Mommy monday: Televisie en tablets voor je kindje

kids en mediaTelevisie en tablets voor je kindje: Het moederschap is iets wat heel veel levenslessen met zich meebrengt. Ook ik was zo’n moeder met de beste voornemens in haar zwangerschap of in de babytijd. Over veel van die ‘voornemens’ heb ik geschreven. Ook ik was een newbie mom die ‘zomaar wat deed’. Vandaag zo’n onderwerp waar ik even goed op mezelf ga reflecteren. Ik was zo’n moeder met het voornemen om mijn kind zo min mogelijk met tv en tablets op te laten groeien. Laat ik voorop stellen dat ik gewoon niet beter wist, ik wist niet hoe dit in de praktijk zou werken. Ik ben er zelf achter gekomen dat media zoals televisie en digitale spelletjes, hoort in ons leven, dus dat mijn kindje daar ook het een en ander van mee kan en mag krijgen.

Wanneer mag je kindje televisie kijken of op de tablet?
Het eerste jaar was het ook gewoon heel makkelijk om nog geen televisie of tablet te gebruiken in de opvoeding. Een baby vermaakt zich prima in een wippertje en met allerlei speelgoedjes. Naar mate Lana ouder werd, merkte ik ook haar groeiende interesse in bewegend beeld. Zodra de Teletubbies of Bumba staan te swingen op televisie, begint Lana vrolijk te lachen en wil ze mee bewegen. Toen wij naar Curaçao vlogen, een vlucht van ruim 10 uur (en 12 uur terug), was ik heel blij als ze een spelletje kon spelen of een filmpje kon kijken. Ook zijn er ontzettend veel interactieve en educatieve spelletjes en apps beschikbaar.

Tv of tablet als entertainment en afleiding
Wanneer ik mijn make-up wil doen in de ochtend, dan is het heel praktisch dat Lana even naar Bumba kan kijken, anders staat mijn oogpotlood al in het gordijn, of heeft ze mijn lipstick zo in haar mondje zitten. Ik ben dus helemaal teruggekomen op mijn ‘idealistische’ voornemen.
Ik vind het voor Lana niet nodig dat ze urenlang tv kijkt, maar het is heel leuk vermaak en er zijn ook erg veel televisieprogramma’s voor kinderen van haar leeftijd. Daarbij is Netflix onze grote vriend waarop Lana een aantal afleveringen Peppa Pig en Teletubbies achter elkaar kan kijken. Vaak zet ik een kinderserie aan, is ze ondertussen met van alles aan het sjouwen (pannetjes, blokken, beren enzovoorts) en neemt ze tussendoor even een kijkje naar de televisie.

Mooi hoe ik me iets voornam, maar dat ik er in de praktijk achter kwam dat dit voor ons niet werkt. Als ouder leer ik iedere dag weer bij en ik denk dat m’n eigen kindje me daar wel wegwijs in maakt. Tijdens mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening leerden we een meer idealistische opvoedingswijze maar dit werkt gewoon niet altijd in de praktijk en het is fijn om dat los te laten.

Wat is jouw visie op kinderen en media zoals tablets, televisie en spelletjes? Wat waren jouw voornemens en hoe zien die er in de praktijk uit? Laat het me weten bij de comments. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Mommy monday: Televisie en tablets voor je kindje”

 1. Leuk dat je hierover schrijft want dit is een onderwerp welke ik lastig blijf vinden. Mijn voornemen was ook dat de tv lekker uit zou blijven, alleen in de praktijk is dit lastiger. Tegenwoordig mag mijn zoontje tv kijken als ik moet koken en als ik mij moet aankleden. Heel soms als hij erg moe is mag hij lekker met een dekentje op de bank kijken naar Netflix.
  Saskia onlangs geplaatst…Favoriete dagelijkse productenMy Profile

 2. Interessant en zeker een artikel waard! Ik ben het helemaal eens met jouw standpunt, die media kan verrekte handig zijn! Maar ook wij zijn vrij streng en dat heeft wel zijn vruxhten afgeworpen. Mijn (stief) kids zijn nu 11, 13 en 15 en weten zich – in tegenstelling tot sommige leeftijdsgenootjes – nog heel best te vermaken zonder al die media. Lang hebben we ‘schermtijd’ van een uur aan gehouden en de tv mocht pas na het eten aan. De jongste twee talen er niet naar, heerlijk! Bij de oudste is dat inmiddels wel wat lastiger. Hij heeft zelf gespaard voor een PS3 en nu de PS4 en zijn we wat milder geworden. Hij wil zo graag afspreken na school met vrienden, maar die gaan na school allemaal liever naar huis om daar van de middag tot laat in de avond achter die PlayStation te zitten. Dat mag van ons nog steeds niet, maar we zijn wel minder streng. Wat moet je? Overdag met mooi weer komt dat ding niet aan en eerst worden belangrijke dingen als huiswerk en z’n dagelijkse klusje gedaan. Zit hij er overdag al een paar uur op, dan ‘s avonds niet meer en andersom. Hij vind het goed zo en is gelukkig erg bewust van het feit dat wat zijn vrienden doen niet de standaard is, maar lastig is het soms wel in de veranderende maatschappij…

  En nu ben ík zwanger van ‘mijn’ eerste. Dus wat dat betreft ben ik ook heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Het liefst zou ik het net zo doen als met de drie stiefkids (waarvan ik inmiddels alweer 8 jaar van de opvoeding heb mogen meemaken) en hopelijk lukt dat!
  Lisanne onlangs geplaatst…a-socializen en anders bloggen.My Profile

 3. Lijkt me inderdaad een erg lastige kwestie als ouders zijnde. Tegenwoordig is de tijd ook zo anders dan vroeger. Je hebt nou eenmaal de beschikking over tablets en er staan online genoeg series.

 4. Ook ik had goede voornemens om Sarah voorlopig niet te laten kennismaken met tablet of tv. Het scheelt dat ze nu nog fijn kan spelen alleen met speelgoed, dan doe ik beneden mijn make-up. Tekenfilms vindt ze niks, ze luistert liever naar muziek. Proberen de tablet en tv wel te beperken, maar af en toe kijken of een spelletje doen vinden wij prima.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Als patiënt op vakantie. Tips en aandachtspunten.My Profile

 5. Mijn standpunt is nu, ik heb nog geen kindje en ben ook niet zwanger, dat mijn kind niet vermaakt hoeft te worden met tv of tablet spelletjes. Ik kan me voorstellen dat het in de praktijk anders is maar toen ik klein was (misschien heb ik ouderwetse ouders) keek ik ook geen tv tot mijn 3e ongeveer, toen was ik gek op disney films en andere sprookjes. Mijn ouders vonden het niet nodig dus daardoor is mijn mening ook gevormd. Ik ben benieuwd of ik erop terug kom als ik moeder ben geworden
  Anouk onlangs geplaatst…DIY fruitwater + ijsklontjesMy Profile

 6. Als orthopedagoog denk ik ook vaak over dit onderwerp na. In de meeste gevallen is het net als met snoep, koekjes en frisdrank; met mate kan alles en beloon of straf je kind er niet mee. Ik heb zelf nog geen kids, dus verder vind ik het lastig om ervaringen te delen.
  Japke onlangs geplaatst…My Life In 20 Questions TagMy Profile

 7. Ik vind dat zolang kinderen zelf nog spelen en buiten zijn ze echt wel op de tablet op voor de.tv kunnen. Het is soms ook gewoon erg makkelijk en handig. Ze worden er echt niet minder van. Maar buiten zijn vind ik ook erg belangrijk. Je moet het zelf een beetje aanvoelen en weet vaak zelf wel wat goed is voor je kind
  Dita onlangs geplaatst…New in: Mango tasMy Profile

 8. Ik vond het erg handig toen mijn dochtertje nog wat jonger was (natuurlijk niet om uren ermee bezig te zijn). En nu is ze 7 heeft ze haar eigen tablet en kijkt ze nog steeds elke dag wel tv (ze speelt ook elke dag buiten enz) x
  Bianca onlangs geplaatst…NEW IN: ADIDAS NEOMy Profile

 9. Ik heb Nilo nog nooit bewust voor de tv/ipad gezet maar ik merk wel dat hij soms 30 seconden geinteresseerd naar de tv kan kijken maar daarna is hij weer druk met z’n eigen speelgoed. Mij lijkt het ook wel handig voor straks en dan vooral voor situaties die jij noemt: als ik even wat moet doen, in de auto, vliegtuig…
  Manon onlangs geplaatst…RIVER IS JARIG! TWEE JAAR!My Profile

 10. Heel herkenbaar, ik had dezelfde goede voornemens, maar inmiddels kijken mijn kinderen toch wel 30-45 minuten tv per dag maar spelen ook net zo graag buiten, er is wel een balans

 11. Mijn kinderen kijken eigenlijk teveel tv, ze zijn 6 en 10 en lijken er wel verslaafd op, waar ik het wel eens moeilijk mee heb. Soms een gevecht om de ipad bijvoorbeeld. Ik ga daarom een regel invoeren van 30 min per dag op multimedia 🙂

 12. Ach, vroeger hadden we boekjes en speeldingen met geluidjes, tegenwoordig heb je kindertablets. Wat maakt het uit? Vroeger lazen wij de krant, nu kijk je het nieuws op je smartphone. Het is een andere manier, maar mijns inziens komt het op hetzelfde neer. Kind in de box met een boekje of kind in de box met tablet. Als ze daarnaast gewoon lekker speelt en buiten is, prima toch.
  Marion onlangs geplaatst…Vakantie!My Profile

 13. Wat leuk om over te lezen! Ik ben nog geen moeder maar ik denk ook dat ik het gewoon beperkt zou houden

 14. Ik werk met kinderen bij de kinderopvang en daar wordt het ook minimaal ingevoerd, zowel het normale spelen wordt gestimuleerd als de moderne ontwikkelingen 🙂 Leuk om over dit soort onderwerpen te lezen Kelly.

 15. Als de tv aanstaat en er is iets op van onszelf kijkt ze er niet eens naar om. Maar staat bijvoorbeeld babytv aan dan kan ze soms wel erg enthousiast zijn. Dan danst ze mee en zwaait en draait. Super leuk om te zien.

  Ik wilde ook niet echt veel tv aanzetten en doe dat ook niet. Ene periode wat meer dan een ander omdat ze dan bijv net tandjes doorkrijgt of ik moet iets doen. Nu ze loopt is t wat lastiger haar ergens te houden waar ik wil haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Blog: lay-out & hoogtepuntenMy Profile

 16. Met mijn werk als gastouder komt dit me heel erg bekend voor. Sommige kinderen spelen liever ergens anders of juist thuis om bijv. tablet, Xbox of de televisie. En als dat niet uitkomt dan komt er vaak wel een antwoord zo van: dan neem ik de tablet wel mee naar jou.
  Ik merk heel erg dat je het haast niet meer kunt verbieden. Want als je dit doet en ze zijn ouder en gaan spelen doen ze het wel bij vriendjes. Ik ben ook meer een voorstander van buitenspelen of zelf spelen, maar laat ze wel af en toe een filmpje kijken/spelletje doen. Ik geef eerlijk toe dat het dan wel heel vaak educatieve spelletjes of filmpjes zijn.
  Joy onlangs geplaatst…NEW IN #1My Profile

 17. Leuk om te lezen! Ik zou mijn kindje niet de hele dag naar tv of de tablet laten kijken, maar soms lijkt het me echt wel handig om wat tijd voor jezelf te hebben. Ik denk dat een goede balans belangrijk is en ze ook nog genoeg kunnen buiten spelen enzo.
  Vanessa onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 18. Ik had eerst ook een strikte regel geen tv voor mijn kind. Vlak voor ze een jaar werd begon het met Bumba. Nu is ze 2,5 jaar oud en kijkt ze bijna elke dag wel een minuut of 40 filmpjes (peppa big, brandweerman Sam etc.). Ze is dan helemaal gehypnotiseerd. Ook speelt ze duplo spelletjes op mijn Ipad. Meestal als je daadwerkelijk kinderen hebt merk je dat je ideeën een beetje (boel) bij moet stellen. Wij hebben overigens nooit de tv aanstaan op onze eigen programma’s met haar erbij.
  Verder speelt ze ook graag buiten in de achtertuin hoor.
  angelique onlangs geplaatst…Stappen achterwaartsMy Profile

 19. Ik denk dat televisie of ipad best kan, mits niet te lang. Ik vind een uurtje per dag voor een kind van 3,4,5 echt de max. Even ontspannen en van veel programma’s leren ze inderdaad een heleboel!
  Janouk onlangs geplaatst…Lente sjaaltjesMy Profile

 20. Wij zaten er een half jaar geleden helemaal in, telefoons en ipads ze en ze waren zoet. Sinds een paar weken doen we het niet meer. We zien de kinderen totaal als een zombie voor het scherm zitten waar haast geen contact mee te maken is.

  Natuurlijk komen er dadelijk weer momenten dat je denkt hier een tablet of telefoon in je hand en laat mij nu rustig mijn werk doen. Maar ik denk nu drie keer na voordat ik het doe.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

 21. Bewegend beeld hoort bij deze tijd, je kind dus op willen voeden zonder bewegende beelden lijkt me een nutteloos doel. Wel denk ik dat het heel goed is om hier een limiet aan te stellen. Kindjes van 4 die drie uur per dag tv kijken vind ik van de zotte namelijk!
  Eline onlangs geplaatst…Toffe dingen als je veel bent afgevallenMy Profile

 22. Heel herkenbaar. En hier doen we het net zo. Luuk is dol op de Teletubbies en Nijntje. En dat vind ik prima, zo lang hij ook nog lekker buiten wil spelen. En tot nu toe vindt hij dat nog het allerleukste 🙂
  Joyce onlangs geplaatst…Mei op InstagramMy Profile

 23. Ach ja ik weet ook niet waarom het niet goed zou zijn? Misschien wel voor de ogen? Lastig dat er nog niet echt evidentie is of het nu schadelijk is of niet, want als het niet schadelijk is, tja, wat maakt het dan uit? We zijn zelf tegenwoordig ook voortdurend met technologie bezig en dat zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar toenemen. Zo leren ze er al vroeg mee werken. Maar ik vind het inderdaad ook wel fijn als ze zich daarbuiten ook met andere dingen kunnen bezighouden. Zolang het niet alleen maar technologie wordt zie ik ook niet echt een probleem.

 24. Ik heb zelf geen kindjes maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er toch ook zo over dacht en nog steeds een beetje denk. Al ben ik nu wel van mening dat je je kind moet laten kennismaken met al die nieuwe media en het moet leren om er mee om te gaan. Het helpt niet als je kinderen alles gaat ontzeggen omdat het dan net fout loopt doordat ze niet echt geleerd hebben hoe ze er me om kunnen.
  Alles met mate zeker? 🙂

 25. Eerlijk? Ik laat Melle wel eens een aflevering Sesamstraat kijken voor de liedjes, of een keertje Peppa Pig omdat ik dat een mooi kleuren-tekenfilmpje vind voor hem om te kijken. Ik heb het voornemen niet gehad om hem geen schermtijd te geven, omdat ik van mening ben dat ik mijn kind geen dingen kan verbieden waar ik zelf niet zonder kan. Dus als ik de hele dag achter m’n laptop zit te tikken aan m’n scriptie of blog, dan kan ik hem dat straks moeilijk ontzeggen. En ik zie er niks kwaads in, want als hij het niks aan vindt dan gaat hij gewoon weer spelen. Ik wil er geen big deal van maken, want iets wat je niet toestaat wordt straks alleen maar verleidelijker om wel te doen. En alles wat ze nu ‘missen’ halen ze wel weer in als ze oud genoeg zijn om zelf de touwtjes in handen te nemen. Ik vind het wel belangrijk dat hij straks ook gewoon met vriendjes gaat buiten spelen en ik wil niet dat de tv constant aanstaat, maar wil hem verantwoord tv leren kijken en daar hoort schermtijd bij. Wellicht vinden sommigen mijn zoon dan nu wat jong, maar ik vind het ideaal om hem soms even af te leiden met een paar liedjes sesamstraat of een Peppa Pig verhaaltje zodat ik even mijn ding kan doen, zoals eten koken. Dat vind ik namelijk ook erg belangrijk zodat ik hem ook goed in zijn voeding kan voorzien met de borstvoeding.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 48My Profile

 26. Leuk en interessant artikel! Ik studeer pedagogiek en voor een van de vakken hebben we het net over ‘media opvoeding’ gehad. Erg leuk om over jouw visie te lezen.

 27. Ook ik had vele voornemens maar vele worden in mijn geval ondermijnd door mijn ouders die wekelijks een dagje voor hem zorgen, of beter gezegd: hem verwennen. Zo had ik vanmiddag gezegd dat hij geen tv mocht kijken. Mijn moeder kwam babysitten omdat ik moest gaan solliciteren en blijkbaar heeft hij haar na twee minuten al kunnen overtuigen om de tv aan te zetten :-s Het gevolg is wel dat hij vanavond geen tv meer mocht kijken.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ Je bent een moeder als…My Profile

 28. Mijn zoontje kan zich heel goed zelf vermaken op zijn speelkleed, maar ik laat hem ook wel eens TV kijken. Echt niet dagelijks en geen uren, maar ik met het huishouden bezig ben en hij geen zin meer heeft om te spelen op het speelkleed dan laat ik hem wel eens TV kijken. Wel Baby TV en ik vind dat persoonlijk best leerzaam. Hij vindt het ook echt leuk. En ik denk dat als je het niet te lang/te veel en de juiste programma’s en apps uit kiest het gewoon prima kan! Wat een ontzettend lieve foto trouwens van Lana, zo met de tablet tussen haar voetjes haha!

 29. Ik had ook het idealistische idee om mijn dochter niet teveel tv te laten kijken. Maar ook bij mij blijkt het anders in de praktijk. Mijn dochter is echt heel erg druk en hyperactief, die tv momentjes heeft ze soms tussendoor echt nodig. En ik zelf ook! Eerlijk is eerlijk, als zij even tv kijkt vind ik het heerlijk om zelf ook even te kunnen zitten en bijv fb te checken ofzo. ‘S ochtends even als ik me opmaak, ‘s middags ook vaak even sinds ze geen middagslaap meer doet, om toch even rustig te zitten. En tijdens het koken ook soms even. Merk wel dat ze er steeds minder interesse in heeft. Ze is nu 2,5 en een jaar geleden kon ze zo een half uur geboeid kijken, nu doet ze allerlei andere dingen tijdens het kijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.