Zwanger1vs2Verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap, mijn ervaringen tot nu toe.
Foto links: Nu 18,5 week Foto rechts: Zwangerschap Lana 29 weken 

Vandaag ben ik 19 weken zwanger van ons tweede kindje, wauw, wat gaat het hard! En omdat er niet veel ‘veranderd’ is om als volledige update te delen, ga ik vandaag in op de verschillen die ik ervaar tussen mijn eerste zwangerschap en deze tweede zwangerschap. En dat is niet helemaal eerlijk want ik kan het enkel nog hebben over de eerste 19 weken van deze zwangerschap maar tot nu toe ervaar ik zeker verschillen. Allereerst, het is heel bijzonder om weer zwanger te mogen zijn en nu het de tweede zwangerschap is, ben ik me veel bewuster van wat ik ervoor terug krijg, waar ik het voor doe! Dat is maar goed ook want deze zwangerschap is gevoelsmatig, met name in het eerste trimester, zwaarder dan de vorige. Meer van dat soort verschillen van de eerste en tweede zwangerschap deel ik vandaag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA33 weken zwanger van Lana!

De eerste en tweede zwangerschap, het zwanger worden:
Het zwanger worden vond ik ‘spannender’ dan toen we voor Lana gingen, ik wist nu dus veel bewuster wat er komen zou, het heftige van een zwangerschap, de lichamelijke belasting en de kans op complicaties. Nog voor de zwangerschapstest dat tweede streepje aangaf, wist ik het gewoon. Een heel sterk gevoel was dat. En dan begint die reis van 9 maanden, een spannende reis met ups maar ook downs. Ik was me hier veel bewuster van. Tegelijkertijd ben ik ook veel relaxter, houd ik me niet meer bezig met ieder stapje van de ontwikkeling van dit kindje, kan ik veel beter relativeren en onzekerheid naast me neerleggen en kan ik ook beter genieten. Toen ik bij 7 weken zwangerschap het misselijkheidsvirus te pakken kreeg baalde ik wel, bij de zwangerschap van Lana fietste ik door die eerste 16 weken heen. En nu voelde ik me misselijk, ziek en zwak en vermoeid, wat een tegenvaller haha. Maar dit was bij 16 weken over en nu voel ik me fitter dan ooit.

Een tweede zwangerschap lijkt veel sneller te verlopen.
Een tweede zwangerschap lijkt sneller te gaan, wat minder spannend te zijn en ik merk dat ik veel bewuster ben van wat er gaande is. Ik maak me niet druk als ik haar een paar uurtjes niet gevoeld heb en ik ben ook minder bezig met de afspraken in het ziekenhuis. Het enige wat ik vreselijk spannend vind is die 20-weken echo. Dat vond ik bij Lana ook heel erg eng en spannend, zeker door mijn medische verhaal is de kans op complicaties gewoon wat groter. Ik hoop dat we die 20 weken echo gezond door mogen komen. Als dat allemaal goed zit dan denk ik dat ik nog relaxter in deze zwangerschap sta.

Ik voel me gewoon veel meer ervaren in het zwanger zijn, maak me niet druk om een krampje, slijmpje (sorry als dit heel nasty klinkt), of een hoofdpijntje. Ik weet gewoon dat het er allemaal bij hoort. Ook kan ik veel beter rust nemen, want ik voel het aan als mijn lichaam dit nodig heeft en ik ga die grens niet over, iets wat ik in de eerste zwangerschap wel eens overschreed. Verder ben ik eerlijk gezegd totaal nog niet bezig met een babykamer, spulletjes en dat soort dingen, we hebben nog zoveel in huis en ik weet dat die nesteldrang nog wel een keer gaat komen, voor nu ben ik blij dat mijn kantoor nog lekker op de bovenverdieping zit en we nog even niet bezig zijn met klussen en verplaatsen haha. Zodra die nesteldrang er wel is dan heb ik binnen no time m’n kantoor naar zolder gesjouwd (oké, niet zelf haha) en heeft Lana haar grotere meisjeskamer zodat de babykamer voor baby2 is. Simple as that, ik sta er gewoon veel rustiger in.

De tweede bevalling
En die bevalling? Ik kijk er naar uit! Serieus, daar heb ik nog geen sprankje angst voor. Ik weet dat het niet erger kan worden als de vorige keer, heb een hele grote wens natuurlijk te bevallen en hoe dat mag verlopen? Ik heb er vertrouwen in. Als er geen medische rompslomp hoeft te ontstaan (of nare complicaties *klopt af*) dan kijk ik er echt naar uit, ik weet namelijk waar we het voor doen <3. Ik probeer dit optimisme lekker vast te houden 🙂

Ja, tot nu toe zeg ik volmondig, zo’n tweede zwangerschap is veel relaxter dan de eerste zwangerschap, wel zwaarder doordat Lana nog om me heen loopt en doordat het in het eerste trimester lichamelijk wat tegenviel, maar mentaal vind ik het makkelijker omdat ik er relaxter in sta. Ik ben heel benieuwd hoe de volgende helft van de zwangerschap zal gaan. Ik ben benieuwd hoe andere mama’s met 2 of meer kindjes terugkijken op het verschil tussen een eerste en tweede zwangerschap. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

43 gedachten over “Verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap”

 1. Dat wat je zegt, je weet dat het niet erger kan worden dan de eerste keer….dat geeft je vast heel veel vertrouwen! Bijzonder die eerste foto’s van je zwangerschap. Weet ik nog goed en was je toen net aan het volgen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Lichtpuntjes in de herfstMy Profile

 2. Fijn dat het nu zoveel relaxter is, ondanks dus dat je de misselijkheid en de vermoeidheid had in een bepaalde periode. Kan me het ook wel voorstellen. Een tweede keer, je weet wat je te wachten staat en je bent dan een stuk minder onzeker. Hopelijk houdt dit positieve geheel aan en kan je heerlijk van de rest van je zwangerschap genieten. X
  Marion onlangs geplaatst…Therapie, mijn gewicht en het artikel van gisterenMy Profile

 3. Leuk om de verschillen te lezen. Het lijkt me inderdaad ook anders, alleen al omdat je Lana nu hebt die natuurlijk lekker peurer is. Wel fijn om te lezen dat je minder stress en ontust hebt dan bij je vorige zwangerschap
  Anouk onlangs geplaatst…All time favorite moviesMy Profile

 4. Bij de eerste zwangerschap word je moeder. Bij de tweede ben je zwanger. Daarin zit het verschil. Met een dreumes om je heen ben je drukker. Je weet wat je verwachten kan en je bent relaxter. Om er bewuster bij stil te staan ben ik uiteindelijk toch nog een zwangerschapscursus gaan doen.
  Josan onlangs geplaatst…Neerwaartse spiraalMy Profile

 5. Wat een mooi artikel! De 20weken echo is heel spannend! Ik hoop dat alles goed gaat en de rest van de zwangerschap ook gezond voor jullie beide verloopt! Ik kijk ook uit naar mijn bevalling ;-). Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…MOMMY BEAUTY: Olie smerenMy Profile

 6. Leuk artikel! Nog wel een tip, ik zou het ook leuk vinden als je wat meer aandacht zou schenken aan het verschil in buikgrootte.
  Zelf ben ik ook zwanger van de 2e en merk dat mijn buik nu al veel groter is dan bij de eerste zwangerschap!

 7. Ik had het juist andersom, mijn eerste zwangerschap verliep helemaal klacht rij en ik had nog geen idee van wat er allemaal fout kon gaan. Ik stond er best naief in. Terwijl ik bij de tweede en derde me zorgen maakte over alles!
  Tamara onlangs geplaatst…Alsof je heel dichtbij me bent.My Profile

 8. Wat leuk om te lezen Kelly. Voordat ik zwanger werd keek ik altijd heel op tegen de bevalling. Nu ik over de helft ben kijk ik er helemaal niet meer tegen op eigenlijk. Ik zie wel hoe het komt. Ik voel me nu prima en ben soms wel wat onzeker maar dat hoort er vast bij 😉
  Dita onlangs geplaatst…Boek Review: Shoot! Fotograferen met je hartMy Profile

 9. Uitkijken naar de bevalling, dat hoor je niet vaak! Goed dat je er zo in staat, dat maakt de aanloop naar de bevalling een stuk relaxter voor jullie. Ik heb zelf maar één zwangerschap meegemaakt dus kan er niet over meepraten. Zou best een tweede keer zwanger willen zijn want ik vond het heerlijk. Heb alleen een tweeling gekregen en drie kindjes zie ik toch niet helemaal zitten…
  Carlijn onlangs geplaatst…11x waarom een tweeling gewoon heel leuk isMy Profile

 10. wauw gaat idd snel lieverd 😀 en ja tweede zwangerschap was hier een eitje eigenlijk hihi was 6 maanden na de geboorte van niomi al weer zwanger 😐 oeps niet geplant en netjes aan de pil maar toch zwanger dus liep 2 zomers echt met een dikke toeter rond maar tweede was gewoon makkelijker ondanks dat niomi ook nog klein was en de bevalling eigen idem dito 😀
  snap best dat je nu vermoeider bent met kleine lana erbij maar ook dat gaat weer over hihih en straks krijg je het even drukkies maar de went en rolt vanzelf in het en met het nieuwe leventje van jullie nieuwe beeb 😀
  rachel onlangs geplaatst…Gevulde kipfiletMy Profile

 11. Ik kan er niet over meepraten, maar ik vind dit verslag zo leuk om te lezen en te lezen hoe jij alles ervaart. Ik heb al eerder inderdaad wel gehoord dat 2e zwangerschap veel relaxter is (minder angst) en vind het dan ook mooi om te horen dat jij het ook zo ervaart (en gelukkig dat jij je weer beter voelt). Op die manier kun je er volgens mij optimaal van genieten en dat is je gewoon echt gegund. X
  Deisy onlangs geplaatst…Life Lately #septemberMy Profile

 12. Mijn twee zwangerschappen waren heel verschillend! De eerste keer was ik 9 maanden misselijk, had ik een snelle thuisbevalling met erg veel bloedverlies en alle gevolgen van dien. De tweede keer moest alles voor mijn gevoel perfect zijn. Gelukkig waren de eerste 6 maanden zonder problemen. Daarna bedrust moeten houden. De gedwongen ziekenhuisbevalling ging weer erg vlot en met minder bloedverlies. Ik heb er heel bewust van genoten omdat de eerse keer zo naar verliep. Ik zat dus echt helemaal op die roze wolk. Voor mij was het verschil ondanks de complicaties bij de eerste, mentaal nog groter dan lichamelijk. Ik wist dat ik bewust moest genieten van elke goede dag!

 13. Ik hoop dat er bij ons nog een tweede zwangerschap mag komen. In het voorjaar was ik eindelijk zwanger na jaren wachten, ziekenhuisbezoeken en IVF pogingen. Helaas met 9 a 10 weken zwangerschap een missen abortion. Het hartje klopt niet meer. met 12 weken zwangerschap hebben ze een miskraam op moeten wekken en heb ik later ook nog een curretage gehad. Vorige week hebben wij de terugplaatsing van onze derde en laatste IVF poging gehad. Nu is het eerst afwachten of ik uberhaubt zwanger raak. Er ligt veel druk op omdat het de laatste mogelijkheid is. Mocht ik zwanger zijn dan denk ik dat vooral het eerste trimester door de vorige keer erg spannend gaan zijn

 14. Heel herkenbaar wat je schrijft.
  Ik ben nu 29 weken zwanger van ons derde kindje. En alle drie de zwangerschappen liepen anders. Ik vind deze toch echt wel het lichamelijk het zwaars omdat er nog twee kindjes om me heen lopen. De oudste is 5 en de andere 3.
  En inderdaad ik ervaar dat ook dat ik er veel relaxer in sta. Geen angst voor kwaaltjes enz. Heerlijk is dat en de tijd vliegt dan echt. Heel fijn dat jij je ook beter voelt nu! Hele fijn en goede zwangerschap verder!!

 15. Mooi heel mooi geschreven
  En uitgelegd.
  Ik zelf ben nu zwanger van ons derde prinsesje en ben nu 39 weken zwanger.
  Ontzettend zwaar in vergelijking met mijn vorige twee zwangerschappen.
  Mijn eerste bevalling was in totaal 6 uurtjes
  Volgens de verloskundige snel voor een eerste bevalling.
  Maar mijn tweede bevalling ging helemaal vlug super vlug
  Zo gauw de weeën de ontsluiting
  Dat doen mijn man de verloskundige belde en ze kwam ik al 8 centimeter bleek te hebben.
  We moesten als een speer naar het ziekenhuis. Want ik wilde graag poliklinisch bevallen.
  Vond ik relaxer dan thuis .
  Ook minder rommel dacht ik.
  In het ziekenhuis word je meer verzorgd.
  maar goed in de auto moest ik moeite doen de flinke pers weeën in te houden.
  Eenmaal aangekomen daar wilden de zuster of arts meteen kijken naar de hartslag van de baby.
  Ik raakteb in paniek en zei dat kan niet
  Ik moet nu persen .
  Wat was dat eng die vreselijke pers drang
  Toen keek ze inderdaad je bent op 10 centimeter zei ze verbaasd.
  Ik persten 3 keer en ze was geboren.
  Heel anders dan bij mijn eerste waarbij ik geen pers drang had.
  Wel rug weeën.
  Maar mijn dochtetjes zijn bijde eerder geboren
  De eerste 14 dagen eerder.
  En de tweede 8 dagen eerder
  Nu zit ik daar iets over heen ben benieuwd
  Wat dit kindje doet ?
  maar oo wat zwaar nu kan niet eens zitten alleen maar liggen zodra ik zit brand het van onder.
  Ik heb wel dat ik het nog even Spannend vind bij mijn tweede .
  Had bedoel ik.
  En nu in mijn derde zwangerschap vind ik het nog steeds spannend 🙂
  Leuk hoe je dit met ons deelt
  Groetjes Felicia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.