TIPS: Van ledikant naar peuterbed, hoe en wanneer?

van ledikant naar peuterbed

Wanneer maak je de stap om van een ledikantje, over te gaan naar een groot bed of peuterbed? Dit dilemma hebben we met Lana al meegemaakt, wij stapten over toen we voor de baby (Aimy) die op komst was, het ledikantje gingen gebruiken en Lana toe was aan een groter bedje. Nu hebben we dit vraagstuk weer, maar dan voor Aimy. Pedagoog Femke deelt hier vandaag de ideale tips voor bij het maken van deze overstap. Wat als je kindje de stap heel spannend vindt? En hoe kun je je kindje hier zo goed mogelijk aan laten wennen?

Wanneer maak je de overstap van ledikant naar peuterbed?
Pedagoog Femke: Kijkend naar de leeftijd van een kind kunnen we zeggen dat de meeste kinderen toe zijn aan een groot bed als zij tussen de 2,5 en 3 jaar zijn. Kijkend naar de lengte van een kind kussen we zeggen dat ongeveer 90 centimeter een goede lengte is om over te stappen. Maar de leeftijd en lengte zeggen zeker niet alles.

Als je kind uit zijn ledikantje probeert te klimmen, is het goed om het ledikantje de deur uit te doen. Ook als je kindje nog jonger dan 2,5 jaar is. Dit is namelijk best een gevaarlijke situatie. Als je kind zelf aangeeft dat hij of zij wel in een groot bed zou willen slapen, betekent dit ook dat je kindje er klaar voor is.
Is jouw kindje al ouder dan 3 jaar en al langer dan 90 centimeter, maar denk jij dat hij de geborgenheid van zijn ledikantje nog nodig heeft? Geen probleem! Zolang hij er niet uitklimt, kun je hem prima in zijn ledikantje laten slapen.

van ledikant naar peuterbed

Een geschikt bed (groot bed of peuterbed)
Na het ledikantje heb je simpelweg 2 opties: een peuterbed of een ‘groot bed’. Het verschil tussen een peuterbed en een groot bed is dat een peuterbed korter is en een rekje heeft. Het voordeel van een groot bed is dat het jarenlang meegaat. Eventueel kun je voor een groot bed ook een los bedhekje kopen, zodat je kind er niet uit kan vallen.

Hoogslapers en stapelbedden zijn meestal nog niet zo geschikt voor peuters en kleuters. Deze bedden kunnen gevaarlijk en eng voor kinderen zijn.

Hoe maak je de overstap?
Het is belangrijk om een goed moment voor de overstap te kiezen. Als er grote veranderingen op de planning staan, zoals een verhuizing, beginnen op de peuterspeelzaal of het krijgen van een broertje of zusje is de overstap voor je kindje extra lastig. Het beste is dus om te kiezen voor een rustige periode.

Daarnaast kunnen de volgende tips goed van pas komen om de overstap van ledikant naar groot bed gemakkelijker te maken:

 • Ga samen met je kind het nieuwe bed uitzoeken
 • Laat je kind helpen bij het in elkaar zetten van het bed
 • Bereid je kind emotioneel goed voor op de nacht in zijn nieuwe bed. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Je bent nu al zo groot dat je al in een groot bed kan slapen!’
 • Houd het slaapritueel aan wat jullie altijd gebruiken. Bijvoorbeeld: pyjamaatje aan, tandjes poetsen, een boekje lezen en welterusten zeggen met een dikke kus.
 • Komt je kindje nog regelmatig zijn bed uit? Blijf je kindje dan terugbrengen naar zijn bedje en vertel dat hij nu lekker gaat slapen.
 • Heb je het idee dat je peuter het echt eng vindt? Overweeg dan om een aantal nachtjes naast je kind te gaan slapen en dit langzaam af te bouwen.
 • Weigert je kind echt om in zijn grote bed te slapen? Haal dan het ledikantje weer tevoorschijn en probeer het over 2 maanden opnieuw. Hebben jullie de overstap al gemaakt? Hoe verliep dit.

Dit artikel is geschreven door Femke. Zij is pedagoog en de eigenaresse van Online opvoeden: een blog over het opvoeden en opgroeien van (jonge) kinderen. Meer informatie vind je op www.onlineopvoeden.nl.

Ik ben benieuwd wanneer jullie de stap naar het grotere bed gemaakt hebben en hoe dit is gegaan is met je kindje. Heb jij nog handige tips om de overstap makkelijker te maken?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

14 gedachten over “TIPS: Van ledikant naar peuterbed, hoe en wanneer?”

 1. Hi Kelly,

  Wat een leuk artikel om te lezen onze dochter van ruim 2 jaar (okt. 2015) slaapt sinds een maand in haar ledikant die is ongebouwd tot soort slaapbankje. Wij hebben hiervoor gekozen omdat het dan wel nog haar vertrouwde bedje is maar de stap straks kleiner is naar een peuterbed als haar broertje wordt geboren.

  (Het ledikant is van twf en kan van ledikant tot bedbank omgebouwd worden en daarna zelfs tot 1 persoonsbed.)

  Over 2 maanden wordt haar broertje geboren, dus er staan genoeg spannende momenten voor de deur. Voor haar broertje gebruiken we eerst een wieg zodat ze zelf kans kiezen of dat ze straks in haar bedbank slaapt of in haar halfhoogslaper (onder of boven). Dit alles straks in haar nieuwe grote meisjes kamer met uitzicht op de koeien.

  Zo hopen wij dat ze makkelijker de stap kan maken en dat het ledikant dan weer vrij is voor gebruik voor haar broertje.

 2. Nou hoe toevallig, we zijn nu bezig met een ander bedje voor de kleine meid. Onze dame wordt natuurlijk steeds langer en is vooral een draaikont in bed en daardoor ook een flinke “beuker” (Dat haar hoofdje niet onder de bulten zit…?).
  Wij zijn heel erg op onderzoek naar een bedje en nemen haar hier ook in mee. Het witte ijzers bedje (die Lana denk ik ook heeft zo op de foto te zien) is favoriet en zal het denk ik ook worden.
  Een nieuwe mijlpaal dus, maar wel eentje die we samen heel rustig gaan aanpakken ?.
  Dank voor de tips!
  Liefs ?

 3. Hoi Kelly, Onze dochter slaapt vanaf +/- 19 maanden in een peuterbedje. (I.v.m. 2e kindje op komst) Ik vond het zelf nog te vroeg maar manlief had zoiets van we kunnen het toch proberen. Het eerste slaapje was een middagslaapje zodat ze vast kon ‘wennen’ en daarna de nacht in. Wat vond ik dat spannend! Maar het gaat super goed. Ze komt er niet zelf uit en wacht tot ik (of papa) haar uit bed komt halen.:) het bedje is van haar nichtje geweest dus dat vond ze natuurlijk ook helemaal leuk. Groetjes Kim

 4. Wat een interessant artikel weer! Ons meisje is 2 weken geleden en 19mnd naar een peuterbedje gegaan. Ze kon ‘s avonds slecht in slaap komen en probeerde eruit te klimmen. Toen hebben we de Bopita Fleur bedbank gekocht, mooie hoge zijkanten zodat ze toch nog een geborgen gevoel heeft. Sinds nacht 1 slaapt ze super en ze komt ook niet eerder uit haar bed dan dat wij in de slaapkamer zijn. Wij zijn super blij dat we de overstap hebben gemaakt!

 5. Wij verwachten over 9 weken onze tweede en hoewel we al een meegroeibed voor Suus hebben gekocht, slaapt ze er nog niet in. Hiervoor slaapt ze nog veel te onrustig en ze ziet ook geen angst dus ze laat zich er zo voorover uit vallen. Daarom lenen we tijdelijk een ledikantje van familie zodat ze daar nog even in slaapt en de baby overdag ook in een ledikant kan slapen. We verwachten dat we over een half jaar, na haar 2e verjaardag en als de rust is weergekeerd, een eerste poging gaan doen.

 6. Onze oudste was net 2 jaar toen het ledikant door moest schuiven naar zijn kleine broertje. Hij heeft toen inderdaad geholpen met in elkaar zetten en ik heb hem zijn coole brandweerauto-dekbed laten zien. Daar was hij meteen van onder de indruk. De eerste keer dat hij in zijn nieuwe bed ging slapen, was bij zijn middagdutje. Hij is er toen twee keer uitgekomen, waarna wij hem weer terug brachten. We hebben hem toen ook uitgelegd dat hij ons moet roepen als er iets is. Sindsdien is het helemaal goed gegaan, en het wonderlijkste vind ik dat hij er dus ook echt niet uitkomt (terwijl hij dat wel kan!).

 7. Onze zoon van 21 maanden slaapt nog in zijn ledikant. Anders gaat hij zeker spoken in plaats van slapen. We vonden een manier om zijn slaapzak zo te sluiten waardoor hij er niet uit kan en daarmee ook niet uit bed kan klimmen. Daarna wil ik het doen zoals mijn ouders; investeren in een goede eenpersoonsbed, liefst met mogelijkheid om een stapelbed te worden. We hebben nog een dochter die uiteindelijk ook in een bed zal slapen.

 8. wij hadden van die door groei bedden/ledikanten en toen ze 2.5 waren hebben we de spijlen weg gehaald zeg maar en dat is altijd goed gegaan

 9. Wij hebben voor de tweede verjaardag de overstap gemaakt voor onze oudste zoon. Hij kon uit zijn bedje klimmen en ook zou zijn bedje snel over gaan naar zijn kleine broertje die uit zijn wiegje groeide.
  We hebben hem in het proces meegenomen, maar daar leek hij niet veel van mee te krijgen. Ook heeft zijn kleine bed nog een tijdje in zijn kaner gestaan waar hij zelf ook af en toe in kroop. Na anderhalve maand het kleine bedje naar weggehaald en zonder problemen slaapt hij nu in zijn peuterbedje…. mits hij zin heeft om te slapen natuurlijk.

 10. Wij moesten over naar een ander bed, hij klom er vlak na zijn tweede verjaardag uit. Slapen is altijd al een ramp geweest, en dat is helaas door de komst van het peuterbed niet veel beter geworden. Hij slaapt gewoon niet graag.

  De oudste gaf met 2,5 zelf aan dat hij graag een ‘grote-jongens’ bed wilde, en dat ging meteen prima.

 11. Wij hebben zo’n meegroeibedje van Stokke. Handig. Wij gaan een beetje zien voor Lex. Wij hebben Vince in een groot bed gelegd (wel nog met zijkanten) vanaf zijn 2 jaar.

 12. Ruim een week geleden is mijn dochtertje die in november 2 is geworden naar een peuterbed gegaan! Ze was er bij toen we hem in elkaar zetten, op hebben gemaakt en wat was ze blij ! De eerste nacht lieten we haar kiezen of ze in haar nieuwe bed wilde slapen.. of toch nognin het ledikantje en.. ze wilde lekker in haar grote meisjes bed slapen! Kan die van petit amelie heel erg aanraden. De eerste nacht ging meteen goed helemaal geen problemen. Eind van dr maand word haar zusje geboren maar het was dus helemaal geen probleem dat wr het nu hebben gedaan.

 13. Wij kunnen 2 spijlen uit het ledikant halen. Dit hebben we gedaan toen zoontje zo rond de 20 maanden was. Nu met bijna 2,5 slaapt hij er nog steeds prima in. Hoewel soms onhandig dat hij er zelf uit kan, is het ook wel weer fijn dat hij zelf naar ons kan lopen.

 14. Toen onze oudste 2,5 was hebben we het op vakantie uitgeprobeerd. Campingbedje was wel mee voor de zekerheid, maar het ging prima in een groot bed. Al viel hij er de eerste nacht wel 2x uit.
  Na de vakantie heb ik samen met hem een nieuw bedje uitgezocht en in elkaar gezet, hij was heel trots en sliep prima, kwam er niet uit.
  Het enige waar hij moeite mee had was toen (na een week of 6!) zijn jongere broertje zijn ledikant kreeg, dat kostte wel wat tranen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.