‘Mama, mag ik ook naar de basisschool’?

new-stock-2

Mijn kleine grote meisje is alweer 3 jaar oud. Dat betekent dat ze over een jaar al naar de basisschool gaat. Een mijlpaal waar ik eerlijk gezegd echt op sta te springen. Ik weet niet of andere moeders dit herkennen, maar ik vind die fase van de basisschool echt nog een ver van mijn bed show en ik vind het erg spannend. Dan wordt ze ineens zo groot! We hebben gelukkig nog een jaar, maar het houdt me stiekem al heel erg bezig en vandaag deel ik mijn hersenspinsels daarover.

De eerste vier jaar is je kindje nog zoveel bij je. Wij kozen ervoor om mijn werk zo in te delen dat we niet al teveel gebruik hoeven te maken van opvang en ik dus zoveel als mogelijk bij ze kan zijn. Iets wat ik zelf heel prettig vind, als is dit soms wel druk in combinatie met mijn werk. Ik geniet van deze tijd. Ik besef me dat dit een luxe positie is en dat dit niet voor iedereen zomaar een keuze is. Ik weet nog toen ik zelf klein was, dat ik die eerste vier jaar thuis zo fijn vond bij mijn moeder. Wat ik me nog kan herinneren is dat het altijd feest was. Met mijn moeder mee boodschappen doen, meehelpen poetsen, op de koffie gaan enzovoorts. Ik was dan ook het kindje dat in de eerste weken van school, het moeilijk vond om mijn moeder te missen.

img_3035

En met die herinnering in mijn achterhoofd, kijk ik ook naar die eerste vier jaar van mijn kindjes. Dat ik dan nog zoveel van ze kan meemaken. Voor mij is het onderwerp ‘basisschool’ dan ook echt iets groots, een fase waarin ik ze gevoelsmatig ineens veel moet missen. Maar ik hoor ook van veel moeders dat dit even wennen is, maar dat je daar helemaal naar toe groeit. Dat je er dan beiden klaar voor bent en dat het went. Dus daar geloof ik ook op te vertrouwen. Als we langs de basisschool wandelen, dan wijst Lana ook altijd naar ‘de grote basisschool’. Ik schrok ervan toen ze vorige week tegen me zei: ‘Mama, mag ik naar de basisschool?’. Wow dat ging me even heel snel. Laten we dit jaar nog even heel hard genieten van de momenten dat we onze tijd kunnen indelen en nog veel leuke dingen kunnen doen doordeweeks, zodat daarna de grote fase van de basisschool kan beginnen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, hoe vond jij de overgang toen je kindje naar de basisschool ging? Volgen mij voelt je kindje dan ineens zo groot. Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren hebben.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

42 reacties

 • Mama Lifestyle Blog
  24 oktober 2016

  Nu lijkt het misschien een ver van je bed show, maar tegen de tijd dat Lana 4 is, zul je merken dat ze er echt aan toe is. Daar groei je samen naartoe.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Je actielijsten en notities online bijhouden in EvernoteMy Profile

 • Elisabeth
  24 oktober 2016

  Je hebt helemaal gelijk. Die eerste vier jaar moet je koesteren! Maar het lijkt allenaal zo ver weg… maar aan de andre kant, als t eenmaal zo ver is… Lelker genieten dus van dit moment!
  Elisabeth onlangs geplaatst…De ovulatietest met dubbele hormoonindicatorMy Profile

 • Sanne Marlijn
  24 oktober 2016

  Jeetje wat gaat dat snel Kelly! Aan de ene kant ben ik blij dat we met James nog niet zover zijn, aan de andere kant lijkt het me ook wel weer meer rust geven als ‘ie overdag op school zit. Wij zullen ook wel een beetje om ons heen moeten gaan kijken naar een basisschool, hoor tegenwoordig dat er zelfs wachtlijsten zijn. Het liefst heb ik James op een basisschool zo dichtbij mogelijk Haha.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Tekenen dat je de ouder van een dreumes bentMy Profile

 • Ellen
  24 oktober 2016

  Mijn oudstedochter is net 2 en ik moet er nog niet aan denken dat ze naar school gaat. Beide kinderen gaan 3 dgn naar het kdv en dat vind ik al moeilijk ?. Aan de andere kant hoor ik ook veel dat je tegen die tijd er wel aan toe bent.
  Ellen onlangs geplaatst…Fabulous Kids: creatief bezig zijn met Crayon rocksMy Profile

 • Lisette
  24 oktober 2016

  Het went heel snel hoor! Mijn jongste is vanwege een ontwikkelingsvoorsprong zelfs eerder begonnen op de basisschool. Je merkt op een gegeven moment dat ze er evt aan toe zijn. Het is trouwens wel druk: brengen en halen, uitstapjes, hulpmoederen… geniet nog naar even?
  Lisette onlangs geplaatst…Wedden dat ik het heb gekeken?My Profile

 • Linda
  24 oktober 2016

  De tijd gaat zo snel, ik kan mij nog herinneren dat Lana werd geboren. Ik heb zelf nog geen ervaring met de basisschool, dat duurt nog 4 jaar. Maar die zullen net zo snel gaan als bij jou. Ik ben ook wel benieuwd naar ervaringen van anderen dus volg de reacties even 🙂
  Linda onlangs geplaatst…Kodak moment #1 Naar het bosMy Profile

 • Femke
  24 oktober 2016

  Het lijkt nog zo ver weg maar dat jaar zal voorbij vliegen. Ik hoor ook altijd van iedereen om mij heen dat je op een gegeven moment eraan toe bent dat je kindje naar de basisschool toe gaat. Ik ben heel benieuwd hoe jij dat gaat ervaren het komende jaar.
  Femke onlangs geplaatst…Review: L’Oreal Color Rich Gold Obesession lipsticksMy Profile

 • Saskia
  24 oktober 2016

  Mijn zoontje was er destijds echt aan toe en het was ook heel fijn toen het zover was. Het is een hele nieuwe tijd en periode, maar wel heel leuk.
  Saskia onlangs geplaatst…Welcome To My Life! Jarig en weekend weg!My Profile

 • Leonie
  24 oktober 2016

  Ah. De tijd vliegt echt voorbij! Gelukkig duurt ‘t bij mij nog 4 jaar. Ik denk dat ik’t ook moeilijk zou vinden; dan is ze ineens heel veel van huis:(. Eerst maar eens aankomende stap ‘overleven’; mijn kleine meisje wegbrengen naar de gastouder. Bleh. Bijna zo ver
  Leonie onlangs geplaatst…Ik? Borstvoeden in het openbaar?!My Profile

 • Malou
  24 oktober 2016

  Het duurt hier nog 2 jaar en dat vind ik helemaal niet erg haha. Ik heb wel het idee dat Nomi eraan toe is om naar te peuterspeelzaal te gaan.
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #179; 2 keer naar de dokter en knutselenMy Profile

 • Carlijn
  24 oktober 2016

  O jee Lana is een jaartje te vroeg! Eerst nog even heel erg genieten van haar en van elkaar, die schoolperiode duurt daarna nog heel lang en dan is ze ineens écht groot. Mijn meisjes zijn 16 maanden dus de basisschool is nog ver weg, kan me er nog niks bij voorstellen. Geen idee hoe ik het ga vinden ook. Enige wat me prettig lijkt is dat je meer tijd krijgt. Misschien ga ik dan weer meer werken, of aan een heel andere carrière beginnen.
  Carlijn onlangs geplaatst…Dé 12 beauty-items die iedere moeder moet hebbenMy Profile

 • Liset
  24 oktober 2016

  Toen mijn dochter naar school ging, was ze er echt aan toe. Ik vond het dus alleen maar fijn voor haar dat ze daar meer uitdaging kreeg en meer kon leren. Natuurlijk was het even wennen in het begin, maar vooral omdat ze het zo naar haar zin had, was ik ook heel blij :).
  Liset onlangs geplaatst…Dove Nourishing care & oil Moroccan argan oil douchecrèmeMy Profile

 • Irma ten napel
  24 oktober 2016

  Oooo ik ben blij dat Nina nog niet zo ver is. Zij heeft ook de ‘luxe’ om de hele week bij mij te zijn. Denk dat ik het ook wel moeilijk ga vinden hoor!
  Irma ten napel onlangs geplaatst…Mijn Instagram feedMy Profile

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  24 oktober 2016

  Wat gaat dat allemaal snel hè. Ik kan me er echt nog geen voorstelling van maken dat ons zoontje al naar school zou moeten.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Winactie! – Win een persoonlijk videobericht van Sinterklaas!My Profile

 • Stefanie
  24 oktober 2016

  Ik vond het wel even wennen hoor toen de oudste naar de basisschool ging maar zelf was ze er al helemaal klaar voor. Sinds een half jaar gaat ook de jongste naar school en ook zij was er helemaal klaar voor, dat maakt het dan toch wel makkelijker hoor.
  Stefanie onlangs geplaatst…Katie ophalen van school..My Profile

 • MetMirjam
  24 oktober 2016

  Ooh ik moet er echt nog niet aan denken hoor.. ik vind het al een ‘dingetje’ dat ze over een tijdje naar de peuterspeelzaal gaat..
  MetMirjam onlangs geplaatst…Een ochtend ‘net als mama’..My Profile

 • Charlotte
  24 oktober 2016

  Onze dochter gaat ook over een jaar en we hebben binnenkort het tweede basisschool bezoekje gepland staan. Ik ben blij dat het nog een jaar duurt want ik geloof dat ik er straks net zo hard aan moet wennen als zij…
  Charlotte onlangs geplaatst…Shoplog H&M, Zara en ScapinoMy Profile

 • Monique
  24 oktober 2016

  Heel herkenbaar! Hier duurt het gelukkig ook nog een jaar, maar we weten allebei hoe snel dat voorbij vliegt… Het voelt als loslaten en dat vind ik toch echt wel een dingetje. Al zal het inderdaad ook heel snel wennen. Ik denk dat Lana en Lise het super gaan vinden op de ‘grote school’. Maar nu nog even niet 😉
  Monique onlangs geplaatst…9 x de allerleukste kraamcadeautjesMy Profile

 • Vanessa
  24 oktober 2016

  Wat gaat het allemaal snel hè. De basisschool zal zowel voor Lana als voor jou een grote stap zijn, maar volgens mij went het wel als het zover is. En nu kan je nog een jaar genieten dat ze iedere dag bij je is 🙂
  Vanessa onlangs geplaatst…10 dingen die je herkent als je perfectionistisch bentMy Profile

 • Marijke
  24 oktober 2016

  Mijn dochtertje wil al naar de basisschool vanaf dat ze 2,5 is haha. Ze is nu 3,5 en kan niet wachten tot ze in april eindelijk naar de basisschool mag. Lijkt mij heel erg wennen maar voor haar zo leuk om echt naar school te gaan.
  Marijke onlangs geplaatst…Retro prullenbak, een echte eyecatcher!My Profile

 • Nicole
  24 oktober 2016

  Het gaat zo snel he. Mijn dochter is nog geen 3 maar vind het toch al zo snel gaan. Nog minder dan 1,5 jaar….. spannend!
  Nicole onlangs geplaatst…10x Mama Kijkt Anders uitgelichtMy Profile

 • Mary-Lou
  24 oktober 2016

  Helemaal mee eens! Ze heeft het er al een half jaar over. En over 2 weken mag ze al gaan wennen, mijn grote kleine meid.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Gezelschapsspellen voor SinterklaasavondMy Profile

 • Loes Johanna
  24 oktober 2016

  Wat gaat de tijd snel! Zeker als Lana het zelf ook zo vraagt, lijkt het toch ‘ineens’ wel heel dichtbij te komen. Ik ben zwanger van ons eerste kindje, dus hoef er nog heel lang niet aan te denken, gelukkig ?. Heb in mijn omgeving (familie, oppaskindjes) inderdaad wel gemerkt dat kinderen er vaak echt aan toe zijn, wellicht maakt dat de stap volgend jaar wat makkelijker voor je.
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog IMy Profile

 • Desirée
  24 oktober 2016

  Hier gaan we Shae binnenkort inschrijven maar ik merk dat ze er nu al aan toe is en ze is nog geen drie. Komt misschien ook omdat ze nu in totaal twee dagen naar ‘schooltje’ (opvang) gaat en ze dat enorm leuk vind. Sinds ze hiernaartoe gaat gaat haar taal met sprongen vooruit, merk je dat ze op een goede manier wordt uitgedaagd en ze zo echt voorbereid wordt op de basisschool over ruim een jaar. Ik denk – en hoop – dat we er tegen die tijd allebei ook weinig moeite mee zullen hebben 🙂
  Desirée onlangs geplaatst…Wellness tip | Treets Traditions Revitalising Ceremonies productenMy Profile

 • Melissa
  24 oktober 2016

  Ik merkte bij beide kids dat ze er op een gegeven moment echt aan toe waren. Dat laatste half jaar voor ze vier werden vond ik best lastig. Ze waren de oudste kindjes op het kinderdagverblijf, hadden de oudere kindjes al naar school zien gaan en wilden zelf ook zo graag. Ik vond het zelf wel een voordeel dat ze al gewend waren aan kdv, de overstap naar school was hierdoor minder groot en wij hebben dan ook nooit last gehad van huilende kindjes bij weg brengen.
  Melissa onlangs geplaatst…Alcohol tijdens zwangerschap; echt zo schadelijk als men zegt?My Profile

 • karlien
  24 oktober 2016

  Het went! Wat ik wel ingewikkeld vind is dat het veel drukker is dan voordat ze naar school ging. Met brengen en halen Enzo 😉
  karlien onlangs geplaatst…Gezinsvakantie Turkije, naar SideMy Profile

 • Vanessa
  24 oktober 2016

  Mijn oudste dochter gaat sindskort naar school. Ik vond het zo spannend, kon gewoon niet geloven dat ze al vier was. We zijn de eerste dag met haar naar binnen gegaan. En wat denk je? De tweede dag zei ze..mama, je hoeft niet mee naar binnen, het lukt wel. En ik dacht? Waaat? Sindsdien vind ik het niet spannend maar als ze hulpouders nodig hebben, dan wil ik altijd helpen. Op deze manier breng ik weer tijd met haar door.

 • Annemijn
  24 oktober 2016

  Geniet nog even van deze fase! Wel mooi dat Lana er zelf om vraagt, dat zou mij als moeder ook weer een beetje geruststellen dat ze er echt aan toe gaat zijn als ze straks 4 is.
  Annemijn onlangs geplaatst…Inspiratie: De badkamer van mijn dromen!My Profile

 • Gera
  24 oktober 2016

  Tja, ik sta er inderdaad ook niet om te springen. Het duurt bij mij nog wel ruim twee jaar voor het weer zover is…Toch denk ik wel dat het voor hem erg lekker zal zijn tegen die tijd!
  Gera onlangs geplaatst…DroomhuisMy Profile

 • Kirsten
  24 oktober 2016

  Ik vond het ook best wennen maar al heel snel was het ook wel heel lekker eigenlijk! En vooral heel leuk! Tobias was er echt aan toe. En je merkt dat ze ineens heel veel leren, hij werd in één keer heel snel groot!

  Het 5 dagen in de week op tijd op het schoolplein staan en het op het werk zo regelen dat ik hem ook zelf kan ophalen is soms best een uitdaging maar ik vind het vooral een hele leuke fase!

  En ja die eerste paar keer wennen moest ik even heel hard slikken maar zowel Tobias als mama waren gelukkig snel gewend! 🙂

 • Kirsten
  24 oktober 2016

  Ik vond het ook best wennen maar al heel snel was het ook wel heel lekker eigenlijk! En vooral heel leuk! Tobias was er echt aan toe. En je merkt dat ze ineens heel veel leren, hij werd in één keer heel snel groot!

  Het 5 dagen in de week op tijd op het schoolplein staan en het op het werk zo regelen dat ik hem ook zelf kan ophalen is soms best een uitdaging maar ik vind het vooral een hele leuke fase!

  En ja die eerste paar keer wennen moest ik even heel hard slikken maar zowel Tobias als mama waren gelukkig snel gewend! 🙂

 • Marije
  24 oktober 2016

  Ik vond het ook heerlijk dat mijn moeder thuis was bij haar kinderen. Het was altijd gezellig en leuk thuis. Ik ben dan ook heel blij dat ik de keuze kon maken thuisblijfmoeder te zijn en ben benieuwd hoe mijn zoon het gaat vinden als hij naar school gaat. Gelukkig duurt dat nog heel lang haha.
  Marije onlangs geplaatst…Waarom moeder zijn zo leuk isMy Profile

 • Jodi - liefthuis
  24 oktober 2016

  Die basisschool is zeker iets groots. Zeker iets heftigs voor een kleine meid en vooral ook voor de mama want de kindjes kijken er vaak ook naar uit
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Feestelijke WINACTIES!!!My Profile

 • rachel
  24 oktober 2016

  och mop voor je het weet is dat jaar om!! en het is spannend hoor voor die ukkies hih die basisschool en jaaa ze voelen zich groot :D. ik vond het net als de peuterspeelzaal wennen maar geloof me daar wen je zo aan, ik wist van gekkigheid niet wat ik met mijn tijd moest doen hahah. en wat zo leuk is de verhalen waar ze mee thuis komen 😀 en natuurlijk de knutsel dingen 😀
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 23 oktober ’16My Profile

 • Gerdi
  24 oktober 2016

  Voor je het weet is het al zover! Ik moest enorm wennen..Benthe vond het vooral heel erg leuk. Ik was met zwangerschapsverlof toen Benthe naar school ging voor het eerst, ze kreeg toen ze twee week op de basisschool zat ook nog eens een broertje. Heel erg veel veranderingen voor haar, maar ze deed en doet het nog steeds fantastisch op school gelukkig!
  Gerdi onlangs geplaatst…Meekijken met Gerdi #5 | Herfstvakantie, Julianatoren, Weekendje wegMy Profile

 • foryourstyle.nl
  24 oktober 2016

  Wat is ze toch een schatje! Mijn moeder is kraamverzorgster en die vertelde me dat meisjes er over het algemeen wel eerder klaar voor zijn. Nog een jaartje wachten en genieten van deze tijd!
  foryourstyle.nl onlangs geplaatst…Michael Kors clutchMy Profile

 • Sietske
  24 oktober 2016

  Mijn meisje wordt over drie weken 4 en is nu al halve dagen aan het wennen op school. Ik vind het vooral leuk om te zien, dat ze er zelf aan toe is en het leuk vindt en daardoor is het voor mij ook niet zo lastig. Ik werk wel 3 dagen in de week en dus maakt het voor mij weinig verschil of ze op het kdv zit of naar school gaat. Kan me voorstellen als je een thuisblijvende of thuiswerkende mama bent, dat het dan meer wennen is. Toevallig gaat mijn laatste blog over hoe moeilijk broertje het vindt, dat zijn grote zus naar school gaat 🙂
  Sietske onlangs geplaatst…HELP, mijn zus gaat naar school!My Profile

 • Eva
  24 oktober 2016

  Ik moest heel.hard.huilen toen ik haar had weggebracht todn ik eenmal thuis was. Niet in de klas hoor! We zijn van te voren langs gefietst,boekjes erover gelezen en gepraat.en nu zit ze er ruim een jaar op en het is zon feest! Ze leert veel en spreekt lekker veel af. Binnenkort het eerstepartijtje. Een top tijd hoor!

 • jolanda
  24 oktober 2016

  Ik werk bewust niet. Met 2 jaar is ze wel 2 ochtenden naar de peuterspeelzaal gegaan. Ik vond dat belangrijk, ook omdat ze een enigkind is. Die overgang viel ons beide zwaar. Maar ze was zo toe aan de kleuterschool dat ik alleen maar blij was dat ze mocht. Al haar vriendinnen van de peuters zaten er al. Nu is ze 6 en de stap naar groep 3 vindt mijn dochter best spannend. En ik dus ook. Zo blijf je van mijlpaal naar mijlpaal gaan.

 • Lotte
  25 oktober 2016

  Hej Kelly, ik zag dit (zin hieronder)maar ik denk dat er het woordje ‘niet’ tussen hoort te staan?
  ‘Een mijlpaal waar ik eerlijk gezegd echt op sta te springen.’

 • Inge
  25 oktober 2016

  Hier in België gaan kindjes met 3 jaar naar de kleuterklas (sommigen met 2,5 al naar de ‘peuterklas) en met 6 naar de basisschool!
  Inge onlangs geplaatst…10 dingen om te doen op een luie zondagMy Profile

 • Priscilla
  26 oktober 2016

  Zo herkenbaar!
  Ons zoontje mag in januari naar de basisschool en roept ook elke keer als we langs lopen; mama ik wil naar de grote school, mag ik met de kindjes spelen?
  Ergens voelt het heel fijn dat hij zelf zo graag wil gaan, maar ikzelf vind het wel een hele stap weer. Onze dochter mag in december naar de peuterspeelzaal en vind het ineens allemaal zo snel gaan..pffoe.
  Voor mezelf heel emotioneel, maar weet zeker dat de kids het leuk vinden.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.