Persoonijk: Nagelbijten hoe kom je er van af?

Persoonijk: Nagelbijten hoe kom je er van af?: Hoi ik ben Kelly, en ik bijt nagels. Oke dat is gezegd, best gênant eigenlijk maar ik weet dat het een probleem is waar veel mensen last van hebben. Vooral vroeger deed ik het veel. Dan zei mijn vader ‘een dame bijt niet op haar nagels’. Ik deed het toen zo erg dat ik er alles aan deed om er vanaf te blijven. Zelfs zo’n vies middeltje dat tegen het bijten zou moeten helpen ivm. de vieze smaak hielp niet. Uiteindelijk bleek mijn ijdelheid de remedie te zijn tegen het bijten, want als ik mijn nagels goed verzorg, lak en mooi houd, blijf ik er vanaf. Na jarenlang nagelbijten kwam ik er rond mijn puberteit vanaf, ik schaamde me er ook voor. Nu jaren later doe ik het nog steeds in wat stressvolle periodes. Zeker nu ik moeder ben, lak ik mijn nagels niet zo vaak meer. Door het velen handen wassen na het verschonen van luiers, is er ook maar weinig van mijn nagels over. Mijn nagels zijn daardoor heel dun en broos.  Ik wilde mijn nagels wel mooi laten doen voor de bruiloft want met die afgekloven vingers, wilde ik liever niet op de foto. Hoe kom je van nagelbijten af?

Nagelbijten, hoe kom je er van af?
Normaliter heb ik er niet zo’n moeite mee dat mijn nagels er niet zo mooi uit zien. Toch is het nagelbijten een vervelende kwaal en ook iets wat ik niet als voorbeeld wil meegeven aan mijn dochter. Toen ik haar laatst zelf aan haar nageltjes zag knabbelen besefte ik dat dit geen goed voorbeeld is. Het nagelbijten doe ik vooral in periodes waarin ik wat meer drukte of stress ervaar, ik heb het nauwelijks door dat ik het doe.

Naar een nagelsalon of je nagels laten groeien
Mijn nagels groeiden zo hard toen er gelnagels op zaten, dat deze na twee weken al opgevuld moesten worden. De styliste vertelde me dat ze waarschijnlijk harder lijken te groeien omdat ik ze met rust laat. Ik liet er een ander kleurtje op zetten en ik blijf er nu vanaf. Zelfs de velletjes laat ik met rust. Ik ben niet van plan om structureel mijn nagels bij een salon te laten doen (dat wordt voor mij een te duur grapje) maar het is wel een goed begin om zo mijn nagels met rust te laten. In de hoop dat mijn eigen nagels daardoor ook wat steviger en mooier gaan groeien zodat ik het nagellakken gewoon zelf kan voortzetten. Als dit helpt om het nagelbijten te voorkomen, dan heb ik dat er zeker voor over. Bovendien ziet het er een stuk verzorgder uit.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd of er meer nagelbijters onder mijn bezoekers zijn en wat jullie remedie er tegen is. Het is geen ‘first world problem’ (ik bedoel, er zijn ergere dingen in het leven), het is meer een ongemakje en toch is het iets waar ik niet trots op ben en vanaf wil komen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen of remedie. Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

53 gedachten over “Persoonijk: Nagelbijten hoe kom je er van af?”

 1. Nagelbijten heb ik nooit gedaan. Wel pulk ik aan mijn nagels als er iet haaltje aan zit of zo. Dat gaat altijd mis en voor ik het heb ik mijn halve nagel eraf getrokken. Ook niet zo’n beste eigenschap dus. Ik heb er nog niets op gevonden. Ik doe gewoon mijn uiterste best om eraf te blijven.
  Marion onlangs geplaatst…Winactie: De Circusvrouw van Jelmer JepsenMy Profile

 2. Ik deed het vroeger heel veel, maar nu niet meer. Waarschijnlijk heb ik het nu te druk of zo, want ik heb er ook geen behoefte meer aan. Ik lak ze ook nauwelijks meer, maar ze zijn wel sterk en mooi dus is dat niet zo heel erg. Toch mis ik dat soms wel en zou ik het weer vaker moeten doen…
  Mamablogger onlangs geplaatst…Kleine jongetjes worden groot….My Profile

 3. Bleh ik bijt ook nagels! En ik kom er ook niet vanaf. Ik las laatst ergens dat nagelbijten net zo’n verslaving is als drugs of alcohol… Nou Kel, ga je mee naar rehab :’)
  Manon onlangs geplaatst…Zwanger – Week 18My Profile

 4. Jep: guilty! Ik heb ook een tijdje zo’n vies middel gebruikt. Ik vond dat zo vervelend wanneer ik dan brood ging eten met m’n handen oid. Ik proefde overal die bittere smaak!
  Wat bij mij helpt? Mijn nagels mooi lakken scheelt altijd wel iets. Verder zo weinig mogelijk stress hebben. Dat is niet alleen voor m’n nagels goed 😉
  Japke onlangs geplaatst…My Life In 20 Questions TagMy Profile

 5. Ik heb het vroeger ook een tijd gedaan. Totdat op een gegeven moment de knop om ging en ik er gewoon mee stopte… Bij mij ging het heel gemakkelijk, maar ik kan me voorstellen dat het bij andere soms wat minder gemakkelijk gaan.
  Sandra – Beautybysandra onlangs geplaatst…Tips van de week #57My Profile

 6. Mijn vriend is een echte nagelbijter, maar bijt niet sinds een maand. Hij las ergens dat je zodra je de neiging hebt om te bijten, je je hand zo ver mogelijk bij je vandaan moet strekken. Dit heeft een een of andere invloed op je hersens waardoor je minder snel weer gaat bijten. In andere periodes waneer hij wilde stoppen, had hij één bijtvinger. De rest moest hij met rust laten :p

 7. Het enige wat bij mij hielp (na jaren, lees 10 jaar) bijten, was het laten zetten van acrylnagels, sinds ik dat laat bijhouden iedere 4 weken, heb ik verzorgde nagels en dat is voor mijn werk als secretaresse echt een must en een goede investering.

 8. Vroeger beet ik ook regelmatig op mijn nagels. Totdat ik er op de middelbare school op werd aangesproken. Het was echt niet stoer dat ik dat deed, haha. Dus van de een op de andere dag ben ik gestopt! Af en toe als ik een reupje (volgens mij is dat echt streektaal bij ons, maar zo’n velletje naast de nagel) heb, wil dat er nog wel eens afbijten of plukken. Maar aan mijn nagels bijt ik zelden meer. 🙂
  Renske onlangs geplaatst…My monthly challenges – JuniMy Profile

 9. Misschien is er zo’n middeltje wat ze ook gebruiken voor kleine kinderen die duimen? Kon me ooit herinneren dat ze dan een vies middeltje op de vinger smeerde waardoor ze er niet meer aan gingen zitten. 😛 Telkens als je dan wilt nagelbijten in jouw geval, dan proef je dat en leer je het af.. Geen idee of het werkt. Het is een suggestie.
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…Aparte comments die ik krijg + tips tegen hatersMy Profile

 10. Kelly Caresse

  Ja dat vieze spulletje ken ik, beschreef ik ook in het artikel en zelfs dat werkte niet (jep, ik ben een diehard bijter haha) thanks voor de tip 🙂

 11. Leuk dat je ook over dit soort onderwerpen schrijft, vooral ook herkenbaar, ik ben ook guilty (erg schuldig zelfs!) dus ik lees mee met de comments, zou ideaal zijn om er vanaf te komen

 12. Vervelend lijkt me dat om te doen, zeker als je het ook onbewust doet. Ik hoop voor je dat je iets vind er tegen 🙂

 13. Hoi Kelly, ik heb dat vroeger wel eens gedaan. Omdat ik dat heel erg stoer vond. Maar ineens ben ik ermee gestopt. Ik vind het eerlijk gezegd ook best vies, als je bedenkt wat er allemaal onder je nagels kan zitten. En dat stop je dan in je mond! Brr. De knop moet gewoon even om denk ik. Maar ik heb makkelijk praten hoor.
  Suzanne onlangs geplaatst…Outfitinspiratie: ketting WEMy Profile

 14. hier nog een nagelbijter! Het is me vanaf vorig jaar zo’n 3 keer gelukt om te stoppen en heb ik een tijdje mooie lange nagels maar dan… als ze eigenlijk te lang zijn en ik ze moet knippen dan gaat het fout, soms al voordat ik ze moet knippen dan beginnen ze te breken en dan bijt ik die ene nagel maar af, maar zodra er één nagel kort is moeten ze allemaal weer kort, echt idioot maargoed zo werkt het nou eenmaal bij mij. Ik ga ze nu voor de zomer weer lang laten groeien (dat lukt door mezelf er gewoon constant aan te herinneren dat ik mooie nagels wil) voordat ik op vakantie ga laat ik ze lakken met gellak zodat ze hopelijk die twee weken dat ik weg ben in ieder geval mooi blijven en dan ga ik het eens proberen langer vol te houden.
  Manon onlangs geplaatst…Pak eens wat vaker de fiets!My Profile

 15. Fijn dat je hier zo eerlijk over schrijft, Kelly ! Ik ben ook een echte nagelbijter, merk dat ik dit tijdens stressperiodes nog veel harder heb dan anders.. En weet ook niet hoe ik er vanaf moet komen. Bij ons verkopen ze bij de apotheek zo’n vies lakje om op je nagels te doen, dat misschien binnenkort toch maar eens proberen!
  Anneleen onlangs geplaatst…No Words TagMy Profile

 16. He Kelly, ik bijt zelf geen nagels maar heb een studie tot allround nagelstylist gedaan. En zou je graag 1 advies willen geven. Mocht je stoppen met gel nagels dan is het misschien een optie om over te stappen op een soort van gellak. Deze geeft je nagels net weer wat meer versteviging. Je kan hierbij kiezen voor een base coat en het hierbij laten. Of een mooie kleur overheen doen. Ongeveer 3 weken plezier. Tegenwoordig zijn er al hele leuke en goede starterskitjes te koop en kan je dit heel goed zelf thuis toepassen. Zodat je alleen in het begin een kleine investering hebt maar dit verdien je met gemak terug.
  Mocht je dit bij een salon laten zetten liggen de prijzen gemiddeld ook lager dan voor gelnagels. Mocht je vragen hebben dan mag je me altijd een berichtje sturen.
  Joy onlangs geplaatst…Inspiratie muur slaapkamerMy Profile

 17. Ik beet vroeger ook op mijn nagels. Tot ik een vriendin kreeg die zulke prachtige lange nagels had. Dat wilde ik ook! Het heeft even geduurd maar ik ben er gelukkig wel vanaf. Wel pluk ik nog steeds aan velletjes die loszitten. Ik heb daarom ook vaak allerlei wondjes rond mijnenjagers zitten. Als ik dat nu ook nogeens vanaf zou komen…….
  Corinne onlangs geplaatst…Mijn meiMy Profile

 18. Zwanger zijn haha 😛

  Tijdens en vlak na mijn bevalling waren m’n nagels zó sterk, mooi en lang! En inderdaad blijven verzorgen. Zodra er geen lakje op zit…

 19. Wat goed dat je er nu vanaf af kan blijven! Ik heb nooit nagels gebeten. Maar ondanks dat zijn mijn nagels nog niet sterk en breken snel af helaas! Ik heb hiervoor ook al van alles geprobeerd. Heb nog niet het wonder middel gevonden!
  De foto’s van dit artikel zijn echt weer heel mooi!

 20. ik heb het nooit gedaan maar vrienden van mij wel hihih en jawel flink lakken die nagels ondanks zijn het stompjes dan blijf je er wel vanaf mits je de hele dag lekker met een nagelaksmaak in je mondje wil lopen 😉
  rachel onlangs geplaatst…FlashmobMy Profile

 21. Ja hoor hier nog eentje die nagels bijt. Ben 37 en heb ook alles geprobeerd ben zelf ook een tijdje bezig geweest mijn nagels te doen bij een salon al een paar jaar geleden trouwens. Maar doordat ik mijn been toendertijd verbrande en bijna niets kon. Kon ik daar niet heen door pijn en mijn nagels lieten uiteindelijk een voor een los waardoor ik besloot (hoe stom ook) niet meer te gaan en niet weer helemaal opnieuw te beginnen. Bijwerken vond ik prima maar om nou helemaal weer opnieuw te gaan beginnen zag ik niet zitten. Moet zeggen dat ik idd minder bijt als vroeger maar ze breken/scheuren nu gewoon af omdat ze waarschijnlijk niet sterk meer zijn. Ik heb ook al veel over trind gehoord maar ben daar ook nooit aan begonnen mss toch eens proberen. Heb ook een tijdje gewoon een blank lakje gebruikt maar ook dat hielp niet.

 22. Mooi kleurtje! Ik bijt niet op mijn nagels ( wel gedaan, tot bloedens toe zelfs! ) maar als ik zo’n velletje op mijn nagel zie zitten moet die er gewoon af. Dus dan pulk ik en heb ik weer een hele lelijke korte nagels! Zo zonde!
  Tamara onlangs geplaatst…Win 25 euro shoptegoed bij Hip&Hap!My Profile

 23. Hier ook een nagelbijter! Maar ik moet zeggen sinds dat ik gellak heb ontdekt blijf ik er vanaf en groeien mijn nagels! Mijn nagels zijn heel zwak dus normale nagellak ligt er binnen 2 dagen al vanaf. Maar sinds ik gellak heb geprobeerd blijft het zitten, mijn nagels worden sterker en langer en daardoor ook mooier! 🙂
  Nicky onlangs geplaatst…PLOG ♥ mei 2015 #2My Profile

 24. Ooo ik bijt al nagels zolang ik me kan herinneren. Ik vind het vies en lelijk, achteraf heb ik altijd spijt dat ik weer heb zitten bijten. Net als jou heb ik dat ‘goedje’ geprobeerd wat je op je nagels moet smeren, ik heb gel nagels gehad (die ik regelmatig heb laten bij vullen maar uiteindelijk gingen ze er toch weer af), ook heb ik andere mensen gevraagd dat wanneer ze mij zagen bijten dat ze er wat van zeiden. Ik heb wel periodes gehad dat ik mijn nagels serieus mooi had en dat ze lang waren, daar moest ik dan ook heel lang voor sparen. Toen nam ik me iedere keer voor: ik heb nu lange nagels dus nu bijt ik niet meer. Maar uiteindelijk begon ik weer mee. Nu heb ik ze alweer een hele poos heel erg kort. Zo volgens mij heb ik alles wel zo’n beetje geprobeerd. Erg herkenbaar dus!!

 25. Ja hier ook! Maar ik laat gelnagels zetten (nu toevallig even niet) maar dit helpt heel goed voor mij!

 26. Nagelbijten doe ik niet, maar ik pruts wel aan mijn velletjes. Doe het al heel lang en zou niet weten hoe ik er moet mee stoppen. Heb vroeger wel eens gelnagels laten zetten en toen had ik veel minder de neiging om aan velletjes te prutsen. Maar ja, als ik enkel daarom gelnagels moet laten zetten, dan vind ik het best een beetje duur!
  Vanessa onlangs geplaatst…Mijn 10 food confessionsMy Profile

 27. Hoooooi Kelly *zwaait* Ik ben Cindy en ik bijt al 30 jaar nagels. Het was me trouwens nooit opgevallen dat jij nagels beet hoor, terwijl ik je nu een paar keer heb gezien. Ik heb van Trind anti-nagelbite en nagelverharder in één ooit eens geprobeerd en dat hielp een beetje. Je moet het elke dag opsmeren en dat vergat ik op den duur. Gelnagels hielp wel, totdat ik na meer dan een jaar ineens een allergische reactie op de gel kreeg. Tot de dag van vandaag bijt ik nog steeds nagels en ik ben er niet trots op… Dus ik kom je graag steunen bij de NMANB: Niet Meer Anonieme Nagel Bijters!
  Cindy onlangs geplaatst…Etos shower cream oilMy Profile

 28. Hoi Kelly! Ik ben Nicky en ik punnik (weet niet hoe je het schrijft) aan mijn nagels. Ook ik heb mijn nagels voor de bruiloft laten doen. Het zag er zo mooi uit! Maar voor mij waren ze te lang, ik kon er niet eens mee typen, of iets fatsoenlijk oppakken. Dat maakt het er ook niet makkelijker op om te stoppen. Ik ben erg benieuwd naar de oplossingen die je krijgt. Maak je er een ‘rehab’ blog van (zoals in de andere reacties al naar voren kwam)? 😉
  Nicky onlangs geplaatst…Een weekendje zonder papa #1My Profile

 29. Sandra(hpw)

  Nagelbijten doe ik niet, maar net zoals enkele anderen het al beschreven: pulken, dat doe ik dan weer wel.
  Ik merk wel aan mezelf, dat als ik me verveel of niks te doen heb o.i.d. dat ik dan sneller aan m’n nagels ga zitten. En ook als ze zacht zijn na het douchen. Vaak doe ik dan eerst het hoekje en dan voorzichtig de rest. Of als ik zie dat het bovenste laagje van de nagel eraf wil, dat chipped effect zeg maar, gaat eraf bij mij. Of haakjes die net onder de nagels zitten, ook.

  Grr, vervelend al dat gepulk 🙁
  Ik zou m’n nagels en handen beter willen verzorgen, ook vaker lakken. Maar denk niet dat ‘t handig is i.c.m werk om gelakte of hele lange nagels te hebben.

 30. Hallo kelly,
  Ik heb zelf ook het probleem gehad dat ik keivaak blaasontsteking had. Het was soms zo erg dat het over ging in nierbekkenontsteking. Mij is aangeraden om bekkenbodemfysiotherapie te gaan volgen en sinds dien heb ik er geen last meer van.
  Succes ermee!

 31. Ik ben nu ook gestopt, omdat ik ga trouwen. En tot nu toe gaat het helemaal goed. Lak het mooi, en ik smeer ook veel handencreme, aangezien ik de velletjes er ook nog wel eens bij af eet en dat ziet er helemaal niet uit (en doet ook zeer!)
  Lilian onlangs geplaatst…5x bloemen in het haarMy Profile

 32. Alleen maar herkenbaar dit, zelfde probleem hier al heb ik niet het budget om ervoor een salon te bezoeken

 33. Hi Kelly,

  Tsja, ik ken het probleem. Loop er zelf ook al járen mee rond, en helaas ben ik er ook nog niet helemaal vanaf. Zelf werk ik in de zorg en dat betekent; 20 tot 30 x per dienst handen wassen, alcohol etc. Hiervan worden mijn handen ook erg droog en mijn nagels dus ook. Daarnaast bijt ik ze ook inderdaad wel eens af achter de computer, frustrerend dus!

  Een vriendin heeft mij een aantal jaar geleden de gouden tip gegeven; nail hardener. Ik heb de versie van Herôme jarenlang gebruikt (2 weken lang een ‘kuur’, dan 6 weken niets en dan weer 2 weken met een max van ik geloof 6 kuren per jaar). Nu gebruik ik de versie van de HEMA en die werkt ook prima! Hiervan is geen gebruiksaanwijzing en, jawel, ik probeer elke dag mijn nagels te lakken/verzorgen, om ervoor te zorgen dat ik niet ga bijten en ik mooie verzorgde handen heb

  Mijn routine ziet er als volgt uit;
  1. Ik verzorg mijn handen en nagelriemen met een cuticle oil (bijv. van LUSH Lemony Flutter, of gewoon ook van de hema) Hier smeer ik mijn nagelriemen royaal mee in en laat dit even intrekken
  2. Ik duw mijn nagelriemen terug en haal met een nagelriemsnijder, voorzichtig, overtollige velletjes weg.
  3. Ik scrub mijn handen onder de kraan, en focus mij op mijn nagels en nagelriemen.
  4. Ik was mijn handen met zeep om de oil eraf te halen en dit doe ik met ijskoud water.
  5. Ik vijl mijn nagels
  6. Ik haal de oude nagellak hardener eraf met remover
  7. Ik lak mijn nagels met 2 lagen nail hardener en laat dit tussendoor goed drogen
  8. Ik smeer mijn handen in met handcrème.

  Dit lijken heel veel stappen en lijkt lang te duren vooral, maar ik doe het meestal als ik op de bank het journaal zit te kijken of als ik net uit mijn werk kom en ben dan hoogstens 10 à 15 minuten bezig. Jij zou dit bijvoorbeeld kunnen doen als Lana ‘s avonds op bed ligt en je het rijk even voor jezelf hebt!
  Ik verzeker je, in het begin zie je weinig resultaat, maar na 2 weken beginnen je nagelriemen vooral op te knappen en je nagels beginnen weer een natuurlijke vorm aan te nemen. Zelf val ik altijd in een dipje als ik een drukke periode heb of gewoon als ik achter de computer niets vermoedend zit en het een dagje ben vergeten. Dat is natuurlijk balen, maar zo erg als 2-3 jaar geleden is het niet meer geweest sinds ik dit doe.

  Ik wens je veel succes! Het is lastig, I know!! Maar het gaat jou óók zeker lukken.

  Liefs, Anna

 34. Ohh dit is zo herkenbaar. Ik bij ook nagels en de velletjes er om heen. Het is wat minder geworden maar nog steeds doe ik het. Bij mij helpt het als ik nagellaj draag dan let ik alleen op mn nagels en vindt het jammer om ze te verpesten. Die middeltjes werken inderdaad niet nee. Als er een oplossing is graag?

 35. Eerst heel lang last gehad van nagelbijten, dat is gelukkig nu over. Het stopte op een gegeven moment echt vanzelf. (Klinkt ongeloofwaardig, maar is echt zo)

  Nu heb ik dus ook dat als er een haaltje aan zit dat ik dan onbewust de nagel afscheur. Soms lijkt het alsof er de hele tijd iets onder mijn nagel zit en meestal betekent dat er een haaltje aan mijn nagel zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.