De rituele check voor het slapengaan

IMG_0647

Ik denk dat veel moeders dit herkennen, maar ik ben zo’n moeder die voor het slapengaan altijd haar kinderen moet checken of alles ‘oke’ is. Al is het 01.00 in de nacht, al heb ik ze een half uur daarvoor nog op bed gelegd (bijvoorbeeld als Lana een nachtmerrie heeft gehad, of even wat wil drinken), ik doe de rituele check, iedere dag.

Die controlebehoefte ontstond in mijn zwangerschap. Ik was best onzeker, ik kan pas vrij ademhalen wanneer ik weet dat het goed gaat met mijn kindje(s). Toen ik zwanger was van Lana en we waren bij het termijn dat ik met mijn thuisdoppler (angelsound) haar hartslagje kon checken via mijn buik, deed ik dit soms (meestal) iedere avond. Yannick vond dit overdreven, ik zou mezelf er alleen maar meer onzeker mee maken en rationeel weet ik dat hij gelijk heeft, maar ik moest die rituele check doen.

Toen ze geboren was, zette dit zich om in het checken van haar voor ik zelf ging slapen. De kamer binnensluipen en zien of ik haar borstje op en neer zie bewegen van het ademen en zie ik dit niet, dan kom ik dichterbij. Ga ik zogenaamd haar deken goedleggen. Als ik maar zie dat ze lekker ligt, dan is het goed. Bang dat als ik dit ritueeltje zou missen en er zou wat gebeuren in haar slaap, ik het had kunnen voorkomen. Bang voor het ergste wat kan gebeuren, wat ik niet eens durf te typen.

Mijn ouders deden dit vroeger ook al en mijn broer was een slaapwandelaar. Dan vonden ze hem ergens anders slapend in de kamer. Dan legden ze hem weer in zijn bedje zodat hij zacht en warm verder kon slapen. Stel dat Lana ook gaat spoken in de avond, dan leg ik haar weer veilig terug te slapen. Nu heb ik twee kinderen en bestaat mijn avondritueel uit het doen van de rituele checks van beide meisjes. Aimy kruipt en rolt haar hele bed door en dan leg ik haar weer in een fijne houding terug, Lana zie ik regelmatig met de dekens open in bed liggen en haar dek ik dan toe. Ze worden er gelukkig niet wakker van en zelf kan ik dan ook gaan slapen, want dan is alles goed.

Meer moeders die dit doen en dit herkennen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

44 reacties

 • Carlijn
  29 augustus 2016

  O wat eng lijkt me dat slaapwandelen. Is dat nooit verkeerd gegaan? Ik denk (en hoop?) dat alle moeders deze rituele check enigszins herkennen. Je wil toch weten hoe het met je kindje gaat die er al een paar uur in ligt. Ik ga altijd het kamertje in en leg dan alle speentjes terug die de meisjes uit bed hebben gemaaid met hun armpjes. Ook trek ik ze weleens iets naar beneden als ze helemaal met hun hoofd tegen de bovenkant van het bed aan liggen.
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn onzekerheden in het moederschapMy Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  29 augustus 2016

  Ik kijk ook altijd even bij mijn kinderen voordat ik naar bed ga. Even een kus brengen. Geen avond dat ik dat oversla.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Zomerkapsel met vlechten à la Nikkie PlessenMy Profile

 • Elisabeth
  29 augustus 2016

  Ja natuurlijk.doen ik het ook! Ik vind hetbeen heerlijk moment. Ze zijn zo rustig en mooim en je kan ze lekker een aai geven zonder dat ze weglopen omdat ze t te druk hebben met spelen…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Webwinkel zondag geslotenMy Profile

 • Esha
  29 augustus 2016

  Ja! Zo herkenbaar hoe je schrijft: kijken of hun borstjes op en neer gaan en zie ik het niet, dan kom ik dichterbij. Ik blijf het altijd een spannend momentje vinden…

 • Femke
  29 augustus 2016

  Ik kan mezelf helemaal voorstellen dat als ik ooit kinderen zou krijgen, dat ik dit ook zou doen hoor… Helemaal niet gek en daarnaast ook gewoon mooi om te zien lijkt mij, dat je kindje er lekker vredig bij ligt.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Batiste droogshampoo mini’sMy Profile

 • Marije
  29 augustus 2016

  Ik check ook regelmatig of de kleine meneer nog wel lekker ligt of adem haalt. Hoort erbij denk ik. Al lijkt het me wel heel heftig om er al tijdens de zwangerschap zo mee bezig te zijn. Ik lette wel heel erg op de schopjes in mijn buik, maar heb nooit de angelsound gebruikt.
  Marije onlangs geplaatst…Shoplog Next DirectMy Profile

 • Leonie
  29 augustus 2016

  Ons dochtertje ligt bij ons op de kamer, nu de eerste komende tijd. Ze maakt vaak geluidjes, maar als t echt helmaal stil is ga ik ook kijken of met mijn vinger onder haar neusje voelen (omdat ik niet goed kan zien of ze ademt).
  Tijdens mijn zwangerschap heb ik 1x zo’n angelsound geprobeerd: dikke mislukking want ik kon het hartslagje niet vinden… Helemaal in de stress. Gelukkig bevestigde de verloskundige al gauw dat t allemaal goed was..
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Starten met borstvoedingMy Profile

 • Nicole
  29 augustus 2016

  Oh jeeh ik herken dit niet helemaal. Tenminste ik check regelmatig wel via de babycam hoe ze ligt en als ze gek ligt dan legt mijn man of ik haar goed. Maar zijn ook avonden dat ik vergeet te kijken haha. Dat was overigens het eerste jaar wel anders. Maar sinds we groen licht hebben gekregen mbt haar hartritmestoornis en d’r herpesvirus voel ik weer vertrouwen dat het goed gaat..
  Nicole onlangs geplaatst…Steptember – bewegen voor een ander!My Profile

 • 2momzs || Maria
  29 augustus 2016

  Yup, heel herkenbaar! Ik check ook altijd of haar borstje op en neer gaat. Dit is niet alleen in de avond, als ze overdag langer slaapt dan moet ik het ook altijd checken.
  2momzs || Maria onlangs geplaatst…Weekoverzicht || Maria #4My Profile

 • Channa
  29 augustus 2016

  Deed dit in het begin wel, nu eigenlijk zelden. Alleen als ik weg ben geweest of iets dergelijks, dan wil ik altijd wel even controleren of het goed gaat.
  Channa onlangs geplaatst…Neemt onze 4-jarige ons nou in de zeik?My Profile

 • Danella
  29 augustus 2016

  Ik ken dat gevoel wel ja. Even kijken of alles goed is. Probeer het altijd wel maar één meer te doen en niet uit bed te gaan om te controleren, ben bang dat ik het anders steeds vaker ga doen. Maar het is altijd een fijn gevoel als je ziet dat ze tevreden slaapt.
  Danella onlangs geplaatst…Reactie op Review: Bomb Cosmetics Chocolate Kisses bruisbal door DanellaMy Profile

 • Monique
  29 augustus 2016

  Het is zo herkenbaar, ook ik check elke avond. Ik ben de moeder waarvan ik zei die nooit te worden haha.
  Ik kan niet eens slapen als ik niet heb gecheckt.

 • Marijke
  29 augustus 2016

  Toen ze nog heel klein was deed ik dit ook altijd. Maar vaak werd mijn dochtertje dan bijna wakker en sloop ik de kamer weer uit haha. Maar nu stop ik haar nog even in voor het slapen, toch een prettig gevoel.
  Marijke onlangs geplaatst…Hoe vinden mensen mijn blog in google?My Profile

 • Vanessa
  29 augustus 2016

  Als ik ooit een kindje zou krijgen, dan zou ik dit ook doen. Ik zou me pas op mijn gemak voelen als ik weet dat alles oké is. Daarnaast lijkt het me ook mooi om te zien.
  Vanessa onlangs geplaatst…Action shoplog augustus 2016My Profile

 • Lilian
  29 augustus 2016

  Dat is zeker wel herkenbaar, ik doe het ook elke avond! En hoe schattig is het om ze zien te slapen, smelt momentjes.
  Lilian onlangs geplaatst…Twijfels over het overstappen naar het peuterbedMy Profile

 • Nicole
  29 augustus 2016

  Ons zoontje slaapt bij ons op de kamer, kan ik zo vaak checken of alles goed gaat als ik maar wil.
  Nicole onlangs geplaatst…Mijn vijf slechtste beauty gewoontenMy Profile

 • Sandra
  29 augustus 2016

  Ik herken het zo erg van de verhalen die ik over mijn vader gehoord heb. Ik ben zelf een weekje of 6 te vroeg geboren en daardoor was mijn vader bang dat me iets zou gebeuren. De babyfoon stond zo ‘scherp’ afgesteld dat je mij constant hoorde ademen. Mijn moeder kon daarvan niet slapen en zette de babyfoon wat zachter, waardoor mijn vader wakker werd omdat hij mijn ademhaling niet meer hoorde en weer bij mij langs ging om te kijken haha.
  Sandra onlangs geplaatst…OUTFIT – LACE IT UPMy Profile

 • Monique
  29 augustus 2016

  Ik zou het graag doen, maar Lise slaapt zo licht dat ze meteen wakker is als ik haar slaapkamerdeur open zou doen. Ik check de babyfoon regelmatig. We hebben er een met camera dus dan zie ik meteen hoe ze erbij ligt. Mocht de tweede een vastere slaper zijn, dan ga ik denk ik ook altijd even bij hem kijken voor ik zelf ga slapen.
  Monique onlangs geplaatst…Zwangerschapsshoot!My Profile

 • karlien
  29 augustus 2016

  Uiteraard! Sowieso kijk ik iedere avond een paar keer bij ze als ze al slapen.
  karlien onlangs geplaatst…Kura Hulanda, museum op CuracaoMy Profile

 • Dita
  29 augustus 2016

  Wij hebben een babyfoon met camera, elke avond als wij in bed gaan kijken we nog even naar Mila. Ligt ze goed? Slaapt ze? etc.. Altijd fijn om met een gerust hart te gaan slapen.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Augustus 2016 #2My Profile

 • Ilse
  29 augustus 2016

  Lijkt me toch normaal. Ik heb nog geen kinderen, maar ik denk dat wanneer het zover is, ik net zo ga zijn. 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…Gezondheidsupdate: eind augustus 2016: Normix + kleine verbeteringMy Profile

 • Jessica
  29 augustus 2016

  Ik zou het zeker ook doen later. Gewoon even naar binnen lopen om te kijken of alles goed gaat.
  Jessica onlangs geplaatst…Inspiratie – Outfits van een zakenvrouwMy Profile

 • Sandrs
  29 augustus 2016

  Ja, ik denk dat veel moeders dit doen. Mijn dochter slaapwandelt ook heel af en toe, (deed ik vroeger zelf ook) en van de week was ze onder ze s’avonds onder de douche gegaan in haar slaap! We schrokken ons rot! Ze wist er niets meer van de volgende dag. Dus zelfs als we s’avonds op de bank zitten loop ik regelmatig naar boven om haar te checken..

 • MetMirjam
  29 augustus 2016

  Toen ze heel klein was deed ik het ook heel vaak maar op een gegeven moment werD ze er wakker van (echt wakker..), dus helaas kon het toen niet meer. Gelukkig kan het nu weer en lopen we altijd even haar kamertje binnen om haar toe te dekken ♡
  MetMirjam onlangs geplaatst…Mijn favoriete quotesMy Profile

 • marielle
  29 augustus 2016

  Jup heel herkenbaar!!!

 • jodi - liefthuis
  29 augustus 2016

  Heel herkenbaar. Al helpt een babyfoon met camera een hele hoop. Ik kan zien of hij nog beweegt, lekker ligt en ademhaalt. Een hele geruststelling.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Roadtrip Amerika met dreumes #1; Vliegreis, LA, Grand Canyon, Hiken….My Profile

 • Wendy
  29 augustus 2016

  Ja, haha precies: zogenaamd de deken goed leggen 😉 Dat zeg ik ook altijd tegen Wim als ik nog even bij Noor ga kijken, haha. En Lot slaapt nog bij ons op de kamer in de co-sleeper dus dat is makkelijk checken 😀
  Wendy onlangs geplaatst…Mijn tattoo cover-up! Voor en na…My Profile

 • Kirsten
  29 augustus 2016

  Ik zet altijd de babyfoon af op haar kamer wanneer ik zelf in bed kruip. Als ze wakker is, hoor ik het toch, dus die babyfoon hoeft niet op. Het perfecte excuus om even te kijken of ze in een diepe slaap is 🙂 Soms doet papa B. dit en ik ben er zeker van dat hij dan ook even kijkt of alles goed gaat, ga ik hem vanavond eens vragen 😉
  Kirsten onlangs geplaatst…Hoe we de opvang van Lenne regelenMy Profile

 • Nicole
  29 augustus 2016

  Schattig 🙂 Mijn moeder had ook altijd haar ritueel, even checken 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…Essence Matt Matt Matt Longlasting Lipgloss – 03 Girl of Today ReviewMy Profile

 • Esther
  29 augustus 2016

  Heerlijk moment, even kijken bij mijn slaapprinses! Bij Bloem doe ik het al vanaf haar geboorte en nog steeds, zij is een vaste slaper, lijkt op papa 😉 Bij Jip doe ik het heel af en toe maar hij lijkt te veel op zijn mama; wordt van het kleinste geluid al wakker…heel jammer want slapende kindjes zijn heerlijk om te zien <3
  Esther onlangs geplaatst…Le Big winter 2016: voor echte fashionista’s!My Profile

 • Michelle
  29 augustus 2016

  Morris slaapt ‘s nachts nog steeds in zijn wiegje naast ons, en voor ik zelf ga slapen check ik ook altijd of zijn borstje wel op en neer gaat. Als hij overdag in zijn grote bedje ligt kijk ik ook altijd eventjes. Geeft zo’n fijn gevoel als ik hem dan zo vredig zie slapen.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG70: EEN BLOEDHEET WEEKENDMy Profile

 • Marleen
  29 augustus 2016

  Heel herkenbaar! Mijn kleine mannetje is nu 4 maanden maar ik check ook altijd even voor ik ga slapen. Wanneer hij overdag langer dan normaal slaapt ga ik ook checken 😉

 • Mèlanie
  29 augustus 2016

  Nee dit doen wij eigenlijk nooit, omdat de deurklink kraakt en Liam daar wakker van wordt. Soms deed ik het weleens en dacht ik nou die valt zo weer in slaap, totdat hij er echt een keer van overstuur raakte en het ruim een half uur duurde voor hij weer sliep. Misschien komt dit ook wel omdat we dit niet vanaf het begin deden. Aangezien Liam heel luid ademt horen wij hem gelukkig slapen…
  Mèlanie onlangs geplaatst…Lekker online shoppen vanuit je luie stoel…My Profile

 • Diana
  29 augustus 2016

  Altijd…!

 • Cindy
  29 augustus 2016

  In het begin deed ik dit regelmatig, nu eigenlijk nooit meer. Mijn dochter is een lichte slaper, ze wordt zo snel wakker en dan zijn de poppen aan het dansen. Het laatste wat ik wil is d’r slaap verstoren, en met onze krakende vloeren is die kans groot. Dus eigenlijk kijk ik bij de oudste nooit meer als ze eenmaal op bed ligt. De jongste heeft nog een beeldcam, dus ik kan hem in ieder geval een beetje in de gaten houden. Maar ik ga niet zijn kamer op om te checken.
  Cindy onlangs geplaatst…Mijn leven over 10 jaarMy Profile

 • Elise
  30 augustus 2016

  Geen moeder, maar als oppas doe ik dit ook echt altijd! Geef rust, zeker omdat je verantwoordelijk bent voor de kinderen van iemand anders!
  Elise onlangs geplaatst…I Have Exciting News!My Profile

 • Anna
  31 augustus 2016

  Oh, zo herkenbaar. Ik ga ook echt altijd even kijken voor ik zelf naar bed ga. Soms als ik ‘s nachts wakker word om even naar de wc te gaan spiek ik ook nog even om het hoekje.

 • rachel
  31 augustus 2016

  herkenbaar en mijn kids zijn 12 en 13 en kijk nog steeds snachts 😉 en slaapwandelen heb ik vroeger ook gedaan en ja een paar keer flink de trap gehad…..van boven naar beneden dus 🙁
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 28 augustus ’16My Profile

 • Lexie
  19 oktober 2016

  Aaah, je dochters zijn echt schatjes <3! Dat slapen heb ik vroeger ook gedaan en mijn man zegt dat ik het nu nog steeds doe. Twee maanden geleden waren wij in een hotel waar het plafond schuin liep boven het bed. Schijnbaar ben ik in mijn slaap een aantal keer omhoog gekomen en heb ik mijn hoofd goed gestoten.. Weet er zelf niks meer van. Nu heb ik een maand tastea detox thee gebruikt en is er niks merkwaardigs meer gebeurt. Volgens mij slaap ik nu ook dieper want tijdens de dag voel ik mij een stuk uitgeruster en fitter. Misschien kun je het voor je zelf ook een keer testen en een review over schrijven? Site is geloof ik http://www.tastea.eu. De thee van hun is niet gericht op afvallen ofzo maar enkel om je lichaam te ondersteunen bij o.a. het slapen. Anyway, geniet van je meisjes altijd leuk om te lezen. Heb sinds kort zelf ook een zoontje en die slaapt sinds 8 weken al helemaal door tot op heden. Binnenkort gaan we met hem naar Aruba, ben benieuwd hoe hij dat gaat ervaren. Heb jij ook al eens gevlogen met je dochter(s) naar een verre bestemming?

 • Patricia
  3 maart 2017

  Elke avond idd. Hoelaat het ook is. Meestal ook een zacht kusje en de fluistering dat ik van ze hou. Die aanraking schijnt kinderen een geborgen en veilig gevoel te geven. Maar ik slaap zelf ook lekker. Altijd even spieken bij mijn slapende kindjes. Elke dag weer een geluksmomentje.

 • Anne
  3 maart 2017

  Een van ons gaat standaard kijken bij de kleine man. Vooral omdat hij s avonds regelmatig toch het licht aan doet.. of bedacht heeft dat de vloer lekkerder slaapt dan zijn bed.. Het is zeker wel een geruststelling, die wij beide toch nodig hebben blijkbaar 🙂

 • Lisanne
  3 maart 2017

  Ik herken dit helemaal niet. Ik ben namelijk ontzettend nachtblind. Zodanig dat ik best haar kamer binnen kan lopen (omdat ik weet waar alles staat) maar als ik daar ben kan ik toch niets zien dus heeft het geen zin, behalve als ze verkouden is want dan kan ik haar horen. Bovendien wordt ze wakker als ik weer eens ergens tegenaan stoot omdat ik het niet goed heb ingeschat. Ik vertrouw er dus maar op dat het goed gaat en gelukkig is dat tot nu toe prima gegaan ?

 • Linda
  3 maart 2017

  Om eerlijk te zijn herken ik dit helemaal niet. Ik check ze niet voordat ik ga slapen en eigenlijk ook nooit gedaan als baby. Tuurlijk denk ik wel aan ze en hoop ik dat ze lekker slapen maar ik ben nooit gaan kijken 🙂

 • Manouk
  3 maart 2017

  Toen ik nog met ze samen sliep controleerde ik dit wel altijd. Maar nu kijk ik altijd op de camera. Heel soms sluip ik stiekem bij m’n oudste de kamer op, maar mijn jongste wordt wel eens wakker. Dus dat durf ik niet haha!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.