Wat niemand vertelt over het krijgen van een tweede kind

Wat niemand vertelt over het krijgen van een tweede kind

Wat niemand je vertelt over het krijgen van een tweede kind…. of tenminste, wat niemand mij heeft verteld over het krijgen van een tweede kind. Waar ik vooral van te voren geen voorstelling van kon maken. Hoe druk gaat het zijn? Kan ik dat wel aan? Of valt het reuze mee? Hoe doen andere mama’s dat?. Vandaag deel ik de dingen die me overvallen zijn, waar ik niet over nagedacht heb voor het krijgen van een tweede kindje en ik ben benieuwd of jij deze punten herkent. Welke dingen had jij vooraf niet gedacht?

Wat niemand je vertelt over het krijgen van een tweede kind….

 1. Een tweede zwangerschap is zo anders als een eerste zwangerschap. De tijd gaat sneller, je bent druk met je eerste kindje en hebt veel minder tijd om te rusten. Waar ik in de zwangerschap van Lana heerlijke dutjes deed, uren in de babykamer kon rommelen en tijd voor mezelf nam, was dit in de tweede zwangerschap een hele organisatie om die dingen wel te kunnen doen. Oppas regelen voor de eerste, mezelf de tijd gunnen (waar is mijn concentratie heen) etc. Wel kon ik bewuster genieten van de tweede zwangerschap omdat ik al wist hoe snel het gaat en hoe belangrijk het is om erbij stil te staan.
 2. De kraamweek is ook heel anders als bij het eerste kind. Nou, was dit bij mij al bij Lana heel anders door de vroeggeboorte, maar toen ik thuiskwam uit het ziekenhuis met baby Lana had ik alle tijd om met haar te cocoonen. Lekker uitslapen, de baby op het gemakje in badje doen, ergens in de middag me een keer aankleden. Hier was bij de tweede allemaal geen sprake meer van, op tijd opstaan, Lana aankleden, naar de peuterspeelzaal brengen, het gareel van voor de zwangerschap ging gewoon weer door.
 3. De eerste maand heb ik als loodzwaar ervaren, dat heb ik niet onder stoelen of banken geschoven. Ik wist niet wat me overkwam en ik dacht echt: hoe doen andere moeders dit, ik ben niet de eerste die een tweede kind baart. Ik vond het overweldigend pittig, zeker ook in combinatie met het herstel van mijn keizersnede. Die eerste maand alleen al, had ik een beetje onderschat. (Maar achteraf valt het allemaal reuze mee!)
 4. Je eerste kindje is ook erg van slag van de geboorte van de tweede. Nou, had ik daar al wel rekening mee gehouden, maar ik had niet gedacht dat het zoveel impact op ons gezin zou hebben dat ik in het ziekenhuis lag met de baby. Dat het hele gezin een kleine week uit elkaar lag. Dit had heel veel impact op Lana en daar had ik ook weer veel verdriet van. Ik miste Lana enorm in het ziekenhuis en wilde dat alles weer zoals vanouds was, maar dan met baby. Maar dat is onrealistisch natuurlijk.Wat niemand vertelt over het krijgen van een tweede kind
 5. Lang leve Netflix, want al je ineens twee kinderen hebt maar nog steeds slechts twee handen, dan moet je weleens oplossingen bedenken om beide kindjes tegelijkertijd tevreden te houden, Zo liet ik (met name in de eerste periode) Lana filmpjes kijken via Netflix als ik Aimy aan het badderen of voeden was. En dat terwijl Netflix na de geboorte van Lana enkel vermaak betekende voor mij zelf 😉
 6. Schuldgevoelens tegenover je eerste kind: Daar gingen mijn kraamtranen in het begin over en later kan ik die gevoelens nog hebben. Dat ik met Aimy bezig ben en me dan schuldig voel tegenover Lana. Of wanneer ik merk dat Lana heel erg mijn aandacht aan het opzoeken is en ik op dat moment mijn handen niet vrij heb, dan kan ik me heel schuldig voelen.
 7. Het gebruik van een draagzak of doek is niet enkel een optie, maar voor mij meer een must. Zo kon ik mijn handen vrij hebben, Aimy tevreden houden en ondertussen koken, de peuter vermaken en meer. De draagdoek bij Lana gewoon vond ik vooral heel gezellig in gebruik 😉
 8. Owja die zwangerschapsdementie is bij een tweede kind echt twee keer zo erg is mijn ervaring. Ik was alweer vergeten, dat ik zo vergeetachtig was bij Lana, nou  dat is bij een tweede dus weer zo en dan x 2 😉
 9. Een tweede kind krijgen heb ik als zoveel makkelijker ervaren als een eerste. De eerste maand voelt als een wervelwind, maar daarna zal je merken hoe makkelijk het je af gaat. Je bent al moeder, je weet hoe die gevoelens zijn (schuldgevoelens, liefde, onzekerheid, spannend, genieten) en bij mijn tweede ben ik zoveel relaxter. Zoveel minder onzeker, het wordt makkelijker. Ik ben meer relaxed en een minder onzekere moeder.
 10. En wat iedereen me wel vertelde wat echt klopt: Het is zo leuk en het wordt alleen maar leuker. Het is zo gezellig, de kindjes geven zoveel liefde aan ons, aan elkaar en warmte binnen het gezin. Hoe pittig het soms mag zijn, ik vind het fantastisch dat we dit mogen meemaken en ik geniet er ieder moment van de dag van!

Lees ook: 25x De cliches van het moederschap

Ik ben heel benieuwd of andere mama’s zich hierin herkennen en of je nog aanvullingen weet. Of heb jij het heel anders ervaren als ik hierboven beschrijf, dan ben ik erg benieuwd! Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

44 reacties

 • Fenna
  2 november 2016

  Wat een open en eerlijk artikel 🙂 ! Hier moet de eerste nog geboren worden maar ik kan me goed voorstellen dat je tegen deze punten aanloopt.
  Fenna onlangs geplaatst…Favoriete lipsticks voor dit seizoenMy Profile

 • Annemijn
  2 november 2016

  Dat klinkt toch iets minder rozengeur en maneschijn. Gelukkig inderdaad ook 2x zoveel liefde.
  Annemijn onlangs geplaatst…Weightloss Wednesday: Afvallen met shakes van Action?- Eindoordeel & Ik stop er mee.My Profile

 • Josan
  2 november 2016

  Ik vond het sneller gaan, dan bij de eerste. Bij de eerste was ik in verwachting…het wachten en uitzien naar een kind was meer aanwezig. Bij de tweede was ik zwanger. Daarnaast vond ik het zo veel makkelijker tenminste nadat je je ritme gevonden hebt. En bij de tweede heb je minder tijd om rustig te herstellen omdat je al een draaiend gezin hebt.
  Josan onlangs geplaatst…12 reden waarom je Gilmore Girls op Netflix moet kijkenMy Profile

 • Femke
  2 november 2016

  De punten die jij opnoemt herken ik juist wel van mijn vriendinnen en schoonzussen met twee of meer kindjes.
  Femke onlangs geplaatst…Best gelezen artikelen oktoberMy Profile

 • Nicole
  2 november 2016

  Ik kan me er absoluut geen voorstelling van maken hoe het moet zijn… Hopelijk maak ik het zelf eens mee!
  Nicole onlangs geplaatst…Hoe verklein je de kans om gehackt te worden?My Profile

 • Sjoukje - meergeldminderstress
  2 november 2016

  Allemaal heel herkenbaar! En gelukkig ook vooral die laatste. En nog steeds. Ik loop echt over van liefde als ze elkaar knuffelen. Of lief samen spelen.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…November (be)spaarmaand: we gaan van start!My Profile

 • Dees
  2 november 2016

  Mooi open stuk!
  Hier eentje en (nog) geen tweede wens en met deze dingen nog helemaal niet 😉 ik denk soms echt waar haal ik de tijd vandaan met 2
  Dees onlangs geplaatst…WeekVlog #2: Fit Friends Event, shoppen& sporten en meer! My Profile

 • mama van dijk
  2 november 2016

  ahhh onze tweede komt binnenkort en ik kan me dat nu al indenken ja.

  -x- Mama van Dijk
  mama van dijk onlangs geplaatst…Hoe haar zindelijkheidstraining per direct faalde..My Profile

 • Kelly
  2 november 2016

  Eerlijk geschreven, mooi om te lezen! Voor mij (nog) geen tweede kinderwens en met name omdat ik bang ben mijn aandacht niet goed te kunnen verdelen tussen twee kindjes, dat ik geen tijd meer heb voor dingen enzo. Als je eenmaal je ritme te pakken hebt zal het misschien loslopen maar voor nu geniet ik nog even lekker van Olivia alleen.
  Zoals ik het in je blogs en blogs zie doe je het allemaal erg goed, top mama!
  Kelly onlangs geplaatst…Paniek! Waarom lag ze niet in haar wiegje?My Profile

 • Tamara
  2 november 2016

  heel herkenbaar.. ik moet wel zeggen dat het leeftijdsverschil 3 jaar en 3 maanden heel fijn is, de oudste heeft veel geholpen omdat ze dat leuk vond/vind en je kan veel dingen uitleggen.
  Onze tweede is erg pittig wat je ook veel hoort bij tweede omdat ze alles al zien van grote zus of broer…
  Ik vond de stap van 0 naar 1 kindje minder heftig en onze wens voor een derde destijds hebben we ook maar laten varen omdat het toch veel impact heeft op je relatie..
  liefs xx

 • Lotte
  2 november 2016

  Ik weet niet hoe dit zal zijn, maar kan me het wel enigszins voorstellen.
  (Had een klein typfoutje gelezen, bij ount 9 staat 2x tweede kindje in verniemd 😉

 • Charlotte
  2 november 2016

  We gaan het meemaken… ik ben benieuwd! Ik vind inderdaad de zwangerschap al zo anders en zo snel gaan. Benieuwd hoe het straks is als de kleine meid er is…
  Charlotte onlangs geplaatst…19 weken zwanger: zwangerschapsupdate #6My Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  2 november 2016

  De komst van mijn tweede kindje heb ik heel anders ervaren dan toen ik mijn eerste kindje kreeg. Ik schreef er eens een artikel over hoe ik de overgang van één naar twee kinderen heb ervaren. Nu mijn kinderen geen baby en peuter meer zijn, maar 4 en 7 wordt het steeds makkelijker.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Een moment dat je je een slechte moeder voelt…My Profile

 • Monique
  2 november 2016

  Mooi en eerlijk artikel. Quinn is pas twee dagen oud, dus ik overzie de impact nog niet helemaal. Maar pittig is het zeker.. Gelukkig doet Lise het tot nu toe super, al weet ik dat er moeilijke momenten voor haar gaan komen.
  Monique onlangs geplaatst…Alle gratis babyboxen op een rij!My Profile

 • Saskia
  2 november 2016

  Vooral de impact op het gezin en dan met name mijn zoontje vond ik best lastig.
  Saskia onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate Marieke #1: Zwanger van een tweeling!My Profile

 • Malou
  2 november 2016

  Ja, heel herkenbaar!
  Malou onlangs geplaatst…Babyspullen opnieuw gebruiken bij je tweede kindMy Profile

 • sabrina
  2 november 2016

  zoo waar. Veel minder tijd, alles gaat sneller en veel minder tijdsbesef.
  sabrina onlangs geplaatst…Naif babycare handwashMy Profile

 • Melissa
  2 november 2016

  Herkenbaar op alle punten! Wat ik vooral nog goed weet is dat ik bij de tweede dacht “ik moet nu extra genieten en alles bewust meemaken” want ik wist dat er daarna geen een meer zou komen. Maar je wordt geleefd en voor je het weet is ook de tweede baby af ?
  Melissa onlangs geplaatst…Wat je tegenwoordig allemaal met je foto’s kunt doenMy Profile

 • Doortje
  2 november 2016

  Herkenbaar! Ik vond de eerste tijd een stuk makkelijker… de bevalling ging makkelijker en ik was sneller weer op de been (hoewel het er deze keer zelfs 2 waren) maar na 2 maanden kwam ik mezelf toch wel tegen… wat druk met 2 baby’s! Geen slaap en inderdaad, de oudste wilde ook nog gewoon aandacht… soms denk ik weleens, hoe zijn we het eerste jaar doorgekomen? Maar nu is het alweer zoveel makkelijker!
  Doortje onlangs geplaatst…Fulltime vloggen… wat kwam er afgelopen week online?!My Profile

 • MetMirjam
  2 november 2016

  Ik kan er nog niet over meepraten met 1 kindje – maar het lijkt me inderdaad wel een grote verandering!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Tonijnpizza | Het aller aller aller lekkerste familiereceptMy Profile

 • Loes Johanna
  2 november 2016

  Ik ben zwanger van ons eerste kindje, maar hoop het ook ooit mee te mogen maken. Goed dat je hier zo open en eerlijk over schrijft!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Bruiloft: onze save the date & uitnodigingMy Profile

 • Vanessa
  2 november 2016

  Ik denk dat dit lijstje zeker herkenbaar is voor de mama’s onder ons. Gelukkig krijg je veel liefde en warmte terug van je kindjes en dat maakt het volgens mij helemaal goed 🙂
  Vanessa onlangs geplaatst…9 dingen waarvoor je een haardroger kunt gebruikenMy Profile

 • Nienke
  2 november 2016

  Ik heb nu het gevoel/idee dat een tweede kind een stuk makkelijker gaat zijn omdat ik alles al een keertje gedaan heb. Maar ik kan me voorstellen dat zeker het stukje schuldgevoel naar je oudste kind heel lastig kan zijn…
  Nienke onlangs geplaatst…De eerste verjaardagMy Profile

 • Bregje
  2 november 2016

  Het lijkt me idd nogal een verandering! Denk niet dat ik het mee ga maken, dus kan geen ervaringen met je delen 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Blauwe vinkjes in Whatsapp: Ja of nee?My Profile

 • Jessica
  2 november 2016

  Ik zal het je over een paar weken laten weten! Ben heel benieuwd. Maar inderdaad, de zwangerschap gaat zoveel sneller. Je bent er niet echt mee bezig, je doet het er meer even bij. Al lijkt deze laatste maand wel ineens 678 dagen te hebben :’)
  Jessica onlangs geplaatst…De kraamweek – wat zou je anders doen?My Profile

 • Martina
  2 november 2016

  Toen ik van de eerste beviel in het ziekenhuis en mijn kindje in de couveuse lag nam ik al afscheid van een normale kraamweek en een normale verlof periode. Dat zou nooit meer komen zoals bij een eerste, ongeacht hoe ik zou bevallen omdat je dan natuurlijk nog een kindje hebt om voor te zorgen. Ik vond dat gemis van iets wat ik niet had ervaren best wel heftig! Dus ondanks dat ik nog maar 1 kind heb kan ik me zeker wat bij sommige punten voorstellen
  Martina onlangs geplaatst…2 November 2016 – De jeugd van alle tijdenMy Profile

 • Leonie
  2 november 2016

  Ik ben net 3 maanden geleden bevallen van mijn eerste kindje. Ik kan me voorstellen dat ‘t allemaal totaal anders is bij een 2e. Mooi dat je er zo eerlijk over bent.
  Leonie onlangs geplaatst…Kyra is 3 maanden oud!My Profile

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  2 november 2016

  Ik ben momenteel 26 weken zwanger van de tweede dus ben heel benieuwd!!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…En toen was ik mijn lens kwijt, IN MIJN OOGMy Profile

 • karlien
  2 november 2016

  Klopt! Die eerste weken waren ontzettend zwaar. En eigenlijk het hele eerste jaar met twaalf keer per nacht wakker. Had geen idee hoe anderen dat deden 😉
  karlien onlangs geplaatst…Kamperen in Frankrijk met kinderenMy Profile

 • rachel
  2 november 2016

  ja die roze wolk kan je ff vergeten met 2 kids hihi, herkenbaar allemaal. het is echt ff aanpoten en ja ballen tot op je enkels horen erbij
  rachel onlangs geplaatst…What did i eat week 43My Profile

 • Sandra
  2 november 2016

  Het lijkt me inderdaad erg lastig…
  Sandra onlangs geplaatst…NIVEA SOFT ROSÉ LIPPENBALSEMMy Profile

 • Janske
  2 november 2016

  Sommige punten herken ik wel, dat je zwangerschap sneller gaat en je ook veel bezig bent met de eerste…maar bij mij ging bij de tweede de eerste maand juist veel makkelijker (ook een makkelijkere baby hoor) en Lola vond het vooral erg leuk zo’n zusje erbij (wat er na zoooo lang wachten dan eindelijk is…) en die kraamtranen…die moeten nog komen bij mijn tweede geloof ik…staat daar een houdbaarheidsdatum op? 😉
  Janske onlangs geplaatst…Mijn ruggenprik werkte maar 2 uurMy Profile

 • alexandra
  2 november 2016

  Sinds 7 weken hebben wij er een tweede kindje bij. Het voordeel is dat mijn dochter al vier jaar is en net een paar weken naar school ging, toen haar broertje geboren werd. Deze keer heb ik heel bewust mijn rust (kunnen) pakken tijdens de kraamweek. Ik vind de babyweken voorbij vliegen. Waar ik voor de geboorte van de tweede nog als een berg opzag tegen de zware babytijd (de eerste was een huilbaby) ervaar ik het nu als heel ontspannen. Juist ook omdat hij heel gemakkelijk is en zonder morren zich weer in een draagdoek, kinderwagen of auto laat hijsen als we zijn zus moeten halen of de hort op gaan. De grootste positieve verandering vind ik de ontspannenheid bij mijzelf, waardoor ik de ruimte heb om ervan te genieten (al kan ik niet wachten totdat de nachtvoeding eraf is en we de avond weer samen ontspannen op de bank kunnen zitten). Maar doordat dit de tweede is weet ik ook dat die tijd weer komt en bij de eerste zeiden andere mensen dat wel, maar had ik het nog niet zelf ervaren. Kortom ik vind een tweede kind tot dusver veel gemakkelijker en had verwacht en mijzelf voorbereid op een veel zwaardere en vermoeiende tijd! Ik geniet er volop van.

 • Jessica
  2 november 2016

  Wat een mooi open artikel. Ik weet nog niet hoe het is om een kindje te mogen krijgen, maar ik kan me wel indenken dat een tweede kindje anders is dan een eerste kindje. Er loopt/rent/vliegt altijd een ander mensje om je heen bij een tweede..
  Jessica onlangs geplaatst…De “Is het al bijna kerst?” TAGMy Profile

 • Lori (Mama's Jungle)
  2 november 2016

  Vandaag precies 40 weken zwanger, dus ik mag het bijna gaan meemaken. Maar inderdaad, de dagelijkse routine draait gewoon door, met al een peuter in huis, dus minder rust ervaar ik al in mijn verlof.
  En zo’n draagdoek lijkt mij inderdaad een uitkomst. Ik heb al een hele mooie klaar liggen!
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Een uitgebreide vergelijking: welke wasbare zoogcompressen kies je?My Profile

 • Miss B Blogz Thingz Over..
  2 november 2016

  GreatPost! Nou ik ben benieuwd! Ik ben nog niet zwanger maar we hebben een tweede wel op planning staan. So we si’ll see! Het is inderdaad wel wennen in het begin lijkt mij en dat de zwangerschap sneller gaat verbaasd me niet. Wel een pluspunt voor mij! Ik was namelijk zo ongeduldig bij the first one! Hahahaha! ThnQ for sharing! Heel nuttig artikel! ? Ohwww Yesss!

  Hugz, Miss B.?
  Miss B Blogz Thingz Over.. onlangs geplaatst…Tea Time With Miss B @ Night|No.117°|Night Quote |Pep@lk|Mah Night Vibe Miss B.My Profile

 • jodi - liefthuis
  2 november 2016

  Mooi om te lezen. Ik kan het me helemaal voorstellen dat een tweede zo anders is dan een eerste kleine spruit krijgen. Ik knoop dit in mijn oren…
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Webshop tip: To the moon and back kids + WIN: gaaf setje voor je spruit…My Profile

 • jodi - liefthuis
  2 november 2016

  Mooi om te lezen. Ik kan het me helemaal voorstellen dat een tweede zo anders is dan een eerste kleine spruit krijgen. Ik knoop dit in mijn oren…
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Webshop tip: To the moon and back kids + WIN: gaaf setje voor je spruit…My Profile

 • jodi - liefthuis
  2 november 2016

  Mooi om te lezen. Ik kan het me helemaal voorstellen dat een tweede zo anders is dan een eerste kleine spruit krijgen. Ik knoop dit in mijn oren…
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Webshop tip: To the moon and back kids + WIN: gaaf setje voor je spruit…My Profile

 • Lifeaholic.nl
  2 november 2016

  Wat een eerlijk artikel! Een ding is in ieder geval heel erg zeker! Jij bent een topmoeder die het toch allemaal goed voor elkaar heeft met je twee meisjes! De liefde en zorg straalt uit je foto’s en berichten en dat is iets om heel trots op te zijn! ?
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Persbericht: Het ideale kledingstuk dankzij LieveJoseeMy Profile

 • felicia
  4 november 2016

  wat eerlijk en puur omschreven
  diep respect heb ik daar voor . nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik de tweede ook onderschat heb maar dan vooral hoe stresvol het is om zo snel weer aan een tweede te beginnen dat had ik flink onderschat . dat stukje is herkenbaar uit je verhaal
  ik wilden het liefst niet al te veel leeftijdsverschil tussen mijn kinderen en zag dat rooskleuriger en makkelijker in dan het in werkelijkheid was
  wij mijn man en ik woonden nog bij mijn ouders thuis in
  er zit precies 1 jaar en 8 maanden tussen mijn eerste dochtertje en mijn tweede meisje
  ze was een heel makkelijke baby heel erg rustig en echt heel zoet dat was ik niet gewend van de eerste . alhoewel de eerste ook een goede slaper was en zelden huilde was ze wel heel erg actief iets wat de tweede niet zo had
  maar tijdens de zwangerschap heb ik het zwaar gehad de eerste was een druk actief meisje van 1 jaar een echt handenbindertje en liep telkens weg heel ondeugend ook
  ik voelde mij zo schuldig tijdens mijn tweede zwangerschap dat ik er niet zo op de manier voor haar kon zijn die ze als 1 jarige verdiende
  snachts kwamen vaak de tranen bij mij en veel verdriet naar boven ik was misselijk ziek en had niet veel energie voor haar door mijn zwangerschap
  en voelde mij daar onzettend schuldig over naar haar toe
  en dat deed zeer van binnen.
  elke dag voelde als het beklimmen van de mounteverest zo zwaar
  mijn man kookte wel en haalde de boodschappen
  toen ons tweede dochtertje geboren was nam mijn moeder en man de oudste over mijn moeder bracht haar naar bed deed haar in bad at met haar smorgends
  dus dat scheelde wel een berg daaardoor had ik de kraamweek als zeer prettig ervaren
  wij hadden geen kraamhulp dit omdat wij bij mijn ouders woonden
  en ze had ook in de kraamperiode 3 weken vrij genomen .
  maaar het waren tropen jaren ik heb daarom bewust nu tussen mijn tweede en derde vijf jaar . en ook dan is het nog zwaar maar toch net even anders
  niet zo pittig als het leeftijdsverschil tussen mijn oudste twee.

 • mama van dijk
  14 februari 2017

  heel herkenbaar hier nu middenin die pittige eerste tijd! ff doorbikkelen:)
  mama van dijk onlangs geplaatst…Je vrouw verrassen doe je zo.. of toch niet?My Profile

 • Vic
  13 juli 2021

  Wij hebben net ons 2e kindje gekregen. En helaas het is vreselijk!!!! Ons kindje natuurlijk niet. Maar hij heeft hele erge reflux waardoor we echt geen leuke tijd hebben. Ik kan echt niet wachten tot deze tijd voorbij is. Jammer genoeg kruipt de tijd voorbij..:(

 • Romee
  25 november 2021

  Het ligt denk ik wel een beetje aan de leeftijd tussen de 2 kids mijn dochter van 4 naar de basisschool en is al heel zelfstandig zindelijk begrijpt dingen als ik het vraag en help gewoon echt gezellig mee En je hebt als ze op school zitten gewoon echt tijd voor de kleine ik denk dat daar echt een heel groot verschil ligt als je nog een peuter van 2/3 hebt die nog veel aandacht vraagt zal het veel zwaarder zijn

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.