Uit eten met kinderen : Tips en ervaringen

Uit eten met kinderen

Uit eten met kleine kinderen? Dat is in mijn ogen heel goed te doen. Wij gaan regelmatig uit eten met onze kinderen en hebben hier enkel positieve ervaringen mee. Ik krijg weleens de vraag hoe wij dat doen, of de kinderen zich wel ‘gedragen’ in een restaurant. Naar wat voor restaurants we gaan en waar we dan op letten om het voor de kinderen ook leuk te maken. Ik deel vandaag mijn tips en onze ervaringen hiermee.

Van baby af aan al lekker mee uit eten.
Wij zijn dol op eten en op lekker eten. Ik vind eten ook echt een sociale bezigheid, een fijn momentje om de dag door te nemen en het gezellig te hebben met familie of vrienden. Dat wil ik ook meegeven aan mijn kinderen, dat samen eten een momentje is van gezelligheid, van genieten en ontspanning. Wij gaan ook graag uit eten en die traditie wilden we niet loslaten sinds we ouders zijn. Daarom namen we Lana al als baby mee naar restaurants. Dan plande ik het diner zo tussen twee voedingstijden in en meestal sliep ze dan gewoon in de kinderwagen. Toen Lana ouder werd bleven we dit doen, maar dan zat ze gewoon erbij in de kinderwagen. Sinds ze in een kinderstoel kan zitten, zit ze op die manier bij ons aan tafel en peuzelt ze lekker mee van al het lekkers wat we bestellen. Met Aimy hebben we precies hetzelfde gedaan, die gaat ook van jongs af aan al mee en die krijgt dan een meegenomen hapje als eten. Ook geven we haar wat stukjes brood wanneer we een broodplankje erbij bestellen.

Kindermenu, kinderstoel en wat speelgoed meenemen
Als we uit eten gaan dan kijken we altijd of het restaurant een kindermenu aanbiedt en kinderstoelen heeft zodat Lana (en inmiddels ook Aimy) er lekker bij kunnen zitten. Lana krijgt dan een kindermenu en ik vraag dan aan de ober of deze kindermaaltijd wat eerder mag komen, zo hoeft Lana niet te wachten. Ook neem ik vaak wat te spelen mee zoals kleurtjes, haar knuffel, een autootje, popje. Zelf kies ik er niet voor om haar dan een ipad of filmpje te geven, maar voor veel ouders werkt dit wel goed, dus maak hier vooral je eigen keuze in.
Voor Aimy geldt hetzelfde, die laat ik erbij zitten in een kinderstoel of in de kinderwagen. We hebben een vrij hoge kinderwagen (Stokke) waardoor ze er op onze hoogte bij kan zitten. Ook voor haar neem ik altijd wat speelgoed mee zoals een rammelaar, knisperboekje, knuffeltje. Op die manier is het voor de kindjes ook heel leuk om gezellig mee uit eten te gaan.

Uit eten met kinderen
Wat tips voor het uit eten gaan met (kleine) kinderen:

 • Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, hoe vroeger je ze aanwendt om gezellig met papa en mama mee uit eten te zijn, hoe normaler ze het vinden en hoe makkelijker het voor hen en jezelf is.
 • Keep calm, geniet van de gezelligheid met je gezin. Hoe spannender jij het vindt, hoe meer weerstand je kindje zal geven.
 • Bij de meeste restaurants zijn kinderen van harte welkom, selecteer een restaurant waar kinderstoelen aanwezig zijn en een kindermenu, dan weet je gelijk dat het oke is. Sommige chiquere restaurants zijn minder gericht op kinderen en die kan je dan ook beter overslaan of bezoeken wanneer je gezellig als datenight met z’n tweetjes uit eten gaat.
 • Neem wat te eten mee, bijv. een rijstwafel, stukje fruit, rozijnen of iets anders om ze te geven als het lang duurt tot hun eten er is.
 • Neem wat speelgoed mee, de favoriete knuffel, kleurpotloden en een kleurboek, Lego etc. Sommige restaurants hebben een speelhoek, dat is helemaal leuk voor de kinderen.
 • Vermeld bij het reserveren al dat je een (of meerdere) kinderstoelen wenst, dan weet je zeker dat je deze hebt.
 • Als je babyhapjes wilt laten opwarmen dan is het handig dit gelijk aan te geven of in de desbetreffende hoek te doen waar een magnetron staat. Zo kun je je kindje te eten geven wanneer je kindje honger heeft en (nog) niet van het volwassen menu kan mee eten. Uit eten met kinderen

Sinds we kinderen hebben, heeft het onze voorkeur om liever niet voor zelf-service restaurants (zoals buffetten) te kiezen. Onze ervaring is namelijk dat er dan steeds een ouder bij de tafel blijft, terwijl de andere eten gaat halen. Daarna is de andere ouder aan de beurt en eet je alsnog niet samen.Waardoor je de hele avond veel van tafel bent terwijl de kinderen ‘moeten’ blijven zitten.  Het steeds weglopen voor het buffet is voor kleine kinderen wat onrustiger dan wanneer het eten bediend wordt. Hierdoor eet dat een stuk rustiger dan bij zelf-service restaurants. Op vakantie ontkom je er niet aan, maar wanneer je de keuze hebt dan gaan wij liever restaurants met bediening omdat dit ook voor de kinderen een stuk rustiger is. Voor andere ouders kan dit juist wel de voorkeur hebben, zeker wanneer kinderen al zelf goed kunnen lopen om hun eigen eten te halen, dan zorgt het lopen juist voor een onderbreking van het lange tafelen.

Dit waren zo mijn tips en onze ervaringen met het uit eten gaan met kleine kinderen. Wij doen het regelmatig en genieten hier erg van. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen en tips zijn! Laat het me zeker weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

39 gedachten over “Uit eten met kinderen : Tips en ervaringen”

 1. Uit eten gaan met mijn kinderen vind ik zo gezellig. Gelukkig vinden zij het ook gezellig. Wij gingen twee weken geleden nog uit eten, wat uiteraard weer een feestje was. Ik schreef er zelfs nog een artikel over (met tips). Mijn ervaring is ook dat ik mijn kinderen al van jongs af aan overal mee naartoe neem. Niet alleen naar het restaurant, maar zelfs naar zakelijke afspraken. Ik denk wel dat mede daardoor ik mijn kinderen zo makkelijk overal mee naartoe kan nemen.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Weekmenu 3: wat aten wij de afgelopen week? (inclusief recepten)My Profile

 2. Wat fijn om jouw ervaringen te lezen. Ik merk dat ik ‘t nog spannend vind om dit te ondernemen (8weken oud). Maar we gaan over 2 weekjes een midweekje weg en willen dan ook wel weer een xtje gaan uiteten… dus dat zal de eerste x gaan zijn! Idd tussen de voedingen door en maar hopen dat ze slaapt, haha.
  Ik vind de meeste restaurants trouwens echt niet handig voor gezinnen met een kinderwagen.. dus ben benieuwd of we wat kunnen vinden.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Dingen die ik (anders) doe, nu ik mama ben!My Profile

 3. Ik vind het inderdaad belangrijk om vanaf een vrij jonge leeftijd ze me uit eten te nemen. Dat zie ik echt als een leersituatie. Ook om netjes met bestek te eten, te leren converseren aan tafel. Het verbaast mij tegenwoordig erg om veel kinderen achter smart phone of iPad te zien. Heb je even een speciaal family quality moment parkeer je je kind hier achter…jammer.
  Josan onlangs geplaatst…Derma Eco Woman body OilMy Profile

 4. Ik vind het altijd leuk om mensen met kinderen in een restaurant te zien… Ik heb zelf een aantal jaar in een restaurant gewerkt waar wij een kinderanimatie hadden. Veel mensen die dit hoorden vond dit gek, maar het was echt een uitkomst. De ouders kwamen hier heel graag en de kinderen konden gewoon op en neer van het restaurant naar de zaal achterin met de trampoline, ontzettend veel speelgoed, een playstation.. noem het maar op.
  Femke onlangs geplaatst…Tuesday Tag Day: 100 vragen die niemand aan je stelt #2My Profile

 5. Wij gaan helaas niet meer regelmatig uit eten maar dat heeft niets te maken met onze dochter maar meer dat het momenteel even niet kan. Maar we nemen haar anders meestal wel mee. Ze zit echter nu wel in de fase dat ze niet op haar stoel wil blijven zitten dus als we gaan dan ergens waar een speelhoek ofzo is..
  Nicole onlangs geplaatst…Bedankavond met De buffetten boerMy Profile

 6. Het grote probleem is bij ons vooral dat je niet weet hoe de avond gaat lopen. Gaan ze flink zijn of gaat het een rot avond worden? Ze blijven zo onvoorspelbaar. Wij gaan alleszins regelmatig uit eten, nieuwe smaken leren kennen, familie momentjes leren appreciëren etc.
  sabrina onlangs geplaatst…ZebraboekMy Profile

 7. Wij hebben onze kleine meneer nog maar 1 keer meegenomen, maar toen was hij nog maar een week of 6 denk ik. Hij is meestal rond etenstijd erg druk en huilerig, dus ik vind het nog wat te spannend om hem weer mee te nemen. Binnenkort toch maar weer eens proberen!
  Marije onlangs geplaatst…Plaatjes kijken #7My Profile

 8. Hele goede tips! En als je kinderen van jongs af aan al af en toe laat kennis maken met deze situatie, dan is het niet nieuw en vinden ze het vaak ook erg leuk. Het lijkt me ook veel gezelliger om met het hele gezin te gaan, en niet altijd maar met zn 2en.
  carolien onlangs geplaatst…Veranderingen op LiefsCarolienMy Profile

 9. Wij hebben dezelfde ervaring met uit eten gaan. Lise gaat ook regelmatig mee. Wel laten we haar vaak nog van onze gerechten mee-eten omdat een heel kindermenu vaak erg veel is voor haar. Bij de meeste restaurants is het helemaal niet gek om alleen een extra bordje te vragen 🙂 Wij doen trouwens ook niet aan filmpjes/spelletjes aan tafel en dat werkt tot nu toe prima!
  Monique onlangs geplaatst…De babynaam… Volgens mij zijn we eruit!My Profile

 10. Hartstikke goed dat jullie dit ook gewoon doen. Je hebt helemaal gelijk: hoe vroeger je ermee begint, hoe sneller ze eraan wennen. Ik ben zelf voor het eerst uit eten geweest met mijn meiden toen ze twee weken oud waren.. haha toen lagen ze er alleen maar rustig bij in de kinderwagen. Vorige week zaterdag ook geweest, ze zijn inmiddels 15 maanden, en dat ging ook prima. De kunst zit ‘m in vermaak aanbieden en ze lekker zelf laten eten (op die leeftijd dan). Amy en Maisie vinden dat geweldig, ze kijken hun ogen uit in een restaurant. En als ze af en toe wat lawaai maken, vinden mensen dat vaak alleen maar leuk. Aanstaande vrijdag gaan we weer, kijk er nu al naar uit 🙂 O ja, en je moet wel een beetje los kunnen laten dat je rustig kunt tafelen, want dat is er bij ons vaak niet bij. Zolang je je daarop instelt, is er niks aan de hand.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: tweeling samen spelen of elkaar in de haren vliegen?My Profile

 11. Goede tips! Morris is nog geen vijf maanden oud, maar heeft al heel veel restaurants van binnen gezien. Toen hij één week oud was ging hij voor het eerst mee, en dat zijn we blijven doen. Hij slaapt nu vaak gewoon in de wagen, en als hij wakker is ligt hij rustig om zich heen te koekeloeren. We gaan het er ook echt proberen in te houden! Ik vind het (nog?) niet fijn om hem naar oppas te brengen om uit eten te gaan, dus vind het heerlijk dat het zo kan!

 12. interessant artikel
  bij ons was het eerlijk gezegd niet zo succes met onze twee kleine prinsesjes uit eten gaan
  yara de oudste was toen 3 jaar en ons tweede dochtertje was toen net 2
  en het was een ramp ons oudste dochtertje was een handebindertje telkens draaien op haar stoel willen weglopen
  de tweede was precies het tegenovergestelde wel heel zoet en rustig zat rustig met haar duim in haar mond
  maar het was ook niet leuk voor haar omdat we telkens bezig waren met de oudste
  toen ze 2 was was het nog erger de vorken en messen vielen van tafel
  shame shame
  vandaar dat wij besloten nooit meer in ieder geval de oudste mee te nemen uit eten
  nu is ze trouwens 7 en heel rustig geworden herken haar niet meer terug haha

 13. Wat fijn dat je ze gezellig meeneemt 🙂
  De tips die jij noemt hebben we ook toegepast. Met de oudste dochter van 2,5 gaat dit prima.die is voorbeeldig. De jongste van 8 maanden daarentegen…die wilt van jongs af aan niet in de kinderwagen liggen/zitten of slapen. Dus dat zorgde voor een huilende baby aan tafel. Nu ze ouder is en kan zitten gaat het beter. Maar als mevrouwtje de koek op heeft wilt ze alléén in haar bedje slapen. Dus lekker uiteten terwijl ze een duwtje doet in de kinderwagen zit er niet in..grr haha
  Iemand daar tips voor?

 14. Wij gaan bij grote voorkeur het liefst zonder kinderen. Niet omdat ze lastig zijn trouwens! Maar ze hebben er in mijn ogen gewoon weinig aan. De dreumes is liever aan het rond scharrelen en dat wil ik dus niet in een restaurant. Dan zit ik niet meer relaxt. De oudste is bijna acht maar die vindt het het zelf niet leuk. Hij is sowieso altijd binnen een minuut uitgegeten. Als we met familie gaan gaat hij overigens wel altijd mee uiteten maar dan gaat hij idd vaak op de telefoon ofzo.
  Priscilla onlangs geplaatst…30 DBCNL 9: Genânte momentenMy Profile

 15. Leuke tips! Wij gaan ook regelmatig met Femke uiteten of in het weekend buiten de deur ontbijten. Ze vindt het prachtig en kijkt haar ogen uit (14mnd). Wij geven liever geen speelgoed of iPad aan tafel, ik ben benieuwd of we dat vol kunnen houden als ze straks niet meer genoeg heeft aan het om zich geen kijken…
  Anna onlangs geplaatst…De kleine keuken – Winactie! Gezonde snackjes!My Profile

 16. ben ik met je eens het is buiten of je kindje nou lastig is of niet
  ook niks aan denk ik voor die kleine kinderen zoals mijn oudste altijd uit haar stoel wilden en liever het restaurant uit liep
  ik denk dat het voor een peuter of dreumes saai is en ze zich al gauw gaan vervelen

 17. de tablet of dergelijke geef ik mijn kinderen wel
  zeker in de auto want anders is het zelf ook weinig rust haha
  dacht ook altijd zal wel mee vallen
  maar blijkt toch wel nodig je kunt het allemaal willen mar in de praktijk pakt het meestal anders uit
  geef ook toe soms werkt het ook om ze uit hun vervelende bui te halen met de tablet
  afleiden haha moet kunnen niets mis mee vind ik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.