Het verloop van de bevalling

Het verloop van de bevalling in fases

Het verloop van de bevalling

Het verloop van de bevalling, het is alweer een hele tijd geleden dat ik me hierin verdiept heb maar ik weet nog goed dat het me enorm hielp om vooraf de fases goed te kennen om zo tijdens de bevalling te herkennen waar je staat en wat je nog kunt verwachten. Verloskundige i.o Tisha deelt vandaag een gastblog waarin ze de fases van een bevalling deelt en ook de verschillende houdingen die er zijn om in te bevallen. Enorm interessant en wie weet heb jij er als aanstaande mama wel wat aan.

Het verloop van de bevalling in fasen

De bevalling: een spannend moment waar je tegen opziet of juist heel erg naar uitkijkt. Jullie hebben negen maanden gewacht en mogen bijna de kleine ontmoeten. Ik ga je hieronder vertellen hoe de bevalling in zijn werk gaat.  

Het verloop van de bevalling wordt opgedeeld in vier fasen: 

  1. Het ontsluitingstijdperk
  2. Het uitdrijvingstijdperk
  3. Het nageboortetijdperk
  4. Het postplacentaire tijdperk

Het eerste of ontsluitingstijdperk

De bevalling wordt in gang gezet door verschillende mechanismen. Door o.a. hormonen wordt de baarmoedermond soepel en komt centraal in het baringskanaal. Tegelijkertijd verstrijkt de baarmoedermond: deze wordt korter. 

Bij iedere contractie (wee) komt het kind iets dieper en neemt de ontsluiting toe. De duur van de ontsluitingsperiode varieert bij iedere vrouw en is afhankelijk van de rijpheid van de baarmoedermond en de weeënactiviteit. Ook zijn de conditie en psychische gesteldheid van invloed op de duur en het verloop van de ontsluiting. Uit onderzoek is gebleken dat het ontsluitingstijdperk bestaat uit de voorbereidende (latente) fase en de actieve fase. In de voorbereidende fase zijn er regelmatige contracties, om de vijf tot zeven minuten, en er treedt beginnende ontsluiting op. In de actieve fase treedt er kracht en snelheid in de weeën en ontsluiting op. Uiteindelijk zullen er iedere twee tot drie minuten krachtige weeën zijn die 40-60 seconden duren. 

Het verloop van de bevalling

Het tweede of uitdrijvingstijdperk

Het begin van het uitdrijvingstijdperk wordt aangegeven door een aantal symptomen:

  • De vrouw krijgt reflectoire persdrang: persdrang die je niet meer tegen kan houden
  • De baarmoeder drijft het kindje met meestal krachtige contracties uit
  • De vliezen breken spontaan
  • Er is tien centimeter ontsluiting

Deze symptomen treden meestal niet tegelijk op en daarom kan het begin van het uitdrijvingstijdperk niet exact worden vastgesteld. Het persen kan in de houding die jij het fijnst vindt. Dat kan op bed, op de baarkruk, liggend op de zij, staand, hurkend of knielend op handen en knieeën. 

Het hoofdje komt bij elke wee een stukje verder, maar gaat ook steeds weer ietsje terug. De baby is dan bezig om zich door het geboortekanaal te draaien. Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk, brandend gevoel zijn. Een warme washand hier tegenaan houden kan helpen. Dan wordt de baby geboren en op jouw borst gelegd. 

De navelstreng wordt pas afgeklemd als deze volledig is gestopt met kloppen. Jouw baby krijgt dan geen zuurstof en voeding meer door de navelstreng en mag dit zelf doen. Voor de band tussen moeder en kind is het belangrijk dat moeder en kind lichamelijk contact met elkaar hebben en zoveel mogelijk dicht bij elkaar zijn. Ook ter voorkoming van afkoeling is dit belangrijk. Het kindje zal na verloop van tijd zelf opzoek gaan naar de borst en de moeder, verloskundige of verpleegkundige kunnen hierbij helpen. 

Het derde of nageboortetijdperk

Na de geboorte van jouw baby is het weer rustig in je buik. De verloskundige controleert het bloedverlies en de hoogte van de baarmoeder; deze moet steeds kleiner worden. Je zou bijna denken dat het klaar is, maar na gemiddeld vijftien minuten wordt de placenta geboren. Er wordt jou dan gevraagd om nog even mee te persen. 

Het vierde of postplacentaire tijdperk

De eerste twee uur na geboorte van de placenta blijft jouw verloskundige bij jullie in de buurt. Na de bevalling zien wij dat 25-50% van de vrouwen gaat trillen. Dit is normaal en wordt vanzelf minder. De controles in deze periode zijn: onderzoek of placenta en vliezen compleet geboren zijn, conditie van jouw baby, hoeveelheid bloedverlies, de hoogte en contractie van de baarmoeder en de inspectie van de vagina op rupturen. 

Nadat jouw kindje enige tijd rustig bij jou heeft gelegen en de gelegenheid heeft gehad om aan de borst te drinken, vindt het lichamelijk onderzoek van jouw baby plaats. De zorgverlener kijkt tijdens dit eerste onderzoek of alles voorlopig goed is.  

Dit is een overzicht van hoe de bevalling eruitziet. Ik hoop jou in de andere blogs meer te vertellen over de bevalling. Of neem hiervoor een kijkje op onze site. 

Liefs, Tisha 

Verloskundige i.o. 

Be Bold and Beautiful

www.beboldandbeautiful.nl 

Bronnen 

  • KNOV
  • Be Bold and Beautiful
  • Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (13de druk)
Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.