Wij gingen op vliegvakantie met ons kindje en gaan vandaag wat handige tips delen.. Ik vroeg jullie voor ik op vakantie ging om tips hoe vliegen met een kindje, zo ontspannen en makkelijk mogelijk zou verlopen. Ik vond het namelijk best wel heel spannend om zo’n verre vliegreis te maken met een kindje (dreumes) van nog geen 1,5 jaar oud. Inmiddels zijn we terug, hebben we een heenreis van bijna 10 uur gemaakt en een terugreis van ruim 12 uur. Benieuwd hoe de heen- en terugvlucht met Lana verlopen is? En mijn tips voor de vliegvakantie met kinderen? Lees dan verder.

Vliegen met een kindje, tips!

Vliegvakantie met kinderen, super leuk!

De heenreis:
Om 02.30 ging de wekker in de nacht om te vertrekken richting Schiphol. We zorgden ervoor dat we beneden alles klaar hadden staan zodat we Lana op het laatste moment pas hoefden te wekken om haar eten te geven en in de auto te zetten. We haalden haar uit bed, hebben haar aangekleed en beneden het ontbijt papje gegeven wat ik al klaar had gezet. Ik koos er bewust voor nu nog geen (borst)voeding te geven omdat ze dit normaal ook in de nacht niet krijgt en ik haar tijdens de opstijging wilde gaan voeden in het vliegtuig (om 08.00). Nadat ze gegeten had, was het tijd om te vertrekken. Mijn vader bracht ons naar Schiphol waar we nog wat uurtjes moesten doorbrengen. We lieten haar bewust toen veel zelf lopen zodat ze een beetje vrij was in haar doen en laten, een beetje moe kon worden en alles op haar af kon laten komen. De buggy mochten we tot de gate bij het vliegtuig bij ons houden. Verschonen deden we nog in de laatste minuten dat we wachtten om in te stappen. Alles om tijd te rekken ;).

Vliegen met een kindje kan heel makkelijk met deze praktische tips.
In het vliegtuig vond Lana alles reuze interessant. Het gordeltje voor haar, de kussentjes, de stewardessen, het opklaptafeltje, te interessant om moe te zijn. Ik kreeg van een paar van jullie de tip om direct bij de stewardessen aan te geven dat, mocht er een plek vrij zijn, wij ons dan aanbevolen voelen om een extra stoel te krijgen voor haar. Zo gezegd zo gedaan en even later kwam de stewardess ons blij maken met een rijtje van 3 stoelen voor ons. Ideaal, dan konden we een bedje maken tussen ons in. Bij het opstijgen was Lana in het begin heel onrustig, ze vond het heel spannend en vreemd. Ik had een gouden wapen bij me, ik kon haar borstvoeding geven terwijl ze bij me in de gordel zat, mevrouw was stil en tevreden. Zelf was ik meer ‘van slag’ van de turbulente stijging dan Lana. Ze viel zelfs in slaap en bleef zo nog even bij me in de gordel zitten. Even later was ze klaarwakker en heeft ze zo uren aangerommeld en een beetje gezeurd. Ze wilde op de stoel, op mijn schoot, dan op Yannicks’ schoot, dan weer op de grond, rondlopen, tafeltje inklappen, weer op schoot, weer op de grond staan enzovoorts. Best wel heel vermoeiend. Toen we ons eten kregen vond ze dit ook interessant, we gaven haar ook wat hapjes en dat vond ze wel fijn. Op de hele heenreis heeft ze in totaal 1 uur geslapen, liggend op de stoel tussen ons in. Wijzelf hebben helemaal niet geslapen, noch een boek kunnen lezen of spelletje kunnen doen op de Ipad. Maakt niet uit, als je kindje tevreden is dan ben je dat zelf ook. Dan maar later beginnen aan mijn e-book (vijftig tinten, haha).

Zorg voor voldoende afleiding voor je kindje in het vliegtuig
Al met al mag ik niet klagen, liever een kindje dat continue hyperactief aan het spelen, kletsen en lichtjes zeuren is, dan een kindje dat krijsend van onrust de vlucht moet meemaken. Je voelt je dan machteloos, en ook schuldig omdat je als ouder zo graag op vakantie wilde gaan. Eenmaal geland duurde het wel heel lang tot we de buggy kregen. Die mochten we terugzoeken bij ‘buitengewone bagage’ haha. Ik ben dan ook heel dankbaar dat we de draagzak (Ergobaby) bij ons hadden om Lana op mijn rug in te vervoeren. Van 1 uur slaap in 12 uur tijd wordt een kindje heel moe en mama ook. Op mijn rug heeft ze geslapen tijdens de paspoort controle en toen we wachtte op de transfer richting het resort.

Een gouden tip voor je vliegvakantie met kinderen: Draagdoek of draagzak is ideaal, op de rug is een kindje tot 15 kg nog makkelijk te vervoeren. Zelfs op mijn rug, ik ben 1.64 meter en geen sterke bodybuildster ;).

Lana vond de vliegvakantie ook helemaal leuk!

De terugreis
Na 14 dagen genoten te hebben op Curaçao was het tijd om terug te vliegen naar het koude Nederland. Ik zag weer tegen de vlucht op, wat als ze weer helemaal niet slaapt?  Daarbij kwam dat we een tussenlanding op Aruba moesten maken dus het opstijg- en land ritueel dubbel zouden hebben. De terugvlucht is me 100% meegevallen, ook dit keer vroeg ik of er een extra plaats was en die was er, en Lana heeft tijdens deze 12 uur durende vlucht in totaal 9 uur geslapen, hoe is het mogelijk! Alleen tijdens het stukje Curaçao-Aruba en tijdens het eten van de maaltijden was ze wakker. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om een beetje te slapen, al lukte mij dit niet omdat ik toch op een alerte stand stond en automatisch op Lana gefocust was. Bij ieder huiltje of geluidje om ons heen schrok ik op en was ik bang dat dit Lana zou wekken. Je voelt je ook heel schuldig naar je omgeving toe als je eigen kindje iedereen wakker houdt. Je kunt er niets aan doen maar toch voelt dat niet fijn.

Mijn Must-haves en tips op een rijtje voor een vliegreis met een kindje:
– Neem voldoende eten en drinken mee, rozijnen waren het redmiddel om haar rustig te krijgen, banaantjes, mandarijnen, diksap in een beker, rijstwafels, zorg voor een emergency foodpack.
– De lievelingsknuffel van je kindje, neem die mee in je handbagage. Die geeft een vertrouwd gevoel.
– Draagdoek/draagzak omdat je dan zelf je handen vrij hebt om koffers en tassen te dragen maar vooral ook om geborgenheid mee te geven aan je kindje, zeker bij een voor je kindje onbekende (dus onveilige) bestemming geeft dit vertrouwen.
– Vraag om een extra stoel wanneer het vliegtuig niet volgeboekt is, ‘Nee’ heb je, ‘Ja’ kun je krijgen.
– Probeer ontspannen te zijn, hoe moeilijk dat ook is, je kindje voelt het echt aan als jij ook op je gemak bent. Toen ik eenmaal relaxter in het vliegtuig zat, merkte ik ook dat Lana wat meer rust kon vinden.
– Trek je niets van anderen aan, wanneer Lana begon te huilen hoorde ik mensen om me heen zuchten, mee nephuilen en duidelijk beklag laten horen, laat het gaan. Je hebt net zoveel recht op die vlucht, samen met je kindje, als die persoon zonder kindje. Bovendien is het voor je kindje vervelender om verdrietig te zijn, als voor die passagier die klaagt.

Dit waren onze ervaringen met vliegen met een kindje onder de twee. Een vliegvakantie met een kindje of meerdere kinderen is goed te doen! Het is me toch wel heel erg meegevallen en onze vakantie was het meer dan waard. Ik ben blij dat we het toch gewoon gedaan hebben. Eenmaal aangekomen op Curaçao was Lana ook helemaal relaxt en ontspannen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties op mijn artikel en tips. Wat zijn jullie ervaringen met vliegen geweest?

Tips voor een geslaagde autovakantie lees je hier!
En ga je niet op vakantie, maar blijf je thuis? Tips voor de leukste staycation!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

48 gedachten over “Op vliegvakantie met kinderen: Tips!”

 1. Het lijkt me ook echt heel spannend om zo’n lange vlucht met een klein kind te doen hoor… Gelukkig is het goed gegaan!! En sjonge jonge wat flauw dat mensen gaan nep huilen zeg, belachelijk. Natuurlijk is een huilend kind bloedirritant in een vliegtuig, dat vond ik ook altijd maar wat kun je er aan doen? Je doet je best! Leuk om over jouw ervaring te lezen!
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #21: Dat moet een zaterdag zijnMy Profile

 2. Kelly Caresse

  Ja bizar dat mensen dat doen he! Zeker omdat ze over de hele vlucht genomen zo weinig gehuild heeft! En klagen maakte de situatie ook niet makkelijker, ik werd er juist gespannen van wat niet echt gunstig was voor Lana.

 3. Wat fijn dat je hier een artikel over schrijft! Ik vind het knap dat je met Lana het vliegtuig in bent gegaan. Ik geloof dat ik het destijds nog niet durfde om op die leeftijd met mijn dochter te gaan vliegen. Maar jouw tips stellen me zeker gerust! Vervelend dat mensen om je heen zo zuchten/meehuilen. Ze moesten eens weten dat je het zelf ook liever niet hebt, maar dat een kindje nu eenmaal geen robot is die je aan of uit kan zetten ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Makeup Revolution Flawless Matte eyeshadow paletteMy Profile

 4. Copy paste voor onze (derde) langere reis naar Italie. Weer wat tips erbij voor een goed verloop. Met name dat ontspannen is een hele goede, vind ik best pittig. Dank je wel voor het delen!

 5. Ik vind het toch knap dat jullie dit hebben gedaan met Lana en dat het best vlotjes is verlopen! Ik vind het ook heel onbeleefd van andere passagiers dat ze gaan nephuilen of klagen… Ik hoop dat je dat jezelf niet te hard hebt aangetrokken!
  Anneleen onlangs geplaatst…YourDailyPhoto maart #1My Profile

 6. Fijn dat het al met al goed is bevallen. Blijft een hele onderneming met een klein kind. En jeetje, wat kunnen mensen toch lekker kinderachtig reageren. Natuurlijk is een huilend kind storend maar als je even logisch nadenkt, weet je ook dat het waarschijnlijk nog veel vervelender is voor het ukkie zelf en diens ouders.
  Jess onlangs geplaatst…What happened to me last week…My Profile

 7. Knap hoor van jullie!
  Bah wat kunnen mensen toch vervelend reageren… nephuilen hoe kinderachtig!
  En stom datbje dan eigenlijk ook nog in de “verdediging” schiet.
  Anyway jullie hebben een fantastische vakantie gehad, dat is het belangrijkste!

  liefs anke

 8. Vliegen vond ik ook heel erg meevallen, alhoewel de reis lang niet zo lang was als die van jullie. Toen we naar Turkije gingen sliep Skyler de hele heenweg en dat was ideaal. Op de terugweg speelde hij lekker en was de meneer naast me zo vriendelijk om hele verhalen te vertellen wat hij fantastisch vond. Naar Portugal was Skyler op de terugweg erg hyperactief, springen op onze schoot etc. Maar ach, beter dan huilen. En dat gezeik van mensen om je heen… Je doet er alles aan en dat is al beter dan wanneer je je kindje maar gewoon laat huilen. Niks van aantrekken 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Domestic Goddess TagMy Profile

 9. Wow wel echt heel pittig zo’n reis voor een kleintje. Ik vind dit soort reizen zelf al ontzettend heftig om uit te zitten, laat staan voor een kleintje die geen idee heeft waarvoor dit allemaal moet 😉 het lijkt mij helemaal niks om zo te moeten reizen maar je weet nu eenmaal dat je er wat voor over moet hebben. Ik ben straks ook van plan om ons kind gewoon mee te nemen met het vliegtuig en mijn bestemming ga ik ook zeker niet af laten hangen van andere passagiers en hun wensen.
  Martina onlangs geplaatst…29 Maart 2015 – Een dagje mee op stap!My Profile

 10. Fijn, zo fijn dat de terugvlucht wel goed is gegaan. Ik heb niet langer dan 3,5 uur gevlogen met kinderen maar er zaten een paar vluchten tussen dat de tranen in mijn ogen klaar stonden… Het is niet fijn om vast te zitten in en ruimte en je kind is niet blij.

  Fijn dat je nu weer twee ervaringen rijker bent als madre!
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

 11. Zelf heb ik niks met kinderen, maar vind het wel leuk om al je bevindingen te lezen.
  Ik vind het erg vervelend als ouders met kinderen niks aan het gehuil doen. Of nog erger: een huilend/schreeuwend/schoppend/slaand kind achter of voor je. Ik heb dit meerdere malen meegemaakt, en als je kinderen niet leuk vind is dit echt verschikkelijk. Kinderen die hun stoel gebruiken als boksbal, jouw haar aanzien als een konijn, boeken en knuffels naar je gooien, als spelletje dat jij het terug moet gooien en je mee willen laten genieten van hun emoties. En als dan ouders er niks aan doen terwijl je dit rustig aangeeft? Geïriteerder dan dat kan je mij niet krijgen! Oh wacht dit kan wel. Als ze je uitschelden dat je je niet aan moet stellen. Ja dááág. Maar al met al zal ik hooit gaan zuchten of nephuilen.. Ik snap het ongemak maar al te goed 🙂

 12. Wat fijn dat het eigenlijk ook best goed is verlopen. Jammer van die andere zeurende passagiers, alsof je het zelf niet vervelend genoeg vind.
  Nicole onlangs geplaatst…Kleding adviesMy Profile

 13. Ah wat fijn dat alles goed is gegaan! Wat zal je trots geweest zijn, neem ik aan!
  Tijdens mijn vliegreis naar Gran Canaria waren er ook veel kleine kinderen aan boord, helaas ging dat wat minder soepel!
  Bloggloss onlangs geplaatst…Een verdrietig bericht ..My Profile

 14. Fijn dat de heen – en terugvlucht zo goed gegaan zijn. Wij durven het voor komende zomer nog niet aan om met Jasmijn te vliegen. Hopelijk volgend jaar! Belachelijk trouwens dat mensen mee gaan nephuilen. Dat vind ik echt heel gek.

 15. Zuchtende passagiers heb ik ook wel eens meegemaakt maar verder geen kinderachtig gedrag. Denk dat dit heel sterk afhangt ook van welke maatschappij je vliegt. Goedkopere tickets trekken vaak een iets ander publiek dan de duurdere maatschappijen is mijn ervaring. Als aanvulling op je tips wil ik nog meegeven dat ze bij KLM de speciale “familyrow” hebben net achter een wand waaraan een wiegje opgehangen kan worden voor kindjes tot ongeveer 10 kilo. Ik weet niet of je dit bij het boeken aan kan geven, maar bij het (online) inchecken zou ik hier zeker naar kijken/vragen.

 16. Kelly Caresse

  He Ingrid,
  We vlogen met Arke Fly dreamliner, zo budgproof of goedkoop vond ik dat ook niet voor zo’n lange vlucht maar is ons goed bevallen, hele vriendelijke bemanning etc.
  Klm hebben we niet gedaan, voor eenzelfde vlucht toch net wat duurder zonder weinig extra’s vonden wij. Thanks voor je tips, family row is dan wel heel ideaal!

 17. Fijn te lezen dat het goed is gegaan. Wat zou ik me ongemakkelijk voelen als Levi zou krijssen in het vliegtuig. Dan net zoals Lana hyper en bezig. Van de zomer gaan we het meemaken. Dan gaan wij met Levi in het vliegtuig. Gelukkig niet zo lang als jullie, 3 uurtjes. Bedankt voor de tips!
  Romy onlangs geplaatst…Ochtendritueel met de babyMy Profile

 18. Kelly Caresse

  Leuk om te lezen van iemand die niet zo dol is op kinderen, dankjewel voor je reactie. Als ouders er niets aan doen, en hun kinderen toestaan om anderen lastig te vallen dan snap ik heel goed je irritatie, dat zou ik zelf ook heel vervelend vinden. Kinderen horen zich gewoon netjes te gedragen, zeker naar vreemden toe hoor je dan als ouders in te grijpen vind ik 🙂

 19. Wat leuk om te lezen zeg! Heel knap dat Lana het zo goed heeft gedaan tijdens die twee lange vluchten. Wat een topidee: borstvoeding tijdens het opstijgen/landen. Zo houd je natuurlijk die oortjes open! Ik vind het trouwens opvallend dat je de laatste tijd echt veel minder spelfouten maakt. Wilde ik je toch eens een complimentje over maken.
  Milou onlangs geplaatst…Kinderwens: hoe staat het er nu voor?My Profile

 20. Wat kinderachtig zeg die mensen die aan het nep huilen waren, daar kan ik me echt boos om maken. Kinderen huilen nou eenmaal. Mijn zoontje moppert ook wel eens als hij moe is en dan laat ik hem ook altijd even, anders is hij weer uit wakker. Toen ik een jaar of 2 was ging ik met mijn ouders naar Kreta, en ik huilde vrijwel nooit, maar tijdens die vliegreis heb ik de hele reis gehuild (waarschijnlijk last gehad van mijn oren) en was pas stil in de bus naar het hotel. Mijn ouders mochten toen eersteklas zitten in het vliegtuig, haha. Andere vakantiegangers hadden het er over in de bus naar het hotel en geloofden niet dat ik dat was, aangezien ik toen als een roos sliep.

 21. Wat leuk om te lezen! Mensen doen soms zulke rare dingen! Ik vind het juist goed dat je ‘gewoon’ weggaat met je kind. Sommige mensen doen ook net of het niet goed is voor een kind. Nou Lana heetmft volgens mij net als jullie een orachtige vakantie gehad. Alleen maar leuk dat jullie dit doen! Handige tips ook
  Dita onlangs geplaatst…Nieuwe spulletjes van de Sissy Boy, Hema en IkeaMy Profile

 22. Kelly Caresse

  Dankjewel Milou!
  En wat een lief compliment, ik ben er nog wel onzeker over namelijk, dankjewel dat je dat benoemt! Veel liefs xx

 23. Mooi dat het toch goed is gedaan ondanks dat het best spannend is en ja die mensen die moet je dan maar gewoon laten gaan. Handige tips voor als wij ooit gaan vliegen, ik zie het al helemaal zitten!
  Manon onlangs geplaatst…Diary: Week 13. Zwemmen!My Profile

 24. Wat een goed idee die borstvoeding tijdens het opstijgen! Ultieme middel om je kindje zich rustig en veilig te laten voelen.
  M’n tenen krommen als ik lees dat mensen zo flauw reageren als een kindje begint te huilen. Zelf zou ik in het verleden ook misschien geirriteerd gezucht hebben, maar als je eenmaal zelf een kleintje hebt, dan weet je dat je er helaas geen controle over hebt. En gezicht van mensen om je heen zorgt er alleen maar voor dat je zelf ook ongemakkelijk en geagiteerd wordt.
  Leuk artikel!

 25. Serieus mensen die gaan mee nep-huilen? Wat zijn dat voor trieste figuren dan, zo storen ze zelf ook iedereen in het vliegtuig.. Dat vind ik zelfs nogal aso.
  Ik ben zelf ook zo iemand die zich heel erg irriteert aan huilende kinderen in het vliegtuig, maar dat komt omdat ik heel erg gevoelig ben en bepaalde geluiden (zoals een huilend kind) bij mij extra hard binnen komen. Ook heel vervelend, want ik krijg daar dan bijna direct gigantische hoofdpijn van.
  Ik vind het vooral vervelend als de ouders er helemaal niks aan doen om een kind stil te krijgen, dan ga ik ook lopen zuchten en dan heb ik zoiets van ‘hallo je zit niet alleen in het vliegtuig, probeer op zn minst je kind stil te krijgen’.
  Ik denk ook dat heel veel mensen zich überhaupt niet zo goed voorbereiden als jullie. Ik heb wel echt respect voor mensen met kinderen die hun kinderen bezig houden in het vliegtuig met vanalles en die ook gelijk proberen hun kind stil te krijgen als er wat is zoals jullie. Serieus ik wou dat alle mensen met kinderen die gaan vliegen zich zo goed voorbereiden als jullie, dan zou er al een heel stuk minder gehuil aan boord zijn.

  Ik merk ook steeds meer dat mensen helemaal geen zin hebben om hun kind op te voeden en dat ze maar alles mogen en de hele boel maar bij elkaar mogen blèren overal, daar irriteer ik me zo zwaar aan. Dat vind ik gewoon asociaal. Als ik dat soort dingen vroeger flikte kreeg ik dikke straf en ik liet het de keer daarna wel uit mn hoofd. En mij is geleerd om rekening te houden met andere mensen, en tegenwoordig als je een kind van een ander bv vraagt ‘zou je dat ajb niet willen doen’ krijg je vaak een grote bek van de ouders dat je je bek moet houden ‘want het is toch maar een kind’. Net of dat een excuus is om maar alles goed te keuren. Dat is echt mijn grootste frustratie wat kinderen (of eigenlijk meer de ouders!) betreft. Ik lees altijd jullie verhalen en word daar oprecht blij van dat er ook nog mensen als jullie bestaan die hun kind echt oprecht goed op willen voeden. En wel hun best doen om rekening te houden met anderen. Echt top! Daar zouden veel mensen wat van kunnen leren 😉
  My Creative Life – Marìs onlangs geplaatst…Blog bijgewerkt met social media linkjesMy Profile

 26. Goede tips zeg!
  Wat flauw zeg van mensen wat me opvalt is als je naar Aziatische landen vliegt en je kindje huilt dan proberen mensen om je heen je juist te helpen en je kindje te troosten, Ik heb dit vaak gezien.

  Groetjes

 27. Wij kregen de tip om een (aankleed)kussen mee te nemen toen we gingen vliegen met ons meisje van toen 6 maanden. Er was geen extra stoel beschikbaar dus dit was ideaal om haar te laten slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.