Tips: Op autovakantie met kinderen

Al sinds ik me kan herinneren ga ik al op autovakantie. Mijn ouders namen mij en mijn broer ook al overal mee naar toe. Zo hebben we vrijwel iedere streek in Frankrijk gezien, maar ben ik ook geweest in Luxemburg, België, Oostenrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland kun je genieten van een heerlijke vakantie. Een autovakantie kan naar een camping zijn, maar ook een hotel, familiebezoek, een huisje etc. Wij zijn kort geleden met ons gezin met twee kinderen op autovakantie naar Zuid-Frankrijk geweest en ik deel je vandaag mijn tips voor een geslaagde autovakantie met kinderen.

Tips: Op autovakantie met kinderen


Als de bestemming gekozen is, de accommodatie geboekt en de route uitgestippeld is, dan kun je je voorbereiden op je autovakantie! Onwijs leuk om met kinderen te doen want je hebt alle vrijheid om te reizen op de manier die jij wilt, stops te maken zovaak en waar je wilt en je kunt veel bagage meenemen. Jij (en je partner) zijn de chauffeurs van jullie vakantie! Afhankelijk van hoelang je reis duurt kun je deze in een keer maken (met stops) of je plant je reis met etappes waarin je tussendoor op plaatsen overnacht. De keuze is aan jullie.

Tips voor vertrek:
Zorg ervoor dat je alle benodigde bagage al ruim vooraf gaat inpakken. Zo begin ik vaak een week vooraf al met het verzamelen van de reisdocumenten (zijn ze nog geldig?), de medische hulpmiddelen (moet ik nog medicatie bestellen/ halen bij de apotheek?) en andere zaken waar je wat tijd voor nodig hebt indien ze niet op orde zijn. Ik zorg ervoor dat ik mijn apotheek-tasje gereed heb met alle zelfhulp medicijnen (paracetamol in zetpil en tabletvorm, norit, medicatie bij insectenbeten, neusspray, middelen bij misselijkheid, ORS etc). zodat we niet voor verrassingen komen te staan wanneer er ziekte ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat je verzekeringspapieren op orde zijn (ben je lid van de ANWB?, neem de pas mee!). Check of je navigatiesysteem nog werkt of neem ouderwets kaarten mee (is geen tip van mij, ik kan daar niet mee overweg haha). Zo kan ik nog veel meer zaken noemen maar dit zijn de belangrijkste denk ik zo.

In de winkel haal je lekkers voor onderweg (drinken, broodjes, snoepgoed, chips etc.), maar ook praktische zaken zoals reistabletjes bij misselijkheid, pepermuntjes, gezichtsreinigingsdoekjes, handgel om tussendoor op te kunnen frissen etc. Neem voldoende kleding mee, niet alleen kleding waarbij je rekent op warm weer, maar ook warme sokken, een dikke trui, een extra deken etc.
Tip: Reis je met kinderen, zorg ervoor dat je voor hen een geldig identiteitsbewijs hebt, dit is ook nodig voor een baby.

Ik stem de bagage altijd zo af op dat ik ‘handbagage’ heb waar ik tijdens het rijden bij kan, en normale bagage die in de kofferbak zit. Alles wat je voor jezelf en je kinderen bij de hand wilt hebben, houd je in de auto binnen handbereik zodat je al rijdend dit kan pakken. Niet dat je de klos bent als de favo Frozen knuffel van je dochter in de kofferbak verstopt zit, terwijl je op de snelweg daar achter komt en je meisje ontroostbaar is 😉 Been there

Los van deze praktische tips, ga ik nu over op de tips met betrekking tot reizen met kinderen. Wij zijn met Lana een aantal keer op autovakantie geweest, dit was steeds naar Frankrijk. Dit deden wij toen zij 3 maanden, 9 maanden en nu 2,5 jaar oud was. Tijdens onze laatste autovakantie was Aimy voor het eerst mee en 3 maanden oud. Mijn ervaring is dat met een baby reizen het aller makkelijkst is. ‘Als de baby haar natje en droogje heeft, is het goed’ 

Tips voor een autovakantie met een baby tot 1 jaar:
Je kindje zit nog in een autostoel groep 0 (bijv. Maxi cosi) en het is belangrijk dat je kindje hier niet uren na elkaar in dezelfde houding in zit. Stop regelmatig bij een tankstation. Haal je kindje eruit, voed je kindje en geef hem/haar een schone luier. Je baby zal het fijn vinden om even te knuffelen, te ‘kletsen’ of te spelen, om wat extra aandacht te krijgen tussen de lange rit door. Verschonen doen wij in de auto door het aankleedkussen achterin de kofferbak de leggen op de koffers want zo kun je je kindje gemakkelijk (en toch warm) verschonen. Persoonlijk vind ik dit frisser dan bij een openbare toilet, ook vind ik dat (vooral in de nacht) een veiliger gevoel geven omdat we dan beiden bij de auto (bomvol waardevolle spullen) kunnen blijven. Na het verschonen kan je als ouders wel om en om even zelf naar het toilet natuurlijk.

Zorg ervoor dat je kindje het in de auto niet te warm (of te koud) heeft, want dat geeft snel een zweterig en oncomfortabel gevoel. Bij een autovakantie met baby geldt ook, je moet geluk hebben. Sommige kindjes slapen bijna de hele reis, op de stops na. Andere kindjes vinden het niet leuk en zijn wat onrustig. Je kunt er dan voor kiezen om een van de twee ouders achterin te laten zitten, naast de baby. Je kunt je kindje dan aankijken en vermaken. En ik zal niet ontkennen dat ik ook weleens een borst kon aanbieden al zittend op de achterbank in een rijdende auto, zonder mijn kindje uit de maxi cosi te halen, wanneer de nood daar hoog voor was, dit was Yoga 2.0 kan ik je vertellen. 

Tips voor een autovakantie met kinderen ouder dan 1 jaar:
Ook voor een dreumes/peuter/kleuter/kind is het belangrijk regelmatig te stoppen om uit de autostoel gehaald te worden. Even een stukje wandelen, frisse lucht op doen, wat eten, drinken, luier verschonen of naar de wc. Dit is een fijne onderbreking tussen de lange rit door. Zorg voor lekkers voor onderweg. Een keer een extra snoepje wat ze thuis bijna nooit krijgen, of lekkere broodjes die je thuis al samen gesmeerd hebt. Zo maak je dat je kindje steeds iets heeft om tijdens de reis naar uit te kijken. Is je kindje snel wagenziek? Neem Primatour mee, dat zijn tabletjes (te koop bij de drogist) en als je die voor de reis geeft (let op de juiste dosering voor jouw kindje) dan voorkomt dit een hoop misselijkheid.


Entertainment voor onderweg
Naast lekker eten en drinken, is entertainment ook belangrijk. Neem de favoriete muziek van je kindje mee, hier is K3 een dikke hit, leuke boekjes om uit voor te lezen etc. Maar wat voor ons de beste aankoop was zijn Dvd schermpjes met een portable dvd-speler. Ik was zo iemand die altijd riep ‘Dat is toch niet nodig!‘ maar ik ben om. Lana vond het fantastisch om tijdens de lange autorit (10 uur incl. pauzes lang) naar haar favoriete filmpjes te kunnen kijken. Je kunt ook een tablet meenemen, maar Lana is hier nog niet zo bekend mee om deze zelf te bedienen waardoor ze apps steeds afsluit of verwijdert. Vandaar dat de dvd-speler die wij alleen kunnen bedienen de oplossing was.

Naast dat je voor je kinderen goed zorgt, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Wij vonden in de nacht rijden ideaal omdat de kinderen dan slapen, maar dit moet je zelf lichamelijk ook aankunnen. Ga altijd uitgerust op reis en stop regelmatig om ook voor jezelf een sanitaire stop te houden, wat te eten en drinken en de benen te strekken. Indien mogelijk kun je samen de route verdelen en om en om rijden. Ik vind de tankstations en rustplaatsen in het buitenland erg prettig. Je kunt er gebruik maken van het toilet, wat eten en drinken en andere levensmiddelen kopen. Vooral een kopje koffie is erg welkom tussen zo’n lange rit door.

Nog een extra tip. Zorg ervoor dat je een juiste autoverzekering hebt afgesloten en verdiep je hierin door bijvoorbeeld autoverzekeringen met elkaar te vergelijken op een vergelijkingswebsite. Dit kan een hoop zorgen besparen om zo zorgeloos op reis te kunnen met de auto.

Het allerbelangrijkste voor je autovakantie geldt: geniet! De vrijheid van zelf de mogelijkheid hebben om te rijden naar een prachtige plek waar je met je gezin op vakantie gaat, vinden wij zo fijn! Zet leuke muziek op, zing luidkeels mee, maak grapjes samen en karren met die bak ;). Als jij relaxt bent, dan zijn je kinderen dat ook en dan zal de rit een heel stuk makkelijker verlopen dan wanneer je er zelf gestrest bij zit. Enjoy your holiday!

Ik ben benieuwd wat jullie van dit (enorm lange) artikel vonden vol tips vanuit mijn eigen ervaringen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips want dit zal door iedereen anders beleefd worden. Ga jij weleens op autovakantie of heb je plannen? Laat het me weten bij de comments, ik ben benieuwd!

Op zoek naar tips voor een vliegvakantie met een kind? Daar schreef ik ook al eens over.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

33 reacties

 • Simpel, met een snufje liefde
  24 juni 2016

  Voor mij is het alweer lang geleden dat ik baby’s in de auto had. Ik had wel altijd hun spenen aan een spenen koord en ze kregen geen fruit want daar werden ze misselijk van in de auto.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Fossil dameshorloge + winactie!My Profile

 • Channa
  24 juni 2016

  Hier laatst met een 1 en 3-harige naar Frankrijk geweest. Was helemaal goed voorbereid, maar toch was het nog wel een dingetje. Dan merk je pas hoe kinderen kunnen zeuren, haha.
  Channa onlangs geplaatst…Hoera, SoMama bestaat 1 jaar! + aankondigingMy Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  24 juni 2016

  Wat een nuttig artikel en zeer goede timing zo vlak voor de vakantieperiode! Ik ben 2 x op reis geweest met de kids. Met de auto naar Zuid-Frankrijk. Het is altijd spannend zo’n lange rit en helemaal met kinderen.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Rust, reinheid en regelmaat bieden aan mijn kinderen: hoe doe ik dat?My Profile

 • Mama Lifestyle Blog
  24 juni 2016

  Mijn zoontje werd misselijk van melk en moest overgeven in de auto. Melk is ook geen aanrader dus.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Rust, reinheid en regelmaat bieden aan mijn kinderen: hoe doe ik dat?My Profile

 • Josan
  24 juni 2016

  Zo’n verschoningskussen in de kofferbak vind ik een goede tip. Daar zou ik zelf nooit op gekomen zijn. Ik ben nog nooit op autovakantie geweest dus misschien moet ik dat eerst doen, voordat ik tips kan geven.
  Josan onlangs geplaatst…Handige babyspullen: een fietshelm voor je baby?My Profile

 • Elisabeth
  24 juni 2016

  Handige tips! Mijn vriend en ik hebben geen auto en rijbewijs. Eigenlijk missen we die niet, maar wel met de vakantie. Autovakanties zijn heel fijn en handig!! Van mijn ouders kreeg ik af en toe een kadootje als we naar de bestemming reden. Zoethoudertjes <3
  Elisabeth onlangs geplaatst…Weinig tijd om te eten als drukke moeder? Probeer Doctor’s Orders!My Profile

 • Saskia
  24 juni 2016

  Toen mijn zoontje 1 jaar was zijn we eens naar Berlijn gereden. Ging ontzettend goed en hij sliep de helft van de reis. Met twee kinderen zo’n lange rit maken vind ik toch iets spannender.
  Saskia onlangs geplaatst…Inpaklijst vakantie DreumesMy Profile

 • Charlotte
  24 juni 2016

  Haha ik probeer me voor te stellen hoe je over de maxi cosi heen hebt gehangen 😉 Maar mij lijkt een autovakantie met kleine kinderen nog wel een dingetje. Wij zijn vorig jaar gaan vliegen en dat ging heel erg goed. Dit jaar weten we het nog niet.
  Charlotte onlangs geplaatst…Wil jij in mijn vriendenboekje schrijven?My Profile

 • Nicole
  24 juni 2016

  Toen wij vorig naar naar Spanje reden met onze net 1 jarige hadden we ook een kleed mee zodat we tijdens de stops deze konden neerleggen en zij kon spelen. Deden we ook toen ze baby was en we naar Texel gingen. Die dvd speler is wel een tip alleen wilden wij deze niet alleen voor zo’n reis aanschaffen..
  Nicole onlangs geplaatst…Recept: zomerse pastasalade met mangoMy Profile

 • Stefanie
  24 juni 2016

  Handige tips! Onze langste autovakantie was ongeveer 4 uurtjes rijden dus geen ervaring met heel super lang rijden. Ik zorg iig altijd dat ze bij hun speelgoed kunnen zodat ze kunnen spelen en natuurlijk wat lekkers te eten en drinken!

 • Ilse
  24 juni 2016

  Handige tips! Ik ging vroeger als kind ook altijd op autovakantie met mijn ouders.

 • Annemijn
  24 juni 2016

  Wat een fijne tips! Wij gaan binnenkort met de auto naar Kroatië.
  Annemijn onlangs geplaatst…De afscheidscadeautjes voor mijn stage (Pinterestwaardig!)My Profile

 • Malou
  24 juni 2016

  Nomi heeft het na een kwartiertje al gehad in de auto, dus ik denk dat een autovakantie er voorlopig niet inzit.
  Malou onlangs geplaatst…37 weken zwangerMy Profile

 • Leonie
  24 juni 2016

  Oeh, lijkt me hartstikke spannend, zo’n lange reis met kids! Auto rijden sowieso met een kindje lijkt me wel eng… Ik denk echt dat ik daaraan moet wennen straks. Je bent toch sneller afgeleid
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Foto’s zwangerschapsshootMy Profile

 • marie-louise
  24 juni 2016

  Enorm handig deze tips! Wij zijn al een paar keer op vakantie geweest met de oudste. Dit was ook altijd met de auto. Nu is de jongste 1 maandje oud en willen wij in het najaar weer gaan, maar dan als gezinnetje van 4. Nu al zin in! En inderdaad baby’s zijn heel gemakkelijk voor mee op vakantie. Peuters zorgen voor wat meer uitdaging 😉
  marie-louise onlangs geplaatst…Samen zwangerMy Profile

 • Marije
  24 juni 2016

  Het lijkt me echt heftig, zo’n lange reis met een kind. Mijn ouders hebben zes kinderen en ik ben de vierde, dus logistiek gezien was het toen al niet meer handig. Tot en met de derde reden ze ook gewoon richting Zuid-Frankrijk, zonder een centje pijn haha. Ik ben benieuwd hoe wij dit gaan doen!
  Marije onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 34My Profile

 • Angela - Mama met passie
  24 juni 2016

  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn in augustus met onze dreumes! Dankjewel voor de tips, deze stuur ik ook even door naar mijn man 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Eerste hulp bij kolven (tips!)My Profile

 • Carlijn
  24 juni 2016

  O thanks voor deze tips! Ik denk dat wij meer van de vliegvakanties gaan zijn (schreef ik twee weken geleden nog over) maar we zullen vast wel een keer met de auto gaan. Veel stoppen en entertainment lijken me onmisbaar. Om eerlijk te zijn, was ik nooit zo van de DVD-spelers achterin de auto. Ik denk dan: dat hadden wij vroeger ook niet, er is toch wel meer te doen voor een kind?! Maar kan me ook wel voorstellen dat ze daar heeeeel zoet mee zijn…
  Carlijn onlangs geplaatst…De resultaten van je baby laten huilen (pfiew, ik kan weer slapen)My Profile

 • Corina
  24 juni 2016

  Wij zijn schipper dus mijn zoontje van 7 maanden heeft wekelijks lange autoritten. Het gaat eigenlijk heel goed en hij slaapt eigenlijk altijd. Tussendoor als het tijd is om te eten even stoppen, maar anders zo min mogelijk

 • Corina
  24 juni 2016

  Wij zijn schipper dus mijn zoontje (7 maanden) heeft elke week te maken met lange autoritten, maar gaat tot nu toe super goed. Hij slaapt eigenlijk de hele rit.

 • Shirley
  24 juni 2016

  Wij zijn vorig jaar naar Noord-Frankrijk geweest en dat beviel zo goed met de auto, dat we dit jaar een stuk verder gaan. Het gaat inderdaad allemaal prima als je zorgt voor voldoende stops, lekker veel eten en drinken en entertainment 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Sissy-Boy Kids lookbookMy Profile

 • Leonie van Mil
  24 juni 2016

  Hahaha hoe heb je je baby achterin borstvoeding gegeven, zonder uit de maxi cosi te halen? Handige yoga oefening die ik ook graag wil leren 😉
  Goeie tips. Daar zal ik in de toekomst wel wat aan hebben. Dit jaar gaan we niet, maar volgend jaar willen we wel graag op vakantie. Ik hoop richting Italië.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…10 X hoe zorg ik dat mijn tevreden baby genoeg aandacht krijgt?My Profile

 • Tineke
  24 juni 2016

  Wat een reuze nuttig artikel! Wij hebben nog geen autovakantie gedaan ivm mijn gezondheid maar tis wel iets wat ik heel graag wil doen in de toekomst. Groetjes!
  Tineke onlangs geplaatst…Wat ga jij doen dit weekend? Wij gaan eten koken! 🙂My Profile

 • Tamara
  24 juni 2016

  Jaaaa zo leuk op vakantie met de auto! Wij gingen vroeger altijd naar frankrijk met de auto! Superleuk!
  Tamara onlangs geplaatst…Lijken pasgeboren baby’s nou echt op hun vader?My Profile

 • Nicole
  24 juni 2016

  Wij komen net terug van drie weken Italië met kind met de auto . Hartstikke leuk, mits een goede voorbereiding inderdaad!
  Nicole onlangs geplaatst…Het woord ‘loedermoeder’ irriteert mijMy Profile

 • rachel
  24 juni 2016

  wij zijn nooit echt met de auto op vakantie geweest wel dagjes weg waar we ook lange ritten maakten en dan ging er ook een zooi mee en ook lekker dvd kijken in de auto, en wij hadden van die dienbladen die ze over hun beentjes konden zetten zodat ze konden kleuren
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 19 juni 2016My Profile

 • MetMirjam
  24 juni 2016

  Het kan echt super gezellig zijn in de auto met kindjes! Ik koop ook vaak wat kleine cadeautjes en pak die in, dan krijgt ze onderweg af en toe een cadeautje dat ze kan uitpakken en daarna heeft ze weer iets om mee te spelen. Werkt super hier!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuterMy Profile

 • jodi - liefthuis
  24 juni 2016

  Ook wij hebben al twee autovakanties er op zitten. Het scheelt wel veel of het een kindje van 3 maanden is of een bijna 1 jarige. Dus ik vond het interessant om te lezen hoe je het met een peuter ervaart.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een brief aan mijn spruit voor zijn eerste verjaardag…My Profile

 • Joyce
  24 juni 2016

  Handige tips Kelly! Wij zijn nog nooit ver op vakantie geweest met de kids. Maar als dit wel gaat gebeuren ga ik zeker je tips bekijken.
  Joyce onlangs geplaatst…Friday favourites #50My Profile

 • Sabrina
  24 juni 2016

  Haha die borstvoeding geven met je kindje in de maxcosi… Ik dacht dat ik de enige gek was haha. Leuk artikel! Ik hou van auto vakanties met de kindjes!

 • Merel
  24 juni 2016

  Wat een handige tips!

 • Thuis bij | Milou
  25 juni 2016

  Yoga 2.0 hahaha dat ken ik wel! Hang hier regelmatig op de meest onmogelijke manieren over mijn kind heen om hem te voeden als hij weer eens niet bij me wil liggen. Dank voor de tips. Wij willen op vakantie als Mees 5 maanden is en eigenlijk zie ik er best een beetje tegenop, die reis…
  Thuis bij | Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 • Jessica
  25 juni 2016

  Nuttig artikel, haha ik zie je al voor me in Yoga 2.0.. Het lijkt me heerlijk om op auto vakantie te gaan, denk dat ik zelf ook zou kiezen voor het rijden in de nacht, als dit mogelijk is natuurlijk.
  Jessica onlangs geplaatst…60 day challenge – Laatste updateMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.