie, het bijhouden van ruil/vakantie dagen, het aan-afwezigheid kinderen, het bedenken van activiteiten die bij kinderen passen, het welbevinden (observaties) van kinderen, conflicten oplossen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er wordt vaak erg makkelijk gedacht over mijn baan wat ik soms erg jammer vind. Er zijn uiteraard ook collega’s die dit wel doen en dit beeld alleen maar versterken. Maar niet iedereen is zo!

 Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 
Een gemiddelde werkdag ziet er als volgt uit: Ik start om 7:00 tot 9:00 bij de VSO. Ik heb dan pauzes tussendoor en start weer om 12:00 bij de TSO. Daarna heb ik weer wat uurtjes ertussen en strart om 14:30 bij de BSO tot 18:00-18:30. Het zijn erg lange dagen en probeer in de tussenuren dan ook zoveel mogelijk nuttige dingen te doen. Voor werk, maar ook al wat boodschapjes e.d. Mijn werk ligt namelijk iets te ver om in deze uren naar huis te gaan. Dit vind ik het enige nadeel aan deze baan.

Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk/bezigheid?
Elke baan heeft zijn mooie en minder mooie kanten. Zo ook mijn baan. Sommige dagen zijn erg lastig als kinderen conflicten hebben of je moet een overdracht geven aan ouders met minder leuk nieuws. Toch is dit een super leuke baan en geef je wat mee aan de kinderen van jezelf. Ik hoop dat mensen wat meer waardering krijgen voor het feit dat het dierbaarste wordt opgevangen door ons. Er komt veel meer bij dit werk kijken dan dat je op het eerste oog ziet en dat maakt dan ook juist dit werk zo leuk. Geen dag is hetzelfde!!

Dankjewel Saskia voor het delen van je verhaal. Ik vond het heel interessant om meer over je werk als pedagogisch medewerker in de kinderopvang te lezen. Ik wil ook iedereen de tip geven om een kijkje te nemen op de blog van Saskia.

Hoe is jouw beeld bij het werk van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang? Zijn er meer PM-ers die mijn blog lezen? Laat je reactie over dit werk achter in de comments van dit artikel. Ik vind het alleen maar knap hoe zij de grootste zorg van ouders op zich nemen en de kinderen zo een hele fijne tijd kunnen geven.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

34 reacties

 • Jess
  1 augustus 2014

  Wat leuk Sas om hier wat meer over je werk te lezen. Ik wist dat je in de kinderopvang werkte maar had geen idee wat je precies deed. En ach, ik sta ook bekend als consequent op mijn werk. Ik noem het duidelijk zijn 😉
  Jess onlangs geplaatst…Instagram diary #37My Profile

 • Miranda
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen, waar verblijf je in de tussentijd als je niet hoeft te werken. Omdat de afstand van en naar huis te groot is ben ik daar wel benieuwd naar.
  Miranda onlangs geplaatst…Vakantiespelen in het bos: over loslaten en plezier hebben.My Profile

 • Yudeska
  1 augustus 2014

  Ondanks dat ze lange dagen weekt. Vind het een hele leuke baan!
  Yudeska onlangs geplaatst…2 Jaar getrouwd & van jou!My Profile

 • Yudeska
  1 augustus 2014

  Werkt**
  Yudeska onlangs geplaatst…2 Jaar getrouwd & van jou!My Profile

 • Dita
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf ook pm-er. In combinatie met onderwijsassistent. Die vooroordelen herken ik helaas wel. Die tussenuren zijn idd lastig, ik woon heel dicht bij mn werk dus toen ik dit ook wel eens had ging ik naar huis.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Augustus #1My Profile

 • denise
  1 augustus 2014

  leuk stukje weer!
  jammer dat er altijd zoveel vooroordelen zijn hè,
  ikzelf werk in de gehandicaptenzorg, de dagbesteding.
  veel mensen hebben nog steeds het beeld van “oh gezellig, lekker bezighouden”,
  maar er is tegenwoordig zóveel meer dan dat!
  liefs,
  denise
  denise onlangs geplaatst…life; #DeniseCheesyDisneySelfie!My Profile

 • Angela
  1 augustus 2014

  Belangrijk dat dot werk er is en inderdaad heel knap hoe je de zorg van ouders op je neemt en de kindjes leuke dagen bezorgd.
  Angela onlangs geplaatst…Boek review: The Honest Life van Jessica AlbaMy Profile

 • Marion
  1 augustus 2014

  Snap niet dat mensen die vooroordelen hebben, maar goed. Lijkt me een enorme verantwoording dit werk. Lastig ook met die wisselende uren die zo ver uit elkaar liggen. Knap werk. Ik zou het niet kunnen.
  Marion onlangs geplaatst…Persoonlijke Update #3My Profile

 • Petra
  1 augustus 2014

  Wat leuk om hier wat meer over je werk te lezen Saskia! Mijn dochter gaat naar het kinderdagverblijf en zoonlief heeft er op gezeten voordat hij naar school ging. Het is fijn dat je als ouders zijnde weet dat je kinderen op het kdv in goede handen zijn. Voor mij was het belangrijk dat de leidsters niet alleen maar oppasser zijn. Maar dat ze zoals jij aan geeft ook gezelligheid, geborgenheid geven en normen en waarden meegeven. Fijn dat je een baan hebt die je op het lijf is geschreven!
  Petra onlangs geplaatst…Rust zachtMy Profile

 • Miranda
  1 augustus 2014

  Dat klinkt als een fijn beroep. Maar jeetje al die tussenuren lijken me dan toch wel weer lastig zeg.
  Maar precies wat je zegt, het gaat al zo slecht je bent waarschijnlijk blij met alle uurtjes die je krijgt. Logisch ook:)
  Miranda onlangs geplaatst…iPad apps; mijn favorieten!My Profile

 • Dagmar
  1 augustus 2014

  Wauw ongelooflijk leuk en leerzaam deze rubriek. Super om op deze manier mee te kijken hoe het is op de kinderopvang, wat komt er eigenlijk veel bij kijken! Dankjewel voor het delen Saskia!
  Dagmar onlangs geplaatst…IN THE BLOGLIGHTS – Friday Favorites #15My Profile

 • Vanessa
  1 augustus 2014

  Fijn om te lezen hoe het er in de kinderopvang aan toe gaat. Respect hoor, het zou niets voor mij zijn.
  Vanessa onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Sas
  1 augustus 2014

  Ik heb deze uren opgevuld doordat ik 1 dag alle boodschapjes en andere artikelen haal. De andere dag ben ik bij mijn opa en oma, die wonen achter mijn werk. Ik heb een geheel artikel over mijn werkdagen al eens beschreven op mijn blog: http://www.iliveformydreams.com/archives/39834
  Sas onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Lees mijn verhaal op KellyCaresseMy Profile

 • Sas
  1 augustus 2014

  Wat is het super leuk om mijn stukje op je site te zien Kelly! En zo leuk alle reacties te lezen. Dank hiervoor!
  Sas onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Lees mijn verhaal op KellyCaresseMy Profile

 • Amy
  1 augustus 2014

  Erg leuk stukje! Ik heb geen kinderen en het enige beeld dat ik daarom van kinderopvang had is dat het erg duur is. Verder geen concreet idee over wat daar nu eigenlijk gebeurt. Nu volg ik Saskia’s blog al een tijdje en kreeg ik er langzaam wel een beeld van. Het is een verantwoordelijke taak en als ouder laat je je juweeltjes daar achter. Met een goede medewerker voor zo’n groep kun je dat ook gerust doen denk ik 🙂
  Amy onlangs geplaatst…Happy list #3My Profile

 • Sara - Window On My Wardrobe
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen dat je je job met zoveel passie doet en dat het je zoveel voldoening geeft Sas! Met zo een positieve ingesteldheid zou iedereen moeten gaan werken!

  X Sara

 • Maris
  1 augustus 2014

  Pfoe ik zou er niet aan moeten denken zeg, lijkt me een zware baan vooral met al de tussen uren.

  Na het lezen van meerdere 9-5 stukjes denk ik dat er helaas over elke baan vooroordelen bestaan 🙁
  Maris onlangs geplaatst…Kip met zongedroogde tomaten marinadeMy Profile

 • Lief meisje
  1 augustus 2014

  Erg leuk om te lezen wat je allemaal op zo’n dag doet.
  Lief meisje onlangs geplaatst…~~ Gelezen boeken van de maand: Juli ~~My Profile

 • Melissa
  1 augustus 2014

  Interessant om te lezen! Ik heb ook veel respect voor mensen die in de kinderopvang werken. Er zijn veel vooroordelen inderdaad, het lijkt me soms lastig om mee om te gaan. Maar zo te horen doe jij het super!
  Melissa onlangs geplaatst…Qiriness Le Wrap Terre D’Orient maskerMy Profile

 • Simone
  1 augustus 2014

  Wat leuk om te lezen wat zo’n baan nou inhoud! En ook erg leuk om te lezen dat je echt plezier hebt in je werk 🙂
  Simone onlangs geplaatst…What Happend in July?My Profile

 • Eilish
  1 augustus 2014

  Wat leuk om te lezen!
  Eilish onlangs geplaatst…Fashion ♥ Outfit of the day | PicknickenMy Profile

 • Marjolein
  1 augustus 2014

  Wat leuk dat er een stukje over pedagogisch medewerker is! Ikzelf zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding, en loop 3 dagen per week stage op een kinderdagverblijf. Het is een hele leuke, dankbare baan. Toch is het ook behoorlijk zwaar. Je maakt lange dagen (9 uur), het is niet altijd lichamelijk even licht en je het de drukke en rustige momenten. Soms is het chaos ten top! Ondanks dat heb ik het onwijs naar mijn zin en brengen de kinderen zo veel blijdschap in het leven! Ik kom altijd blij en voldaan thuis.

 • Nicole - Lipstickzone
  1 augustus 2014

  Ah ik heb zelf jarenlang stage gelopen in de kinderopvang/peuterspeelzaal/gastouder en BSO, en persoonlijk vind ik kinderen geestelijk heel erg vermoeiend. Het is dan ook niet helemaal ‘mijn ding’. Lichamelijk was ik nooit moe naar zo’n dag, maar geestelijk zeker weten wel! Mooi stukje 🙂
  Nicole – Lipstickzone onlangs geplaatst…Shoplog + outfits Augustus 2014 ~ SALEMy Profile

 • Ineke
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen, ik heb dagelijks contact met de personen maar weet er toch weinig van. En dankzij dit artikel toch iets meer :)..

 • Nicole
  1 augustus 2014

  Ik heb ook in de kinderopvang gewerkt tijdens mijn studie. Ben zelf namelijk afgestudeerd leerkracht basisonderwijs en als je je propedeuse hebt gehaald dan mag je ook in de kinderopvang werken.
  Vond het altijd erg leuk om te doen!
  Nicole onlangs geplaatst…Mama kijkt anders: start van het project!My Profile

 • Sas
  1 augustus 2014

  Dankjewel voor je lieve reactie! Ik gun ook iedereen een baan waar hij/zij zich zo bij voelt
  Sas onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Lees mijn verhaal op KellyCaresseMy Profile

 • Sas
  1 augustus 2014

  Zo voel ik dat nou ook!
  Sas onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Lees mijn verhaal op KellyCaresseMy Profile

 • Lisanne
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen! De vooroordelen herken ik wel. Ik heb vorig jaar mijn Pedagogisch werk diploma gehaald. Vond de stages altijd zo leuk! Over 3 weken ga ik beginnen bij de TSO 🙂
  Lisanne onlangs geplaatst…Opgemaakt #1My Profile

 • Sas
  1 augustus 2014

  Wat leuk, alvast heel erg veel plezier bij de TSO!
  Sas onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Lees mijn verhaal op KellyCaresseMy Profile

 • Jenn
  1 augustus 2014

  Leuk om te lezen!
  Jenn onlangs geplaatst…Augustus mini-bucketlist: let’s do this!My Profile

 • Roos
  2 augustus 2014

  Leuk om te lezen. Ik ben in april afgestudeerd als PM’er niveau 4. Aansluitend op mijn stage van afgelopen jaar heb ik werk aangeboden gekregen, ik werk nu tussen de 2 a 4 dagen in de week met kinderen van 3 maanden tot 4 jaar. Ik wil volgend jaar wel door studeren, maar voor nu vind ik het een erg leuk en vooral dankbaar beroep.

 • Lisa
  3 augustus 2014

  vind dit echt een onwijs leuke rubriek (?). Haha, weet even niet hoe ik het anders moet noemen

 • Lisa
  3 augustus 2014

  oh ok je noemt het zelf ook zo trouwens;)

 • Rianne
  11 augustus 2014

  Wat leuk om wat meer over de baan van Saskia te lezen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.