Verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap

Zwanger1vs2Verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap, mijn ervaringen tot nu toe.
Foto links: Nu 18,5 week Foto rechts: Zwangerschap Lana 29 weken 

Vandaag ben ik 19 weken zwanger van ons tweede kindje, wauw, wat gaat het hard! En omdat er niet veel ‘veranderd’ is om als volledige update te delen, ga ik vandaag in op de verschillen die ik ervaar tussen mijn eerste zwangerschap en deze tweede zwangerschap. En dat is niet helemaal eerlijk want ik kan het enkel nog hebben over de eerste 19 weken van deze zwangerschap maar tot nu toe ervaar ik zeker verschillen. Allereerst, het is heel bijzonder om weer zwanger te mogen zijn en nu het de tweede zwangerschap is, ben ik me veel bewuster van wat ik ervoor terug krijg, waar ik het voor doe! Dat is maar goed ook want deze zwangerschap is gevoelsmatig, met name in het eerste trimester, zwaarder dan de vorige. Meer van dat soort verschillen van de eerste en tweede zwangerschap deel ik vandaag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA33 weken zwanger van Lana!

De eerste en tweede zwangerschap, het zwanger worden:
Het zwanger worden vond ik ‘spannender’ dan toen we voor Lana gingen, ik wist nu dus veel bewuster wat er komen zou, het heftige van een zwangerschap, de lichamelijke belasting en de kans op complicaties. Nog voor de zwangerschapstest dat tweede streepje aangaf, wist ik het gewoon. Een heel sterk gevoel was dat. En dan begint die reis van 9 maanden, een spannende reis met ups maar ook downs. Ik was me hier veel bewuster van. Tegelijkertijd ben ik ook veel relaxter, houd ik me niet meer bezig met ieder stapje van de ontwikkeling van dit kindje, kan ik veel beter relativeren en onzekerheid naast me neerleggen en kan ik ook beter genieten. Toen ik bij 7 weken zwangerschap het misselijkheidsvirus te pakken kreeg baalde ik wel, bij de zwangerschap van Lana fietste ik door die eerste 16 weken heen. En nu voelde ik me misselijk, ziek en zwak en vermoeid, wat een tegenvaller haha. Maar dit was bij 16 weken over en nu voel ik me fitter dan ooit.

Een tweede zwangerschap lijkt veel sneller te verlopen.
Een tweede zwangerschap lijkt sneller te gaan, wat minder spannend te zijn en ik merk dat ik veel bewuster ben van wat er gaande is. Ik maak me niet druk als ik haar een paar uurtjes niet gevoeld heb en ik ben ook minder bezig met de afspraken in het ziekenhuis. Het enige wat ik vreselijk spannend vind is die 20-weken echo. Dat vond ik bij Lana ook heel erg eng en spannend, zeker door mijn medische verhaal is de kans op complicaties gewoon wat groter. Ik hoop dat we die 20 weken echo gezond door mogen komen. Als dat allemaal goed zit dan denk ik dat ik nog relaxter in deze zwangerschap sta.

Ik voel me gewoon veel meer ervaren in het zwanger zijn, maak me niet druk om een krampje, slijmpje (sorry als dit heel nasty klinkt), of een hoofdpijntje. Ik weet gewoon dat het er allemaal bij hoort. Ook kan ik veel beter rust nemen, want ik voel het aan als mijn lichaam dit nodig heeft en ik ga die grens niet over, iets wat ik in de eerste zwangerschap wel eens overschreed. Verder ben ik eerlijk gezegd totaal nog niet bezig met een babykamer, spulletjes en dat soort dingen, we hebben nog zoveel in huis en ik weet dat die nesteldrang nog wel een keer gaat komen, voor nu ben ik blij dat mijn kantoor nog lekker op de bovenverdieping zit en we nog even niet bezig zijn met klussen en verplaatsen haha. Zodra die nesteldrang er wel is dan heb ik binnen no time m’n kantoor naar zolder gesjouwd (oké, niet zelf haha) en heeft Lana haar grotere meisjeskamer zodat de babykamer voor baby2 is. Simple as that, ik sta er gewoon veel rustiger in.

De tweede bevalling
En die bevalling? Ik kijk er naar uit! Serieus, daar heb ik nog geen sprankje angst voor. Ik weet dat het niet erger kan worden als de vorige keer, heb een hele grote wens natuurlijk te bevallen en hoe dat mag verlopen? Ik heb er vertrouwen in. Als er geen medische rompslomp hoeft te ontstaan (of nare complicaties *klopt af*) dan kijk ik er echt naar uit, ik weet namelijk waar we het voor doen <3. Ik probeer dit optimisme lekker vast te houden 🙂

Ja, tot nu toe zeg ik volmondig, zo’n tweede zwangerschap is veel relaxter dan de eerste zwangerschap, wel zwaarder doordat Lana nog om me heen loopt en doordat het in het eerste trimester lichamelijk wat tegenviel, maar mentaal vind ik het makkelijker omdat ik er relaxter in sta. Ik ben heel benieuwd hoe de volgende helft van de zwangerschap zal gaan. Ik ben benieuwd hoe andere mama’s met 2 of meer kindjes terugkijken op het verschil tussen een eerste en tweede zwangerschap. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

43 reacties

 • Lifesabout
  30 september 2015

  Dat wat je zegt, je weet dat het niet erger kan worden dan de eerste keer….dat geeft je vast heel veel vertrouwen! Bijzonder die eerste foto’s van je zwangerschap. Weet ik nog goed en was je toen net aan het volgen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Lichtpuntjes in de herfstMy Profile

 • Marion
  30 september 2015

  Fijn dat het nu zoveel relaxter is, ondanks dus dat je de misselijkheid en de vermoeidheid had in een bepaalde periode. Kan me het ook wel voorstellen. Een tweede keer, je weet wat je te wachten staat en je bent dan een stuk minder onzeker. Hopelijk houdt dit positieve geheel aan en kan je heerlijk van de rest van je zwangerschap genieten. X
  Marion onlangs geplaatst…Therapie, mijn gewicht en het artikel van gisterenMy Profile

 • Saskia
  30 september 2015

  Herkenbaar. Ik maakte me de tweede zwangerschap ook minder zorgen. Wel was fysiek gezien qua spugen enzo de tweede zwangerschap zwaarder.
  Saskia onlangs geplaatst…Wat is jouw droom? #2 Yvonne vertelt..My Profile

 • Anouk
  30 september 2015

  Leuk om de verschillen te lezen. Het lijkt me inderdaad ook anders, alleen al omdat je Lana nu hebt die natuurlijk lekker peurer is. Wel fijn om te lezen dat je minder stress en ontust hebt dan bij je vorige zwangerschap
  Anouk onlangs geplaatst…All time favorite moviesMy Profile

 • Kelly
  30 september 2015

  Erg leuk om te zien dat je het nu veel relaxter ervaart! Dat je er nu meer van kan genieten is fijn, ondanks de lichamelijke klachten
  Kelly onlangs geplaatst…Review: Otterbox Strada Folio Case Samsung Galaxy S6 BruinMy Profile

 • Josan
  30 september 2015

  Bij de eerste zwangerschap word je moeder. Bij de tweede ben je zwanger. Daarin zit het verschil. Met een dreumes om je heen ben je drukker. Je weet wat je verwachten kan en je bent relaxter. Om er bewuster bij stil te staan ben ik uiteindelijk toch nog een zwangerschapscursus gaan doen.
  Josan onlangs geplaatst…Neerwaartse spiraalMy Profile

 • Sylvie
  30 september 2015

  Leuk om te lezen! Ik hoop dat ik bij een tweede zwangerschap wat meer vertrouwen in een goede afloop kan hebben; bij mijn eerste was het vanwege een baarmoederafwijking allemaal heel onzeker. Zou leuk zijn er wat meer van te genieten 🙂
  Sylvie onlangs geplaatst…Sylvie’s garderobe: Vestje en sjaal van Sans-OnlineMy Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  30 september 2015

  Leuk om te lezen hoe jij de zwangerschap nu ervaart ten opzichte van je vorige zwangerschap! Ik ben heel benieuwd hoe ik het zou ervaren als ik zwanger zou mogen zijn.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Project blogboek |De laatste keer dat…My Profile

 • Liset - Beautydagboek
  30 september 2015

  Leuk om de verschillen bij jou te lezen! Ook ik stond er in de tweede zwangerschap wat relaxter in (moest ook wel met zo’n kleintje die er al is) en je weet inderdaad al wat er gaat komen :). Dat vind ik een groot voordeel, je bent toch al wat ervaren :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Yves Rocher Ultra color crème-oogpotloodMy Profile

 • Leonie
  30 september 2015

  Leuk dat je de verschillen laat zien! Ik blijf t bijzonder vinden dat je buik sneller groeit dan bij een eerste zwangerschap.. Wauw.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamavoorspelt: Opvang voor ons kindjeMy Profile

 • EminasLifestyle
  30 september 2015

  Toen ikzwanger was van ons tweede kindje wist ik eigenlijk wel dat het een jongetje zou worden. Ik voelede me juist hetzelfde 40 wk lang.
  EminasLifestyle onlangs geplaatst…MAC Chili LipstickMy Profile

 • Charlotte
  30 september 2015

  Wat leuk om te lezen dat je er nu zo anders in staat. Kan ik me ook wel voorstellen trouwens. Alvast succes bij de 20 weken echo!
  Charlotte onlangs geplaatst…De bevalling? Toch anders dan gepland…My Profile

 • Amy
  30 september 2015

  Je klinkt heel positief! Wat fijn dat het nu een stuk relaxter is 🙂
  Amy onlangs geplaatst…Video: morning routineMy Profile

 • Celine
  30 september 2015

  Wat een mooi artikel! De 20weken echo is heel spannend! Ik hoop dat alles goed gaat en de rest van de zwangerschap ook gezond voor jullie beide verloopt! Ik kijk ook uit naar mijn bevalling ;-). Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…MOMMY BEAUTY: Olie smerenMy Profile

 • Channa
  30 september 2015

  Mijn tweede zwangerschap was veeeeel zwaarder, maar daarnaast zou ik die bevalling zo over willen doen. Mijn eerste zwangerschap verliep (achteraf gezien) vrij aardig, maar de bevalling was hel.

  Hopelijk voor jou ook een fijnere bevalling waar je positief op terug kunt kijken!
  Channa onlangs geplaatst…Picnic: boodschappen gratis thuisbezorgd! #nieuwMy Profile

 • Dorien
  30 september 2015

  Fijn dat je er zo in zit! Een tweede zwangerschap lijkt mij wel zwaarder omdat er al een kleintje rond hobbelt die je niet uit het oog kunt verliezen. Op naar de 20 weken echo!
  Dorien onlangs geplaatst…I GOT THIS: 20 MANIEREN OM EEN POND TE VERLIEZENMy Profile

 • Sara
  30 september 2015

  Leuk artikel! Nog wel een tip, ik zou het ook leuk vinden als je wat meer aandacht zou schenken aan het verschil in buikgrootte.
  Zelf ben ik ook zwanger van de 2e en merk dat mijn buik nu al veel groter is dan bij de eerste zwangerschap!

 • Femke
  30 september 2015

  Wat fijn om te lezen dat je jezelf zo relaxt voelt in jouw tweede zwangerschap. Op naar de 20-weken echo, dat jullie daar goed doorheen mogen komen en jullie lekker verder kunnen genieten!
  Femke onlangs geplaatst…Mijn favoriete.. YouTubers en YouTube filmpjes #2My Profile

 • Nicole
  30 september 2015

  Fijn om te lezen meis dat je er zoveel relaxter in staat.
  Ik ga duimen voor een goede 20 weken echo zodat je daarna gewoon helemaal kunt genieten!
  Nicole onlangs geplaatst…Alles wat je aandacht geeft, groeitMy Profile

 • Karlien
  30 september 2015

  Inderdaad, ik had dat ook dat ik minder piekerde bij tweede zwangerschap. Wel inderdaad veel zwaarder omdat er al een heerlijke dreumes rond liep.
  Karlien onlangs geplaatst…Gastblog: waarom een vakantie op Curaçao geweldig isMy Profile

 • Tamara
  30 september 2015

  Ik had het juist andersom, mijn eerste zwangerschap verliep helemaal klacht rij en ik had nog geen idee van wat er allemaal fout kon gaan. Ik stond er best naief in. Terwijl ik bij de tweede en derde me zorgen maakte over alles!
  Tamara onlangs geplaatst…Alsof je heel dichtbij me bent.My Profile

 • Mamasruntheworld
  30 september 2015

  Wat fijn dat je er zo positief in staat! Ik hoop dit ook allemaal snel mee te maken 🙂
  Mamasruntheworld onlangs geplaatst…Menstruatiecyclus.. wie?My Profile

 • Marijke I EasyDailyFood
  30 september 2015

  Bijzonder om te lezen hoe jij het mee maakt. Leuk om te lezen!
  Marijke I EasyDailyFood onlangs geplaatst…Gezonde appeltaart koekjesMy Profile

 • Dita
  30 september 2015

  Wat leuk om te lezen Kelly. Voordat ik zwanger werd keek ik altijd heel op tegen de bevalling. Nu ik over de helft ben kijk ik er helemaal niet meer tegen op eigenlijk. Ik zie wel hoe het komt. Ik voel me nu prima en ben soms wel wat onzeker maar dat hoort er vast bij 😉
  Dita onlangs geplaatst…Boek Review: Shoot! Fotograferen met je hartMy Profile

 • Marije | Mumstheword
  30 september 2015

  Ik zit nu middenin mijn eerste zwangerschap.. Nog geen vergelijkingsmateriaal dus! Maar ik ben heel erg benieuwd hoe ik dat ga ervaren 🙂
  Marije | Mumstheword onlangs geplaatst…10 Dingen die ik wil doen tijdens mijn zwangerschapsverlofMy Profile

 • Cindy
  30 september 2015

  Ik hoor van meerdere mensen dat de tweede zwangerschap anders verloopt: De buik is er eerder bijvoorbeeld. Ik heb zelf geen idee, eerst mijn eerste zwangerschap goed door lopen, buikje begint een beetje te komen!
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – holiday specialMy Profile

 • Tamara
  30 september 2015

  Leuk dat je het met elkaar vergelijkt. Wel fijn dat je nu een stuk relaxter bent!
  Tamara onlangs geplaatst…Terugblikken op de summergoals 2015My Profile

 • Vanessa
  30 september 2015

  Fijn om te lezen dat je tweede zwangerschap relaxter verloopt. De eerste keer lijkt me inderdaad een stuk spannender en onzekerder omdat je niet weet wat je kan verwachten.
  Vanessa onlangs geplaatst…De leukste en grappigste zoekresultatenMy Profile

 • marie-louise
  30 september 2015

  Leuk artikel! Groeit jouw buik nu ook veel sneller bij de tweede?

 • Carlijn
  30 september 2015

  Uitkijken naar de bevalling, dat hoor je niet vaak! Goed dat je er zo in staat, dat maakt de aanloop naar de bevalling een stuk relaxter voor jullie. Ik heb zelf maar één zwangerschap meegemaakt dus kan er niet over meepraten. Zou best een tweede keer zwanger willen zijn want ik vond het heerlijk. Heb alleen een tweeling gekregen en drie kindjes zie ik toch niet helemaal zitten…
  Carlijn onlangs geplaatst…11x waarom een tweeling gewoon heel leuk isMy Profile

 • Saskia
  30 september 2015

  Wat een leuk idee om je twee zwangerschappen met elkaar te vergelijken, ik ben benieuwd of je inmiddels al een naam hebt bedacht voor de baby!
  Saskia onlangs geplaatst…Recensie: Simone van der Vlugt – De ReünieMy Profile

 • Marjon
  30 september 2015

  Leuk dat je deze verschillen benoemd! Leuk om te lezen en wat fijn dat het deze keer relaxter is!

  Liefsxx
  Marjon onlangs geplaatst…Maxime alweer 2,5 jaarMy Profile

 • Camilla | ForeverMama
  30 september 2015

  Wat heerlijk om te lezen hoe optimistisch jij bent, en dat je er nu meer van kan genieten! Het is je gegund en ik hoop ook dat je bevalling gaat zoals jij wilt :). Ik had hetzelfde gevoel, maar was ook heel veel mindere kanten vergeten 😉

  Liefs, Camilla
  Camilla | ForeverMama onlangs geplaatst…GI-YU babyverzorging: speciaal voor de donkere huid!My Profile

 • Malou
  30 september 2015

  Ik kan me goed voorstellen dat het zwaarder is, doordat je nu ook voor Lana zorgt. Leuk om de verschillen te lezen 🙂
  Malou onlangs geplaatst…WINNEN: LOST MY NAMEMy Profile

 • rachel
  30 september 2015

  wauw gaat idd snel lieverd 😀 en ja tweede zwangerschap was hier een eitje eigenlijk hihi was 6 maanden na de geboorte van niomi al weer zwanger 😐 oeps niet geplant en netjes aan de pil maar toch zwanger dus liep 2 zomers echt met een dikke toeter rond maar tweede was gewoon makkelijker ondanks dat niomi ook nog klein was en de bevalling eigen idem dito 😀
  snap best dat je nu vermoeider bent met kleine lana erbij maar ook dat gaat weer over hihih en straks krijg je het even drukkies maar de went en rolt vanzelf in het en met het nieuwe leventje van jullie nieuwe beeb 😀
  rachel onlangs geplaatst…Gevulde kipfiletMy Profile

 • Deisy
  30 september 2015

  Ik kan er niet over meepraten, maar ik vind dit verslag zo leuk om te lezen en te lezen hoe jij alles ervaart. Ik heb al eerder inderdaad wel gehoord dat 2e zwangerschap veel relaxter is (minder angst) en vind het dan ook mooi om te horen dat jij het ook zo ervaart (en gelukkig dat jij je weer beter voelt). Op die manier kun je er volgens mij optimaal van genieten en dat is je gewoon echt gegund. X
  Deisy onlangs geplaatst…Life Lately #septemberMy Profile

 • Marieke
  30 september 2015

  Mijn twee zwangerschappen waren heel verschillend! De eerste keer was ik 9 maanden misselijk, had ik een snelle thuisbevalling met erg veel bloedverlies en alle gevolgen van dien. De tweede keer moest alles voor mijn gevoel perfect zijn. Gelukkig waren de eerste 6 maanden zonder problemen. Daarna bedrust moeten houden. De gedwongen ziekenhuisbevalling ging weer erg vlot en met minder bloedverlies. Ik heb er heel bewust van genoten omdat de eerse keer zo naar verliep. Ik zat dus echt helemaal op die roze wolk. Voor mij was het verschil ondanks de complicaties bij de eerste, mentaal nog groter dan lichamelijk. Ik wist dat ik bewust moest genieten van elke goede dag!

 • janske
  30 september 2015

  Fijn dat het nu fijner is! Dat hoop ik op ook zoooo erg!
  janske onlangs geplaatst…25 Random Questions TagMy Profile

 • ik
  1 oktober 2015

  Ik hoop dat er bij ons nog een tweede zwangerschap mag komen. In het voorjaar was ik eindelijk zwanger na jaren wachten, ziekenhuisbezoeken en IVF pogingen. Helaas met 9 a 10 weken zwangerschap een missen abortion. Het hartje klopt niet meer. met 12 weken zwangerschap hebben ze een miskraam op moeten wekken en heb ik later ook nog een curretage gehad. Vorige week hebben wij de terugplaatsing van onze derde en laatste IVF poging gehad. Nu is het eerst afwachten of ik uberhaubt zwanger raak. Er ligt veel druk op omdat het de laatste mogelijkheid is. Mocht ik zwanger zijn dan denk ik dat vooral het eerste trimester door de vorige keer erg spannend gaan zijn

 • Kim | Kimsbloglife
  1 oktober 2015

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik heb er helemaal geen ervaring mee maar vind het wel leuk om te lezen. Fijn dat de misselijkheid nu over is en dat je relaxt ben, ik duim heel erg met je mee dat alles prima verloopt!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Tips voor een (goedkope) citytrip naar Barcelona: eten, drinken en bezoekenMy Profile

 • Eline
  2 oktober 2015

  Wat fijn dat die misselijkheid echt weg is nu. Misselijkheid kan zo verlammend werken!
  Eline onlangs geplaatst…VijgensaladeMy Profile

 • Marieke
  3 oktober 2015

  Heel herkenbaar wat je schrijft.
  Ik ben nu 29 weken zwanger van ons derde kindje. En alle drie de zwangerschappen liepen anders. Ik vind deze toch echt wel het lichamelijk het zwaars omdat er nog twee kindjes om me heen lopen. De oudste is 5 en de andere 3.
  En inderdaad ik ervaar dat ook dat ik er veel relaxer in sta. Geen angst voor kwaaltjes enz. Heerlijk is dat en de tijd vliegt dan echt. Heel fijn dat jij je ook beter voelt nu! Hele fijn en goede zwangerschap verder!!

 • felicia
  11 maart 2016

  Mooi heel mooi geschreven
  En uitgelegd.
  Ik zelf ben nu zwanger van ons derde prinsesje en ben nu 39 weken zwanger.
  Ontzettend zwaar in vergelijking met mijn vorige twee zwangerschappen.
  Mijn eerste bevalling was in totaal 6 uurtjes
  Volgens de verloskundige snel voor een eerste bevalling.
  Maar mijn tweede bevalling ging helemaal vlug super vlug
  Zo gauw de weeën de ontsluiting
  Dat doen mijn man de verloskundige belde en ze kwam ik al 8 centimeter bleek te hebben.
  We moesten als een speer naar het ziekenhuis. Want ik wilde graag poliklinisch bevallen.
  Vond ik relaxer dan thuis .
  Ook minder rommel dacht ik.
  In het ziekenhuis word je meer verzorgd.
  maar goed in de auto moest ik moeite doen de flinke pers weeën in te houden.
  Eenmaal aangekomen daar wilden de zuster of arts meteen kijken naar de hartslag van de baby.
  Ik raakteb in paniek en zei dat kan niet
  Ik moet nu persen .
  Wat was dat eng die vreselijke pers drang
  Toen keek ze inderdaad je bent op 10 centimeter zei ze verbaasd.
  Ik persten 3 keer en ze was geboren.
  Heel anders dan bij mijn eerste waarbij ik geen pers drang had.
  Wel rug weeën.
  Maar mijn dochtetjes zijn bijde eerder geboren
  De eerste 14 dagen eerder.
  En de tweede 8 dagen eerder
  Nu zit ik daar iets over heen ben benieuwd
  Wat dit kindje doet ?
  maar oo wat zwaar nu kan niet eens zitten alleen maar liggen zodra ik zit brand het van onder.
  Ik heb wel dat ik het nog even Spannend vind bij mijn tweede .
  Had bedoel ik.
  En nu in mijn derde zwangerschap vind ik het nog steeds spannend 🙂
  Leuk hoe je dit met ons deelt
  Groetjes Felicia

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.