Tips: Op autovakantie met kinderen

Al sinds ik me kan herinneren ga ik al op autovakantie. Mijn ouders namen mij en mijn broer ook al overal mee naar toe. Zo hebben we vrijwel iedere streek in Frankrijk gezien, maar ben ik ook geweest in Luxemburg, België, Oostenrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland kun je genieten van een heerlijke vakantie. Een autovakantie kan naar een camping zijn, maar ook een hotel, familiebezoek, een huisje etc. Wij zijn kort geleden met ons gezin met twee kinderen op autovakantie naar Zuid-Frankrijk geweest en ik deel je vandaag mijn tips voor een geslaagde autovakantie met kinderen.

Tips: Op autovakantie met kinderen


Als de bestemming gekozen is, de accommodatie geboekt en de route uitgestippeld is, dan kun je je voorbereiden op je autovakantie! Onwijs leuk om met kinderen te doen want je hebt alle vrijheid om te reizen op de manier die jij wilt, stops te maken zovaak en waar je wilt en je kunt veel bagage meenemen. Jij (en je partner) zijn de chauffeurs van jullie vakantie! Afhankelijk van hoelang je reis duurt kun je deze in een keer maken (met stops) of je plant je reis met etappes waarin je tussendoor op plaatsen overnacht. De keuze is aan jullie.

Tips voor vertrek:
Zorg ervoor dat je alle benodigde bagage al ruim vooraf gaat inpakken. Zo begin ik vaak een week vooraf al met het verzamelen van de reisdocumenten (zijn ze nog geldig?), de medische hulpmiddelen (moet ik nog medicatie bestellen/ halen bij de apotheek?) en andere zaken waar je wat tijd voor nodig hebt indien ze niet op orde zijn. Ik zorg ervoor dat ik mijn apotheek-tasje gereed heb met alle zelfhulp medicijnen (paracetamol in zetpil en tabletvorm, norit, medicatie bij insectenbeten, neusspray, middelen bij misselijkheid, ORS etc). zodat we niet voor verrassingen komen te staan wanneer er ziekte ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat je verzekeringspapieren op orde zijn (ben je lid van de ANWB?, neem de pas mee!). Check of je navigatiesysteem nog werkt of neem ouderwets kaarten mee (is geen tip van mij, ik kan daar niet mee overweg haha). Zo kan ik nog veel meer zaken noemen maar dit zijn de belangrijkste denk ik zo.

In de winkel haal je lekkers voor onderweg (drinken, broodjes, snoepgoed, chips etc.), maar ook praktische zaken zoals reistabletjes bij misselijkheid, pepermuntjes, gezichtsreinigingsdoekjes, handgel om tussendoor op te kunnen frissen etc. Neem voldoende kleding mee, niet alleen kleding waarbij je rekent op warm weer, maar ook warme sokken, een dikke trui, een extra deken etc.
Tip: Reis je met kinderen, zorg ervoor dat je voor hen een geldig identiteitsbewijs hebt, dit is ook nodig voor een baby.

Ik stem de bagage altijd zo af op dat ik ‘handbagage’ heb waar ik tijdens het rijden bij kan, en normale bagage die in de kofferbak zit. Alles wat je voor jezelf en je kinderen bij de hand wilt hebben, houd je in de auto binnen handbereik zodat je al rijdend dit kan pakken. Niet dat je de klos bent als de favo Frozen knuffel van je dochter in de kofferbak verstopt zit, terwijl je op de snelweg daar achter komt en je meisje ontroostbaar is 😉 Been there

Los van deze praktische tips, ga ik nu over op de tips met betrekking tot reizen met kinderen. Wij zijn met Lana een aantal keer op autovakantie geweest, dit was steeds naar Frankrijk. Dit deden wij toen zij 3 maanden, 9 maanden en nu 2,5 jaar oud was. Tijdens onze laatste autovakantie was Aimy voor het eerst mee en 3 maanden oud. Mijn ervaring is dat met een baby reizen het aller makkelijkst is. ‘Als de baby haar natje en droogje heeft, is het goed’ 

Tips voor een autovakantie met een baby tot 1 jaar:
Je kindje zit nog in een autostoel groep 0 (bijv. Maxi cosi) en het is belangrijk dat je kindje hier niet uren na elkaar in dezelfde houding in zit. Stop regelmatig bij een tankstation. Haal je kindje eruit, voed je kindje en geef hem/haar een schone luier. Je baby zal het fijn vinden om even te knuffelen, te ‘kletsen’ of te spelen, om wat extra aandacht te krijgen tussen de lange rit door. Verschonen doen wij in de auto door het aankleedkussen achterin de kofferbak de leggen op de koffers want zo kun je je kindje gemakkelijk (en toch warm) verschonen. Persoonlijk vind ik dit frisser dan bij een openbare toilet, ook vind ik dat (vooral in de nacht) een veiliger gevoel geven omdat we dan beiden bij de auto (bomvol waardevolle spullen) kunnen blijven. Na het verschonen kan je als ouders wel om en om even zelf naar het toilet natuurlijk.

Zorg ervoor dat je kindje het in de auto niet te warm (of te koud) heeft, want dat geeft snel een zweterig en oncomfortabel gevoel. Bij een autovakantie met baby geldt ook, je moet geluk hebben. Sommige kindjes slapen bijna de hele reis, op de stops na. Andere kindjes vinden het niet leuk en zijn wat onrustig. Je kunt er dan voor kiezen om een van de twee ouders achterin te laten zitten, naast de baby. Je kunt je kindje dan aankijken en vermaken. En ik zal niet ontkennen dat ik ook weleens een borst kon aanbieden al zittend op de achterbank in een rijdende auto, zonder mijn kindje uit de maxi cosi te halen, wanneer de nood daar hoog voor was, dit was Yoga 2.0 kan ik je vertellen. 

Tips voor een autovakantie met kinderen ouder dan 1 jaar:
Ook voor een dreumes/peuter/kleuter/kind is het belangrijk regelmatig te stoppen om uit de autostoel gehaald te worden. Even een stukje wandelen, frisse lucht op doen, wat eten, drinken, luier verschonen of naar de wc. Dit is een fijne onderbreking tussen de lange rit door. Zorg voor lekkers voor onderweg. Een keer een extra snoepje wat ze thuis bijna nooit krijgen, of lekkere broodjes die je thuis al samen gesmeerd hebt. Zo maak je dat je kindje steeds iets heeft om tijdens de reis naar uit te kijken. Is je kindje snel wagenziek? Neem Primatour mee, dat zijn tabletjes (te koop bij de drogist) en als je die voor de reis geeft (let op de juiste dosering voor jouw kindje) dan voorkomt dit een hoop misselijkheid.


Entertainment voor onderweg
Naast lekker eten en drinken, is entertainment ook belangrijk. Neem de favoriete muziek van je kindje mee, hier is K3 een dikke hit, leuke boekjes om uit voor te lezen etc. Maar wat voor ons de beste aankoop was zijn Dvd schermpjes met een portable dvd-speler. Ik was zo iemand die altijd riep ‘Dat is toch niet nodig!‘ maar ik ben om. Lana vond het fantastisch om tijdens de lange autorit (10 uur incl. pauzes lang) naar haar favoriete filmpjes te kunnen kijken. Je kunt ook een tablet meenemen, maar Lana is hier nog niet zo bekend mee om deze zelf te bedienen waardoor ze apps steeds afsluit of verwijdert. Vandaar dat de dvd-speler die wij alleen kunnen bedienen de oplossing was.

Naast dat je voor je kinderen goed zorgt, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Wij vonden in de nacht rijden ideaal omdat de kinderen dan slapen, maar dit moet je zelf lichamelijk ook aankunnen. Ga altijd uitgerust op reis en stop regelmatig om ook voor jezelf een sanitaire stop te houden, wat te eten en drinken en de benen te strekken. Indien mogelijk kun je samen de route verdelen en om en om rijden. Ik vind de tankstations en rustplaatsen in het buitenland erg prettig. Je kunt er gebruik maken van het toilet, wat eten en drinken en andere levensmiddelen kopen. Vooral een kopje koffie is erg welkom tussen zo’n lange rit door.

Nog een extra tip. Zorg ervoor dat je een juiste autoverzekering hebt afgesloten en verdiep je hierin door bijvoorbeeld autoverzekeringen met elkaar te vergelijken op een vergelijkingswebsite. Dit kan een hoop zorgen besparen om zo zorgeloos op reis te kunnen met de auto.

Het allerbelangrijkste voor je autovakantie geldt: geniet! De vrijheid van zelf de mogelijkheid hebben om te rijden naar een prachtige plek waar je met je gezin op vakantie gaat, vinden wij zo fijn! Zet leuke muziek op, zing luidkeels mee, maak grapjes samen en karren met die bak ;). Als jij relaxt bent, dan zijn je kinderen dat ook en dan zal de rit een heel stuk makkelijker verlopen dan wanneer je er zelf gestrest bij zit. Enjoy your holiday!

Ik ben benieuwd wat jullie van dit (enorm lange) artikel vonden vol tips vanuit mijn eigen ervaringen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips want dit zal door iedereen anders beleefd worden. Ga jij weleens op autovakantie of heb je plannen? Laat het me weten bij de comments, ik ben benieuwd!

Op zoek naar tips voor een vliegvakantie met een kind? Daar schreef ik ook al eens over.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Tips: Op autovakantie met kinderen”

 1. Toen mijn zoontje 1 jaar was zijn we eens naar Berlijn gereden. Ging ontzettend goed en hij sliep de helft van de reis. Met twee kinderen zo’n lange rit maken vind ik toch iets spannender.
  Saskia onlangs geplaatst…Inpaklijst vakantie DreumesMy Profile

 2. Haha ik probeer me voor te stellen hoe je over de maxi cosi heen hebt gehangen 😉 Maar mij lijkt een autovakantie met kleine kinderen nog wel een dingetje. Wij zijn vorig jaar gaan vliegen en dat ging heel erg goed. Dit jaar weten we het nog niet.
  Charlotte onlangs geplaatst…Wil jij in mijn vriendenboekje schrijven?My Profile

 3. Toen wij vorig naar naar Spanje reden met onze net 1 jarige hadden we ook een kleed mee zodat we tijdens de stops deze konden neerleggen en zij kon spelen. Deden we ook toen ze baby was en we naar Texel gingen. Die dvd speler is wel een tip alleen wilden wij deze niet alleen voor zo’n reis aanschaffen..
  Nicole onlangs geplaatst…Recept: zomerse pastasalade met mangoMy Profile

 4. Handige tips! Onze langste autovakantie was ongeveer 4 uurtjes rijden dus geen ervaring met heel super lang rijden. Ik zorg iig altijd dat ze bij hun speelgoed kunnen zodat ze kunnen spelen en natuurlijk wat lekkers te eten en drinken!

 5. Enorm handig deze tips! Wij zijn al een paar keer op vakantie geweest met de oudste. Dit was ook altijd met de auto. Nu is de jongste 1 maandje oud en willen wij in het najaar weer gaan, maar dan als gezinnetje van 4. Nu al zin in! En inderdaad baby’s zijn heel gemakkelijk voor mee op vakantie. Peuters zorgen voor wat meer uitdaging 😉
  marie-louise onlangs geplaatst…Samen zwangerMy Profile

 6. Het lijkt me echt heftig, zo’n lange reis met een kind. Mijn ouders hebben zes kinderen en ik ben de vierde, dus logistiek gezien was het toen al niet meer handig. Tot en met de derde reden ze ook gewoon richting Zuid-Frankrijk, zonder een centje pijn haha. Ik ben benieuwd hoe wij dit gaan doen!
  Marije onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 34My Profile

 7. O thanks voor deze tips! Ik denk dat wij meer van de vliegvakanties gaan zijn (schreef ik twee weken geleden nog over) maar we zullen vast wel een keer met de auto gaan. Veel stoppen en entertainment lijken me onmisbaar. Om eerlijk te zijn, was ik nooit zo van de DVD-spelers achterin de auto. Ik denk dan: dat hadden wij vroeger ook niet, er is toch wel meer te doen voor een kind?! Maar kan me ook wel voorstellen dat ze daar heeeeel zoet mee zijn…
  Carlijn onlangs geplaatst…De resultaten van je baby laten huilen (pfiew, ik kan weer slapen)My Profile

 8. Wij zijn schipper dus mijn zoontje van 7 maanden heeft wekelijks lange autoritten. Het gaat eigenlijk heel goed en hij slaapt eigenlijk altijd. Tussendoor als het tijd is om te eten even stoppen, maar anders zo min mogelijk

 9. Wij zijn schipper dus mijn zoontje (7 maanden) heeft elke week te maken met lange autoritten, maar gaat tot nu toe super goed. Hij slaapt eigenlijk de hele rit.

 10. Wij zijn vorig jaar naar Noord-Frankrijk geweest en dat beviel zo goed met de auto, dat we dit jaar een stuk verder gaan. Het gaat inderdaad allemaal prima als je zorgt voor voldoende stops, lekker veel eten en drinken en entertainment 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Sissy-Boy Kids lookbookMy Profile

 11. wij zijn nooit echt met de auto op vakantie geweest wel dagjes weg waar we ook lange ritten maakten en dan ging er ook een zooi mee en ook lekker dvd kijken in de auto, en wij hadden van die dienbladen die ze over hun beentjes konden zetten zodat ze konden kleuren
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 19 juni 2016My Profile

 12. Haha die borstvoeding geven met je kindje in de maxcosi… Ik dacht dat ik de enige gek was haha. Leuk artikel! Ik hou van auto vakanties met de kindjes!

 13. Yoga 2.0 hahaha dat ken ik wel! Hang hier regelmatig op de meest onmogelijke manieren over mijn kind heen om hem te voeden als hij weer eens niet bij me wil liggen. Dank voor de tips. Wij willen op vakantie als Mees 5 maanden is en eigenlijk zie ik er best een beetje tegenop, die reis…
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.