Nieuwe fase: Zwemles! Onze keuze en gedachten

Nieuwe fase: ZwemlesHoera, we zijn in een nieuwe fase: Zwemles aanbeland! De fase waar menig ouder tegenop ziet of in ieder geval even aan moet wennen. Mooi dat je kindje alweer zo groot is en zo iets belangrijks mag gaan leren, maar ook een heel geregel en een periode wekelijks aan het zwembad zitten samen met je kindje en eventueel ook met zijn/haar broertjes/zusjes. Omdat veel ouders deze fase herkennen en misschien benieuwd zijn hoe andere ouders dit aan pakken, deel ik vandaag onze keuze en ervaring tot nu toe.

Nieuwe fase: Zwemles

We hebben er bij Lana bewust voor gekozen om dit schooljaar pas te beginnen met zwemles. Ze wordt in oktober 6 en sommige ouders beginnen vele jaren eerder, wij kozen er vrij laat voor omdat we denken dat dit voor onze dochter beter is. Ze is vrij gevoelig en soms nog onzeker en we wilden eerst de focus leggen op wennen aan de basisschool, om vervolgens te kiezen om zwemles toe te voegen aan haar ritme. Ook denk ik dat ze nu wat sterker is in haar lichaam, waardoor ze de zwemtechnieken makkelijker kan leren beheersen, maar dat is puur een gevoel vanuit ons als ouders.

We kozen voor een privé zweminstituut waar ik zelf vroeger ook zwemles gehad heb en mijn zwemdiploma gehaald heb. Hier heb ik goede herinneringen aan en vooral de persoonlijke aandacht vinden wij een meerwaarde. Ze werken met kleine klasjes en meerdere leraren tegelijk wat ons heel erg aanspreekt. De wachtlijst voor dit zweminstitituut  was meer dan een jaar, dus let erop dat je je kindje op tijd inschrijft. Wij waren hier gelukkig al vrij vroeg mee waardoor ze kon starten toen wij dit wensten.

Nieuwe fase: Zwemles

Mee het water in

Ze heeft er nu een zwemles opzitten en daarbij mocht er een ouder het water mee in. Ze beoordelen dan hoe watervrij je kindje is en bekijken dan of de lessen daarna met of zonder ouder erbij is. Na de eerste les kregen we het advies om nog een les te doen met ouder erbij. Fijn dat ze hier zo eerlijk in zijn en voor Lana is dit ook wel extra fijn om zo te wennen aan de lessen. Ik kan nu nog niet echt beoordelen hoe we het ervaren, maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik ben benieuwd hoeveel jaren wij nog aan het zwembad zitten met onze dochters. Wie weet volgen ze elkaar zo precies op maar het kan ook per kind verschillen hoelang het duurt tot ze een zwemdiploma hebben.

Verplicht

Zwemdiploma A is verplicht, daarna is het vrijwillig of je doorgaat voor Zwemdiploma B en C. Wij willen de keuze leggen bij onze kinderen zelf. Willen ze door voor diploma B en C dan mag dat, maar als ze het dan voldoende vinden dan staan wij ook achter die keuze. Zodra ze klaar zijn met zwemles mogen ze een sport of hobby kiezen om lid van te worden. Wie weet zal Lana dan haar dansles weer voortzetten of iets anders kiezen.

Wat is jullie ervaring?

Ik ben heel benieuwd wat voor afspraken jullie hieromheen hebben voor jullie kinderen. Voor wat voor zweminstituut jullie gekozen hebben, of jullie kinderen ook doorgingen voor Zwemdiploma B en C en wat jullie beweegredenen en ervaringen zijn met deze nieuwe fase. Klets erover mee bij de reacties hieronder of op social media. Heel leerzaam om van elkaar te lezen denk ik.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

29 reacties

 • Kim
  26 augustus 2019

  Onze oudste is 3,5 dus voor ons nog geen zwemles. Ik heb in mijn hoofd dat hij rond zijn 5e op zwemles mag.
  Tevens vind ik het belangrijk dat hij goed leert zwemmen, zodat hij ook op open water zich goed kan redden. Voor ons dus A,B,C. Maar wellicht denken we daar weer heel anders over als hij bezig is met A.

 • Tineke
  26 augustus 2019

  Zo te lezen heb en jullie hier heel goed over nagedacht en doen jullie wat het beste past bij Lana. Hartstikke goed, veel mensen laten hun kind zo snel mogelijk starten met zwemles terwijl iets later beginnen beter voor ze zou zijn. Lana boft maar met zulke ouders! Lijkt me trouwens wel weer een hele stap, beginnen met zwemles.
  Liefs

 • Chantal
  26 augustus 2019

  Hier nu vanaf januari op zwemles (werd 5 in maart) leuk om te zien hoe ze leren zwemmen, we zijn nu op vakantie en je ziet bijv echt die beenslag er al in! Heel leuk! Hier a en b verplicht omdat ik hoorde dat je met a niet heel sterk ben nog.

 • Sharon
  26 augustus 2019

  Onze dochter van (bijna) 8 heeft het er opzitten. Wij hadden een pakket a en b. Bij een zwembad met ook kleine groepjes.
  De jongste van 3 heb ik net vorige week ingeschreven i.v.m een wachttijd van 18 maanden, dat duurt nog even! Ook voor a en b. En dan is de keus aan hun of ze voor C willen, onze dochter heeft voor een andere sport toen gekozen.

 • Kim
  26 augustus 2019

  Hier is ze begonnen toen ze 5j3m was en heeft uiteindelijk minder dan anderhalf jaar over a-b-c gedaan.
  Ik wilde zelf dat ze a en b zou halen en hebben haar de keus gegeven voor c. Ik ben achteraf heel blij dat ze c ook heeft gedaan omdat er dan toch veel meer wordt verwacht qua conditie en oriëntatie onder water. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik er wel echt klaar mee was om iedere week naar het zwembad te gaan.

  Zoon van 3 laten we ook starten wanneer hij 5 is. Hoop dat het bij hem ook zo soepeltjes gaat.

 • Petra
  26 augustus 2019

  Hier gaat onze zoon van vijf, in mei vijf geworden in oktober op zwemles. Ook even gewacht en een ander zwembad gekozen ivm de grootte. Waar we nu heen gaan is kleiner en minder prikkels naar mijn idee. Onze zoon is snel afgeleid en dit leek mij beter bij hem passen. Ook dezelfde gedachte om eerst maar eens te wennen aan de basisschool.. van ons mogen ze ook na de A diploma kiezen, sport of doorgaan met zwemmen. Ben echt heel benieuwd hoe hij het vinden gaat! Leuk om zo ieder zn gedachtes daarover te lezen.

 • Bianca
  26 augustus 2019

  Roos begint in maart 2020 met zwemles. Zij wordt in januari 5 jaar. Ook bij er zwembad waar ik vroeger heb gezwommen.
  Wachttijd was 1,5 jaar. Echt bizar lang vind ik.
  Ook zij gaat eerst diploma’s halen voordat ze een andere sport/hobby gaat doen!

 • Prscll
  26 augustus 2019

  Onze dochter heeft net haar A diploma gehaald (6 jaar) Ik wou eerst dat ze haar abc moet halen. Maar nu is het voor mij prima als ze alleen nog B haalt. Ze moeten al veel kunnen bij A maar bij B leren ze de technieken nog beter en meestal hebben ze die binnen paar maanden. Dus dat vind ik wel echt een must. Ze zegt zelf niet voor C te willen gaan maar als ze dat straks toch wilt mag dat uiteraard. Ze zwemt bij het zweminstituut met max 6 kindjes.

 • nikki
  26 augustus 2019

  Ik zou alleen A ook prima vinden! Heb zelf ook alleen A en kan gewoon goed zwemmen 🙂

 • Yvette
  26 augustus 2019

  Ik wil absoluut niet betweterig overkomen en zo ben ik ook helemaal niet. Jullie hebben hier vast heel goed over nagedacht en wil ook echt niet zo iemand zijn met een vingertje wijst.
  Maar ik werk in de bar en receptie van een zwembad en heb daardoor ook te maken met alle regels van de diploma’s etc. Hierdoor weet ik dat sinds de regels veranderd zijn in 2018 je na zwemdiploma A eigenlijk alleen zwemveilig (zoals dat heet) bent voor een zwembad ZONDER attracties (met attracties bedoeld de zwembond dingen als glijbanen, stroomversnellingen, wildwaterbanen etc). Als je diploma B hebt ben je ook zwemveilig voor een zwembad met dit soort attracties.

  Voor de mensen die zich nu dan afvragen waar diploma C voor is, die is bedoeld om zwemvrij te zijn in open water (oa de zee dus)

  Nogmaals absoluut niet betweterig bedoeld maar vind met mijn werkachtergrond dat ik het wel gezegd moet hebben, voor het geval dat. Altijd beter voorkomen dan achteraf corrigeren.

 • Christy
  26 augustus 2019

  Ik vind alleen zwemdiploma a, geen diploma
  A is echt de basis, met diploma b leren ze pas écht zwemmen. C was voor ons hier dat mag hij zelf beslissen en dat wilde hij niet. Hij zit nu met 8 jaar wel wekelijks op zwemvaardigheid, puur om de techniek en kracht erin te houden, want ze verleren het zo snel weer. En in een waterland als Nederland, wil ik dat hij heel goed kan blijven zwemmen

 • TheMoneyMindset
  26 augustus 2019

  Wij kiezen er inderdaad ook voor om wat later te beginnen, hier is dat met 5 jaar. Ook vanwege het wennen aan de basisschool en het fysiek sterker zijn. Voor ons is het daarnaast wel belangrijk dat ze zowel A, B als C halen.
  TheMoneyMindset onlangs geplaatst…Vanaf 2020 komt er de leasefietsMy Profile

 • Denise
  26 augustus 2019

  Mijn man is zelf jaren zwemleraar geweest en hij raadt aan om te beginnen tussen de 5 en 6 jaar. Kinderen zijn dan net wat sterken en hebben vaak een betere uithoudingsvermogen. Dat gaan wij dus ook doen, wachten tot die leeftijd. We kiezen vermoedelijk een zwemschool met niet al te grote groepen en het liefst halen ze A&B en daarna mogen ze zelf kiezen.

 • rachel
  26 augustus 2019

  hier waren ze allebei 3.5 en hebben a, b en c. wij vonden dat je daar niet vroeg genoeg mee kon beginnen met zwemmen 😉

 • Shirley
  26 augustus 2019

  Skyler is net voor de vakantie begonnen, ook toen ‘ie 5 was. Hij vond water nogal eng, maar na twee weken vond hij de lessen zo leuk dat hij steeds vrijer wordt. Mooi om te zien. We hebben een pakket voor A en B genomen 🙂

 • Jolanda
  26 augustus 2019

  Mijn dochter, met een motorische ontwikkelingsstoornis, heeft er in totaal bijna 2 jaar over gedaan voor haar ABC. Bij onze zwemschool zei de juf het zo; A voor aanleren, B voor betere basis en C is compleet. Ik denk dat ze daar een goed punt heeft. Heel veel valt of staat met de klik die instructeur en kind hebben, maar b en c kost dus ongeveer de helft qua tijd die alleen A gekost heeft. Veel sporten starten na de zomervakantie met nieuwe teams dus hebben we haar hier na B in maart, laten zwemmen tot de zomervakantie ongeacht het resultaat zou ze dan stoppen. Je kan hier om het positief af te sluiten ook afzwemmen voor het certificaat. Bij het diploma beheersen ze alles op het gewenste niveau en het certificaat geldt voor de onderdelen die ze wel hebben gehaald. We dachten dat ze bepaalde techniekjes, zoals duiken, voor C niet zou halen, maar bij het afzwemmen deed ze het wel (de eerste en laatste keer) dus kreeg ze het diploma C.

 • Ilona
  26 augustus 2019

  Onze oudste was 4,5 jaar toen ze proefles nam en na 5 min zeiden ze al dat ze kon starten met lessen . Ze was er ook echt aan toe en heeft in 1,5 jaar A B en C gehaald met veel plezier.( wekelijks 30 min les). C had van mij niet perse gehoeven maar A en B wel. Bij Bso uitjes hier naar het water in bijv vakanties is A en B verplicht. Daarnaast vond ik haar na alleen A ook zeker nog niet voldoende beheerst. Bij B leren ze nog veel meer wat wij van groot belang vinden als ze in open water gaan zwemmen. ( en wij zwemmen graag).
  Ik vraag me af of een kind dat zelf goed kan beslissen eerlijk gezegd , want veel kinderen doen heel lang over A en hebben daarna geen zin meer.

  Veel plezier Lana met zwemmen !!

 • Binnie
  26 augustus 2019

  Onze dochter begint volgende week met Zwemles. Ze is nu ook ruim 5. Eigenlijk het zelfde als bij jullie, wij vonden ook dat ze eerst eens een haar goed moest wennen op school. Ook zijn we vorig jaar verhuisd dus genoeg veranderingen. Onze oudste, nu bijna 8, heeft ruim 2 jaar over zijn A diploma gedaan. Hij gaf toen aan dat hij het wel voor B wou proberen maar als hij niet mocht afzwemmen voor B hii er mee wou stoppen. En dat is dus ook gebeurd. Helemaal prima. De zwemschool stond daar ook achter, zij zeiden hij kan zwemmen, als hij in het water valt weet hij wat hij moet doen. Het was de borstcrawl waar ze hen niet op door konden laten gaan.

 • Jolien
  26 augustus 2019

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf zwemjuf en heb 3 dochters net iets jonger dan die van jou. De oudste is nu 4,5. Ze zit nog niet echt op les, maar ik ben wel zelf al een beetje met haar bezig. Ze zwemt al vanaf jongs af aan en is heel vrij. Toch is het wel verstandig om wat later te beginnen meestal. Motorisch zijn ze sterker en kunnen cognitief vaak wat meer aan, waardoor de slag vaak sneller geleerd wordt. Wel raad ik aan om minimaal voor B te gaan, vaak is dat maar een maand of 2 langer en je ziet dat ze daarna toch echt sterker zwemmen. C is ook verstandig, omdat de zwemvaardigheid dan toch ook echt weer beter wordt. Maar ik kan me voorstellen dat ouders en kind daar geen behoefte meer aan hebben, zeker als de kinderen zwemmen niet zo geweldig vinden.
  Maar wel weer een superleuke nieuwe fase!

 • Nathalie
  26 augustus 2019

  Onze dochter is vorig jaar maart begonnen met zwemles. In mei dat jaar werd ze 5. Ook idd wat later om eerst aan school te wennen. In juni dit jaar heeft ze haar zwemdiploma C behaald. Ze wilde zelf heel graag A,B en C. Heel fijn zo net voor de afgelopen vakantie! En ik vond mee naar de zwemles gaan eigenlijk vaak ook gezellig haha.

 • Chantal2406
  26 augustus 2019

  Oudste dochter met 5 jaar op zwemles gedaan en de jongste met direct 4. Wat een wereld van verschil. Spijt van onze keuze om haar direct met 4 er op te doen. Ze gaat vandaag beginnen met opfris lessen om zo kracht te krijgen. Na haar diploma zijn we regelmatig wezen zwemmen, maar ze houdt het gewoon niet vol. Dus ik ben het eens met jullie gedachte om nog even te wachten.
  Hier moesten ze wel A en B halen en C als ze het zelf willen.

 • Patries
  26 augustus 2019

  Oudste was 5, middelste 4 (die gingen samen) en jongste ook 4 toen ze begonnen. Ze moesten hier gewoon het complete ABC halen.
  Omdat zwemmen een verplicht nummer is mochten ze daarnaast een andere sport/hobby kiezen. En ja dat is druk en veel heen en weer fietsen met drie kinderen maar in ons waterrijke land vinden wij als ouders de drie zwemdiploma’s verplichte kost en vinden we ook belangrijk dat ze daarnaast iets van eigen keuze doen.

 • Petra
  26 augustus 2019

  Ja goed om te kijken naar wat bij je kind past.

  Hier met 4 gelijk opgegeven vanwege lange wachtlijst. Mocht ie een maand later starten. Met ruim een jaar A én B gehaald. Sterk ventje.

  Ik vind het gek dat ouders zwemmen gedoe of een belasting vinden. Sportende kids hoort er gewoon bij of het nu voetbal, turnen of zwemles is……

  Ik genoot elke keer zo van elke volgende zwemfase. Opeens in het diepe, duiken etc. En nu heerlijk samen alle glijbanen af.

  En zn zusje mag ik bijna opgeven. Leuk, zin in.

  Veel plezier met deze fase!

 • Chantal
  26 augustus 2019

  Wat heb ik dit met nare kriebels zitten te lezen als zwemonderwijzer. Waarom een privé instituut? En zo zijn er nog wel meer vragen

 • Anne-Miep
  27 augustus 2019

  Onze zoon is nu 20maanden dus het echte ABC zal nog even duren. Wel gaan we vanaf dat hij 3,5 maanden is wekelijks naar babyzwemmen waardoor hij nu al redelijk watervrij is en veel plezier beleefd aan het zijn in water. Vanuit het babyzwemmen kan hij, als we hem op tijd inschrijven, doorstromen naar het ABC. We willen dat hij sowieso zijn A haalt al hoop ik dat hij voor t volledige ABC gaat 🙂

 • Yvette
  27 augustus 2019

  Ik wil absoluut niet betweterig overkomen, zo ben ik ook helemaal niet. Jullie hebben hier vast heel goed over nagedacht en research gedaan. Gezien ik in een zwembad bij de receptie werk en dus te maken heb met alle regels van het afzwemmen wou ik toch even reageren.

  Sinds 2018 zijn de regels voor afzwemmen veranderd. Dit betekend dat het nieuwe A diploma kindjes zwemvrij (zoals dat heet) maakt voor zwembaden ZONDER attracties. Met attracties bedoeld de zwembond dingen als glijbanen, stroomversnellingen, wildwaterbanen etc.
  Na zwemdiploma B ben je zwemvrij voor zwembaden met attracties.

  Voor de mensen die zich nu afvragen waar C dan voor is, die is voor zwemvrij maken om te kunnen zwemmen in open water, dus bijv de zee.

 • Henriette
  30 augustus 2019

  Ik vind het nogal wat om de keuze bij zo’n jong kind neer te leggen. Kinderen weten niet waar ze voor kiezen omdat ze de consequenties niet kunnen overzien. Daarom moet je, vind ik, sommige keuzes voor je kind nemen. Mijn kinderen ‘moeten’ hun ABC halen omdat echt goed kunnen zwemmen belangrijk is en na alleen A heb je dat nog niet bereikt. Tevens heb je van goed kunnen zwemmen een leven lang profijt en plezier. Ik bedoel dit niet om je aan te vallen, maar om je aan te sporen er nog eens goed over na te denken.

 • Irene
  31 augustus 2019

  Wat leuk zo’n nieuwe fase en hartstikke goed dat jullie die basis meegeven.

  Zelf vind ik het een onderdeel van een Nederlandse opvoeding (belangrijker dan rijbewijs). Mijn zoontje zal tzt dus zeker op zwemles gaan.
  Nu zit hij nog bij dreumeszwemmen. Hartstikke leuk en ik merk dat hij daardoor echt vrijer is in het water.

  Leeftijd voor zwemles vind ik 6 jaar prima, tenzij blijkt dat een kind er al eerder aan toe is.
  Zelf wil ik dat hij a-b-c haalt.

 • Suzanne
  12 september 2019

  Onze dochter is nu 3,5 jaar maar een echte waterrat. We zijn nu begonnen met ouder kind peuterzwemlessen en dan kan ze als ze 4 is direct doorstromen naar de ‘echte’ zwemlessen. Puur omdat ze zo graag in het water is, en dan zullen we wel zien hoe makkelijk het haar af zal gaan. Ze adviseren vaak toch te starten met 5 jaar ivm de sterkte, maar wij gaan het gewoon proberen 🙂
  Suzanne onlangs geplaatst…Terug in bloglandMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.