Mommy monday : Suikervrij opvoeden en gezond leven

Suikervrij opvoeden, een gezonde leefstijl meegeven dat is het onderwerp van deze mommy monday. Een onderwerp dat misschien net zo veel verschillende meningen en optieken kent als borstvoeding geven. Ik ga vandaag uitleggen hoe ik dit onderwerp zie en wil meegeven aan mijn kinderen. Ik vind het heel belangrijk om gezond te leven en ben dan ook heel dankbaar dat ik gezond ben opgevoed. Als kind mocht ik ook snoepen maar het was net zo belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Op mijn 19e kreeg ik diabetes en werd ik mezelf nog bewuster hoe belangrijk gezonde voeding is. Sinds een tijdje kook ik vrijwel geen gemaksvoeding meer (zakjes, pakjes en potjes) en probeer ik voor minimaal 75% suikervrij te leven. Met suikervrij bedoel ik vrij van geraffineerde (bewerkte) suikers. Dit wil ik net zo mee geven aan mijn kinderen. Hiermee begon ik door borstvoeding te geven en nu maak ik zelf alle hapjes voor mijn dochter. In dit artikel wil ik hier meer over vertellen, zonder daarbij de visie van anderen een oordeel te geven. Ben je benieuwd hoe mijn visie op suikervrij opvoeden eruit ziet? lees dan verder.

Met suikervrij opvoeden bedoel ik dat ik mijn kinderen wil meegeven om zo natuurlijk mogelijke producten te eten en drinken. Met natuurlijke producten bedoel ik vooral voedingsmiddelen die het meest lijken op hoe deze uit de natuur komen. Een product met een lange ingredienten lijst geeft al aan dat deze flink bewerkt zijn. Nu ik zelf de gezondheidsvoordelen merk van deze leefstijl vind ik het extra belangrijk dit mee te geven aan mijn kinderen. Qua drinken houdt dit in dat we enkel water/thee, vers geperste fruitsappen en koffie voor volwassenen drinken  en qua voeding betekend dit zo veel mogelijk groente en fruit, verse graanproducten, vlees en eieren. Dit vormt dan de basis voor de voeding en extraatjes zoals een snoepje of chips dat mag bijvoorbeeld in het weekend. Dan kan een kind er echt naar uit kijken dat de verwen dag eraan komt en genieten van dat snoepje. Ik wil zoetigheid en snoep gewoon niet geven als standaard voeding of als ‘zoethoudertje’. Het is niet voor niets dat kinderen tegenwoordig veel meer overgewicht hebben als vroeger toen men veel minder snoep, snacks, fruitsapjes en dergelijke tot zich kon namen. Als kinderen al een ongezonde basis meekrijgen, hoe willen ze dan fit en gezond oud worden? De kinderen van nu zijn de toekomst voor later en het zou mooi zijn als de kinderen van nu minder overgewicht hebben als de volwassenen van tegenwoordig.

10329279_873988925948164_6833006717254385463_n

 

Ik denk dat zolang een kind niet in aanraking komt met teveel snoep, koekjes en frisdrank, het ook niet zal missen. Geraffineerde suikers zijn bewezen dat ze niet goed zijn voor de concentratie van kinderen en hebben een verslavende werking. Ze hoeven daarom volgens mijn visie niet te horen bij de basis voeding. Als extraatje mogen kinderen natuurlijk wel genieten van een snoepje of wat chips want dat neem ik zelf ook, dat hoort ook bij een goede balans denk ik.
Lana krijgt momenteel borstvoeding, Brinta en groente en fruithapjes die ik zelf voor haar maak. Als drinken nu enkel nog borstvoeding maar in de loop van de tijd zal ze ook water en thee gaan krijgen of vers geperste fruitsapjes. Wanneer ze wat groter is krijgt ze natuurlijk ook een ijsje wanneer het mooi weer is, een snoepje als traktatie op school en in het weekend een verwennerij om van te genieten. Mijn visie daarachter is dat je dan ook echt van zo’n extraatje kan genieten zonder dat dit bij de basisvoeding hoort. Ik vind het niet nodig om mijn kindjes ranja te geven als zoethoudertje of snoep om een kindje te belonen na een val. Een dikke knuffel van liefde beloont wat mij betreft net wat beter.

Mijn ouders namen mij vroeger zelden mee naar de Mc Donalds (ik denk eens per twee jaar) en dat vond ik toen ik klein was heel stom want ik wilde net als mijn vriendinnetjes naar de mc donalds toe voor een happy meal. Ik wilde ook een collectie Snoopy speeltjes om U tegen te zeggen. Nu ben ik heel dankbaar dat ze mij niet meenamen en zie ik het verschil tussen vriendinnetjes die er wekelijks kwamen en hoe ik er zelf in sta.

Ik vind de huidige consumptie maatschappij gewoon erg ongezond waarbij Liga koeken vol suiker als gezond gezien worden en we ontbijtkoek vol suiker als verantwoord tussendoortje horen te nemen. Ik trapte hier vroeger ook in maar nu ik weet wat suikers met je gezondheid kunnen doen wil ik deze dingen vermijden en mijn kinderen ook een bewustere leefstijl mee geven. Dat dit niet altijd zal lukken daar ben ik me ook bewust van. Mijn kinderen mogen net als ieder ander kind genieten van traktaties op school of op kinderfeestjes maar ik geef mijn kinderen geen pakje wicky van 6 klontjes suiker of zelfs chocomel/fristi a 9 suikerklontjes mee naar school als pauze drankje om 10.00. Die suikerklontjes bewaren we wel voor het weekend om lekker een reepje chocolade of een bakje chips te nemen. Ik denk dat we door de voedingsindustrie worden genept met de logo’s ‘verantwoord tussendoortje’. De reclames die ook voor kinderen erg aantrekkelijk gemaakt worden (van een happy meal wordt je heel happy) maakt dat iedereen zo lekker gemaakt wordt met allemaal zoetigheden en vette snacks.

Bananenbrood, een gezond alternatief voor cake

Of ik hiermee een betere moeder ben? Nee, natuurlijk niet, ook ik ben zeker geen super mama. Ik denk dat we allemaal het beste met onze kinderen voor hebben en doen wat voor onszelf het beste lijkt. Ook ik doe maar wat. Zelf heb ik het gevoel dat ik mijn kinderen zo een gezondere basis geef. Wanneer ze de puberteit naderen en van hun eigen zakgeld snoep gaan halen dan is dat hun goed recht. Ik vind het belangrijk dat een kind zijn eigen keuzes mag maken maar een basis opvoeding probeer ik mee te geven. Snoepen mag, maar gewoon met mate, dat is mijn visie.

Dit is wederom een heel gevoelig onderwerp denk ik en ik wil hier geen enkele moeder voor het hoofd stoten. Ik wil gewoon mijn eigen visie op gezond eten met jullie delen en hoe ik dit wil hanteren in de opvoeding van mijn kinderen. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit onderwerp zien en hoe andere mama’s dit toepassen in de opvoeding. Laat het me weten in de comments en respecteer daarbij de keuzes die iemand anders maakt.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Zo wordt gezond eten met je kind kinderspel

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

43 reacties

 • Dita
  26 mei 2014

  Wat mooi geschreven! Ik denk dat het heel goed is om zo te leven maar dat de druk er niet te veel op moet worden gelegd. Zo kan iemand het ook erg moeilijk maken denk ik. Als een kindje bij de opvang is, bij vriendjes of wat dan ook en het krijgt snoepjes en koekjes etc, moet je daar als ouder denk ik gewoon luchtig mee omgaan. Water en thee geven vind ik wel erggoed! Beter dan die suikerbommen als ranja enzo
  Dita onlangs geplaatst…Ooglook – Green lookMy Profile

 • Elise
  26 mei 2014

  Wij hebben 2 jaar gewacht tot Hayley haar eerste chipje mocht en rond haar 4e verjaardag kreeg ze voor het eerst echt snoep. Nu eet ze regelmatig een lolly of een lekker snoepje. En ik moet eerlijk zeggen, het hoort er wel een beetje bij hoor bij de kindjes. Ze krijgt regelmatig zoete traktaties op school en die pak ik niet af. Het kan echt geen kwaad om je kind af en toe een snoepje te geven. Wegens stikgevaar hebben wij wel lang gewacht totdat ze goed genoeg kon kauwen.
  Elise onlangs geplaatst…Dagje Oud ValkeveenMy Profile

 • Mama's Jungle
  26 mei 2014

  Hi kelly, ik vind het knap dat je zo bewust bezig bent met voeding voor die kleine, ik denk er net zo over 🙂 verhelderend plaatje met die suikerklontjes ook.
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Druk in de weerMy Profile

 • Marion
  26 mei 2014

  Het is goed om gezond te leven, absoluut. Bij ons thuis was het altijd gezond eten. Woensdagmiddag een chipje, zaterdag iets lekkers bij de koffie. De zogenaamde verwenmomentjes. Mijn karakter zal meegespeeld hebben, maar ik ging daardoor lekker eten als slecht zien. Dit, met een aantal andere zaken natuurlijk, hebben bij mij geleid tot een eetstoornis. Bij mijn zus helaas ook. Zij ging lekkere dingen stiekem eten, ik durf ze tot op de dag van vandaag nog amper te eten. Zoek de gulden middenweg, maar kijk ook vooral goed naar hoe je kind reageert!
  Marion onlangs geplaatst…Een nieuwe wegMy Profile

 • Gwen
  26 mei 2014

  Hier exact zo! Olivia’s tussendoortjes zijn speltsoepstengels, cream crackers, rozijntjes, gedroogde abrikozen of Goody koekjes en ze is er dol op 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Moe, misselijk en zoetigheidMy Profile

 • TheAnoukFactory
  26 mei 2014

  Ik ben zelf nog lang geen mama, maar ik wilde toch even reageren.
  Wat vind ik het ontzettend goed dat jij je kind zo probeert op te voeden zeg!
  Ik eet zelf ook zo goed als suikervrij en daarnaast ook zo min mogelijk gluten, met uitzondering van havermout. Deze veroorzaken namelijk hoge suikerpieken in het bloed.
  Je zou dus eens de pasta, rijst en aardappelen kunnen vervangen door zoete aardappelen of quinoa, als je dit niet al doet.
  Mijn blog gaat ook over dit onderwerp, dus als je nog inspiratie nodig hebt..
  X
  Anouk

 • D.
  26 mei 2014

  Duidelijk artikel en goed hoe je er in staat! Ik probeer mijn kleine ook zo gezond mogelijk op te voeden! Kinderen van tegenwoordig krijgen makkelijk zoet houdertjes, en veel ouders zijn zich er niet van bewust hoeveel suikers er overal in zitten. Persoonlijk vind ik dat her nog meer aandacht voor mag komen! Helder artikel!
  D. onlangs geplaatst…SMOOTHIE: LET’S GO EXOTICMy Profile

 • Manon
  26 mei 2014

  Goed geschreven! Ik vind het ook zo belachelijk dat veel volgens de fabrikanten “gezonde” producten nog zo ongezond zijn. En veel mensen die het niet weten denken dat ze verantwoord bezig zijn, dat vind ik nog het ergste.

  Als ik over een paar jaar zelf kinderen heb wil ik ze ook zeker zo’n natuurlijke mogelijke voeding geven. Zelf heb ik dit niet echt gehad, en dat vind ik wel eens jammer.. En een snoepje o.i.d. op zijn tijd moet natuurlijk kunnen zoals je al aangeeft. Maar niet elke dag frisdranken en cola en snoep en chips.
  Manon onlangs geplaatst…Diary – sport #2My Profile

 • Rianne
  26 mei 2014

  Hier wil ik dan toch even op reageren. Dat dit je voornemen is, helemaal goed. Dat je er bewust mee bezig bent, ook helemaal goed. Maar waar je wel rekening mee moet houden is je kind. Want ja kinderen en snoep, dat is een magische combinatie en kinderen zijn gek op snoep. Of je daar dus helemaal onderuit komt op de manier die je aangeeft, dat wil ik dan nog weleens zien. Want ze gaan er een keer om vragen. Bij ons is de regel ‘s ochtends eten we fruit en in de middag kun je een snoepje krijgen. Lees een snoepje, dus niet snoepjes!
  Maar nu mijn zoontje 5 wordt is het wel lastig om die stelregel vol te houden. Want ja op de kleuterschool eet die lekkere giraffekoeken, en die heeft smoeltjes en die lange vingers. En die van mij krijgt een bakje fruit. En ja de discussie is geopend. Tot nu toe win ik die nog door aan hem te vragen of hij dan fruit gaat eten als hij uit school komt.

  Met andere woorden je kind heeft ook zo zijn of haar wensen en zal er echt wel om komen. Mijn kinderen zijn volgens het consultatiebureau aan de magere kant, maar daar trek ik me niet veel van aan. De groeicurve is de afgelopen jaren flink veranderd. En ze eten goed, dus het is echt niet zo dat ze aan de magere kant zijn omdat ze slecht eten.

  Iedereen zijn eigen manier en iedereen zijn eigen stijl…. Maar er gaat van verschillende kanten echt nog wel wat op je af komen en je kind zal zal daar waarschijnlijk de lastigste in zijn.

 • saskia
  26 mei 2014

  Het is denk ik indd zoals je zegt dat je het doet omdat je het beste voor je kind voor hebt. Toen ik in verwachting was, was ik overtuigd dat ik Senna suikervrij wilde opvoeden. Helaas is dit wel een beetje mislukt. Toch letten we veel op zijn eten en krijgt hij af en toe iets lekkers maar vooral heel veel fruit.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 21)My Profile

 • Linda
  26 mei 2014

  Halleluja! Ik kreeg vroeger altijd snoepjes en werd steeds dikker en dikker met als gevolg dat ik zwaar overgewicht had. Ik wil dit voor mijn kindje voorkomen en sta er dus precies hetzelfde in. Je hebt het als ouders helemaal zelf in de hand. Jij bepaald wat je kind binnen krijgt. Ik heb vrijwel geen koek en snoep in huis en neem altijd iets mee voor haar voor als andere kindjes wel snoep of chips krijgen. Mocht het nodig zijn dat mijn kindje naar een opvang moet waar de lange vingers en koek en snoep niet aan te slepen is zal ik hier zeer duidelijk mijn ‘regels’ over aangeven. Het is een poging tot gezond leven en eten wat ik mijn meisje graag wil meegeven. Alles wat je niet aan suikers aan je kindje geeft is mooi meegenomen voor de gezondheid van je kindje!
  Linda onlangs geplaatst…Wie ben jij?My Profile

 • Shirley
  26 mei 2014

  Ik ben daar niet zo heel erg mee bezig eigenlijk. Skyler krijgt kunstvoeding en nu als bijvoeding lekker potjes. Natuurlijk wel eens vers fruit als dat rijp ligt of groente wat over is, maar de potjes van tegenwoordig vind ik ook net zo prima. Net als dat Skyler gewoon een snoepje krijgt als hij wat ouder is. Niet per sé alleen in het weekend. Ook een lekker tussendoortje mag er hier wel in.

  Vind het wel heel knap van je dat je zo achter je visie staat en dat tot nu toe zo goed vol houdt. Inderdaad iedereen zijn eigen manier van opvoeding. Er is niks fouts aan. Wel vind ik het altijd jammer dat het tegenwoordig zo’n hype is om alles maar gezond en vers en bio te doen, dat ik me nu moet gaan verantwoorden als ik begin over potjes of schrijf dat Skyler potjes krijgt. En dat terwijl dat ‘vroeger’ weer de ‘juiste’ manier was. Ach, iedereen moet lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Weekly diaryMy Profile

 • Seline
  26 mei 2014

  Ik vind het heel mooi hoe je hier in staat, de praktijk zal laten zien welke dingen je eventueel zult bijstellen maar je gedachte is in ieder geval heel goed en belangrijk.
  Ook ik wilde mijn kind opvoeden zonder zoetigheid etc etc maar ik heb gemerkt dat de praktijk toch lastiger is. Door de omgeving waarin je je bevind wordt het toch lastiger om je soms aan bepaalde principes te houden. Denk aan traktaties op school, verjaardagen, dagjes weg, dagjes naar opa en oma die er een beetje anders over denken. Mijn zoon van 4 heeft in ieder geval nog nooit chips of lolly’s gehad en tot nu toe mist hij het ook niet. Wel krijgt hij de traktaties op school en zo nu en dan een klein taartje op een verjaardag. Ik hoop hem zo lang mogelijk weg te houden van al die zoete rommel, maar hij zal straks zelf ook keuzes gaan maken. Lastig is het wel

 • Susanne
  26 mei 2014

  Super goed dat je hier open voor bent en je bereid bent om ander meningen te lezen. Ik zou late rook mijn kind zo veel mogelijk willen opvoeden kwa eten wat jij zegt maar ik denk dat als ze eenmaal naar school gaan het niet meer zo makkelijk is. Want de andere kinderen en vriendjes, die mogen wel snoepjes en andere dingen. En als je iets gaat verbieden dat werkt het vaak averechts. Maar dat is gelukkig nog niet aan de orde 😉
  Susanne onlangs geplaatst…Recept: PindarotsjesMy Profile

 • Manon
  26 mei 2014

  Ik wil ook zolang onze baby nog klein is en het besef nog niet helemaal heeft ook zo gezond mogelijk doen. Maar als ze wat ouder worden en er om 16:00u theetijd is, dan mogen ze best wel een of twee koekjes bij de thee van mij. Of lekker op zaterdagavond een glaasje cola met een zakje chips. Maar net zoals wat jij zegt, gewoon de basis zo gezond mogelijk en dan af en toe iets lekkers. Ik weet als juf dat er kinderen zijn die gewoon hele twixen en flessen cola mee naar school krijgen als 10-uurtje, nou DAT vind ik belachelijk. Mijn kindjes kunnen een stukje fruit of een plakje bananencake of andere healthy muffin meekrijgen, met een beker water/melk. Die kids zitten te stuiteren in het klaslokaal, leuk voor de juf 😉
  Manon onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #13My Profile

 • Ela
  26 mei 2014

  Ik schrok wel van dat plaatje met suikerklontjes naast de verschillende drankjes. Ik drink regelmatig een pakje vi”fit”.. Misleidende naam dus..
  Ik vind je standpunt goed! Ben hetzelfde van plan, maar ik weet nu al dat het lastig gaat worden. Kinderen krijgen oooveral snoep, zoete drankjes, ijsjes etc aangeboden, men vindt dit normaal.. Helemaal zoals je het zelf wil is misschien onhaalbaar, maar zolang je het probeert en in ieder geval vanuit huis goed leert komt het vast goed.

 • Elize
  26 mei 2014

  Toen ik klein was kregen we eens per dag een klein snoepje. Wat mij betreft werkte dat prima, want ik wist dat ik niet te lang hoefde te wachten als ik een keer zin had in een snoepje. Tegelijkertijd was de portie minimaal, maar wel genoeg om voor de rest van de dag weer genoeg gehad te hebben. Als ik kijk naar de oppaskindjes die ik later had, dan hadden die veel meer behoefte aan snoep en kregen dat ook veel meer. Ik had gewoon genoeg na 1 snoepje en verder had ik er geen behoefte aan. Of dat nou al in onze genen zat om geen behoefte aan snoep te hebben of dat het door de opvoeding kwam, geen idee.

  Belangrijk lijkt me wel er ietwat luchtig mee om te gaan. Je hebt niet altijd de controle, zoals op school of bij vriendjes/vriendinnetjes thuis. Zelf het goede voorbeeld geven, zoals jij al doet, is denk ik wel heel erg goed!
  Elize onlangs geplaatst…Celiac Awareness Month: Een week in de schoenen van…My Profile

 • Janneke
  26 mei 2014

  Altijd leuk om jouw mening te horen in een artikel, mooi startpunt voor iedereen hier om daar weer verder over te praten. 🙂
  Janneke onlangs geplaatst…Drink jij genoeg? Met handige tips!My Profile

 • Miranda
  26 mei 2014

  Wat een goed artikel. Ik vind goed om te lezen dat je zo’n duidelijke visie hebt en die ook zo goed mogelijk probeert na te streven. Confronterend vind ik dat soort plaatjes altijd, met suikerklontjes naast de producten:)

  Toen ik nog voor de klas stond schrok ik regelmatig van de hoeveelheden suiker die de kids meekrijgen om rond 10 uur te nuttigen. Een kind met een stuk fruit was echt uitzondering. En een kind met groente werd al helemaal raar aangekeken. Bijzonder vond ik dat altijd. En moeilijk ook, want een klas met 30 stuiterballen is voor niemand leuk. En gezond is het al helemaal niet.
  Miranda onlangs geplaatst…Het vervoeren van een hond in de autoMy Profile

 • Silke
  26 mei 2014

  Mooi geschreven Kelly, vind het vooral knap in jouw artikelen dat je niemand probeert te kwetsen. Alles is met mate goed. Dus wat jij Lana meegeeft is ook mooi. Ik heb zelf geen kinderen maar was gisteren op bezoek bij een droppie van bijna 1,5 jaar oud. Die zat ZO te genieten van “fout” toverijsje en haar bakje chippies en haar glas appelsap. Ik vond het echt leuk om haar zo gelukkig te zien zitten. Niet dat ze nou van alle health-proof snacks niet gelukkig worden maar je kind mag ook wel kind zijn. Zeker als een kind op een leeftijd komt dat hij mag gaan spelen moet er denk ik geen verbod zijn. Maar als je dezelfde regel 75/25 toepast komt het vast helemaal goed. Het belangrijkste is denk ik dat je er zelf zo bewust van bent!
  Silke onlangs geplaatst…32 manieren om Quinoa te etenMy Profile

 • Daniëlle
  26 mei 2014

  Wat een mooi artikel. Ik ben het eigenlijk met alles eens. Ik ben zelf ook altijd gezond opgevoed, in het weekend mocht ik wel wat lekkers. Nu ik zelf ook zo veel mogelijk suikervrij eet, zou ik dat zeker door willen geven aan mijn kinderen. Gewoon omdat ik merk dat het voor mij zo veel goeds oplevert. Volgens mij snoepen de kinderen van tegenwoordig echt heel erg veel. Mooi dat jij Lana zo wil opvoeden!

 • Nicole
  26 mei 2014

  Vind het super dat je er zo over nadenkt ook en er zo bewust mee bezig bent.
  Ik ben zelf net pas aan het ontdekken en uitproberen wat ik zelf wel of niet wil drinken. Zo minder ik met de frisdrank maar neem ik het wel af en toe, vooral op een terrasje vind ik dat lekker. En hetzelfde geldt voor Ranja.. Vind dat gewoon echt lekker. Zolang ik dat zelf drink kan en wil ik het mijn kindje niet gaan verbieden straks. Maar wil er wel bewuster mee bezig zijn inderdaad!
  Nicole onlangs geplaatst…Favorieten: BBQ bijgerechten top 6My Profile

 • N
  26 mei 2014

  Ik ben ook “gezond” opgevoed maar heb nu wel 25 kg overgewicht, mijn zus nog meer. Heel lastig dus.

 • Betty
  26 mei 2014

  Ik vind dat jij dit soort blogjes juist altijd op een hele respectvolle manier schrijft, waardoor je niemand voor het hoofd stoot. Het is inderdaad een gevoelig onderwerp, maar je hebt er goed over nagedacht en dringt niemand jouw visie op. Heel goed juist!

  Ik ben het met je eens dat kinderen ongemerkt veel te veel suiker binnen krijgen. Als juf ergerde ik me inderdaad flink aan al die (hyperactieve) kinderen die een pakje chocomel en een ontbijtkoek, en een witte boterham zonder korstjes met hagelslag mee kregen naar school. In mijn ogen is dat alleen maar vulmiddel met veel suiker, maar met weinig voedingsstoffen die een lichaam nodig heeft.

  Groenten, fruit, gezonde granen, noten, zuivel en vlees zijn in mijn beleving heel belangrijk. Zo ben ik ook opgevoed. Wél was er altijd plek voor iets lekkers. Bij ons thuis was er altijd een snoep-pot, maar we moesten eerst even vragen of we een snoepje mochten. Dat was niet alleen in het weekend, maar gewoon zo nu en dan. Op dat moment heb ik inderdaad geleerd dat je af en toe best mag genieten van een lekkere snack. Als je dus ook maar gewoon gezond blijft eten. Dat wil ik ook doorgeven aan mijn kinderen. Zorg dat je voldoende goede voedingsmiddelen binnen krijgt, dan mag je zo nu en dan best ‘zondigen’ met iets lekkers.

  En pakjes Fristi mee naar school? Echt niet!
  Betty onlangs geplaatst…Weekoverzicht 19 mei tot 26 meiMy Profile

 • De Zuinige Student
  26 mei 2014

  Mooi artikel Kelly.
  Fantastisch om te zien hoe jij bewust met voeding omgaat. Niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je kind(eren).
  Zelf gebruik ik ook geen suiker en kook ik zonder pakjes en zakjes.
  De Zuinige Student onlangs geplaatst…Gezond eten en voordelige spullenMy Profile

 • Roshelle
  26 mei 2014

  Ik snap je visie totaal. Het is heel begrijpelijk dat je dit doet. Ik snap het stukje ook over de McDonald’s en dat is eigenlijk het enige lastige als kind zijnde. Je begreep namelijk als kind zijnde niet dat je ook niet zovaak ging, dat begrijp je nu pas. Als kind zijnde kun je je daar flink rot om voelen en er om gepest worden. Ik heb zelf op de kinderopvang gewerkt en kinderen die gezond eten meekrijgen naar school worden alleen maar gepest of niet begrepen. Ik heb zelfs kinderen gehad die tijdens een verjaardag geen traktatie mochten nemen van hun ouders. Dat is zo jammer, waarom doet elke ouder dit niet? Het is tegenwoordig zo lastig om begrip te krijgen voor gezond opvoeden. Ik hoop in ieder geval dat je er een goede balans in kunt vinden en ik vind je stukje erg interessant!

  (Ik hoop overigens dat je begrijpt wat ik bedoel, hahaha).
  Roshelle onlangs geplaatst…NEW (ALMOST) IN | H&M bestelling met te veel zwartMy Profile

 • chiara
  26 mei 2014

  In het begin was ik veel strenger. Geen koekjes snoepjes chipjes enz. Daarna zag ik op een feestje een meid van 3, die alleen geroostde volkoren brood (door haar moeder gebracht) mocht eten, onder de tafel verstoppen met handen vol chocola. Alles verbieden werkt ook niet goed, dacht ik. Nu hebben we een goede compromis gevonden. Thuis eten mijn kinderen (van 7 en 6) groenten, fruit, door mama gekookt zonder pakjes en geen kant en klaar maaltijden, wij zijn flexitarien zo vlees eten we max 3 keer in de week, voor de rest veel peulvruchten en groenten en volkoren producten. Zij mogen een koekje of een snoepje per dag en een glas limonade (die met zo min mogelijk suiker), voor de rest fruit, tomatjes, komkommer water en soms melk als tussendoortje. Chipjes of frisdranken alleen in het weekend of bij feesten.
  En toen vroeg aan mijn zon wat hij wilde eten voor zijn verjaardag (de jarige mag kiezen) zai hij “bruine bonen, en aardbeien als toetje”
  chiara onlangs geplaatst…Food Friday: 14 days sugar freeMy Profile

 • Marije - BakingBeautyNL
  26 mei 2014

  Wauw, wat een goed artikel Kelly! Ik kan me heel erg vinden met jouw visie op gezond opvoeden. Ook al zou ik denk ik niet alle snoepjes en limonade verbieden. Na schooltijd een glaasje aanmaak limonade vind ik best wel kunnen. Hoe sta jij eigenlijk tegenover melkproducten? Want dat zie ik helemaal niet terugkomen in dit artikel.
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…Plog: Londen dag tweeMy Profile

 • Bibian
  26 mei 2014

  Mooi geschreven kel, probeer er zelf ook aan te denken maar soms geef ik hem toch wat slechte dingetjes zoals een ijsje. Op zijn tijd moet het kunnen. Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…VLOG + Mini Shoplog: Middagje ArnhemMy Profile

 • Geertje
  26 mei 2014

  Ik denk dat je dit vol kunt houden, tot ze in aanraking komen met andere kinderen…. Laura krijgt op school(psz) een koekje met ranja, Guusje krijgt traktaties etc… En dan kan ik haar nog iedere dag netjes fruit meegeven… Pas geleden ging ze spelen bij een kindje thuis en had ze tussen 15 en 16.30 1 zakje chips en 1 cakeje op…. Dat vind ik echt te veel van het goede…. maar ja, ik heb het dan zelf niet in de hand!
  Geertje onlangs geplaatst…KürbiscremesuppeMy Profile

 • Janneke
  26 mei 2014

  Ik vind het een super eerlijk geschreven artikel, waarin je respectvol schrijft.
  Je recepten vind ik fantastisch, heb je een kookboek wat je vaak gebruikt?

 • Cindy
  26 mei 2014

  Ik vind het knap dat je er rekening mee hou. Maar toen ik een kind was, toen bestonden er nog geen bananenbroodjes en superfoods. Wel kregen we altijd fruit mee en ik weet zeker dat mijn ouders wel de juiste bedoelingen hadden. Maar op de middelbare school ging het mis: worstenbroodjes en M&M’s machines. Die moeten ze écht verbieden op scholen, net als fris-automaten! Ik denk, dat als ik een kind zou hebben, dat ik ze in het weekend wel iets lekkers gun, zoals ik het met mijzelf ook doe. Maar goed, dat duurt nog wel even (althans, ik hoop dat het even duurt en niet heel lang, maar dat weet ik niet met mijn medische achtergrond)
  Cindy onlangs geplaatst…Festivalfever: Mode-inspiratieMy Profile

 • Lotte
  26 mei 2014

  Eet Lana al zoveel als dat er op haar bordje ligt? Mijn dochter heeft dezelfde leeftijd, maar ze neemt hooguit 3 happen. Een lepel gaat er niet in, die pakt ze af. Ik geef haar gewoon een wortel of stronk broccoli, maar echt eten kan ik het niet noemen. Hoe deed jij dat?

 • Bregje
  26 mei 2014

  Ik vind het heel goed dat je Lana niet veel snoep wil geven. Wat mijn ervaring van vroeger is, is dat mijn broers, zus en ik zelden tot nooit snoep, koekjes of frisdrank kregen. Naarmate wij in de puberteit kwamen en ons eigen geld te besteden hadden kochten we meteen snoep of koekjes, en aten we alles in één keer op. Ook stiekem. Probeer ervoor te zorgen dat snoepen geen taboe gaat worden. Mijn broers, zus en ik kunnen allemaal nu geen maat houden wat betreft snoepen. Dus het is voor ons geen koekje óf het hele pak koekjes, een duidelijk gevolg van het niet snoepen in onze jeugd.

 • Jess
  26 mei 2014

  Ik wil Sam een gezond eetpatroon aanleren maar ben er wel wat minder streng in. Ik vind het niet nodig om een kind van nog geen twee vol te stoppen met van alles en nog maar we zijn wel in de fase beland dat hij op verjaardagen een stukje taart mag eten. Hij heeft zijn eigen tussendoortjes maar mag bv weleens een chips van ons of een stukje stroopwafel proeven. En verder kan hij fruit of een extra boterham krijgen. En hij verder gewoon volledig met de pot mee. Dus ook af en toe patat of pizza ofzo. Ik besef me als docent terdege dat ik niet altijd invloed heb op wat mijn kind eet. Ik wil hem een goede basis meegeven maar hem ook zelf zijn grenzen leren. Ik heb al zoveel kids meegemaakt met ouders die daar vrij streng in waren en die vervolgens helemaal losgingen als er geen toezicht is. Dat voorkom ik liever.
  Jess onlangs geplaatst…Een aap voor een aapMy Profile

 • Danai Vorgia
  26 mei 2014

  Echt ooooveral zit suiker in, zo vervelend!

  VInd het ook heel belangrijk!
  Danai Vorgia onlangs geplaatst…OOTD – Just Chillin’My Profile

 • Marije
  26 mei 2014

  Ik ben er ook helemaal voor om kinderen gezond op te voeden, maar ik denk persoonlijk dat alleen in het weekend een snoepje/chipjes te weinig is voor een kind. Mijn moeder wilde mij zonder suiker opvoeden, dat is gelukt tot ik een jaar of 2 was. Toen kreeg ik bij vriendinnetjes snoep en ging er thuis ook om vragen. Overal om me heen kregen kinderen snoep en zoete drankjes en ik begreep echt niet waarom ik dat niet kreeg. Ook was er vaak onbegrip van andere vriendinnetjes als ze bij mij thuis kwamen,’er is hier ook nooit wat lekkers in huis’ zei een van mijn vriendinnen altijd. Het was echt niet zo dat ik niks kreeg, ik kreeg toch wel een aantal keer per week een snoepje of iets anders ongezonds, maar in vergelijking met vriendinnen die thuis overvolle snoepkasten hadden was het erg weinig. Op de middelbare school hadden we snoepautomaten en konden we muffins, donuts, worstenbroodjes, frikandellenbroodjes etc. kopen. Dat deed ik dan ook geregeld, zonder dat mijn ouders daar iets vanaf wisten. Ik denk dat als ik kinderen mag krijgen, ik er toch ga proberen iets losser mee om te gaan, want snoep etc. is in mijn ogen altijd ‘verboden’ geweest, waardoor ik maar los ging als ik kon.

 • Peet
  26 mei 2014

  Zoveel suiker in die drankjes ……….. Wat erg .wist ik niet .goed artikel mag je meer doen en tips geven over gezonde tussen doortjes

 • Minke
  27 mei 2014

  Heel herkenbaar. Zo dacht ik in het begin ook. Geen koekjes voor mijn kleine en alleen water en thee. Zelf gemaakte fruithapjes en zelfgemaakte groente hapjes voor hem. Zeker geen potjes. Hij is nog geen 1 jaar en drinkt appelsap (half om half met water) en eet ook met enige regelmaat een potje. Wij vinden vis zelf niet lekker en ik vind het wel belangrijk dat hij dit eet. Daarom krijgt hij een vispotje, toch iets van vis. Daarnaast vind hij gewoon water en thee niet lekker. Dan drinkt hij echt een stuk minder. Dus hebben we gekozen voor appelsap, zodat hij wel vocht binnen krijgt.

  Wat ik wil zeggen, kijk ook goed naar je kindje. Want ik denk persoonlijk dat het beter is dat ze vocht binnen krijgen met wat suiker dan helemaal geen vocht. En ook als je zelf iets qua eten niet lust ofzo is een potje voor een keer wel makkelijk. (Ook op vakantie of een dagje weg trouwens haha).
  Minke onlangs geplaatst…Weekendje wegMy Profile

 • Wies
  29 mei 2014

  Heel goed dat je hier mee bezig bent! Wij kregen op vrijdagavond ook altijd een bakje chips. Daar keek ik dan echt naar uit

 • Kim
  29 mei 2014

  Toevallig heb ik hier gisteren ook een artikel over geschreven. Ik ben het volledig met je eens.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ SuikerkinderenMy Profile

 • Michelle Kaiser
  22 juni 2015

  Ik vind dat je het mooi verwoord. Well Done dat je de goede opvoeding en het standvastige van jouw opvoeding doorgeeft aan Lana.
  Michelle Kaiser onlangs geplaatst…VaderdagMy Profile

 • puck
  23 maart 2016

  echt leuk ik volg jou op youtube

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.