Wat ik mijn dochters wil meegeven in de opvoeding

Ik zeg eerlijk, opvoeden is misschien wel de moeilijkste taak die ik ooit gehad heb. Ik wil mijn kinderen opvoeden tot zelfstandige, zorgzame meisjes, met respect voor anderen en voor zichzelf. Ik wil hen zelfvertrouwen bijbrengen maar ook dat ze mogen zijn wie ze zijn. Maar, hoe doe je dat? En hoe geef ik daarvoor zelf het goede voorbeeld? Een uitdaging waar ik dagelijks mee te maken heb, maar een van de leukste uitdagingen en taken die ik gekregen heb. Hoe ik dat doe en wat mijn visie is op de opvoeding voor mijn dochters deel ik vandaag.

Zodra je je kinderwens uitspreekt denk je er ook over na wat je wilt meegeven aan je kinderen. Wat wil je ze leren, en wat wil je ze juist niet leren. Vanuit je eigen opvoeding neem je veel mee, maar ook van de opvoeding van je partner. Maar ook bij beiden zijn onderdelen die je juist niet wil nemen of anders wil doen. Opvoeden is iets enorm persoonlijks en met je partner bedenk je zo wat voor jullie de beste manier lijkt. Maar mijn ervaring is ook dat ik die manier regelmatig bijstel. Dat ik allerlei idealen had, die helemaal niet realistisch blijken in de realiteit. Maar dat is normaal, opvoeden is een reis die je maakt met je partner en met je kinderen waarin je leert door vallen en opstaan, precies ook wat je je kinderen leert. Je leert hen juist door na het vallen, weer op te staan.

Als moeder (dit geldt ook voor de vader, maar ik bespreek het vanuit mijn rol als moeder) ben ik daarin het voorbeeld. Een rolmodel. Een taak die ik als een grote verantwoordelijkheid zie. Ik wil mijn dochters op laten groeien tot zelfstandige vrouwen. Vrouwen die onafhankelijk van een partner voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ze een opleiding volgen die zij willen doen en dat ze het werk gaan doen waar zij blij van worden. Of dat nu politieman, schoonmaakster, dokter of juffrouw is, het maakt niet uit. Ik wil ze uitdagen om hun dromen achterna te zitten en onzekerheden daarbij te omarmen, maar wel te overwinnen. Ik ben trots op ze, hoe hun pad er ook uit mag gaan zien.

Ik doe mee aan de #durftedromen campagne van Disney waarin het durven dromen en mogen zijn wie je bent een belangrijk onderwerp is. Ik als moeder ben een rolmodel, evenals dat iedere Disney prinses met hun eigen eigenschappen kunnen dienen als sterke rolmodel om meisjes te empoweren. Luister hier de #Durftedromen playlist . De verhalen die ze delen bevatten positieve boodschappen om meisjes te inspireren te doen waar ze van dromen. Ik mocht hierbij een Disney prinses kiezen die voor mij symbool staat voor mijn visie op opvoeden en de boodschap die ik mijn dochters wil meegeven voor hun toekomst. Ik koos voor Belle, ik kan me namelijk erg in haar eigenschappen vinden.

Belle is avontuurlijk, actief, inspirerend, vriendelijk en loyaal. Ze heeft humor en een hele eigen stijl. Ze staat echt voor girlpower en het achterna gaan van je eigen dromen die ook out of the box kunnen gaan. Ik herken me hier zo in omdat ik zelf ook mijn eigen droom achterna ben gegaan. Ik ronde een studie af waar ik vervolgens niet mee ben gaan doen waar ik voor geleerd had, ik zegde mijn vaste baan op om mijn droombedrijf te gaan opzetten. Enorm spannend, maar ik mag hiermee zoveel vrouwen inspireren en ik hoop hier vooral mijn eigen dochters mee te inspireren. Ook wil ik hen opvoeden als vriendelijke dames die lief zijn voor hun medemens, voor anderen zorgen en geen uitdaging uit de weg gaan. Ik hoop hen door het juiste voorbeeld te geven dit door te geven zodat zij dit vervolgens weer aan hun kinderen kunnen doorgeven.

Ik ben heel benieuwd wat jij je kinderen heel graag wil meegeven in de opvoeding. Welke dromen ben jij zelf achterna gegaan en waar hoop jij je kinderen mee te inspireren? Ik kijk uit naar jullie reacties bij de comments of op social media.

#KellycaresseAd

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 gedachten over “Wat ik mijn dochters wil meegeven in de opvoeding”

 1. Mooie opvoeddoelen.

  Ik hoop mijn kind(eren) de volgende dingen mee te kunnen geven:
  – dat ze sociale, vriendelijke medemensen worden
  – ook dat ze mogen zijn wie ze zijn
  – dat ze zorg dragen voor de aarde, dieren en milieu. Hierin bewust bezig zijn.

 2. hier vind ik het belangrijk normen en waarden en respect voor andere te hebben. en behulpzaam zijn als mensen in dat nodig hebben. verder ook dat mogen zijn wie ze zijn, als ze maar gelukkig zijn.

 3. mooi artikel ik heb 3 dochters en 1 zoontje en voor mij is het belangrijk dat ik ze positief opvoed dus
  praten met ze hun slechte buien begrijpen zo min mogelijk mijn stem verheffen als ze mij voor de zoveelste keer niet horen 🙂 en wat ik ze wil bijbrengen is dat fouten maken mag en dat je niet perfect hoeft te zijn
  en verander jezelf voor niemand blijf jezelf. hebben ze soms een dag waarop ze treuzelen als wij haast hebben of ze zijn slecht gehumeurd dan is daar ruimte voor ook dat mag ze mogen zichzelf zijn.
  zo ben ik opgevoed en dat heb ik altijd als zeer prettig ervaren. mijn zoontje wil ik leren dat hij later respect moet hebben voor meisjes en dat hij netjes met ze omgaat zegt een meisje nee dan is het ook nee.
  hij heeft 3 zussen dus denk dat dat wel zal helpen
  mijn man is helaas anders dan mij opgevoed wat strenger en meer ouderwets dus bepaalde dingen ben ik niet blij mee als hij ze zo opvoed maar gelukkig draait hij al wat meer om naar mijn manier en de kinderen weten dat hij anders is dan ik .

 4. Oprecht artikel, Kelly! En je vergeet je allermooiste droom te benoemen naast je werk als blogger/vlogger. Het kiezen voor het jonge moederschap! Geen idee of daar veel mensen achter je stonden of juist niet, maar het was JOUW keuze (en vast die van je man ook, haha).

  Je inspireert mij en nog vele volgers, dus ik ben ervan overtuigd dat je zeker je drie meiden inspireert!
  En ook hier nog genoeg dromen, dus hopelijk mogen ze stap voor stap uitkomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.