Healthy recept: Gezondere glutenvrije taart! (Lactosevrij en suikervrij)

Healthy recept: Gezondere glutenvrije taart! (Lactosevrij en suikervrij): Vandaag heb ik een geweldig lekker recept voor jullie!  Namelijk een recept voor een glutenvrije taart die tevens suikervrij en lactose vrij is! Dit recept is niet super gezond, dit is geen recept dat je als verantwoord tussendoortje onbeperkt kunt eten. Dit is taart, en taart bevat over het algemeen wat meer vetten en koolhydraten. Deze cheesecake is gemaakt zonder kaas, maar helemaal geïnspireerd op mon chou taart en ik moet toegeven, de smaak en het uiterlijk hebben er ook onwijs veelvan weg. Eigenlijk kun je deze taart een soort mooi ingepakte notentaart noemen. Ik geef gelijk een ding toe, ik gebruike vlaaifruit voor de topping wat niet suikervrij is (wel glutenvrij!). Wel leg ik in het recept uit hoe je de taart suikervrij kunt maken. Wat hebben we genoten van deze heerlijke taart. Een perfect alternatief wanneer je een glutenvrije taart wilt maken, wanneer iemand lactose intolerant is, wanneer je suikers om wat voor reden dan ook wilt weglaten. Deze taart is tevens vegan proof te maken. Ik vond het gewoon leuk om lekker in de keuken aan de slag te gaan voor een bijzondere taart. Een taart waar je veel gasten mee kunt verrassen! Zijn jullie al nieuwsgierig naar het recept? Klik dan op lees meer.

De taart bestaat uit drie verschillende lagen die je los van elkaar bereidt en op elkaar doet. Ik zal de ingredienten waarom los van elkaar benoemen. Ik ga de optie geven hoe je deze taart suikervrij kunt bereiden.

Healthy recept: Gezondere glutenvrije taart! (Lactosevrij en suikervrij)

Voor het maken van de bodem:

  • 150 gram amandelen die je een paar uur in water geweekt hebt.
  • 200 gram dadels zonder pit
  • Snufje zout
  • Een theelepel koek en speculaas kruiden (voor het bastogne effect)

Voor het maken van de ‘kaasvulling’

  • 200 gram ongezouten cashewnoten
  • 50 gram amandelen die je een paar uur in water geweekt hebt.
  • 100 gram honing of ahorn siroop
  • 100 gram gesmolten (in een pannetje) kokosboter
  • 1 citroen waar je alleen de citroen rasp van de schil voor gebruikt
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Voor de vruchten topping suikervrij

  • 200 gram rode vruchten of bananen, ander fruit naar wens
  • 3 eetlepels honing/ahorn of agave siroop
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
  • Eventueel gelatine (niet geschikt voor veganisten of vegetariërs). Als je dit niet wilt gebruiken dan is het belangrijk dat je de taart goed vriest en koel serveert.

Verder heb je een springvorm nodig om de taart in te maken.

Aan de slag voor deze gezondere taart die suikervrij, lactosevrij en glutenvrij is!

  • De bodem maak je door de ingredienten voor de bodem in de keukenmachine de mixen tot een fijn beslag. De machine maakt er automatisch een soort deegbal van. Door dit deeg plat te maken op de bodem van de springvorm krijg je een mooie bodem.  Deze plaats je even in de koelkast (ongeveer 10 minuten)

Zo ziet de bodem er dan uit.

  • Dan gaan we de kaas-look a like maken. Dit doen we door de cashewnoten, amandelen te mixen in de keuken machine. Daarna voeg je hier de gesmolten kokosboter aan toe, dan de honing, de citroen rasp en het vanille extract. Vervolgens voeg je nog een snufje zout toe. Dit mix je een tijdje tot er een glad wit mengsel ontstaat. Dit mengsel voeg je toe op de bodem die je al gemaakt had. Deze combinatie zet je in de koelkast voor 10 minuten.

Laagje twee is aangebracht, en daaroverheen gaat de vruchten topping.

  • Dan gaan we beginnen aan de vruchtentopping. In een blender of mixer doe je de vruchten die je gekozen hebt. Je kunt kiezen voor een rode vruchten topping, maar dit mag ook banaan, kiwi of wat je maar lekker vind voor deze taart. Deze mix je tot een soort prakje in de blender. Hier voeg je honing aan toe, een beetje citroensap en de vanille extract. Dit vruchtenmengsel doe je vervolgens op de taart.
  • Dan mag de taart voor een half uurtje de vriezer in. De vruchtentopping wordt dan goed hard. Het nadeel is wel dat je taart altijd gekoeld moet staan omdat de rode vruchten topping anders gaat ‘lekken’. Om dit te voorkomen kun je gelatine toevoegen aan de vruchten, dit is echter niet vegan proof! . Wij gingen voor de makkelijke, maar minder gezonde weg want wij kozen gewoon voor vlaaifruit van Hak.  Dit is echter een bom van suikers wat de taart in een stuk minder gezond maakt. Ik maakte dus even een uitzondering in mijn suikervrije eetpatroon. Een volgende keer wil ik deze taart wel suikervrij maken.

En klaar is je heerlijke gezondere taart!

Dit is echt een taart dat je als een soort variatie recept kunt zien. Wil je suikervrij eten dan maak je de vruchtentopping zelf. Wil je liever geen gelatine eten (als je veganistisch of vegetarisch bent) dan laat je dit ook weg. De taart is sowieso lactose en glutenvrij, wat een mooie bijkomstigheid is als je hiervoor intolerant bent of dit bewust wilt weglaten uit je eetpatroon. Zo kun je voor iedereen een lekkere en gezondere taart maken. Ik zeg gezonder, en niet gezond, omdat het toch taart is en je gezonder eet met een stuk fruit hihi. Taart hoort bij het leven en daar mag je lekker van genieten!

Wat vonden jullie van dit recept? Het klinkt misschien best veel werk maar eigenlijk viel dat best mee. Het vraagt vooral ook veel voorbereiding omdat je de amandelen vooraf al moet weken in water en omdat je er veel verschillende ingredienten voor nodig hebt die je misschien niet al in huis hebt.

Zouden jullie dit recept voor een gezondere glutenvrije taart! (Lactosevrij en suikervrije taart )zelf ook maken of kies je gewoon voor een normale taart? Laat het me weten in de comments.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

40 gedachten over “Healthy recept: Gezondere glutenvrije taart! (Lactosevrij en suikervrij)”

  1. Het ziet er lekker uit maar de meeste ingrediënten heb ik niet in huis.. Sowieso vind ik amandelen echt niet lekker!
    Zou t niet snel zelf maken maar ben dan sowieso meer van t koken dan bakken!
    Nicole onlangs geplaatst…Mijn nieuwe lensMy Profile

  2. beautyinsideandoutNL

    Dit klinkt echt zo goed! Ik krijg er al honger van er alleen naar te kijken:p Deze ga ik zeker een keer maken!

  3. Lijkt me heerlijk! Helaas kan ik niet alle noten eten (waaronder amandelen) dus zou ik iets anders moeten verzinnen. Maar voor die paar keer per jaar dat ik taart maak, zou ik toch sneller voor de normale monchou taart kiezen.
    Geertje onlangs geplaatst…Een Kijkje In Mijn Leven #18My Profile

  4. Wat ziet dit er heerlijk uit! En heel fijn dat er geen suiker in zit, dat probeer ik altijd te vermijden. Ik ga je recept onthouden!

  5. Klinkt erg lekker! Fijn dat het ook voor verschillende allergieën bestemd is. Ik zie dat er met veel van dat soort recepten gewerkt wordt met noten als bodem. Nog nooit geprobeerd en ik heb ook geen idee wat ik me erbij moet voorstellen. Toch maar eens een gokje wagen denk ik!
    Susanne onlangs geplaatst…Recept: Kip-satéMy Profile

  6. Ik ben het eigenlijk niet eens met suikervrij want agave en honing is ook gewoon suiker. Uiteraard is het wel iets beter dan normale witte suiker maar het is geen groot verschil. Verder lijkt het me wel een heel lekkere taart en ga ik denk ik ooit wel eens wat meer experimenteren met andere bodems dan de normale taartbodems.
    Carina onlangs geplaatst…De Tuinen – Apricot ScrubMy Profile

  7. Lekker he?! Ik heb nu ook een (frambozen) cheesecake zonder cheese op mijn blog staan, die was helemaal vegan. Je kunt namelijk in plaats van gelatine, agar agar gebruiken als opstijfmiddel. Zo hoeft de taart om stijf te blijven niet in de koelkast te blijven.

    Oh ja, een beetje zeezout in de bodem is ook lekker en in de ‘kaas’ laag deed ik sap van 4 limoenen en zaden van 4 vanillebonen. Wij hebben genoten!
    Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…How a Healthy Foodie Family Celebrates a Birthday and Goes Out for DinnerMy Profile

  8. Wat goed dat je ermee zo mee bezig bent dat je een redelijk gezonde taart maakt:)
    Het ziet er eigenlijk best lekker uit en niet belachelijk ingewikkeld:)

    Maar… Ik zou het denk ik niet zo snel maken. Ik maak eigenlijk alleen maar taart voor verjaardagen, dat is niet zo vaak, dus áls ik dan eens een taart maak…. Dan let ik niet op hoe gezond de taart is.. Oei slecht eigenlijk he!:)
    Miranda onlangs geplaatst…Recept voor gevulde kipfilet met kaasMy Profile

  9. Als je gelatine gebruikt om de vruchten te binden moet er geen kiwi bij zitten want die breekt gelatine af.
    Wil je geen gelatine gebruiken dan is agar agar een goed alternatief

  10. Pingback: Mama lifestyle blog | Recept voor gezondere Appeltaart Suikervrij, glutenvrij en lactosevrij

  11. Ik heb deze taart gisteren geprobeerd te maken voor een verjaardag en het was echt een hit! Wat super super super lekker zeg! Heb wel, net als jij, voor de makkelijke variant gekozen, met hak vlaaifruit. Dit wordt hier een nieuwe favoriet voor verjaardagen! Bedankt voor je inspiratie!

  12. Je kunt het fruit ook even opkoken met wat maizena of aardappelzetmeel (of tapiocazetmeel), dan wordt het toch dik als het afkoelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.