Een oppasmeisje in huis: Nieuwe stap!

kelly2

Ik heb met jullie al heel wat avonturen in het ouderschap gedeeld. De keuze voor een gastouder, onze ervaringen met de peuterspeelzaal, kennismaking met de basisschool, en zo kan ik nog heel wat onderwerpen noemen. Vandaag ga ik het hebben over het hebben van een oppasmeisje (of jongen), een babysitter.  Iemand die je inhuurt om op je kinderen te passen. Iets waar wij tot nu toe nog geen gebruik van hadden gemaakt. Maar we kwamen wel tot de conclusie dat we vaker avondjes samen weg willen kunnen gaan (of los van elkaar) en dat het voor onze ouders teveel wordt om ze steeds te vragen om tot zo laat op te komen passen.

Toen ik zelf 13-14 jaar oud was begon ik als oppasmeisje bij allerlei adresjes die ik via via had leren kennen. Ik paste op grotere en kleinere gezinnen. Baby’tjes van een paar weken oud tot grotere kinderen. Kinderen die ik in bad en naar bed moest doen, of adresjes waar ik kwam en waar de kinderen al op bed lagen en waar ik enkel tv hoefde te kijken en chips te eten. Ik vond het meer dan normaal dat men mij inhuurde hiervoor, ik was ook helemaal niet onzeker hierover. Ik was dol op de kinderen en zij op mij, de ouders konden lekker een avondje weg en ik kon wat centjes bij verdienen.

Toen ik zelf moeder werd, voelde alles ineens heel anders. Moest ik er niet aan denken dat een meisje van 13 op mijn kleine meisje kwam passen. We hebben dan ook geluk met mijn ouders die heel vaak wilden oppassen wanneer wij zo’n avondje uit wilden samen. Het onderwerp ‘Oppasmeisje’ kwam dan ook nooit ter sprake. En als ik er al over dacht, had ik geen idee hoe we een meisje zouden vinden die we dan helemaal zouden vertrouwen en wat dan goed zou voelen. Tot we kort geleden wel tot de conclusie kwamen dat het handig zou zijn om iemand te vinden. Want nu belemmerden we onszelf toch dat we minder samen weg gingen als we zouden willen. Tijd om iemand te zoeken dus.

IMG_5525

Via via kwamen we in contact met een meisje, ze is 18, studeert SPW en heeft veel ervaring met kinderen. We lieten haar langskomen en hebben kennisgemaakt. Dit klikte gelijk heel goed. De kinderen reageerden ook heel leuk op haar. Lana was wat verlegen maar zo reageert ze altijd aan het begin bij nieuwe mensen. Aimy is een heel ander meisje, die stapt gelijk op iemand af. We hebben wat afspraken met haar gemaakt, wat uitleg gegeven over hoe wij bijvoorbeeld het avondritueel met de kinderen doen, wat onze regeltjes met betrekking tot de opvoeding zijn en we lieten haar meekijken bij het naar bed brengen van de kinderen. Vorige week heeft ze voor het eerst opgepakt. Dit ging heel goed, de kinderen waren nog wat verlegen toen wij er nog bij waren, maar wenden snel aan haar. Lana heeft het nog dagen over haar gehad. Met een goed gevoel genoten wij van onze datenight. Alle begin is moeilijk en spannend, maar dit voelde gelijk heel goed en daar ben ik blij om.

Ik hoop dat deze keuze ons meer vrijheid gaat geven om meer samen te ondernemen buiten de deur. Dat als Yannick 24-uurs diensten heeft, ik ook eens op pad kan met een vriendin en dat wanneer mijn ouders overdag niet kunnen oppassen, we haar kunnen inschakelen. Een nieuwe spannende stap, maar voor alles is een eerste keer. We hebben er vertrouwen in.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Hebben jullie een vaste oppas/babysitter? Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Ik ben benieuwd, laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

42 gedachten over “Een oppasmeisje in huis: Nieuwe stap!”

 1. Wij zitten nu in de situatie dat we zelf ook naar een oppasmeisje zoeken om vaker samen iets te kunnen gaan doen. We hebben het zelf heel erg vreemd gevonden om een jong meisje ol te laten passen, maar ik denk dat we de stap voor ons zelf wel moeten maken.
  Frank onlangs geplaatst…Het huwelijksaanzoekMy Profile

 2. Spannend maar wat leuk! Zelf was ik 12 toen ik op mijn buurmeisje ging passen. Nu moet ik er niet aan denken om zo’n jong meisje bij Mila te hebben. Wij hebben geluk dat onze ouders (en 3 paar want die van mij zijn gescheiden) allemaal om de hoek wonen. Er is altijd wel 1 van de 3 die kan oppassen. Tot nu toe is een andere oppas ook nog niet nodig geweest.
  Dita onlangs geplaatst…Een pittige dreumes, hoe ga je hier mee om?My Profile

 3. Wij hebben het er laatst ook wel over gehad, maar ik blijf het toch heel spannend vinden. Hij gaat wel naar de opvang en opa en oma passen regelmatig op. Maar een vreemd iemand in huis… Een SPW student is dan natuurlijk wel het fijnste idee. Die hebben inderdaad ervaring opgedaan tijdens stages.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Geen motivatieMy Profile

 4. Knap dat jullie het aandurven. Hier in Lanzarote durf ik het niet hoor een oppas inhuren. Dat komt ook denk ik omdat we nooit ergens lang blijven (meestal 8 maand) Voorlopig hebben mijn vriend en ik gewoon datenight thuis haha..
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #29My Profile

 5. Wij gebruiken de app Charly Cares voor onze oppasmeisjes. Het is ideaal, de meisjes zijn gescreened, je kunt hun opleiding zien, recensies van andere ouders etc. We gebruiken nu 2 vaste meisjes via die app. Betalingen gaan ook via de app. Het platform is actief in 7 grote steden in NL, echt een aanrader (ik heb geen aandelen ofzo haha).

 6. Wat een spannende stap inderdaad! Voor mezelf zou ik het dubbel vinden. Ik heb er overigens ook nog helemaal niet aan gedacht. Aan de ene kant fijn om wat samen te kunnen doen, aan de andere kant geeft het mij al gelijk een heel onprettig gevoel als ik eraan denk. Ik ben er gevoelsmatig gewoon nog niet aan toe dus.
  Michelle onlangs geplaatst…Michelle’s journal #6: zomervakantie!My Profile

 7. Wow, dat je überhaupt zo lang zonder hebt gedaan! Wij zochten n oppas toen onze dochter 5 of 6 maanden was. Toen ook bewust gezocht naar een wat volwassener meisje en niet iemand van 14. Via de app Bsit vonden we een super leuk meisje van 19 en nu past zei regelmatig op. Elke maand wel en soms wel drie weken achter elkaar een dag. Super fijn. Naar je ouders voel je je op een gegeven moment toch schuldig om het alweer te vragen.

 8. Ik kan me voorstellen dat dit wel een hele spannende stap is! Het lijkt mij ook best lastig om je kinderen aan een ‘vreemde’ over te laten. Maar zo te horen hebben jullie iemand gevonden met wie er een goede klik is. Ik ben heel benieuwd hoe het bevalt!
  Romy onlangs geplaatst…Stoppen met multitasken: waarom en hoe?My Profile

 9. Ik heb een paar weken terug een soortgelijk persoon ‘aangenomen’. Ze is ook student, Duits (zal dit dis praten met de kinderen) en studeert pedagogiek. Het is de bedoeling dat ze wekelijks oppast zodat mijn man en ik ook eindelijk ook eens op stap kunnen na 3 jaar! ?

 10. Wauw. Knap, zo’n stap durven nemen. Ik vind ‘t nog steeds heel moeilijk om in de avond weg te gaan.. ik ben sowieso niet zo van het ‘overdragen’, ik doe ‘t liever zelf en ben ook te graag bij haar. Natuurlijk zijn date nights ook belangrijk, dus ik moet daar toch eens iets in veranderen..:)
  Leonie onlangs geplaatst…Tag: ‘de laatste keer’My Profile

 11. Ik heb vroeger ook veel opgepast toen ik 13 / 14 was. Maar vind dat nu voor mijn kinderen ook heel jong. Jullie hebben iemand van 18 gevonden, daar zou ik me ook beter bij voelen. Maar hoe kom je aan zo iemand 🙂
  Maaike onlangs geplaatst…KleuterslaapfeestMy Profile

 12. Wat fijn! Wij hebben bij Fay wel een oppasmeisje gehad maar die kwam echt sporadisch. Bracht haar toch liever naar oma en opa haha. Maar ook nu gaan we toch maar weer op zoek (dat meisje heeft nu een bijbaan en kan niet meer in weekend) want soms kunnen opa en oma niet en dan is t wel handig!
  Nicole onlangs geplaatst…Newborn lookbook | 6x outfits baby MiloMy Profile

 13. Wij hadden het er laatst ook over, omdat ik het niet prettig vind altijd mijn moeder te vragen. Maar toch voelt het niet prettig, een vreemde in mijn huis die dan verantwoordelijk is voor mijn meisje… Terwijl ik vroeger ook zelf heb opgepast en dat super vond! Zo gek, dat verschil in perspectief! Toch maar weer eens over na gaan denken, want samen weg met manlief is ook wel erg waardevol…
  Marianne onlangs geplaatst…Mijn droom van een tiny houseMy Profile

 14. Ik heb mijn eigen oppasmeisje. (Mijn puberdochter van 14)
  Maar ik wil straks wel kijken voor een echte oppas … Mies en ik moeten ook echt wat meer us-time hebben en maken straks.
  Liess onlangs geplaatst…Geboren!My Profile

 15. Hi Kelly,

  Spannend hoor! Ik ben bijna 16 en pas al vanaf mijn 11e op. Het is natuurlijk het belangrijkste dat je vertrouwen in de oppas hebt en dat je kinderen het naar hun zin hebben als de oppas komt. Ik vind vooral op tijd komen heel belangrijk. Dat geeft een goede indruk voor de ouders. Als je meiden van rond mijn leeftijd hebt, zitten zij niet constant op het mobieltje? Natuurlijk is het enorm belangrijk dat de oppas leuke dingen doet met de kids. Denk aan een keer speeltuin, misschien een keer een ijsje eten.
  Voor ouders die het moeilijk vinden om een oppas in huis te nemen, maar toch een oppas willen, een aantal tips.
  – de eerste indruk is enorm belangrijk. Ziet de oppas er verzorgd uit, stelt hij of zij zich netjes voor ? ( ook aan de kinderen!), is de oppas op tijd?
  – de oppas stelt zelf ook vragen, want hij of zij kan dan wel ervaren zijn, maar het is en blijft waarschijnlijk een onbekend huis met kinderen die hij of zij nog niet kennen.
  -mochten de ouders een gemengd gevoel hebben over de oppas? Zeker niet doen dan! Eerlijk vertellen dat jullie twijfelen , er zijn genoeg anderen die willen komen oppassen.

  Let er ook zeker op of de oppas niet alleen komt om wat bij te verdienen, of ook om leuk wat te doen met de kinderen. Ik vind dat altijd erg belangrijk.

  Knap van je dat je deze keus gemaakt hebt Kelly! Uit ervaring weet ik dat dit erg spannend is, zon eerste keer!
  Liefs!

 16. Ohh Kelly een hele spannende fase zeg! Ik ben zelf nu 20 en een aantal jaar oppas meisje geweest. Ik denk tussen mijn 13/18e. Van kinderen van kennisen, mijn neefje tot onbekenden kinderen. En wat was dat leuk!! Ik heb ook het idee dat ze me altijd zo blijven herrineren leuk om te zien! Zelf had ik op de basisschool ook een soort van oppasmeisje/gezin. Ik was nog jong en woonde wat buitenaf in het dorp. Dus altijd een fiets en lunch maatje! Heel gezellig! Wat fijn dat jullie er nu regel matig lekker er tussenuit kunnen!X

 17. Wat is het super leuk (en interressant) om eens het verhaal van de andere kant te horen! Ik ben zelf namelijk een oppasser. Ik doe dit al vanaf mijn 12e en ben nu 17 al best wel lang dus al zeg ik het zelf. Ik ben dus gaan oppassen toen ik op de basisschool zat dit wad toen alleen nog bij mijn buren. Toen ik naarde middelbare school ging werden dit er al heel snel meer. Dit terwijl ik nog geen diploma’s had en nog vrij jong was. Inmiddels volg ik een opleiding tot verpleegkundige en ik heb gemerkt dat ouders dit toch nog fijner vinden.

  Ik pas bij 8 gezinnen op met heel wisselende leeftijden. Het ene gezin heeft drie kinderen waarvan de jongste 5 en de oudste 9 is en het andere gezin heeft 1 kindje van 2 en het andere kindje opkomst. Een paar van de oppas gezinnen zijn kennissen, familieleden of buren maar andere gezinnen heb ik leren kennen via http://www.oudermatch.nl. Toen ik in mijn examenjaar zat zocht ik nog wat extra oppasadresjes en stuitte ik op de site http://www.oudermatch.nl. In het begin een raar idee om via een site een oppas gezin te vinden. Oudermatch is een heel vertrouwde site en heb hier dan ook twee oppasadresjes leren kennen. Nu pas ik ieder weekend wel op vooral bij 1 gezin (die ik via oudermatch heb leren kennen) daar pas ik vaak overdag op en daar blijf ik ook, als het nodig is, slapen. Bij dat gezin ben ik echt kind aan huis en de kinderen vinden het heerlijk als ik kom. Vaak gaan we naar ballorig, de dierentuin of simpel een blokje om op de fiets en even langs de speeltuin. Ook pas ik op terwijl een van de ouders nog thuis is (vaak de moeder. Dit klinkt misschien een beetje gek maar zo heeft de moeder even haar handen vrij. Voor mij, de oppasser dus, was het aan het begin heel vreemd dat er nog een ouder thuis was als ik aan het oppassen was. Dit went heel snel en zo kan de ouder ook zien hoe je bent als oppas en vertrouwen ze je nog meer! Zo mocht ik pas met drie kinderen naar het zwembad waarvan 1 zonder diploma een hele grote verantwoordelijkheid dus. Ik vind het altijd super leuk om op te passen en doe dit dus dan ook met heel veel plezier.

  Ps; oudermatch is niet alleen een tip voor oppassers maar ook zeker een tip voor als je een oppas zoekt!

 18. Ik werk ook al sinds mijn 12e als oppas.
  Heel leuk werk!

  Nu heb ik mijn diploma als gespecialiseerd pedagogisch werker en ga ik Pedagogiek doen. Dus dat oppassen was een stap in de richting van mijn werkveld.

  IK ben blij dat ik oppas mag zijn en hopelijk kan ik weer nieuwe gezinnen vinden als ik naar Tilburg verhuis voor mijn studie!

  Ik vind het heel slim dat jullie hebben gekozen voor iemand met ervaring (en waarschijnlijk een verklaring omtrent het gedrag), kan heel goed begrijpen dat je je dan wat fijner voelt en de kinderen met een gerust hart kan achterlaten 🙂

 19. Ik loop precies tegen hetzelfde aan als jij: ik wil graag een oppas omdat we zelden tot nooit avondjes weg kunnen (mijn ouders wonen niet in de buurt en mijn schoonouders zijn behoorlijk op leeftijd) en daar heb ik wel behoefte aan. Maar… hoe vind je iemand die je vertrouwt?! Ik moet ook niet denken aan een 13-jarige op mijn bank, vind dat zo’n oppas toch wel minstens 20 moet zijn. Heb nu de oud-stagiaire van de crèche als oppas gevonden, maar dat is pas 2 weken geleden geweest en hebben haar tot nu toe nog niet gevraagd. Vind het toch wel een dingetje hoor, mijn meiden zijn ook pas net 2 geworden. Om zomaar even een tweeling naar bed te brengen… ja dat doe je niet zomaar even. Ik ben dus nog steeds terughoudend. Mag ik vragen wat je jullie oppas betaalt?

 20. Wij maken heel vaak gebruik van onze ouders, broer en zus, maar soms zijn ook zij allemaal heel druk en hebben wij ook een babysit.
  Zo iemand nieuw, daar heb ik nog niet aan durven toegeven. Gewoon voor mijn eigen gevoel, maar ik sta er wel voor open als er bij ons twee kinderen rondlopen.
  Nu schakelen Kevin en ik vaak twee vriendinnen van ons in.
  Ze zijn beiden enkele jaren jonger, maar wel twintigers die zich nog moeten settelen. Eentje heeft jaren leiding gegeven in de jeugdbeweging en de andere is kinderverzorgster van opleiding. We zorgen er natuurlijk altijd voor dat zij betaald worden. Voor hen is het voor hun spaarpotje om te gaan samenwonen met hun vriend en wij zijn er een avondje mee weg.
  Wij zijn ook heel relaxed in het opvoeden en bedtijd, dus voor ons is het nu gewoon voornaam dat Levi het ‘s avonds leuk heeft en moest er iets gebeuren, bij iemand is die correct kan reageren.
  Ik denk dat ik in jullie geval net hetzelfde zou doen, een leuke kennismaking, even meekijken en inderdaad voor iemand kiezen die al iets ouder is. Ik babysitte ook sinds mijn zestien, maar dat zie je als moeder toch even anders. 🙂
  Sanne onlangs geplaatst…Een en al nattigheidMy Profile

 21. Hey Kelly,

  Als ik het zo lees, moet dat zeker goed komen :). Momenteel werk ik als au pair in Amerika en woon ik bij het gezin in huis. Als je vragen hebt over hoe we dingen hier regelen dan kan je altijd een berichtje sturen :).

  Veel succes maar dat moet allemaal goed komen!

  Liefs Lieke

 22. Ik snap je “angst” helemaal. Ik ben er nu ook stilletjes over aan het nadenken. Moet het idee nog pitchen bij m’n vriend haha, maar vind het wel echt een dingetje.
  Toen ik bij een aantal gezinnen oppaste was ik 15, waarvan de jongste nog geen jaar was.
  Als ik het toen kon, zal er nu ook vast wel iemand zijn die het kan. Moet er gewoon even een keer doorheen denk ik. Wie weet snel.
  Benay onlangs geplaatst…Surinaamse gebruiken na de bevalling en geboorteMy Profile

 23. IK zou het eerlijk gezegd niet zo goed durven. Misschien wel het buurmeisje of de buurvrouw, al heb ik dat ook nog nooit gevraagd. Mijn jongste is helaas altijd hysterisch wanneer ik weg ga. Zelfs wanneer ze bij haar vader en broer moet blijven. Ik hoop dat het snel verbeterd – wellicht wanneer ze naar de psz gaat – dan voel ik me beter bij het idee om meer zonder haar te gaan ondernemen. Heb zelf ook nooit een oppasmeisje gehad. Mijn vriend wel en die vond dat vaak heel leuk!
  Priscilla onlangs geplaatst…Leuke badpakken voor minder dan €25My Profile

 24. Ik heb toen ik 14 was op mijn neefje opgepast Savonds als mijn tante en oom op stap waren. Het kindje lag dan al in bed en ik zat dan op de bank chips te eten haha. Vond het wel altijd jammer dat mijn (aangetrouwde)tante destijds mij niet iets meer verantwoordelijkheden durfde te geven.

 25. Spannend zeg. Ik ben daar nog lang niet aan toe. Ik ben een vrij ontspannen moeder, tot ik de zorg echt uit handen moet geven. Ik vind het nu nog erg vervelend om ze naar de oppas te brengen als ik moet werken. Voel me toch schuldig denk ik. En om er dan gezellig een avondje uit te gaan zie ik dus totaal nog niet zitten. Misschien als ze wat ouder zijn en ik het ze beter kan uitleggen.
  Rachel onlangs geplaatst…What’s in my bagMy Profile

 26. Hoi Kelly, wat een herkenbaar stukje! Wij hebben net een keer afgesproken met ons oppas meisje (20jr) wat was dat spannend zeg, maar gelukkig klikte het goed!

  Ik vind het ook wel een hele stap en super spannend! Maar hè dat hoort erbij haha #momlife.

  Liefs ?

 27. Ik ben 16 en zelf oppasmeisje. Ik ben 3 jaar geleden begonnen met af en toe avondjes oppassen dat de kinderen al op bed lagen. Als ik er nu aan terug denk vond/vind ik 13/14 best jong om op te passen, zeker als de kinderen nog wakker zijn. Sinds 1,5 jaar pas is vaker op, bijna elke week en dat is dan ook vaak overdag. Ik heb 3 vaste adressen waarvan ik de ouders van 1 adres al langer ken (nog voordat ze kinderen kregen).

 28. Precies wat jij vertelde in je blog vroeger altijd veel opgepast al va m’n 11e ook met kleine babys maar nu moest ik niet denken aan een oppasmeisje jonger dan 17/18.
  Wij hebben nu 2 oppas meiden.
  Een buurmeisje van 18 en zusje van een vriendin van 19 dus dat is echt super.
  Die zijn ook gek op kinderen en hebben er feeling voor. Verantwoordelijkheid etc
  Belangrijk dat je met een gerust hart lekker een avondje kan genieten.
  Mijn vriend zit ook bij de brandweer (24uurs) en heb al regelmatig oppas gevraagd want dan kan jezelf ook lekker avondje weg.
  Spannende maar erg fijne stap, succes!

  Liefs Tamara
  Tamara onlangs geplaatst…5x Musthave zwangerschapskleding voor je groeiende buik!My Profile

 29. Ikzelf heb nog oppassen gedaan en dat vond ik heel leuk om te doen!
  Dat zou ik zo graag terug willen doen maar ken niemand meer met kinderen.
  Jammergenoeg worden ze groot 😉

 30. Oudermatch is een hele fijne website! Ik ben zelf oppas en ben door die site al 3 jaar vaste oppas bij mijn oopasgezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.