Wanneer voor een tweede kindje gaan?

Mommy monday, wanneer voor een tweede kindje gaan? Dat is de vraag van deze maandag. Niet een vraag die betekend dat we al aan het plannen zijn voor een tweede, maar een onderwerp waar ik het met jullie over wil hebben. Wat is voor jou een ideaal leeftijdsverschil tussen twee kindjes? Is het juist fijn om er twee (of meer 😉  ) kort op elkaar te hebben, of is een leeftijdsverschil heel fijn? Zelf heb ik vijf jaar leeftijdsverschil met mijn oudere broer en dat vind ik eigenlijk wel heel erg prettig. Toch denk ik niet dat ik vijf jaar zou willen wachten om voor een tweede kindje te gaan. Ook wil ik kindje liever niet al te kort op elkaar, tenzij moeder natuur dit anders voor ons zou bepalen. Ik ga het vandaag met jullie hebben over het leeftijdsverschil tussen baby numero 1 en een eventuele tweede.

Wanneer voor een tweede kindje gaan?

Wat is het meest ideale leeftijdsverschil? En heb je dit eigenlijk wel in de hand?. Mijn vriend en ik hebben het er wel eens over samen en zijn er nog niet echt over uit wat we graag willen. Op dit moment zijn we allebei nog niet toe aan een tweede (goh, dat is helemaal niet raar), en vooral ik merk dat ik lichamelijk en mentaal nog niet hersteld ben van baby nummer 1. Mij lijkt een leeftijdsverschil van ongeveer 2 jaar wel heel erg mooi. Dan heb je eerst twee jaar alleen met het eerste kindje, en kun je dan je voorbereiden op een tweede. Het eerste kindje kan dan misschien ook al een beetje beseffen dat mama zwanger is en dat er een broertje/zusje aankomt. Verhalen van kindjes die heel kort naar elkaar kwamen vind ik ergens ook wel weer mooi. Ik denk dat dit de eerste jaren heel erg zwaar en druk is maar dat de kindjes na een tijd als ze wat groter zijn juist heel veel aan elkaar hebben doordat ze ongeveer in de zelfde levensfase zitten. Dat ze echt met elkaar kunnen spelen en hun verhaal bij elkaar kwijt kunnen.

Een groot jaren verschil vind ik ook heel erg mooi omdat je dan een eerste kindje eerst tot bijvoorbeeld de basisschool leeftijd voor ‘jezelf’ hebt en daarna alle aandacht weer kunt hebben voor de volgende. Overal is dus wel wat van te zeggen en ik denk dat ik daarom het compromis van een middelmatig verschil het mooiste vind.

Ook ben ik me ervan bewust dat je het niet voor het zeggen hebt. Je kunt spontaan ineens toch per ongelijk al zwanger raken, maar het kan ook zijn dat je voor nummer 2 wilt gaan en een zwangerschap maar lang op zich laat wachten. Dat zorgt dan automatisch voor een groter leeftijdsverschil. Daarbij weet ik ook niet hoe het met mijn gezondheid zal gaan en hoelang herstel van mijn eerste zwangerschap gaat duren.

Voor nu geniet ik heel erg intens van Lana, en dat ze ons enige meisje is voor nu. Momenteel heb ik daar ook wel mijn handen vol aan, vooral nu mijn gezondheid wat problemen heeft. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik in ieder geval moeder mag zijn van Lana!

Ik wil nog even benadrukken dat wij dus nog echt niet denken aan een tweede, maar dat fantaseren hierover wel heel erg leuk en fijn is. Ik ben daarom dan ook heel erg benieuwd naar jullie wensen, ervaringen, gezinnetjes en dromen! Hoeveel verschil zat er tussen jou en je eventuele broers/zussen, en hoeveel leeftijdsverschil zou je mooi vinden tussen je eigen kindjes? Heb je al kinderen, dan ben ik heel benieuwd hoeveel leeftijdsverschil daar tussen zit. Klets er dus vooral gezellig over mee in de comments, ik ben heel erg benieuwd!

Ps. Een nieuw artikel online van mij op Mommytobe.nl waarin ik vertel over het rapley en eet avontuur van mij en Lana. Klik hier voor het artikel.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

56 gedachten over “Mommy monday : Wanneer voor een tweede kindje gaan?”

 1. Ik en mijn zusje schelen 5 jaar en dat vind ik eigenlijk wel prima. Soms merk je het wel dat er behoorlijk wat leeftijdsverschil is, maar ik ben wel echt een oudere zus 😉
  Eline onlangs geplaatst…Picture Perfect #32My Profile

 2. Precies zoals je zegt: het gaat niet altijd zoals gepland. Zelf wilde ik al ‘door’ toen Olivia een halfjaar was, leek me heerlijk! Alleen manlief niet haha. Inmiddels is ze anderhalf en manlief overtuigd, maar ja, dan dus de natuur zijn werk laten doen. Ik scheel drie jaar met mijn zusje en denk niet dat onze band anders was geweest als we minder scheelden.
  Gwen onlangs geplaatst…Klusjes uitstellenMy Profile

 3. Tussen mijn kinderen zit anderhalf jaar, net als tussen mij en mijn broer en zus. Perfect voor de kinderen, hels voor de moeder. Ik zou het niemand aanraden maar vind het eerlijk gezegd wel fijn dat ik zo snel weer uit de baby’s was.

 4. Onze kinderen schelen 22 maanden. Nog net geen 2 jaar. De eerste 2 jaar was heel erg druk, maar nu vind ik het heerlijk! Ze spelen veel samen en je merkt dat het dan fijn is dat ze niet zo veel schelen. Ook is het fijn dat guusje nu naar school gaat en laura al 2 dagdelen naar de psz. Zo heb ik nu, na 4, 5 jaar al weer wat tijd voor mezelf. Heb je groter leeftijdsverschil, zit je ook langer met kinderen thuis. Het is natuurlijk maar net hoe moeder natuur op de plannen reageert, maar dat geldt net zo goed als je er na 2 jaar weer voor wil gaan of na 4 jaar.
  Geertje onlangs geplaatst…Ik Zei: Ik Val NooitMy Profile

 5. Ik scheel zelf 3 jaar met mijn broertje. Ik heb het helaas zelf niet in de hand wat betreft kinderen krijgen, ik zou al ontzettend blij zijn als het lukt om één kindje te mogen krijgen.
  Cindy onlangs geplaatst…Video: Shoplog Primark!My Profile

 6. Mijn beste vriendin heeft twee zoontjes en die schelen twee jaar. Als ik ernaar kijk, als buitenstaander, denk ik dat dat te snel achter elkaar was. Zij en haar vriend hebben het echt heel druk (vooral omdat haar vriend ook echt rare werktijden heeft), hun relatie gaat niet zo goed en een tijdje geleden zat ze er echt doorheen. Ik weet eigenlijk niet hoe het nu met haar gaat want het is niet echt een prater (en we zien elkaar ook niet zo vaak) en dat ze toen toegaf dat ze er doorheen zat was al heel wat…

 7. Je lichaam moet zeker 9 maanden ontzwangeren, dus ik zou die tijd er altijd tussen houden (indien mogelijk) voordat je opnieuw zwanger raakt. Bij mij zit er uiteindelijk tussen mijn twee jongens zo’n anderhalf jaar en ik merk wel dat het heel druk is, maar de jongens hebben ook echt gewoon heel veel aan elkaar en doen ook veel dingen met elkaar, meer denk ik dan als er vijf jaar tussen zou zitten (de oudste zal dan liever met eigen vriendjes spelen dan met broertje of zusje en nu zijn veel vriendjes zowel vriendjes van de een als van de ander). Van vrienden van mijn eigen leeftijd hoor ik ook steeds vaker dat ze meer hadden aan hun broertje of zusje die qua leeftijd maar een jaar of twee scheelde, dan aan die waar er meer leeftijdsverschil tussen zat. Omdat je toch in een andere fase zit. Maar hoe dan ook: zulke dingen vallen gewoon simpelweg niet te plannen en je moet maar hopen dat het gaat zoals je wilt dat het gaat 🙂
  Frederique onlangs geplaatst…Music monday: AmsterdamMy Profile

 8. Bij mijn kinderen zit er uiteindelijk bijna 3 jaar tussen, en dat is eigenlijk hartstikke fijn. Alle eerste momenten van de oudste waren geweest ( zoals psz etc) en ze was zindelijk, ik kon haar duidelijk voorbereiden en betrekken bij de komst van haar broertje. Wat ik wel merk nu is dat het wel weer lastig is qua buiten spelen en dingen wel of niet mogen. Zo mag Ella met een mes aan tafel bij het avondeten en hij nog niet. Ella mag alleen naar de speeltuin, hij nog niet. Hij moet in de steeg hier blijven en dat is moeilijk als je 3 bent en al heel wat zelfstandiger dan je zus destijds. Maar we doen het bij Ella eerst en dan komt Sam van de zomer om te oefenen.
  Miranda onlangs geplaatst…Zomaar een hersenspinsel van mij over vroeger en nu.My Profile

 9. Twee jaar ertussen zie je inderdaad heel veel. Schijnt ook dat veel vrouwen weer de kriebels krijgen voor een tweede (of derde) kindje als de eerste ruim een jaar oud is en het baby-achtige eraf is.

  mij lijkt 3 jaar tussen de eerste en tweede me juist ideaal. Dan is nummer 1 net even wat zelfstandiger en luistert hopelijk ieys beter als je rondloopt met een hoogzwangere buik van nummer 2. Daarin speelt mee dat ik twee jaar scheel met mijn zusje onder mij en dat leeftijdsvetschil was niet echt een succes. Ze was toen we kind waren te jong om mijn vriendinnetje te zijn en te oud als schattig klein zusje zegmaar. Zij scheelt dan weer 3 jaar met ons jongste zusje en zij hebben een betere band. Maarja dat kan ook karakter zijn natuurlijk.

  Nu denk ik dat ik graag 3 of 4 kinderen zou willen – als dat allemaal zou lukken natuurlijk – en het lijkt me dan voor de kids zelf wel weer leuk als nummer 2 en 3 elkaar snel opvolgen, dus misschien maar ruim een jaartje ertussen. Maar of dat voor mama lichamelijk een succes is….
  Barbara onlangs geplaatst…Favorieten ss 2014: Zara Baby Boy & Zara MiniMy Profile

 10. Mijn broertje en ik schelen zes jaar, naar mate we ouder worden wordt het verschil steeds kleiner en ook als kind hebben we nooit moeite gehad met het verschil. Soms deden we als gezin dingen die leuk waren voor wat kleinere kindjes en dan weer wat leuk was voor grotere kindjes. Nu we wat ouder zijn doen we eigenlijk vaker dingen samen, hebben we dezelfde humor en kunnen we wel praten over bepaalde zaken. Alleen toen mijn broertje ongeveer 10/12 was (prepuberteit) en ik 16/18 (puberteit) ontplofte het wel eens!

 11. Mijn broer en ik schelen 20 maanden en ik heb het altijd leuk gevonden! We zijn echt samen opgegroeid, altijd samen gespeeld, hij heeft me zelfs leren lopen. Het was echt wij 2 tegen de wereld om zo maar te zeggen haha. Ik weet niet hoe stressvol het is geweest voor mijn ouders maar vanuit mijn ervaring was het geweldig en ben ik heel dankbaar voor de bamd met mijn broer. Het zou kunnen dat ik net zo hecht zou kunnen zijn met mijn broer als er meer verschil tussen zat maar ik denk dat het dan wel een andere dynamiek is.
  Laura onlangs geplaatst…Friday favorites #7My Profile

 12. Ik scheel met mijn broertje vier jaar en vind dat wel heel erg leuk. Niet bewust trouwens, want mijn moeder had twee miskramen tussen ons. Achteraf wel fijn want ik ging naar school en mijn moeder had haar handen vrij voor mijn broertje 🙂 Ik wil ook nog niet aan een tweede denken en weet uberhaupt niet of die komt. Maar stel, dan is dat wel echt pas over twee, drie of zelfs vier jaar. Nog niet te groot om een kloof tussen de twee te hebben maar wel genoeg uit elkaar om zelf ook even op te laden 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Weekly diaryMy Profile

 13. Ik scheel 3 jaar met mijn zusje en dat was toen we klein waren best heel veel vond ik. Je zit dan echt in een hele andere fase. In die tijd hebben we ook veel ruzie gemaakt geloof ik haha. Nu we wat ouder zijn maakt het leeftijdsverschil niet meer zoveel uit.
  Hannah onlangs geplaatst…Outfit | Dress in black&whiteMy Profile

 14. Wat mooi geschreven Kelly! Ik scheel zelf 3 jaar met mijn zusje. Wij zijn allebei geadopteerd uit India en biologisch gezien geen zusjes. Toen ik in NL kwam wilden mijn ouders al wel graag een tweede kindje. Ze zijn volgens mij al snel gestart met de adoptieprocedure omdat dit erg lang duurt (ze kunnen zelf overigens geen kindjes krijgen). Ze hebben 5 jaar op mij moeten wachten en 3 jaar op mijn zusje. Al snel kwamen ze er achter dat er iets aan de hand was met mijn zusje, ze deed anders dan ik op die leeftijd deed. Na vele onderzoeken bleek ze zwaar autistisch en verstandelijk beperkt. Dit heb je ook met een kindje van jezelf natuurlijk niet in de hand. Mijn ouders hadden wel gekozen voor een special need kindje, een kindje waar iets mee zou zijn maar meer op gebied van een hand/voetje misse, hazenlip oid.

  Mijn ouders hebben altijd vele zorgen om mijn zusje gehad en waren en zijn nog steeds heel blij dat het met mij goed gaat. Ook ik heb nu de zorg voor mijn zusje, want ook al woont ze begeleid wonen, zorg blijft ze haar hele leven nodig te hebben natuurlijk. Kleding kopen, gesprekken etc. Ondanks dat hou ik heel veel van haar.

  Zelf willen mijn vriend en ik graag een kindje maar wanneer weten we nog niet, en natuurlijk niets is te plannen. Ik ben wel erg benieuwd wanneer jullie echt zo iets hadden van ”ja nu willen we beginnen aan een kindje”. Ik vraag mij vaak af wanneer dat zal komen, of blijft er altijd wel iets van… ja maar dit, of ja maar dat.. Of we ooit voor meer kindjes willen gaan, geen idee.. eerst maar eens kijken of we ooit een kindje mogen krijgen.
  Dita onlangs geplaatst…Even met de boot wegMy Profile

 15. Mijn broertje en ik schelen 4 jaar, maar ik had misschien wat dichter op elkaar willen zitten qua leeftijd, mijn broertje en ik hebben niet zo veel met elkaar gemeen door het verschil. Zelf zou ik niet meer dan 2 jaar tussen mijn kindjes willen later, al heb je dat natuurlijk ook niet altijd voor het zeggen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Picture Perfect | It’s Perfect!My Profile

 16. Ik scheel meer dan 5 jaar met mijn broertje en zusje, ik moet zeggen dat ik liever wat dichter bij had gezeten qua leeftijd…. Ik hoop dat wanneer ik in de toekomst een kindje mag krijgen de tweede er snel achteraan komt… Maar inderdaad, 2 jaar is een mooie periode!
  Martina onlangs geplaatst…28 April 2014 – DiaryMy Profile

 17. Bij mij schelen nr 1 en 2 24 maanden.
  Tussen 2 en 3 zit 15 maanden.
  Druk? Jazeker! Maar ze zijn echt een eenheid.
  2 en 3 nog t meeste, waarschijnlijk door t kleine verschil.

 18. Leuk onderwerp haha 😉 Hier zal als alles goed gaat straks twee jaar en twee maanden tussen de eerste en de tweede zitten. Wij hadden idd ook
  bedacht dat we twee tot drie ertussen mooi vonden. Wel hebben we rekening gehouden met het feit dat ik niet nogmaals hoogzwanger wilde zijn in de zomer. Dat vond ik echt niet fijn! Sam is van augustus en geboren tijdens een hittegolf. Valt natuurlijk niet te plannen maar ben blij dat het gelukt is.
  Jess onlangs geplaatst…Zwanger!!!My Profile

 19. Ik scheel ook 5 jaar met mijn (oudere) broer en dat vind ik nu leuker dan vroeger. We hebben nu een veel sterkere band met elkaar dan vroeger, omdat toen 5 jaar best veel was. Wel kwam hij altijd voor me op hihi 🙂 Dus dat was wel weer fijn.
  Ik kan me voorstellen dat je wel 2/3 jaar tussen de eerste en de tweede wilt, anders is het zó druk en zo kort op elkaar.. Dat lijkt me niet fijn!
  Linda onlangs geplaatst…Een ‘ode’ aan mijn vrienden.My Profile

 20. Ik denk dat je je minder moet focussen op het leeftijdsverschil tussen de twee. Klein verschil, groot verschil, allebei voor- en nadelen. Ik denk dat je veel meer moet kijken naar jouw gezondheid, hoe zit het met het werk van Yannick, hoe gaat het met Lana, ben je er zelf aan toe, zijn er grote veranderingen op korte termijn, dat soort dingen.
  Marion onlangs geplaatst…OftewelMy Profile

 21. Mijn kinderen schelen 2 jaar en 9 maanden en vind het eigenlijk wel ideaal. Tijdens de zwangerschap was ik heel moe en misselijk en mijn zoontje zat toen precies in de peuterpubertijd, dat was soms wel heel vermoeiend. Maar nu is het ook erg praktisch omdat mijn zoontje al best veel zelf kan. Mocht er nog een volgende komen (zeg nooit nooit) is dat wel pas als de jongste naar de basisschool gaat.

 22. Ahh we zitten een beetje op een zelfde lijn, als River richting de 2 gaat en het ons gegunt is willen wij ook graag voor een tweede kindje gaan.. Heb nu al volop kriebels maar vind het te zwaar nu al te kiezen voor een tweede. En nu krijgt River nog lekker veel aandacht. Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #11My Profile

 23. Leuk gespreksonderwerp! Ik kom zelf uit een gezin met zever kinderen en ik ben daar de jongste van. Tussen elk kind zit twee jaar, en tussen mijn jongste broer en ik drie jaar. Met mijn jongste broers heb ik echt veel plezier gehad en vaak gespeeld. Omdat je in dezelfde tijd opgroeid en belangrijke levensfases dicht op elkaar plaatsvinden, vind je toch meer erkenning bij elkaar. Met mijn oudere broers en zussen kan ik het ook goed vinden, maar voornamelijk vroeger, merkte je wel een soort afstand. Zij hadden verkering, bijbaan, gingen studeren, trouwen, terwijl je zelf nog een ‘kind’ bent en op de basisschool zit. Hun wereld was anders, en ondanks dat we soms iets samen gingen doen was er echt verschil met ‘grote zus’ of ‘grote broer’ en besprak ik niet zo snel dingen omdat er toch minder hechting of eenheid was.
  Lerende uit mijn eigen ervaring zou ik heel graag drie jaar tussen mijn kinderen willen hebben. Mijn zoontje is nu bijna één jaar, dus voorlopig lekker genieten van hem alleen. Aandacht, liefde en tijd schenken aan kinderen vind ik heel belangrijk.
  Judith onlangs geplaatst…Your history is not your destiny.My Profile

 24. Wij willen binnenkort ook graag voor een tweede kindje gaan. Ik kan niet wachten 🙂 Het ideale lijkt mij als er ongeveer twee jaar tussen kindjes zitten maar dit heb je niet altijd voor het kiezen natuurlijk. Mijn zus en ik schelen zes jaar, vroeger speelden we niet zo veel met elkaar maar toen we ouder werden groeiden we steeds meer naar elkaar toe.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 17)My Profile

 25. Leuk onderwerp! Ik en mijn zusje schelen 22 maanden, we zitten dus best dicht op elkaar. Vroeger botsten we nog wel eens (tegelijkertijd in de puberteit) maar nu zijn we echt dikke vriendinnetjes. Als je het voor het zeggen hebt, zou ik ook graag zo rond de twee jaar tussen mijn toekomstige kindertjes willen hebben. Lijkt me een goed verschil! Als je het natuurlijk zelf allemaal aankunt.
  Manon onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #11My Profile

 26. Leuk artikel Kelly! Tussen mijn oudere zus en mij zit 4 jr verschil. Dit vind ik een mooi leeftijdverschil. Nu zijn we ook gewoon vriendinnetjes!

 27. Ik scheel maar 20 maanden met mijn broertje. Dat is absoluut niet expres gegaan. M’n moeder kon erg moeilijk zwanger worden (het heeft echt jaaaren geduurd voor het lukte) en toen lukte het plotseling twee keer snel achter elkaar. Vooral voor m’n moeder was het best zwaar in het begin. Twee van die jonge kinders die al je aandacht nodig hebben. Maar ja, uiteindelijk krijg je ook weer wat sneller rust en tijd voor jezelf. Daarbij hebben m’n broer en ik echt een super goede band. We kunnen zo veel bij elkaar kwijt en zijn vaak echt maatjes. We hebben ook nooit veel ruzie gehad toen we jong waren, dus ik ben altijd heel blij geweest met mijn broertje en dat we zo’n beetje gelijk zijn opgegroeid.

  Maar ach, zoals al gezegd is door anderen en uit dit verhaal blijkt: het is niet echt te plannen. En ik denk dat het ook wel voor een deel aan de persoonlijkheden ligt van je kinderen of ze goed met elkaar kunnen (ongeacht het leeftijdsverschil).
  Elize onlangs geplaatst…Voedingsmiddelen die ik heb herontdekt dankzij het glutenvrije dieet!My Profile

 28. Goed om daar over na te denken. Ik droomde altijd van twee kindjes, met een leeftijdsverschil van ongeveer twee jaar. Dat gaat helaas door omstandigheden al niet meer lukken. Maar we blijven hopen… dan maar wat meer leeftijdsverschil.
  Petra onlangs geplaatst…Koningsdag 2014My Profile

 29. Lijkt me best lastig, maar zeker iets om over na te denken. Bij de komst van twee straks, zal dat minder bij ons spelen, maar ik mijn voorkeur gaat naar een verschil van 2 jaar, mochten we besluiten om nog een derde te nemen (laten we eerst maar eens ongeschonden het eerste jaar doorkomen). Ik denk dat drie in de luiers enorm veel van je eist, maar zodra de een naar school gaat/ de leeftijd bereikt waarop hij/zij zindelijk wordt, je een mooi verschil in leeftijd hebt. Daanaast is het dan ook maar de vraag of het direct ‘lukt’, dus ik zou er zeker niet te lang mee wachten. Mochten alle omstandigheden het toelaten, natuurlijk..
  sonja onlangs geplaatst…New in; Patricia Pepe jacketMy Profile

 30. Ik en mijn broers en zus zitten heel dicht op elkaar. Mijn broer en ik schelen zelfs maar 11 maanden haha. Als me broer en ik deze zomer jarig zijn geweest is het rijtje 20, 21, 22 en 23 haha. Ik vind het súper leuk! Je zit allemaal in dezelfde fase van je leven. Mijn oudste broer is nu net afgestudeerd en lekker aan het werk, maar me zus en andere broer zijn nog vol aan het studeren. Hierdoor heb je wel echt heel veel aan elkaar en kan je altijd super goed helpen. Ik moet er niet aan denken als ik nu nog een broertje/zusje had die nog op de middelbare zat, die fase hebben we afgesloten:)
  Stephanie onlangs geplaatst…FOOD: Carrot smoothieMy Profile

 31. Het valt niet te plannen, maar als ik mag kiezen heb ik het leeftijdsverschil het liefst niet al te groot. Maar dat is meer vanwege mijn eigen ervaring, bij ons zat er steeds 4 jaar tussen en dat heb ik niet altijd prettig gevonden.

 32. Volgens mij heb je deze vraag al heel vaak gehad dus fijn om zo een antwoord erop te geven! Ik vind dat je helemaal gelijk hebt: eerst je ritme vinden, genieten van Lana en de oude Kelly weer worden. Een kind krijgen of zwanger worden blijft altijd nog een geschenk! Mijn zus en ik schelen 3 jaar (2 jaar en 11 maanden) en daar heb ik nooit echt over nagedacht. Hopelijk duurt dat ook nog even voordat ik me er mee bezig hoef te houden haha
  Susanne onlangs geplaatst…Recept: Kip-satéMy Profile

 33. Hier zal er 4 jaar en 4 maanden tussen onze zoon en dochter zitten..

  Helaas niet zoals ik het gewild had maar inderdaad, het moet je gegunt zijn!
  Mijn ideaalbeeld was 2,5/3 jaar ertussen..

  Maar toen mn zoon 22 maanden was kreeg ik een miskraam, en daarna helaas nog 2.. Het heeft 2 lange jaren geduurd voor we eindelijk ‘goed’ zwanger waren.

  Had het nooit verwacht omdat ik bij de eerste miskraam nog maar 21 was, en nu inmiddels 23..
  Maar vorige week gehoord dat we een meisje verwachten en alles gaat voor zover helemaal goed!

  Nu vind ik het ook wel een fijn idee dat onze zoon in juni naar de bassischool gaat, en na de zomervakantie heb ik nog zo’n 7 weken te gaan dus kan ik het overdag heerlijk rustig aan doen!

 34. Voordat we Hayden hadden spraken Sven en ik over een eventueel leeftijdsverschil van 5 jaar. Zoveel schelen wij zelf ook met onze broertjes. Daarna zeiden we dat we in januari 2015 voor een tweede zouden “gaan”. Toen Hayden er eenmaal was en wij zagen hoe gemakkelijk het allemaal ging hebben we anders besloten. We zeiden begin dit jaar tegen elkaar dat we er niet bewust mee bezig zouden gaan, maar als het gebeurde, dan was dat goed. En ja hoor, (weer) gelijk zwanger! We zijn er heel blij mee dat dit ons zo gegund is. Hayden en de kleine zullen 19 maanden schelen qua leeftijd. Wat ons betreft een prima leeftijdsverschil. Het scheelt al wel (denk ik) dat Hayden wijs voor zijn leeftijd is, zo liep hij al los vanaf 11 maanden. Dat scheelt, nu ik zwanger ben, enorm qua tillen en alles.
  Desiree onlangs geplaatst…Me timeMy Profile

 35. Mijn broer is 4 jaar ouder en voor m’n gevoel is dat ook wel de max als je als kind nog met elkaar wilt spelen. Ik heb zelf een zoon van bijna 10 en een dreumes van 21 mndn. Omdat m’n oudste zoon uit een eerdere relatie is. Het is op zich wel leuk zo’n zelfstandig kind te hebben met een baby, want hij was 8 toen z’n broertje kwam dus kreeg het heel bewust mee, ze zijn dol op elkaar maar qua spelen is het toch een ander verhaal.
  Omdat we samen nog een kindje willen en liever geen groot leeftijdsverschil, zijn we vrij snel na z’n 1e verjaardag ervoor gegaan. Maar hij is straks 2 en een broertje/zusje is Nog niet op komst 🙁 dus je hebt het helaas niet in de hand.

 36. Ik wil niet al te lang wachten met een tweede kindje (mijn vriend trouwens ook). We hebben bij de eerste zwangerschap namelijk ervaren dat moeder natuur er soms wat langer over doet. Een groot leeftijdsverschil willen we dus proberen te voorkomen. Ik scheel 5 jaar met mijn zusje en doordat we steeds in compleet verschillende levensfases zitten is er denk ik echt wel een andere band dan wanneer we minder zouden schelen qua leeftijd. Dus het kan zo maar zijn dat Denzel straks weinig scheelt qua leeftijd met z’n broertje of zusje. Maar goed ik weet als geen ander dat je een kindje niet kan plannen dus we zullen zien wat voor moois de toekomst ons nog gaat brengen 🙂

 37. Ik ben volgens mij een van de weinige die hier reageert en helemaal geen broers of zussen heeft! En ook dat is prima. Ik had vroeger lekker veel vriendinnetjes die kwamen spelen en dat was ook altijd heel gezellig. Dus als broer en zus niet goed klikken of niet goed met elkaar kunnen spelen, dan zijn er ook altijd nog vriendjes en vriendinnetjes! Ik denk niet dat leeftijdsverschil het meest bepalend is of het werkt tussen broers en/of zussen. Het gaat ook om karakter en hoe er omgegaan wordt met beide kinderen in het gezin denk ik. Wel interessant om over na te denken, maar het leven is inderdaad niet te plannen en soms komt het gewoon op je pad en je voelt vanzelf wanneer je er weer klaar voor bent. Ik zou er niet teveel druk achter zetten. 😀
  Marije onlangs geplaatst…Diary: 37 weken zwanger, bananenbrood, wassenMy Profile

 38. Wij hebben er 4 jaar verschil tussen. Het had iets minder mogen zijn maar zeker 3 jaar vond ik een mooi leeftijdsverschil. We wilden optimaal van de eerste genieten en ik merk nu ook hoe ontzettend makkelijk ik de tweede vind omdat de oudste al zo zelfstandig is en ook naar school gaat. Ik dacht altijd dat twee kids lastiger was dan één omdat ik dat veel in mijn omgeving hoorde (iedereen heeft er zo’n beetje twee jaar tussen) maar ik vind het echt appeltje/eitje. Behalve als je nog in de nachtvoedingen zit, want je oudste is gewoon half 7 wakker en doet ook geen middagslaap meer.

 39. Interessante post! Eigenlijk ging het bij ons ‘vanzelf’. Ik raak snel zwanger… En ook de leeftijd speelt denk ik wel mee. We waren 22 en wisten dat we jong papa en mama wilden worden.
  We waren 4 maand getrouwd en toen was ik zwanger van de eerste. 6 dagen na zijn geboorte werd ik 23 jaar. 17 maanden na zijn geboorte raakte ik zwanger van zijn zusje. Een keer over gehad en toen was het meteen raak. Wel pittig hoor! We wisten dat we graag 3 kinderen zouden willen hebben als het zo mocht zijn. We konden alles aan! Een derde zwangerschap volgde ook alweer snel. Een maand voor haar eerste verjaardag werd ik zwanger van van de derde. Helaas ging het na 8 weken fout en kreeg ik een miskraam. Niet snel daarna werd ik weer zwanger en een maand na haar tweede verjaardag is nummer 3 geboren.

  Het zijn TROPENJAREN! Echt… Af en toe heb ik moeite met ademahalen. Maar ik heb geen klagen. Ik ben fulltime moeder en ik blog! In de spaarzame vrije tijd die ik over heb. Lees: dat komt erop neer dat dat ‘s avonds is als de kinderen naar bed zijn. Ze zijn nu 4, 3 en 1. Het is pittig maar ook erg leuk. Ze hebben veel aan elkaar en ik zit er nu middenin. Straks wordt het ook meteen veel ‘rustiger’. Ik ben blij dat we nu alles in één keer mogen meemaken en dat het zo gelopen is. Ik zou niet anders willen… Wel ben ik er nu achter dat de zwangerschappen enorm veel van mijn lichaam hebben gevraagd. Tussen alle zwangerschappen door kreeg ik amper de tijd om bij te komen. Mijn lichaam heeft 5 jaar in het teken gestaan van zwangere worden, zwangerschappen, bevallen (wat ook erg moeizaam ging met als laatste een operatie) en ontzwangeren en borstvoeding geven (wat een drama was) Eindelijk wordt mijn lichaam nu weer van mij en kom ik weer wat meer tot rust. Met als gevolg dat ik constant ziek ben en nu last heb van vele andere kwaaltjes. Maar goed, ik moet gewoon herstellen.
  Linda onlangs geplaatst…5 geweldige boomhuttenMy Profile

 40. Tussen mij en mijn zusje zit 3 jaar verschil, en dat is echt heel erg fijn! We kunnen goed praten met elkaar, en zij kan mij ook alles vragen over wat ik nu allemaal meemaak (puberteit enzo, haha)
  Als ik later zelf kinderen zou krijgen (wat ik heeel erg graag wil) zou ik denk ik tussen de 1e en de 2e ook iets van 3/4 jaar willen, en dan tussen de 2e en een eventuele 3e iets van 2 jaar…
  xx

 41. Wat is ideaal? Ik denk dat dat heel verschillend is. Het is ook afhankelijk van hoe je kindjes in elkaar steken. Tussen mijn kids zit 2,5 jaar. Na twee jaar besloten we voor een tweede te gaan. We zaten in een heerlijk ritme en ik voelde me goed. En het begon weer te kriebelen. 5 maanden later was het raak. Achteraf gezien, vind ik het leeftijdverschil ook prima. Zoonlief was oud genoeg om er iets van te snappen en dochterlief is redelijk makkelijk. Al zou ze iets beter mogen slapen.
  Petra onlangs geplaatst…Waarom trouwen?My Profile

 42. Tussen mijn oudste en middelste zit twee een half jaar en de middelste en de jongste 4 en half.
  Niet zo gepland we waren er gewoon zelf aan toe

 43. Ik ben zo’n geval dat ongepland zwanger is geraakt. Ik kwam er pas achter toen ik al bijna twee maanden was. Het was eerst erg schrikken, maar nu ik alweer vier maanden ben, ben ik aan het idee gewend. Ik ben zelfs nu al bezig met wanneer ik dan een eventuele tweede zou willen. Ik denk dat mijn voorkeur (en die van mijn vriend) uitgaat naar een tweede zo snel mogelijk erop. Dat heb ik met mijn broer ook. We verschillen slechts een jaar. Maar je moet er inderdaad maar net lichamelijk en geestelijk aan toe zijn.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…La VieSagistaMy Profile

 44. Het heeft beide zo zijn voor en nadelen. Ik kom uit een groot gezin (6! kinderen). Ik val onder de drie jongste, met een verschil van 1,5 jaar. Als kind vond ik het heerlijk, we speelde uren met zijn drie. Maar als puber was het wel minder, omdat drie pubers tegelijk wel heftig is! Nu ik ouder ben merk ik dat ik heel erg naar mijn oudere broer en zus trek, waarmee ik 7 en 10 jaar verschil! Vroeger had ik een stuk minder contact met hen, maar nu vind ik het heerlijk 🙂
  Laura | Love the food of life onlangs geplaatst…Ik zie: Pompeii (2014)My Profile

 45. Pingback: Bron van inspiratie – april |

 46. Mij lijkt minimaal 2,5 jaar leeftijdsverschil ideaal. Dan is de oudste net zindelijk, kan zichzelf aankleden en kan het een beetje praten.

 47. Grappig om dit te lezen, omdat je nu juist allebei hebt wat je hier beschrijft? Dus Lana en Aimy zit een aantal jaar en Aimy en Feline zitten juist dicht op elkaar. Leuk om zo te lezen dat je het dus nu allebei hebt! Misschien kun je daar nog een keertje over schrijven? Wat is je ‘beter’ bevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.