Eerste ervaringen met een gastouder

GO

Onze eerste ervaringen met de gastouder. Wat er allemaal aan vooraf gegaan is voor we de keuze voor een gastouder namen, lazen jullie in de Mommy monday van vorige week. Deze week ga ik daarop verder door meer te vertellen over onze zoektocht, de bemiddeling via het gastouderbureau en onze eerste ervaringen met de gastouder. Ik ben gewoon gaan zoeken op Google en herinnerde me toen ineens iemand waar ik een paar jaar geleden een Beautydream workshop gegeven had (haar dochter was toen jarig). Toen ik op een site bij gastouders in ons dorp haar naam zag staan, was ik gelijk heel erg blij. Ik herinner me nog heel goed de fijne en warme sfeer daar in huis en de fijne sfeer die deze vrouw uitstraalde. Dat voelde toen al heel goed dus kozen we om als eerst voor haar te kiezen. Mocht zij geen plek vrij hebben voor Lana, dan zouden we verder gaan zoeken.  

Via het gastouderbureau waar ze staat ingeschreven zochten we contact op. Via dit bureau konden we dan ook de eerste kennismaking met de gastouder regelen. Zo kon ook Yannick haar ontmoeten en beoordelen hoe het voor hem voelde, en zo kon ook de eerste ontmoeting tussen Lana en de gastouder plaatsvinden. Die eerste kennismaking voelde al heel erg prettig. Ik was er natuurlijk al eens geweest, maar zowel voor mij als Yannick voelde het als ergens ‘thuiskomen’, een heel welkom en fijn gevoel. We waren nog geen minuut binnen of Lana ging al spelen met het speelgoed wat in de woonkamer staat. Ik merkte dat Lana heel erg op haar gemak was en dat er gelijk een klik was. Dat vonden wij allebei een heel goed teken. Na een uurtje babbelen over van alles en nog wat, maar ook over de werkwijze en de uren waar het voor ons om zou gaan en andere afspraken besloten we dat het zo goed voelde dat we een ‘oefendag’ zouden plannen. De dag erna kon deze al plaatsvinden.

Onze eerste ervaringen met een gastouder
Zo gezegd zo gedaan, bracht ik Lana de dag erna om half 9 bij haar. Ik cancelde andere afspraken om ‘stand-by’ te zijn voor Lana. Als het niet zou gaan, dan kon ik er binnen 5 minuten zijn. Dit voelde vooral voor mezelf prettig. Met een ingepakte luiertas (met luiers, luierdoekjes en voldoende kleding bij ongelukjes) bracht ik Lana bij de gastouder. Ik bleef zo’n 10 minuutjes maar Lana was al gelijk met andere kindjes aan het spelen. Bij het afscheid heeft ze geen traan gelaten, ik voelde me even heel overbodig haha. Ik vertrok naar huis en ging thuis aan het werk voor mijn blog. Om 13.00 ging ik haar weer halen. Ik trof een hele vrolijke Lana aan die me vol enthousiasme liet zien waar ze mee gespeeld had. Ze had heel goed gegeten met de andere kindjes, speelde enthousiast buiten met de grote jongens (van 3 jaar) en de gastouder vertelde mij dat ze boekjes gelezen hadden, en waar ze allemaal mee gespeeld had. Als trotse mama nam ik haar weer mee naar huis. Het was tijd voor haar middagdutje en Lana sliep zo 2,5 uur achter elkaar, voor Lana een hele lange middagdut.

We besloten dat we voor deze gastouder zouden kiezen dus had ik vervolgens een afspraak met een bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau. Met haar nam ik allerlei afspraken, persoonsgegevens en het contract door met de uren waar het om zou gaan.

De week erop zou de eerste keer zijn dat ze een hele dag naar de gastouder zou gaan. Deze keer vond ik ook spannend omdat ik zelf afspraken in Amsterdam had. Ik kon dus niet stand-by staan, maar dat is ook meteen een goede les om het te leren loslaten. Lana is daar in hele goede handen en ik weet dat ze het enorm naar haar zin heeft daar. Bij het afscheid moest ze wel even huilen maar ik hoor van veel ouders om me heen dat dit erbij hoort, dat sommige kinderen dit na jaren soms nog doen. Even later kreeg ik al een Whatsappje dat Lana lief aan het spelen was. Ik kon gerust aan het werk.

Dit zijn onze eerste ervaringen met de gastouder tot nu toe, we zijn er heel erg positief over! Ik merk dat Lana het heel erg leuk vindt en zo ook met andere kindjes speelt en andere dingen leert. En ik merk dat ik zelf meer tijd overhoud naast mijn werk. Een blije mama, is een blije dochter en zo voelt dat echt. Ik word er zelf wat relaxter van en als ik mijn meisje dan weer op kan halen dan kan ik mijn werk achter me laten en heerlijk van haar genieten.

Ik ben zo benieuwd hoe dit voor anderen ouders gegaan is toen je koos voor kinderopvang/gastouder of bijvoorbeeld een nanny. Voor mij is het een nieuwe wereld, mijn ouders pasten natuurlijk ook al op maar dat voelde meer als ‘eigen’ en vertrouwd. Dit is voor ons een nieuwe stap. Dus wil je je (eerste) ervaringen delen, heel graag! Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

  Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.

Gerelateerde berichten

48 reacties

  • Josan
    26 oktober 2015

    Noem me een loedermoeder maar 2 van mijn dochters gingen voordat ze 12 weken waren naar de kinderopvang. Gastouder wilde ik wel maar bemiddelingsbureau kon niet zo vlug iets regelen. Net zoals jij vind ik het gevoel erbij belangrijk. Het is wel je kindje. Om die reden heb ik ook locaties afgewezen. Te weten dat ze betrokken leidsters heeft die zij aardig vindt en met wie het klikt, vind ik belangrijk. Dat langer slapen dan thuis ken ik. Er zijn ook meer indrukken.
    Josan onlangs geplaatst…Bonnie Jean KerstjurkenMy Profile

  • Carlijn
    26 oktober 2015

    Super dat ze het zo naar haar zin heeft. Fijn voor haar en haar ontwikkeling en een geruststelling voor jou. Lijkt me best even moeilijk om niet stand-by te kunnen staan maar da’s wel het echte leven natuurlijk, goed dat je dat gewoon door laat gaan en naar Amsterdam vertrokken bent. Ben benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen, maar volgens mij komt het helemaal goed! Goede stap geweest dit!
    Carlijn onlangs geplaatst…Mijn 4 favoriete zwarte mascara’sMy Profile

  • Sophie
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat je direct zo’n klik had met haar. Zelf ben ik van mening dat dit alleen maar bijdraagt aan een betere opvoeding. Nu leert ze nieuwe mensen kennen en ook samen spelen en samenwerken. Top beslissing van jullie!
    Sophie onlangs geplaatst…Lief dagboek #16 Dat iedereen wel weet dat dit zo blijft…My Profile

  • Lisanne
    26 oktober 2015

    Fijn dat het allemaal zo makkelijk ging voor zowel lana als jullie. Lijkt me heel moeilijk als moeder zijnde maar je neemt echt afscheid over 2 jaar gaat ze naar school en ik denk dat een gastouder een goede basis is. Geloof me ik heb veel stages gelopen bij kleuters je ziet duidelijk Eem verschil tussen kinderen die op een opvang hebben gezeten of die altijd bij mama thuis zijn gebleven. Fijne dag liefs Lisanne
    Lisanne onlangs geplaatst…Diario #12My Profile

  • Desiree
    26 oktober 2015

    Fijn dat het zo goed gaat bij de gastouder! Wij hebben zowel ervaring met kinderopvang als een gastouder. Nu Dylan naar school gaat hebben we dit beide niet meer nodig. Gaat de baby over een tijdje ook naar dezelfde gastouder?

  • Saskia
    26 oktober 2015

    Mijn zoontje had het ook altijd onwijs naar zijn zin bij de gastouder. Het was heel fijn en geruststellend om hem daarnaartoe te brengen.
    Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Vakantie, Shoppen & Persoonlijke UpdateMy Profile

  • Martina
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed voelt! Die van mij gaat vandaag een ochtendje wennen op het kinderdagverblijf, spannend!!!
    Martina onlangs geplaatst…15 Oktober 2015 – Zara & Mango ShoplogMy Profile

  • Elize| girlobthewhitebike
    26 oktober 2015

    Heel erg leuk en interessant om te lezen zeg! Fijn dat jullie meteen bij haar terecht konden en dat het zo klikte! Tof!
    Elize| girlobthewhitebike onlangs geplaatst…Hema failliet? Ik ook. Door Hema…My Profile

  • Elize| girlobthewhitebike
    26 oktober 2015

    Heel erg leuk en interessant om te lezen zeg! Fijn dat jullie meteen bij haar terecht konden en dat het zo klikte! Tof!
    Elize| girlobthewhitebike onlangs geplaatst…Hema failliet? Ik ook. Door Hema…My Profile

  • Channah
    26 oktober 2015

    Onze dochter gaat binnenkort ook naar een gastouder, dus ik vind dit super interessant om te lezen. Gelukkig is onze gastouder een bekende, dus ik weet wel bij wie ze terecht komt. Dat geeft me toch wel een goed gevoel! 🙂
    Channah onlangs geplaatst…Review: Body&Fit Low Calorie Meal Women + WIN!My Profile

  • Dagmar
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed gaat, lijkt mij ook een grote stap het loslaten en ook erg spannend. Ik hoop dat het goed zal blijven gaan, mooi artikel!
    Dagmar onlangs geplaatst…Enjoy the little things in lifeMy Profile

  • Charlotte
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het de eerste keer meteen zo goed ging! En wat fijn dat je een appje kreeg dat het goed ging, dat lijkt me super fijn aan een gastouder (doet het kdv niet 🙁 )
    Charlotte onlangs geplaatst…Dit zou ik anders doen bij een volgende bevallingMy Profile

  • Liset - Beautydagboek
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat Lana het naar haar zin heeft bij haar gastouder en dat jullie je er heel goed bij voelen. Dat is toch het belangrijkste; dat je je kindje met een gerust hart kunt achterlaten. Zelf hebben we onze dochter naar kinderopvang gebracht en daar vond ze het altijd heel erg leuk. Nu zit ze natuurlijk op de basisschool en is ze de hele week weg, ook wel wennen hoor! De werkwijze van het kinderdagverblijf sprak ons ook aan en de manier van omgang met elkaar en de kinderen. Als je je daar goed bij voelt en als je er geweest bent om sfeer te proeven, weet je vaak wel of je je de juiste keuze hebt gemaakt. Volgende week gaat mijn zoontje heen, spannend!
    Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Wat als ik nooit ziek was geworden?My Profile

  • Evera
    26 oktober 2015

    Leuk om jouw ervaringen te lezen! Het duurt nog even, ik ben pas 14 weken zwanger, maar wij denken er ook al over na hoe we het straks gaan doen als ons kindje is geboren en mijn verlof er op zit. Ik werk 4 ochtenden en wil dat daarna ook weer gaan doen, dus een ochtend een gastouder is misschien een idee!
    Evera onlangs geplaatst…ORGANIZE: 1-minute-chores.My Profile

  • Jessica
    26 oktober 2015

    Fijn dat het zo lekker gaat! Hier ook een gastouder en een behulpzaam gastouderbureau. Het is zoveel waard om ergens vertrouwen in te kunne hebben!
    Jessica onlangs geplaatst…Fantastic Moms Weekly #45My Profile

  • Saskia
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed ging met Lana bij de gastouder. Ik denk dat het hebben van de klik toch het belangrijkste is zodat je haar met een goed gevoel kan achterlaten.
    Saskia onlangs geplaatst…Studeren naast het werk: 5 tipsMy Profile

  • Manon
    26 oktober 2015

    Ah fijn Kelly!!! Nilo gaat binnenkort ook een dagje per week naar de opvang en ik vind het heeeeeel moeilijk en spannend maar ik zie zo dat het hem goed doet, spelen met andere kindjes en niet de hele dag alleen maar mama (of andere volwassenen) om hem heen. Fijn om dit stukje te lezen 🙂
    Manon onlangs geplaatst…Waarom moeder zijn wél rozengeur en maneschijn isMy Profile

  • Marion
    26 oktober 2015

    Oh wat fijn om dit te lezen zeg! Geweldig dat het zo goed gaat en dat de klik er meteen was. Super!
    Marion onlangs geplaatst…Bang voor de toekomstMy Profile

  • Lifesabout
    26 oktober 2015

    We hadden eerst een gastouder maar die hield er ineens mee op, haar huurcontract liep af. We hebben toen gekozen voor een flexibel kinderdagverblijf en daar heeft ze het heel erg naar haar zin! Soms heeft ze haar dag niet en huilt ze ineens alsnog als we weggaan, maar vaak gaat het prima.
    Lifesabout onlangs geplaatst…Falen is voor mietjes, faalangst voor bikkels.My Profile

  • Dita
    26 oktober 2015

    Fijn dat Lana het zo leuk vond. Mijn ervaring als pedagogisch medewerkster is dat de ouders het er vaak erg moeilijk mee hebben, vooral de eerste paar keer. De kinderen vinden het vaak geweldig op een uitzondering na. Ons kindje gaat volgend jaar als het 10 weken is ook naar de opvang, nou heb ik de mazzel dat ik die collega’s heel goed ken omdat ik jaren op die locatie bij ons in het dorp heb gewerkt maar alsnog zal het wel even slikken zijn denk ik. Je laat je meest dierbare toch achter bij een ‘vreemde’.
    Dita onlangs geplaatst…My Life – Oktober 2015 #2My Profile

  • Kim | Kimsbloglife
    26 oktober 2015

    Fijn dat het zo goed verloopt! 🙂 Kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is om haar plots ergens achter te laten, maar als zij het naar haar zin heeft ben je natuurlijk meteen grotendeels gerustgesteld. Fijn!
    Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Dilemma: nieuwe lay-out of oude verbeteren?My Profile

  • Kim | Kimsbloglife
    26 oktober 2015

    Fijn dat het zo goed verloopt! 🙂 Kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is om haar plots ergens achter te laten, maar als zij het naar haar zin heeft ben je natuurlijk meteen grotendeels gerustgesteld. Fijn!
    Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Dilemma: nieuwe lay-out of oude verbeteren?My Profile

  • Malou
    26 oktober 2015

    Fijn dat jullie er zo positief over zijn!
    Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #130; SERIEVERSLAAFD EN UITGAANMy Profile

  • Marijke I easydailyfood
    26 oktober 2015

    Wat fantastische dat het zo goed bevallen is! Vind het zelf voor jonge kids erg goed om ergens met andere kids te spelen zonder de ouders. Onze dochter gaat met ontzettttttend veel plezier naar een kinderopvang en heeft het hier fantastisch.
    Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…Vegetarische Noodles soepMy Profile

  • Marijke I easydailyfood
    26 oktober 2015

    Wat fantastische dat het zo goed bevallen is! Vind het zelf voor jonge kids erg goed om ergens met andere kids te spelen zonder de ouders. Onze dochter gaat met ontzettttttend veel plezier naar een kinderopvang en heeft het hier fantastisch.
    Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…Vegetarische Noodles soepMy Profile

  • Karlien
    26 oktober 2015

    Fijn dat het zo goed gaat bij de gastouder!
    Karlien onlangs geplaatst…Recept: volkoren pannenkoeken (gastblog)My Profile

  • Joke | Studiomam
    26 oktober 2015

    Ik was bij mijn twee dochters altijd verbaasd hoe snel ze wennen aan de nieuwe omgeving en hoe leuk ze het vonden om met andere kids te spelen. Ik had het moeilijker dan hen!
    Joke | Studiomam onlangs geplaatst…Is jouw maandag ook zo geweldig?My Profile

  • Renske
    26 oktober 2015

    Wat heerlijk om te lezen dat Lana zo goed ‘aard’ bij de gastouder. Niets is fijner dan een vrolijk kindje mee naar huis nemen! 🙂 Ik hoop dat ze het er naar haar zin zal blijven hebben en jij, als mama, lekker kunt genieten van de vrolijkheid van Lana!
    Renske onlangs geplaatst…De ambitie om te bloggenMy Profile

  • Ilse
    26 oktober 2015

    Wat een leuk artikel! Mijn zoon gaat sinds een half jaar naar een gastouder en dat bevalt erg goed

  • Marielle
    26 oktober 2015

    Leuk om hier je ervaringen over te lezen, mooi hoe je dit beschrijft, zelf heb ik nog geen kinderen maar ik ben wel benieuwd hoe ik dit straks ga doen, ik werk vrij veel namelijk

  • Kelly Caresse
    26 oktober 2015

    Succes Martine!

  • Kelly Caresse
    26 oktober 2015

    Ah spannend Channah, veel succes! Fijn dat het een bekende is, dat geeft al een geruster gevoel denk ik

  • Vanessa
    26 oktober 2015

    Fijn om te lezen dat alles zo goed verloopt met jullie gastouder, en dat Lana zo graag speelt met de andere kindjes!
    Vanessa onlangs geplaatst…30 leuke dingen om te doen in de herfstMy Profile

  • kim_xazoe
    26 oktober 2015

    Leuk dat je mensen meeneemt in het proces, zo makkelijk is het allemaal niet!
    Wij hebben alleen oppas in de familie, voor 3 dagen is dit hartstikke goed geregeld. Toen Xavi naar de psz moest moest ik wel even slikken. Vind het nog steeds wel lastig hoor, vooral omdat het niet eigen is maar goed, we moeten er toch aan wennen 🙂
    kim_xazoe onlangs geplaatst…Hello autumn: tips voor regenachtige herfstdagenMy Profile

  • Marissa
    26 oktober 2015

    Wij hebben ook een hele fijne gastouder, voor ons ook echt goud waard. Veel geluk gewenst 🙂

  • Vera
    26 oktober 2015

    Ik ben zelf gastouder, heb de hele week kindjes aan huis, gemiddeld 3 tot 4 per dag, ik vind het onwijs leuk werk en merk zowel aan de ouders als de kindjes dat ze zich hier heel thuis voelen, echt een hele fijne baan

  • Maartje
    26 oktober 2015

    Wat een ontzettend leuk stukje om te lezen! Ben blij om te lezen van jullie positieve ervaringen en dat ik daar een heel klein stukje van heb mogen bijdragen ?
    Groetjes Maartje
    Bemiddelingsmedewerker Hoppas kinderopvang

  • Kelly Caresse
    26 oktober 2015

    Ah wat leuk dat je mee leest Maartje! 🙂 Nogmaals heel erg bedankt! Liefs Kelly

  • Nicole @ Everyday-Life.nl
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed is gegaan! Zoals ik onder je vorige blog schreef, gaat ons zoontje ook naar een gastouder. Ik ben ook heel erg tevreden over haar. Ik whatsapp 1 keer per dag hoe het gaat. Verder laat ik het los. Ze is ontzettend lief voor Spencer en ik laat hem altijd met een goed gevoel achter. Spencer heeft het daar ook ontzettend naar zijn zin. Iedereen blij!
    Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Cadeautips voor Sinterklaas!My Profile

  • evelien
    26 oktober 2015

    Ik vind het Goed van jou dat je haar nu naar een gastouder doet, uiteindelijk is het voor lana ook leuker om toch met andere kindjes te zijn dan alleen met opa en oma waar ze natuurlijk alle aandacht krijgen. Zo leert ze ook om te delen en te wachten, en sociaal leert ze er ook van ! Onze dochter van 15 maanden gaat sinds dat ze 10 maanden is naar kdv. In eerste intantie wilde we ook een gastouder, omdat ze nog zo jong was toen(4maanden). Het is nooit nodig geweest ( we hadden er al 1 uitgekozen maar bleek later geen werk te hebben dus dat hadden we toen gecancelled) toen ze 10 maanden was kreeg ik toch een baan en besloten we toch voor het kdv te gaan. Dit is op een boederij en heel veel op buiten en diertjes gericht. Erg leuk. Ze doet het daar erg goed, heeft het erg naar haar zin. Ze heeft een periode gehad dat ze huilde als ik wegging , maar eenmaal uit t zicht ging ze dan weer heerlijk spelen. Ondertussen zwaait ze me lief uit, dat is toch wel fijner weggaan. Als we ooit een 2de kindje zouden krijgen zou ik deze ook naar het kdv doen, ik heb gezien dat ze daar op de juiste plek zijn. Ondanks dat ze bij een gastouder veel meer 1 op 1 tijd krijgen denk ik. Ze gaat er 1 dag per week naar toe en de andere 2 dagen naar opa en oma, maar ik vind 1 dag ook wel meer dan genoeg.

  • Kelly Caresse
    26 oktober 2015

    Heel herkenbaar haha , Lana vindt het gelijk heel leuk, zelf vind ik het moeilijker

  • Sabine
    26 oktober 2015

    Leuk artikel, ik ben nog lang niet moeder maar lees dit altijd graag mee, jullie ervaringen enzo 🙂

  • Cheryl
    26 oktober 2015

    Knap van je Kel, dat je deze stap gezet hebt en dat het zo goed bevalt 🙂 mooi hoe je dit dan weer zo open deelt met ons 🙂 Ben benieuwd naar de komende updates

  • Elise
    26 oktober 2015

    Fijn dat het is bevallen! Wij moeten er volgend jaar waarschijnlijk ook aan geloven. Het wordt een gastouder of een KDV. Ik denk persoonlijk het KDV, want we hebben heel veel leuke in de buurt. Maar het lijkt me wel wennen hoor :O. Ik bereid me alvast geestelijk voor, al wat ik zeker dat de kinderen het heel leuk zullen vinden.

    groetjes Elise
    Elise onlangs geplaatst…Win actie: Win een knuffel van Olaf!My Profile

  • Milou
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed voelt. Wanneer wij opvang nodig hebben voor ons (nog niet geboren) zoontje, dan ga ik ook voor gastouderopvang. Ik vind dat huiselijke heel fijn.
    Milou onlangs geplaatst…Zwanger: nare dromenMy Profile

  • Doortje
    26 oktober 2015

    Wat fijn dat het zo goed gaat! Wij hebben voor ons zoontje gekozen voor een Kdv, omdat we daar een beter gevoel bij hadden. Ik denk dat het gevoel het allerbelangrijkste is! Onze meisjes gaan nu naar mijn ouders, die vind ik zelf nog wat te jong voor het Kdv.
    Doortje onlangs geplaatst…De opvoeding, haha!My Profile

  • Channa
    27 oktober 2015

    Wat fijn dat Lana zich zo goed heeft vermaakt. Hier ook al ruim 2 jaar een gastouder die het echt fantastisch doet 🙂
    Channa onlangs geplaatst…Pascal is een trotse oom! #downsyndroomMy Profile

  • Kelly
    29 oktober 2015

    Heel fijn dat ze het zo naar haar zin heeft! Ik heb vroeger wel eens geholpen in een gastouderopvang en heb altijd geroepen dit ook later te zullen doen een dag of 2 in de week. Ik vind het echt een goed initiatief 🙂
    Kelly onlangs geplaatst…New in: Casio horloge LA670WEA-7EF retroMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.