Mommy monday: Peuterspeelzaal, een nieuwe fase

psz1

Naar de peuterspeelzaal als je kindje 2 wordt, een nieuwe fase.
Lana was net één jaar geworden en het formulier voor de aanmelding van de Peuterspeelzaal kwam binnen. Heel logisch ook, die wachtlijsten zijn best lang dus je kunt er maar netjes op tijd bij zijn. Wel confronterend, wat gaat de tijd dan snel. Ik twijfelde geen moment of ik schreef Lana in. Vanaf oktober dit jaar mag ze naar de peuterspeelzaal toe. Best een grote stap vind ik, het leek me daarom leuk om hier een mommy monday aan te besteden.

Zoals ik in de introductie al zei, heb ik geen moment getwijfeld om Lana wel of niet naar de Peuterspeelzaal te laten gaan. Ik ging hier vroeger ook naar toe en ik heb er veel positieve verhalen en ervaringen over gehoord. De peuterspeelzaal is op 2 minuten afstand van ons huis dus dat voelt goed. Ik vind het wel spannend, het is toch een nieuwe stap. Lana is nooit bij een kinderopvang geweest dus ik ben het nog niet gewend om haar ergens in een soort klasje achter te laten bij leidsters die ik niet ken. Toch denk ik dat ik hier vanzelf naar toe groei. Ik laat Lana al heel makkelijk bij vriendinnen achter en ook is ze al een paar keer bij mijn tante geweest die gastouder is. Als ik zie hoeveel plezier Lana heeft met het spelen met andere kindjes, dan geeft mij dat ook een heel goed gevoel. Voor alle nieuwe dingen is een eerste keer en dat zal vanzelf wennen. Ik heb ervoor gekozen om Lana voor twee dagdelen in te schrijven bij de peuterspeelzaal.

Het zal even wennen zijn, maar ook weer wat meer ritme geven in ons leven. Nu gaat Lana ook al wel 2 dagdelen per week naar mijn ouders toe, maar dan zullen daar de twee dagdelen bij de peuterspeelzaal bij gaan komen. Dit geeft meer regelmaat en structuur en ik denk dat dit voor Lana ook erg fijn zal zijn. Spelen met andere kindjes is leerzaam en ook luisteren naar regeltjes in een groepje. Het is een nieuwe fase die over ongeveer 3 maanden in zal gaan. Ik denk soms dat het voor mij meer wennen zal zijn als voor haar.

Ik ben heel erg benieuwd hoe andere moeders deze fase ervaren hebben. Vond jij het een spannende nieuwe stap? Of ging je kindje al naar kinderopvang waardoor de overgang wat kleiner is? Ik ben benieuwd naar jullie  ervaringen. Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

41 reacties

 • Jessica
  6 juli 2015

  Waaaaauw! Juul begint in september en ik vind het NU al spannend!
  Jessica onlangs geplaatst…Fantastic Moms Weekly #31My Profile

 • Lisanne
  6 juli 2015

  Ik vind het heel goed als kinderen naar een peuterspeelzaal gaan. Zelf heb ik voor onderwijsassistente geleerd en stage gelopen meer en deels in de kleuter klas. Je ziet heel erg dat kinderen die op een peuterspeelzaal hebben gezeten een stapje voor zijn dan de kinderen die dit niet hebben gedaan. Voor de mama’s is het inderdaad lastiger dat zag ik ook terug in mijn stages. Je went er vanzelf aan en stiekem vind je het dan misschien zelfs wel lekker! Kan je alles doen wat je moet doen en heb je daarna de hele middag om aan je kleine schatje te besteden.

  Liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Granny project XXLMy Profile

 • Nicole
  6 juli 2015

  Hier duurt het nog even voor ze mag gaan al zou ze dat nu al graag willen haha. Ik zie ook vele voordelen eraan en ook bij ons is t dichtbij wat ik dan wel weer fijn vind!
  Nicole onlangs geplaatst…ZelfdodingMy Profile

 • Femke
  6 juli 2015

  Ik heb zelf geen kindje maar ik vind het erg goed als een kindje naar de peuterspeelzaal gaat.. Ze leren toch al van alles, ik heb het zelf vroeger altijd erg leuk gevonden volgens mijn moeder :-)!
  Femke onlangs geplaatst…What I did – week 27 (2015)My Profile

 • Nesrin
  6 juli 2015

  Wat leuk dat ze in oktober mag beginnen.

  Ik heb precies hetzelfde gehad met mijn kinderen. Zij gingen ook enkel twee dagen naar oma en toen ze 2,5 jaar waren ook naar de peuterspeelzaal.

  Het was vooral voor mij wennen 😉 Mijn zoon is nu 3 en gaat nu 1 hele dag in de week naar de peuterspeelzaal in plaats van twee losse dagdelen ook dit ging meteen goed.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photodiaryMy Profile

 • Marion
  6 juli 2015

  Volgens mij is het heel goed voor kinderen om naar de peuterspeelzaal te gaan, zeker als je ziet hoe het eraan toe gaat op de basisschool. Vroeger was de kleuterschool nog niet echt iets met rapporten en zo, maar als ik zag hoe dat bij mijn nichtje ging. Die op de kleuterschool al ”beoordeeld” worden…. Nee, het heeft niet mijn voorkeur om daar zo vroeg mee te beginnen. Daarom denk ik dat het heel goed is dat een kindje naar de peuterspeelzaal gaat waar de nadruk nog niet op presteren ligt.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #48My Profile

 • Manon
  6 juli 2015

  Ah superleuk dat ze naar de peuterspeelzaal gaat! Hier ook geen twijfel, Nilo gaat ook naar de peuterspeelzaal als hij 2 jaar is (duurt nog even haha). We zitten er ook over na te denken om hem 1 dag/ochtend/weet ik het naar een gastouder te doen over een poosje zodat hij ook met andere kindjes ‘leert’ (?) spelen. Mijn nicht gaat een gastouderbedrijfje opzetten en het lijkt me wel een leuk plan om hem daar heen te doen.
  Ik ben heel benieuwd hoe het is voor Lana en natuurlijk voor jou als moeder 😀
  Manon onlangs geplaatst…De dag waarop ik de uitslag kreeg…My Profile

 • Saskia
  6 juli 2015

  Mijn zoontje ging al 1 ochtend naar het kinderdagverblijf maar ik vond het ook spannend hoor! Toch vond mijn zoontje het zo ontzettend leuk en dat was zo leuk om te zien!
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Consultatiebureau, Sophia en Vakantie! (week 27)My Profile

 • angelique
  6 juli 2015

  Onze dochter gaat al vanaf baby naar het kdv. Dat vond ik heel moeilijk. Vanaf 2 was de peuterspeelzaal ook een optie, maar bewust gekozen haar op het kdv te laten. Ze is daar gewend en heb net iets meer vertrouwen in de kundigheid daar. Het is heel leuk voor haar dat ze op het kdv lekker kan spelen met leeftijdsgenoten, maar ook iets oudere kinderen.
  angelique onlangs geplaatst…Lichtpuntjes en dankbaarheid #week 4My Profile

 • Joy
  6 juli 2015

  Wat leuk voor Lana en wat spannend voor jullie!
  Joy onlangs geplaatst…Mobiele telefoonetiquetteMy Profile

 • Xstudent
  6 juli 2015

  Lijkt me heel erg goed om te doen. Ook met het oog om zelf wat los te komen van je kindje. Ik kan me wel voorstellen dat het heel lastig is! Spannende periode. Houd ons op de hoogte!
  Xstudent onlangs geplaatst…5 Favorieten JuniMy Profile

 • Liset - Beautydagboek
  6 juli 2015

  Kan me voorstellen dat dit een hele spannende tijd voor je is! Toch went het heel gauw als je ziet hoe leuk ze het daar heeft en laat je haar met een gerust hart achter :). En ja, de tijd gaat nu heel snel, ze gaat waarschijnlijk ook grote sprongen maken zodra ze heen gaat. Ze leren zoveel van elkaar!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Bobbi Brown lip color in 33 BrownieMy Profile

 • Angelique
  6 juli 2015

  Dat is wel vroeg dat ze daar beginnen, lana wordt toch pas 2? Ik heb het heel moeilijk gehad maar keano vond het geweldig. Keano ging 4 dagdelen door zijn spraakachterstand en dan is de overstap naar de basisschool wel fijn omdat hij al gewend was zo vaak bij mama weg te zijn. Maar als moeder zijnde blijft het moeilijk
  Angelique onlangs geplaatst…New in | PumpsMy Profile

 • Bianca
  6 juli 2015

  Oehh spannend! Mijn dochtertje ging met 2 jaar en ik vond het enger/spannender dan zij zelf 🙂
  Bianca onlangs geplaatst…DOVE ADVANCED HAIR SERIES ULTIME NOURISHMENTMy Profile

 • Mamablogger
  6 juli 2015

  Spannend! Ik heb zo gehuild toen M naar de peuterspeelzaal ging! Hij ging ook twee ochtenden, maar wat vond hij het leuk! Hij heeft nooit een traan gelaten en dat stelde mij ook wel gerust en de leidsters waren zo lief voor hem. Hij was er echt aan toe en het geeft inderdaad ook wat structuur. Voor je het week ben je eraan gewend 😉
  Mamablogger onlangs geplaatst…Leuk en goedkoop bedankje voor de juffen dankzij Wibra!My Profile

 • Joyce
  6 juli 2015

  Leuk en spannend! Ik denk dat wij ook maar eens gaan kijken naar peuterspeelzalen in de buurt. Vooral om te peilen of ze wachtlijsten hebben. En dan zou Luuk vanaf maart/april volgend jaar daarheen gaan. Ik denk ook voor 2 dagdelen, maar anders 1.

  Ik ben zelf gastouder, dus hij speelt zeker met andere kinderen. Maar ik vind het voor hem vooral heel fijn om los te komen van mij en om zelf vriendjes te mogen uitkiezen, ipv maar te moeten accepteren dat ik hier min of meer bepaal wie er in de opvang komen 😉
  Joyce onlangs geplaatst…Blote mama buik van SamanthaMy Profile

 • Sandra
  6 juli 2015

  Wat knap zeg! Het lijkt mij wel een lastige stap.
  Sandra onlangs geplaatst…SPAM YOUR BLOG!My Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  6 juli 2015

  Wij zijn hier nog niet echt mee bezig. Wel wens gekeken, maar die prijzen… Niet te zuinig… Wij weten nog niet wat we precies willen. Eerst maar eens laten informeren en dan zien we wel.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…19 vragen aan… SytseMy Profile

 • Malou
  6 juli 2015

  Leuk zeg! Ik heb me er nog totaal niet in verdiept, maar ik denk wel dat ik Nomi ga inschrijven bij de peuterspeelzaal 🙂
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #114; LAATSTE WERKWEEK, HITTEGOLF EN ZWEMMENMy Profile

 • Dita
  6 juli 2015

  Heel goed dat je haar naar de psz doet. Ik werk zelf als onderwijsassistent en pedagogisch medewerkster en zie echt wat het doet met kinderen. De psz is ook zo anders dan kdv. Allebei ben ik wel een voorstander van alleen kdv neem je vaak niet af als je het niet nodig hebt natuurlijk 😉
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Juli 2015 #1My Profile

 • Kim
  6 juli 2015

  Heel spannend!
  Kim onlangs geplaatst…Wat eet iemand met een eetstoornis?My Profile

 • Ilse
  6 juli 2015

  Wat leuk en een spannende stap, zal Lana erg leuk vinden denk ik

 • Marieke
  6 juli 2015

  Leuk om hierover te lezen, mijn dochtertje is net 1 dus over een jaartje ga ik hier ook aan denken, ik ben thuisblijfmoeder dus ik vind het een grote stap aangezien ik er nu fulltime voor haar ben maar het zal ook heel goed zijn voor ons beiden denk ik

 • Janine
  6 juli 2015

  Wat grappig, je hebt nog met discussies meegedaan over wel of niet je kind naar een opvang doen. Jij vond toen dat je als moeder kiest voor kinderen, dus dat je er dan ook zelf voor moet zorgen.

  Opmerkelijke keuze dan nu!

 • Tamara
  6 juli 2015

  Spannend! Zo kunnen ze heerlijk spelen en weer nieuwe dingen leren. Hier waarschijnlijk als Zoë 2 is ook naar psz en misschien wat sneller naar een gastouder.
  Tamara onlangs geplaatst…Dag juni, hallo juli!My Profile

 • Kelly
  6 juli 2015

  Ik ben zelf werkzaam op een KDV en ik zie dan ook de positieve invloed die een KDV of PSZ op kinderen heeft. Het is voor kinderen echt heel erg goed dat ze een dagritme krijgen op schooltje en alvast kunnen wennen. Ik kan mij heel erg goed voorstellen dat het voor jou, als moeder erg lastig is, maar het komt wel goed! Wat ik altijd belangrijk vind is dat je je meteen thuis voelt op een psz en ook bij de leidsters.
  Kelly onlangs geplaatst…Photodiary #126 Beachparty, #zomerbbb & hittegolfMy Profile

 • Tamara
  6 juli 2015

  Ik vond het heel spannend, maar toen maxim zonder om te kijken meteen ging spelen voelde het ook meteen goed. Als hij was gaan huilen was het anders geweest denk ik.
  Tamara onlangs geplaatst…Life with Lauren! 1 maand oud!My Profile

 • Geertje - Stay At Home Mama
  6 juli 2015

  Oh ja… heel spannend zo’n fase. Zeker als je haar de eerste keer weg brengt en haar “achter laat” is dat lastig… maar meer voor jou dan voor haar hoor! Hier gaat de jongste in september naar de groep 1.. ook zo’n fase waar je even van moet slikken, ondanks dat ze al 4 dagdelen naar de peuterspeelzaal gaat…
  Geertje – Stay At Home Mama onlangs geplaatst…De Perfecte Crispy Apple CrumbleMy Profile

 • Charlotte
  6 juli 2015

  Ik kan me voorstellen dat het best spannend is en straks even wennen zal zijn! Ons dochtertje gaat naar het kinderdagverblijf dus ze hoeft dan niet naar de peuterspeelzaal. Misschien moet Lana de eerste paar keer even wennen maar je zult zien dat ze het al snel erg leuk zal gaan vinden. Succes!
  Charlotte onlangs geplaatst…Nieuw in blogland? #2My Profile

 • rachel
  6 juli 2015

  hier zijn de meiden nooit naar de opvang geweest maar natuurlijk wel naar de peuterspeelzaal omdat het leuk en goed voor ze is en ik vond dat een hele leuke tijd en hun ook, en ja heeeeeel spannend hahaha, weet nog wel dat ik ze voor het eerst bracht, ik huilde harder dan het kind hahaha. ben benieuwd hoe lana het gaat vinden en jij natuurlijk ook maar denk dat je na een aantal keer wel gewent bent en het ook wel fijn vind om “even je handen” vrij te hebben 😉
  rachel onlangs geplaatst…Top dag!!My Profile

 • lin
  6 juli 2015

  Ik vond het ook heel moeilijk. Jayson was altijd alleen maar bij mij dus ik had echt moeite om hem weg te brengen.
  Hij hing huilend aan mijn been als ik weg moest. En dan stond deze mama op de gang t huilen haha.
  Gelukkig is alles goed gekomen ook al duurde het wel een tijdje voordat hij en daardoor ook ik gewend was.
  Ik ben wel heel blij dat we het gedaan hebben wat na de zomer gaat hij naar de basisschool en is hij dus nu een beetje gewend dat hij niet altijd alleen bij mij is!
  lin onlangs geplaatst…Mommysworld last week!My Profile

 • janske
  6 juli 2015

  Lola gaat vanaf dat ze 3,5 maanden is naar het kinderdagverblijf en ze heeft het daar super naar haar zin…lekker spelen met andere kindjes en speelgoed wat ze thuis niet heeft…

  Ik denk dat het goed is voor ieder kindje om ook lekker met andere kindjes te leren spelen…Ik dacht dat ik het veel moeilijker zou vinden…ik heb er niet te veel over nagedacht en gewoon gedaan…en dat ging super goed!

  De leidsters zijn super en ook de andere kindjes hebben het leuk samen…prima toch 🙂
  janske onlangs geplaatst…De meest traumatische dag uit mijn leven… (persoonlijk verhaal)My Profile

 • Lilian
  6 juli 2015

  Bij ons was het ook heel spannend, want we hadden haar voor die tijd nog nooit bij iemand achtergelaten (ook geen oppas oid). Voor die tijd hebben we zelfs even geoefend bij een oma en een oom en tante.

  Gelukkig ging het bij haar heel goed. Hoewel ze het eerste jaar niet praatte op de psz, ging ze altijd met plezier heen & heb ik haar nooit huilend achter hoeven laten.

  En ze leren ineens zoveel! Je staat er echt versteld van. Nu gaat mijn dochter net naar de kleuterschool en merk ik het weer, zo leuk! 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…5 dingen die ik zou doen als ik vrijgezel wasMy Profile

 • Willemijn
  6 juli 2015

  Wat een bekende struggles! Ik heb 3 jaar in de kinderopvang gewerkt en dus ook op de psz. Ik hoorde het van veel moeders (vaders hebben vaak zoiets kijk dit is leuk even samen spelen en dan kus en doei :p) hoe moeilijk ze het wel niet vonden om hun kindje “achter te laten”. Het scheelt dat ze vaak een paar keer gaan wennen (ook dit is vooral voor de mama’s :p) en wij hadden met nieuwe ouders afgesproken dat als ze t te lastig vonden dat ze even mochten bellen om te vragen hoe het ging. Ook hebben veel groepen tegenwoordig fb waarbij ze regelmatig foto’s posten om te laten zien hoe leuk de dag wel niet is/was 🙂 ik vind het persoonlijk beter voor het kind als t wel naar psz of kdv gaat. Ik heb de opleiding tot onderwijs assistent gedaan en daar zag je heel duidelijk het verschil tussen de kinderen die wel naar psz/kdv zijn geweest en kinderen die dat niet zijn geweest. Als ze wel gaan kunnen ze vaak net wat makklijker mee met de lessen en de klas zodra ze naar school gaan 🙂

 • Sandra
  6 juli 2015

  Wat leuk, de peuterspeelzaal! Onze kids zijn beide vanaf baby naar het kinderdagverblijf geweest. Ik ben zelf peuterspeelzaal juf dus had er niet zo heel veel moeite mee om afscheid te nemen en ze los te laten.
  Sandra onlangs geplaatst…Drakenbootraces 2015My Profile

 • Amelie
  6 juli 2015

  Als pedagoog in spé vind ik het heel goed dat je Lana naar de peuterspeelzaal stuurt. Het is niet voor alle kinderen goed, maar de meeste gaan echt vooruit op sociaal vlak, spraak en hebben een lichte voorsprong als ze naar de basisschool gaan. Hopelijk vind Lana het leuk! Ik denk dat het voor jou inderdaad een grotere stap is dan voor haar, die kleintjes passen zich vaak snel aan!
  Amelie onlangs geplaatst…5 Picks: VakantieMy Profile

 • Kim
  7 juli 2015

  Heei,

  Leuk dat Lana gezellig naar de peuterspeelzaal gaat.
  Mijn zoontje is sinds twee dagen op de opvang omdat ik nu vier dagen per
  week ga werken. Hij is nu 11 maanden en was altijd bij mij, best wel wennen.
  Savonds zit ik stiekem op de bank te huilen haha vind het echt lastig hoor.
  Hopen dat het beter wordt!
  Kleine jongens worden groot..

 • Angela | Great Body & Skin
  8 juli 2015

  Oeh, wat leuk voor Lana (lijkt mij?)!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Win: Reebok Cardio Ultra Sneakers t.w.v. € 120My Profile

 • Kim
  8 juli 2015

  In België kennen we geen peuterspeelzaal en gaat je kindje op 2.5jr naar de kleuterklas, denk dat het ongeveer hetzelfde is. Hoewel mijn zoon sinds zijn drie maanden naar de opvang ging, gaat het er in de kleuterklas toch anders aan toe en moest ik er zelf ook hard aan wennen. Zo kwam hij de eerste dag met doorweekte sokken en schoenen thuis, ondenkbaar in de opvang. Ik heb tranen met tuiten geweend.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ VakantieopvangMy Profile

 • Frederika
  8 juli 2015

  Ik snap dat heel goed. Ik was de eerste ochtend van slag en kwam gewoon niet op gang. Pas na de eerste week vond ik hier ritme in… Ik heb onze oudste laten zien waar hij naar toe ging (even langslopen/fietsen), samen een bakje uitgekozen voor het fruit en samen een schooltasje uitgezocht. Daarna afscheidsritueel bedacht om voorspelbaarheid te creëren voor mijn zoontje.

 • Wilma
  13 juli 2015

  Ohhh, het gaat allemaal zo hard!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.