FOOD HEALTHY LIFESTYLE RECEPT

4 x gezonde snacks om zelf te maken

gezonde snacks om zelf te maken

Zin in een gezond tussendoortje om zelf te maken? Een lekkere snack om 10.00 of tijdens dat honger dipje om 16.00? Of wat dacht je van die moeilijke momenten in de avond, rond 20.00 dat je zin hebt om te snaaien maar toch een gezonde snack wil? Annemiek van Floraa.nl deelt je vandaag de tips voor 4 lekkere gezonde snacks die je zelf kunt maken.

4 x gezonde snacks om zelf te maken

Heb jij soms ook zo’n zin om te snacken? Maar wil je dit wel gezond doen om op gewicht te blijven?  Dit zijn vier gezonde snacks om zelf te maken:

1.    Friet van zoete aardappel

Friet van zoete aardappel is superlekker en ook heel gezond. Zoete aardappel laat je bloedsuikerspiegel namelijk niet zo snel stijgen als gewone aardappel, en dat is goed voor je gewicht. Bovendien zit zoete aardappel vol vitamines en mineralen. In dit artikel vind je een recept voor een gezonde ‘kapsalon’ met zoete aardappel.

gezonde snacks om zelf te maken

2.    Witlofbootjes

Van blaadjes witlof maak je in een handomdraai een gezonde snack. Je kunt ze vullen met van alles. Lekker en gezond is bijvoorbeeld een combinatie van zalm, augurken en roomkaas. In zalm en roomkaas zitten gezonde vetten en eiwitten. Augurken bevatten weinig calorieën en juist wel vitamine K en jodium.

Ook geitenkaas met appel is een lekkere en gezonde combinatie. Zeker als de geitenkaas afkomstig is van grasgevoerde dieren. En wat dacht van blauwe kaas en walnoten? Zowel kaas als walnoten leveren gezonde vetten en eiwitten. In combinatie met witlof is dat supergezond!

Witlof bevat veel vitamines, mineralen, vezels en probiotische stoffen. Dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar ook voor je bloeddruk, vochtbalans, energiepeil en weerstand.

3.    Groentechips

Van allerlei groenten kun je heerlijke, gezonde chips maken. Wortel, biet en koolraap zijn bijvoorbeeld heel geschikt, maar je kunt ook experimenteren met aardpeer, courgette, knolselderij, pastinaak en sperziebonen. Zelfs van boerenkool kun je groentechips maken. Dat kan in de airfryer, in een frituurpan of in de oven. Probeer dit recept eens!

Ingrediënten:

  • 3 middelgrote ongekookte bieten
  • 1½ eetlepel kokosolie
  • ¼ theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil de bieten en snijd deze in dunne plakjes, bijvoorbeeld met een dunschiller.
  3. Laat de kokosolie even smelten in en pan en giet deze dan over de bietjes.
  4. Voeg het zout toe en vermeng.
  5. Leg de plakjes biet op twee bakplaten in een enkele laag en bak ongeveer 15 minuten.
  6. Draai de plakjes en bak nog 10 tot 15 minuten, of totdat ze droog en knapperig zijn geworden.
  7. Laat ze afkoelen voordat je ze serveert.
  8. De chips kunnen maximaal drie dagen worden bewaard in een luchtdichte verpakking.

4.    Appelchips

Nog zo’n heerlijke treat, maar dan zoet. En toch heel gezond! Want appelchips kun je maken van appels en kaneel. Kaneel zit vol gezonde antioxidanten en heeft een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel.

Appels bevatten veel vezels en zijn daarmee goed voor je spijsvertering. Hoe feller de kleur van de appel, hoe mooier de chips. Felgekleurde appels bevatten ook veel antioxidanten en dat is gezond voor je lichaamscellen. Maak eens deze appelchips:

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  3. Was en droog de appels.
  4. Ontpit de appels en snijd ze zo dun mogelijk met een heel scherp mes of dunschiller (laat de schil eromheen zitten).
  5. Leg de appelschijfjes op de bakplaten in een enkele laag en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
  6. Strooi kaneel over appelschijfjes.
  7. Plaats de bakplaten in het bovenste en onderste deel van de oven.
  8. Bak ongeveer 1 uur en draai dan elk schijfje om. Laat ze daarna nog minstens 1 uur bakken. Hoe langer ze in de oven blijven, hoe krokanter ze worden.
  9. Serveer de chips meteen nadat ze zijn afgekoeld. In een luchtdichte verpakking kun je ze enkele dagen bewaren.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om gezonde snacks te maken. In dit artikel vind je nog meer gezonde snack-ideeën voor een healthy lifestyle.

Wat is jouw favo gezonde snack? Deel het hieronder in de reacties!

  Volg mij via Bloglovin' , Twitter , Instagram of Facebook of Youtube. 

Gerelateerde berichten

5 reacties

  • Larissa
    8 mei 2018

    Wat een handige tips! Ik ben echt een snoeper en ik hou van tussendoor snacken. Met deze snacks hoef ik mij gelukkig een stuk minder schuldig te voelen.
    Zelf eet ik ook graag komkommer met hummusdip tussendoor. Of ik maak een zomers fruithapje met aardbeien en appel. Maar dat is toch wat minder lekker op de zaterdagavond 😉

  • rachel
    8 mei 2018

    super lekker allemaal maar niet rach proof vanwege de vele koolhydraten die erin zitten 🙁

  • Gera
    8 mei 2018

    Ik ben gek op witlofbootjes! Heerlijk met zekfgemaakte tonijnsalade. Zelf chips maken wil ik ook nog graag een keertje doen.

  • Natasja
    8 mei 2018

    Zelf chips maken wil ik ook doen. Nog nooit van fruit gemaakt

  • Berber
    9 mei 2018

    Klinkt erg lekker! Maar ze zijn te calorierijk voor mij. Ik pak vaak wat snoeptomaatjes, een stuk fruit of een klein handje noten. Of een klein schaaltje volle yoghurt met rozijnen.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge