watdoejijvan9tot5colla

‘ Saskia is wijkverpleegkundige: Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal van Saskia H. Zij is wijkverpleegkundige en werkt 16 uur per week bij mensen thuis. Dit is een uitdagende baan die erg afwisselend is. De zorgvragen verschillen per dag waardoor geen werkdag hetzelfde is. Vandaag deelt Saskia haar ervaringen, lezen jullie mee?


Saskia is wijkverpleegkundige: Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben Saskia, getrouwd met Vincent en moeder van een zoontje van bijna drie jaar. Ik ben afgestudeerd hbo verpleegkundige en heb een baan als wijkverpleegkundige.

 Wat maakt deze bezigheid voor jouw zo interessant en leuk?
Als wijkverpleegkundige krijg ik met heel veel verschillende soorten mensen en situaties te maken. In de wijk kom je van alles tegen en mag ik voor mensen zorgen van jong tot oud. Ook is mijn baan heel wisselend van wondzorg tot palliatieve zorg.

Wat dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Nee. Vroeger had ik nooit kunnen bedenken dat ik verpleegkundige zou worden. Ook ik zelf had een beeld dat verpleegkundige een saai beroep was waar je alleen maar steunkousen aandoet en mensen mag wassen. Helemaal verkeerd gedacht want het beroep is juist ontzettend veelzijdig en ik blijf er elke keer weer van leren.

bron

 Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk/bezigheid?  Zo ja, Welke vooroordelen zijn dit en hoe ga je hiermee om?
Mensen kunnen zich vaak niet zo goed voorstellen wat je als verpleegkundige nu allemaal doet. Het beeld is er dat je als verpleegkundige in de ochtend de mensen uit bed haalt en helpt met wassen en in de avond weer naar bed brengt. Dit is een heel ander beeld dan wat het beroep echt inhoudt. Als verpleegkundige kijk je naar verschillende aspecten omtrent een cliënt. Zo kijk je bijvoorbeeld naar het sociale en psychische aspect maar kijk je ook naar welke middelen er ingezet kunnen worden om een cliënt te helpen. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld een vrijwilliger of hulpmiddelen. Toen ik nog mijn opleiding tot verpleegkundige volgde werd er altijd verteld dat je als verpleegkundige de advocaat van de cliënt bent. Kortom: Je bent er voor het welzijn van de cliënt en ondersteunt de cliënt hierin.

 Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Omdat ik 16 uur in de week werk, heb ik vaak korte diensten. Geen een dienst is ooit hetzelfde. Er zijn verschillende “routes” die ik mag lopen met verschillende cliënten en zorgvragen. Als verpleegkundige zorg je voor mensen die hulp nodig hebben door een ziekte. Dit werk bestaat uit bijvoorbeeld: het geven van injecties, zorgen voor de medicijnen, wondzorg, psychische zorg, observeren, aansluiten van medicijnpompen en palliatieve zorg. Bij de organisatie waar ik werk is het zo geregeld dat alle teams heel kleinschalig zijn. Ik ken dus alle cliënten en zij kennen mij.

 Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk/bezigheid?
Ik hoop dat jullie door mijn verhaal een beter beeld hebben gekregen van een verpleegkundige. Het is namelijk een ontzettend mooi beroep en ik ben heel dankbaar dat ik het mag uitvoeren. De komende jaren zijn in verband met bezuinigingen helemaal niet rooskleurig en ik hoop dat mijn beroep als wijkverpleegkundige, over het algemeen, zo mooi mag blijven zoals het nu is. Als wijkverpleegkundige heb ik namelijk het voorrecht om veel verschillende mensen van jong tot oud te mogen leren kennen, en te mogen helpen en dat is voor mij zonder twijfel het fijnste dat er is. 

Dankjewel Saskia voor het delen van je verhaal. Wat interessant om te lezen hoe jouw werk als wijkverpleegkundige er in grote lijnen uitziet. Wat fijn dat je de cliënten allemaal kent waardoor je een band met ze opbouwt. Dat lijkt me zeker een mooi aspect van je werk. Leuk dat je je werk onder de aandacht wilde brengen.
Wat vonden jullie van het verhaal van Saskia? Had jij een ander beeld bij het beroep verpleegkundige als nu naar voren komt of niet? Zijn er verpleegkundigen onder mijn bezoekers? Ik ben heel benieuwd wat dit verhaal bij jullie oproept. Ik vond het heel interessant om hier meer over te lezen. Laat je reactie achter in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

18 gedachten over “Wat doe jij van 9 tot 5? Saskia is wijkverpleegkundige”

 1. Mooi om te lezen! Ik was altijd al benieuwd hoe zo’n baan er uit ziet in het echt. Je hoort vaak allerlei verhalen enzo.
  Dita onlangs geplaatst…InstagramMy Profile

 2. Interessant! Ik heb onwijs veel respect voor mensen met een medisch beroep. Momenteel moet ik heel vaak naar het ziekenhuis en steeds weer denk ik: jeetje, wat ben ik blij dat mensen voor deze baan kiezen. Ik zou het zelf niet kunnen, denk ik maar ik ben echt blij met al die lieve verpleegkundigen die ik heb mogen ontmoeten. Lijkt me best een heftig beroep.
  Jess onlangs geplaatst…Tietengoeroe aan het woordMy Profile

 3. Wat leuk om te lezen. Een dankbaar beroep. Je betekent echt wat voor de mensen. Mooi. En knap dat je het kunt, ik geloof namelijk niet dat ik het zou kunnen.
  Petra onlangs geplaatst…Liebster Award #2My Profile

 4. Heel interessant om te lezen, het zou alleen absoluut geen baan voor mij zijn. Maar ik vind het echt heel knap dat mensen dit doet, want het is zo belangrijk! Het is inderdaad heel jammer dat er zo veel bezuinigd wordt op de zorg, ik hoop ook niet dat de verpleging daarmee zwaar achteruit gaat…
  Manon onlangs geplaatst…Fietsvakantie Duitsland 2014My Profile

 5. Wat leuk om te lezen! Ik vind een baan in de zorg een mooi en heel dankbaar beroep en wat jij doet trekt mij zelf ook aan. Zelf werk ik in de gehandicaptenzorg met jongeren terwijl ik zelf ‘nog maar’ 19 jaar ben. Ik krijg veel negatieve reacties van mensen die niet begrijpen dat ik luiers van kinderen van 24 kan verschonen, maar ik vind het de mooiste baan in de wereld die ik zo naast mijn studie uit kan voeren 🙂
  Sophie onlangs geplaatst…Create It Your Way tagMy Profile

 6. Ik zit lekker in Portugal in de zon mijn favoriete blogs te lezen en zie mijn eigen verhaal opeens staan. Super leuk Kelly, heel erg bedankt. Ook erg leuk om alle lieve reacties te lezen. Liefs Saskia
  saskia onlangs geplaatst…Zelfbeeld en zo..My Profile

 7. Hoi Kelly! Leuk artikel, ik ben zelf HBO verpleegkundige maar werk ik een hele andere sector, namelijk de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Dit bewijst maar dat je met een verpleegkundig diploma veel verschillende kanten op kan! Als je het leuk vindt zou ik ook wel eens wat erover willen vertellen voor deze rubriek op je site?

 8. Leuke rubriek! 🙂 Ik ben leerling verpleegkundige, ook in de thuiszorg! Heel veel herkenbare dingen in dit artikel!

 9. Ik ben zelf momenteel verpleegkundige in opleiding. Ik merk zelf dat veel mensen niet door hebben wat het beroep precies inhoudt!
  Ik ben zelf razend enthousiast over de opleiding en het beroep dus hoop in mijn omgeving veel mensen te laten zien wat een verpleegkundige nou echt doet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.