Wat doe jij van 9 tot 5? Esther is juffrouw bij de kleuters

watdoejijvan9tot5colla

‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een nieuwe rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als  bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag heb ik voor jullie het verhaal van Esther, zij werkt voor vier dagen in de week als juffrouw voor de kleuters. Een baan waar ik vroeger vaak over gefantaseerd heb want dat lijkt mij ook erg leuk om te doen. Vol passie deelt Esther haar verhaal en hoe een gemiddelde werkdag er voor haar uitziet, lezen jullie mee?

Juf Esther van Soest 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Esther, ik ben 25 jaar en zit in september 5 jaar in het onderwijs. Vier dagen in de week geef ik les aan kleuters in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar.

Wat maakt deze bezigheid voor jou zo interessant en leuk?
Hoe het ook met mij of mijn gezondheid gaat, zodra de kinderen in de klas komen moet ik er staan. Door hun enthousiasme, positiviteit en impulsiviteit geven de kinderen mij weer energie. Elk kind heeft een eigen karakter en onderwijsbehoefte en mijn dankbare taak is om daar zo goed mogelijk op in te spelen.

Was dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Hoewel ik nog even getwijfeld heb of ik ook verpleegkundige wilde worden, net als mijn moeder, is juf worden altijd mijn ambitie geweest. Ik denk dat meerdere meiden dat vroeger wel hebben geroepen, maar bij mij is die droom nooit meer weg gegaan.

 Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk/bezigheid?
Er zullen ongetwijfeld vooroordelen over leerkrachten bestaan. Misschien over het feit dat ik zelf nog geen kinderen heb. Door mij altijd toegankelijk, maar professioneel op te stellen en met de ouders mee te denken probeer ik dat vooroordeel weg te nemen. Ik heb vier jaar gestudeerd om voor de klas te staan en ik doe nog steeds elke dag heel veel ervaring op door te werken met al die verschillende kinderen. Bovendien heb ik altijd de beschikking over deskundigen, zoals logopedisten of pedagogen.  Over eventuele andere vooroordelen hoop ik met dit artikel meer duidelijkheid te geven.

Schoolreisje 2014

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Rond 7.45 uur begint mijn werkdag. Dan zet ik de kring klaar en bereid de laatste dingetjes voor of werk alvast wat administratie bij. Zodra de kinderen op school komen, begint de gestructureerde leeromgeving, waardoor de vorm van de dag bijna altijd hetzelfde is. Zo beginnen we bijvoorbeeld elke dag in de kring of met een opdracht aan tafel (inloop) en een korte kring. Daarna gaan we werken, waar ik de leerdoelen (rekenen, taal, motoriek enz.) aanbied aan de hand van verschillende spelletjes ofgaan we buiten spelen, waarbij de sociale vaardigheden getraind worden. Om 10.00 of 10.30 uur eten en drinken we iets en lees ik een boekje voor, om vervolgens weer te gaan werken of buiten te spelen (afhankelijk van de planning van het begin van de ochtend). Als de kinderen lunchpauze hebben of om 15.15 uur naar huis of naar de opvang gaan, bereid ik mijn lessen voor, werk mijn administratie bij, maak ik handelingsplannen, heb ik een nascholing of cursus en vergader ik met mijn collega of buitenschoolse instanties. Tussen 17.00 en 17.30 uur zit mijn werkdag er weer op. Een aantal keer per jaar hebben we ’s avonds nog een kijkavond, oudergesprekken of de musical.

 Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk/bezigheid?
Elke juf of meester, met welk karakter dan ook, beseft dat ze jouw kostbaarste bezit in de klas heeft. Zowel jij als wij willen het allerbeste voor jouw kind. Een leuke bijkomstigheid van dit werk is dan ook de samenwerking met jullie!

Liefs, Esther

Dankjewel Esther voor het delen van je verhaal. De passie en trots voor je werk straalt er vanaf en dat is heel aanstekelijk en leuk om te lezen. Wat een mooi beroep heb je maar ik kan me zeker voorstellen hoe zwaar het ook kan zijn. In je eentje de leiding hebben over zoveel kindjes lijkt me zeker pittig. Knap hoe je zo positief bent en vol overtuiging van je vak houdt. Ik ben benieuwd of er onder mijn lezers meer docenten of leerkrachten zitten, herkennen jullie je in het verhaal van Esther? Zijn er meer lezers die ook altijd al een wens gehad hebben of leerkracht te worden? Laat je reactie achter in de comments van dit artikel

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

29 reacties

 • martina
  9 juli 2014

  lijkt me echt wel pittig, maar ook erg leuk!
  martina onlangs geplaatst…9 Juli 2014 – Primark shoplogMy Profile

 • Ilse
  9 juli 2014

  Lijkt me een fijn beroep, maar ook wel erg zwaar.
  Ilse onlangs geplaatst…LichtpuntjesMy Profile

 • Vanessa
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen en fijn dat je een job doet die je graag doet! Het zou niets voor mij zijn. Ik zou het niet aankunnen met zoveel kleuters om me heen. Respect dus!
  Vanessa onlangs geplaatst…Plog: verjaardag vriend, shoppen en uit eten ♡My Profile

 • Manon
  9 juli 2014

  Ik heb zelf ook de Pabo gedaan maar ik kon geen werk vinden toen ik 2/3 jaar geleden afstudeerde. Ik heb hier zooo van gebaald en ik baal hier echt nog steeds van. Soms wel tot tranen aan toe. Als ik dit lees krijg ik weer helemaal de kriebeltjes dat ik ook wil “juffen”. Ik hoop toch ooit, misschien als mijn kinderen zelf op de basisschool zitten, dat ik dan ook weer voor de klas mag staan 🙂 Heel leuk om te lezen!
  Manon onlangs geplaatst…Favoriete Dreumes VerzorgingsproductenMy Profile

 • Manon
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen! Ik heb er nooit zo bij stilgestaan wat er bij een kleuterjuf komt kijken haha, misschien omdat het toch vaak op alleen maar spelen lijkt, maar kinderen leren natuurlijk al veel in de kleuterklas 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Fitspiration #2 – hardloop editieMy Profile

 • Frederika
  9 juli 2014

  Cheel erg leuk om te lezen! Ik ben zelf ook juf. Komend jaarvan de kleutertjes groep 1/2 ontzettend leuk. Ook wel spannend want ik geef borstvoeding. Bij mijn zoontje kon ik dit combineren met mijn werk omdat ik toen groep 8 lesgaf en in de pauzes kon kolven. Bij kleuters kan dat niet dan moet ik zelf op het kleuterplein staan dat word dus voor en meteen na schooltijd kolven <3
  Liefs Frederika, 26 jaar mama van Matthijs 2,5 en Esther 3 maand

 • Jess
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen. Ik heb ook zeven jaar voor de klas gestaan maar dan op een middelbare school. Heel anders maar wel met dezelfde passie voor het onderwijs. Blijf het een heel mooi vak vinden en een stuk zwaarder dan de buitenwereld soms beseft.
  Jess onlangs geplaatst…Zwangerige updateMy Profile

 • Dita
  9 juli 2014

  Heel leuk om te lezen. Ik ben zelf onderwijsassistent op een basisschool en pedagogisch medewerkster kdv/bso ook erg leuk! Ik weet dus wat een beroep met kids inhoud en zoals zij al zegt, je hebt de verantwoordelijkheid voor het meest kostbaarste wat iemand heeft
  Dita onlangs geplaatst…Geshopt bij Buiten de lijntjesMy Profile

 • Esther
  9 juli 2014

  Bedankt voor de lieve reacties! Erg leuk dat ik jullie dankzij deze rubriek even iets over mijn werk kon vertellen. Ga zo door Kelly!
  Esther onlangs geplaatst…Plog Holland Zomer FestivalMy Profile

 • Miranda
  9 juli 2014

  Zo leuk om te lezen! Ik heb zelf ook pabo gedaan en m’n hart ligt echt bij de kleuters, al vind ik alle groepen leuk.
  Mijn eindstage deed ik in een superleuke kleutergroep met uiteindelijk 35 kleuters:)

  Maar helaas, mijn reuma maakt het voor mij onmogelijk om voor de klas te staan, veel te intensief.
  Heel jammer, maar het is niet anders:) maar als ik dit dan zo lees… Begint het wel te kriebelen;) heel leuk!
  Miranda onlangs geplaatst…De acht; mooie WK momenten!My Profile

 • Oum Feerozah
  9 juli 2014

  Ik vind het klasse, als je voor een klas kan staan met alle volle energie, ben een lange tijd stagiaire geweest en ik was om 2 uur al kapot,toen keek ik echt op naar de juf van dat jij dit volhoud. Maar al met al super fijne baan!
  Oum Feerozah onlangs geplaatst…Verwennerij: Treacle Moon Douchegels.My Profile

 • Betty
  9 juli 2014

  Ik heb ook 5 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 4 jaar in de kleutergroepen. Ik herken alles van wat je schrijft. Toch ervaarde ik het vooral als verschrikkelijk zwaar. Vooral toen we een continu-rooster kregen en dus geen middagpauze meer hadden. Ook had ik heel veel kleuters met serieuze gedragsproblemen, waardoor ik veel tijd kwijt was aan brandjes blussen en minder tijd had om echt met de kinderen te werken. Op het laatst vond ik het vreselijk en ik ben heel blij dat ik tijdens mijn zwangerschap niet hoef te werken op school. Misschien probeer ik hierna op een nieuwe school te werken…
  Betty onlangs geplaatst…Mijn zwangerschap: week 29My Profile

 • Iris
  9 juli 2014

  Hier nog een juf! Leuk om te lezen en zeker herkenbaar. Ik zit al 4 jaar fulltime in het onderwijs en geef les aan groep 3. Anders dan bij de kleuters, maar voor mij de leukste groep. Het is jammer dat er zo weinig ruimte is voor net afgestudeerde leerkrachten, het is zo’n mooi vak!

 • Susanne
  9 juli 2014

  Wat leuk om te lezen! Wel lange werkdagen hoor, phoe! Ik denk dat juf een beroep is dat vaak totaal wordt onderschat. Terwijl het gewoon hard werken is!

 • Jaimy en Laura
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen! Wij zijn allebei juf op een basisschool en geven ook les aan groep 1. Als je het ons vraagt is het de leukste baan ter wereld! 🙂
  Jaimy en Laura onlangs geplaatst…Oranje boven met Laughing Buddha van RitualsMy Profile

 • Janneke
  9 juli 2014

  Drukke dagen maar o zo belangrijk om kids zo een goede start te geven, leuk artikel!
  Janneke onlangs geplaatst…Afvallen en vakantie, hoe combineer je dat? Met 3 praktische tips!My Profile

 • Marion
  9 juli 2014

  Ik heb altijd erg veel bewondering voor mensen in het onderwijs. Of het nou op de kleuterschool is of op het middelbaar onderwijs. Mooi werk!
  Marion onlangs geplaatst…Eetstoornis ~ Herstel: Angst overwinnenMy Profile

 • Odile | Go mommy go!
  9 juli 2014

  Ik heb 3,5 jaar de Pabo gedaan totdat ik door omstandigheden moest stoppen. Daarna werkte ik als invalkracht en parttime op basisschool en vmbo. Als ik vriendinnen over hun stage of basn hoor praten mis ik het voor de klas staan altijd enorm! Ik vond zowel de kleuters als oude kinderen leuk en had het liefste een pittige klas. Nu ga ik een andere studie doen maar ergens verwacht ik uiteindelijk nog wel voor de klas komen te staan. Ik weet dat juf of meester zijn erg veel tijd en energie kost dus veel respect voor de mensen die elke dag met een lach en eindeloos geduld voor de klas staan!
  Odile | Go mommy go! onlangs geplaatst…Review: Zwitsal wasmiddel van RobijnMy Profile

 • Sanne
  9 juli 2014

  Wat leuk om te lezen! Ik moet nu mijn studiekeuze maken, en ik twijfel heel erg over de pabo. Dit verhaal heeft me wel weer aan het denken gezet, dat ik het moet proberen.

 • Miranda
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen, leerkrachten worden vaak erg onderschat. Maar ik doe het ze niet na dag in dag uit voor zoveel kindjes staan en ervoor zorgen.
  Miranda onlangs geplaatst…Loomband rage, ook wij zijn overstag.My Profile

 • Esmee
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen! Ik herken mijzelf in dit verhaal.
  Ik studeer momenteel aan de pabo en niets is mooier dan elke dag blije snoetjes van kinderen te zien en ze nieuwe dingen te mogen leren. Of dit nu groep 1/2 is of groep 8 🙂

 • margriet
  9 juli 2014

  heel herkenbaar,en leuk om te lezen.. Ik ben zelf juf van de middenbouw. Komend jaar groep 3/4 eerder meestal groep 3.

 • Mama's Jungle
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen Esther! En inderdaad, je vertrouwt toch je kostbaarste bezit toe aan een juf. Maar volgens mij ben jij wel een goeie 😉
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…OpruimwoedeMy Profile

 • Channah
  9 juli 2014

  Super leuke rubriek! En erg leuk om te lezen 🙂

 • Jenn
  9 juli 2014

  Leuk om te lezen!
  Jenn onlangs geplaatst…Het leed dat solliciteren heetMy Profile

 • Flaviena
  10 juli 2014

  Leuk om te lezen weer. Ik werk ook in het onderwijs (middelbare school) en ik krijg ook heel veel energie van die kids. Ik ben geen docent maar ICT helpdesk maar ik heb vroeger ook de kriebels gehad om les te geven.
  Flaviena onlangs geplaatst…GenoegMy Profile

 • Elize
  10 juli 2014

  Het lijkt me heel leuk om te doen. Misschien kom ik later ook wel in het onderwijs terecht, maar dan eerder op het HBO waarschijnlijk.
  Elize onlangs geplaatst…Toch nog op vakantie! (+ vakantie bucket list update)My Profile

 • Michelle
  10 juli 2014

  Wat leuk zeg om op deze manier een kijkje in iemands werkdag te nemen. Zeker omdat wij midden 20-ers (ik durf bijna niet te zeggen dat ik dat ook inmiddels wel ben als 23-jarige) allemaal zulke verschillende leventjes hebben!
  Michelle onlangs geplaatst…#100happydaysmiesemuis: dag 17-32My Profile

 • Marieke
  12 juli 2014

  Wat een boel juffen hier! Ik ben ook net afgestudeerd als juf. Ik heb zelf dan weer helemaal niks met de kleuters, maar ben juist gespecialiseerd in het oude kind, maar toch. Ik ga overigens voorlopig niet aan het werk als juf, omdat ik een eigen bedrijf heb. Gek hoe dat vaak gaat, dat je iets héél anders gaat doen dan waar je voor studeert.
  Marieke onlangs geplaatst…ZOMER BUCKET LIST | Wat ik sowieso wil doen deze vakantieMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.