Waarom vroeg opstaan als mama veel voordelen heeft

Ik zeg eerlijk, ik was vroeger een ochtendmens maar dit is de afgelopen jaren veranderd. Dan stond de wekker netjes om 7.00 maar als je er dan een nachtvoeding en vroege ochtendvoeding op hebt zitten, ben je blij met elk kwartiertje extra slaap. Toch was dit niet zo handig, vervolgens moest ik enorm haasten en die stress breng je dan onbewust ook over op je kindjes. Zeker nu met het schoolritme van Lana is het niet handig. Ik nam me voor om voortaan de wekker te zetten voordat de kids wakker worden en ik deel je mijn inzichten vandaag.

Waarom vroeg opstaan als mama veel voordelen heeft

Zoals ik in de intro al zei, ik was echt een ochtendmens en in mijn studententijd en in het prille moederschap ging dat heel er goed. In de ochtend had ik de meeste energie, was ik heel productief en dit zakte gedurende de dag weg. De laatste 1,5-2 jaar is dit weggezakt. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de zwangerschappen, het geven van borstvoeding, de hormonale schommelingen die daarbij horen en de regelmaat die ik miste. Die regelmaat ontstond weer toen Lana naar school ging, 4 ochtenden per week moet ik scherp om 8.30 op school staan. Ik zette mijn wekker op tijd, maar ik lag dan zo lekker dat eruit komen een challenge was. Soms stond ik pas na 7.30 op en dat is te weinig tijd om de ochtendroutine rustig uit te oefenen. Er was steeds een reden om nog even te blijven liggen, Lana die nog een keer wil kroelen, wat ligt mijn bed zo lekker, even nog op social media scrollen en hop de tijd vliegt en ik liep vervolgens achter de feiten aan waardoor ik alsnog aan het haasten was. En haast en stress maakt mij geen leukere moeder. Ook merkte ik dat ik in de ochtend enorm moe was en dat mijn biologische klok toe was aan ritme. Ik besloot mezelf uit te dagen door elke ochtend op tijd de wekker te zetten, liefst nog voor de kids wakker worden zodat ik de ochtend echt kan benutten en zo mijn dag productief en zen kan starten.

Deze uitdaging werkt voor mij enkel wanneer ik ook op tijd naar bed ga. Als ik te laat mijn bed in ga (na 23.00) dan heb ik te weinig slaapuren gemaakt om energiek op tijd op te staan. Het beste werkt het als ik uiterlijk 22.30 ga slapen. Dan heb ik voldoende slaap gehad om fris op te staan, zelfs als daar een nachtvoeding voor Feline (rond 3.00) en een vroege ochtenvoeding (rond 6.00) tussen is gekomen.

De verleiding is groot om nog even te blijven liggen, maar door toch om 7.00 uiterlijk echt mijn bed uit te gaan (liever eigenlijk rond 6.30, dan merk je echt dat je ineens zeeën van tijd hebt!) heb ik voldoende tijd om mezelf rustig klaar te maken en daarna de drie meisjes. We zitten dan op tijd aan het ontbijt en kunnen echt even rustig ontbijten, haren kammen en ons klaarmaken. Het zorgt voor een zen gevoel voor ons allemaal. Dat alleen al is zoveel waard.

Wat het vroege opstaan mij heeft opgeleverd?
Ik merk echt dat ik een stuk relaxter ben in de ochtend en dan ook echt kan genieten van zo’n rustige ochtend. De tijd maken om mezelf rustig op te maken (in plaats van dat snel afraffelen), de tijd hebben om rustig de meisjes aan te kleden en te kletsen ondertussen. Samen aan tafel ontbijten zorgt er ook voor dat we allemaal goed eten en doordat ik een stuk relaxter ben, merk ik ook dat de kindjes wat relaxter zijn. Ze geven zelf minder weerstand en bewegen wat beter mee in het ritme. Ik zou het iedereen aanraden. Ook heb ik gemerkt dat ik meer energie heb gekregen in de ochtend. Haasten kost alleen maar energie en dat kan je echt uitputten. Zonde van de tijd 😉 Dat vermindert je concentratie en productiviteit voor de rest van de dag heb ik gemerkt. Nu begin ik wat energieker aan mijn dag nadat ik Lana op school heb gebracht. Ik heb mezelf op die manier weer aangeleerd om ochtendmens te zijn en dat voelt heel fijn.

Ik zou het zeker aanraden dit ook te proberen. Afhankelijk van hoeveel je in de ochtend te doen hebt qua ochtendroutine (hoeveel kids heb je klaar te maken bijvoorbeeld) zorg je ervoor dat je net wat meer tijd voor alle stapjes hebt als anders. Voor mij helpt het om 6.30 de wekker te zetten, er dan al uit te gaan maar soms lukt dat niet en dan geef ik mezelf tot maximaal 7.00. Ook dan heb ik voldoende tijd om rustig de hele ochtendroutine te doen met de meisjes en om energiek en relaxt de dag te beginnen.

Hoelaat sta jij in de ochtend op en heb je hier ook nieuwe voornemens voor? Ik ben benieuwd of jullie ook ochtendmensen (geworden) zijn.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

21 gedachten over “Waarom vroeg opstaan als mama veel voordelen heeft”

 1. Mijn zoons hebben van mij een ochtendmens gemaakt. Ik word elke ochtend zonder wekker wakker rond 6u en dan ga ik eruit. De jongste (negen maanden) wordt een halfuurtje later wakker dus dan kan ik nog even genieten van de rust en ontbijten.

 2. Ik moet het nog gaan ervaren als mijn baby straks geboren is, maar ik weet uit mijn omgeving dat een aantal vriendinnen en schoonzus echt zweren bij vroeg opstaan. Zij gaan vaak dan alles opruimen/ poetsen en zichzelf klaar maken om vervolgens de rest van de dag lekker met de kids bezig te zijn. Een enkeling gaat sporten nog voor de baby wakker is. Handig als dat kan!

 3. Het is zo druk en soms heel lastig mnaar met kinderen begrijp ik het want die willen eten, spelen, moeten op tijd naar school etc.
  Ik ben een ochtend mens.

 4. Herkenbaar!
  Hier ook rond 0600 uur eruit. Rustig ontbijten en aankleden. Opruimen. En dan tussen 0700 en 0800 kinderen eruit.

  Ga wel max 2200 naar bed. Is nog te laat voor mij maar ja anders heb ik ook geen leven met mn vriend.
  Jongste is 6 maanden en komt nog 2 a 3x per nacht.

 5. Ik was voordat ik mijn man kende een ochtendmens. Hij slaapt graag uit en dat is ook mijn gewoonte geworden. Ik kan er opzich wel uit in de ochtend maar blijf toch ook graag liggen. Nu Isabelle er is moet ik om 7 uur uit bed zijn op dagen dat ik vrij ben (anders 6.30) en ik merk ook dat het een stuk makkelijker gaat als ik ook op tijd naar bed ben gegaan. Ik geloof er ook in dat kinderen je aanvoelen. Dus inderdaad als jij relaxt bent, zijn zij het ook. Fijn dat het zo helpend voor je is!

 6. Heerlijk he, die momentjes even voor jezelf en rustig opstarten. Op dagen dat ik om 09:00 moet beginnen, sta ik zelf om 06:30 op en ontbijt ik op mijn gemak. Rond 07:15 haal ik dan onze dochter uit bed. Er zijn ook dagen dat ik om 07:00 moet beginnen, maar dan haal ik haar zo laat mogelijk eruit en ontbijt ze mee op t kdv.

  Hoe dan ook, ik heb het echt even nodig om rustig te ontbijten (en m’n koffie te drinken!)

 7. Herkenbaar artikel, ik was voor de zwangerschap/bevalling een ochtendmens. Dit is na de komst van Bendt niet helemaal verdwenen, maar wel minder geworden. Toch sta ik na 5 min. helemaal ‘aan’ en ben ik klaar voor de dag. Tegenwoordig probeer ik zelf al gedouched te hebben voordat Bendt wakker is. Hierdoor ben ik veel relaxter dan wanneer ik dit doe terwijl hij wakker is 🙂

 8. Mijn zoon (4 jaar) is altijd 5.30/6.00 uur wakker, dus opstaan voordat de kinderen wakker zijn daar begin ik niet aan. Op schooldagen sta ik rond 6.30 uur op, ik vind het ook het prettigst als we genoeg tijd hebben voor alles.

 9. Onze dochter Nova is bijna 7 maandjes en krijgt haar laatste fles rond een uur of 22.00 uur en dan slaapt ze tot de volgende ochtend 8-9 uur als we die dag geen afspraken hebben staan geef ik haar de fles op ons bed en kunnen we erna nog even fijn knuffelen en gaan we uiterlijk rond half 10 ons opfrissen, aankleden etc.

 10. ik ben altijd een ochtend mens geweest en stond altijd voordat ik kids had om 5 uur op, ging op mijn gemak douchen en klaar maken. toen kwamen de kids en stond ik nog om 5.30 en zorgde dat het hele huis aan kant was en gepoetst zodra hun wakker werden. nu slaap ik amper dus ben ik zowieso altijd vroeg op en heb eigenlijk nog dezelfd routine, huis poetsen en dan de rest van de dag er geen omkijken meer naar

 11. Weer een zeer herkenbaar stuk! Ik was altijd een ochtendmens. Moest er vaak om kwart over 6 uit voor mijn werk en dat was no problemo.. Ik kon dan ook soms al om 21.00 uur mijn bed induiken om bij te tanken. Met 2 kids is bijtanken er niet meer zo bij merk ik en ‘s ochtends eruit is soms een uitdaging. Toch staat mijn wekker dagelijks om 6.30 uur en dat werkt het allerfijnste. Eerst mezelf helemaal klaar maken, soms nog vaatwasser uitruimen om vervolgens de kids op mn gemak rond kwart over 7/ half 8 wakker te maken. Rustig wassen en aankleden en samen ontbijten… Dan begint de dag zoveel fijner! Als ik te laat wakker word voel ik me zo onrustig in mijn lijf niet fijn, toch is het soms een uitdaging.
  Ik ben me dat in het weekend ook aan gaan wennen, alleen een uur later. Wij willen altijd volop genieten van het weekend en vanalles doen en lang blijven liggen werkt dan vaak niet. Eer dat je dan allemaal klaar bent is het vaak half 11 en dat vinden we zonde met name van de zaterdag! Het geeft rust als ik al klaar ben, voordat de kids wakker zijn. Ik heb graag een make-uppie op en doe dat graag op mijn gemak… Op zondag kiezen we er wel vaker bewust voor wat later op te staan. De kids laten we sowieso slapen totdat ze wakker zijn in het weekend.

 12. Ik heb nog geen kinderen, maar ik sta nu ook altijd extra vroeg op. In de weekenden vind ik het heerlijk om voor 9 uur al de boel opgeruimd te hebben bijvoorbeeld. Ik hoop dat ik dit later ook kan volhouden als ik eenmaal kinderen heb. Lijkt me ideaal om toch volle aandacht aan de kinderen te geven zonder te stressen.

 13. Ik sta zelf om kwart over 5 op ( ik werk in een Zh en moet om half 8 beginnen. Ik doe dus de opstart met de kinderen ( die inmiddels redelijk zelfstandig zijn ) en mijn man doet het laatste stukje . Zo is de badkamertijden goed verdeelt , eerst ik dan roep ik voordat ik weg ga de jongste (10) die roept de middelste(12) en daarna gaat mijn man en die roept dan weer de oudste (15) nooit ruzie over wie er in de badkamer moet etc!

 14. Ik ben helemaal geen ochtendmens! Mijn dochtertje helaas wel! Zij wordt zelf wakker rond 6u en zij doet dus dienst als wekker 😉

 15. Ik heb het mega luxe, ik woon tegenover mijn werk, ben alleen, en sta dus 30 minuten voor ik op mijn werk moet zijn op! Super makkelijk ?

 16. Oh dit klinkt goed 🙂 ik was ook altijd een ochtendmens, totdat ik zwanger werd! In de eerste weken voelde ik me zo moe en ziek dat ik echt mijn bed niet op tijd uit kon komen. Ik heb zelfs minder gewerkt die periode. Nu ik wat verder in mijn zwangerschap zit, probeer ik de tijd dat ik uit bed kom wat meer terug te schroeven. Maar dat valt niet mee, soms heb ik slecht geslapen en ben ik zó moe ‘s ochtends. Op tijd naar bed gaan is voor mij ook key. Maar ook weer niet te vroeg, anders word ik ‘s nachts wakker en lig ik een uur wakker, of ik word ‘s ochtends al veel vroeger wakker. Net of mijn lichaam zegt: ‘ik wil 8 uur slaap, niet meer en niet minder’ 😀

 17. Ik ben zelf leerkracht en sta om 5.45 uur op. Ik zet mijn kleine om 7.15 uur af op het kdv en rijd dan door naar school. Ik ben daar rond 7.45 en dan begint mijn werkdag tot 17.30 / 18.00 uur :). Dit doe ik 3 dagen per week. De overige dagen geen wekker en wacht ik tot de kleine zich meldt ergens tussen 7 en 8 uur

 18. Ik word meestal zelf rond 06.00u wakker (soms wat eerder), dan douchen, aankleden, opmaken en als het lukt alvast eten. Laatste ligt eraan hoe laat mijn zoontje wakker wordt. Ik werk in het onderwijs en als ik het 1e uur moet beginnen, dan laat ik mijn zoontje zo lang mogelijk in bed liggen. Ik wil hem liever niet wakker maken, dus dan zorg ik dat ik alvast helemaal klaar ben en dan haal ik hem uit bed. Als ik later moet beginnen, dan wordt hij gewoon zelf wakker en dan kleed ik hem aan en gaan we eten. Ik wil nu eigenlijk nog gaan inzetten op dat ik ‘s avonds ga douchen, zodat ik in de ochtend nog wat meer tijd overhoud en bijvoorbeeld nog wat aan het huishouden kan doen.

 19. Ik vind het ook het fijnst om zelf vroeger op te staan dan mijn dochtertje (16 mnd). Ik werk fulltime en breng mijn dochter om 7:30 uur naar de opvang. Mijn wekker staat dan om 6 uur en om 6:15 moet ik er dan echt uit van mezelf. Dan heb ik een half uurtje om mezelf klaar te maken en daarna voldoende tijd om de dag rustig te beginnen met mijn dochtertje. In het weekend ben ik samen met mijn man, dus dan zetten we geen wekker, dochter wordt dan om 7 uur wakker en dan beginnen we heel relaxed met z’n drietjes de dag.

 20. Ik sta sinds twee weken om 6.15 uur op, zodat ik tot 7 uur kan genieten van de rust in huis en tijd voor mezelf. Heerlijk vind ik het. Al blijft de eerste stap uit bed elke keer nog even een dingetje. Maar mijn man motiveert me. Hij staat sinds een half jaar zelfs om 5.45 uur op en gaat dan eerst hardlopen en oefeningen doen. Ik misschien ook over een paar maanden, maar stapje voor stapje…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.