Ontdek energiegevers versus energiezuigers en verander je leven

Energiegevers versus energiezuigers. Als je snapt wat hiermee bedoelt wordt en hier serieus mee aan de slag gaat, kun je enorm veel beter in je vel gaan zitten en veel gelukkiger in het leven staan. Maar het klinkt ook zoveel makkelijker dan het is. Ik denk dat veel mensen hier zoekende in zijn, toch nog te vaak zich laten meeslepen door de mening en het verwachtingspatroon van anderen en daardoor over hun grenzen gaan, jaar na jaar tot je het eigenlijk niet eens meer door hebt. Je voelt je soms moe, soms somber, geïrriteerd maar dit veranderen is lastig. Wat bedoel ik met energiegevers versus energiezuigers en hoe ga je hier effectief mee aan de slag? Dat deel ik in deze blog met een praktische oefening om hiermee aan de slag te gaan.

Ontdek energiegevers versus energiezuigers en verander je leven

Je hebt allemaal een bepaalde voorraad energie op een dag. Je kunt je energievoorraad zien als de batterij van je telefoon en wanneer je wakker wordt hoop je op 100% te zitten, maar wanneer je slechter sliep, laat naar bed ging, aan het piekeren was, of gewoon onverklaarbaar korter of minder sliep dan is die batterij al wat minder maximaal. Door de de dag heen doe je allemaal prikkels op. Sommige prikkels geven je energie. En dan gaat je batterijtje weer omhoog. Velen ervaren momenten van rust en me-time als van die energiegevers. Even rustig een boekje lezen, of met die gezellige vriendin kletsen. Andere activiteiten of contacten kosten je veel energie. Je herkent het vast dat afspreken met sommige mensen je enorm enthousiast maakt en je energie boosten, terwijl andere contacten je vermoeid maken. De ene persoon ervaart dit heftiger als de andere persoon. Dit zelfde geldt ook voor andere prikkels die je door de dag heen verwerkt. Negativiteit, stress, spanning en drukte kost meer van je energie batterij, dan vrolijkheid, positiviteit, dingen doen die je blij maken.

Weet jij eigenlijk van jezelf wat jou energie geeft? Onbewust zijn er dingen, mensen, activiteiten die je energie leeg slurpen terwijl anderen je echt opladen. Ga dit voor jezelf onderzoeken. Wat zijn mensen, activiteiten, dingen die jou oprecht blij maken. Dat je je daarna energieker voelt als daarvoor. Dat je voelt dat je er daarna weer lekker tegenaan kan. Mensen die je altijd aan het lachen maken, je inspireren, je het gevoel geven dat je mag zijn wie je bent. Dat je gezien en begrepen wordt en dat je volledig geaccepteerd voelt. Gelukkiger worden is eigenlijk dan vrij simpel. Doe meer van dat wat je gelukkig maakt, en verminder of verwijder dat wat je negatieve energie kost.

Ga bij jezelf na welke mensen, activiteiten en dingen (onbewust) enorm veel energie kosten. Wat vereist veel te veel focus of aandacht van jou, welke mensen zijn bijvoorbeeld altijd maar aan het klagen, roddelen, praten over negativiteit, drama en dingen waar je helemaal niet blij van word? Bij welke mensen om je heen voel je niet volledig dat ze je accepteren of voel je dat je niet helemaal jezelf kunt zijn? Bij wie zet jij een andere versie van jezelf neer om geaccepteerd te worden? Vaak kost dit enorm veel energie van je en zal het ook alleen maar je meer gaan opvreten. Dit hoef je niet toe te laten, maar onderzoek eens of dit om je heen gebeurt en schrijf dit eens op om meer bewustwording te krijgen. Maak een tabel zoals je hieronder ziet en schrijf bij elke categorie op wat er in je opkomt. Welke personen in jouw leven geven jou energie, maar ook welke kosten je veel energie en denk je bij een afspraak al, ‘hmm ik heb er eigenlijk geen zin in’. Of je gaat wel naar die afspraak toe maar je komt vermoeid thuis en voelt je negatiever als ervoor. Vaak spiegelen we de emoties van anderen en nemen we ze onbewust over. Dit kun je doen met personen om je heen, maar ook met activiteiten en spullen of dingen die met je werk te maken hebben. Welke verplichtingen, feestjes of bijeenkomsten vind je eigenlijk helemaal niet zo leuk? Maar doe je maar om erbij te horen of om geaccepteerd te worden. Welke verplichtingen zou je het liefst schrappen? Maar ook met spullen, wat maakt jou blijf, en wat helemaal niet?

Om je energie batterij zo bewust mogelijk in te zetten zal je gevoel van geluk omhoog gaan wanneer je dat wat je opgeschreven hebt bij energiegevers, gaat verhogen. Hiervan laadt je batterij immers op, hierdoor voel je je positiever, energieker, voel je je gewaardeerd, begrepen, en hierbij mag je jezelf zijn en hier word je gelukkig van. Dat wat je opschreef  bij de energiezuigers mag je verminderen. Welke activiteiten kun je skippen? Of hoe kun je dit verminderen in je leven? Met welke mensen zou je minder mee omgaan of afstand van doen als je je niet zou druk maken om de mening van anderen? En kijk ook met welke activiteiten je kunt stoppen, en wanneer dit niet kan, want sommige klusjes moeten gedaan worden, daarbij kun je misschien manieren vinden om het toch leuker te maken of te zoeken naar alternatieven om het voor jezelf fijner te maken.

Hoe beter jij voor je energie batterij zorgt, hoe gelukkiger je wordt. Je mag het jezelf waard vinden om te onderzoeken hoe jij de gelukkigste versie van jezelf kan zijn. Ga onderzoeken welke mensen om je heen je eigenlijk vooral negatieve energie van je vragen en waarvan je afstand mag doen of het contact kan verminderen, vermijden of op een andere manier invullen. Of ga het gesprek aan met die ene vriendin die steeds weer over negativiteit begint, je kunt bespreken of je gesprekken een positieve wending kan geven. Geef je grenzen goed aan, alleen dan kun je verandering mogelijk maken. Bewaak altijd je eigen energie en bescherm jezelf hierin. Een ander heeft niet het recht dat jij je minder goed voelt, maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor een oplossing zodat je je eigen positieve energie bewaakt. Beschuldig of veroordeel de andere persoon daar niet in. Jij hebt het altijd toegelaten en jezelf aangepast aan hen, je bent nu dan ook zelf verantwoordelijk om het opnieuw aan te passen naar een manier die jou gelukkiger maakt. Enkel op die manier kun je je eigen geluk bewaren, dat kan niemand voor jou doen.

Tijdens mijn reis van persoonlijke ontwikkeling heb ik me hier heel sterk mee bezig gehouden en zo kwam ik er ook achter dat hoe sociaal en open ik ook ben, ik ook heel erg behoefte heb aan me-time, aan alleen zijn, aan niet teveel sociale verplichtingen om mijn energielevel te bewaken. Dat het oké is om een feestje te skippen of om een afspraak met een vriendin te verzetten omdat het op die dag even niet goed voelt. Als jij je energie goed bewaakt, heeft dit enorm effect om de wereld om jou heen. Zodra je hierin de verwachtingen van anderen en de mening van anderen los kunt laten, kun je 100% verantwoordelijkheid nemen voor jouw geluk en daarmee inspireer je de mensen om je heen. Door je energie batterij optimaal te verzorgen, op te laden en te benutten, kun je gelukkig zijn met jezelf en daarmee een goede moeder, vrouw van en vriendin van zijn. En dit begint allemaal bij jezelf.

Ik ben benieuwd of jullie je herkennen in mijn woorden en of jullie worstelingen hebben hiermee. Heb jij je energiegevers versus energiezuigers goed in balans? Ga jij de bovenstaande oefening uitoefenen? Ik ben heel benieuwd wat het met jullie doet! Laat het me weten bij de reacties, of stuur een reactie op de KEL-E-MAIL die ik hierover stuur. Ik wens jullie een hele mooie dag en hoop je te hebben mogen inspireren.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

6 reacties

 • Shanty
  28 april 2020

  Hoi Kelly,,hoe heb jij de verwachtingen van andere los kunnen laten en hun meningen? Heb je daar tips voor? Ging dat best snel of juist best lastig? Ik merk namelijk zelf dat ik het erg lastig vind.
  Mooi geschreven blog!!

 • Natasja
  28 april 2020

  Hier ben ik ook al een tijdje mee bezig en het is zo’n verlichting. Toch blijft het wel lastig hoor… maar bewust zijn en voor jezelf gaan zorgen is al een hele grote stap. Mooi geschreven weer Kelly!
  Natasja onlangs geplaatst…25 leuke dingen om te doen in de meivakantieMy Profile

 • Lieke
  28 april 2020

  Mooie blog. Ik heb vooral energievreters op mijn werk zoals vergaderingen en wat collega’s waar ik niet altijd onderuit kom. Dus dan vraag ik me af wat ik aan die energievreters kan doen….

  Tevens heb ik me time nodig wat nu met de Kids hele dagen om me heen lastiger is en savonds als manlief er is plof ik ook op de bank incl Kids. Zijn wat ouder dus gaan ook later naar bed.

  En wat ik mis zijn sociale contacten die mij energie geven. Ik heb niet echt vriendinnen. Paar via de app alleen. Met mijn dochter wandel ik nu wel veel wat mij energie geeft.

  Ik mis wat dingen in ‘t leven dat maakt het lastig en om die te veranderen zou ik dingen moeten ondernemen die ik dan ook weer lastig vind haha🤗

  Misschien gaan we nog een hond kopen waarmee ik dan cursussen wil gaan doen en misschien zo in contact met anderen kom..

  Fijne dag!

 • Wendy
  4 mei 2020

  Mooie handige blog en hier ga ik zeker mee aan de slag.
  Vind zoiezo de persoonlijke ontwikkeling die je doet en ons daarin meeneemt heel interessant omdat ik daar zelf ook mee bezig ben.

 • Miriam
  7 juni 2020

  Ik heb gemerkt dat hoe ouder je wordt, hoe meer je afscheid neemt van de energie zuigende mensen. Kan ik je ook aanraden!
  Miriam onlangs geplaatst…Vakantie in het buitenland? Niet als je zzp’er bent!My Profile

 • Jan
  29 juni 2020

  Hoi,

  Hoe organiseer je de me-time als je 2 kinderen hebt (2 en 7 jaar).
  Mijn dag ziet er als volgt uit: 8:00-17:00 werken.
  17:30 eten.
  17:30-19:15 Huishouden, met kinderen spelen, kinderen klaar maken voor slapen
  Vanaf 19:15-22:00 Tijd voor mijn vrouw en ik.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.