De kinderen voorbereiden op verhuizen: Hoe wij dat doen

De kinderen voorbereiden op verhuizen

De kinderen voorbereiden op verhuizen: Hoe wij dat doen
Momenteel zijn we volle bak aan het klussen in ons nieuwe huis. We hebben 1,5 week geleden de sleutel gekregen en de vooraf gemaakte planning wordt nu uitgewerkt. Dat betekent ook een heleboel chaos, op en neer rijden tussen twee huizen en ook het regelen van oppas zodat wij aan het huis kunnen werken, maar ook gaat ons normale werk gewoon door. Een hele gekke periode die vooral voor de kinderen heel apart is. Ik ga vandaag vertellen hoe wij de kinderen voorbereiden op de verhuizing en tijdens deze periode van klussen in ons nieuwbouwhuis.

De kinderen voorbereiden op verhuizen: Hoe wij dat doen
16 maanden geleden ons droomhuis gekocht

Het is al ruim 16 maanden geleden dat we ons nieuwbouwhuis gekocht hebben, toen was Aimy nog geen jaar oud en Feline zat nog niet eens in mijn buik. We hebben toen enkel Lana over onze verhuisplannen verteld maar voor haar was het natuurlijk ook nog heel ver weg. Pas sinds de laatste maanden vertellen we er meer over tegen Lana (vaak in bijzijn van Aimy). Bijvoorbeeld wanneer we gingen winkelen voor ons huis en wanneer we kijkdagen hadden bij ons huis. We hebben Lana en Aimy een keer meegenomen naar zo’n kijkdag  toen het huis al bijna af was. Daarvoor leek ons niet zo nodig omdat het nog heel onduidelijk was wat het zou worden, maar ook omdat het daarvoor nog niet zo’n kindvriendelijke omgeving was met alle steigers en ladders. Sinds een aantal weken vertellen we meer over ons huis en de plannen. Dat we een tuin gaan krijgen met een groot speeltoestel bijvoorbeeld, of dat ze straks in een groot bad kan ipv. de kleine badjes waar ze nu in gewassen worden. We merkten vooral dat we er met Lana al goed over kunnen praten dus waar mogelijk betrekken we haar erbij. Zo mocht ze zelf de verfkleur voor haar kamer kiezen (natuurlijk roze haha) en vertelden we dat we over een paar maanden in het nieuwe huis gaan wonen en dat haar bedje en kast dan ook allemaal meegaan. En natuurlijk haar speelgoed en knuffels. Dan rolt er vanzelf een gesprek uit met spulletjes die ze ook allemaal mee wil verhuizen.

De kinderen voorbereiden op verhuizen: Hoe wij dat doen

Vrienden van ons hebben om de hoek van ons nieuwe huis een huis gekocht en zij wonen er inmiddels al in. Yannick heeft hen geholpen met over verhuizen dus op die dag ben ik met de meisjes daar ook gaan kijken. Dat maakte veel indruk, vooral op Lana. Ik denk dat ze zo ook al een beter beeld kreeg van wat er komen gaat.

5 april, de sleuteloverdracht en klusperiode
Op de dag van de sleuteloverdracht is Lana ook komen kijken in ons nieuwe huis en dat vond ze heel interessant. Ze vond het heel leuk om te zien hoe haar ‘prinsessenkamer’ er nu bij staat en ze stelde steeds vragen over wanneer we er gaan wonen. Voor Aimy is het allemaal nog te abstract heb ik het idee wat voor haar leeftijd ook logisch is.

Momenteel zitten we dus volop in de periode van klussen en omdat we vrijwel alles laten doen (hello : twee linkerhanden) is het toch een heleboel geregel. We krijgen gelukkig veel hulp van mijn vader die samen met Yannick alle voorbereidingen treft zodat de bouwvakkers steeds gelijk aan de slag kunnen voor het uitvoeren van de klus. Mijn moeder past momenteel veel op de kinderen zodat ik gewoon mijn werk kan blijven doen, maar ook zodat ik hier en daar kan helpen waar mogelijk. Dat kan zijn met het verzorgen van de koffie voor de bouwvakkers of een lekker broodje, of om mee te denken in de plannen. Ook pendel ik op en neer tussen mijn ouders waar de kids regelmatig zijn en ons eigen huis.

Het is een hele gekke periode en we proberen de kinderen daar zoveel mogelijk over te vertellen, maar ze ook zo min mogelijk te belasten met de stress en druk die het ons ook geeft. Voor hen proberen we alles gewoon door te laten gaan, leuke dingen met ze te doen en de tijd die we met ze door kunnen brengen zo optimaal en fijn mogelijk te benutten. Ze zullen er zeker wat van meekrijgen maar dat is niet te vermijden en ook dat helpt hen in de voorbereiding naar de grote verandering die bij de verhuizing gaat komen.

Verhuizen met kinderen, een hectische periode
We hopen eind mei echt te gaan verhuizen en dan zal de werkelijke impact tot uiting komen. Het zal heel gek voor ze zijn om niet meer in ons oude huis te komen en dat ze een nieuwe kamer hebben om in te slapen. Lana en Aimy hebben allebei een eigen slaapkamer op zolder en ook dat zal erg wennen zijn. Ik zal jullie daar in een aparte update van op de hoogte houden.

Ik ben benieuwd hoe jullie je kinderen voorbereid en begeleid hebben tijdens een verhuizing en eventuele klusperiode. Mocht je nog handige tips of ideetjes hebben laat ze dan zeker achter bij de reacties, we kunnen veel van elkaar leren.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

9 reacties

 • Lisette
  17 april 2018

  En niet vergeten om in die periode van stress af en toe wat leuks met ze te doen…

 • chucky1012
  17 april 2018

  Fijne en goede tips om kinderen voor te kunnen bereidden…..

  Xoxo

 • Dianne
  17 april 2018

  Onze oudste was bijna 2 jaar bij de verhuizing. De laatste weken voor de verhuizing was hij regelmatig in het nieuwe huis. In de laatste week nam ik steeds al wat spullen mee, ook speelgoed. Zo kreeg hij steeds meer het idee dat hij een nieuw huis kreeg. Na de verhuizing 1 middag slecht geslapen daarna waren de kids al totaal ingeburgerd. Ze vonden de ruimte in huis HEERLIJK!!!

 • rachel
  17 april 2018

  het is een chaotische en stressige situatie zoon verhuizing en de kids zullen best uit hun hum zijn en zullen dalijk moeten wennen, maar meestal pakken ze dat snel op en zeker als ze zo jong zijn, komt goed meis 😀

 • Chaya
  17 april 2018

  Wij hebben ons huis zelf laten bouwen. Onze zoon heeft de eerste paal erin geslagen (op het knopje gedrukt dan). De dag dat het dak erop ging, ben ik bevallen van onze dochter. Wij hebben ze elke keer meegenomen naar de bouwplaats tot het klaar was. De eerste keer dat we in ons nieuwe huis sliepen, dacht onze zoon dat we in een vakantiehuis zaten, haha. Voor je het weet, is alles weer ‘normaal’ en zullen de kinderen niet anders weten.

 • Priscilla
  17 april 2018

  Wij hebben toen ook afscheid genomen van ons oude huis door op de laatste dag pizza te gaan eten in een kaal huis dus op de grond. Ze mocht zelf verf uitzoeken en haar eigen verhuisdoos inpakken en uitpakken in het nieuwe huis. Ze vond het wel lastig dat papa veel weg was. Klussen en werken en ik was toen 32 weken zwanger dus ik kon veel bij der zijn en leuke dingen doen dat vond ik heel fijn en zij ook. Ook hebben we haar soms mee genomen naar het nieuwe huis omdat ze zo benieuwd was en we hebben x taart gemaakt voor de harde klussers en uitgedeeld dat vond ze helemaal leuk. Zo was ze toch betrokken 🙂

 • jodi - Lief thuis
  17 april 2018

  Wij hebben de spruit vanaf het moment van de sleutel een aantal keer echt meegenomen naar het huis om rond te kijken. Te spelen of gewoon even te kijken. Wij deden zelf erg enthousiast over het nieuwe huis en dat nam hij al snel over. Hij noemt het huis nu (5 maanden later) nog steeds ‘het nieuwe huis’. Een goede voorbereiding, uitleg en meenemen in het proces is denk ik heel belangrijk.
  Ik vond vooral het stukje afscheid nemen van het oude huis lastig. Leg een 2 jarige maar eens uit dat hij daar nooit meer komt.

 • Rachel
  17 april 2018

  Onze jongste zat nog in mijn buik en de oudste was net 1 jaar. Heel veel uitleg konden we hem niet geven. Om hem alvast te laten wennen, hebben we zijn kametje als eerst in orde gemaakt. Dan kon hij daar alvast wennen als we in het huis bezig waren. Hij heeft niet veel last gehad van de verhuizing, maar ik denk ook dat hij te jong was om te beseffen wat er allemaal gebeurde.

 • Shantal
  18 april 2018

  Ik lees graag mee voor tips! Wij hebben 16 april de sleutel van ons nieuwe huis gekregen en ik bereid m’n dochtertjes van 4 en 2 voor op het verhuizen en het veranderen van school..
  Qua klussen betreft kan ik niks doen, want er komt in juli nog een derde kindje bij!
  Heel spannend allemaal en toch wat tijdsdruk.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.