IMG_7597

Op gewicht blijven tijdens je vakantie, dat willen we allemaal wel toch. Je bent al een hele tijd heel gezond bezig, de nodige kilootjes verloren en je zit lekker in je vel. Het sporten gaat automatisch, je hebt er vrijwel geen moeite meer mee om van alle ongezonde snacks af te blijven en geniet zo nu en dan van een cheatmeal of cheatday. Het gaat lekker, je voelt je goed! En dan ga je op vakantie en ben je bang dat dit je gezonde eetpatroon gaan verpesten. Maar je wilt ook gewoon kunnen genieten op vakantie, hoe zorg je ervoor dat je op gewicht blijft tijdens je vakantie? Ik vertel je mijn ervaringen met dit onderwerp.

kv2

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik dol ben op lekker eten. Je kunt mij heel gelukkig maken van lekkere hotel ontbijtjes, pizza op het strand, wijntjes of prosecco en natuurlijk lekkere etentjes. Allemaal ingrediënten die bij mijn vakantie niet mogen ontbreken. Tijdens mijn vakantie doe ik niet aan calorieën tellen of in mijn geval, punten tellen voor Weight Watchers. Op vakantie wil ik genieten met mijn gezin. Wel zou ik het zonde vinden om in een week tijd weer veel aan te komen. En dit kan je ook zeker voorkomen, het gaat namelijk allemaal om balans. Dit verhaal is totaal niet op wetenschap gebaseerd, maar op de ervaringen die ik heb met gezond leven, op vakantie gaan en de balans die ik daarin heb gevonden. En met op gewicht blijven bedoel ik niet letterlijk dat de weegschaal na je vakantie hetzelfde moet aangeven, daarmee bedoel ik dat je je kleding nog past en je lekker in je vel zit. Dat je kan terugkijken op een fijne vakantie en dat je daarna weer lekker gezond verder gaat. Het cijfertje op de weegschaal is dan niet belangrijk. Het gaat om bewust genieten.

Voor je vakantie zorg je ervoor dat je lekker gezond bezig bent. Voldoende groente en fruit eten, water drinken, weinig geraffineerde producten, sporten (liefst krachttraining), je weet wat ik bedoel. Ga niet denken ‘ik ga volgende week op vakantie, dus ik begin nu al met snoepen want aankomen doe ik toch wel weer‘, want dan wordt het na je vakantie lastiger om die healthy lifestyle knop weer aan te zetten. Doe eventueel een extra workout die week, las wat balansdagen in, of doe gewoon wat werkt voor jou.
actievandedag
Beweging op vakantie.
Tijdens je vakantie hoef je niet te sporten, dan mag je genieten. Al kan ik intens genieten van sporten, heb ik hier op vakantie totaal geen zin in. Wel kun je je vakantie wat actiever maken door te gaan wandelen, actief te spelen en te dansen met je kinderen (super leuk!), te gaan raften, mountainbiken, meedoen met een potje tafeltennis, badminton, mee doen met aquarobics bij het zwembad, etc. Kijk wat jij leuk vind en doe het alleen als het je plezier geeft. Als je daardoor wat actiever bent dan houd je toch wat meer balans in je lifestyle. Maar ga niet forceren, ziet jouw ultieme vakantie er zo uit dat je de hele week aan het zwembad wil liggen, dan is dat ook goed. Maar hou je van wat meer activiteiten, maak daar dan gebruik van.

Genieten van eten, maar overdrijf niet.
Geniet van al het eten wat je wilt, maar stop met eten wanneer je vol zit. Super leuk zo’n all-inclusive concept, maar je kunt niet meer eten dan je op kan. Drink water tussendoor, eet langzaam en geniet van iedere hap. Zodra het voelt als ‘schranzen om het schranzen‘, dan ga je net wat te ver en dan gaat het genieten er vanaf, dat zou zonde zijn van alle resultaten die je behaald hebt met je healthy lifestyle. Juist als je extra geniet van al het lekkers wat je buiten je vakantie om niet pakt, geeft dat weer de motivatie om thuis weer gezond verder te gaan. Door veel water te blijven drinken en langzaam te eten, krijg je eerder door dat je vol zit en dan zal je niet te veel gaan eten. En als je niet meer eet dan je op kan, dan zal je lichaam die balans wel aanhouden. Geniet van je vakantie!

En na je vakantie zorg je ervoor dat je direct die knop weer omzet. Mijn ervaring is dat als ik dat niet doe, ik in het ongezonde ‘vakantiepatroon‘ blijf hangen en dan blijven die kilootjes wel plakken is mijn ervaring. Las een balansdag (of 2,3) in, ga weer lekker sporten en kijk terug op een fijne vakantie. Vaak krijgt je lijf door de hogere calorie inname van tijdens de vakantie zo’n boost in je stofwisseling, dat je daarna weer beter zal afvallen (indien je dat wenst) dan voor de vakantie. Zie het als een soort van reset die je jezelf mag gunnen.

Een hele fijne vakantie gewenst, haal er het maximale uit zonder te overdrijven 😉
Ik hoop dat jullie het leuk vinden om zo’n artikeltje te lezen, heb jij nog handige tips? Laat ze me zeker weten! Wat zijn jullie vakantieplannen?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

23 gedachten over “Op gewicht blijven tijdens je vakantie doe je zo!”

 1. Handige tips, ik ga volgende week op vakantie, ben al best veel afgevallen en ben ook bang dat een vakantie men resultaten vermindert, aan deze tips heb ik zeker wat

 2. Ik wil nog heel veel kilo’s afvallen, deze tips zijn buiten vakantie o ook handig vind ik. Met mate snoepen, meer bewegen en niet over-eten

 3. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van je gezonde verstand gebruiken!
  Op vakantie mag je genieten, maar dat zit hem niet alleen in ongezond eten.
  Fruit uit dat land kan heel veel lekkerder zijn dan bijvoorbeeld het supermarkt fruit bij ons….
  Geertje – Stay At Home Mama onlangs geplaatst…Vakantie + Diploma !!My Profile

 4. Goede tips! Ik ben zo’n slechte drinker.. Inmiddels heb ik een app geinstalleerd die me vertelt dar ik meer water moet nemen.. Haha. Het helpt wel! Ik drink al meer dan voorheen, omdat drinken ook, zeker met dit weer, belangrijk is tijdens mn zwangerschap.
  Wij gaan dit jaar niet op vakantie: ons dochtertje kan elk moment komen!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Verlof in foto’s #5My Profile

 5. Ik ben net terug van vakantie in Duitsland, waar ze ook heel goed lekker vet eten klaar kunnen maken (met een halve liter bier erbij) dus de calorieën heb ik er wel weer aan zitten…Kom ik thuis is iedereen ineens aan het bbqen. Dus het wordt nu wel tijd voor een balansdag/week ofzo…
  Nienke onlangs geplaatst…Nadelen aan het hebben van katten deel IIMy Profile

 6. We zijn net terug van vakantie en hebben zeker niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Nou moet ik ook zeggen dat we niet op een luxe camping zaten en we gewoon leefden op wit stokbrood en croissants. Goed voor m’n suikerwaardes.. Kuch.
  Ben blij dat ik nu weer gezond kan eten 😉
  Joyce onlangs geplaatst…Schrijf jij in mijn vriendenboekje?My Profile

 7. Leuke en goede tips! Zelf at ik wel wat meer ijsjes op vakantie maar inderdaad, geen ijsjes eten ‘om het ijsjes eten’. Als ik bv een ijsje niet lekker vond, vond ik het zonde om deze op te eten. Mijn vriend at het ijsje dan op en de volgende dag nam ik weer een lekkere. Ook een soort balans haha.
  Marijke onlangs geplaatst…EETDAGBOEK I Marjolein (kookeetdeel.nl)My Profile

 8. Ik ben zelf 12 dagen naar een all-in resort geweest in Kos en ik moet eerlijk toegeven dat ik toen niet echt op het eten gelet heb. Ik heb heerlijk genoten en veel lekkere dingen gegeten. Zodra ik weer thuis was ben ik weer begonnen met het opletten op wat ik at. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…ACTION MICELLAIR CLEANSING WATER NORMAL SKINMy Profile

 9. wat je al schreef gewoon genieten van het het eten en waarom zou je als je op vakantie bent ineens compleet los gaan met chips en koek en chocola? gezond eten kan veeeeel lekkerder zijn dan die zak chips 😀
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 23 juli ’16My Profile

 10. Op vakantie probeer ik het ook wel een beetje los te laten en te genieten, maar inderdaad wel binnen bepaalde grenzen. Dit jaar alleen niet op vakantie, dus wat dat betreft zal ik geen vakantiekilo’s aankomen 😉
  Cindy onlangs geplaatst…Fotodagboek: Week 29My Profile

 11. Veel mensen hebben het altijd over veel aankomen tijdens de vakantie, maar ik denk dat dit echt afhankelijk is van waar je naar toe gaat. Als je namelijk naar warme landen (zonvakantie dus) gaat, eet je waarschijnlijk juist veel minder/gezonder dan dat je dat thuis zou doen. Ik eet zelf bijvoorbeeld heel veel fruit en salades op vakantie, omdat ik door het warme weer gewoon niet zo’n grote eetlust heb. En ik beweeg ook heeeel veel op vakantie, ik denk dat dit voor veel mensen geldt, je loopt grote stukken en dat kan tijdens je vakantietijd ook wel een beetje het niet-sporten goedmaken. Ik ben zelf trouwens super laks hoor, tijdens mijn vakantie. Vakantie is vakantie, toch?! 😉
  Channah onlangs geplaatst…Life After Baby #1: kijkje in mijn week!My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.